Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

cyprus

#32501 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by cyprus »

155_mm wrote:pa covica jedino i interesuje poluga za blokadu i ucjenjiivanje. i zbog toga mi nije jasno ovo guslanje kako je veoma lose po bosnjake sto se je covicu uzela najmocnija poluga za takve stvari. kao sad ce biti problema sa uspostavom vlasti. a kad nije bilo problema pitam se. inace covic da je usao u prersjednistvo vlasti bila formirana koliko sutra.

:-)
:lol: :lol: :lol:
155_mm

#32502 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 155_mm »

mislite da bi covic pocinjao sa "prijatelji bosnjaci" da je prosao na izborima. bi zajedno sa dodikom da izjavu za javnost. a ovako dodik onako kiseo i sav izgubljen izjavljuje da je pobijdio. jeste vi vidjeli ono.
cyprus

#32503 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by cyprus »

seln wrote:Halali, ali mi je stvarno pun kurac dobronamjernih srba i hrvata...
Pa što to meni govoriš, i šta ti ja imam halalit?
155_mm

#32504 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 155_mm »

cyprus wrote:
155_mm wrote:pa covica jedino i interesuje poluga za blokadu i ucjenjiivanje. i zbog toga mi nije jasno ovo guslanje kako je veoma lose po bosnjake sto se je covicu uzela najmocnija poluga za takve stvari. kao sad ce biti problema sa uspostavom vlasti. a kad nije bilo problema pitam se. inace covic da je usao u prersjednistvo vlasti bila formirana koliko sutra.

ma sta jadan covic zna. kandiduje se za tamo neko predsjednistvo. a budala bolje bi mu bilo hiljadu ovaj tisucu puta da je presjednik federacije.

dzaba se smijes od muke.
cyprus

#32505 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by cyprus »

Fakat, ja ozbiljno diskutujem sa ljudima koji smatraju da je fotelja člana predsjedništva najmoćnija poluga moći u Bosni i Hercegovini... Al sam zgubidan, jebo me svak :oops:
155_mm

#32506 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 155_mm »

Milorad Dodik: Nemam ništa protiv toga da u vlast uđemo sa SDA ili SDP-om
ta sta velite, nece biti vlasti za jos godina i godinaaaaaa.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
spreca

#32507 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca »

155_mm wrote:
Roccohljup wrote:analiza iz zurnala
Da predsjednik HDZ-a BiH, protekle četiri godine, zajedno sa Miloradom Dodikom, nije razvaljivao sve ono što ima veze sa državom BiH – patriotizam bi u kampanji bio sporedna tema. Ovako, svi oni koji su se mogli dovesti u bilo kakvu vezi sa Čovićem i njegovom politikom – kažnjeni su.

Visoku cijenu svojih nerazumnih poteza platio je Dragan Čović. Iako u svakom obraćanju ističe da je dobio potporu hrvatskog biračkog tijela, lider HDZ-a zaboravlja istaknuti da skoro 60 posto Hrvata iz Hercegovine nije izašlo na izbore. Kantoni u kojima on ima apsolutnu većinu ostaju bez Hrvata, dok je „legitimni predsjednik“ vezao zastave sa Miloradom Dodikom. Istina, HDZ BiH će zbog ustavnog uređenja biti nezaobilazan faktor za formiranje vlasti u Federaciji BiH, ali sve to može prokockati stavljajući iznad interesa hrvatskog naroda sujetu Dragana Čovića.
ovo je glavi razlog sto je izgubio izbore. jednostavno "njegovi" nisu htijeli da glasaju za njega.
I da su glasali njegovi za njega neikada nije mogao pobjediti Komsica teoretski. trebao je dobiti 170.000 glasova sto je naucna fantastika.[/quote]

Kako je Čović već tri puta bio hrvatski član Predsjedništva BiH, teško je očekivati da sada postane recimo ministar u Vladi FBiH, ali predsjednik Federacije je već druga priča.

Naime, predsjednik FBiH ima značajne ovlasti i to bi bila jako dobra pozicija s koje bi Čović mogao predvoditi hrvatsku politiku u BiH. Kako Hrvati u BiH dominantno žive upravo u Federaciji, onda bi bilo i logično da Čović predsjedava tim entitetom, posebno s obzirom na to da je Hrvatima oteta pozicija u Predsjedništvu BiH.

