Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

RJ57

#32551 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

_BataZiv_0809 wrote: 20/04/2025 11:30
mk ultra wrote: 18/04/2025 20:30 Ali su radili i zavrsili

Solidno skupa cestarina
Ali i tunel i brzina kojom se proleti do zapadne obale :thumbup:

I dalje rade, širi se komad od tunela Ucka do Rijeke, na terenu ko u kosnici...

Jebo ti nas
Odlicne su im te ceste, i ja sam bas bio pod utiskom kao i ti kad sam to isprobao prvi put, doduse prema Puli.

Sa velikom razlikom da su to njima 2 jake drzave pravile i da se to sve pravilo 50 godina.

Istra je svakako vise Italija i Slovenija nego Hrvatska.

Vamo cim sidjes sa A1 krece ludilo krs i lom kao kod nas.

Nedavno me navigacija bacila pogresno kako da se okrenem za Ikeu Zagreb. Umjesto da ga svintam polukruzno preko duple pune cim sam se iskljucio na naplatnoj kucici i da odmah idem nazad, ja slusao navigaciju.

Za 3 minute voznje me docekala 1988. godina.
biće da te isto provozala ko i mene jesenas :-D

hrvatska ima taj turizam koji donosi jako puno i koji je razlog za dosta toga što se gradi, plus sve ostalo što imaju a posebno EU u leđima. oni prave i što treba i što netreba, posebno kad im je povoljna situacija kao sa dobrim koncesionarom u istri. ali oni kapitalni projekti se ipak dugo čekaju, pelješac, ovo prema dubrovniku, spoj rijeke sa žutom lokvom itd. čak se i Vc dosta dugo čekao i tek će naljeto biti gotov.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32552 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by _BataZiv_0809 »

RJ57 wrote: 20/04/2025 11:36
biće da te isto provozala ko i mene jesenas :-D

hrvatska ima taj turizam koji donosi jako puno i koji je razlog za dosta toga što se gradi, plus sve ostalo što imaju a posebno EU u leđima. oni prave i što treba i što netreba, posebno kad im je povoljna situacija kao sa dobrim koncesionarom u istri. ali oni kapitalni projekti se ipak dugo čekaju, pelješac, ovo prema dubrovniku, spoj rijeke sa žutom lokvom itd. čak se i Vc dosta dugo čekao i tek će naljeto biti gotov.
Moguce :D
Mi otisli na hambaš u onaj Mek na autoputu i onda smo morali 30 km autoputem nazad da uhvatimo prvu petlju.

Hrvatska je u startu imala 3x bolje karte u rukama od nas, a nije im stanje 3x bolje.
Vezan sam poslovno i porodicno za HR, Zagreb i Dalmacija, dosta sam dugo tamo i zivio i mogu na osnovu svog iskustva to reci.

Zagreb je do neke 2007/8 za Zenicu ali i za Sarajevo bio ko New York.

Kod nas tad nemas nijednog modnog brenda za kupiti, niti imas bilo kojeg fransiznog restorana.. vrhunac shoppinga je raspad Skenderija, vrhunac gastronomije je cevap,a onda odes u Zagreb a tamo Zara, McDonalds, shopping centri kakvi ce kod nas doci tek za 10 godina, prste od robe koju kod nas nemas vidjeti ni u casopisima.

To je samo jedan primjer, meni kao zrtvi konzumerskog drustva vrlo bitan :D

Danas razlika nije toliko drasticna.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#32553 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by teskeredzic_22 »

_BataZiv_0809 wrote: 20/04/2025 12:00

Osim što je Sarajevo još uvijek prilično jeftinije a Zenica pretpostavljam jeftinija od Sarajeva ?

Hrvatska je izgradila jako puno , postojali su ogranci autocesta ali su puno , puno napravili i to je za svaku pohvalu s obzirom na geografski izgled Hrvatske.

Od Velike Kladuše do slovenačke granice je 70 km.
Karikaturist

#32554 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Karikaturist »

Pa i ne bi trebala biti drasticna razlika, nije Sarajevo na mjesecu ili u centralnoj Africi pa da se ne razvija. Pogotovo danas kad je sve dostupno vrlo lahko, protok roba i ljudi i informacija laksi nego ikada.
izbjeglica_iz_besmisla

#32555 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Jeste primjetno da se smanjio zaostatak Sarajeva za Zagrebom, bit ce da je globalizacija kod njih dosla 2000 a kod nas 2010.

