Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#32501 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

cyprus wrote:
Pa jbg, i za Trumpa su glasali neki Afroamerikanci i Meksikanci, što ne znači da njegova kandidatura nije bila bazirana na rasističkom i ksenofobnom sentimentu...

Doduše, možda sam pretjero sa rječju 'isključivo'... Evo istu mijenjam sa 'uglavnom'... A evo i objašnjenje - Željko Komšić ne bi imao apsolutno nikakve šanse za pobjedu da nije kandidat za predsjedništvo iz hrvatskog naroda (govorim o ovogodišnjoj kandidaturi, ne onim ranijim)... I oni koji budu glasali za njega će UGLAVNOM to uraditi samo kako bi spriječili Hrvate da izglasaju kandidata koji je po njihovom ćeifu... Ne da Bosnu i Hercegovinu učine boljom i multietničkijom državom, nego uglavnom kako bi zajebali Hrvate, pod praktičnim geslom 'malo vas je, malo vas je, pičkice'... E, hajd ti onda meni reci - kako to nije antihrvatski sentiment?

I onda na sve to imaš Emira Suljagića, jednog od ključnih ljudi Komšićeve koalicije, čiji se nastupi ne mogu okvalifikovati nikako drugačije nego kao govor mržnje (OK, uz premisu da je isti mentalno zdrav), a od kojeg se Željko Komšić nikada nije ogradio...
pa druže, tramp je otvoreno vodio kampanju protiv meksikanaca, crnaca, prijetio zidovima uz meksičku granicu, dakle vodio javne skupove na tu temu.

ti meni reci gdje je komšić vodio kampanju protiv hrvata. to je najobičniji spin kojim se služe tvrtko milović i ivan šušnjar, sa veoma opasnim naslovima i tektovima koji u principu nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa naslovom i da komšić ima imalo pametni, poslije izbora bi ih tužio i sve to dobro naplatio od njih, upravo iz razloga je prave sliku javnosti da komšić isključivo radi na štetu hrvatskog naroda.

sljedeća stvar, ljudi koji glasaju za komšića, a to će biti velika masa ljudi, različitih karaktera i namjera. neki će glasati jer su njegovi simpatizeri i takvih će biti najviše, dok, ruku na srce, biće i onih koji će glasati za njega u nadi da će tako spriječiti ulazak dragana čovića u vlast. što ja i opravdavam, jer sam pratio ponašanje dragana čovića u posljednje 4 godine.

što se tiče ograđivanja od pojedinaca, vidiš, pojedinci koji zagovaraju cijepanje bosne i hercegovine, podržavaju čovića, a čović se nikada nije ogradio od njih. pojedinci koji veličaju uzp podržavaju čovića, a čović se nikada nije ogradio od njih, ali ni od uzpa.
pemanapemani

#32502 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

malakh wrote:
cyprus wrote:
Pa jbg, i za Trumpa su glasali neki Afroamerikanci i Meksikanci, što ne znači da njegova kandidatura nije bila bazirana na rasističkom i ksenofobnom sentimentu...

Doduše, možda sam pretjero sa rječju 'isključivo'... Evo istu mijenjam sa 'uglavnom'... A evo i objašnjenje - Željko Komšić ne bi imao apsolutno nikakve šanse za pobjedu da nije kandidat za predsjedništvo iz hrvatskog naroda (govorim o ovogodišnjoj kandidaturi, ne onim ranijim)... I oni koji budu glasali za njega će UGLAVNOM to uraditi samo kako bi spriječili Hrvate da izglasaju kandidata koji je po njihovom ćeifu... Ne da Bosnu i Hercegovinu učine boljom i multietničkijom državom, nego uglavnom kako bi zajebali Hrvate, pod praktičnim geslom 'malo vas je, malo vas je, pičkice'... E, hajd ti onda meni reci - kako to nije antihrvatski sentiment?

I onda na sve to imaš Emira Suljagića, jednog od ključnih ljudi Komšićeve koalicije, čiji se nastupi ne mogu okvalifikovati nikako drugačije nego kao govor mržnje (OK, uz premisu da je isti mentalno zdrav), a od kojeg se Željko Komšić nikada nije ogradio...
pa druže, tramp je otvoreno vodio kampanju protiv meksikanaca, crnaca, prijetio zidovima uz meksičku granicu, dakle vodio javne skupove na tu temu.

ti meni reci gdje je komšić vodio kampanju protiv hrvata. to je najobičniji spin kojim se služe tvrtko milović i ivan šušnjar, sa veoma opasnim naslovima i tektovima koji u principu nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa naslovom i da komšić ima imalo pametni, poslije izbora bi ih tužio i sve to dobro naplatio od njih, upravo iz razloga je prave sliku javnosti da komšić isključivo radi na štetu hrvatskog naroda.

sljedeća stvar, ljudi koji glasaju za komšića, a to će biti velika masa ljudi, različitih karaktera i namjera. neki će glasati jer su njegovi simpatizeri i takvih će biti najviše, dok, ruku na srce, biće i onih koji će glasati za njega u nadi da će tako spriječiti ulazak dragana čovića u vlast. što ja i opravdavam, jer sam pratio ponašanje dragana čovića u posljednje 4 godine.

