SDP

Post Reply
quasar

#3251 Re: SDP

Post by quasar »

Vidim da nesto nismo sretni sa kongresom. Molim, moze li neko da napise ukratko sto su se skupljali i sta su zakljucili?
Molio bih objektivno, bez navijackih strasti. Hvala unaprijed.
ReD aka Socijalista

#3252 Re: SDP

Post by ReD aka Socijalista »

quasar wrote:Vidim da nesto nismo sretni sa kongresom. Molim, moze li neko da napise ukratko sto su se skupljali i sta su zakljucili?

Sve ti pise, dokument ce biti kasnije:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#3253 Re: SDP

Post by -LIBERO- »

Zivio nam vjecni i dozivotni predcjednice!!!!

Ziviiiiooooo!!!!

Ma u maniru najsvijetlijih tradicija Sjeverne Koreje :thumbup: :dance: :lol:
quasar

#3254 Re: SDP

Post by quasar »

ReD aka Socijalista wrote:
quasar wrote:Vidim da nesto nismo sretni sa kongresom. Molim, moze li neko da napise ukratko sto su se skupljali i sta su zakljucili?

Sve ti pise, dokument ce biti kasnije:
Nije mi lijeno citati, ali izvor nije objektivan. Nadao sam se da ce neko dati svoju analizu. Prdimahovina ili je bilo i nesto dobro? Ono kao kratki vodic za idiote.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3255 Re: SDP

Post by JoseMujica »

da utvrde jedinstvo i bratstvo i brezgraničnu podršku Vječniku, a usput da usvoje 7 rezolucija koje korespondiraju sa 7 antiglabalističkih ciljeva narodnog plenuma Occupy Sarajevo.
quasar

#3256 Re: SDP

Post by quasar »

JoseMujica wrote:
da utvrde jedinstvo i bratstvo i brezgraničnu podršku Vječniku, a usput da usvoje 7 rezolucija koje korespondiraju sa 7 antiglabalističkih ciljeva narodnog plenuma Occupy Sarajevo.
Znaci prdimahovina.
Hemel

#3257 Re: SDP

Post by Hemel »

-LIBERO- wrote:Zivio nam vjecni i dozivotni predcjednice!!!!

Ziviiiiooooo!!!!

:thumbup:

:lol: :lol:

je li ovo najobjektivnije sto nam dolazi iz SDP-a :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3258 Re: SDP

Post by JoseMujica »

quasar wrote:
JoseMujica wrote:
Znaci prdimahovina.
ma ko i sva politika u BiH..samo se mi naivni, idealisti, budale, ko drug Ilija Čvorović nadamo da se nešto mijenja :lol:
udrch

#3259 Re: SDP

Post by udrch »

-LIBERO- wrote:Zivio nam vjecni i dozivotni predcjednice!!!!

Ziviiiiooooo!!!!

Čestitke novom, starom presjedniku..ovaj put je zaslužio mandat, ipak tu je veliki poduhvat i uspjeh: kreiranje Vlade FBiH (bez HDZ-ova :D ) iliti majorizacija..
draganbl

#3260 Re: SDP

Post by draganbl »

Možda ja baš nemam nekog životnog iskustva u nekom višedecenisjkom demokratskom društvu, ali ja stvarno ne znam za slučaj da se u bilo kojoj stranci desio slučaj da Predsjednik nakon nekog kongresa neke stranke ne ostane Predsjednik te iste stranke.
To što je Lagumdžija istao predsjednik je sasvim prirodno i očekivano.
Neprirodno je to što se izborni rezultat koji je takav da se stranka morala udružiti sa ustašama i kriminalcima još uvijek predstavlja kao "najveća pobjeda od '45", dok je poražena strana (recimo HDZ) još uvijek dobar koalicioni partner za pravljenje kantonalne vlade (uz moto živjela segregacija).
dino84

#3261 Re: SDP

Post by dino84 »

komeba wrote:
dino84 wrote: To se kaze "lipsi magarce dok trava naraste !".

Nesto se ne sjecam da je Zlatko spominjao tri godine dok je u izbornoj noci onako teatralno zavrtao rukave i kovao Damira Hadzica (apsolutno provjerenog reketasa u Novom Gradu) .

