Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
crnivrag

#32601 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

Xeox2 wrote:Može li mi neko odgovoriti na pitanje, je li moguće na Cisco EPC3925 modemu/routeru ograničiti internet određenim uređajima spojenim na wireless mrežu, dakle ne da ih se filtrira preko MAC nego da se svakom npr. mobitelu ograniči određena brzina interneta
(npr. mobitel1 - max.2Mb/s ; mobitel2 - max.10Mb/s...).
To sam radio na Tp-link tl-wr740n ali ovdje ne vidim tu opciju.
Nažalost na tom routeru ne postoji funkcionalnost za limitiranje potrošnje bandwidtha, što znači da bi morao spojiti dodatni router na taj uređaj i putem njega regulisati protok.
chakany

#32602 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by chakany »

Mislim da će večeras ubaciti NAT GEO WILD HD iza ponoći, jer su i ova tri kanala : GRAND 2, TV LUKAVAC i DTX HD ubacili tačno prije sedam dana, baš u tom terminu sa ponedjeljka na utorak oko 00.30h.

A da, tačno je da i MTV IGMAN počinje uskoro u HD formatu se emitovati, sigurno zbog toga što mnogi traže neku Televiziju 5, a i ona se emituje u HD formatu slike.
Xeox2

#32603 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Xeox2 »

crnivrag wrote:
Xeox2 wrote:Može li mi neko odgovoriti na pitanje, je li moguće na Cisco EPC3925 modemu/routeru ograničiti internet određenim uređajima spojenim na wireless mrežu, dakle ne da ih se filtrira preko MAC nego da se svakom npr. mobitelu ograniči određena brzina interneta
(npr. mobitel1 - max.2Mb/s ; mobitel2 - max.10Mb/s...).
To sam radio na Tp-link tl-wr740n ali ovdje ne vidim tu opciju.
Nažalost na tom routeru ne postoji funkcionalnost za limitiranje potrošnje bandwidtha, što znači da bi morao spojiti dodatni router na taj uređaj i putem njega regulisati protok.
Ok, hvala ti.
aditon

#32604 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by aditon »

Maxtor wrote:
bonsoir wrote:Pozdrav svima,

I ja sam napokon priključen na TM, od petka na večer sa DUO Net Grande Extra paket :)

Imam par pitanja :

- U VOD (pretpostavljam da je tu i pickbox) dijelu nemam nikakvih filmova/serija, pretpostavljam da usluga još uvijek nije aktivirana ili čak da nisam dobio taj famozni update
- ista stvar za 72h unazad (ili nisam uspio pronaći kako treba opciju ili nije aktivna). Išao sam preko EPG-a i pokušao, međutim nudi mi samo opciju "info"
- Kada gledam HD kanale, kada je neka akcija gdje ima ogromna količina detalja i da je brzina u pitanju, desi se mali "lag". Vrlo teško primjetiti, ali mi para oči, šta mislite da li ima veze što mi nije puštena puna brzina paketa ili je stvar tehnike...
- Može li info o HBO GO usluzi. Jel se radi o HBO VOD gdje će sadržaj biti besplatan ili bi se svako korištenje/gledanje pojedinačno naplatilo ? Pretpostavljam da i tu moram čekati neko puštanje ili otključavanje sa TM strane

Hvala unaprijed na pomoći :)

Pozz

Ovo u vezi HD kanala je i mene bunilo, poslije priključka Trio Grande Family, a nakon višegodišnjeg gledanja filmova koje sam skidao s torrenata (isključivo 1080p). Odmah sam primjetio da receiver ne isporučuje više od 1080i i da je slika malo lošija nego ona na koju sam navikao, a to nisam očekivao. Nakon malog istraživanja sam shvatio da se kablovskim operaterima ne isplati puštati 1080p, jer bi s prevelikom količinom podataka koje isporučuju korisnicima, doveli u pitanje svoje tehnička ograničenja i moglo bi se to kontraproduktivno odraziti na njihovo poslovanje. Za one koji ne znaju razliku:
• 1080i – slika rezolucije 1920 x 1080, 30 punih frejmova u sekundi i
• 1080p – slika rezolucije 1920 x 1080, 60 punih frejmova u sekundi.

Testirao sam i direktno ubacio kabl u Samsung Smart TV i on opet povlači samo 1080i. Izgleda da to jednostavno trebamo prihvatiti.

Ponešto o ovome možemo pročitati ovdje http://www.bug.hr/forum/topic/lcd-plazm ... 13506.aspx, ali i na masi drugih web stranica koji to objašnjavaju. Volio bih čuti komentar Crnog Vraga, Benq-a ili Telemacha na ovo. :)
Samo Viasat Nature/History isporučuje 720p a ne 720i. Ostali HD kanali su svi 1080i.
aditon

#32605 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by aditon »

supercali wrote:
crnivrag wrote:
Rizvan wrote:Zar nisu mogli u toj novoj veziji ubaciti i te dvije informacije? Ovako mi je baš glupo da kad gledam film, ne znam koje je godine snimljen :D
Šta da ti kažem, ne razvijaju oni firmware za ove resivere, već firma Zappware, koja im je i isporučila tu najnoviju verziju.

