ti si sa dobrinje 2Bellica wrote:Zato jer je suvise privatno, isto kao da te pitam kolika ti je plata, zato se i dopisujemo na pola stranice. Nije bitno u koliko sam ulaza PEV, bitno je da su EV zadovoljni i da sve stizem. U svakom slucaju, PEV sam na vise od dva ulaza, nadam se da sam odgovorila na dio pitanja
Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
- KARDASIJAN
#3251 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
Bellica
#3252 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Poslala sam ti PP.predstavnik wrote:Pozdrav,
interesuje me ima li neko iskustva s Elektrodistribucijom odnosno njihovim trafo stanicama koe se nalaze u zgradama. Naime oni ne plaćaju nakandu uz obrazlozenje da trafo stanica nije stan, poslovni prostor ili garaza?
Ima li neko prijedloge?
-
Bellica
#3253 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nisam s Dobrinje 2, ali ako je to onaj dio Dobrinje na koji ja mislim, imam tamo dva ulaza.KARDASIJAN wrote:ti si sa dobrinje 2Bellica wrote:Zato jer je suvise privatno, isto kao da te pitam kolika ti je plata, zato se i dopisujemo na pola stranice. Nije bitno u koliko sam ulaza PEV, bitno je da su EV zadovoljni i da sve stizem. U svakom slucaju, PEV sam na vise od dva ulaza, nadam se da sam odgovorila na dio pitanja
-
sizif sa
#3254 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Last edited by sizif sa on 30/12/2013 18:31, edited 1 time in total.
-
ITMSL
#3255 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
stanujem u zgradi na Stupu gdje već 12 godina nema upravitelja.... haustor do mog ima....
odrzavanje lifta i čistačicu plaćamo covjeku koji je ponudio da plaća jednu ženu i neku firmu koja održava lift...
nerviram se sto nikako da se nađe način da dobijemo upravitelja jer hauster počinje poprilično da se zapušta...oštanski sandučići polomljeni....zidovi išarani.....
i da bi sve blo još gore , prije 15 dana prestane raditi lift.... ta neka firma dala predračun 4.500 km... nije mi dobro................. jer ko će to platiti? znači li to da ću penziju dočekati bez lifta.........
ima li neko savjet kako da dovedem upraviteja u haustor??... ima li neki Zakon za "pod moranje "
odrzavanje lifta i čistačicu plaćamo covjeku koji je ponudio da plaća jednu ženu i neku firmu koja održava lift...
nerviram se sto nikako da se nađe način da dobijemo upravitelja jer hauster počinje poprilično da se zapušta...oštanski sandučići polomljeni....zidovi išarani.....
i da bi sve blo još gore , prije 15 dana prestane raditi lift.... ta neka firma dala predračun 4.500 km... nije mi dobro................. jer ko će to platiti? znači li to da ću penziju dočekati bez lifta.........
ima li neko savjet kako da dovedem upraviteja u haustor??... ima li neki Zakon za "pod moranje "
-
Bellica
#3256 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Imas PPITMSL wrote:stanujem u zgradi na Stupu gdje već 12 godina nema upravitelja.... haustor do mog ima....
-
Bellica
#3257 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ITMSL wrote:stanujem u zgradi na Stupu gdje već 12 godina nema upravitelja.... haustor do mog ima....
-
AlanSmith
#3258 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Javi se na PP mogu ti pomoci, dugo godina sam u Upraviteljstvu.sizif sa wrote:Molim vas za pomoć u vidu prijedloga, sugestija i mišljenja.
Radi se o sljedećem: u zgradi u kojoj stanujem predstavnik stanara obnaša tu poziciju samovoljno tj. niko ga nije izabrao. To čini već dugi niz godina. Ista osoba vrši sve poslove održavanja za upravitelja tj. servisira lift, popravlja elektro instalacije, vrši molerske radove i ostalo iako nije uposlenik kod upravitelja. Sve navedeno sam provjerila i prijavila inspekciji, sada čekam odgovor. Ista osoba također izdaje zajedničke dijelove zgrade bez suglasnosti stanara i etažnih vlasnika i za svoju vlastitu korist. Zgrada je u užasnom stanju. Nikakav sastanak stanara i etažnih vlasnika se ne održava već 10 godina. Trenutno iščitavam zakone koji se tiču održavanja i upravljanja zgradama i zajedničkim prostorijama. Odlučila sam promijeniti ovakvo stanje i zanima me šta ja sama mogu učiniti.
