GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
susc_ovjek

#3251 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!

Post by susc_ovjek »

Superhik_ wrote:
susc_ovjek wrote:
Superhik_ wrote:
u građane sarajeva :D

nego čujem da je magarcima skočila cijena zbog očekivanog kolapsa (ukoliko je uopće moguć kolaps kolapsiranog preduzeća) saobraćaja kada djeca krenu u školu.
Ubrajam sve one od 2007, odkad sam i sam gradjanin sarajeva (vidi kad sam doso na sa-x).
Kad sam doso odmah me babo zaposlio u gras i gras je najbolje preduzece, imamo i cistace snijega i sve....europa nam zavidi.

Evo i tebe sam ubrojio..... samo u nesto drugo, ne smijem rec od administracije :-)
nego jesi li ti raspoložen za jednog magarca, metni mu aluminijska kopita i pravac titova na kafu? :-) :lol:
Raspolozen sam, hoces odmah?
susc_ovjek

#3252 Re: GRAS - da se više ne može podnijeti!

Post by susc_ovjek »

Superhik_ wrote:
susc_ovjek wrote:[

Raspolozen sam, hoces odmah?
ustupit ću ti jednog jeftino, samo moraš na njemu napisati "magarac", da se zna ko je ko. i da, vođenje ljubavi sa magarcem je zabranjeno. :lol:
Pa trebo si pitat bolan, normalno da je zabranjeno!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3253 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

meni nije jasno kako se nijedna taksi kompanija ne sjeti kupiti kakve kombije i upuste se u prevoz raje na relacijama koje više ne pokriva grad
:?
Cholina_Lokica

#3254 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Cholina_Lokica »

Black swan wrote:meni nije jasno kako se nijedna taksi kompanija ne sjeti kupiti kakve kombije i upuste se u prevoz raje na relacijama koje više ne pokriva grad
Pa grasovci bi demolirali grad :-)
sheilak

#3255 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sheilak »

Black swan wrote:meni nije jasno kako se nijedna taksi kompanija ne sjeti kupiti kakve kombije i upuste se u prevoz raje na relacijama koje više ne pokriva grad
pa i ovako dobro zaradjuju zbog propustanja voznji, kvara na vozilima, itd. na redovnim i ostalim linijama, a ostaju u korektnim odnosima sa GRAS-om.

pitanje: da li mi neko moze reci vozi li komercijala sada redovnije. nisam se dugo vozila, a izgleda da cu opet morati. :-?
Logovan

#3256 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

Cholina_Lokica wrote:
Pa grasovci bi demolirali grad :-)
Al' bukvalno. :lol: :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3257 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Chmoljo »

sheilak wrote:
pa i ovako dobro zaradjuju zbog propustanja voznji, kvara na vozilima, itd. na redovnim i ostalim linijama, a ostaju u korektnim odnosima sa GRAS-om.

pitanje: da li mi neko moze reci vozi li komercijala sada redovnije. nisam se dugo vozila, a izgleda da cu opet morati. :-?
sa Dobrinje poprilično.

sa Vijećnice, da te Bog mili sačuva, u smislu da je red vožnje imaginaran pojam :D
A1B

#3258 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by A1B »

Chmoljo wrote:
sheilak wrote:

sa Dobrinje poprilično.

sa Vijećnice, da te Bog mili sačuva, u smislu da je red vožnje imaginaran pojam :D
:thumbup:
sheilak

#3259 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sheilak »

Da, sa Vijecnice znam. Kad naleti...onda se svi bacamo, pa ko se zakaci. :D
_Saša_

#3260 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _Saša_ »

Ma komercijala nije redovna ni sa Dobrinje. Onaj u 19:20 mozes samo sanjati. :x
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3261 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Chmoljo »

imaju te preskoke, znam da su znali počesto preskočiti onu 15:30... :D

ali ako ide, vrlo je tačna. razlika je pet minuta, gore, dole. :)
trambusek88

#3262 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Moguće da će u ponedjeljak na komercijali silom prilika raditi neki od FAP-ova 757 koji bi oslobodili jednog ili dva zglobna autobusa za potrebe linija sa velikim brojem putnika na kojima najviše "gori".
Image
susc_ovjek

#3263 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

Imal' ovdje iko da za propast grasa ne krivi gras, nego vlasnika.. tj. KS ili sam ja jedini?
goran16v

