Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Ambrozija

#3251 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Sad procitah da se sve pomjera za 7 dana, tako i predavanja - da odgovorim sama sebi :D
Balaševićka

#3252 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Balaševićka »

Pozdrav ljudi, prije svega nova sam ovdje i pregledala sam nekih 70% ove teme i nisam naisla na odgovor na moje pitanje.

Naime, tek sam treci razred, i znam da pomalo zurim s ovim, ali Boze moj... Volim imati sve isplanirano :D. Idem u ekonomsku skolu trenutno, i imam samo jedan jezik, engleski, ali sam do prije 3 godine zivjela u Italiji i tamo naucila talijanski, spanski i trenutno online učim francuski. Inace jezicar sam, k'o sto se moze primjetiti, matematike nula bodova :D. I sad planiram upisati Romanistiku - francuski i talijanski, ali na stranici fakulteta sam vidjela da se pri upisu gleda ocjena iz maternjeg jezika, eng., i jos drugi jezik. Sta cu ja, jadnica, jer imam samo jedan jezik u srednjoj? :lol: Da li bi bilo dovoljno da polozim kurs nekog od ovih jezika koje poznajem, ili ce mi uzeti u obzir neki drugi predmet? Inace, odlicna sam ucenica bila do sada i petice imam iz maternjeg i eng, tako da mi prosjek iz tih ne predstavlja problem.
tinchy

#3253 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tinchy »

Balaševićka wrote:Pozdrav ljudi, prije svega nova sam ovdje i pregledala sam nekih 70% ove teme i nisam naisla na odgovor na moje pitanje.

Naime, tek sam treci razred, i znam da pomalo zurim s ovim, ali Boze moj... Volim imati sve isplanirano :D. Idem u ekonomsku skolu trenutno, i imam samo jedan jezik, engleski, ali sam do prije 3 godine zivjela u Italiji i tamo naucila talijanski, spanski i trenutno online učim francuski. Inace jezicar sam, k'o sto se moze primjetiti, matematike nula bodova :D. I sad planiram upisati Romanistiku - francuski i talijanski, ali na stranici fakulteta sam vidjela da se pri upisu gleda ocjena iz maternjeg jezika, eng., i jos drugi jezik. Sta cu ja, jadnica, jer imam samo jedan jezik u srednjoj? :lol: Da li bi bilo dovoljno da polozim kurs nekog od ovih jezika koje poznajem, ili ce mi uzeti u obzir neki drugi predmet? Inace, odlicna sam ucenica bila do sada i petice imam iz maternjeg i eng, tako da mi prosjek iz tih ne predstavlja problem.
Ako ideš u Ekonomsku na Pofalićima, onda si morala imati i drugi jezik njemački / francuski..
Svejedno i da položiš neki kurs donijet će ti dodatne bodove ali se neće računati kao da si to imala u srednjoj niti bodovati kao drugi jezik..
A ne znam ako si imala samo engleski (što je prosto nemoguće, barem meni) morali bi bodovati neki drugi predmet ili bi iz tog drugog predmeta imala 0 poena :D
Zatamnjena stakla

#3254 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

Balaševićka wrote:Pozdrav ljudi, prije svega nova sam ovdje i pregledala sam nekih 70% ove teme i nisam naisla na odgovor na moje pitanje.

Eh, pazi sad ovo :D
Ako bude prijemni, spremi dobro te jezike što ćeš upisati. Bit' će ti uglavnom objavljeno hoće li biti prijemnog ili neće. Ako ne bude, onda predaj papire i šta bude. Naravno nećeš u redovne, nego u SF ili Vanredne gdje će te sto posto primiti.
Spremi dobro francuski i talijanski, nije samo konverzacija u pitanju ;) Gramatika je veoma važna ;)
Nadam se da sam ti pomogao :)
Balaševićka

