Alfa Romeo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3252 Re: Alfa Romeo
Hebo giuliu, kako je dobra ova 159-ka?![emoji14]
Da imam para sad bi je kupio, al' nemam, hebem ti kredit ko ga izmisli.[emoji1]
poslano sa Sonija Ze
Da imam para sad bi je kupio, al' nemam, hebem ti kredit ko ga izmisli.[emoji1]
poslano sa Sonija Ze
- ElRe
#3253 Re: Alfa Romeo
Giuliu sam prvi put uzivo vidio u Istanbulu u ponedjeljak i to bijelu, mislim da je bila Super oprema (mali off Aegea/Tipo je veoma zastupljena na ulicama). Uzivo izgleda prelijepo, sa dozom drskosti. Nekako kao da su se sjedinile 156 i 159. Auto je poprilicno siroko, djeluje dosta sire nego li npr BMW 3.
Ono sto FCA ne smije sebi da dozvoli je da po uvođenju modela na trziste prestanu sa njegovim unapredjenjem. To se desilo npr Alfi 159. Model bi trebali obnavljati/dotjeriati svake 2 godine, kao npr BMW. Promjene su minimalne, ali na trzistu auto djeluje svjeze i ne kaska za novom konkurencijom.
Sto se Giulie tice, bar po testovima, ona je konacno u rangu GER premium trojke i mislim da se do sada ni jedan proizodjac tome nije priblizio odnosno dostigao taj nivo (cast Jaguaru, Lexusu, Volvu, ali je tako). To ce sada trebati dokazati kroz prodaju, postprodaju i eksploataciju. Od stvari koje brljave do sada se jedino istakao taj nesretni radionav sistem koji zna da zaledi. Malo mi je to cudno jer je FCA taj problem imao i na modelu 500L i Cherokee i to su morali da rijese.
Naravno, koliko god neko pricao, mislim da je pored SUV i coupe modela u ovoj klasi jos uvijek karavan pod must have.
Ono sto FCA ne smije sebi da dozvoli je da po uvođenju modela na trziste prestanu sa njegovim unapredjenjem. To se desilo npr Alfi 159. Model bi trebali obnavljati/dotjeriati svake 2 godine, kao npr BMW. Promjene su minimalne, ali na trzistu auto djeluje svjeze i ne kaska za novom konkurencijom.
Sto se Giulie tice, bar po testovima, ona je konacno u rangu GER premium trojke i mislim da se do sada ni jedan proizodjac tome nije priblizio odnosno dostigao taj nivo (cast Jaguaru, Lexusu, Volvu, ali je tako). To ce sada trebati dokazati kroz prodaju, postprodaju i eksploataciju. Od stvari koje brljave do sada se jedino istakao taj nesretni radionav sistem koji zna da zaledi. Malo mi je to cudno jer je FCA taj problem imao i na modelu 500L i Cherokee i to su morali da rijese.
Naravno, koliko god neko pricao, mislim da je pored SUV i coupe modela u ovoj klasi jos uvijek karavan pod must have.
-
530i
#3254 Re: Alfa Romeo
Odmah si me uvjerio kad si napisao da je Audi po svemu najbolji u klasi, ali da nisi vozio ni Giuliu, ni neka druga auta iz te klase. Odmah sam ti sve povjerovao. Navodiš šta je najbitnije u toj klasi kao da si ti neki referentni uzor i model svima. Idi sad malo divljaj sa suvozačkog sjedišta po javnim cestama, za svaku si pohvaluLolobrigida wrote:E hvala drug! Šta misliš, jesam li do sad bio dobar i uvjerljiv?530i wrote:Audi zaista ima najbolji marketing. Plaća i ljude po forumima da ga hvala na sva usta. Čestitam im na domišljatosti.Očigledno nisam, čim si me ti raskrinkao. Evo baš su mi jučer legle pare od Porschea BH za uzornu kampanju među građanskim pukom, kontao sam to iskoristit za kakvog finog odmora, ali mislim da ću ih ipak uplatit u dobrotvorni fond za liječenje tvoje paranoje, ti si očigledno psihički nestabilna osoba. Dirlika što bi narod rekao, ili ti ga hablešina...
Što se tiče same klase, smiješno je tvrditi da je Audi najbolji od svih. Svako auto ima svoj štimung, pa će kupci birati šta im više odgovara. Ja bih se - da sada kupujem - dvoumio između Alfe i BMWa. Naravno, zavisi to i od konkretne verzije. Mercedes ima svoj šmek koji je klasičan kao i uvijek, ali njega bih ostavio za malo stariju gospodu. Premda vjerujem da je možda Mercedes ponajbolji u smislu lakoće vožnje, gledano na verziju sa automatskim mjenjačem. Nije ni Audi ništa lošiji, ali suvišno je pričati o prednjem pogonu, to sam već obrazložio. Takav auto sa prednjim pogonom nije ni luksuz ni premijum. I tu nema rasprave. Imao sam priliku da razgledam, recimo, novi XC 90 i pravo mi se svidio - ako tako nastave i sa ostalim autima Volvo je na dobrom putu. Al' i ovo što kaže ElRe - postprodaja je bitan faktor. Tu Mercedes ima dobar fol, besplatno održavanje svega na 5 godina, ako sam dobro upratio...dovezeš u servis, ljudi ti zamjene ulje, filtere i ostalo i nema razmišljanja ni koliko je para ni gdje ću ni šta ću. Naravno, uračunato je to u cijenu auta (ili se doplati), ali je taj potez za svaku pohvalu.
