Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#3251 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Sve te klime koje su deklarisane na -15 ce grijati i na -20 no sikiriki.
Samo pada kapacitet,pada cop itd .....
Koliko ces se ogrijati na -20 ti najbolje govori podatak koliki je raspon kapaciteta klime,zato sto svakoj klimi pada kapacitet sa padom temperature vani.

Ne mozes ocekivat da te na -20 klima kapaciteta do 4kw grije kao klima kapaciteta do 6,5kw.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3252 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

channel10 wrote:
piplica wrote:
channel10 wrote:Mene samo zanima kako grije kad su ti veliki minusi jer u specifikaciji pise da radi do -15 zato pitam kako se klima za koju kazu da radi do - 15, kako se ponasa kad je napolju -20 ili - -22 kako je bilo prije dvije tri godine. Da li se iko grijao tada nekom od inverter klima i kako je sluzila, jer morate priznati da ona tada i treba da radi kad je najpotrebnija.

Ebes to sto ona radi odlicno u zadanim uslovima, ako ne radi onda kad je najpotrebnija. Jest da to moze potrajati samo 2-3 dana, ali ti ta 2-3 dana neces imati nikakvog grijanja i smrznut ces se.
Nemoj traziti opravdanje za svoju investiciju na nacin da se tjesis kako nisi pogriješio, tj. da si dao puno novca.
Da se razumijemo, tvoj model je za polarne uslove rada i tu nema sumnje, radi se o TOP modelu, koliko sam ja do sada uspio da pronadjem, razlika je tom grijaču tacne koji VE model nema.
Koji je cini mi se snage od 150W, e sada kada bih na VE model stavio grijač od 150W mislim da bi bili bara-bara, moje subjektivno mišljenje.
E sada ako na -15 radi po deklarisanoj znazi, znavi da ce raditi i na -20, samo sa nesto manjom izlaznom snagom.
Ne brini, neces se smrznuti :)
Ma ne trazim opravdanje za toliku investiciju, nego samo ne zelim pogrijesiti pri izboru. Ono das toliki novac i opet se smrznes ( zadesi nas opet onakva zima ). Kako je krenulo, necu je kupiti ni ovu zimu jer stan nije gotov, a mislio sam uzeti fujitsu 12 ltca. Sad kad sam vidio ovo sto si ti uradio i po kojoj cijeni ( kupio u ZG ), vjerovatno cu i ja slicno uraditi kad bude trebalo. Samo me zanima ko ti je postavio klimu ( ovlasteni serviseri ) i da li si dobio ikakvu garanciju na ugradnju s obzirom da je klima kupljena u HR ?
Nemaš garanciju od njih, jer je daju samo ako je montira ovlasteni Mitsu monter.
Ali kada uzmeš u obzir da je toliko jeftinija i da se tokom grijanja isplati za cca dvije sezone, garancija ti i ne igra neku ulogu.
BTW, garancija u HR je 3godine i može se produžiti na 7god, nisam kod nas pronasao taj podatak, i čisto sumnjam da je tolika.
rovac13

#3253 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kod mitsubishi ja mislim da nije samo razlika u grijacu.

Ako uporedite model fh25ve i fh25vehz,vidjeceta da prva ima raspon kapaciteta (1,8 - 5,5kw) a druga ima raspon (1,0 - 6,3).

U tom grmu lezi zec.......termin hyper grijanje spominju za model vehz zato sto ne gubi kapacitet do -15.
Ustvari on gubi kapacitet samo je jaca vanjska jedinica.

Cak ako procitate kapacitet modela fh35ve,ima isti raspon kapaciteta kao fh25vehz :-D
piplica

#3254 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

channel10

#3255 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Mislio sam na to da li su ti klimu postavili ovlasteni distributeri u BIH i da li oni daju ikakvu garanciju, s obzirom na to da klima nije kupljena kod njih ili ti je neko drugi postavio ( da li je taj sto je postavio dao neku garanciju na njegovu ugradnju ukoliko bi se nesto nepredvidjeno desilo u nekoj blizoj buducnosti ) ?
piplica

#3256 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote:Kod mitsubishi ja mislim da nije samo razlika u grijacu.

