Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
safran
#3251 Re: Trudnjače i porodilje online
Uh, da mi život visi o koncu ne mogu da se sjetim ko izdaje rješenje. Uglavnom to i nije bitno - kreće se od općinske Službe za rad i socijalnu politiku - prvo se od njih uzme spisak papira koje treba prikupiti. Do poroda se lagano zabavljate prikupljanjem papira pa onda sačekate porod. Poslije poroda dobijete zadnji dokument - Rodni list maksumčeta - predate u općinu i čekate rješenje. Rješenje nekad dođe brzo nekad to traje ali pare ćete sigurno čekati 3-4 mjeseca.
I da dodam na kraju - ovo je još jedan razlog da ne kilavite oko davanja imena djetetu. Postoji i neki zakonski rok za podnošenje zahtjeva za naknadu i to ne baš dug (15-ak dana po porodu) a bez rodnog lista nema zahtjeva a bez imena nema rodnog lista i tako ......
I da dodam na kraju - ovo je još jedan razlog da ne kilavite oko davanja imena djetetu. Postoji i neki zakonski rok za podnošenje zahtjeva za naknadu i to ne baš dug (15-ak dana po porodu) a bez rodnog lista nema zahtjeva a bez imena nema rodnog lista i tako ......
- kadinica
#3252 Re: Trudnjače i porodilje online
Porodiljske naknade isplaćuje Općina po mjestu prebivališta, one su iste za sve majke u radnom odnosu, bez obzira na primanja porodilje. I nezaposlene majke imaju pravo na naknadu, ali znatno manju.
Razliku između porodiljske naknade i pune plaće majke koja je u radnom odnosu može isplatiti poslodavac, ako je internim aktima isto regulisano. Dakle, nema nikakve obaveze, nego je njegovo diskreciono pravo.
Neke firme isplaćuju ovu razliku, neke ne. Ne mislim da će se to pitanje regulisati Zakonom o radu, odnosno nametnuti obaveza poslodavcima.
U RS-u porodilja ima pravo na 100% svoje plaće.
Razliku između porodiljske naknade i pune plaće majke koja je u radnom odnosu može isplatiti poslodavac, ako je internim aktima isto regulisano. Dakle, nema nikakve obaveze, nego je njegovo diskreciono pravo.
Neke firme isplaćuju ovu razliku, neke ne. Ne mislim da će se to pitanje regulisati Zakonom o radu, odnosno nametnuti obaveza poslodavcima.
U RS-u porodilja ima pravo na 100% svoje plaće.
-
Lounge Act
#3253 Re: Trudnjače i porodilje online
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:36, edited 1 time in total.
-
safran
#3254 Re: Trudnjače i porodilje online
Mislim da to nema veze sa datumom isteka ugovora već sa kontinuitetom radnog odnosa prije termina poroda. Nisam 100 % sigurna (95 % jesam) ali bih rekla da porodilja koja je bila u neprekidnom radnom odnosu 6 mjeseci prije termina poroda ima pravo na naknadu. Ovo je samo malo da ti digne moral a imaš vremena da se informišeš.
-
radenska
#3255 Re: Trudnjače i porodilje online
jeste, 6 mjeseci treba biti u radnom odnosu da bi ostvarila pravo na naknadu. A privatne firme obicno ne placaju ostatak naknade, odnosno tu razliku u visini place. Znam da drzavne firme isplacuju i da su se sad nastavnici i profesori izganjali da primaju citavu placu.
Nego jesul vas u trudnocii pregledali onom sondom ( ono s kondomom, da me ubijes ne znam tacan naziv
) i kad se to radi. Ja trebam u petak doktoru to je 23. sedmica pa znam da se tad gledaju organi bebe do 24. sedmice.
Nego jesul vas u trudnocii pregledali onom sondom ( ono s kondomom, da me ubijes ne znam tacan naziv
- LieToMe
#3256 Re: Trudnjače i porodilje online
vaginalna sondaradenska wrote:jeste, 6 mjeseci treba biti u radnom odnosu da bi ostvarila pravo na naknadu. A privatne firme obicno ne placaju ostatak naknade, odnosno tu razliku u visini place. Znam da drzavne firme isplacuju i da su se sad nastavnici i profesori izganjali da primaju citavu placu.
