BH vojna industrija i naoruzanje
-
155_mm
#3251 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jedna bitna usteda na tezini se sastoji od toga da se cijev nece okretati u krug od 360 stepeni. nego samo nekih 30 tak stepni lijevo desno od sredista kabine.
- Matzan
#3252 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Srbija je za razvoj NORA B-52 imala jako dobru podlogu.
Prvo, TH 152mm NORA do rata je proizvođena upravo u BNT. Mislim da tu nisu imali potrebe za nekim bitnim doradama i da su samo "posudili" nacrt.
Drugo, FAP 2832 se prizvodi(o) u Priboju,korišten je već za Orkan 262mm.
Prvo, TH 152mm NORA do rata je proizvođena upravo u BNT. Mislim da tu nisu imali potrebe za nekim bitnim doradama i da su samo "posudili" nacrt.
Drugo, FAP 2832 se prizvodi(o) u Priboju,korišten je već za Orkan 262mm.
-
155_mm
#3253 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
za BNT je u ovom projektu glavni dio posla postaviti haubicu na kamion. sama haubica vjerovatno nije bio problem.
- drndalo
#3254 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Glavni dio posla je da haubica na kamionu nije samo zavareno orudje ko kod Kruske '92...
Tj. da je u totalu barem jednako precizna, izdrzljiva i cijene kao kamion + vuceno orudje...
Tj. da je u totalu barem jednako precizna, izdrzljiva i cijene kao kamion + vuceno orudje...
- drndalo
#3256 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bratsva...? 
-
ins
#3257 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Što se tiče ovih teorija o 6x6 kamionu i o dejstvu preko kabine, evo snimci 3 najbolja i najskuplja rješenja samohodnih haubica 155 mm na točkovima, koji su u ovom trenutku san svake ozbiljne armije, i gle čuda svi su 6x6 i dejstvuju preko kabine:
Caesar (Francuska) https://www.youtube.com/watch?v=sh_6sJiQrr4
Elbit Atmos (Izrael) 2000 https://www.youtube.com/watch?v=dVZix9g_2Sg
Archer (Švedska) https://www.youtube.com/watch?v=DZlxDFRQ0KQ
Pričati o Nori iz Srbije kao referenci je u vrlo naivno
Caesar (Francuska) https://www.youtube.com/watch?v=sh_6sJiQrr4
Elbit Atmos (Izrael) 2000 https://www.youtube.com/watch?v=dVZix9g_2Sg
Archer (Švedska) https://www.youtube.com/watch?v=DZlxDFRQ0KQ
Pričati o Nori iz Srbije kao referenci je u vrlo naivno
- drndalo
#3258 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zasto je naivno? Vec je proizvode i izvoze... Cjenovno i politicki sigurno ciljaju na 90% istog svjetskog trzista...
To ne znaci odmah da je bolja ili losija, jer ovu iz Novog Travnika tek treba testirati, ali ne mozes se praviti da je nema na trzistu...
To ne znaci odmah da je bolja ili losija, jer ovu iz Novog Travnika tek treba testirati, ali ne mozes se praviti da je nema na trzistu...
-
155_mm
#3259 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa poredjenje je da kazemo "naivno" jer se radi o dva razlicita koncepta oruzja. i svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke.
nije tu samo razlika 6x6 i 8x8.
trenutno sam u fazi "proucavanja" raznih koncepta tog oruzja i trenutno mogu reci da ideja tj. koncept iz BNT stvano nije los. ako im uspije da tehnicki realiziraju ideju imat ce odlican proizvod u ponudi. a sa navedenom cijenom bi se mogao odlicno prodavati.
nije tu samo razlika 6x6 i 8x8.
trenutno sam u fazi "proucavanja" raznih koncepta tog oruzja i trenutno mogu reci da ideja tj. koncept iz BNT stvano nije los. ako im uspije da tehnicki realiziraju ideju imat ce odlican proizvod u ponudi. a sa navedenom cijenom bi se mogao odlicno prodavati.
- Streptokok
#3260 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
odmorite malo, sad će testiranje pa ćemo vidjeti kako je prošlo. ako se ušute znat ćemo koliko je sati.
-
krater
#3261 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.bljesak.info/rubrika/busines ... bih/181208"Istaknuo je da je u okviru posjete izaslanstva iz Pakistana dogovorena i posjeta pakistanske vojske Bosni i Hercegovini kada bi fokus razgovora trebao biti na trgovini u domenu namjenske industrije."