Ako uporedite model fh25ve i fh25vehz,vidjeceta da prva ima raspon kapaciteta (1,8 - 5,5kw) a druga ima raspon (1,0 - 6,3).

U tom grmu lezi zec.......termin hyper grijanje spominju za model vehz zato sto ne gubi kapacitet do -15.
Ustvari on gubi kapacitet samo je jaca vanjska jedinica.

Cak ako procitate kapacitet modela fh35ve,ima isti raspon kapaciteta kao fh25vehz :-D
Spominje se i i za VE modele (Hyper Heating), opcenito za M seriju.

E sada, posto imam i FH25 i FH35, koji su po težini i gabaritima isti, dizajn isti...neko će reći da su Japanci blesavi i da su pravili 3 ili 4 modela kompresora za skoro isti model.
Poznavajući njihove proizvode, najvise kroz Moto industriju, nema šanse.
piplica

#3257 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

channel10 wrote:Mislio sam na to da li su ti klimu postavili ovlasteni distributeri u BIH i da li oni daju ikakvu garanciju, s obzirom na to da klima nije kupljena kod njih ili ti je neko drugi postavio ( da li je taj sto je postavio dao neku garanciju na njegovu ugradnju ukoliko bi se nesto nepredvidjeno desilo u nekoj blizoj buducnosti ) ?
Nisam razmisljao o tome, meni je cijena bila motivator ovih akcija, na dva uredjaja sam dobio 3 gratis, tolika je razlika u cijeni.
rovac13

#3258 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

To sam samo pretpostavio iz specifikacija koje dao proizvodjac.

Image

Image

Meni lici kao da je u 25vehz ugradjen kompresor kao u 35ve,ali mozda je samo slucajnost sto se poklapa.
piplica

#3259 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote:To sam samo pretpostavio iz specifikacija koje dao proizvodjac.

Image

Image

Meni lici kao da je u 25vehz ugradjen kompresor kao u 35ve,ali mozda je samo slucajnost sto se poklapa.
Moje je misljenje da su to isti kompresori, sada neko stvarno strucan treba da to potvrdi ili negira, ostalo su softverska ograničenja, i naravno grijači, zato je COP kod VEHZ modela 4.8.

Primjer, japanski Motocikl, 2 modela, isti agregat, ista oznaka (isti model), jedan je 27KS, drugi 50KS.
I ovaj od 27, moze biti 50, a i obrnuto :)
To je u stvari agregat od 50KS, sa redukcijom na 27KS, nije budala da pravi 2 agregata.

Japanci su čudo, samo žele da dobro naplate rad i svaka im čast na tome.
rovac13

#3260 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Bezze je uopce puno razglabat o tako dobrim uredjajima.

Najbolji proizvodjaci na svijetu su par tih japanaca....i kad uzmes najbolju seriju od tih najboljih proizvodjaca mozes samo uzivat. :-D
piplica

#3261 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote:Bezze je uopce puno razglabat o tako dobrim uredjajima.

Najbolji proizvodjaci na svijetu su par tih japanaca....i kad uzmes najbolju seriju od tih najboljih proizvodjaca mozes samo uzivat. :-D
Nadam se da ću je uspjeti montirati u narednih 7dana pa ogu podijeliti utiske.
summit

#3262 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by summit »