što se tiče ograđivanja od pojedinaca, vidiš, pojedinci koji zagovaraju cijepanje bosne i hercegovine, podržavaju čovića, a čović se nikada nije ogradio od njih. pojedinci koji veličaju uzp podržavaju čovića, a čović se nikada nije ogradio od njih, ali ni od uzpa.
U zadnjih godinu dana nisam sreo simpatizera Komšića. Svi ljudi sa kojima komuniciram, a koji su za njega glasali dva ili tri puta glasno govore da ni u ludilu neće glasati za neradnika, pa neka sve ode u pm. Članovi općinskih odbora DF u sarajevskim općinama otvoreno pričaju da neće glasati za Komšića. On to jako dobro zna, jer su mu neki to rekli u facu. :)

Zato on i kompanija ovako kmeče, kukaju, proklinju i sve redom proglašavaju izdajicama. A vidim da ti čak spominješ i atentat, odnosno, moguće ubistvo Komšića od strane velikohrvata kako bi ga zaustavili u nakanama da spasi BiH. Još tvrdiš da je najbolji, najmudriji i najnamazaniji političar u BiH. Bolan, da nije pretužno, bilo bi presmješno, :-)

DF nema nikakav program, jer ga nema ko sastaviti. Ovo je Komšiću borba na život i smrt, jer je svjestan svojih (ne)sposobnosti, kao i toga da je neradnik i lijenčina.

Da nije hladno koalirao sa Čovićem, prepustio mu stolicu u Predsjedništvu i sva hrvatska mjesta na svim nivoima, možda bi mu i prošla ova priča o supermenu kojem je životni cilj spasiti BiH od HDZ-a.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#32503 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

pemanapemani wrote:
U zadnjih godinu dana nisam sreo simpatizera Komšića. Svi ljudi sa kojima komuniciram, a koji su za njega glasali dva ili tri puta glasno govore da ni u ludilu neće glasati za neradnika, pa neka sve ode u pm. Članovi općinskih odbora DF u sarajevskim općinama otvoreno pričaju da neće glasati za Komšića. On to jako dobro zna, jer su mu neki to rekli u facu. :)

Zato on i kompanija ovako kmeče, kukaju, proklinju i sve redom proglašavaju izdajicama. A vidim da ti čak spominješ i atentat, odnosno, moguće ubistvo Komšića od strane velikohrvata kako bi ga zaustavili u nakanama da spasi BiH. Još tvrdiš da je najbolji, najmudriji i najnamazaniji političar u BiH. Bolan, da nije pretužno, bilo bi presmješno, :-)

DF nema nikakav program, jer ga nema ko sastaviti. Ovo je Komšiću borba na život i smrt, jer je svjestan svojih (ne)sposobnosti, kao i toga da je neradnik i lijenčina.

Da nije hladno koalirao sa Čovićem, prepustio mu stolicu u Predsjedništvu i sva hrvatska mjesta na svim nivoima, možda bi mu i prošla ova priča o supermenu kojem je životni cilj spasiti BiH od HDZ-a.

ja npr. svaki da srećem ljude koji govore da nikada ne bi glasali za sda, a znam da glasaju za njih od kada izlaze na izbore. tako da, nemoj uzimati zdravo za gotovo šta ljudi pričaju.

evo ti još bolji primjer, moja zgrada broji cirka 50 stanovnika, ja niti jednog ne znam da je ikada rekao da će glasati za sda, naprotiv, a samo iz moje zgrade, sda svake izbore dobije cirka 15-20 glasova.

i ti spadaš u red onih koji su toliko isfrustrirani komšićem, da citiraš sve i jednog forumaša koji nešto pozitivno kaže za komšića.

eto kada si pametan, reci mi, imenom i prezimenom, pet političara koji su sposobni za nešto i koji nisu neradnici i lijenčine? samo 5, pa da nastavimo diskusiju o komšićevom neradu.

savjet, na google i pronađi šta je komšić radio dok je bio član predjsedništva, pronađi apelacije ustavnom sudu koje je slao, važnost tih apelacija i reci mi, za ove četiri godine, da li su sva trojica zajedno uradili više, nego li što je on uradio.
Novak20

#32504 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Dosta o uhljebu i nehljebu na temi NS. :D
Na konstataciju Dragana Čovića da se obraća isključivo bošnjačkom glasačkom tijelu, Falatar je odgovorio da se u toj izjavi najbolje vidi pogubnost Čovićeve politike.