Sad je razlika 20% mozda, prje je bilo drasticno vise - od autoputeva, shoppinga, telekoma, tramvaja i sl.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 20/04/2025 15:07, edited 1 time in total.
drug_profi

#32556 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Zagreb je bio po dosta toga ispred i Sarajeva i Beograda u staroj drzavi.
Bg je zrtva ruralnog mentaliteta koji se nemilice doseljavao.
Zagreb vec ne.
probook

#32557 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by probook »

Mi sa juga gdje god podjemo na sjever do granice nam treba cca 5 sati? Jebenih 300 kilometara puta se sataremo dok predjemo. Da je srece to bi se prelazilo za manje od 3 sata.
sumirprimus

#32558 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

Haris.ba wrote: 17/04/2025 08:42
nineinchnails wrote: 17/04/2025 08:21 Nedavno sam, prvi put nakon 15 godina, išao za Tuzlu i nazad. Par kilometara je renovirano , a ostalo krš.
Bilo je prostora da se taj put još sredi. Tunel kod Olova bi bio pun pogodak, komad autoputa oko Živinica takodje, a ništa nije uradjeno.
Ona treća traka kod Karaule zatrpana. Katastrofa.
Pogledaj brojace prometa. Ono je postala regionalna cesta. Vidi se da ljudi izbjegavaju citavu dionicu. Koristi se za regionalni promet tipa Olovo prema Sarajevu i Kladanj prema Tuzli.

Planirana je nova magistrala oko Zivinica, ali su nesposobni to pokrenuti iako pare postoje.
koja blatantna laz. koji cu krac ja u kladnju i 300k kanotnalnaca iz tuzle? nego prema sarajevu i jugu. kakvo necasno opravdanje, da vam tako napreduju sve ceste u drzavi i da vam se gradi samo na jugu da se hrvati odvoje ko ljudi a imi dobijemo autonomiju , i sve po zaslugama, jer jbga ne znate( nesposobni ste preveliki budzet hapci za licnu korist) drzavu napravit! e zbog ovakvih i treba da se raspadnemo.
sumirprimus

#32559 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 20/04/2025 13:57 Zagreb je bio po dosta toga ispred i Sarajeva i Beograda u staroj drzavi.
Bg je zrtva ruralnog mentaliteta koji se nemilice doseljavao.
Zagreb vec ne.
zg je i danas svjetlosnu godinu ispred sarajeva, a bogme i beograd sto se tice izgradnje.
ove manje gradove zenicu tuzlu ne vrijedi ni spominjat.
ljudi imaju oko 1400km autoputa smijesno se i poredit sa njima, a da je vezano uz temu.
Haris.ba

#32560 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

sumirprimus wrote: 21/04/2025 12:55
Haris.ba wrote: 17/04/2025 08:42
nineinchnails wrote: 17/04/2025 08:21 Nedavno sam, prvi put nakon 15 godina, išao za Tuzlu i nazad. Par kilometara je renovirano , a ostalo krš.
Bilo je prostora da se taj put još sredi. Tunel kod Olova bi bio pun pogodak, komad autoputa oko Živinica takodje, a ništa nije uradjeno.
Ona treća traka kod Karaule zatrpana. Katastrofa.
Pogledaj brojace prometa. Ono je postala regionalna cesta. Vidi se da ljudi izbjegavaju citavu dionicu. Koristi se za regionalni promet tipa Olovo prema Sarajevu i Kladanj prema Tuzli.

Planirana je nova magistrala oko Zivinica, ali su nesposobni to pokrenuti iako pare postoje.
koja blatantna laz. koji cu krac ja u kladnju i 300k kanotnalnaca iz tuzle? nego prema sarajevu i jugu. kakvo necasno opravdanje, da vam tako napreduju sve ceste u drzavi i da vam se gradi samo na jugu da se hrvati odvoje ko ljudi a imi dobijemo autonomiju , i sve po zaslugama, jer jbga ne znate( nesposobni ste preveliki budzet hapci za licnu korist) drzavu napravit! e zbog ovakvih i treba da se raspadnemo.
Je li se to svadjas sa brojacima prometa?