Dakle Telemach nije upoznat s tim zbog čega su uklonjene te dvije funkcionalnosti.

U krajnjem slučaju ti predlažem da progooglaš informacije o sadržaju kojeg želiš gledati, jer ipak dpodaci o ulogama i režišeru su extra podaci za korisnike resivera, jer korisnici modula nemaju čak ni te podatke.
Tv koji ima modul ima i svoj epg tako da ovaj telemahov nije ni potr3ban nikako a sve to imaš na tv epg-u kad imas modul

Znaci po tom pitanju modul je bolji

Mogu potvrditi da EPG na modulu sadrži info o reditelju i glumcima, samo sad se ne mogu sjetiti da li ima godina izlaska filma.
aditon

#32606 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by aditon »

crnivrag wrote:
agent_zero wrote:
Hvala ti prijatelju, zaista si od velike pomoći svima na ovo temi, nadam se da će telemach prepoznati to i odužiti se na neki način.

Btw, moram se opet dotaći novih brzina. Ako je krenulo 1.6. onda ovim ritmom ni do polovine jula nećemo dobiti. Presporo ide, koliko vidim samo jedan korisnik na temi dobio novu brzinu. Spore im te faze očigledno.
Zapravo su bili rekli da bi se sve trebalo kompletirati za nekih 15-ak dana.

Izgleda da smo mi forumaši loše sreće, pa skoro nikog od nas još nije zakačilo to random puštanje po paketima.

Ne znam kako puštaju nove brzine ali znam da ih ne puštaju po paketima ili tipovima modema jer mi prijatelj živi u istoj zgradi, imamo istu opremu samo što on ima paket koji i ti koristiš(duo net grande extra). On je još prije nekoliko dana dobio povećanje brzine a ja nisam koji imam duo net grande family paket.
crnivrag

#32607 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

aditon wrote: Ne znam kako puštaju nove brzine ali znam da ih ne puštaju po paketima ili tipovima modema jer mi prijatelj živi u istoj zgradi, imamo istu opremu samo što on ima paket koji i ti koristiš(duo net grande extra). On je još prije nekoliko dana dobio povećanje brzine a ja nisam koji imam duo net grande family paket.
Ne puštaju po paketima, jer i ja koristim Duo Net Grande Extra, i nisam još dobio povećanje brzine.

Usput da se nadovežem na tvoj prethodni post.

Istina je da se kanal Viasat Nature/History HD emitira u rezoluciji 720p, i on je jedini HD kanal u ponudi koji se ne emitira u full HD rezoluciji 1080i, odnosno 1920x1080.
aj_ba

#32608 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by aj_ba »

Stari sam korisnik, još od 2004. dok je kompanija bila ELOB.
Koristim TGF paket i jutros sam dobio novu brzinu. Mislim da vremenski period koristenja njihovih usluga ili lokacija nemaju veze s povećanjem brzine itd. Živim u centru SA, ali tek sam jutros dobio novu brzinu.

Image

Za sve one koji žele novu brzinu odmah, potrebno je da nazovu 1360 i traže reset modema. Nakon toga automatski dolazi nova brzina. Bar je meni tako uspjelo, inace mislim da bih se nacekao :D :D
AnonymousBIH

#32609 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by AnonymousBIH »

Nekima, kao meni npr., ne mogu ni isporučiti novu brzinu, tako da nema neke svrhe ovo povećanje, barem za mene. Zbog toga očekujem fiber pakete, međutim očigledno su se zaletili prerano sa tom informacijom, pa sada samo formalni odgovori.
M416

#32610 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by M416 »

aj_ba wrote:Stari sam korisnik, još od 2004. dok je kompanija bila ELOB.
Koristim TGF paket i jutros sam dobio novu brzinu. Mislim da vremenski period koristenja njihovih usluga ili lokacija nemaju veze s povećanjem brzine itd. Živim u centru SA, ali tek sam jutros dobio novu brzinu.

Image

Za sve one koji žele novu brzinu odmah, potrebno je da nazovu 1360 i traže reset modema. Nakon toga automatski dolazi nova brzina. Bar je meni tako uspjelo, inace mislim da bih se nacekao :D :D
Hvala za info nazvao i nakon reseta pusteno :thumbup:

Image
Averus

#32611 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Averus »

Nakon što mi stigne nova brzina (još nije, strpljiv sam), da li postoji neka mogućnost povećanja Uploada?
Pitao sam koku što naplaćuje račune, nije mi znala reći.

Ja bih veoma rado žrtvovao 20mbps download-a, da dobijem 5mbps uploada :roll:
Benq

#32612 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

Averus wrote:Nakon što mi stigne nova brzina (još nije, strpljiv sam), da li postoji neka mogućnost povećanja Uploada?