- ElRe
#3255 Re: Alfa Romeo
Što se tice MB i besplatnog servisa 5 god ili 160.000 km, besplatne su samo ruke. Licno iskustvo na MB Vito II generacije.
- mali_milojica
#3256 Re: Alfa Romeo
Koliko sam uspio upratiti u SRB je garancija 5 godina ili 200k km,ali to njihov zastupnik Fiata daje za sve proizvode,pa i za Alfu. Samo je kod Alfe besplatno odrzavanje l,ali bi trebalo vidjeti sta podrazumjeva.530i wrote:Odmah si me uvjerio kad si napisao da je Audi po svemu najbolji u klasi, ali da nisi vozio ni Giuliu, ni neka druga auta iz te klase. Odmah sam ti sve povjerovao. Navodiš šta je najbitnije u toj klasi kao da si ti neki referentni uzor i model svima. Idi sad malo divljaj sa suvozačkog sjedišta po javnim cestama, za svaku si pohvaluLolobrigida wrote:E hvala drug! Šta misliš, jesam li do sad bio dobar i uvjerljiv?530i wrote:Audi zaista ima najbolji marketing. Plaća i ljude po forumima da ga hvala na sva usta. Čestitam im na domišljatosti.Očigledno nisam, čim si me ti raskrinkao. Evo baš su mi jučer legle pare od Porschea BH za uzornu kampanju među građanskim pukom, kontao sam to iskoristit za kakvog finog odmora, ali mislim da ću ih ipak uplatit u dobrotvorni fond za liječenje tvoje paranoje, ti si očigledno psihički nestabilna osoba. Dirlika što bi narod rekao, ili ti ga hablešina...
![]()
Što se tiče same klase, smiješno je tvrditi da je Audi najbolji od svih. Svako auto ima svoj štimung, pa će kupci birati šta im više odgovara. Ja bih se - da sada kupujem - dvoumio između Alfe i BMWa. Naravno, zavisi to i od konkretne verzije. Mercedes ima svoj šmek koji je klasičan kao i uvijek, ali njega bih ostavio za malo stariju gospodu. Premda vjerujem da je možda Mercedes ponajbolji u smislu lakoće vožnje, gledano na verziju sa automatskim mjenjačem. Nije ni Audi ništa lošiji, ali suvišno je pričati o prednjem pogonu, to sam već obrazložio. Takav auto sa prednjim pogonom nije ni luksuz ni premijum. I tu nema rasprave. Imao sam priliku da razgledam, recimo, novi XC 90 i pravo mi se svidio - ako tako nastave i sa ostalim autima Volvo je na dobrom putu. Al' i ovo što kaže ElRe - postprodaja je bitan faktor. Tu Mercedes ima dobar fol, besplatno održavanje svega na 5 godina, ako sam dobro upratio...dovezeš u servis, ljudi ti zamjene ulje, filtere i ostalo i nema razmišljanja ni koliko je para ni gdje ću ni šta ću. Naravno, uračunato je to u cijenu auta (ili se doplati), ali je taj potez za svaku pohvalu.
Takodje,u CH sam vidio ponudu. Garancija 4 godine ili 120k km i besplatno odrzavanje Alfe kroz taj period,krenuli su ja mislim sa dobrom politikom.
-
almir90
-
Throttle
#3258 Re: Alfa Romeo
Vidjao sam ovu par puta, kontao da su branici na dizelku nabaceni 
- mali_milojica
#3259 Re: Alfa Romeo
Giulia QV AT8 mjenjacem
7:32 oko Ringa
Jos uvijek najbrza limuzina na svijetu
-
almir90
#3260 Re: Alfa Romeo
Zna li neko kakva je potrošnja i održavanje ovog 2.0 TS Selespeed. Na netu gledam fabrička potrošnja 12 litara po gradu.
http://www.olx.ba/artikal/21326965/alfa-romeo-147/
-
IcedFlame
#3261 Re: Alfa Romeo
Tu je to negdje, zavisi kako vozis. 12-14lalmir90 wrote:Zna li neko kakva je potrošnja i održavanje ovog 2.0 TS Selespeed. Na netu gledam fabrička potrošnja 12 litara po gradu.