Nisi ti dobar nikako. Ocito raspad kod tebe vec nastupio.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#32561 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

drug_profi

#32562 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Viseći vrtovi srednje Bosne.
Dr Arsla

#32563 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

drug_profi wrote: 25/04/2025 01:15 Viseći vrtovi srednje Bosne.
Naši se vode parolom" "što bi jednostavno, kad može komplikovano".
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#32564 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by teskeredzic_22 »

probook wrote: 20/04/2025 19:20 Mi sa juga gdje god podjemo na sjever do granice nam treba cca 5 sati? Jebenih 300 kilometara puta se sataremo dok predjemo. Da je srece to bi se prelazilo za manje od 3 sata.
Upravo to.
Iz Sarajeva je svuda daleko osim do Zenice
Haris.ba

#32565 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

10 godina se natezu. Nikada u Vitezu nece dati saglasnost za normalnu brzu cestu.

Napravice prvu fazu, nikada drugu fazu.
Nasi nesposobnjakovici trebali su usloviti da se istovremeno dvije faze rade.

https://** No links **.ba/clanak/271139/srce-sopi ... dnju-bosnu
Prva faza je prolazak brze ceste kroz poslovnu zonu s pet kružnih tokova u istoj razini s postojećom magistralnom prometnicom, dok druga faza (konačno rješenje) podrazumijeva rješenje brze ceste u skladu sa zakonskim propisima za brze ceste. Ovakvo dvofazno tehničko rješenje je uvjetovano eksplicitnim zahtjevima lokalne zajednice i već spomenutom Odlukom Vlade – rečeno je iz Autocesta
kamberovica polje

#32567 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by kamberovica polje »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 20/04/2025 13:15 Jeste primjetno da se smanjio zaostatak Sarajeva za Zagrebom, bit ce da je globalizacija kod njih dosla 2000 a kod nas 2010.

Sad je razlika 20% mozda, prje je bilo drasticno vise - od autoputeva, shoppinga, telekoma, tramvaja i sl.
Ma ne znam druže.
Hrvatska se jako odlijepila od nas od kad je u EU. Svaka vukojebina povlači desetine miliona eura iz fondova za obnovu infrastrukture.
Zagreb je malo stagnirao u zadnje vrijeme, ali ne značajno. Pokojni Bandić je tu najviše sjebo Zagreb svojim rođačko-mafijaškim dilovima, a nije se razvijala infrastruktura i javni prijevoz. Došao si do toga da imaš grad koji je površinski duplo veći od Minhena, a ima duplo manje stanovnika, a nema pouzdan javni prijevoz.
Elem, moramo se mi još dosta pure najest da dosegneno Hrvatsku, a kamoli Zagreb.
Mi se sa morskim turizmom, EU fondovim, blizinom Europe i takvom nacionalnom homogenosti ne možemo nositi, a sve to utječe na ekonomiju.
izbjeglica_iz_besmisla

#32568 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Pa nema dileme da su ljudi napredniji od nas, EU ce jos povecavati tu razliku, ali je i cinjenica da i globalizacija dopire sad i do nas skoro jednako kao u HR. Kod njih je jos jedino velika prednost sto im sve dostave u EU dunkcionisu s malom postarinom, ddok smo mi jos ko zemlja treceg svijeta
Ozimician

#32570 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 20/04/2025 12:00 Zagreb je do neke 2007/8 za Zenicu ali i za Sarajevo bio ko New York.

Kod nas tad nemas nijednog modnog brenda za kupiti, niti imas bilo kojeg fransiznog restorana.. vrhunac shoppinga je raspad Skenderija, vrhunac gastronomije je cevap,a onda odes u Zagreb a tamo Zara, McDonalds, shopping centri kakvi ce kod nas doci tek za 10 godina, prste od robe koju kod nas nemas vidjeti ni u casopisima.

To je samo jedan primjer, meni kao zrtvi konzumerskog drustva vrlo bitan :D

Odlicno opisano :thumbup:

Ja sam boravio u Zagrebu, Varazdinu i Koprivnici kao mladji tinejdzer tamo 2001 god. - usudio bih se cak reci tada da je BiH u prosjeku tada bila ispred njih po standardu (posebno ova druga dva grada), kod nas je standardno auto bio Golf 2, a tamo sam kao standardna auta vidjao totalnu egzotiku - Spaceke, Stojadine, Peglice, Fice i jos mnoge stare modele kojima tad nisam znao ime, vjerovatno bih se i sad pomucio.