piplica wrote:
summit wrote:
piplica wrote:Iskustva odlična.
Sve zavisi danas sam je tjerao na 31stepen,trebao brzo ugrijati prostor, pa povuče u početku 2000W.
Sada radi bebe držim na 23, pa je potrošnja 350-400W, grijem 40m2.
Hvala, ja ovih dana stavio 35 vehz pa se zadeverao, sara od 500-950W. Danas se malo smirila pa vti 500-600. Prije na istom mjestu bila nocria ali nije bila na mjeracu pa ne mogu porediti, a i bilo je (izgleda uobicajenih) problema oko ugradnje..
Za sada sto se tice rada puno ugodnija u prostoru od Nocrie.
Jeli ima neko sa 35vehz da je prezimio u Sarajevu?
Mislim da nema potrebe za davanjem novca za VEHZ modele, ipak mi nismo toliko na sjeveru da bi zima drzala mjesecima u debelom minusu.
Kod mene je pos. prostor u funkciji.. izlog, ventilacija, vrata non-stop... jedini izvor grijanja pa sam isao na safe opciju.U jednom manjem izdvojenom dijelu cu vjerovatno ici na 25-icu ve ili ef, mada i ovako moze. Nocriu sam prebacio ispred u jedan dio koji treba da se zatvori pa jos nije u funkciji, bice i ona na mjeracu pa cu moci uporediti, prosle godine je bila odlicna sto se tice potrosnje i grijanja ali ipak malo preagresivna za mene.
35-ica se po mom misljenju moze puno bolje ugoditi(stoji na istom mjestu a skoro je i ne osjetim),ta dupla krilca imaju smisla, samo jos da utvrdim za potrosnju, industrijska...
rovac13

#3263 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Summit koliki je prostor u kom se klime nalaze,kvadratura,visina.
Dosta je bitno pronaci namjenu uredjaja za sta je predvidjen.
Moze da znatno utice kako na konfor tako i na efikasnost odnosno potrosnju.

Neke klime su predvidjene za veci prostor pa mogu biti manje efikasne u manjem,a neke opet ako su stavljene u veci prostor nego su predvidjene mogu da malo vise trose ako moraju stalno da rade vecim intenzitetom.

Iako obje tvoje klime imaju puno snage.
Hajlac

#3264 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Global warming has doubled risk of harsh winters in Eurasia, research finds

Severe winters are more likely over the next few decades due to climate change melting Arctic ice and sending freezing air south, according to new research

http://www.theguardian.com/environment/ ... arch-finds
Hajlac

#3265 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

channel10 wrote:A kako se grijati kad temepretura bude 5 dana -20 ili kao prije 2-3 zime, kad je bilo skoro mjesec dana velikih minusa (citaj preko -12, -13) ?

Da li uopste radi i da li moze tada ugrijati VE verzija?
Naravno da može - kad moja 13SKVP-E s puno manjom ulaznom snagom od te FH35VE (1,4kW vs. oko 2kW tj. razlika od cca 1,8kW izlazne snage zimi pri COP=3) bez problema grije i pri onakvim sibirskim uslovima tipa -24C ;-)

Ništa se ne brinite - samo je bitno ima li ikog ispod da grije - ako nema, bolje ići ili s podnom ili ovu klasičnu lijepo montirati 30-50cm od poda.
Last edited by Hajlac on 27/10/2014 15:39, edited 1 time in total.
Hajlac

#3266 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

channel10 wrote:Mene samo zanima kako grije kad su ti veliki minusi jer u specifikaciji pise da radi do -15 zato pitam kako se klima za koju kazu da radi do - 15, kako se ponasa kad je napolju -20 ili - -22 kako je bilo prije dvije tri godine. Da li se iko grijao tada nekom od inverter klima i kako je sluzila, jer morate priznati da ona tada i treba da radi kad je najpotrebnija.

Ebes to sto ona radi odlicno u zadanim uslovima, ako ne radi onda kad je najpotrebnija. Jest da to moze potrajati samo 2-3 dana, ali ti ta 2-3 dana neces imati nikakvog grijanja i smrznut ces se.
Takvi sibirski uslovi su teška rijetkost, da se ne lažemo.

Kad nordijci mogu kombinovati peći i konvektore s klimom na tim ekstremnim uslovima, a znamo koliko je naša klima toplija, zar je problem imati pričuvni konvektor od 100-150KM za to što nam naiđe jednom u 4 godine na nekoliko dana a ostalo 98% grijnog vremena koristiti ekstra ekonomično grijanje-klimu?
ketronsd1

#3267 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Drugari treba mi telefon firme u Sa ili Ze koji rade sa toplotnim pumpama. Po mogućnosti micko ili Fujitsu i malo žešće stvari
Hitno je!
pantich

#3268 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by pantich »

Hajlac wrote:

Takvi sibirski uslovi su teška rijetkost, da se ne lažemo.