Dalje nisam čitao.
Procitao si,procitao si.A procitat ces i svoje za 3 godine,ne sumnjam u to.

Ne zelim da vrijedjam svoju inteligenciju uopste,ako sam vec ispao glup na izborima i glasao za njih,necu da me ovdje neko pravi glupim.Nije me stid,jesam glasao za njih nadajuci se nekim promjenama,ne korjenitim jer su takve skoro pa nemoguce u ovakvom konceptu drzave a pogotovo sa strane da vlast dijele sa SDA,strankom koja je "vjecno" dio vlasti.Medjutim,malo je reci da sam se razocarao.Niti p od pomaka.

Samo vi drzite predavanja,ne trebaju mi predavanja da znam da kad poskupi struja poskupi masa drugih stvari koja je vezana za nju sto je i prirodno.Vadi ti druze Ruse,ok,oni su krivi sto je plin dva puta poskupio vec.Ok.

Uglavnom...Poskupljenja (mogli su zaustaviti odluku koja je proslijedjena FERK-u,ali nisu htjeli),nepotizam (ma dovoljno je reci premijerov brat,kakve kume,daidzici,rodjaci),korupcija (doci ce Damir Hadzic na red,samo polako...,imaju transkripti zahtjeva za mito,i koliko,i kome kofer dati,sve,sve...Kad su se cak i Senad Avdic i Slobodna Bosna digli uz Dane sve je pametnom covjeku jasno,a vjeruj mi i raji do otprilike 10 - og sprata koja u A fazi umjesto u tramvaj i ostatak panorame gleda u izgradjene objekte na travnatim povrsinama koji su ruglo Novog Grada),smijesni kadrovi i imenovanja u najvecim firmama koje nisu nista drugo nego izborni kolac a ne generator razvoja (Zlatkov drug Grabovica koji ne zna vjerujem sta je napon a sta struja itd )....Ovo su cinjenice,ko to ne vidi taj je ili glup ili bezobrazan.

A kazem,hajde da se to sve radi onako tiho,nego te jos zajebava u zdrav mozak pa kad otvoris novine citas naslov "Pravimo od F BiH Zapadnu Njemacku".Dno dna.

O drugim strankama ne bih,nacionalistima i Fahrinim ublehasima.U SDP sam polagao zadnje sanse,ali jednostavno vec sam rekao,gledas kako neko krade godinama,i onda ti dodjes u istu priliku pa hajde ne omasti brkove.Smijesno.Takav narod i gotovo.

A sto se Lagumdzije tice,samoljubivi lik,"ja i samo ja".Kome je bio profesor na fakultetu to najbolje zna.Ne znam samo sto se ne proglasi za dozivotnog predsjednika stranke i postedi javnost cirkusa.Isto kao i Fahro.Slika i prilika.
Trebao je na tom kongresu spomenuti kazem opet onog starog dedu iz Lukavca kome se obracao u izbornoj noci teatralno zavrcuci rukave.Nek mu kaze dokle je doslo sa pregovorima u podjeli fotelja nakon godinu dana.

Ja se odjavljujem iz diskusije a pojedini neka cekaju tri godine.
madner

#3262 Re: SDP

Post by madner »

JoseMujica wrote:evo gledam partijsko glasilo i kažu: najveći uspjeh - Vlada FBiH :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: urnebesna tragedija :-)
Za nekih 10 godina ce sasvim sigurno NACIN na koji je formirana federalna vlada biti smatranom kljucem ustavnih promjena koje su se poslje desile. Dakle "majorizacija" je bez daljneg daleko najveci strateski uspjeh BiH politike od formiranja Brcko Distrikta.

