malakh wrote:GandalfSivi wrote:malakh wrote: željko komšić i df su jedini predložili nešto konkretno za ujedinjenu ljevicu i to je jedino što će se za par mjeseci i spominjati. ma kakav taj prijedlog bio, ma kakvi bili njegovi predlagači, on je došao, o njemu se pričalo, on je na kraju odbijen od onih koji su to prije godinu trebali predložiti (jer se oni predstavljaju liderima ljevice, a i komšić im je to u nekoliko navrata javno i priznao).
Sta su bolan konkretno predlozili? Ujedinjenje stranaka i brisanje postojecih subjekata pola godine prije izbora? I to kroz medije. Ovo ti je konkretno isto kao da ja sutra izadjem i predlozim da svi trebaju imati platu od minimalno 5 milja maraka. Zapravo, ovo je jos gore, jer ubija neku realnu pricu, mojih 5 milja bi bila samo izolovana nebuloza...
ja vas zaista ne razmijem. kako vi gledate na tu ujedinjenu ljevicu? gledate li je kao jednu stranku ili kao savez više stranaka?
ovo što je komšić predložio je, sviđalo se to tebi ili ne, ali jedini način da se ljevica ujedini i da zajedno djeluje. svaki savez više stranaka će se raspasti prije nego li se osnuje i samo integracija u jednu stranku može dovesti do istinskog ujedinjenja ljevice.
jeste ovo došlo 5 mjeseci pred izbore i uveliko se zakasnilo, ali kompletna javnost je očekivala da će koncept ujedinjenja ljevice predložiti sdp, iz razloga koje sam već naveo i oni to nisu učinili. zašto, ja to ne znam, ali sam stava da se ovaj komšićev prijedlog mora dosta ozbiljnije razmotriti nakon izbora i maniti se ličnih sujeta i ambicija.
Evo polako, objasnit cu jos jednom, nije problem. Sjedne se daleko od medija, napravi se predizborna koalicija, usaglasi zajednicka lista, zajednicka poruka, zajednicka strategija. Svi stanu iza te poruke, pokazu da su u ovome zajedno i ostave nesporazume za zatvorene sastanke gdje se o tome moze raspraviti i bez medija. Onda poslije izbora se uspostavi vlast i dozvoli strucnjacima da izracunaju koji je najbolji nacin da se nastavi (cak je i politika egzatna nauka kada dodje do brojeva). Ako je vakat za ujedinjenje, nadje se najbolji put, najjaci brand ako hoces i od toga se krene.
Sada, kako se ne radi.
Dogovori se okvirna koalicija, izadje u medije i obavijesti javnost o tome, da bi dva dana poslije toga Zeljko mrtav hladan, bez ikakvog prethodnog dogovora najavio svoju kandidaturu, tj. stavio svog "koalicionog" partnera pred svrsen cilj. Za divno cudo, SDP iskulira to, sa nemustim objasnjenjem da ljevica ima dovoljno snage za kandidate iz svih naroda. Normalno, Denis izadje tu i realno kaze da ljevica nema snage za to, sto je vise manje bio vapaj za logikom. Onda Zeljko pocne davati izjave, posvadja se sa Zlatkom preko mreza, dovede kompletnu koaliciju u nezgodnu situaciju, da bi SDP jos jednom stao na loptu i rekao, hajde da sjednemo i da se o svemu dogovorimo u slijedecih 10 dana, vrijeme je da se ide u kampanju. Jedan dan nakon toga, DF izlazi u medije (opet stavlja SDP pred svrsen cilj) sa nadasve nebuloznim prijedlogom, za koji sami znaju da nikada ne bi bio prihvacen, ne samo zbog vremenske nemogucnosti, nego i zbog svega ostalog (halo ba, ukidanje svih stranaka, povlacenje lidera, bla bla), cisto iduci samoubilacki, da bi se kasnije moglo reci "eto, barem su pokusali". I to je taj spin koji me ubi. Nisu pokusali. Pokusali su isto kao ako lik vidi lijepu djevojku i umjesto da pridje da se upozna, da joj trazi broj, pozove napolje, umjesto svega toga, dodje i kaze "hajmo kod mene". I onda prica okolo kako je barem pokusao...