clio_dci120 wrote:Cuj to, Fudo blizi viziji europskog grada od predhodnika?
Pa moze govoriti ko sta hoce, Zenica je do Husinog projekta GGM-a bila bas ono sto je nazivas - kasaba. Bila je u rangu Kaknja i Breze.
Dolaskom Huse ciji je projekat GGM za narednih 50 godina promjenilo se lice grada, on je jedini koji je ostavio nesto po cemu ce svako znati ko je bio taj neki Huso i narednih 50 godina. I to svi priznaju - i zeleni i crveni i rozi i sucmurasti...Nije ni bitno da se njega neko sjeca, ali projekti Arene i GGM-a, pa i sredjivanje Titove ulice (kada se sjetim slika ulaza na pijacu, ko da je kakva lokacija u Ruandi), su projekti koji su u to u pravom smislu rijeci.
Ovo postavljanje cvijeca, asfaltiranje poneke ulice na selu, postavljanje autobuskih stajalista i pravljenje djecijih igralista od strane firme u vlasnistvu njegovog najboljeg jarana svakako nisu projekti. Gledam prije neki dan na nekoliko mjesta raskopan GGM, ne mogu ni odrzavati sto je Huso napravio, doduse nasim parama, ali je napravio.
Neka DOfu napravi treci most i tad cu mu kapu skinuti. A realno, ne moze ni rasvjetu napraviti na mostu da valja, neka ublehaska firma pola godina ustimava nesto, sto oni na ringispilu "razastru" i osposobe za par minuta.![]()
mislim da si danas dosta zloban.
mnogo prije Huse postojao je projkat GGM. nekako se poklopilo u njegovo vrijeme da je GGM bio potreban gradu, jer kad vec dopustas da bude
toliki broj registrovanih auta, red bi bio da stvoris i uslove za to.
meni i dalje nedostaje ona aleja duz Sarajevske ulice.
i vise nego mnogo putujem po svijetu poslovno, i znam da postoje njemacki gradovi koji su sluzbeno gradovi, ali nemaju ceste koje imaju dvije trake.
u Americi imas manje gradove bez tog GGM koncepta; cak na Malti imas izuzetne gradove koji su lijepo smjesteni, a opet nemas Valetom te dvije trake.
dakle, imas dosta iskrivljenu viziju jednog lijepo ukomponovanog mjesta.
GGM i Arena su projekti bez kojih smo mogli. Huso je imao malo apetite i neku cudljivu ambiciju da ostane zapamcen po nekim projektima koji imaju, za mozgove SDA i seoske kicose, monumentalan karakter.
Huso je samo trebao da ukloni konstrukciju na nekada planiranom mjestu sportskih dvorana, i da tu naprvi jedan park, ili doda vise teniskih terena,
odbojkaskih i kosarkaskih terena. tipicni potez zemlje u razvoju je da na to mjesto stavi Mall i Hotel. potpuno predvidljiv potez koju korist ima samo vlasnici tih objekata. tipicna smo Ruanda bas zbog tih poteza.
upravo gradovi koji jesu gradovi, imaju aleje stabala, imaju pjesacke zone po strani sjajnom travom i cvijecem.
Huso nije mjera ni u cemu. on je bio dosta nagao tip. znam ga osobno, i prije nego sto ce postati gradonacelnik.