Kad ima ubistvo iz koristoljublja, strasti itd onda ne vidimo problem da bude na osnovu i mrznje prema zenama.Hakiz wrote: ↑18/04/2024 10:04Šta se ima reći? Budala počinila zločin. Je li bio ljut na žene? Jeste. Meta mu bile žene ? Jesu.piupiu wrote: ↑18/04/2024 00:33 Šta velite, dečki, o onom višestrukom ubistvu u šoping centru u Sydneyu? Otac ubice kaže kako mu je sin bio mentalno nestabilna osoba i da je 'samo htio djevojku'...
New South Wales police commissioner Karen Webb went as far as to say the videos “speak for themselves”. “It’s obvious to me and it’s obvious to detectives that it seems to be an area of interest that the offender had focused on women and avoided the men,” she said. “It has been reported that five of the deceased are women and the majority of victims in hospital are also women.”
Yet Anthony Cooke, the NSW police assistant commissioner, maintained: “There is still, to this point no information we have received, no evidence we have recovered, no intelligence that we have gathered that would suggest that this was driven by any particular motivation, ideology or otherwise.”
And so, the conversation must be had: what is the “ideology” that drives a man to brandish a long knife, run into a mall and murder as many women as he can? And why does nobody dare mention the “M” word? No, not “murder” – but “misogyny”.
https://www.independent.co.uk/voices/sy ... 28897.html?
Je li on živ ili je počinio samoubistvo?
AKo je živ, kazniti ga primjereno.
Ako nije živ, gotova priča.
Da, znam, sada mi možemo diskutovati o mizigoniji, incelu, ovome, onome, ali rezultat sve te priče je da će se takvo nešta opet nekada desiti. Jer, ni jedna priča o bilo kojem obliku kriminala, nasilja, mržnje itd, a ni kazna za te počnjenje tih djela, na kraju ta djela nisu izbrisali iz postojanja.
I opet ću biti protiv da se femicid tretira kao posebno krivično djelo, da se ubistvo žene, iz bilo kog razloga, tretira drugačije nego ubistvo muškarca. Ubistvo ljudskog bića je ubistvo ljudskog bića i tačka. Da, možemo mi reći da je ubistvo žene na osnovnom, životinjskom nivou vrste gore, jer za opstanak vrste, ako se kao korist gleda brojnost pripadnika vrste, je bolje da ima više žena nego muškaraca. Sa druge strane, kada god sam spomenuo nagonei slične stvari, uvijek mi se odgovara da smo se kao ljudska bića izdigli iznad nagona. Pa onda spomenuti argument ne bi trebao postojati, a bez tog argumenta ne postoji ni jedan drugi koi bi rekao da je ubistvo žene gore nego ubistvo muškarca, pa da bi se moralo gledati kao posebno krivčno djelo. Ravnopravmnost is the name of the game, je li tako?
Može ovo moje izgledati kao nezainteresovanost, umanjivanje itd, ali nije. Jer, kada podvučemo crtu, kada se oslobodimo emocija, nagona i kao racionalne odrasle osobe hladne glave razmislimo, šta je rezultat jednačine?
Da ćemo izbrisati ovakve stvari iz umova ljudi koji su ili bolesni ili u jednom trenutku puknu? Ili su, naprosto, zli? Nećemo.
Da li to znači da se treba prestati boriti protiv tih pojava, ignorisati ih? Naravno da ne znači.
Treba raditi i na preveneciji i na kažnjavanju.
Ali, takođe, treba prestati od njih praviti medijski spektakl, koristiti ih za dobijanje političkih ili drugih poena, jačanje svoje ideologije itd.
Eto, taman da se ima o čemu pričati. Ako nema već ljepih stvari.
Sto nije koristoljublje ideologija?