#3264 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

susc_ovjek wrote:Imal' ovdje iko da za propast grasa ne krivi gras, nego vlasnika.. tj. KS ili sam ja jedini?
Kad ti babo kupi poslovi prostor, kupti sav inventar i otvori prodavnicu/kafanu/itd gdje nemas nikakvu konkurenciju, jos ti da pocetni kapital, sve ti prepusti na upraljanje i sve to propadne, da li je kriv babo ili ti? Ti si kriv za propast, a babo sto je mislio da si sposoban i postnen. E tako ti je i sa GRAS-om...
goran16v

#3265 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

trambusek88 wrote:Moguće da će u ponedjeljak na komercijali silom prilika raditi neki od FAP-ova 757 koji bi oslobodili jednog ili dva zglobna autobusa za potrebe linija sa velikim brojem putnika na kojima najviše "gori".
Image
Jos malo pa ce i jedini pristojan autobus GRAS Excusive-a, bijeli MAN Lion's Coach, poslati na liniju!
Slanje turistickih i putnickih autobisa namjenjenih za turisticke aranzmane i ugovorene voznje na gradske linije je otprilike kao kad bi kuriru u ministarstvu za raznosenje poste po gradu dao auto npr. zamjenika ministra i sl
StupskaBitanga

#3266 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Najjače u Dnevniku 2 FTV gdin E. Konaković kao razlog rekonstrukcije vlasti loš zakon o JGS KS
Konkurencije neće niko :lol:
susc_ovjek

#3267 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

goran16v wrote:
susc_ovjek wrote:Imal' ovdje iko da za propast grasa ne krivi gras, nego vlasnika.. tj. KS ili sam ja jedini?
Kad ti babo kupi poslovi prostor, kupti sav inventar i otvori prodavnicu/kafanu/itd gdje nemas nikakvu konkurenciju, jos ti da pocetni kapital, sve ti prepusti na upraljanje i sve to propadne, da li je kriv babo ili ti? Ti si kriv za propast, a babo sto je mislio da si sposoban i postnen. E tako ti je i sa GRAS-om...
A kad babo od svih sinova postavi najgoreg za kojoeg zna da ce sje8at sve, ko je onda kriv?

I kakav je to rezon ba... pa nije Apple uspjesan zato sto su mu radnici kao zlatni, nego sto je vlasnik odabro te radnike.
Mislim... logicno je da firma propadne jer vlasnik dozvodi da svi zivi kradu... i da ne sankcionise kad treba.
trambusek88

#3268 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

goran16v wrote:
trambusek88 wrote:Moguće da će u ponedjeljak na komercijali silom prilika raditi neki od FAP-ova 757 koji bi oslobodili jednog ili dva zglobna autobusa za potrebe linija sa velikim brojem putnika na kojima najviše "gori".
Image
Jos malo pa ce i jedini pristojan autobus GRAS Excusive-a, bijeli MAN Lion's Coach, poslati na liniju!
Slanje turistickih i putnickih autobisa namjenjenih za turisticke aranzmane i ugovorene voznje na gradske linije je otprilike kao kad bi kuriru u ministarstvu za raznosenje poste po gradu dao auto npr. zamjenika ministra i sl
Ovaj sa slike 10-tak mjeseci radi liniju 39 Nedžarići-Dobrinja 4, mada linija više ne radi nego što radi, drugi isti ovakav radi 47 Ilidža-Trnovo od januara. Treći (onaj sa natpisom turističke agencije) većinom radi narudžbe, ali uleti ponekad na Trnovo, a u novembru 2011 radio par sedmica 36 Nedžarići-Aerodromsko naselje.

Oni pravi turistički autobusi se povremeno mogu vidjeti na linijama za Kamenicu, Bakiće, Trnovo, i kad radi linija za Lukavicu.

Do sad su ove autobuse stavljali na linije na kojima nema gužve pa su i bili donekle prihvatljivi, i samo su napravili glupost kad je prestao raditi trolejbus za dobrinju zbog kružnog toka pa su prvi dan na zamjenu trolejbusa poslali svijetlo zelenog turističkog sanosa i Međugradskog FAP-a koji su bili pretrpani i mimoilaženje je bilo skoro nemoguće.