“Gospodine Čoviću, vaš problem je što desetljećimaa živite od podjela. Svojom politikom, ne da produbljujete podjele među narodima i građanima, već dijelite i Hrvate, na prave i krive,
na podobne i nepodobne. Posljednjih pet mjeseci razgovarao sam s tisućama ljudi u mjestima gdje vi suvereno vladate. Slušao sam šta govori i osjeća naš narod. Kristalno je jasno da je upravo vaša politika ispraznila škole i tvornice od Posušja do Orašja", poručio je Falatar i dodao kako se Čovićeva nesposobnost na diplomatskoj sceni najbolje oslikava zastojem na EU putu.

"Ne dajite sebi za pravo da određujete tko su moji glasači, pogotovo što ništa niste uradili za vaše. Osnovni razlog vašeg političkog opstanka jest apatija, masovno iseljavanje i dobro razrađena mašinerija zasnovana na strahu. Dugo ste vladali zahvaljujući toj kombinaciji. Ali nećete i ne možete vladati zauvijek", poručio je Falatar.
paleoconservative

#32505 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by paleoconservative »

Zasto se raspravlja o emocijama, a ne o cinjenicama?

Zasto je 90% tema na ovom podforumu o identitetu, torovima, plemenskim opredjeljenjima i rasprava izmedju ljevicara ko je pravi a ko lazni ljevicar?

Evo skoro 2 mjeseca svaki dan pratim ovu temu (cak sam se i aktivisao pomalo), i dusa me boli koliko nemara forumasi pokazuju na istinski bitnim pitanjima u vezi vodstva drzave: o pitanjima policyja, a ne pitanjima ljudskih odnosa kandidata.

Mene ne interesuje karakter npr. Falatara ili Konakovica ili Komsica, whatever. Ne interesuje me je li dobar covjek, je li mami posalje cvijece za rodjendan, i je li Dodiku suknuo na nekom TV nastupu.

Interesuje me kakvu fiskalnu i monetarnu politiku ta osoba planira voditi, interesuje me je li na drzavnoj sisi citav zivot ili je operirao u privatnom sektoru, interesuju me njegovi pogledi na birokratiju i njenu sestru bliznjakinju, korupciju. Interesuju me njegovi pogledi na Ustav, na Dayton, na EU i pandorinu kutiju koja ta organizacija predstavlja, na vanjski dug, na bezobrazno visoke obaveze prema drzavi na neto platu.

Interesuje me ko je osoba na ovoj ocajnoj politickoj sceni koja ima muda udariti po Ustavu i smanjiti drzavni aparat?

Ocigledno da i ove izbore necu glasati za kandidata s kojim se slazem, nego kontra kandidata s kojim se najvise ne slazem. To je tuzno.
drug_profi

#32506 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Pa ja odavno glasam samo protiv.
Uvijek protiv vlasti.
I da su svi radili kao ja, svaka nova vlast bi bila barem mali napredak.
Novak20

#32507 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

drug_profi wrote:Pa ja odavno glasam samo protiv.
Uvijek protiv vlasti.
I da su svi radili kao ja, svaka nova vlast bi bila barem mali napredak.
:lol:

:thumbup:
kmirsad

#32508 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

:lol: :thumbup: E zato su u inat tebi, vladajuča večina na čelu sa SDA razjebali kineze BLOK 7 TA Tuzla...
Sad upravo na KLIKS-u čitam da i kineski investitori izlaze krajem septembra iz investicije BLOK 7 TA Tuzla... ili je investitorima ispao bolji IMT...jer vladajuča večina nije na vrijeme i dogovorenim rokovima obezbjedila bankovne garancije...koje treba da odobri federalni parlament... a nema šanse da se u narednih desetak dana održi sjednica federalnog parlamenta...
HomeSweetHome

#32509 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by HomeSweetHome »

paleoconservative wrote:Zasto se raspravlja o emocijama, a ne o cinjenicama?

Zasto je 90% tema na ovom podforumu o identitetu, torovima, plemenskim opredjeljenjima i rasprava izmedju ljevicara ko je pravi a ko lazni ljevicar?

Evo skoro 2 mjeseca svaki dan pratim ovu temu (cak sam se i aktivisao pomalo), i dusa me boli koliko nemara forumasi pokazuju na istinski bitnim pitanjima u vezi vodstva drzave: o pitanjima policyja, a ne pitanjima ljudskih odnosa kandidata.

Mene ne interesuje karakter npr. Falatara ili Konakovica ili Komsica, whatever. Ne interesuje me je li dobar covjek, je li mami posalje cvijece za rodjendan, i je li Dodiku suknuo na nekom TV nastupu.

Interesuje me kakvu fiskalnu i monetarnu politiku ta osoba planira voditi, interesuje me je li na drzavnoj sisi citav zivot ili je operirao u privatnom sektoru, interesuju me njegovi pogledi na birokratiju i njenu sestru bliznjakinju, korupciju. Interesuju me njegovi pogledi na Ustav, na Dayton, na EU i pandorinu kutiju koja ta organizacija predstavlja, na vanjski dug, na bezobrazno visoke obaveze prema drzavi na neto platu.

Interesuje me ko je osoba na ovoj ocajnoj politickoj sceni koja ima muda udariti po Ustavu i smanjiti drzavni aparat?

