IRAN
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#32626 Re: IRAN
Kad je rusija prkno, mogu samo sad zamislit kakvo je iran sa ovim mulama na celu primitivizma.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#32627 Re: IRAN
kolka je vjerovatnoca da nesto izbije kao i u siriji i libiji
i u siriji je vako bilo
na početku
i u siriji je vako bilo
na početku
- mirsek
#32628 Re: IRAN
Zavisi koliko su upeli i logistike ulozili ovi izvana sto podsticu proteste.Black swan wrote: ↑04/11/2022 10:43 kolka je vjerovatnoca da nesto izbije kao i u siriji i libiji
i u siriji je vako bilo
na početku
Mada, u tom slucaju Iran ima izbor a i vojnu mogucnost da to prelije na citav BI,mozda i sire, sve od Izraela do Azerbejdzana.
-
lajkujMe
#32629 Re: IRAN
mirsek wrote: ↑04/11/2022 08:32Ocigledno da se prebacuje u petu brzinu na svim stranama. Natanjahu koji je izgleda ponovo pobijedio na izborima najavljuje ukidanje dogovora sa Libanom oko plinskih polja, sto ce izazvati nove tenzije a vjerovatno i oruzane sukobe sa Libanom i Hezbulahom.
Iran je poceo da aktivno radi sa proiranskim grupama iz Azerbejdzana kao odgovor na sve vece svercovanje oruzja za pobunjenike/protestante u Iranu i veceg prisustva izraelskih operativaca u toj susjednoj zemlji.
Saudija je izjavila da Iran vrlo vjerovatno priprema napad na njenu infrastrukturu u narednim danima. Dizu se tenzije vrlo koordinirano, moguce da bukne vrlo jako i na BI.
To bi bio pocetak Svjetskog rata bez pretjerivanja.
Previse nerjesenih sukoba se zatrpalo pod tepih a ono kuha li kuha.
Jedan od razloga 2svj rata je sto je nekoliko bitnih drzava odlucilo da za njih ne vrijede neka pravila.
U danasnji vakat to su Rusi i Kinezi mozda.
Ako bukne cijeli BL od Izraela do Irana onda ocekujem da ce buknuti i u Aziji pogotovo Koreje, Tajvan i eventualno komsijske zemlje Kine tipa Vijetnam i slicno.
Pakistan i Indija
Europa ni na Balkanu i susjedi Rusije.
Juzna Amerika pogotovo Karteli vs vlade.
Afrika nebitna u citavoj prici.
I mene zanima, mislim da je tu najbitnije kako izgleda demografija unutar Irana dal postoje odmetnicke grupe?Black swan wrote: ↑04/11/2022 10:43 kolka je vjerovatnoca da nesto izbije kao i u siriji i libiji
i u siriji je vako bilo
na početku
Po meni najopasnije po Iran su njihove paravojne milicije koje salju u svijet da ratuju za interese Irana.
Nikad ne zavrsi dobro po drzavu ako ista oformi i finansira privatne milicije.
Tako npr mislim da je najveca opasnost po Rusiju Wagner.
A po Kinu PLA
Sve to su vojne formacije koje nisu pod ingerencijom drzavnog aparata nego privatnih lica.
- Truba
#32630 Re: IRAN
mosad je tamo već domaći
kako imaju oružje kojim ubijaju nukearne znanstvenike
vjerujem da ovo može ekpslodirati
kako imaju oružje kojim ubijaju nukearne znanstvenike
vjerujem da ovo može ekpslodirati
- Truba
#32631 Re: IRAN
ja mislim da ima oružja za 2-3 dana otporamirsek wrote: ↑04/11/2022 11:13Zavisi koliko su upeli i logistike ulozili ovi izvana sto podsticu proteste.Black swan wrote: ↑04/11/2022 10:43 kolka je vjerovatnoca da nesto izbije kao i u siriji i libiji
i u siriji je vako bilo
na početku
Mada, u tom slucaju Iran ima izbor a i vojnu mogucnost da to prelije na citav BI,mozda i sire, sve od Izraela do Azerbejdzana.
ali dopremanje većih količina je nemoguće u ovim uvjetima
- djugum
#32632 Re: IRAN
Sta kazu, jesu li prestali protesti? Opet kriv neko izvana?