Nego jesul vas u trudnocii pregledali onom sondom ( ono s kondomom, da me ubijes ne znam tacan naziv) i kad se to radi. Ja trebam u petak doktoru to je 23. sedmica pa znam da se tad gledaju organi bebe do 24. sedmice.
pregledace ti samo grlic maternice da vidi kolike su dimenzije i jel se sta skratio a to radi vaginalnom sondom. jedino sto ti savjetujem je da obuces nesto sto lako zadignes (majicu, potkosulju) jer se umazes citava sa onim gelovima i to i gore i dole
-
Smile :)
#3257 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage moje,
kakvi bolovi su normalni na početku trudnoće? Nemam HB nikakvog iscjetka itd, samo blago probadanje gdje je desni jajnik i na dnu stomaka blago probadanje. Nije konstantno. bude nekoliko puta pa nekoliko sati nema i tako sve.. Nadam se da je to normalno zbog širenja maternice..
kakvi bolovi su normalni na početku trudnoće? Nemam HB nikakvog iscjetka itd, samo blago probadanje gdje je desni jajnik i na dnu stomaka blago probadanje. Nije konstantno. bude nekoliko puta pa nekoliko sati nema i tako sve.. Nadam se da je to normalno zbog širenja maternice..
-
belaj_cura
#3258 Re: Trudnjače i porodilje online
da li ste se vi " borile " sa bijelim pranjem ?
...kad koristim vaginalete, pa nakon 4-5 dana budem okej.. i opet po starom.. caj od brusnice pijem redovno, a kad je bas vrucina kupim ledeni caj od brusnice, uzela sam cak i neku strudlu punjenu brusnicom
brusnica rulzz.. mislim jednog dana kad ne budem trudna, i neko mi ponudi brusnicu, da cu dobiti osip..
...kad koristim vaginalete, pa nakon 4-5 dana budem okej.. i opet po starom.. caj od brusnice pijem redovno, a kad je bas vrucina kupim ledeni caj od brusnice, uzela sam cak i neku strudlu punjenu brusnicom
-
radenska
#3259 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja kako sam se prestala boriti proslo samo..a citala sam da je u petom mjesecu normalan pojacan sekret
A ima 20 dana kako sam pocela strample nositi i deblji dnevni ulozak. Cim puhne jaci vjetar ja se prehladim a i svekrva me slomi sa pokrivanjem stomaka dekom i debelim poluverom
A ima 20 dana kako sam pocela strample nositi i deblji dnevni ulozak. Cim puhne jaci vjetar ja se prehladim a i svekrva me slomi sa pokrivanjem stomaka dekom i debelim poluverom
-
nova_korisnica
#3260 Re: Trudnjače i porodilje online
ako nemas gljivice ili kakve bakterije, onda je to nevazno...to je sasvim normalno...samo nemoj da koristis one dnevne uloske...nosi pamucni donji ves i pij puno tecnosti...belaj_cura wrote:da li ste se vi " borile " sa bijelim pranjem ?![]()
...kad koristim vaginalete, pa nakon 4-5 dana budem okej.. i opet po starom.. caj od brusnice pijem redovno, a kad je bas vrucina kupim ledeni caj od brusnice, uzela sam cak i neku strudlu punjenu brusnicombrusnica rulzz.. mislim jednog dana kad ne budem trudna, i neko mi ponudi brusnicu, da cu dobiti osip..
-
nova_korisnica
#3261 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam imala osjecaj nelagode...nije nuzno bolilo...ono kao da neko nesto vuce..eh, sad meni je doktorica rekla da je to od rastezanja maternice i misica...ali ako te boli, ja bih otisla doktoru...Smile :) wrote:Drage moje,
-
safran
#3262 Re: Trudnjače i porodilje online
Koliko na početku ? Koja trudnoća po redu?Smile :) wrote:Drage moje,
- ciki4
#3263 Re: Trudnjače i porodilje online
) i kad se to radi. Ja trebam u petak doktoru to je 23. sedmica pa znam da se tad gledaju organi bebe do 24. sedmice.[/quote]
vaginalna sonda
to je na pocetku trudnoce skroz. nece te pregledati tom sondom, sad ce preko stomaka jer beba je vec velika. ekspertni uzv je najbolje raditi 22-24 sedmice mada mozes i ranije i kasnije nego tad se svi organi najbolje vide i sve je vec formirano. ja sam taj uzv radila prije 2 sedmice (bila sam trudna tacno 23+4) i sve smo predivno vidjeli cak su i sociva u ocima bila formirana a beba je stucala
pregledace ti samo grlic maternice da vidi kolike su dimenzije i jel se sta skratio a to radi vaginalnom sondom. jedino sto ti savjetujem je da obuces nesto sto lako zadignes (majicu, potkosulju) jer se umazes citava sa onim gelovima i to i gore i dole
[/quote]
A gdje si radila taj ekspertni uzv? Ja bih trebala narednih u 15-ak dana, idem kod Maje Š. Jel zna neko koliko oni naplaćuju, jekl isto 50 kao obični uzv ili...?