Hvala i lijep pozdrav
Pozz
-
Bellica
#3259 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja sam vec isla i podijelila nekoliko korisnih savjetaAlanSmith wrote:Javi se na PP mogu ti pomoci, dugo godina sam u Upraviteljstvu.sizif sa wrote:Molim vas za pomoć u vidu prijedloga, sugestija i mišljenja.
Radi se o sljedećem: u zgradi u kojoj stanujem predstavnik stanara obnaša tu poziciju samovoljno tj. niko ga nije izabrao. To čini već dugi niz godina. Ista osoba vrši sve poslove održavanja za upravitelja tj. servisira lift, popravlja elektro instalacije, vrši molerske radove i ostalo iako nije uposlenik kod upravitelja. Sve navedeno sam provjerila i prijavila inspekciji, sada čekam odgovor. Ista osoba također izdaje zajedničke dijelove zgrade bez suglasnosti stanara i etažnih vlasnika i za svoju vlastitu korist. Zgrada je u užasnom stanju. Nikakav sastanak stanara i etažnih vlasnika se ne održava već 10 godina. Trenutno iščitavam zakone koji se tiču održavanja i upravljanja zgradama i zajedničkim prostorijama. Odlučila sam promijeniti ovakvo stanje i zanima me šta ja sama mogu učiniti.
Hvala i lijep pozdrav
Pozz
-
sizif sa
#3260 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Beskrajno korisnih savjetaBellica wrote:Ja sam vec isla i podijelila nekoliko korisnih savjetaAlanSmith wrote:Javi se na PP mogu ti pomoci, dugo godina sam u Upraviteljstvu.sizif sa wrote:Molim vas za pomoć u vidu prijedloga, sugestija i mišljenja.
Hvala i lijep pozdrav
Pozz
- vješalica
#3261 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Mogu i ja ovdje potražiti savjet:
Predstavnik stanara je objavio da neće više da bude na tom mjestu,i to ima već preko godinu.
Ali i dalje se petlja u poslove predstavnika.
Sada imamo situaciju da su se doselili neki u stan u kojem je bilo prijavljeno 2,a sada je 4.
Probali smo ih prijaviti u ViK,no oni to neće bez predstavnika,tj.povjerenika,a on neće da prijavi.
Šta raditi?
Predstavnik stanara je objavio da neće više da bude na tom mjestu,i to ima već preko godinu.
Sada imamo situaciju da su se doselili neki u stan u kojem je bilo prijavljeno 2,a sada je 4.
Probali smo ih prijaviti u ViK,no oni to neće bez predstavnika,tj.povjerenika,a on neće da prijavi.
Šta raditi?
- Afanasi_94
#3262 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
I kod mene je isti problem. Ovaj fol neće da bude na tom mjestu, a u sve poslove se petlja i kada predložimo nekog drugog on neće da da saglasnostvješalica wrote:Mogu i ja ovdje potražiti savjet:
Šta raditi?
-
Bellica
#3263 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Lijepo uzmete zapisnik (ako nemas poslat cu ti) izaberete novog PEV-a a stari ne treba nsita ni da se pita jer on bez obzira sto je PEV (nekada bio), sada je samo EV koji hoce-nece dati potpis, nije vlasnik zgrade pa da ima vise vlasti u zgradi od ostalih EV. Ako ti trebam pomoci oko procedure javi mi.vješalica wrote:Mogu i ja ovdje potražiti savjet:
Šta raditi?
-
Bellica
#3264 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Isti odgovor kao iznad, izaberete novog i onda nema sta da se petlja. Ako se i petlja, imaju kaznene odredbe koje se mogu upotrijebiti protiv EV koji npr. potpisuje radne naloge umjesto PEV-a i sl. A njegova saglasnost vam i ne treba, ne moraju svi potpisati nego 51% vlasnika od ukupne korisne povrsine zgrade, dakle, ako je ukupna zbirna povrsina stanova, poslovnih prostora i garaza (ako ih ima) u zgradi 3000 m2, onda vama treba 1515m2 da bi ga smijenili. Ako i tebi trebam pomoci oko sporvodjenja procedure, javi mi.Afanasi_94 wrote:I kod mene je isti problem. Ovaj fol neće da bude na tom mjestu, a u sve poslove se petlja i kada predložimo nekog drugog on neće da da saglasnostvješalica wrote:Mogu i ja ovdje potražiti savjet:
Šta raditi?
- vješalica
#3265 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ma niko nije htio da se angazuje oko izbora novog PEV--a tj.kako je on objavio da vise nece da bude mi nikoga nismo birali niti se sa tim bavili.
Drugo,sta se moze preko Upravitelja uciniti?