Svi bi to htjeli , ali nazalost ne moze.
Averus

#32613 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Averus »

A doplata?
Neko je ovdje napisao prije par stranica nešto u fazonu 5.5KM = sa 4 na 8mbps? :-?
crnivrag

#32614 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

Averus wrote:Nakon što mi stigne nova brzina (još nije, strpljiv sam), da li postoji neka mogućnost povećanja Uploada?

Moguće je jedino na način da se uzme ono ubrzanje interneta na postojeće Duo ili Trio pakete, a evo odlomka iz cjenovnika koji se tiče toga:

Image

A može se uzeti i Fiber paket koji košta 5-10 KM više u odnosu na postojeći Duo ili Trio paket, ali naravno Fiber paketi nisu dostupni na svim lokacijama, a evo ti lista Fiber paketa sa povećanim upload brzinama:

http://telemach.ba/Binary/313/CJENOVNIK ... BH-1.6.pdf (stranice 14,15 i 16).
aditon

#32615 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by aditon »

Fiber je moguć samo u novogradnji, tj novim zgradama gdje je optika do stanova dovučena. Za sada su u prednosti građani Sarajeva gdje ima dosta novogradnje. Svi ostali, tj oni iz drugih gradova će sigurno još dugo čekati na fiber uslugu. Polaganje kablova traži vremena i novca i sve su prognoze neozbiljne.
soul_eclipse

#32616 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soul_eclipse »

Image

Eto nakon reseta jos gora brzina inace duo net grande,sta mi je ciniti sada :D
Benq

#32617 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

Kod mene jos nista , zvao 1360 , uradili sinhro i reset medjutim i dalje ista brzina , tako da je to cista slucajnost ako je nekome dosla nova brzina :).
agent_zero

#32618 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by agent_zero »

aj_ba wrote:Stari sam korisnik, još od 2004. dok je kompanija bila ELOB.

Image

Hvala za info ;)

A što Telemach fino ne napisa da možemo nazvati i tražiti reset i sinhronizaciju modema, bez čekanja da to oni urade kad im se ćefne :-)
Benq

#32619 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

agent_zero wrote: Hvala za info ;)

A što Telemach fino ne napisa da možemo nazvati i tražiti reset i sinhronizaciju modema, bez čekanja da to oni urade kad im se ćefne :-)
Ne mogu oni to napisati jer je to slucajnost da neko dobije novu brzinu nakon reseta modema , evo zvao sam ja i jos dosta raje i niko nije dobio.
crnivrag

#32620 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

Benq wrote:
agent_zero wrote: Hvala za info ;)

Ne mogu oni to napisati jer je to slucajnost da neko dobije novu brzinu nakon reseta modema , evo zvao sam ja i jos dosta raje i niko nije dobio.
Ja sam prvog dana dobio informaciju da ne mogu puštati brzine na upit, već da je potrebno sačekati da korisnički ugovor dođe na red puštanja, i da to može potrajati do 15-ak dana.

Vjerovatno je dosta korisnika dobilo novu brzinu, međutim ti korisnici nisu aktivni ovdje na forumu, pa ne mogu da podijele sa nama te informacije.
mixone1995

#32621 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mixone1995 »

Meni je receno da se nakon potpisivanja ugovora ceka od 3 do 5 dana na pustanje brzine.
crnivrag

#32622 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

mixone1995 wrote:Meni je receno da se nakon potpisivanja ugovora ceka od 3 do 5 dana na pustanje brzine.
Ovdje smo govorili o povećanju brzina za postojeće korisnike Duo i Trio paketa.

A da, tačno je da se novim korisnicima pušta puna brzina nakon 3-5 radnih dana, odnosno nakon što potpisani ugovor prođe protokolisanje sa njihove strane.
aj_ba

#32623 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by aj_ba »

@benq i @crnivrag dvojica dezurnih komentatora, koji vazda brane Telemach i sve znaju. I don't like you guys :lol: :lol:

Mogu oni sve kad hoce baaa , i vjerujem da nakon sto sam napisao ovu informaciju za reset modema, od sada to vise nece raditi :lol: :lol:
Benq

#32624 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

aj_ba wrote:@benq i @crnivrag dvojica dezurnih komentatora, koji vazda brane Telemach i sve znaju. I don't like you guys :lol: :lol:

Mogu oni sve kad hoce baaa , i vjerujem da nakon sto sam napisao ovu informaciju za reset modema, od sada to vise nece raditi :lol: :lol:
Haha we don't care :lol:

Eh pa sto si pisao javno , trebao si sapnut svima na PP :mrgreen:
aj_ba

#32625 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by aj_ba »

Benq wrote:
aj_ba wrote:@benq i @crnivrag dvojica dezurnih komentatora, koji vazda brane Telemach i sve znaju. I don't like you guys :lol: :lol:

Haha we don't care :lol:

Eh pa sto si pisao javno , trebao si sapnut svima na PP :mrgreen:

Aha, znaci trebao sam paziti sto hocu da pomognem raji. To je ta podrska :lol:
Pa ja, neko od vas dvojice njima dojavio i nema vise za raju nove brzine. :lol:

Shame, shame :sretan:
Locked