I sasvim je logicno da ce danas dobiti podrsku, SDP nikad vise nije imao glasova. Manervar za zamjenu jeste dimna zavjesa, ali je sasvim tacno da ova trojica postuju Zlajoglog kao presjednika stranke.
draganbl

#3263 Re: SDP

Post by draganbl »

Uvijek su ovi kongresi bili farsa za narod.
Navedene rezolucije već godinama stoje na sajtu sdp-a kao politike na kojima je bila zasnovana predizborna kampanja (obrazovanje, zdravstvo, ekonomija...), pa su onda glavne stavke odatle prenesene i u tekst Platforme, a evo ga sada su i "zvanično usvojene" na Kongresu.
Da naglasim, svi ti dokumenti su jako dobro napravljeni i osmišljeni. Međutim, problem je što se tim dokumentima već godinu dana samo maše, potpisuju se i usvajaju po ko zna koji put, a nikako da se stavke iz tih dokumenata počnu realizovati. Jedini dobar rezultat Kongresa je taj što su te politike u štampanoj formi sada podijeljene delegatima, pa će možda neko od njih to i pročitati, čisto da vidi za šta je glasao i šta je potpisao ili usvojio već nekoliko puta.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3264 Re: SDP

Post by PipiDugaDevetka »

Šta god radili, sve im opraštam, samo neka izvrše obećano= ZAKON O OPLJAČKANOJ IMOVINI!
Naprave li ublehu ili ako ništa ne urade od ovoga, ostaće bez dva glasa iz moje porodice zvana, familija, obitelj.
klixober

#3265 Re: SDP

Post by klixober »

dino84 wrote:
Ja se odjavljujem iz diskusije
Do sada najpametnije što si napisao.
novi.dan.nova.nafaka

#3266 Re: SDP

Post by novi.dan.nova.nafaka »

dino84 wrote:Uglavnom...Poskupljenja (mogli su zaustaviti odluku koja je proslijedjena FERK-u,ali nisu htjeli),nepotizam (ma dovoljno je reci premijerov brat,kakve kume,daidzici,rodjaci),korupcija (doci ce Damir Hadzic na red,samo polako...,imaju transkripti zahtjeva za mito,i koliko,i kome kofer dati,sve,sve...Kad su se cak i Senad Avdic i Slobodna Bosna digli uz Dane sve je pametnom covjeku jasno,a vjeruj mi i raji do otprilike 10 - og sprata koja u A fazi umjesto u tramvaj i ostatak panorame gleda u izgradjene objekte na travnatim povrsinama koji su ruglo Novog Grada),smijesni kadrovi i imenovanja u najvecim firmama koje nisu nista drugo nego izborni kolac a ne generator razvoja (Zlatkov drug Grabovica koji ne zna vjerujem sta je napon a sta struja itd )....Ovo su cinjenice,ko to ne vidi taj je ili glup ili bezobrazan.
:thumbup:
Alfons Kauders

#3267 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

dezurni kriticari vazda nadju nacin da pomenu imenovanja "u najvecim firmama"... jer ih haman narocito bole... :D a opstepoznata cinjenica je da su velika javna preduzeca inace vodili top menadzeri za kakve se otimaju na zapadu... :D

i onda u istom dahu pocnu kukati radi poskupljenja struje, plina, vode... koja su rezultat gubitaka u tim "najvecim firmama"... koje su napravili ti isti sposobni menadzeri koji su dobili nogu u dupe... :lol: ima smisla :-)

znaci... trebalo je ostaviti iste ljude... da nizaju gubitke... i ostaviti iste cijene... pa bi onda kada se ne mogne dalje za jednu markicu prodavali te "najvece firme" strancima da izmire dugove... i poklope npr. energetski sektor

ja stvarno ne znam koliko je smjena napravljeno, al ocito nije malo, dok imaju ovoliko rodbine po forumu... :lol:
narednik xp

#3268 Re: SDP

Post by narednik xp »

... :shock: nemoj ti nikoga branit matere ti.
Zvonkin put iz malog posuškog sela do nekretnina milijunske vrijednosti
Zvonko (Mirko) Jurišić je rođen 15. listopada 1961. godine u Zagorju, općina Posušje. Sa suprugom Tonkom ima četvero djece.
U Posušju je završio prvih sedam razreda osnovne škole, osmi u Mostaru, nakon što se sa roditeljima preselio u Bijelo Polje. Završio je Drugu gimnaziju u Mostaru 1980. godine, a 1987. godine je diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu.
Od 1998. godine je član Hrvatske stranke prava (HSP) u kojoj je između 2000. i 2004. godine bio član Predsjedništva. Od 2004. godine je predsjednik HSP-a.