Što se tiče autobusa turističke agencije, do sad nisu bili na linijama Dvospratni neoplani, pomenuti man, i nisam siguran za bijelog Neoplan Citylinera, ali mislim da ni on nije još radio.

Stanje sa autobusima je teško i trenutno ima 50-tak ispravnih autobusa za gradski i prigradski saobraćaj.
goran16v

#3269 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

susc_ovjek wrote:
A kad babo od svih sinova postavi najgoreg za kojoeg zna da ce sje8at sve, ko je onda kriv?

I kakav je to rezon ba... pa nije Apple uspjesan zato sto su mu radnici kao zlatni, nego sto je vlasnik odabro te radnike.
Mislim... logicno je da firma propadne jer vlasnik dozvodi da svi zivi kradu... i da ne sankcionise kad treba.
Pa to i jeste poenta price, krivice ima na obje strane, samo sto je krivca parazita zaposneih u GRAS-u neuporedivo vecina cinjenicom da su potkradanjem firme u kojoj rade pilali i ijos uvijek pilaju granu na kojoj sjede, a koliko pratim temu bas u tom omjeru krivice i komentari idu na racun vlade KS u odnosu na racun zaposlenih u GRAS-u.
dresdener78

#3270 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

goran16v wrote:
susc_ovjek wrote:
Pa to i jeste poenta price, krivice ima na obje strane, samo sto je krivca parazita zaposneih u GRAS-u neuporedivo vecina cinjenicom da su potkradanjem firme u kojoj rade pilali i ijos uvijek pilaju granu na kojoj sjede, a koliko pratim temu bas u tom omjeru krivice i komentari idu na racun vlade KS u odnosu na racun zaposlenih u GRAS-u.
Mislim da su primarno krivi politicari, jer vec od pocetka 90tih su imenovali dovoljno "jaranska" rukovodstva. Sta se Jusufranica tice, onaj je prema raznim informacijama vec krajem 80tih bio nekako povezan sa slucajevima finansijskih malverzacija i navodne izrade falzifikata kupona te karata. Ovaj je od pocetka devedesetih bio prije svega politicki aktivan, VIP clan SDA... mnogi radnici su bili nezadovoljni njegovim ponasanjem i cak su ga na stranicama Oslobođenja u decembru 1994. optuzili da je upetljan u mnoge prljave stvari. Ovaj je i sufinansirao predizbornu kampanju Harisa Silajdzica i kasnije presao u njegovu stranku.
Sta se tice narednih direktora, Ajdin Kobilic je vec zimi 1994. godine u Oslobođenju spomenut kao Jusufranicev "satelit" i navodno je radio na visokoj funkciji dok je falio radni ugovor... Basic prema mojim informacijama nije bio nista bolji.
Znaci lutke imenovane na funkcije direktora GRAS-a, kojima je bila indirektno pruzana mogucnost licnog obogacivanja, su prije svega "cuvale socijalni mir" i "osiguravale birace" zaposljavanjem onog sto se danas vidi u "sindikatu" itd., znaci pojedinci bez obrazovanja, ponasanja i struke. Sa takvim kadrom je firma osuđena u propast i bez toga da su direktori ukrali milione....

I za one koji se opet i opet zagovaraju za privatizaciju: GRAS je bio izgrađen od poreskih doprinosa i samodoprinosa građana Sarajeva, onda nema niko ovlastenje da ovo prodaje nekom jaranu... Privatni javni prijevoz NE FUNKCIONISE, odnosno ne funkcionise u parametrima grada sa 500 000 stanovnika, ako govorimo o civiliziranom saobracaju. To je cinjenica koja se moze vidjeti od Teherana do Lisabona. Ali, "drustveni" javni prijevoz u Sarajevu ne funkcionise zbog totalne degeneracije i raspada vladajucih struktura te drustveno-politickog sistema.
hodža