-
155_mm
#3262 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
evo koga interesuje usporedba razlicitih modela i idejnih rijesenja.
http://www.military-today.com/artillery ... itzers.htm
http://www.military-today.com/artillery ... itzers.htm
-
155_mm
#3263 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
osnovna razlika izmedju nore i bh-155 je u tome sto je bh haubica u svemu brza. ali zato ima samo 6 granata u punjacu a nora po ovom linku koji sam postavio 12 granata.
ako usporedimo velicinu obadva oruzja i zamislimo neki sumski put koroz bosnu mozemo pretpostaviti ko bi se lakse provukao.
priprema za opaljenje je takodje razlicita. dok se nora parkira i cijev okrene u suprotnom pravcu od kabine traje duze nego parkirati haubicu u pravcu dejstva i malo korigirati pravac cijevi i opaliti 6 granata.
isto je i sa sa pakiranjem za bjezaniju sa polozaja. cak mislim da kod nore posada djeluje iz kupole. kod bnt haubice posada najvjerovatnije ne napusta kabinu.
gledao sam jedan snimak opaljivanja iz nore i primjetio sam da se cijev uvijek vraca u horizintalni polozaj prilikom punjenja. ovaj manji punjac na BNT haubici je najvjerovatnije u stanju puniti cijev u svakom polozaju.
ako uzmemo u obzir da je trend artiljerije sto brze ispaliti 3-6 granata i pobjeci sa polozaja onda bnt haubica i nije los koncept. naravno ako ga uspiju tehnicki realizirati.
vremena kad postavis haubicu na nekom brdu i ne pomjeras je nekoliko godina, kao na primjer ona artiljerija iznad sarajeva devedesetih, polako ali sigurno prolaze.
ako usporedimo velicinu obadva oruzja i zamislimo neki sumski put koroz bosnu mozemo pretpostaviti ko bi se lakse provukao.
priprema za opaljenje je takodje razlicita. dok se nora parkira i cijev okrene u suprotnom pravcu od kabine traje duze nego parkirati haubicu u pravcu dejstva i malo korigirati pravac cijevi i opaliti 6 granata.
isto je i sa sa pakiranjem za bjezaniju sa polozaja. cak mislim da kod nore posada djeluje iz kupole. kod bnt haubice posada najvjerovatnije ne napusta kabinu.
gledao sam jedan snimak opaljivanja iz nore i primjetio sam da se cijev uvijek vraca u horizintalni polozaj prilikom punjenja. ovaj manji punjac na BNT haubici je najvjerovatnije u stanju puniti cijev u svakom polozaju.
ako uzmemo u obzir da je trend artiljerije sto brze ispaliti 3-6 granata i pobjeci sa polozaja onda bnt haubica i nije los koncept. naravno ako ga uspiju tehnicki realizirati.
vremena kad postavis haubicu na nekom brdu i ne pomjeras je nekoliko godina, kao na primjer ona artiljerija iznad sarajeva devedesetih, polako ali sigurno prolaze.
- jao_situacije
#3264 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ključ je u automatskom punjaču ako im je uspjelo da to naprave kako treba i da se 3 čovjeka ne moraju jebavati oko topa i kamiona da opucaju granatu, ova naša je u prednosti na tržištu
nora je u rangu đurinih kućnih čarolija.. ja i dalje ne znam odakle njima cijevi za tu haubicu, rusi im prave pa im šalju sa kamazima ?
nora je u rangu đurinih kućnih čarolija.. ja i dalje ne znam odakle njima cijevi za tu haubicu, rusi im prave pa im šalju sa kamazima ?
-
archi_a
#3265 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja koliko sam čuo, možda griješim, oni te cijevi prepakuju iz starih zaliha.
-
Nuken
#3266 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Samo jedna slika ali neke stvari se (možda) mogu razlučiti.
-155mm
-nema bočnih oslonaca nego samo zadnje kojima se ukopava u zemlju
-pucanje se vrši preko kabine, koja je oklopljena (pomjeranje cijevi 30 stepeni lijevo-desno). Ovo je dobro jer se sama haubica lakše dovodi u borbeni položaj
-najveća sila će se prenositi na stražnji dio, a ne na osovine. S toga je odabran kamion 6x6 i zbog svega je lakši i mobilniji
-samim sistemom će se vjerovatno upravljati iz same kabine jer je postavljena duža kabina nego ona standardna
-samohodna haubica je 20% jeftinija nego konkurentske.
Nadam se da će se ovaj zamah vojne industrije nastaviti, te da ćemo raditi na novim i modernijim sredstvima. Živjela nam BiH!
-155mm
-nema bočnih oslonaca nego samo zadnje kojima se ukopava u zemlju
-pucanje se vrši preko kabine, koja je oklopljena (pomjeranje cijevi 30 stepeni lijevo-desno). Ovo je dobro jer se sama haubica lakše dovodi u borbeni položaj
-najveća sila će se prenositi na stražnji dio, a ne na osovine. S toga je odabran kamion 6x6 i zbog svega je lakši i mobilniji
-samim sistemom će se vjerovatno upravljati iz same kabine jer je postavljena duža kabina nego ona standardna
-samohodna haubica je 20% jeftinija nego konkurentske.
Nadam se da će se ovaj zamah vojne industrije nastaviti, te da ćemo raditi na novim i modernijim sredstvima. Živjela nam BiH!
- madner
#3267 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sve tacno, ali pokazalo se da bar 180 stepeni pokrivanja jeste pozeljna karakteristika.155_mm wrote:osnovna razlika izmedju nore i bh-155 je u tome sto je bh haubica u svemu brza. ali zato ima samo 6 granata u punjacu a nora po ovom linku koji sam postavio 12 granata.
