Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Qler

#3251 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Ja sam do sada uvijek vozao GY, prosle sezone kupio TS850, ali iskreno ne znam sta da mislim o njima, da kazem da su dobre, jesu, ali snijega realno nije ni bilo da mozes nesto napisati o zimskoj gumi... po suhom i mokrom se dobro drzi ali bljuzga i snijeg ne znam...
M e m o

#3252 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by M e m o »

imal "bubrega" :D
ado-šampion

#3253 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

M e m o wrote:ne leti pred rudu, 115 KM
http://www.cijenaguma.ba/auto-gume?d=1& ... &b=65&c=15

u dimenziji 195/65 15 alpine 4 se pokazala i bolja na adac testu od alpine 5
http://www.bswireless.hr/lifestyle/3310 ... u-20112012

Image
De ba, naporan si sa svojim linkovima i testovima. Alpin 4 se ne moze nikako pokazati bolja od Alpin 5 jer je Alpin 5 zamjena za Alpin 4, tj. nova generacija Alpin guma. Jedino ako je Michelin nazadovao u novog generaciji guma, a vjeruj mi na rijec bilo bi prvi put da se to desi. :D Isto tako, te radnje koje imaju Alpin 4 imaju stare gume, ako uopste postoji neka jos. Te linkove s cijenama mozes okaciti macku o rep dok ih makar ne nazoves i ne kazu ti da imaju bas te gume.
M e m o

#3254 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by M e m o »

nazovi TI pa pitaj da li imaju, dovoljno je što sam ti link dao
hoš i broj telefona
ili probaj u Hrvatskoj, jel vidiš da piše NA LAGERU !!!!
http://www.gume.com.hr/cgi-bin/rshop.pl ... p=D-114222

tvoje "rezonovanje" da novi model gume mora biti bolji od starog, veze ni s čim nema, jel ljudi non stop spominju da je stara UG bila bolja od novije
a evo i kroz raspravu o Dunlop gumama s čojkom, dođoh do toga de je moj stariji model response tiši i bolji od novijeg Dunlopa 4D

znači ti si pametniji od ADAC testa

jel ovdje alpin 5 ZADOVOLJAVA

Image

dok alpin 4 spada u DOBRE

Image
Last edited by M e m o on 20/11/2014 13:11, edited 2 times in total.
Gandra_1

#3255 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Gandra_1 »

Zasto niko ne spominje Semperit, koja je odlična guma, na testovima u vrhu medju top 5... Inace podmarka Continentala...

Cijena: 195/65-15 = 107 KM
sabanss

#3256 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sabanss »

Gandra_1 wrote:Zasto niko ne spominje Semperit, koja je odlična guma, na testovima u vrhu medju top 5... Inace podmarka Continentala...

Semperit je odlicna guma iako u toj dimenziji niti jedna nije preskupa. Ja sam po toj cijeni placao Continental :D
M e m o

#3257 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by M e m o »

Gandra_1 wrote:Zasto niko ne spominje Semperit, koja je odlična guma, na testovima u vrhu medju top 5... Inace podmarka Continentala...

pa možda, što ipak ne spada u "premium" brandove
Gandra_1

#3258 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Gandra_1 »

M e m o wrote:

pa možda, što ipak ne spada u "premium" brandove
Po testovima iznad, moglo bi se reci da pocinje da spada..
M e m o

#3259 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by M e m o »

kvalitet ne mora da znači da odmah moraš steći i imidž premium brenda i ući u "ligu šampiona"
primjer ti je sama situacija sa autima
japanci godinama "ubijaju" na samim ADAC testovima njemačke brandove po najmanjem broju kvarova i drže prva mjesta
ali džaba
BMW, audi, mercedes, VW ostaju u glavama ljudi neprikosnoveni....o našem podneblju i ikoni Golfu i VW je suvišno pričat
citro

#3260 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

drugi profil wrote:Nasuprot tvojoj izjavi ja znam vise bubrega na savi nego na continentalu. Vise raje i jeste na savi pa je logicno. Ali nije logicno da ti tvrdis da kao znas da conti puca ko balon. Budi iskren prema sebi ne moras prema nama pa revi koliko stvarno si vidio takvih guma. Pusti price iz druge ruke.

Vidio 5 komada za godinu i po.

Ali nema to veze, ko voli Conti neka kupuje Conti, u to se ne miješam. Ja nisam ni u kakvoj gumarskoj industriji niti u autoindustriji uopšte, prema tome meni niti iz đepa niti u đep.

Samo iznosim neke podatke koje znam, želim da ih podijelim sa drugim ljudima jer koristim automobile svakodnevno i usudio bih se reći ekstremno, po broju kilometara a ponekada i po vožnji.