Kad nordijci mogu kombinovati peći i konvektore s klimom na tim ekstremnim uslovima, a znamo koliko je naša klima toplija, zar je problem imati pričuvni konvektor od 100-150KM za to što nam naiđe jednom u 4 godine na nekoliko dana a ostalo 98% grijnog vremena koristiti ekstra ekonomično grijanje-klimu?
Ma naravno, iako je po meni to grijanje na klimu valjda najgori način grijanja. Zrak je suh užasno, da ne kažem da čim ugasiš klimu temperatura rapidno pada. Nema do drva :D
rovac13

#3269 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

pantich wrote: Ma naravno, iako je po meni to grijanje na klimu valjda najgori način grijanja. Zrak je suh užasno, da ne kažem da čim ugasiš klimu temperatura rapidno pada. Nema do drva :D
Evo mene zanima :
-koju si klimu koristio
-koliki je prostor bio koji si grijao
-koliku si relativnu vlaznost imao dok je ta klima radila
-cime si mjerio rel vlaznost i u kom dijelu prostora

Ili cisto onako komentarises po bosnjacki ,nek se pise :-)
epeco

#3270 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

piplica wrote:
Hajlac wrote:
piplica wrote:Stigla Mitsu FH-25VE, ostaje da je namontiram i pošteno istestiram.
Pošto i gdje je kupljena?

Ne zaboravi dampere :-D
Zagreb, 6250KN=1593KM, sa provratom će biti 5000KN=1275KM.

Mislim da je ovo solidna cijena?
za koju kvadraturu je namjena ove klime???

za 50km više i sve regularno imaš ASYG12LUCA i nema drhata na granici,šta da je rekao parkiraj malo sastrane pa ti lupi carinu,porez i kaznu i ode klima preko 2000km!!!!
rovac13

#3271 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Istina da postoji rizik da te oderu na granici :-D
Ja kad sam kupovao takodje sam kontaktirao Zagreb jer bi prosao dobro jeftinije,medjutim zbog rizika na granici i gubljenje garancije sam odustao od toga.

On je riskirao......ali je zato dobio odlican uredjaj,sa tim mits se moze uporedjivati ltca ,mislim da je luca ipak malo nize.
piplica

#3272 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

za 50km više i sve regularno imaš ASYG12LUCA i nema drhata na granici,šta da je rekao parkiraj malo sastrane pa ti lupi carinu,porez i kaznu i ode klima preko 2000km!!!!
Pa rekao je, pogledao, klima nije bila u kutiji već raspakovana.
Ja mu rekao poklon od prijatelja, bila montirana nikada korištena, mrtav hladan, nemam račun, neznam koliko košta...
Kaže meni "kupi papire i bježi", za prvu nije niko ništa pitao.

Planirana je da grije, mali hodnik 6m2, spavaca soba 15m2 i malo kupatilo oko 6m2, znaci max 27m2.

Problem kod naših prodavača je, kako je neko ranije napisao, nema tačno definisanih uslova oko garancije.
Firma od koje sam kupio uredjaj daje 7god garancije sa redovnim servisima, ili 3god tvorničke garancije a koje montirana od ovlastenog montera.
Mislim da ne treba više ništa pričati o našoj poslovnosti.

Garancija jeste stavka o kojoj sam razmišljao, ali je cijena prevagnula na kraju.
epeco

#3273 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

piplica wrote:

Ja mu rekao poklon od prijatelja, bila montirana nikada korištena, mrtav hladan, nemam račun, neznam koliko košta...

Planirana je da grije, mali hodnik 6m2, spavaca soba 15m2 i malo kupatilo oko 6m2, znaci max 27m2.

Problem kod naših prodavača je, kako je neko ranije napisao, nema tačno definisanih uslova oko garancije.
Firma od koje sam kupio uredjaj daje 7god garancije sa redovnim servisima, ili 3god tvorničke garancije a koje montirana od ovlastenog montera.