Dalje,vezano za obuku i ono posebno certificiranje za PEV-a,on to koliko znam nema,kakvu ulogu to moze odigrati u njegovom statusu?
Dalje,vezano za obuku i ono posebno certificiranje za PEV-a,on to koliko znam nema,kakvu ulogu to moze odigrati u njegovom statusu?
-
Bellica
#3266 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pa eto, angazuj se ti, jer koliko god mislili da nije, PEV je jako bitna osoba za odrzavanje ulaza. Upravitelj bez ovlastenog PEV smije da radi samo hitne intervencije, a npr. krecenje ulaza ne smije. Upravitelj nema nista s izborom PEV-a, oni ima da slusaju sta vi preko svog PEV-a zelite da vam se uradi u stubistu.vješalica wrote:Ma niko nije htio da se angazuje oko izbora novog PEV--a tj.kako je on objavio da vise nece da bude mi nikoga nismo birali niti se sa tim bavili.
Dalje, zavisi jeste li zaseban ulaz ili jedan od nekoliko ulaza u gradjevinskoj cjelini. Ako ste zaseban birate jednog PEV-a, a ako ima jos ulaza u gradjevinskoj cjelini, onda jedan PEV treba biti za sve ulaze u toj gradjevinskoj cjelini. Ako nema polozen ispit ne bi smio obavljati poslove PEV-a i svaki naredni kojeg izaberete ce to polagati, osim u sluicaju da uzmete nekog PEV-a s drugog ulaza koji je ostvario pravo na polaganje jer je PEV u svom ulazu.
- vješalica
#3267 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Mi smo zgrada sa nekoliko ulaza.
Da li se može Upravitelj,obavijestiti da dotični nema položeno za PEV-a,i da je dao "ostavku" da se skine iz evidencije,ili tako nešto?
Da se ogradimo od eventualnih problema.
Negdje samo pročitala da se PEV može nametnuti?
Da li se može Upravitelj,obavijestiti da dotični nema položeno za PEV-a,i da je dao "ostavku" da se skine iz evidencije,ili tako nešto?
-
Bellica
#3268 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
MSP ima u evidneciji ko je polagao, a ko ne, tako da znaju sigurno. Samo sto su rok za polaganje produzili za jos sest mjeseci, zato ne reaguju. Ali vama PEV treba svakako. A upravitelj nikoga ne treba obavjestavati, cudim se da vec nisu poduzeli aktivnosti da nekoga postave na mjesto PEV-a, sigurno ste manja zgrada s malo stanova. Problema necete imati samo ste po zakonu duzni da izaberete PEV-a, isto kao upravitelja, tako i PEV-a. Moze se nametnuti od strane MSP, ali kad istekne ovaj gore navedeni rok od sest mjeseci.vješalica wrote:Mi smo zgrada sa nekoliko ulaza.
- vješalica
#3269 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bgm nismo mala zgrada...ima 7 ulaza 
Zlo mi je od PEV-a i njegovog marifetluka,samo svoje poslove sviđa.
Nije stvar da ja to hoću jer me to i ne zanima,ali ima ljudi koji su svi prijavljeni na vodu (jer je zajednički mjerač) a pojedincima se izlazi u susret i tako...
Nije stvar da ja to hoću jer me to i ne zanima,ali ima ljudi koji su svi prijavljeni na vodu (jer je zajednički mjerač) a pojedincima se izlazi u susret i tako...
-
Bellica
#3270 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pomoci cu vam ja da to rijesite.vješalica wrote:Bgm nismo mala zgrada...ima 7 ulaza
-
DrX
#3271 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellice,
Kakva je situacija u Grbavičkoj 127A?
Ko je sad tamo upravitelj?
-
Bellica
#3272 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Onaj kojeg su EV izabrali.DrX wrote:Bellice,
-
DrX
#3273 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Uplatnice su dostavili i EKO-ING i OKI, a pominje se i treći upravitelj?
Kome platiti?
Kome platiti?
-
Bellica
#3274 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Za ovakva pitanja imas e-mail ili telefon. Ovo su ipak privatna pitanja etaznih vlasnika, a forum je javni.DrX wrote:Uplatnice su dostavili i EKO-ING i OKI, a pominje se i treći upravitelj?
Kome platiti?
-
DrX
#3275 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ma da sad je to privatno, a čaršija bruji...
Objasni kako je OKI preuzeo zgradu, a sa EKO-ING-om nije raskinut ugovor?
Objasni kako je OKI preuzeo zgradu, a sa EKO-ING-om nije raskinut ugovor?