Mišljenja sam da smo kao nacija inače veoma skloni pretjerivanjima, pa tako i ovdje, uvijek se mora kupovati nešto što je kao "najbolje" po tuđim testovima i sudovima.

Conti jeste proglašen kao najbolji po performansama, u to ne treba niko ni da sumnja, ali da li je on najbolji i za nas ? Nisu sve gume pogodne za sve cestovne uslove. Na našim cestama su iznenađenja veoma česta i to u zadnje vrijeme manje u vidu rupa ali daleko više u vidu odrona i sitnih oštrih kamenčića koji osjetljivu gumu razderu za trenutak.
Za naše ceste je bolje imati izdržljivije gume, a to što one imaju 0,8 metra duži zaustavni put od 100 do 0 km/h , što su 3 dB bučnije itd je obična ubleha.

Ne znam kakva je Sava sada, ali jedno vrijeme sam koristio isključivo S3, po zimi naravno, i mislim da sam sa tom tipom guma prešao barem 200.000 km. Moja lična iskustva su bila više nego dobra, možda i zbog toga jer nijedna nije ni mogla trajati više od dvije sezone, ali bubrega nikada niti jednog nisam imao (na gumi, ja još imam obadva :) ).
ado-šampion

#3261 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

M e m o wrote:nazovi TI pa pitaj da li imaju, dovoljno je što sam ti link dao
hoš i broj telefona
ili probaj u Hrvatskoj, jel vidiš da piše NA LAGERU !!!!
http://www.gume.com.hr/cgi-bin/rshop.pl ... p=D-114222

tvoje "rezonovanje" da novi model gume mora biti bolji od starog, veze ni s čim nema, jel ljudi non stop spominju da je stara UG bila bolja od novije
a evo i kroz raspravu o Dunlop gumama s čojkom, dođoh do toga de je moj stariji model response tiši i bolji od novijeg Dunlopa 4D

znači ti si pametniji od ADAC testa

Haveru nemas ti pojma o gumama cim lupas ovako nesto. Svaki proizvodjac unaprijedjuje svoje gume, a nije bas da konkurencija spava. UG7 je bila odlicna zimska guma za svoje vrijeme, znam jer i danas imam 2 na autu. Ali, poslije ih je konkurencija stigla i prestigla. Znaci ako je UG7 bio na samom vrhu a UG8 vise nije , to znaci da je UG7 bolji od UG8? :lol: Rezon ti je za 10. Nasao covjek test 2012, u kojem je Alpin 4 u vrhu, pa nasao 2014 u kojem Alipin 5 nije u vrhu i izveo zakljucak - Alpin 4 bolji od Alpin 5. :lol: Jesi imao i jedne od tih guma?

Da, ja sam pametniji od ADAC testa, jer meni ADAC test posluzi samo za orijentaciju, ja kupim te gume (sto je za tebe ocigledno misaona imenica jos uvijek), i mogu zakljuciti kakve su poslije 20 000 km, sto ADAC ne moze.

Nego reci mi, jesi li jos siguran da su ti naredne gume Continenal? :D
M e m o

#3262 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by M e m o »

citro wrote: Ne znam kakva je Sava sada, ali jedno vrijeme sam koristio isključivo S3, po zimi naravno, i mislim da sam sa tom tipom guma prešao barem 200.000 km. Moja lična iskustva su bila više nego dobra, možda i zbog toga jer nijedna nije ni mogla trajati više od dvije sezone, ali bubrega nikada niti jednog nisam imao (na gumi, ja još imam obadva :) ).
za eskimo s3 se i ja poptuno slažem
bar za dimenziju 165/70 14 koju sam vozio na ranijem autu, godinama savu koristio, dobra i po osobinama, a od bubrega po kojima je takođe bila navikana, ni traga
čak je u ovoj dimenziji i po ADAC testu spadala u dobre !!
za dimenziju 195/65 15 ne znam, nije je ni ADAC testiro
M e m o

#3263 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by M e m o »

ado-šampion wrote:
Haveru nemas ti pojma o gumama cim lupas ovako nesto. Svaki proizvodjac unaprijedjuje svoje gume, a nije bas da konkurencija spava. UG7 je bila odlicna zimska guma za svoje vrijeme, znam jer i danas imam 2 na autu. Ali, poslije ih je konkurencija stigla i prestigla. Znaci ako je UG7 bio na samom vrhu a UG8 vise nije , to znaci da je UG7 bolji od UG8? :lol: Rezon ti je za 10. Nasao covjek test 2012, u kojem je Alpin 4 u vrhu, pa nasao 2014 u kojem Alipin 5 nije u vrhu i izveo zakljucak - Alpin 4 bolji od Alpin 5. :lol: Jesi imao i jedne od tih guma?