Hrvatskom narodu u BiH u ovom trenutku je potrebna jedna jaka figura na političkoj sceni, a s pozicije predsjednika FBiH Čović bi mogao biti upravo to – predsjednik svih građana Federacije koji nadzire rad izvršne vlasti u tom entitetu i uz to vodi računa da se ne šteti interesima hrvatskoga naroda.

Podsjetimo ovdje samo da predsjednik FBiH daje mandat za sastav Vlade FBiH, potpisuje sve zakone koji prođu parlamentarnu proceduru, ima moć pomilovanja zatvorenika… K tomu, pozicija predsjednika FBiH rezervirana je za Hrvata, s obzirom na to da je predsjednik Vlade FBiH redovito Bošnjak.

Jedini potreban preduvjet je da u Dom naroda Parlamenta FBiH u Klub Hrvata uđu legitimni politički predstavnici hrvatskoga naroda. Sam narod je to gotovo već i osigurao dobrim odzivom na izbore. HDZ BiH i HNS BiH su ostvarili jako dobar rezultat u županijama u kojima žive Hrvati  i gotovo je sigurno kako Bošnjaci nikakvim inžinjeringom neće moći Hrvatima nametnuti trećinu izaslanika u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Čovićev izbor za predsjednika FBiH ujedno bi bio i jasan znak da neće doći do projekata tipa platforma i alijansa.

Druga je, pak, opcija da Čović preuzme dužnost ministra vanjskih poslova BiH. To bi isto bilo jako dobro rješenje s obzirom na to da je u prošlom mandatu već uspješno vodio vanjsku politiku BiH, a s te pozicije bi lakše mogao lobirati i uspostavu jednakopravnih odnosa između konstitutivnih naroda.

Treća je mogućnost da uđe u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH. O važnosti domova naroda svjedočili upravo posljednjih mjeseci kad u Federalnom Domu naroda zaustavljen protuustavan prijedlog zakona o izbornim jedinicama u FBiH preko kojeg je bošnjačka većina pokušala ozakoniti fenomen Komšić i spustiti ga na niže razine vlasti.

U svakom slučaju, Čović unatoč činjenici da nije ušao u Predsjedništvo BiH ima obvezu ostati prisutan na političkoj sceni u BiH. Birači su svojim glasovanjem za njega to jasno zatražili.

Dnevnik.ba

Tagovi:

dragan čović opći izbori 2018.
a dobrog vica :mrgreen:...koje naivcine
155_mm

#32508 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 155_mm »

cyprus wrote:Fakat, ja ozbiljno diskutujem sa ljudima koji smatraju da je fotelja člana predsjedništva najmoćnija poluga moći u Bosni i Hercegovini... Al sam zgubidan, jebo me svak :oops:
da si gledao sinoc N1 znao bi vise o predsjednistvu i nebi ispadao ovako neobavjesten.

ali necemo ti se smijati.
agent_zero

#32509 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by agent_zero »

Smiješno je govoriti da je čoviću uzeta najmoćnija poluga, to može tako definisati neko ko ne poznaje dovoljno ustavni sistem BiH i FBiH.

SDA je uvijek lizala dupe HDZ u i sigurno će i ovaj put svom starom drugu čoviću punuditi novo mjesto odakle može još jače i sigurnije blokirati EU/NATO put. Bilo to predsjednik FBiH, šef jednog od parlamenata ili domova parlamenata (na oba nivoa vlasti dakle), bilo pozicijom ministra vanjskih poslova.
spreca

#32510 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca »

155_mm wrote:
cyprus wrote:

ma sta jadan covic zna. kandiduje se za tamo neko predsjednistvo. a budala bolje bi mu bilo hiljadu ovaj tisucu puta da je presjednik federacije.

dzaba se smijes od muke.
Zato sinoc na presici zamalo da zaplace...nema vise onog hinjskog osmjeha...treba mu @ciprusa poslati da mu objasni da to mjesto ne vrijedi ni po picke ladne vode :mrgreen: ...da se dzaba ne sikira
armin071