Karijera

Radio je kao stomatolog u Domu zdravlja Posušje od 1988. do 1992. godine. Od 1999. do 2006. godine je vodio stomatološku službu, a od 1995. do 1997. godine bio i direktor Doma zdravlja.Zanimljivo je da ga je na tu poziciju postavio upravo HDZ BiH,oni su uvijek znali procijeniti ljude. U međuvremenu je u Mostaru i Zagrebu, 1999.godine, specijalizirao oralnu kirurgiju.

Na Izborima 2000. godine bio je kandidat za Skupštinu Zapadnohercegovačkog županije ali nije izabran. U mandatu 2002 - 2006. bio je zastupnik u Skupštini ZHŽ, a na Općim izborima 2002. godine osvojio je 443 glasa. Četiri godine kasnije bio je kandidat za Predsjedništvo BiH i osvojio 20.350 glasova, što mu opet nije bilo dovoljno za izbor. Te godine je ovaj izborni gubitnik zahvaljujući Lijanoviću i HDZ 1990 imenovan za predsjednika Vlade ZHŽ.

Imovina

U imovinskom kartonu iz 2002. godine Jurišić je prijavio godišnji prihod od 40.000 KM na ime plaće, zarade u firmi i ordinaciji.

Od imovine je prijavio stan, vrijedan 130.000 KM i dva automobila, vrijednosti 25.000 KM i 10.000 KM.

Godišnja primanja njegove supruge Tonke iznosila su 10.000 KM .

Četiri godine kasnije u imovinskom kartonu iz 2006. godine prijavio je godišnju zaradu u Domu zdravlja u Posušju od 15.000 KM i ukupnu zaradu od ordinacije u iznosu od 24.000 KM.Ukupno,39 000 KM,1000 KM manje nego prije četiri godine zaradi Zvonko ali se ostala imovina naglo povećala.

Od imovine je ovaj put prijavio stan u Mostaru od 100.000 KM, stan u Makarskoj - vrijedan 100.000 eura i dva građevinska zemljišta - jedno u Posušju od 45.000 KM, površine 1.400 metara kvadratnih i drugo u Mostaru, površine 1.000 metara kvadratnih, vrijedno 20.000 KM.

Prema podacima Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Mostaru Jurišić ima četverosoban stan, površine 94 metra kvadratna.

Zatim, prijavio je oko 58.000 eura ušteđevine u Hypo Alpe-Adria-Bank, 10.000 KM gotovine, dionice u vrijednosti od 15.000 KM te automobil marke Mercedes, vrijedan 10.000 KM. Prevedeno,Zvonko je uspio sa godišnjim primanjima od 40 000 KM,to jest 160 000 KM koliko je zaradio novaca za četiri godine podići vrijednost imovine na 516 000 KM.Ali ni to nije sve.

Za suprugu je prijavio godišnja primanja u iznosu od 18.000 KM u Kliničkoj bolnici Mostar, 35.000 KM ušteđevine u Zagrebačkoj banci, 30.000KM gotovine te automobil Volkswagen Passat, vrijedan 25.000KM.Žena koja ima 10 000 KM godišnjih primanja,koja je za četiri godine primila ukupno 40 000 KM nakon te četiri godine ima 75 000 KM ušteđevine?Svaka čast,to se kaže zna upravit sa parama.

Uz nabrojano,Jurišić ima stan na Trešnjevci u Zagrebu, površine 90 metara kvadratnih koji je kupio 2009. godine što je priznao novinarima Centra za istraživačko novinarstvo a imovinski karton za 2010. godinu još nije predao.Ne sumnjamo da će se imovina još povećati.

Na Općim izborima 2010. godine, kao kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH osvojio je 7.497 glasova, ali nije direktno izabran već je dobio kompenzacijski mandat.

U Posušju ima „Stomatološku ordinaciju dr. Zvonko Jurišić".

Prema podacima Općinskog suda u Širokom Brijegu, suvlasnik je firme Adria dent d.o.o. Posušje koju je skupa sa bratićem Gordanom Jurišićem osnovao 1999. godine, tada pod nazivom Jura-dent-Posušje. Jura-dent mijenja ime u Adria dent d.o.o. Posušje 2006. godine i bavi se prodajom zubarske opreme.