Da, ja sam pametniji od ADAC testa, jer meni ADAC test posluzi samo za orijentaciju, ja kupim te gume (sto je za tebe ocigledno misaona imenica jos uvijek), i mogu zakljuciti kakve su poslije 20 000 km, sto ADAC ne moze.

Nego reci mi, jesi li jos siguran da su ti naredne gume Continenal? :D
veze ti nemaš, a rezon ti je NULA
ljudi nisu upoređivali UG sa konkurencijom pa govore da je lošija, nego jednostavno stari i novi model i došli do zaključka da novija kurcu ne valja
znači profulo si skroz, veze ovo nema sa konkurencijom, nego je u pitanju upoređivanje starog i novog modela iste gume, kao što sam naveo i za slučaj mog Dunlop responsa i novijeg Dunlopa 4D, a jednako se to odnosi i na Alpine 4 i 5, samo što ti slabo kontaš sve to
po istim ADAC kriterijumima u istoj dimenziji, jednostavno je alpine 4 osvojila MANJE bodova a u ADAC logici ocjenjivanja to znači da je BOLJA
znači neovisno od konkurencije, alpine 4 spada u kategoriju DOBRE, a alpine 5 u sasvim niži razred - ZADOVOLJAVA
ako ti ovo nije jasno, onda stvarno nisi dobar, a fakat nisi, s obzirom na tvoju rečenicu vezano za ADAC testove
stoga...ajd zdravo...kupuj šta hoćeš...libo me tuki
ako ostane ovakav izbor i za 3-4 godine kada budem htio nove kupovat, bit će Conti
ado-šampion

#3264 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Uzivaj buraz, okaci ADAC poster na zid najbolje ti je. :D

Vidim ja jos malo pa se biti novi nik, neka neka... :-)
drug_profi

#3265 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Zato sto je druga iz iste kuce. Za doplatu od 60 maraka kupim komplet od 4 ts850
M e m o

#3266 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by M e m o »

valjda uz doplatu od 40
Conti je 117 KM
http://www.cijenaguma.ba/auto-gume/921
sabanss

#3267 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sabanss »

Vidim da obicno kukaju na bubrege na Continentalu oni koji voze Savu :lol:
drug_profi

#3268 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Moja dimenzija je 195/60 r 15 pa je malo veca razlika.
M e m o

#3269 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by M e m o »

drugi profil wrote:Moja dimenzija je 195/60 r 15 pa je malo veca razlika.
al si trebo to naglasit
jer si citiro čojka koji je naveo 195/65 15
drug_profi

#3270 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Nisam vidio njegovu dimenziju a za poentu je nebitno. Za prvu violinu trebas doplatiti 10-tak%. Premala razlika za ozbiljnu dilemu.
M e m o

#3271 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by M e m o »

naravno
530i

#3272 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Hem je Adac izgubio kredibilitet za svoje testove, hem nikako da objasne razliku koja se javlja kod istih guma...jedne godine dobre, druge malo lošije, treće godine opet dobre itd.
M e m o

#3273 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by M e m o »

530i wrote: nikako da objasne razliku koja se javlja kod istih guma...jedne godine dobre, druge malo lošije, treće godine opet dobre itd.
konkretan primjer...molim
citro

#3274 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

M e m o wrote:
citro wrote: Ne znam kakva je Sava sada, ali jedno vrijeme sam koristio isključivo S3, po zimi naravno, i mislim da sam sa tom tipom guma prešao barem 200.000 km. Moja lična iskustva su bila više nego dobra, možda i zbog toga jer nijedna nije ni mogla trajati više od dvije sezone, ali bubrega nikada niti jednog nisam imao (na gumi, ja još imam obadva :) ).
za eskimo s3 se i ja poptuno slažem
bar za dimenziju 165/70 14 koju sam vozio na ranijem autu, godinama savu koristio, dobra i po osobinama, a od bubrega po kojima je takođe bila navikana, ni traga
čak je u ovoj dimenziji i po ADAC testu spadala u dobre !!
za dimenziju 195/65 15 ne znam, nije je ni ADAC testiro
Ja sam najviše vozio 195/65 15 i moj komentar se i odnosi na njih. Vozio sam nešto kilometara i 14-tke i 13-tke, uopšte nisu bile loše.
citro

#3275 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

sabanss wrote:Vidim da obicno kukaju na bubrege na Continentalu oni koji voze Savu :lol:
Već duže ne vozim Savu jer sam prešao na veće dimenzije točkova gdje ona realno nije bog zna šta. Ali da vozim na 15-kama ili ispod vrlo rado bih se ponovo odlučio za istu gumu. Naravno razmislio bih malo ipak jer je danas ponuda na tržištu daleko šarolikija.
Post Reply