- Sanjarko
#32633 Re: IRAN
Pa ima i Amerika itd., iste takve milicije i sl. Blackwater i sl. Ispade ovi svi ostali g*vna, drugi Zlatani.lajkujMe wrote: ↑04/11/2022 11:31mirsek wrote: ↑04/11/2022 08:32
Ocigledno da se prebacuje u petu brzinu na svim stranama. Natanjahu koji je izgleda ponovo pobijedio na izborima najavljuje ukidanje dogovora sa Libanom oko plinskih polja, sto ce izazvati nove tenzije a vjerovatno i oruzane sukobe sa Libanom i Hezbulahom.
Iran je poceo da aktivno radi sa proiranskim grupama iz Azerbejdzana kao odgovor na sve vece svercovanje oruzja za pobunjenike/protestante u Iranu i veceg prisustva izraelskih operativaca u toj susjednoj zemlji.
Saudija je izjavila da Iran vrlo vjerovatno priprema napad na njenu infrastrukturu u narednim danima. Dizu se tenzije vrlo koordinirano, moguce da bukne vrlo jako i na BI.
To bi bio pocetak Svjetskog rata bez pretjerivanja.
Previse nerjesenih sukoba se zatrpalo pod tepih a ono kuha li kuha.
Jedan od razloga 2svj rata je sto je nekoliko bitnih drzava odlucilo da za njih ne vrijede neka pravila.
U danasnji vakat to su Rusi i Kinezi mozda.
Ako bukne cijeli BL od Izraela do Irana onda ocekujem da ce buknuti i u Aziji pogotovo Koreje, Tajvan i eventualno komsijske zemlje Kine tipa Vijetnam i slicno.
Pakistan i Indija
Europa ni na Balkanu i susjedi Rusije.
Juzna Amerika pogotovo Karteli vs vlade.
Afrika nebitna u citavoj prici.
I mene zanima, mislim da je tu najbitnije kako izgleda demografija unutar Irana dal postoje odmetnicke grupe?Black swan wrote: ↑04/11/2022 10:43 kolka je vjerovatnoca da nesto izbije kao i u siriji i libiji
i u siriji je vako bilo
na početku
Po meni najopasnije po Iran su njihove paravojne milicije koje salju u svijet da ratuju za interese Irana.
Nikad ne zavrsi dobro po drzavu ako ista oformi i finansira privatne milicije.
Tako npr mislim da je najveca opasnost po Rusiju Wagner.
A po Kinu PLA
Sve to su vojne formacije koje nisu pod ingerencijom drzavnog aparata nego privatnih lica.
Fina izreka vidis trn u mom oku, ne vidiš brvno u svom.
-
lajkujMe
#32634 Re: IRAN
Imala je, ali blackwater nije imao ulogu da se bori nego da cuva.
Lake security jedinice s puskama i nista vise.
Da cuvaju konvoje i lokacije.
Wagner i Iranske paramilicije se specificno angazuju da se bore kao vojska, naoruzane ne samo dugim cijevima nego sa svom mogucom vojnom opremom.
Od ATGM, PVO, Artiljerije manjeg i veceg kalibra pa cak u slucaju wagnera imaju sopstvenu avijaciju u vidu helikoptera i SU25 aviona.
Black water je zesce naoruzana security firma
Dok je Wagner i Paramilicije zesce naoruzane privatne vojske.
Veoma velika razlika u mom misljenju.
Wagner i Iranske paramilicije se specificno angazuju da se bore kao vojska, naoruzane ne samo dugim cijevima nego sa svom mogucom vojnom opremom.
Od ATGM, PVO, Artiljerije manjeg i veceg kalibra pa cak u slucaju wagnera imaju sopstvenu avijaciju u vidu helikoptera i SU25 aviona.
- Sanjarko
#32635 Re: IRAN
Ma imaju i oni isto ili javno ili tajno, svijet/realnost je takva, ubitačna itd. U k*rcu, ne valja itd.lajkujMe wrote: ↑04/11/2022 11:52 Imala je, ali blackwater nije imao ulogu da se bori nego da cuva.
Nema Zlatnih.
-
lajkujMe
#32636 Re: IRAN
DokaziSanjarko wrote: ↑04/11/2022 11:57Ma imaju i oni isto ili javno ili tajno, svijet/realnost je takva, ubitačna itd. U k*rcu, ne valja itd.lajkujMe wrote: ↑04/11/2022 11:52 Imala je, ali blackwater nije imao ulogu da se bori nego da cuva.
Nema Zlatnih.
To sto ti imas zelju da imaju ne znaci da imaju...
Jedan jedini dokaz i ja cu promjeniti misljenje ali posto nema ....
- Sanjarko
#32637 Re: IRAN
- sunceKOtepsija
- djugum
#32639 Re: IRAN
Nije te valjda moj post nazuljao?
