Slike starog Sarajeva
- dječak sa šibicama
#32651 Re: Slike starog Sarajeva
Ja se sjecam da smo jeli kolace od blata, mene mama htjela prodati čergarima, nije bilo struje a i vode, pili smo kisnicu ako ima kise, kupali se jednom mjesecno u lokalnoj bari.
Kad je kljukusa za rucak, jedu samo najjaci, slabiji ostanu gladni. Uzas bio.
- Dervencanka1939
#32652 Re: Slike starog Sarajeva
Šteta je što sarajevsko Oslobođenje nema digitalnu arhivu online, kao što ima "Slobodna Dalmacija" ili zagrebački "Večernji list" (makar bila pristupačna samo pretplatnicima).dječak sa šibicama wrote: ↑17/02/2025 16:50 Ja se sjecam da smo jeli kolace od blata, mene mama htjela prodati čergarima, nije bilo struje a i vode, pili smo kisnicu ako ima kise, kupali se jednom mjesecno u lokalnoj bari.
Još jedna uspomena na 1980te.

Last edited by Dervencanka1939 on 17/02/2025 16:59, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#32653 Re: Slike starog Sarajeva
Ma kakva digitalna arhiva, Oslobodjenje imalo A2 format ko carsaf, da se mozemo pokriti zimi da ne bude hladno.
- Dervencanka1939
#32654 Re: Slike starog Sarajeva
Imali su i Slobodna i Vjesnik, pa je Vjesnik do propasti imalo digitalnu arhivu online.dječak sa šibicama wrote: ↑17/02/2025 16:59 Ma kakva digitalna arhiva, Oslobodjenje imalo A2 format ko carsaf, da se mozemo pokriti zimi da ne bude hladno.
Politika je bila u malom formatu kao danas novine.
- muha_sa
#32655 Re: Slike starog Sarajeva
Tvoji dobili il kupili stan u neboderu kod stadiona KoševoDervencanka1939 wrote: ↑17/02/2025 16:52Šteta je što sarajevsko Oslobođenje nema digitalnu arhivu online, kao što ima "Slobodna Dalmacija" ili zagrebački "Večernji list" (makar bila pristupačna samo pretplatnicima).dječak sa šibicama wrote: ↑17/02/2025 16:50 Ja se sjecam da smo jeli kolace od blata, mene mama htjela prodati čergarima, nije bilo struje a i vode, pili smo kisnicu ako ima kise, kupali se jednom mjesecno u lokalnoj bari.
![]()
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#32656 Re: Slike starog Sarajeva
Život u socijalizmu:
Moj stari otac mi je znao reći: "Pare ne kupuju sreću, sine."
Bio je u pravu! Bio sam sretniji tada. Nismo imali ništa - živjeli smo u sićušnoj, staroj, trošnoj kući s ogromnim rupama na krovu.
Prvi tip:
Kuća? Bio si sretan što si imao kuću! Mi smo spavali u jednoj sobi, 26-ero nas. A pola poda je nedostajalo. Svi smo se tiskali u jednom kutu, iz straha da ne padnemo.
Drugi tip:
Bio si sretan što si imao sobu. Mi smo živjeli u hodnicima.
Treci tip:
Oh... Mi smo sanjali o životu u hodniku. To bi za nas bila palača. Mi smo živjeli u starom spremniku za vodu na vrhu smetljišta. Budio nas je svakog jutra smrad trule ribe koja se bacala po nama.
Cetvrti tip:
Kuća? Zašto sam rekao kuća? To je bila samo rupa u zemlji, prekrivena s nekoliko stopa poderanog platna. Ali to je za nas bila kuća!
Nas su izbacili iz naše rupe u zemlji. Morali smo ići živjeti u jezeru.
Prvi tip:
Bio si sretan što si imao jezero. Bilo nas je 150, živjeli smo u kutiji za cipele usred autoceste.
Drugi tip:
Kartonska kutija?
Prvi tip:
Ne.
Drugi tip:
Bio si sretan. Mi smo tri mjeseca živjeli u smotanim novinama u septičkoj jami. Morali smo ustajati u šest ujutro, čistiti novine, pojesti koru starog kruha, ići na posao u mlin, 14 sati dnevno, tjedan za tjednom za 6 dinara mjesečno, a kad bismo se vratili kući, otac bi nas izbičevao remenom.
Prvi tip:
Luksuz. Mi smo morali izaći iz jezera, u 3 ujutro, očistiti jezero, pojesti šaku vrućeg šljunka, raditi 20 sati dnevno u mlinu, za 10 para mjesečno, a otac bi nas tukao po glavi i vratu razbijenom bocom, ako bismo imali sreće.
Pa naravno da nam je bilo teško. Morali smo ustajati iz kutije za cipele, usred noći, i lizati cestu jezikom. Imali smo pola šake ledeno hladnog šljunka, radili u mlinu 24 sata za paru godišnje. Kad bismo se vratili kući, otac bi to presjekao na pola nožem za kruh.