Ocigledno da i ove izbore necu glasati za kandidata s kojim se slazem, nego kontra kandidata s kojim se najvise ne slazem. To je tuzno.
:thumbup:
JThomas

#32510 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

super je što to tebe interesuje. ali kandidate i stranke ne interesuje :mrgreen:
pemanapemani

#32511 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

malakh wrote:
pemanapemani wrote:

ja npr. svaki da srećem ljude koji govore da nikada ne bi glasali za sda, a znam da glasaju za njih od kada izlaze na izbore. tako da, nemoj uzimati zdravo za gotovo šta ljudi pričaju.

evo ti još bolji primjer, moja zgrada broji cirka 50 stanovnika, ja niti jednog ne znam da je ikada rekao da će glasati za sda, naprotiv, a samo iz moje zgrade, sda svake izbore dobije cirka 15-20 glasova.

i ti spadaš u red onih koji su toliko isfrustrirani komšićem, da citiraš sve i jednog forumaša koji nešto pozitivno kaže za komšića.

eto kada si pametan, reci mi, imenom i prezimenom, pet političara koji su sposobni za nešto i koji nisu neradnici i lijenčine? samo 5, pa da nastavimo diskusiju o komšićevom neradu.

savjet, na google i pronađi šta je komšić radio dok je bio član predjsedništva, pronađi apelacije ustavnom sudu koje je slao, važnost tih apelacija i reci mi, za ove četiri godine, da li su sva trojica zajedno uradili više, nego li što je on uradio.
Svi opozicioni zastupnici u Parlamentu BiH, osim zastupnika SNSD-a, koji su progovorili jednu riječ, jer Komšić u četiri godine u Parlamentu nije beknuo. Meni je žalosno koji su sve likovi vrijedniji od njega, ali šta ću, sam pao sam se ubio.
Leverage

#32512 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Leverage »

Altsa wrote:
Leverage wrote:
starisalko wrote: Znaci da oni koji su ga predlozili i birali nisu istinski ljevicari
Komšić tada nije predstavljao ovo što sada predstavlja. Tada, kao član SDP-a bio je čovjek iza kojeg je stojala partija i koji je imao sasvim drugu političku agendu. To što je u međuvremenu skrenuo desno i nastavio graditi karijeru oko svađe sa Čovićem i HDZ-om, je sasvim druga priča.

Kažem ti, kad sam glasao za njega 2006. i 2010. godine savršeno me nije interesovalo da li ću šuknuti Čoviću ili ne. Da se razumijemo, ne lijem ja ovdje krokodilske suze za Čovićem, naravno da je dobro da ni on ni HDZ nisu dio vlasti, ali ne može to i samo to biti razlog da glasam za nekog. Barem ne meni.
Lijes ti suze za Covicem i to tekakve. samo malo umotavas pricu ali nije raja glupa.
A najveci problem NS je sto nema muda. i to je osnovni razlog zasto uvijek prode onako kako i prode.
Ti si mnogo promućuran, vidiš kako si me pročit'o :lol: :run:
Novak20

#32513 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Š'a ba znaju Englezi o politici. :D

https://www.nasastranka.ba/londonski-th ... ogu/15974/
Londonski The Times o Falataru: “Najkvalificiranija osoba za predsjedničku ulogu”
20. Septembra 2018.154 0

Analizirajući političku situaciju u Bosni i Hercegovini i predizbornu kampanju, ugledni londonski The Times je identificirao Našu stranku kao jedinu multietničku liberalnu opciju, a Borišu Falatara kao najkvalificiranijeg kandidata na predstojećim izborima.

Na konstataciju novinarke da se retorika podjela u BiH intenzivira pred izbore, dok je ekonomija slaba, a javnu upravu trese korupcija, Falatar je istakao da je svrha podizanja tenzija i “paljenja zastava” prije izbora sredstvo kako bi ljudi zaboravili životna pitanja.

“Vjerujem da su ovi izbori veoma bitni, i rezultati će za mnoge dati odgovor na pitanje da li ostati u BiH ili potražiti bolji život drugdje. Naša politika je politika snage pomirenja”, rekao je Falatar.

U članku se navodi da, prema referencama, Falatar djeluje kao najkvalificiranija osoba za predsjedničku ulogu. “Falatar je uglađeni bivši diplomat, koji je u ratu radio za UN i kao radio amater. Bio je stipendista na Harvardu i na London School of Economics, a poslije se vratio kao koordinator humanitarnih poslova u Crvenom križu i Ujedinjenim narodima”, ističe The Times.
jefff

#32514 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Kamo sreće da postoje politički projekti koji će zaista uspjeti na priči o toleranciji i zajedništvu osvojiti poneki mandat u RS-u ili u Zapadnoj Hercegovini. Bila bi to pobjeda Bosne. Ovako, “zajedno i tačka” ostaju samo demagogija i mamac za bošnjačko biračko tijelo, odnosno onaj njegov dio koji se od Naše stranke da prevariti praznim pričama. Nije pošteno da se javno ne kaže kako nikada nijedan mandat nisu osvojili u Banjoj Luci, Bijeljini, Foči, Grudama, Posušju, Čitluku