Sve udure brate, samo uzivaj.

Sve udure brate, samo uzivaj.
- sunceKOtepsija
#32640 Re: IRAN
Ne znam na osnovu cega si to mogao zakljucio? Pitao si i dobio odgovor. U cemu je problem? 
- GandalfSivi
#32641 Re: IRAN
Viiiidiiii, Salik i ovaj klon koristisunceKOtepsija wrote: ↑04/11/2022 14:39 Ne znam na osnovu cega si to mogao zakljucio? Pitao si i dobio odgovor. U cemu je problem?![]()
- AleksoMKD
#32642 Re: IRAN
https://www.reuters.com/world/biden-vow ... 022-11-04/
Biden vows to 'free Iran' in West Coast campaign speech
"Don't worry, we're gonna free Iran. They’re gonna free themselves pretty soon," Biden said during a wide-ranging campaign speech in California, as dozens of demonstrators gathered outside holding banners supporting Iranian protesters.
Mozda ce slati pomoc eventualnom ustanku no mislim da nema sanse za invaziju ko na Irak 2003.
"Don't worry, we're gonna free Iran. They’re gonna free themselves pretty soon," Biden said during a wide-ranging campaign speech in California, as dozens of demonstrators gathered outside holding banners supporting Iranian protesters.
Mozda ce slati pomoc eventualnom ustanku no mislim da nema sanse za invaziju ko na Irak 2003.
- HarTar
#32643 Re: IRAN
Kod nas se preuveličavaju stvari, a što se tiče Irana, vrijeme je da se promijeni nakaradni režim ili će doći do građabskog rata i raspada zemlje.drugtito2011 wrote: ↑04/11/2022 09:24Jel misliš na demokratizaciju poput onih u libiji, Siriji,Iraku...ili misliš na demokratizaciju kao što je u Mađaraskoj ili Poljskoj? Ili možda da krenemo od naše zemlje pa da pričamo o drugima. Evo recimo odeš u RS ili Hercegovinu pa onako slobodno i bez ustezanja kažeš ja sa Bošnjak Musliman i tražim svoja demokratska prava ili odeš u centralu SDA pa tražiš isto. Nisam siguran da bih ih dobio, a vjerovatno bi dobio samo dobar degenek.
- sunceKOtepsija
#32644 Re: IRAN
AleksoMKD wrote: ↑04/11/2022 15:00 https://www.reuters.com/world/biden-vow ... 022-11-04/
- drugtito2011
#32645 Re: IRAN
Hajde molim te reci šta sam preuveličao? A iranski režim jeste nakaradan, jer zemlju vode impotentne stare prdonje, i treba ih ukloniti da dođu mladji u obrazovani ljudi. A imaju ih puno. Iran se neće raspasti kao Irak ili Libija, ovi su puno zajebaniji. Do sada bi demokaratski zapad razvalio Iran da su procijenili da mogu, ali ne zbog demokratije, nego zbog nafte.HarTar wrote: ↑04/11/2022 15:34Kod nas se preuveličavaju stvari, a što se tiče Irana, vrijeme je da se promijeni nakaradni režim ili će doći do građabskog rata i raspada zemlje.drugtito2011 wrote: ↑04/11/2022 09:24
Jel misliš na demokratizaciju poput onih u libiji, Siriji,Iraku...ili misliš na demokratizaciju kao što je u Mađaraskoj ili Poljskoj? Ili možda da krenemo od naše zemlje pa da pričamo o drugima. Evo recimo odeš u RS ili Hercegovinu pa onako slobodno i bez ustezanja kažeš ja sa Bošnjak Musliman i tražim svoja demokratska prava ili odeš u centralu SDA pa tražiš isto. Nisam siguran da bih ih dobio, a vjerovatno bi dobio samo dobar degenek.
- sunceKOtepsija
#32646 Re: IRAN
Upravo mi dodje obavijest s youtubea, pa da podijelim
Samo ne znam odakle im ova s naslovnice
Uglavnom, sve opusteno i lezerno, bez srkleta
Samo ne znam odakle im ova s naslovnice
Uglavnom, sve opusteno i lezerno, bez srkleta
- HarTar
#32647 Re: IRAN
Kod nas se stvara umjetno kriza, politički, što se tiče međunacionalnih odnosa, ljudi međusobno sarađuju uglavnom bez ikakvih tenzija, a incidenata je bilo i biće. Azeri i Kurdi imaju veoma razvijenu nacionalnu svijest, ma šta ko mislio, a mulanski režim imazao oči raji sa ajatolahom Azerom...drugtito2011 wrote: ↑04/11/2022 17:27Hajde molim te reci šta sam preuveličao? A iranski režim jeste nakaradan, jer zemlju vode impotentne stare prdonje, i treba ih ukloniti da dođu mladji u obrazovani ljudi. A imaju ih puno. Iran se neće raspasti kao Irak ili Libija, ovi su puno zajebaniji. Do sada bi demokaratski zapad razvalio Iran da su procijenili da mogu, ali ne zbog demokratije, nego zbog nafte.