Centrala firme u Posušju i filijala u Sarajevu su u unajmljenim prostorima, dok je mostarska filijala smještena u vlastitom poslovnom prostoru, površine 70 metara kvadratnih.

Sada bi netko pomislio eto otkud mu pare.Zaradio čovik.Upravo iz tog razloga napominjemo da je Istraživački tim Posušje-online u posjedu dokumenta koji dokazuje da je Adria dent d.o.o. za 2010 godinu platila 500 KM poreza na dobit,prevedeno,godišnja zarada je iznosila 5 000 KM.

Samo za stan u Makarskoj bi Zvonko svu zaradu Adria denta trebao 40 godina stavljati u stranu da ga kupi,a toliko vremena ipak nije prošlo.
madner

#3269 Re: SDP

Post by madner »

Kakve veze to ima sa SDPom? Znam da je Zvonko crven u srcu, ali jos uvijek je u pravasima :D
Alfons Kauders

#3270 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Kakve veze to ima sa SDPom? Znam da je Zvonko crven u srcu, ali jos uvijek je u pravasima :D
ma zavidni ljudi, sta ces... :D 20 godina bili na vlasti, a doktor se obogatio iz opozicije... :D
narednik xp

#3271 Re: SDP

Post by narednik xp »

madner wrote:Kakve veze to ima sa SDPom? Znam da je Zvonko crven u srcu, ali jos uvijek je u pravasima :D
...nema nikakve...sem da se svi zaklinju u progon kriminalaca,ratnih profitera...ZAKON O OPLJAČKANOJ IMOVINI!
Ricken

#3272 Re: SDP

Post by Ricken »

Alfons Kauders wrote:dezurni kriticari vazda nadju nacin da pomenu imenovanja "u najvecim firmama"... jer ih haman narocito bole... :D a opstepoznata cinjenica je da su velika javna preduzeca inace vodili top menadzeri za kakve se otimaju na zapadu... :D

i onda u istom dahu pocnu kukati radi poskupljenja struje, plina, vode... koja su rezultat gubitaka u tim "najvecim firmama"... koje su napravili ti isti sposobni menadzeri koji su dobili nogu u dupe... :lol: ima smisla :-)

znaci... trebalo je ostaviti iste ljude... da nizaju gubitke... i ostaviti iste cijene... pa bi onda kada se ne mogne dalje za jednu markicu prodavali te "najvece firme" strancima da izmire dugove... i poklope npr. energetski sektor

ja stvarno ne znam koliko je smjena napravljeno, al ocito nije malo, dok imaju ovoliko rodbine po forumu... :lol:
Lijepo si ti to iskarikirao, ali lijepo je biti pošten pa priznati da kritike ne idu u pravcu smjena nego u pravcu imenovanja, što je bitna razlika koja pokazuje da je najjača partija prilično tanka u kadrovskim riješenjima ili su kriteriji za selekciju kadrova jako približeni kriterijima koje su imali bivši vlastodršci.
Zadnji kongres SDP-a zorno pokazuje da je više demokratije u KP Kine nego kod lokalnih nam socijal demokrata.
narednik xp

#3273 Re: SDP

Post by narednik xp »

Zanimljivo je da je Lokmić-Misirača, koja je imenovana za vršioca dužnosti glavnog tužioca kuma predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije.
Drugi kandidat za v. d. glavnog tužioca bila je Vesna Budimir, sestra potpredsjednika SDP-a Lidije Korać.
Nije sukob interesa,nije apsolutno nikakva namještaljka...nevjerujte svojim očima...vjerujte samo što vam ja kažem :-)
narednik xp

#3274 Re: SDP

Post by narednik xp »

Image

...sve isti klinac,samo drugo pakovanje...
Ricken

#3275 Re: SDP

Post by Ricken »

narednik xp wrote:Image

...sve isti klinac,samo drugo pakovanje...
Postoje špekulacije da ga Teniska svjetska federacija razmišlja uvrstiti na ATP listu. Ko zna možda uskoro dobijemo SDP Davis Cup reprezentaciju.
Post Reply