Uđosmo u još jedan predizborni mjesec u kojem će mnogobrojne stranke, partije, nezavisni kandidati, udružene liste i koalicije učiniti sve da dobiju povjerenje građana i osvoje poneki mandat u zakonodavnim organima na različitim razinama. A oni malo krupniji priželjkuju rezultat koji će im omogućiti da učestvuju u formiranju izvršne vlasti, od kantonalnih vlada do Vijeća ministara. Iako dejtonski poredak ima nedemokratske elemente i funkcionalne manjkavosti, izbori su svakako pozitivan i poželjan, demokratski proces.

Na koncu, najvažnije je da građani slobodno mogu birati politike i političare kojima vjeruju, pogotovo zbog činjenice da im je cijelih pola stoljeća jednopartijskog sistema to pravo bilo uskraćeno. Zato bi svaki pojedinac koji drži do svog glasa trebao pomno pratiti šta će kandidati na listama i lideri stranaka izgovarati na predizbornim skupovima, u dijaloškim emisijama i drugim javnim nastupima, kao i na društvenim mrežama – i dobro razmisliti o onome što je čuo. I to ne samo da bi ispravno odlučio kome će dati podršku nego i da pronikne u krajnje namjere političkih projekata.

ŽIVA RIJEČ NAJVIŠE GOVORI O POLITIČARU

Iz predizborne kampanje koja je počela prije nekoliko dana moći ćemo zaključiti i da li smo politički sazreli kao društvo, odnosno koliko nam nedostaje da sazrimo u punom smislu. Moglo bi se čak reći da kampanja sama po sebi više govori o stanju društva nego izborni rezultati jer je teško precizno utvrditi recept po kojem neka stranka pobijedi ili izgubi, odnosno uzroke zbog kojih rezultati političkih subjekata osciliraju od jednog do drugog izbornog ciklusa. Često je nemoguće logički objasniti ili pojmiti razloge popularnosti neke političke opcije ili političara.

Fascinantno je bilo, recimo, to što su mnoge žene svojevremeno glasale za Harisa Silajdžića zato što je lijep. Tako su barem govorile. Dakle, ne zbog njegovog izbornog programa, akademskih referenci, rezultata u bh. diplomatiji, nego zato što je im je bio šarmantan i naočit. Iste te godine je, vjerovatno zato što je nosio Harisovo prezime, u Sarajevu pobijedila lista Samira Silajdžića, poznatog kao Tajo, nadmašivši po broju glasova listu Denisa Zvizdića, vjerovatno najboljeg premijera Kantona Sarajevo od rata naovamo. O uzrocima izbornih pobjeda i poraza moglo bi se nadugo i naširoko i opet se sa sigurnošću ne bismo uspjeli definirati zakonitosti dosadašnjih izbornih rezultata u Bosni i Hercegovini.

Ali ono što lideri stranaka i kandidati na listama javno izgovore tokom izborne utrke može nam svima pomoći da razumijemo u kojoj smo fazi političkog sazrijevanja, ili barem dokle mogu dobaciti i kakve su krajnje namjere oni koji traže naše glasove da mogu vladati, upravljati društvom, donositi odluke o sudbini cijele države. Slogani nisu živa riječ i sami po sebi ne znače gotovo ništa, a nekad im se pridaje previše značaja. Neki čak vjeruju da slogan donosi pobjedu ili joj značajno doprinosi. A, zapravo, živa riječ, poruke koje izgovore oni kojima se svaka vaga, govori mnogo više. Pogotovo što se u vremenu modernih digitalnih tehnologija svaki javni nastup, televizijsko gostovanje ili snimljeni materijal u kućnoj ili stranačkoj radinosti mogu kasnije pregledati više puta i analizirati do mile volje. Bit će prilike pretresti mnoge, ali za početak, ovdje se valja pozabaviti Našom strankom i videomaterijalima koje su pripremili za ove opće izbore, pod krilaticom “Zajedno i tačka”. Zamjera im se što su spotove preuzeli s neke danske televizije, ali njihovi materijali i u njima izgovorene poruke imaju mnogo krupnije i za glasače daleko značajnije promašaje.

KOJOVIĆEV ČISTI PROMAŠAJ

U jednom od spotova predsjednik Naše stranke, između ostalog, poručuje: “(…) Svako onaj ko ne izađe na izbore time poručuje da mu je dobro…”, uvodeći tako u javni prostor jednu vrlo opasnu poruku – da običan čovjek ne smije priznati da, kojim slučajem, živi i osjeća se dobro u svojoj državi. To podrazumijeva da građanima u BiH, barem dok ne zavlada “njihova” stranka, ni u kom slučaju ne smije biti dobro, jer s onim kome je dobro nešto nije u redu. To se u totalitarnim sistemima nazivalo “ispiranje mozga”. Osim toga, poruka je u čistoj kontradikciji s dugo ponavljanom tezom opozicije, u kojoj je i Kojovićev politički projekt, da ljudi izbore izbjegavaju zato što su letargični i rezignirani, a ne zato što im je dobro. Sama poruka čisti je promašaj, sa suštinskog i s marketinškog stanovišta.