Onda kad sam dosao ponovo 2005. god., porodica kod koje smo bili koja je imala stojadina 2001. god., imala je sada novu toyotu avensis (naravno kredit). Svi brendovi su bili tu, bukvalno osjecaj kao da si u Austriji (to su mi govorili oni koji su vec tada vidjeli Austrije), butici, fransize, kao sto ti rece, na ulicama se vozila nova vozila. Bukvalno kao New York, sto ti rece.

Tad sam bio u Vemil-u u Zagrebu, zamisli taj osjecaj kad odes u prodavnicu PC i ostale elektronicke opreme u kojoj mozes uzeti korpu i hodati kroz nju kao po supermarketu. :-D

Meni je sad, cak i iz ove perspektive nevjerovatna transformacija jedne zemlje za tako kratko vrijeme.
drug_profi

#32571 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ja sam sluzio vojsku u 3. armijskoj oblasti. Varazdin, Cakovec, Zagreb. 1986/7.
Sarajevo je sa Zagrebom bilo malo iza, a za Varazdin i ostale gradice je bilo ko Zagreb.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#32572 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

Nije HR samo Zagreb

A ono sto sam ja uocio jeste da su u zadnjih 10 godina otisli 2 klase iznad nas hladno

Realno gledajuci prije 15g nije tolika razlika bila
Ali oni su prije 10-15godina kompletirali autocestu
Do svakog ćoška države sve dolazi u najkraćem roku
Svi brandovi i investitori to zele
U EU su, dakle nema granica za izvoz/uvoz

Pored autoputa ceste kroz gradove rijesene 100x bolje
Emancipovaniji ljudi u globalu
I tako dalje.

Pa meni neki dan u šleperu se ostetilo 150.000KM robe
I prica mi vozac da se sve polomilo negdje gore oko stupara i jebaji ga
Bilo svezano, al dzabe, hvala drzavi jebenoj

Image

Tanke niti me dijele da odem u RI da zivim.
izbjeglica_iz_besmisla

#32573 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ne pricamo o istim stvarima.

Infrastrukturno su ispred nas bar 20 godina, najvise u kontekstu autoputeva.

Organizacijom drzave, na sta se trose pare i kakvi su tamo prioriteti, jedno 10 godina su ispred. Javni saobracaj je prije bio takodjer za toliko bolji u ZG, al Sarajevo je tu sad smanjilo zaostatak.

Al sto se tice ovih komercijalno-konzumeristickih stvari, zagreb je prije sa 20 godina razlike spao na dosta manje. Nije to nasa zasluga, nego globalizacija radi svoje i malo.bolji standard kod nas.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#32574 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

Ja govorim o kvaliteti zivota
Da je saobracaj organizovaniji 100x bolje od raznih zaobilaznica, širih prilaza, širih i bolje projektiranih kruznih tokova

Pa dalje od elektronskog JMB putem kojeg mozes sve, pa dalje da autocestom stizes gdje god unutar 5-6h sati dok toliko nama treba da dođemo do granice, ljudi koji su malo emancipovaniji i ipak postuju neka pravila

Krade se u gradnji i tamo, ali se barem napravilo...

Pa evo uzmi da su pustili vise cesta u rad nego mi u zadnjih 5g jbt
Neces naci sigurno asfalt iz 1984te na Drzavnoj cesti
Pa pogledaj im granicne prijelaze

EU finansirala? Pa naravno
Sto mi ne iskoristimo nesto? Zato sto nekog bogalja posaljemo koji ne zna reci dobar dan u granapu a ne da pregovara o grantu 100M eura za granicni prelaz

Za kratak period oni su BDPom skocili duplo od nas.

I opet kazem govorimo tek o HR
Koja je pri dnu EU
escobar__

#32575 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

To su sve prednosti EU - zajednice za koju mnogi naši vele da će se ubrzo raspasti, šta ćemo tamo, neće nas, promocija LGBT, bla, bla, bla...

Ljudi su nas hladno prešišali u svim parametrima kao i svaka druga zemlja koja je postala članicom EU, kod nas se i dalje sanjaju Tito i 1980. godina i kako je bilo prije. Normalno da ćeš u takvim okolnostima bit šu*ak i Evrope i svijeta.

Ruku na srce, treba uvijek imat na umu i to da mi unutar zemlje imamo separatiste kojima je primarni interes gušenje razvitka države ali treba bit iskren pa kazat da se i nazovi-probosanskoj strani ima mnogo šta za prigovorit na temu napretka.
Post Reply