- sunceKOtepsija
#32648 Re: IRAN
A da nekada, za razliku, cujes suhe cinjenice umjesto suhe propagande? Mozda, za kraj, cujes nesto i za TurskuHarTar wrote: ↑04/11/2022 18:00Kod nas se stvara umjetno kriza, politički, što se tiče međunacionalnih odnosa, ljudi međusobno sarađuju uglavnom bez ikakvih tenzija, a incidenata je bilo i biće. Azeri i Kurdi imaju veoma razvijenu nacionalnu svijest, ma šta ko mislio, a mulanski režim imazao oči raji sa ajatolahom Azerom...drugtito2011 wrote: ↑04/11/2022 17:27
Hajde molim te reci šta sam preuveličao? A iranski režim jeste nakaradan, jer zemlju vode impotentne stare prdonje, i treba ih ukloniti da dođu mladji u obrazovani ljudi. A imaju ih puno. Iran se neće raspasti kao Irak ili Libija, ovi su puno zajebaniji. Do sada bi demokaratski zapad razvalio Iran da su procijenili da mogu, ali ne zbog demokratije, nego zbog nafte.
-
A_A_AKCIJA
#32649 Re: IRAN
Brate, Turčine,.i ti baš znaš pričati gluposti.HarTar wrote: ↑04/11/2022 18:00Kod nas se stvara umjetno kriza, politički, što se tiče međunacionalnih odnosa, ljudi međusobno sarađuju uglavnom bez ikakvih tenzija, a incidenata je bilo i biće. Azeri i Kurdi imaju veoma razvijenu nacionalnu svijest, ma šta ko mislio, a mulanski režim imazao oči raji sa ajatolahom Azerom...drugtito2011 wrote: ↑04/11/2022 17:27
Hajde molim te reci šta sam preuveličao? A iranski režim jeste nakaradan, jer zemlju vode impotentne stare prdonje, i treba ih ukloniti da dođu mladji u obrazovani ljudi. A imaju ih puno. Iran se neće raspasti kao Irak ili Libija, ovi su puno zajebaniji. Do sada bi demokaratski zapad razvalio Iran da su procijenili da mogu, ali ne zbog demokratije, nego zbog nafte.
Raduješ se potencijalnim međunacionalnim sukobima u Iranu, a ne kontaš kako bi se to odrazilo na Tursku. Misliš da bi se to odvijalo u laboratorijskim uvjetima?
Nacionalizam je dokazano poguban, nazadan i proizvodi ratove. Evropa je to dokazala.
Nacionalizam u Aziji bi bio pakao koji bi nas sve odvukao u uništenje. Ne vidim kako neko normalan može gurati takve ideje.
I fakat ne kontam to zlokobno naslađivanje mogućim ratom u nekoj državi. Vlast u Iranu, za nas, evropljane je previše tvrda, kruta i konzervativna. Ali ko smo mi da namećemo Irancima šta i kako da rade? Kako god, bolje im je nego u Libiji, Egiptu i tamo gdje su revolucije krojile vlast. Kada Iranci budu spremni na promjenu, ona će se i desiti. Bio sam tamo i taj narod nije nezadovoljan toliko da bi rušio svoju državu, palio gradove, ubijao ljude.
U pravilu, države sa jakim vanjskim neprijateljima se ne raspadaju iznutra. To je jednostavno tako.
Ja ću uvijek biti protiv nasilja, kao što sam bio i protiv smjene Erdogana na ulici i tenkovima. Ma šta mislio o Erdoganu. Protiv sam jer ne vjerujem da je to vrijedno desetina a možda i stotina hiljada mrtvih i uništenja države i nazadka od par stotina godina.
Ako bih ja mogao da biram, uvijek bih izabrao lošu vlast umjesto krvi i rušenja.
Da je uspio puč u Turskoj, tamo bi sada vjerojatno bio rat i podijeljena država. Jel to podržavaš?
- HarTar
#32650 Re: IRAN
Irancii već dvije sedmice vježbaju na granici sa Azerbejdžanom. Poruka?