U drugom videospotu iste stranke glasnogovornici najavljuju, a na to posebno valja obratiti pažnju: “Danas krećemo za saveznicima, onima koji se, umjesto podjelama i prošlosti, žele okrenuti budućnosti, suživotu i toleranciji.” Drugim riječima, a bilo bi dobro da nisam u pravu, to znači – zaboravljamo šta je bilo, baš nas briga za genocid i masovne zločine nad Bošnjacima, ne zanima nas ko je koga protjerivao i ubijao, pravit ćemo se da ništa nije ni bilo. Osim toga, junaci u spotu zaboravili su da se narod u Sarajevu, Tuzli, Zenici ne treba okretati suživotu i toleranciji jer se od njih nikada nije ni okrenuo.

Dokaz za to jeste i činjenica da ova politička stranka podršku ima samo u mjestima gdje žive Bošnjaci. Umjesto što upućuju poruke o zajedništvu Bošnjacima, zvaničnici Naše stranke trebali bi pokušati pridobiti one koji i danas veličaju Karadžića, dajući po njemu ime obrazovnim ustanovama. Voljeli bismo da i ovdje ne budemo u pravu, ali ako je suditi po dosadašnjim rezultatima naših stranaka, demokratskih fronti, nezavisnih lista i drugih projekata u manjem entitetu, politički suživot i tolerancija i dalje će stanovati samo ondje gdje stanuju oduvijek.

Kada zavirite u izborne rezultate na proteklim općim i lokalnim izborima, vidite da Naše stranke nema u Bijeljini, Zvorniku, Trebinju… Grudama, Širokom Brijegu. Nema ih nikako, ni u mjesnoj zajednici. Ne samo da nisu prošli, nisu se ni kandidirali. Time valjda žele poručiti kako su glasači u RS-u i Zapadnoj Hercegovini već opredijeljeni za zajedništvo s drugima, za jednaka prava svih na cijeloj teritoriji države, za snažnu državu Bosnu i Hercegovinu, za evropske integracije, za napredak, a Bošnjake u Tuzli, Zenici i Sarajevu, jer samo se u tim gradovima bore za vlast, moraju disciplinirati i naučiti kako treba živjeti s drugima. Interesantan je podatak da je na prošlim lokalnim izborima u Laktašima čak četiri mandata u Skupštini Opštine osvojila stranka s alanfordovskim nazivom Vozi Miško, ali Naše stranke nema. U Banjoj Luci, najurbanijoj sredini manjeg bh. entiteta, od 30 odbornika u gradskoj skupštini, nema niko iz “najurbanije” Naše stranke. Nema ih jer se nisu ni kandidirali, a i da jesu, opet ih ne bi bilo. Zato ih ima u Sarajevu.

Na prošlim općim izborima dobili su tri mandata u Skupštini Kantona Sarajevo, a u četiri gradske općine Naša stranka ima 19 vijećnika, zato što Sarajlije oduvijek navijaju za različitost, zajedništvo. I to svakako treba pozdraviti, ali poruke tipa “zajedno i tačka” besmisleno je upućivati tamo gdje je to već uveliko prihvaćeno, prije nego je Naša stranka i formirana. Nema potrebe da efendija ljudima koji svaki dan dolaze u džamiju objašnjava da trebaju klanjati, nego mu valja među one koji u džamiju ne dolaze nikako.

OPTUŽIVANJE BOŠNJAKA DA SU PROTIV ZAJEDNIŠTVA

Kamo sreće da postoje politički projekti koji će zaista uspjeti na priči o toleranciji i zajedništvu osvojiti poneki mandat u RS-u ili u Zapadnoj Hercegovini. Bila bi to pobjeda Bosne. Ovako, “zajedno i tačka” ostaju samo demagogija i mamac za bošnjačko biračko tijelo, odnosno onaj njegov dio koji se da prevariti praznim pričama. Nije pošteno da se javno ne kaže kako nikada nijedan mandat nisu osvojili u Banjoj Luci, Bijeljini, Foči, Grudama, Posušju, Čitluku.

Zato bi frontmeni ovakvog i sličnih političkih projekata morali promijeniti izborne poruke i osmisliti konkretne aktivnosti kako da pomognu onima koji se istinski bore za državu, narode koji u njoj žive i svakog građanina. I da ne potcjenjuju one koji su, iako žrtve najstrašnijih zločina na kraju 20. stoljeća, opredijeljeni za napredak, suživot i ravnopravnost svih. Ako zaista žele ono što u materijalima poručuju, morali bi se fokusirati na negatore države Bosne i Hercegovine, one koji veličaju ratne zločince, prijete rušenjem ustavnog poretka naše domovine, prodaju interese Bosne i Hercegovine susjedima, one koji prijete otcjepljenjem, opasnim postizbornim planovima i krizama. Do sada to nisu ni pokušali.