vaginalna sonda
A gdje si radila taj ekspertni uzv? Ja bih trebala narednih u 15-ak dana, idem kod Maje Š. Jel zna neko koliko oni naplaćuju, jekl isto 50 kao obični uzv ili...?
- LieToMe
#3264 Re: Trudnjače i porodilje online
vaginalna sondaciki4 wrote:Nego jesul vas u trudnocii pregledali onom sondom ( ono s kondomom, da me ubijes ne znam tacan naziv) i kad se to radi. Ja trebam u petak doktoru to je 23. sedmica pa znam da se tad gledaju organi bebe do 24. sedmice.
A gdje si radila taj ekspertni uzv? Ja bih trebala narednih u 15-ak dana, idem kod Maje Š. Jel zna neko koliko oni naplaćuju, jekl isto 50 kao obični uzv ili...?[/quote]
Ja sam inace kod Divanovica i vodi mi trudnocu od 6te sedmice od kako sam mu usetala sa simptomima
To se sad strucno zove ekspertni uzv kao neki fensi naziv
-
nova_korisnica
#3265 Re: Trudnjače i porodilje online
meni je taj organscreening ostao u tako lijepom sjecanju 
ja bih ga preporucila svima koji mogu da ga urade...sve se tako lijepo vidi i jos kad prebaci na 4d
ja sam se sva rastopila bila...i ne samo ja, vec i muz
ubijedjena sam da nam se beba u jednom momentu i osmjehnula
(ne znam je li uopste moguce, ali ja sam to vidjela
) i kad stavi rukice pred lice ili nogicu, sav se rastopis na onom stolu 
ja i danas dan najvise volim kad mi radi UZ, da malo vidim kako se ona zabavlja unutra
ja bih ga preporucila svima koji mogu da ga urade...sve se tako lijepo vidi i jos kad prebaci na 4d
ja i danas dan najvise volim kad mi radi UZ, da malo vidim kako se ona zabavlja unutra
- otherside
#3266 Re: Trudnjače i porodilje online
eh zene, vi koje se spremate za porod a i one koje se jos ne spremate
jucer se sjetih jednog slucajnog otkrica za vrijeme mog boravka u bolnici nakon prvog poroda.
ne znam kako sam to uspjela zaboraviti...
uglavnom...kad krene ono krvarenje nakon poroda, nema tog uloska koji se pokazao super efikasnim.
drugi dan po porodu, vidim ja nema haira ni od poduplanog VIR-a a vec pola rublja koje sam ponijela uflekano.
razgrnem ja svoju torbu u potrazi za idejom i ugledam one pampers klix bebece pelene koje sam ponijela za bebu a niko mi ih nije trazio.
otvorim ja jednu i fino je rasirim k'o ulozak, stavim jedan VIR na sve to i cijelu instalaciju umetnem dje treba
ne mogu vam docarati rahatluk
sve na svom mjestu, nema nidje lufta, nigdje ne curi, ma upakovano tip top.
ovaj put cu od pocetka tako...
toplo preporucujem
jucer se sjetih jednog slucajnog otkrica za vrijeme mog boravka u bolnici nakon prvog poroda.
uglavnom...kad krene ono krvarenje nakon poroda, nema tog uloska koji se pokazao super efikasnim.
drugi dan po porodu, vidim ja nema haira ni od poduplanog VIR-a a vec pola rublja koje sam ponijela uflekano.
razgrnem ja svoju torbu u potrazi za idejom i ugledam one pampers klix bebece pelene koje sam ponijela za bebu a niko mi ih nije trazio.
