i ja sam se sinoc ovo bas upitala,jer da bi proizveo za prodaju na veliko treba ti kijamet zemljista.da organsko tako puno rodi nama mini-vrtlarima bi moglo biti ovo nase baste za citavu godinu.no mene zanima kako možemo znati da je povrće koje nude doista organsko
Bášča
Moderator: anex
-
kerima1
#3251 Re: Krompir.ba
-
Ratarka
#3252 Re: Bášča
mi narucujemo od krompir.ba (amela i ekipe) i stvarno smo zadovoljni.
onako kako je prije ovog clanka bilo price je da su napravili na bas velikom imanju plastenike i staklenike, rade neprekidno, a puno toga skladiste sto uzgajaju vani (krompir). da li je organsko ili ne ne znam, cinjenica je da je ukusno, nije uvelo kad donese. jedna od isporuka mrkve je bila onako kao da je sada izvadjena iz zemlje, oblik skroz nepravilan itd.. prave i sokove, domace zacine (ala domaca vegeta - super je), jeriscev pilav (za one koji ne znaju sta je recimo rezance, sa i bez dodataka spinata i slicnog). ja sam super zadovoljna, mogu samo da ih preporucim
onako kako je prije ovog clanka bilo price je da su napravili na bas velikom imanju plastenike i staklenike, rade neprekidno, a puno toga skladiste sto uzgajaju vani (krompir). da li je organsko ili ne ne znam, cinjenica je da je ukusno, nije uvelo kad donese. jedna od isporuka mrkve je bila onako kao da je sada izvadjena iz zemlje, oblik skroz nepravilan itd.. prave i sokove, domace zacine (ala domaca vegeta - super je), jeriscev pilav (za one koji ne znaju sta je recimo rezance, sa i bez dodataka spinata i slicnog). ja sam super zadovoljna, mogu samo da ih preporucim
-
Ratarka
#3253 Re: Bášča
nasla danas frisko stiglo, u agricom-u u blazuju, imaju dva prozvodjaca (valentin i semenarna), ako ne nadjes javi, poslacu ti, meni je dovoljno frtalj jedne kesicekerima1 wrote:gdje si nasla pastrnjak u kojem gradu? ja ga jos nisam nasla mada sad imaju pvecan broj raznih sorti u ponudi.magi zacin je slicno persunu i neizostavan je zanin u vegeti kao i pastrnjak.
- Mu'min
#3254 Re: Krompir.ba
Pa vjeruj Banksy i meni je prošlo kroz glavu ta misao oko riječi "organsko" i to kad sam vidio onog čovjeka kako ulazi u plastenik.Banksy wrote:Momci su dobro uradili marketing, no mene zanima kako možemo znati da je povrće koje nude doista organsko, ko obavlja odgovarajuće kontrole tih poljoprivrednih proizvođača i ko uopće izdaje ''potvrde'' da bi u javnost i sličan posao mogli krenuti ovako''organski'' cerificirani?
Svaka čast momcima na pokretanju ove ideje koja je poprilično raširena po EU, podržajem ih.
Al svakako bi bilo dobro da za "organskim" stoji certifikat i da postoji kontrolirana kontrola.
Ovako mogu samo reći bravo momci, podržajem vas i siguran sam 99% da je bosansko. O organskom otom potom.
- Mu'min
#3255 Re: Bášča
Evo nešto organskog. Vakat za presaditi domaću salatu ispod najlona.
Začupavilo pravo:

Začupavilo pravo:

-
Ratarka
#3256 Re: Bášča
moja salata je u raznim posudama po prozorima, znaci li ovo da je smijem staviti ovako kao rasade u mini plastenik na balkonu? nece se smrznuti?Mu'min wrote:Evo nešto organskog. Vakat za presaditi domaću salatu ispod najlona.
Začupavilo pravo:
-
kerima1
#3257 Re: Bášča
nasla sam jako me iznenadilo da ga imaju.nasij ga gusto jer kazu teze nice,znaci nece ti sve nici kao persun recimo.Ratarka wrote:nasla danas frisko stiglo, u agricom-u u blazuju, imaju dva prozvodjaca (valentin i semenarna), ako ne nadjes javi, poslacu ti, meni je dovoljno frtalj jedne kesicekerima1 wrote:gdje si nasla pastrnjak u kojem gradu? ja ga jos nisam nasla mada sad imaju pvecan broj raznih sorti u ponudi.magi zacin je slicno persunu i neizostavan je zanin u vegeti kao i pastrnjak.
kod mojih jedna salata prezimila na otvorenom i nista joj nije kako tek nece pod najlonom na balkonu.sij je slobodno.mi smo drugu iz plastenika ured pojeli (na zor ne volim bas salatu)moja salata je u raznim posudama po prozorima, znaci li ovo da je smijem staviti ovako kao rasade u mini plastenik na balkonu? nece se smrznuti?