#3271 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hodža »

dresdener78 wrote:
Mislim da su primarno krivi politicari, jer vec od pocetka 90tih su imenovali dovoljno "jaranska" rukovodstva. Sta se Jusufranica tice, onaj je prema raznim informacijama vec krajem 80tih bio nekako povezan sa slucajevima finansijskih malverzacija i navodne izrade falzifikata kupona te karata. Ovaj je od pocetka devedesetih bio prije svega politicki aktivan, VIP clan SDA... mnogi radnici su bili nezadovoljni njegovim ponasanjem i cak su ga na stranicama Oslobođenja u decembru 1994. optuzili da je upetljan u mnoge prljave stvari. Ovaj je i sufinansirao predizbornu kampanju Harisa Silajdzica i kasnije presao u njegovu stranku.
Sta se tice narednih direktora, Ajdin Kobilic je vec zimi 1994. godine u Oslobođenju spomenut kao Jusufranicev "satelit" i navodno je radio na visokoj funkciji dok je falio radni ugovor... Basic prema mojim informacijama nije bio nista bolji.
Znaci lutke imenovane na funkcije direktora GRAS-a, kojima je bila indirektno pruzana mogucnost licnog obogacivanja, su prije svega "cuvale socijalni mir" i "osiguravale birace" zaposljavanjem onog sto se danas vidi u "sindikatu" itd., znaci pojedinci bez obrazovanja, ponasanja i struke. Sa takvim kadrom je firma osuđena u propast i bez toga da su direktori ukrali milione....

I za one koji se opet i opet zagovaraju za privatizaciju: GRAS je bio izgrađen od poreskih doprinosa i samodoprinosa građana Sarajeva, onda nema niko ovlastenje da ovo prodaje nekom jaranu... Privatni javni prijevoz NE FUNKCIONISE, odnosno ne funkcionise u parametrima grada sa 500 000 stanovnika, ako govorimo o civiliziranom saobracaju. To je cinjenica koja se moze vidjeti od Teherana do Lisabona. Ali, "drustveni" javni prijevoz u Sarajevu ne funkcionise zbog totalne degeneracije i raspada vladajucih struktura te drustveno-politickog sistema.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Pitarrr82

#3272 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitarrr82 »

Mene iskreno libo... hoce li se raspasti ili ne, ja treba da mislim na taj visak radnika ili sta ce oni i ostali ako GRAS propadne, pita li mene iko sta cu ja ako ne dao Bog sutra dobijem otkaz i slicno...

Onaj ko ne koristi njihove "usluge" i ne zna kako je, ponasanje u zadnje vrijeme je sve gore...
dresdener78

#3273 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Pitarrr82 wrote:Mene iskreno libo... hoce li se raspasti ili ne, ja treba da mislim na taj visak radnika ili sta ce oni i ostali ako GRAS propadne, pita li mene iko sta cu ja ako ne dao Bog sutra dobijem otkaz i slicno...

Onaj ko ne koristi njihove "usluge" i ne zna kako je, ponasanje u zadnje vrijeme je sve gore...
čovječe, ja sam valjda zapadnjačka budala, ali nekoliko puta godišnje boravim u Sarajevu. Pošto moja plata više liči na bosansku nego na njemačku, "osuđen" sam da koristim javni saobraćaj i patim zajedno sa Sarajlijama. Mogu samo da potvrdim i potpišem da je u toku zadnjih 5-6 godina "nivou" usluga GRAS-a sve lošiji i lošiji. Puno stvari bih očekivao da doživim negdje u Vladivostoku ili u Ulanbataru, ali ne 400 km od Austrije... Ukoliko trebam negdje stići na vrijeme, onda moram uzeti taxi, jer usluge GRAS-a su jedna velika, apsurdna i nedostojna lutrija... ponašanje mnogih radnika je isto nevjerovatno kao što ponašanje odgovornih vlasti i političara.
trambusek88

#3274 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Neko spomenu višak radnika. Dobra vijest je da je taj višak prepolovljen u odnosu na Hasanovo vrijeme kad se o višku najviše pričalo. Mnogi su penzionisani, a mnogima je istekao ugovor. Sad GRAS ima 1750 radnika.

Ako odbiju ostavku Kadića i ako on ostane, sigurno da će se to pitanje srediti.
_Saša_

#3275 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _Saša_ »

trambusek88 wrote:Neko spomenu višak radnika. Dobra vijest je da je taj višak prepolovljen u odnosu na Hasanovo vrijeme kad se o višku najviše pričalo. Mnogi su penzionisani, a mnogima je istekao ugovor. Sad GRAS ima 1750 radnika.

Ako odbiju ostavku Kadića i ako on ostane, sigurno da će se to pitanje srediti.
To je definitivno previse zaposlenih na navodno 142 vozila u saobracaju. Nije ni cudno sto prave gubitke.
Post Reply