Treci tip:
Tako je... Ja sam se ustajao ujutro noću u pola deset navečer, pola sata prije nego što sam išao spavati, pojeo komad ledeno hladnog otrova, radio 28 sati dnevno u mlinu i plaćao vlasniku mlina da nam dopusti da tamo radimo. A kad bih otišao kući, otac bi nas svake noći ubijao hladnokrvno i plesao po našim grobovima, pjevajući aleluja.
Da, pokušaj to ispričati omladini danas, i oni ti neće vjerovati...
Moj stari otac mi je znao reći: "Pare ne kupuju sreću, sine."
Bio je u pravu! Bio sam sretniji tada. Nismo imali ništa - živjeli smo u sićušnoj, staroj, trošnoj kući s ogromnim rupama na krovu.
Prvi tip:
Kuća? Bio si sretan što si imao kuću! Mi smo spavali u jednoj sobi, 26-ero nas. A pola poda je nedostajalo. Svi smo se tiskali u jednom kutu, iz straha da ne padnemo.
Drugi tip:
Bio si sretan što si imao sobu. Mi smo živjeli u hodnicima.
Treci tip:
Oh... Mi smo sanjali o životu u hodniku. To bi za nas bila palača. Mi smo živjeli u starom spremniku za vodu na vrhu smetljišta. Budio nas je svakog jutra smrad trule ribe koja se bacala po nama.
Cetvrti tip:
Kuća? Zašto sam rekao kuća? To je bila samo rupa u zemlji, prekrivena s nekoliko stopa poderanog platna. Ali to je za nas bila kuća!
Nas su izbacili iz naše rupe u zemlji. Morali smo ići živjeti u jezeru.
Prvi tip:
Bio si sretan što si imao jezero. Bilo nas je 150, živjeli smo u kutiji za cipele usred autoceste.
Drugi tip:
Kartonska kutija?
Prvi tip:
Ne.
Drugi tip:
Bio si sretan. Mi smo tri mjeseca živjeli u smotanim novinama u septičkoj jami. Morali smo ustajati u šest ujutro, čistiti novine, pojesti koru starog kruha, ići na posao u mlin, 14 sati dnevno, tjedan za tjednom za 6 dinara mjesečno, a kad bismo se vratili kući, otac bi nas izbičevao remenom.
Prvi tip:
Luksuz. Mi smo morali izaći iz jezera, u 3 ujutro, očistiti jezero, pojesti šaku vrućeg šljunka, raditi 20 sati dnevno u mlinu, za 10 para mjesečno, a otac bi nas tukao po glavi i vratu razbijenom bocom, ako bismo imali sreće.
Pa naravno da nam je bilo teško. Morali smo ustajati iz kutije za cipele, usred noći, i lizati cestu jezikom. Imali smo pola šake ledeno hladnog šljunka, radili u mlinu 24 sata za paru godišnje. Kad bismo se vratili kući, otac bi to presjekao na pola nožem za kruh.
Treci tip:
Tako je... Ja sam se ustajao ujutro noću u pola deset navečer, pola sata prije nego što sam išao spavati, pojeo komad ledeno hladnog otrova, radio 28 sati dnevno u mlinu i plaćao vlasniku mlina da nam dopusti da tamo radimo. A kad bih otišao kući, otac bi nas svake noći ubijao hladnokrvno i plesao po našim grobovima, pjevajući aleluja.
Da, pokušaj to ispričati omladini danas, i oni ti neće vjerovati...
-
trocadero
#32657 Re: Slike starog Sarajeva
Ne znadem ti ja ništa, vidi sa autorom teksta S.M. on znade.
- Dervencanka1939
#32658 Re: Slike starog Sarajeva
Dobili stan, za šta su, kao i svi zaposleni, izdvajali doprinos za stanogradnju iz ličnog dohotka. Prema tome priča kako si dobijao stan "za džabe od države" je još jedna glupost bez osnove.muha_sa wrote: ↑17/02/2025 17:01Tvoji dobili il kupili stan u neboderu kod stadiona KoševoDervencanka1939 wrote: ↑17/02/2025 16:52Šteta je što sarajevsko Oslobođenje nema digitalnu arhivu online, kao što ima "Slobodna Dalmacija" ili zagrebački "Večernji list" (makar bila pristupačna samo pretplatnicima).dječak sa šibicama wrote: ↑17/02/2025 16:50 Ja se sjecam da smo jeli kolace od blata, mene mama htjela prodati čergarima, nije bilo struje a i vode, pili smo kisnicu ako ima kise, kupali se jednom mjesecno u lokalnoj bari.