Garancija jeste stavka o kojoj sam razmišljao, ali je cijena prevagnula na kraju.
Učinak hlađenja: 2,5(1,4-3,5)kW
Prikladno za prostor: 25m2
Energetska klasa hlađenja: A+++
Energetska učinkovitost SEER: 9,1W/W
Potrošnja el.energije: 0,48kW
Učinak grijanja: 3,2(1,8-5,5)kW
Prikladno za prostor: 20m2
Energetska klasa grijanja: A+++
Energetska učinkovitost SCOP: 5,1W/W
Potrošnja el.energije: 0,58kW
Unutarnja jedinica:
Razina buke min/max: 20/42dBA
Dimenzije (V x Š x D): 305 x 925 x 234mm
Težina: 13,5kg
Vanjska jedinica:
Razina buke: 46/49dBA
Dimenzije (VxŠxD): 550 x 800 x 285mm
Težina: 37kg
Područje rada: -10/+46C (hlađenje), -15/+24C (grijanje)
Eko plin: R-410A
Maksimalna duljina cjevovoda: 20m
Maksimalna visinska razlika: 12m
Prednapunjena duljina cijevi: 7m

Prikladno za prostor 20m2 grijanje a čovijek kaže ukupno će biti 27m2 ,opet ponavljam bitno je i gdje je lokacija zbog različitih duljina trajanja zima (geografski)
primjer meni čovjek inzistira da mu dam ASYG12LUCA cca 30m2 i ugradimo mu jer je on tražio,naša preporuka je bila AWYZ14LBL ili jeftinija varijanta ASYG14LUCA. To je bilo prošle godine ,čovjek dođe i kaže nije njemu baš nešto Fujitsu nije on zadovoljan,e sad poanta je da nije japancu bilo dosadno pa izmišljao klime od 2 kw do 11kw split sisteme ,ili je ovaj naš narod ovdje pametniji :)
piplica

#3274 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

epeco wrote:
piplica wrote:

Učinak hlađenja: 2,5(1,4-3,5)kW
Prikladno za prostor: 25m2
Energetska klasa hlađenja: A+++
Energetska učinkovitost SEER: 9,1W/W
Potrošnja el.energije: 0,48kW
Učinak grijanja: 3,2(1,8-5,5)kW
Prikladno za prostor: 20m2
Energetska klasa grijanja: A+++
Energetska učinkovitost SCOP: 5,1W/W
Potrošnja el.energije: 0,58kW
Unutarnja jedinica:
Razina buke min/max: 20/42dBA
Dimenzije (V x Š x D): 305 x 925 x 234mm
Težina: 13,5kg
Vanjska jedinica:
Razina buke: 46/49dBA
Dimenzije (VxŠxD): 550 x 800 x 285mm
Težina: 37kg
Područje rada: -10/+46C (hlađenje), -15/+24C (grijanje)
Eko plin: R-410A
Maksimalna duljina cjevovoda: 20m
Maksimalna visinska razlika: 12m
Prednapunjena duljina cijevi: 7m

Prikladno za prostor 20m2 grijanje a čovijek kaže ukupno će biti 27m2 ,opet ponavljam bitno je i gdje je lokacija zbog različitih duljina trajanja zima (geografski)
primjer meni čovjek inzistira da mu dam ASYG12LUCA cca 30m2 i ugradimo mu jer je on tražio,naša preporuka je bila AWYZ14LBL ili jeftinija varijanta ASYG14LUCA. To je bilo prošle godine ,čovjek dođe i kaže nije njemu baš nešto Fujitsu nije on zadovoljan,e sad poanta je da nije japancu bilo dosadno pa izmišljao klime od 2 kw do 11kw split sisteme ,ili je ovaj naš narod ovdje pametniji :)
E ovako, model FH35VE kazu da grije 30m2, ja grijem 40m2 bez problema, odgovorno tvdrim da moze grijati 60m2, ako bi bila jedna prostorija, sa prosjecnom izolacijom.
Daleko one više mogu ugrijati, samo je raspored prostorija, izolacija i neki drugi faktori ti koji utiču na komfor u konačnici.
piplica

#3275 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Još nešto, mislim, prostor koji grije jedan uredjaj je max. prostor koji uredjaj moze zagrijati pod max. opterećenjem, tj. kada je vani npr. -15c, uz neke normalne gubitke toplote.

Ovo ispade kao školska definicija :)
Post Reply