otvorim ja jednu i fino je rasirim k'o ulozak, stavim jedan VIR na sve to i cijelu instalaciju umetnem dje treba
ne mogu vam docarati rahatluk
toplo preporucujem
- putujucidzindas
#3267 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam nosila one ogromne chicco uloske, bas za porodilje. doduse, jedno vrijeme ih nije bilo, pa ne znam kakva je situacija sad. ne znam koji bi mi vir pomogao. doduse, i ovo s pelenom je mnogo mudro 
- max07
#3268 Re: Trudnjače i porodilje online
vaginalna sondaciki4 wrote:Nego jesul vas u trudnocii pregledali onom sondom ( ono s kondomom, da me ubijes ne znam tacan naziv) i kad se to radi. Ja trebam u petak doktoru to je 23. sedmica pa znam da se tad gledaju organi bebe do 24. sedmice.
A gdje si radila taj ekspertni uzv? Ja bih trebala narednih u 15-ak dana, idem kod Maje Š. Jel zna neko koliko oni naplaćuju, jekl isto 50 kao obični uzv ili...?[/quote]
Meni je Maja vodila trudnoću i kod nje sam radila i tzv. organ screening. U biti je to samo jedan detaljniji uz, a ako redovno ideš u ordinaciju dr. Mehmedbašića biće ti naplaćeno kao i svaki drugi uz + pregled - 50 KM. Meni su svaki uz + pregled naplaćivali po 50 KM.
- max07
#3269 Re: Trudnjače i porodilje online
neke žene preporučuju i one pelene za odrasle (za probleme s inkontinencijom)putujucidzindas wrote:ja sam nosila one ogromne chicco uloske, bas za porodilje. doduse, jedno vrijeme ih nije bilo, pa ne znam kakva je situacija sad. ne znam koji bi mi vir pomogao. doduse, i ovo s pelenom je mnogo mudro
iako zvuči malo čudno, možda ne bi bilo loše i to probati
- ciki4
#3270 Re: Trudnjače i porodilje online
Super, idem kod nje, ona mi vodi trudnoću. U kojoj si ti sedmici išla?
-
duboka_misao
#3271 Re: Trudnjače i porodilje online
Isto radila ali cu sad probati sa pelenama za odrasleotherside wrote:eh zene, vi koje se spremate za porod a i one koje se jos ne spremate![]()
otvorim ja jednu i fino je rasirim k'o ulozak, stavim jedan VIR na sve to i cijelu instalaciju umetnem dje treba![]()
ne mogu vam docarati rahatluksve na svom mjestu, nema nidje lufta, nigdje ne curi, ma upakovano tip top.
toplo preporucujem
-
radenska
#3272 Re: Trudnjače i porodilje online
Zar se toliko krvari poslije poroda. Ja mislila to kao menstruacija 
- LieToMe
#3273 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne gine mi kontigent pelena i za mene
da se nadje za svaki slucaj 
-
duboka_misao
#3274 Re: Trudnjače i porodilje online
Ovo su pripreme za carski a neznam kako je prirodno ,za carski fkt treba puno jos sam ja potrosila kilo vira jer mi je vodenjak.pukaoradenska wrote:Zar se toliko krvari poslije poroda. Ja mislila to kao menstruacija
- max07
#3275 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam kod Maje bila od neke 13.sedmice trudnoće. Koliko se sjećam organ screening mi je radila negdje oko 19.sedmice (s tim da je kod mene bebac svo vrijeme malo veći pa su mu parametri s ultrazvuka tad već bili oko 22.-23.sedmice). Tad su mi nažalost otkrili i ciste na glavi bebe i zbog toga sam morala raditi amniocentezu. Amnio odn. pcr-metoda je pokazala da nema kromosomskog poremećaja. Ciste su ubrzo nestale, a radilo se najvjerovatnije samo o procesu u razvoju bebe kroz koji prolazi većina beba ali se to pretežno i ne primijeti. Uglavnom, to je jedna od mana ovih novih uz-aparata koji vide svaku sitnicu i onda se zbog toga bespotrebno napravi panika. Drugi ljekari su mi rekli da oni stari aparati tu promjenu i ne bilježe.ciki4 wrote:Super, idem kod nje, ona mi vodi trudnoću. U kojoj si ti sedmici išla?
Sretno na pregledu