-
kerima1
#3258 Re: Bášča
da li bio vegetu prodaju osusenu ili u teglama frisko samljevenu?domace zacine (ala domaca vegeta - super je)
-
Ratarka
#3259 Re: Bášča
bas ti hvala na savjetu, upravo analiziram uputstvo na kesicama. na semenarni pise da se sije direktno u zemlju, a na ovom drugom da ide kao paradajz, sijanje, pikiranje, presad. da samo gledas te upute s pameti skrenut bez rezultata sto posto! nisam nasla ovaj tvoj magi/megi (ne mogu da se sjetim sta si napisala, ali ima neku vezu sa gotovom supom
) zacin, ima li jos neko ime? nasla sam kadulju, korijander i sarenu mrkvu, sad i za njih analiziram kako da sijem...
salatu cu onda sutra izbaciti, imam ja u tom malom plasteniku one endvije ali iz istih razloga ko ti je nismo pojeli (gorka vala), pa samo onako cuci tamo, a da raste - ne bas, po godine se teli....
salatu cu onda sutra izbaciti, imam ja u tom malom plasteniku one endvije ali iz istih razloga ko ti je nismo pojeli (gorka vala), pa samo onako cuci tamo, a da raste - ne bas, po godine se teli....
-
kerima1
#3260 Re: Bášča
Nisam nigdje vidila da se prodaje Magi zacin-ljupčac.ja sam to dobila od zene i ako mi uspije da je usjemenim biljezim te za sljedecu sezonu ako Bog da. 
-
Ratarka
#3261 Re: Bášča
meni su donijeli na poklon u teglici, razabrala sam kasicicom, po ukusu sam prepoznala mrkvu, persun, celer korjen, pastrnjak, a lisca ima zelenog raznog, sve je usitnjeno, posoljeno i sa uljem spakovano. ja sam do sada pravila svoju "vegetu" od nabrojanog sem pastrnjaka,jer ga kod nas nisam nasla za kupiti, ali sam stavljala i luk i b.luk i papriku, vlasac, korijander (list) i komorac (list). ne znam da li i prodaju, na fb su krompir.ba, a ako tako neces dacu ti tel pa nazovikerima1 wrote:da li bio vegetu prodaju osusenu ili u teglama frisko samljevenu?domace zacine (ala domaca vegeta - super je)
-
Ratarka
#3262 Re: Bášča
ima sutra novu potragu da organizujem, ako mi plan uspije javim, a ti mene biljezi za svaki slucaj ziva bilakerima1 wrote:Nisam nigdje vidila da se prodaje Magi zacin-ljupčac.ja sam to dobila od zene i ako mi uspije da je usjemenim biljezim te za sljedecu sezonu ako Bog da.
-
kerima1
#3263 Re: Bášča
ne bih ja to narucivala,nego imam namjeru sama sebi to praviti.zanimalo me kako to oni rade hehe.ne znam da li i prodaju, na fb su krompir.ba, a ako tako neces dacu ti tel pa nazovi
-
Ratarka
#3264 Re: Bášča
ako mene utisak ne vara sve samelju ili nekim sjeckom usitne, posole i zaliju uljem. mogu ti dati dio za analizukerima1 wrote:ne bih ja to narucivala,nego imam namjeru sama sebi to praviti.zanimalo me kako to oni rade hehe.ne znam da li i prodaju, na fb su krompir.ba, a ako tako neces dacu ti tel pa nazovi
-
kerima1
#3265 Re: Bášča
hvala ne moras,ja to znam jedna mi vec objasnila samo ona ne stavlja ulje.ako mene utisak ne vara sve samelju ili nekim sjeckom usitne, posole i zaliju uljem. mogu ti dati dio za analizu
-
Ratarka
#3266 Re: Bášča
neuka sam sa uzgojem, to ucim od vas ovdje, ali napraviti od vec uzgojenog znam svasta, pa ako hoces opcije reci, ali kad bude vrijeme, napisacu varijantu za tegle i varijantu za zamrzivackerima1 wrote:hvala ne moras,ja to znam jedna mi vec objasnila samo ona ne stavlja ulje.ako mene utisak ne vara sve samelju ili nekim sjeckom usitne, posole i zaliju uljem. mogu ti dati dio za analizu
-
safran
#3267 Re: Bášča
Da prijavim - izvirio paradajz, čekamo paprike i patlidžan.