#32511 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by armin071 »

cyprus wrote:Fakat, ja ozbiljno diskutujem sa ljudima koji smatraju da je fotelja člana predsjedništva najmoćnija poluga moći u Bosni i Hercegovini... Al sam zgubidan, jebo me svak :oops:
Evo nije najmocnija ja se slazem, ali ako je bezvrijedna sto se kandidujes na istu i izigravas placipicku kad te skinu sa iste?? Isto kao i Dodo prezire BiH ali se kandiduje za predsjednistvo iste?? Puno znaci kada se prezentujes stalno dizes rejting i sebi i partiji. Evo Niksic je klasican kontra primjer gdje covjeka nema ni na mapi a vodi najjacu opozicionu partiju.
palermo

#32512 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by palermo »

cyprus wrote:
Maraschino wrote:...sta bi sa onom, kandidatura za Komsica je voda na Covicev mlin. Sjebase i mlinara i legitimne.
Nego na čiji je? Čova je uz Dodika sad najmoćnija politička figura u Bosni i Hercegovini...
Po čemu pobogu........

mislim, recimo po čemu je moćniji od Bakira ? Ili po defaultu Hrvat mora biti moćniji od Bošnjaka.........

neki dan si u jednom postu napisao da si frustriran, uvažavam ja to......al brate dragi, stvarno u posljednje vrijeme znaš napisati........mislim
muha_sa

#32513 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by muha_sa »

kud procitah :-) prepadoh se-hajra mi od života nema :(

https://www.klix.ba/vijesti/regija/andr ... /181008075
155_mm

#32514 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 155_mm »

ovdje kako neki guslaju ispade da presjednik entiteta moze blokirati predsjednistvo.
:lol:
cyprus

#32515 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:
Maraschino wrote:...sta bi sa onom, kandidatura za Komsica je voda na Covicev mlin. Sjebase i mlinara i legitimne.
Nego na čiji je? Čova je uz Dodika sad najmoćnija politička figura u Bosni i Hercegovini...
Po čemu pobogu........

mislim, recimo po čemu je moćniji od Bakira ? Ili po defaultu Hrvat mora biti moćniji od Bošnjaka.........

neki dan si u jednom postu napisao da si frustriran, uvažavam ja to......al brate dragi, stvarno u posljednje vrijeme znaš napisati........mislim
Bakir može biti izbačen sa nekih nivoa vlasti... Čović ne može... Jasno ko dan... Čović je apsolutni gospodar trećine vlasti u Bosni i Hercegovini, Bakir "svoju" trećinu mora dijeliti sa nekim... Bakir ima u zadatak da pomiče neke stvari naprijed u državi (kao i svaki političar iz tzv. političkog Sarajeva)... Čoviću nije hića ni kad je zastoj (kao i svakom političaru iz separatistički orijentisanih dijelova BiH)...
pemanapemani

#32516 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pemanapemani »

Čović je svjesno išao na ovakav rasplet. Stolica u Predsjedništvu bi bila samo gratis.

On svojim biračima nije mogao ništa novo ponuditi. Nije ispunio niti jedno obećanje koje je dao, a imao je sve poluge vlasti u prethodne četiri godine.

Prije godinu dana su ga određene udruge HVO otvoreno prozivale da nije ispunio obećanje i uništio Helezovu reformu. HDZ 1990 je u izbornoj kampanji otvoreno zagovarao oporezivanje kladionica.
Da nije bilo Komšićeve kandidature, HDZ bi vjerovatno pobjedio ali tijesno. Zelenika bi bila dobar protukandidat pomognuta određenim glasovima Bošnjaka. Sve bi to rezultiralo time da bi HDZ 1990 i HSP bili solidan partner za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou. Ne bi imali većinu u Domu naroda, ali bi sigurno imali trećinu u Klubu Hrvata i onda vozdra HDZ.

Ovako je naš dobri lijeni ublehaš Komšo odradio kampanju za HDZ, a i oni za njega. Komšić je znao da je DF pred totalnim raspadom. Jedino što je moglo spasiti jeste Komšićeva kandidatura, a ona ne bi imala nikakvog smisla da nije bilo neprijatelja Čovića.