Kako onda razumjeti kada stranka koja se želi predstaviti kao moderna, urbana, progresivna, evropska samo Bošnjake poziva na suživot, toleranciju, zajedništvo, a u mjestima gdje je većinsko srpsko ili hrvatsko stanovništvo nikako se ne pojavljuje? Takva politička kampanja može se protumačiti kao optuživanje Bošnjaka da su protiv zajedništva, da su baš oni krivci za neslogu među narodima i građanima ove zemlje. Možda su takve poruke dobro osmišljene da opravdaju Dodikove prijetnje referendumima i državnim blokadama, da pripreme alibi za Čovićeve alternativne postizborne planove. Svako od nas će na svoj način razumjeti ovakva i slična izborna obraćanja i donijeti svoj sud. A time ćemo i pokazati koliko smo politički sazreli.

plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#32515 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by plain vanilla »

Autor tog teksta prati forum :mrgreen:
criticos

#32516 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by criticos »

malakh wrote:
Koliko sam ja upoznat, apelaciju može podnijeti svaki građanin, za to ne moraš biti član predsjedništva. Jeftin populizam na djelu. Opravdanje da su i drugi prespavali mandat je u rangu nadrealista, nije radioaktivan već je samo malo radiokativan.
Revolucionar ★

#32517 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Revolucionar ★ »

Aj sta citam sve, NS ima muda, NS ima prilive clanstva. Ljudi moji, to je ono sto mi konstantno isticemo, NS ne postoji mimo poteza Bascarsija - Cvila. Da li ste vi svjesni djelovanja NS-a van Sarajeva. Kakva su tu muda, ne zapoceti jedan obuhvatan drzavni projekat, a ne samo u Sarajevu, i pojavno u nekim manjim mjestima, uz izuzetak Tuzle i mozda Zenice. Kako pricati o zajedno i tacka, nepostojeci u jednom entitetu. I kako se to NS ne hvata nacionalisticke mantre, evo neki dan udarise na Komsicu proglasivsi njega nacionalistom, bla bla bla. Jedino sto je valjalo u tom NS-u je Gracic, kojeg nema vise. Put i pravac u kojem je on vodio NS su bili temelji onoga sto je NS u jednom dijelu postao, i naglo skrenuo dolaskom Kojovica. Kojovic mozda nije cetnik, patriot vjerovatno i jest, ali i interesdzija koji ce preko kolega do neke stolice i pri tom ce citirat Kafku i tvrdit da je liberal, mrzitelj vlasti, bla bla bla
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#32518 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

JThomas wrote:super je što to tebe interesuje. ali kandidate i stranke ne interesuje :mrgreen:
ni glasače.
Novak20

#32519 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Revolucionar ★ wrote:Aj sta citam sve, NS ima muda, NS ima prilive clanstva. Ljudi moji, to je ono sto mi konstantno isticemo, NS ne postoji mimo poteza Bascarsija - Cvila. Da li ste vi svjesni djelovanja NS-a van Sarajeva. Kakva su tu muda, ne zapoceti jedan obuhvatan drzavni projekat, a ne samo u Sarajevu, i pojavno u nekim manjim mjestima, uz izuzetak Tuzle i mozda Zenice. Kako pricati o zajedno i tacka, nepostojeci u jednom entitetu. I kako se to NS ne hvata nacionalisticke mantre, evo neki dan udarise na Komsicu proglasivsi njega nacionalistom, bla bla bla. Jedino sto je valjalo u tom NS-u je Gracic, kojeg nema vise. Put i pravac u kojem je on vodio NS su bili temelji onoga sto je NS u jednom dijelu postao, i naglo skrenuo dolaskom Kojovica. Kojovic mozda nije cetnik, patriot vjerovatno i jest, ali i interesdzija koji ce preko kolega do neke stolice i pri tom ce citirat Kafku i tvrdit da je liberal, mrzitelj vlasti, bla bla bla
:lol: :lol: :lol:
Revolucionar ★

#32520 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Revolucionar ★ »

Novak20 wrote:
Revolucionar ★ wrote:Aj sta citam sve, NS ima muda, NS ima prilive clanstva. Ljudi moji, to je ono sto mi konstantno isticemo, NS ne postoji mimo poteza Bascarsija - Cvila. Da li ste vi svjesni djelovanja NS-a van Sarajeva. Kakva su tu muda, ne zapoceti jedan obuhvatan drzavni projekat, a ne samo u Sarajevu, i pojavno u nekim manjim mjestima, uz izuzetak Tuzle i mozda Zenice. Kako pricati o zajedno i tacka, nepostojeci u jednom entitetu. I kako se to NS ne hvata nacionalisticke mantre, evo neki dan udarise na Komsicu proglasivsi njega nacionalistom, bla bla bla. Jedino sto je valjalo u tom NS-u je Gracic, kojeg nema vise. Put i pravac u kojem je on vodio NS su bili temelji onoga sto je NS u jednom dijelu postao, i naglo skrenuo dolaskom Kojovica. Kojovic mozda nije cetnik, patriot vjerovatno i jest, ali i interesdzija koji ce preko kolega do neke stolice i pri tom ce citirat Kafku i tvrdit da je liberal, mrzitelj vlasti, bla bla bla
a dobro, nije :lol:
kmirsad