- Senad666
#3268 Re: Bášča
evo mojih čili papričica, inače sorta bolivian rainbow, kinesko sjeme kupljeno na ebay-u...posadio pet skemenkica svih pet uspješno se razvijaju...danas završeno i pikiranje i odvajanje u posebne čašice...

-
Ratarka
#3269 Re: Bášča
safran, i kod mene paradajz viri, onaj jabucar, a sitni (sherry ili kako god) niko ko trava, jedan patlidzan viri, paprike stoje kako stoje, one kao da nece ni nicat. sad sam stavila na kupanje po vrtlarevim savjetima jos paprika, pa sutra idu u zemlju
senad666, ovo super izgleda, onako sa moje tacke gledista i ukupnih max dva listica bilo cega sto je niklo djeluje mi jos uvijek kao nuklearna fizika
senad666, ovo super izgleda, onako sa moje tacke gledista i ukupnih max dva listica bilo cega sto je niklo djeluje mi jos uvijek kao nuklearna fizika
-
safran
#3270 Re: Bášča
Ja imam još nekoliko sorti paradajza za posijati. Danas sam dobila prijeteću poruku od komšija iz sela "pripremi nam 20-ak sadnica ili ćemo vaditi tvoje". Šta ćeš - što se mora - mora se.
- beautyfool
#3271 Re: Bášča
Da vas pitam,
Kupila sam danas zemlju u penny plusu i sad sam posla da rasporedjujem u posudice kad vidim sve one minijaturne puzeve kucice u zemlji
sta cu ja sad s ovom zemljom, jeli valja ona sta, ili bolje da ne koristim, da ne napravim belaj 
Kupila sam danas zemlju u penny plusu i sad sam posla da rasporedjujem u posudice kad vidim sve one minijaturne puzeve kucice u zemlji
-
safran
#3272 Re: Bášča
Te kućice bi trebale biti prazne - inače bi sav taj supstrat trebao biti barem termički obrađen. Mislim da nema problema. A koju si zemlju uzela - onu za cvijeće?
-
Ratarka
#3273 Re: Bášča
mo'š mislit moje muke! u ovom pravcu tvojih "poruka" kaze mi co'ek - ti bas hoces da nas tamo proglase ludim skroz?? novi smo sasvim tamo, skonatali su naravno da ja veze nemam a posijala sam sve sto sam nasla za kupiti, od jabucara, vol.srca, onog mini crvenog, zutoig, dva jos neka koja meni djeluju sva identicna pradajzasta do sarenog zebrastog, zelenog....mislim paradajza, a ostalo ne smijem ni da misim kud cu uopste sa svim tm kad se nekad pretvpri u sadnice.safran wrote:Ja imam još nekoliko sorti paradajza za posijati. Danas sam dobila prijeteću poruku od komšija iz sela "pripremi nam 20-ak sadnica ili ćemo vaditi tvoje". Šta ćeš - što se mora - mora se.
meni je sve to jako, jako zanimljivo i zanima me kako e rasti, ali hajd ti to sad objasnjavaj...
sreca pa na papiricima sta je sta nece biti slicice inace sam nragrabusila skroz
- beautyfool
#3274 Re: Bášča
Ma ja za cvjece, u penniju su imali samo ovu nekakvu BIOLAND, dakle sigurno da mi se nece navuci neki puzici i pojesti mi moje biljkice ?safran wrote:Te kućice bi trebale biti prazne - inače bi sav taj supstrat trebao biti barem termički obrađen. Mislim da nema problema. A koju si zemlju uzela - onu za cvijeće?
Koja je najkvalitetnija zemlja, za cvjece i zacinsko bilje, gdje kupiti ?
-
safran
#3275 Re: Bášča
Ne znam stvarno koja je dobra za cvijeće - ja kupujem Potgrond za rasad i ona mi se pokazala vrlo dobrom. Prošle godine sam kupila veliku vreću a evo biće dovoljno i za ovu godinu. Te puževe kućice se mogu naći ali bi trebale biti potpuno prazne. Veći problem mogu biti jaja koja nećeš ni primijetiti. Zbog toga se supstrat termički obrađuje. Ne bi trebalo biti problema.beautyfool wrote:Ma ja za cvjece, u penniju su imali samo ovu nekakvu BIOLAND, dakle sigurno da mi se nece navuci neki puzici i pojesti mi moje biljkice ?safran wrote:Te kućice bi trebale biti prazne - inače bi sav taj supstrat trebao biti barem termički obrađen. Mislim da nema problema. A koju si zemlju uzela - onu za cvijeće?do sad nikad nisam kupila zemlju u kojoj su bile puzeve kucice pa mi cudno, ili ih ja nisam primjetila
Koja je najkvalitetnija zemlja, za cvjece i zacinsko bilje, gdje kupiti ?