![]()
![]()
Kad se zaratilo 1992, jedan broj tih kojima su izdvajali iz plata za stanove iste nisu dobili (jer nisu bili dovoljno visoko na listama po bodovima - samci, niže komplikovani poslovi i po čemu se već bodovalo), tako da su ti "izvisili" - uplaćivali, a nisu dobili ništa zauzvrat.
Mi smo na kraju "izvisili" za taj stan, nismo ga mogli otkupiti već morali prodati kuću na moru da bi kupili stan u Sarajevu.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#32659 Re: Slike starog Sarajeva
odakle vam kuca na moru 
- muha_sa
#32660 Re: Slike starog Sarajeva
Jeben vakat bioDervencanka1939 wrote: ↑17/02/2025 17:30
Dobili stan, za šta su, kao i svi zaposleni, izdvajali doprinos za stanogradnju iz ličnog dohotka. Prema tome priča kako si dobijao stan "za džabe od države" je još jedna glupost bez osnove.
Kad se zaratilo 1992, jedan broj tih kojima su izdvajali iz plata za stanove iste nisu dobili (jer nisu bili dovoljno visoko na listama po bodovima - samci, niže komplikovani poslovi i po čemu se već bodovalo), tako da su ti "izvisili" - uplaćivali, a nisu dobili ništa zauzvrat.
Mi smo na kraju "izvisili" za taj stan, nismo ga mogli otkupiti već morali prodati kuću na moru da bi kupili stan u Sarajevu.
- bitanga_sa_otesa
- TojoOptics
#32662 Re: Slike starog Sarajeva
Svaka ti je zlatna Normane Bates.
- TojoOptics
- muha_sa
#32664 Re: Slike starog Sarajeva
Imaš kucu, vrati šator
Zaboravih ga priupitat jel se studiranje placalo, roditelji završili a i on završio--garant su prodali zemljište i vikendicu da upišu i završe fakultete.
Ja sam zanatlija pa ne znam kako to hoda--zanat nisam moro placat.
-
John Cleese
#32665 Re: Slike starog Sarajeva
I kako su zadrzali stan nakon akcije "Imas kucu - vrati stan!"
- bitanga_sa_otesa
#32666 Re: Slike starog Sarajeva
moj babo prodo 2 krave i magarca da mu konj zavrsi srednju
- TojoOptics
#32667 Re: Slike starog Sarajeva
Kuca na moru u mrskom socijalizmu!!!
- dječak sa šibicama
#32668 Re: Slike starog Sarajeva
Mi nismo imali ni šator, zivjeli u parku
Ja se sjecam onog narodnog hljeba
i par nepar ko kroz maglu.
Ja se sjecam onog narodnog hljeba
- muha_sa
#32669 Re: Slike starog Sarajeva
Kuca na moru stan u Centru--jeben vakat bio
- bitanga_sa_otesa
#32670 Re: Slike starog Sarajeva
ne sjecam se da se zvao narodni ,bila su slova M M na njemu ,mi ga zvali mila majko
- Dervencanka1939
#32671 Re: Slike starog Sarajeva
Kupili plac 1966 i počeli zidati, pola-pola s mojim dajdžom iz Maribora. Moji profesori na faksu, dajdža profesor na faksu. Zidala se od vikenda do vikenda, sve negdje do druge polovice 1970tih.
Babo u bijeloj majici, dajdža s kapom. Babo i majka arhitekti, valjda su si bili u stanju isprojektovati i sazidati kuću. Meni negdje godina dana.

Cca 1973

Babo na skeli:

- Dervencanka1939
#32672 Re: Slike starog Sarajeva
muha_sa wrote: ↑17/02/2025 17:35Jeben vakat bioDervencanka1939 wrote: ↑17/02/2025 17:30
Dobili stan, za šta su, kao i svi zaposleni, izdvajali doprinos za stanogradnju iz ličnog dohotka. Prema tome priča kako si dobijao stan "za džabe od države" je još jedna glupost bez osnove.
Mi smo na kraju "izvisili" za taj stan, nismo ga mogli otkupiti već morali prodati kuću na moru da bi kupili stan u Sarajevu.imala se kuca na moru
![]()
Pa pročitaj kako je podignuta. Bogme od usta se uzimalo (a dizani su i krediti). Sve prevezeno na fići, pa na tristaču.
-
HelaS
#32673 Re: Slike starog Sarajeva
Niste imali certifikate, jer niste bili u Oružanim snagama BiH i niste bili izbjeglice. Svi takvi kupovali su certifikate po mizernim cijenama, 20-tak hiljada za nekoliko stotina KM. Vaša pretjerano snažna inteligencija odvela vas je u prodaju morske kuće da bi tim novcem kupili stan u Sarajevu.Dervencanka1939 wrote: ↑17/02/2025 17:30
- bitanga_sa_otesa
#32674 Re: Slike starog Sarajeva
ne vidim te na slici,mozda si mali bio ...
- bitanga_sa_otesa