#32521 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Aj sta citam sve, DF ima muda, DF ima prilive članstva. Ljudi moji, to je ono sto mi konstantno ističemo, DF ne postoji mimo poteza Bascarsija - Cvila. Da li ste vi svjesni djelovanja DF-a van Sarajeva. Kakva su tu muda, ne započeti jedan obuhvatan drzavni projekat, a ne samo u Sarajevu, i pojavno u nekim manjim mjestima, uz izuzetak Tuzle i mozda Zenice. Kako pričati BiH pobjeđuje, nepostoječi u jednom entitetu. I kako se to DF ne hvata nacionalističke mantre, evo neki dan udarise na Bečirevića proglasivsi njega nacionalistom, bla bla bla. Jedino sto je valjalo u tom NS-u je Marjanović, kojeg nema vise. Put i pravac u kojem je on vodio DF su bili temelji onoga sto je DF u jednom dijelu postao, i naglo skrenuo dolaskom Suljagića. Komšič mozda nije ustaša, patriot vjerovatno i jest, ali i interesđija koji če preko kolega do neke stolice i pri tom ce citirat Alana Forda i tvrdit da je socijal demokrata, mrzitelj vlasti, bla bla bla...

Saš vidit kad me opruže za plagijat i zloupotrebu autorskih prava druga revolucionara... al jebe se meni... boli mene moja guzica... važno je uhljebiti se i uvuč u liderovu guzicu...

Saš će Kmirso vama ovo isto napisat i smislit novi pamflet, širok mi je dijapazon... samo s drugom strankom, drugim liderima, drugim preletačima... ja volim svog lidera... on će meni dati kakav položaj, pečat... pa da i ja kradem ko sav normalan svijet...
Haj Kmirso, vrati se u svoju SDA jazbinu, skini gače do koljena i moli šefa, iskreno, skrušen i na koljenima išči... "Metni mi ga šefe, metni mi ga... molim te metni mi ga"... a šef kaže... "Pa metno sam ti ga... "Metno ! :? Allahu dragi... šefe moj... Koliki ti je... :shock:
Pametam je Kmirso... samo... na putu moje političke karijere stoji moje nerazlikovanje tvrdog ć i mekog č
Last edited by kmirsad on 21/09/2018 06:52, edited 1 time in total.
didgeridoo

#32522 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by didgeridoo »

Ima li neko da uslika i postavi "recept" nase stranke sto su juce dijelili (bar na vilsu), nesto NaStraX12 18g? Mene bi bilo stid ono usvojiti kao dio predizborne kampanje a ne dijeliti i pricati o tome...
kmirsad

#32523 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

didgeridoo wrote:Ima li neko da uslika i postavi "recept" nase stranke sto su juce dijelili (bar na vilsu), nesto NaStraX12 18g? Mene bi bilo stid ono usvojiti kao dio predizborne kampanje a ne dijeliti i pricati o tome...
Pregledao sam svih 64 strane tvojih postova napisanih na Klix forumu...od 1596 koliko si ih napisao prije ovog... najviše si pisao o BH telekomu..., nijedan nije bio na političkim temama... ovo ti je prvi... pa direkt na NS... od svih mogučih vladajučih i nevladajučih stranaka za ovih 8 godina.... jedino si našao primjedbu NS-u...Aferim.
Jesil skupo platio ovaj nick...
Ili ti je SDA, poslije raspisanog konkursa za internet ratnike, dala neki od svojih rezervnih... ono fol, stari forumaš, bla, bla...
didgeridoo

#32524 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by didgeridoo »

Mirso sto se tripujes? Da nisi ti mozda pisao taj recept?
A o moguČim i nemoguČim ne bih jer nisam u politickim vodama pa nisam imao dodira sa ovakvim materijalima jer me nisu interesovali. Ovo je prvo da mi je privuklo paznju jer sam fizicki uzeo materijal i kasnije pregledao. Ne bih ni uzeo da mi poznanik nije dao.
"Direkt na NS" - ova stranka mi se ucinila najbliza da glasam na ovim izborima jer se predstavlja kao avangarda, politicko osvjezenje, emancipovana,... Medjutim prvo su me razocarali sa plagiranim spotom a sad ovo...
Ugl. Mirso rudari ti i dalje podatke, ja odoh nesto da zavrsim... Sinoc se nisam osjecao dobro nakon zakuske u Swissotelu :izet:
homar

#32525 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by homar »

Mirso, dežurni internet brigade NS, bio treća smjena, ode da se malo odmori poslije dežure.
Locked