-
archi_a
#3268 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
madner wrote:Sve tacno, ali pokazalo se da bar 180 stepeni pokrivanja jeste pozeljna karakteristika.155_mm wrote:osnovna razlika izmedju nore i bh-155 je u tome sto je bh haubica u svemu brza. ali zato ima samo 6 granata u punjacu a nora po ovom linku koji sam postavio 12 granata.
- drndalo
#3269 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Stalno se vrtite u krug... Kako u vanjskih 7 metara duzine nagurati 10 metara unutrasnje duzine... Perpetuum mobile prve vrste nije izmisljen jos, i nece uskoro...
Svaki odabir necega, znaci ustinuce necega na drugoj strani, sve je kompromis, i prema onome sta ti treba, pravis upravo to, zrtvujuci pri tome ono sto ti manje treba...
Svaki odabir necega, znaci ustinuce necega na drugoj strani, sve je kompromis, i prema onome sta ti treba, pravis upravo to, zrtvujuci pri tome ono sto ti manje treba...
-
155_mm
#3270 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@madner
vjerujem da je pozeljno. ali nije moguce za 500.000 evrica .
ako ispune obecano za ove novce imaju skoro zagarantovan uspijeh.
@drndalo
kad vec pomenu te metre, samo da publiciram trenutne rezultate "istrazivanja" . nakon provjere duzina vozila i poredjenjenja duzina vozila sa slikama na kojim se vidi cijev u ravnom polozaju, dosao sam do postulata da je cijev L52. cak sto vise nekad mi se ucinilo da je cijev najmanje L52.
inace svedski sistem je dug cak 14 metara.
@drndalo
kad vec pomenu te metre, samo da publiciram trenutne rezultate "istrazivanja" . nakon provjere duzina vozila i poredjenjenja duzina vozila sa slikama na kojim se vidi cijev u ravnom polozaju, dosao sam do postulata da je cijev L52. cak sto vise nekad mi se ucinilo da je cijev najmanje L52.
-
The BEN10
#3271 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma hej, nek se proizvodi, tržište će prepoznati koliko su dobri. Naročito je ovo pozitivno za našu sigurnost - zamislite da smo takve mogli proizvoditi u ratu! Koliko smo imali artiljerijskog oruđa u odbrani Sarajeva a koliko četalji!?
Sve je ovo odlično, bit će i bolje aBd, tržište će sve nedostatke popeglati.
Sve je ovo odlično, bit će i bolje aBd, tržište će sve nedostatke popeglati.
- madner
#3272 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja sam skeptik da i ovo sto su obecali mogu, ali eto.155_mm wrote:@madner
@drndalo
-
Pilaw_Pavlaka
#3273 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Znaci kolko sam ja shvatio iz Turske ce BNT nabavljati elektroniku i kompjuter za racunanje, GPS sistem itd? BNT pravi cijev, hidraulicki sistem dizanja i automatsko punjenje granata; vjerovatno i tu ima nekog Tursko-Americko -Pakistanskog transfera znanja u nekim aspektima. Kamion se nabavlja i armira dodatno u Bosni?
Svakako ima tu jos mnogo koraka da se napravi. Nakon uspjesnog testiranja treba tek obezbjediti fabriku sa modernim masinama sa serijsku produkciju. A to da bi uspjijelo opet je potreban Americki, Turski ili Pakistanski partner sa velikim know howom i zeljom za investiranje.
Ovo je Tursko rjesenje kako sam shvatio samo oni koriste gusjenice:
Na zadnjem klipu se vidi sistem za racunanje i GPS. Firtina osim GPS-a ima vanjske senzore koje mjere brzinu vjetra i naravno kompjuter za racunanje. Tako da samo kliknes na mapu i sam sistem digne cijev pod potrebnim uglom i u potrebnom pravcu.
Svakako ima tu jos mnogo koraka da se napravi. Nakon uspjesnog testiranja treba tek obezbjediti fabriku sa modernim masinama sa serijsku produkciju. A to da bi uspjijelo opet je potreban Americki, Turski ili Pakistanski partner sa velikim know howom i zeljom za investiranje.
Na zadnjem klipu se vidi sistem za racunanje i GPS. Firtina osim GPS-a ima vanjske senzore koje mjere brzinu vjetra i naravno kompjuter za racunanje. Tako da samo kliknes na mapu i sam sistem digne cijev pod potrebnim uglom i u potrebnom pravcu.
- jao_situacije
#3274 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a bnt nije fabrikaPilaw_Pavlaka wrote:Znaci kolko sam ja shvatio iz Turske ce BNT nabavljati elektroniku i kompjuter za racunanje, GPS sistem itd? BNT pravi cijev, hidraulicki sistem dizanja i automatsko punjenje granata; vjerovatno i tu ima nekog Tursko-Americko -Pakistanskog transfera znanja u nekim aspektima. Kamion se nabavlja i armira dodatno u Bosni?
-
Pilaw_Pavlaka