Slazem se, ako poredis atmosferske benzince koji su bar kod nas vecina, turbo dizel cak i manje snage ide puno bolje, bar neki subjektivni utisak, vjerovatno zbog obrtnog momenta. Imao sam bas priliku jednom uporediti dva manja auta manje snage, ovaj td je isao znatno bolje i agilnije, otvorim saobracajnu da pogledam i vidim da ima par kw manju snagu i mozda 50-tak kg vise, ali ide bolje opet.EasyMan wrote: ↑22/10/2022 10:32 Vozio benzice i samo mogu reci da benzinac ispod 170-180 konja je po meni mrtva raga, osim ako nije neko lagano auto sa tsi motorom. Price da benzinac bez turbine po gradu trosi ispod 11-12 su za malu djecu.
Dizel se itekako isplati jos uvijek kod nas, pogotovo sto u mom licnom slucaju dizel od 115 konja ide bolje nego benzinci sa vise konja, a manje klase. Potrosnja dizela po gradu 8l u spici i ujutro i poslije podne. Sportage trosio 8,5l, ali je i nijansu bolje isao od 3008. Na otvorenom sa punim autom 5l potrosnja.
Mozda u buducnosti bude kakav benzinac, ali neki jaci tsi, ova mrtva puhala atmosferska ne bih vise nikad vozio. Takođe plin ni u kom slucaju ne dolazi u obzir, bar tako trenutno razmisljam.
BTW Ponuda benzinaca kod nas je katastrofa, bukvalno svaki go ko pistolj, eventualno mozes dobru opremu naci u GTI i slicnim izvedbama koje su preskupe.
Nisam obracao paznju na opremu, ali ima smisla i to, imam utisak da benzince kod nas uzimaju oni koji hoce da prodju jeftinije i onda su uglavnom u pitanju osnovni paketi opreme sa slabim motorima, ko je spreman uloziti malo vise za bolju opremu uglavnom jos malo doplati za dizela, ili ko ima jos vise para uzme neku gti varijantu.