Sada smo dobili Komšića u Predsjedništvu, DF nije statistička greška, a HDZ je pomeo sve što je stigao u kantonima gdje su Hrvati većina isključivo retorikom da će im Bošnjaci izabrati člana Predsjedništva. Komšić dobio ono što mu je jedino bitno - platu od 5 hiljada i nastavak života na koji je navikao u zadnjih 12 godina.
Čović dobio kontrolni paket za sastavljanje vlasti na svim nivoima i spašene kladionice koje su njegov izvor financiranja. Sve se fino upakovalo u celofan patriotizma, odnosno, zaštite od majorizacije Hrvata.
palermo

#32517 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by palermo »

cyprus wrote:
Bakir može biti izbačen sa nekih nivoa vlasti... Čović ne može... Jasno ko dan... Čović je apsolutni gospodar trećine vlasti u Bosni i Hercegovini, Bakir "svoju" trećinu mora dijeliti sa nekim... Bakir ima u zadatak da pomiče neke stvari naprijed u državi (kao i svaki političar iz tzv. političkog Sarajeva)... Čoviću nije hića ni kad je zastoj (kao i svakom političaru iz separatistički orijentisanih dijelova BiH)...
Pa baš zbog toga što je Čović uveo jednu strahovladu na dijeu teritorije BiH (a sinoć je o tome vrlo lijepo govorila Dijana Zelenika., takođe i Slavo Kukić) koja se ne može mjeritio praktički ni sa jednom u BiH, bitno je da je izgubio makar ove izbore. Jednostavno mu je poslana poruka, ne može sve kako ti hoćeš............( drug moj, ja nikada, pa ni sada nisam glasao za Komšića, prva dva puta sam bio i protiv toga, ali ovaj put jednostavno mislim da se ispravno postupilo)
cyprus

#32518 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by cyprus »

armin071 wrote:
Evo nije najmocnija ja se slazem, ali ako je bezvrijedna sto se kandidujes na istu i izigravas placipicku kad te skinu sa iste?? Isto kao i Dodo prezire BiH ali se kandiduje za predsjednistvo iste?? Puno znaci kada se prezentujes stalno dizes rejting i sebi i partiji. Evo Niksic je klasican kontra primjer gdje covjeka nema ni na mapi a vodi najjacu opozicionu partiju.
Pa nisam rekao da je bezvrijedna, ali suštinska koncentracija moći i uticaja nije u njoj... Eto, u toj fotelji je prethodne četiri godine sjedio Ivanić... A ko je bio moćniji političar u tom istom periodu - on ili Dodik? Pitanje je retoričko, a odgovor nije potrebno isticati...

Ta fotelja jest onako lagodna, nije loše sjediti u njoj... Sa predsjedničke govornice dalje odjekuje ono što imaš reći... Ali, to je otprilike to što se tiče stvarne moći... To što na papiru stoji da su članovi predsjedništva vrhovni zapovjednici vojske, da kreiraju vanjsku politiku i slično... Pa valjda je i djeci jasno koliko je to šuplje... Eto taman bi hrvatski puk OS BiH krenuo u neki rat sa Željkom na čelu :oops:
Last edited by cyprus on 08/10/2018 15:04, edited 2 times in total.
155_mm

#32519 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 155_mm »

muha_sa wrote:kud procitah :-) prepadoh se-hajra mi od života nema :(

https://www.klix.ba/vijesti/regija/andr ... /181008075
Izrazio je žaljenje što na tu funkciju nije izabran predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović, jer je on u mandatu od protekle četiri godine napravio ključni iskorak, uz hrvatsku podršku, na putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, naglasivši kako je ta činjenica mogla i trebala biti poštovana.
Mislim da svi politički akteri i stranke u Bosni i Hercegovini moraju biti svjesni da većeg i iskrenijeg saveznika od Hrvatske među članicama EU sigurno nemaju. Zato smo i unutar EU često govorili kako pitanje duha Dejtonskog sporazuma, a to je legitimna zastupljenost tri konstitutivna naroda, treba biti poštovano. To je bitno za koheziju i kvalitetno funkcioniranje Bosne i Hercegovine”, zaključio je Plenković.
:lol:

a ovo za duh dejtona nek ih preCednik tuzi za kradju.
155_mm

#32520 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 155_mm »

pemanapemani wrote:Čović je svjesno išao na ovakav rasplet. Stolica u Predsjedništvu bi bila samo gratis.