-
almir90
#3262 Re: Alfa Romeo
Gledam je već nekih petnaest dana na Piku, baš mi je ćeif ovako nešto kupiti. Al' mozak govori da gledam nešto slabije, da je jeftinija registracija, održavanje i potrošnja. Al' Alfica je k'o lutka.IcedFlame wrote: Tu je to negdje, zavisi kako vozis. 12-14l
-
530i
#3263 Re: Alfa Romeo
Nove Sava Eskimo gume koje vjerovatno ne skida ni ljeti...od takvog "ljubitelja" bježim, bez obzira što auto na prvi pogled djeluje ok.almir90 wrote:Gledam je već nekih petnaest dana na Piku, baš mi je ćeif ovako nešto kupiti. Al' mozak govori da gledam nešto slabije, da je jeftinija registracija, održavanje i potrošnja. Al' Alfica je k'o lutka.IcedFlame wrote: Tu je to negdje, zavisi kako vozis. 12-14l
-
almir90
#3264 Re: Alfa Romeo
Šta će možda Mišelinke kupovati na auto koje nema veliku vrijednost? A nećemo ulaziti u to kako je vozio i održavao, očigledno da ne znaš auto. Auto djeluje uredno održavano.
-
530i
#3265 Re: Alfa Romeo
Da, treba da ima najmanje Michelin Primacy gume, čak i one Energy saver bi bile bogohuljenje. Pričamo o kompaktu sa 150ks koji je svojevremeno bio najbolji u klasi po pitanju voznih osobina. Sa takvim autom je normalno posjedovati dva seta guma, i to dobrih, a ne vozati zimsku Savu koja je najjeftinija ili među najjeftinijim gumama i ljeti i zimi...
Auto, osim tog detalja, djeluje ok. Premda treba posebnu pažnju obratiti na mjenjač, kako je održavan, je li redovno podešavan i ostalo.
Auto, osim tog detalja, djeluje ok. Premda treba posebnu pažnju obratiti na mjenjač, kako je održavan, je li redovno podešavan i ostalo.
- supercali
#3266 Re: Alfa Romeo
Ne znamo da li je stavio savu kad je odlucio prodati a michelin dunlop ili slicne ostavio sebi
-
Throttle
#3267 Re: Alfa Romeo
Zasto rizikovati glavobolju sa cudljivim Selespeed mjenjacem?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3268 Re: Alfa Romeo
Bjezi od tog ko djavo od krsta.almir90 wrote:Zna li neko kakva je potrošnja i održavanje ovog 2.0 TS Selespeed. Na netu gledam fabrička potrošnja 12 litara po gradu.
-
almir90
#3269 Re: Alfa Romeo
????_BataZiv_0809 wrote:
Bjezi od tog ko djavo od krsta.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3270 Re: Alfa Romeo
Auto lijepo djeluje na slikama. Ali prvo-svaka slika je izfotosopirana, odnosno provucena kroz filter. Sto upucuje na mladjeg vozaca. Djidje oko mjenjaca i na retrovizoru pojacavaju sumnju.almir90 wrote:
????
Knjiga bi se mogla napisati o Alfama koje dodju u ruke mladjariji. Iza takve ekspolatacije ostaje samo krs.
Mjenjac je posebna prica. Dok radi odlican je, mozda jedan od najbolje pogodjenih i programiranih automatika u klasi. Ali prevrtljiv je ko zenska na PMS-u koju je frajer ostavio radi najbolje jaranice.
Ne treba ti to u zivotu.
Mislim, znamo se, ciljas na takva auta, samo ti kazem sta te (vrlo vjerovatno) ocekuje.
- mali_milojica
#3271 Re: Alfa Romeo
Bravo bato
Almire,mani se corava posla.
Almire,mani se corava posla.
-
Drogo_rooq
#3272 Re: Alfa Romeo
Zavisi kakav je vlasnik. selespeed kod alfi zahtjeva periodicno "stimovanje" i zbirno je dosta zahtjevniji za odrzavanje.almir90 wrote:????_BataZiv_0809 wrote:
Bjezi od tog ko djavo od krsta.
Cisto sumnjam da je neko to bas cuvao kako treba.
Osim tog podesavanja, poznate su po fail-anju hidraulicne pumpe selespeed-a, za koju je najbolje uraditi reparaciju cak iako je ispravna posle odr. kilometraze.
http://selespeed.org/category/hydraulic-system/
Zaguglaj i "selespeed problems"
Autic je veoma zabavan za voziti, samo je ova skupa za 5K. Jedina koju sam nasao da je bila za kupiti mi je utekla zbog nekog arapa koji nije ni znao sta kupuje
- supercali
#3273 Re: Alfa Romeo
Jbg ja mislio bato ga zna uzivo pa pise a on nagadja isto kao i svi mi sto bi mogli nagadjati i pozitivno i negativno
-
almir90
#3274 Re: Alfa Romeo
Čitao sam dosta oko Selespeeda, tako da i sam znam da je najvažnije održavanje.
Bato, Drogo hvala na odgovorima.
Milojice ti si Alfista, imaš šta da preporučiš?
-
Drogo_rooq
#3275 Re: Alfa Romeo
Imas li neki okvir sto se tice modela i cijena?almir90 wrote:Čitao sam dosta oko Selespeeda, tako da i sam znam da je najvažnije održavanje.