On svojim biračima nije mogao ništa novo ponuditi. Nije ispunio niti jedno obećanje koje je dao, a imao je sve poluge vlasti u prethodne četiri godine.

Prije godinu dana su ga određene udruge HVO otvoreno prozivale da nije ispunio obećanje i uništio Helezovu reformu. HDZ 1990 je u izbornoj kampanji otvoreno zagovarao oporezivanje kladionica.
Da nije bilo Komšićeve kandidature, HDZ bi vjerovatno pobjedio ali tijesno. Zelenika bi bila dobar protukandidat pomognuta određenim glasovima Bošnjaka. Sve bi to rezultiralo time da bi HDZ 1990 i HSP bili solidan partner za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou. Ne bi imali većinu u Domu naroda, ali bi sigurno imali trećinu u Klubu Hrvata i onda vozdra HDZ.

Ovako je naš dobri lijeni ublehaš Komšo odradio kampanju za HDZ, a i oni za njega. Komšić je znao da je DF pred totalnim raspadom. Jedino što je moglo spasiti jeste Komšićeva kandidatura, a ona ne bi imala nikakvog smisla da nije bilo neprijatelja Čovića.

Sada smo dobili Komšića u Predsjedništvu, DF nije statistička greška, a HDZ je pomeo sve što je stigao u kantonima gdje su Hrvati većina isključivo retorikom da će im Bošnjaci izabrati člana Predsjedništva. Komšić dobio ono što mu je jedino bitno - platu od 5 hiljada i nastavak života na koji je navikao u zadnjih 12 godina.
Čović dobio kontrolni paket za sastavljanje vlasti na svim nivoima i spašene kladionice koje su njegov izvor financiranja. Sve se fino upakovalo u celofan patriotizma, odnosno, zaštite od majorizacije Hrvata.
a inace to covic nista nebi imao da je usao u presjednostvo.

155_mm

#32521 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 155_mm »

ne kontam od kud ove ideje da ce se vlast i formirati bez covica i njegovog HDZ-a. pa eno preCednik se nije jos ni otrijeznio a vec place za SDA i bakirom.
palermo

#32522 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by palermo »

pemanapemani wrote:Čović je svjesno išao na ovakav rasplet. Stolica u Predsjedništvu bi bila samo gratis.

HDZ bi pomeo svakako, ta vaša sarajevska perspektiva je potpiuno pogrešna, pa ovdje ljudi gube posao, djecu istjeruju iz škole ako se ne glasa za HDZ.......duboko sam uvjeren da je među onim hdz.ovskim licima koja su bila u stožeru, makar polovina njih u sebi slavila poraz Čovića
155_mm

#32523 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 155_mm »

a covic sinoc vec u momentu poraza prica o "prijateljima bosnjacima".
pemanapemani

#32524 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pemanapemani »

155_mm wrote:ne kontam od kud ove ideje da ce se vlast i formirati bez covica i njegovog HDZ-a. pa eno preCednik se nije jos ni otrijeznio a vec place za SDA i bakirom.
Ne znam šta ti čitaš, ali ja govorim da je bilo bitnije da se vlast formira bez HDZ, nego fotelja u Predsjedništvu.
Bez Komšićeve kandidature Čović nije imao šta ponuditi biračima. HDZ 1990 i HSP bi sigurno imali trećinu u klubu Hrvata i vlast bi se formirala sa njima, a ne sa HDZ. Onda bi se oporezovale kladionice i za 4 godine HDZ ne bi bio ni sjena današnjeg i vrlo moguće nikad više ne bi bili dio vlasti.
agent_zero

#32525 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by agent_zero »

Niko ne kaže da je predsjedništvo nebitno, ali da je svemoćno kao što neki pokušavaju predstaviti, to je onda očito nepoznavanje ustavnog sistema.

Čak sad Čović može biti i opasniji na nekoj jakoj funkciji untar FBiH ili na nivou PS BiH ili VM, a koju će mu SDA smećari sigurno ponuditi.
Post Reply