#3255 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Balaševićka »

tinchy wrote: Ako ideš u Ekonomsku na Pofalićima, onda si morala imati i drugi jezik njemački / francuski..
Svejedno i da položiš neki kurs donijet će ti dodatne bodove ali se neće računati kao da si to imala u srednjoj niti bodovati kao drugi jezik..
A ne znam ako si imala samo engleski (što je prosto nemoguće, barem meni) morali bi bodovati neki drugi predmet ili bi iz tog drugog predmeta imala 0 poena :D
Ne idem, sto je najgore. Idem za ekonomskog tehnicara, u Zavidovicima, i samo engleski imamo. Tako je u citavoj skoli, jedino sumarski tehnicari imaju jos i latinski i to je to. Pisala sam im i na stranici u vezi toga, i niko mi ne odgovara. Hvala tebi opet, valjda ce racunati bilo sta :D
Sorel wrote:Eh, pazi sad ovo :D
Ako bude prijemni, spremi dobro te jezike što ćeš upisati. Bit' će ti uglavnom objavljeno hoće li biti prijemnog ili neće. Ako ne bude, onda predaj papire i šta bude. Naravno nećeš u redovne, nego u SF ili Vanredne gdje će te sto posto primiti.
Spremi dobro francuski i talijanski, nije samo konverzacija u pitanju ;) Gramatika je veoma važna ;)
Nadam se da sam ti pomogao :)
Cisto sumnjam da ce prijemni uvoditi vise, mada sve je moguce. Gramatika mi je jaca strana sto se talijanskog tice, isla sam 4 godine u skolu tamo, naucila sam nesto valjda :-D. Francuski jos uvijek ucim, snalazim se nekako i tu, trudim se sto jest jest, jer bilo bi mi krivo da me ne prime, to je ono sto ja volim raditi, sto mi ide i pronalazim se tu :D. Hvala i tebi na savjetu, vidjet cemo sta bude :)
mini2

#3256 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

moje iskustvo...također nisam imala neki predmet za bodovanje, rekli su mi da će mi nešto drugo bodovati i naravno nisu to učinili...tj.dobila sam 0 bodova.
Cibra

#3257 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Cibra »

Mole se studenti da se 09.02.2012. godine (četvrtak) u 11 sati pridruže uposlenicima Filozofskog fakulteta u akciji čišćenja snijega na prilazima Fakultetu.

Jučer, 7.2.2012. OPSFF je zajedno sa studentima Anglistike i Psihologije odgovorio na poziv uprave fakulteta, i krenuo u akciju čišćenja snijega na prilazima fakultetu. S obzirom na konstrukciju fakulteta, bilo je potrebno očistiti i krov fakulteta, kako se ne bi urušio. U akciji koja je traja 5 sati, 15ak studenata sa prodekanima i nekolicinom profesora je u potpunosti otklonila opasnost.
Galeriju slika mozete pogledati ovdje: http://opsff.org/?p=796

O elementarnim nepogodama i početku nastave: http://opsff.org/?p=759
antropolog

#3258 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

Bodovat će ti maternji, opći uspjeh, eng. i historiju ili filozofiju.
Nemoj puno da se brineš, ima ljudi koji su iz mašinske škole upisali fran/tal imali samo jedan jezik, ne znam sad jesu li imali filozofiju ili historiju i upali su u redovne, tako da nema potrebe da brines ako imas dobre ocjene ( petice ) a moze i koja 4, na romanistici i nije neka navala, uglavnom zadrži te ocijene koje imaš sad i sretno sa francuskim :D :D

bonne chance
Balaševićka

#3259 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Balaševićka »

mini2 wrote:moje iskustvo...također nisam imala neki predmet za bodovanje, rekli su mi da će mi nešto drugo bodovati i naravno nisu to učinili...tj.dobila sam 0 bodova.
Jesi li romanistiku upisivala ili nesto drugo? Sta bi na kraju, da li su te primili?
antropolog wrote: Bodovat će ti maternji, opći uspjeh, eng. i historiju ili filozofiju.
Nemoj puno da se brineš, ima ljudi koji su iz mašinske škole upisali fran/tal imali samo jedan jezik, ne znam sad jesu li imali filozofiju ili historiju i upali su u redovne, tako da nema potrebe da brines ako imas dobre ocjene ( petice ) a moze i koja 4, na romanistici i nije neka navala, uglavnom zadrži te ocijene koje imaš sad i sretno sa francuskim :D :D

bonne chance
Nemam ni historiju, a ni filozofiju sve 4 godine :lol:. Vecinom opce predmete imam samo 2 godine, a neke i 1. Inace, nisu mi sve petice, ali iz ovih predmeta koji se boduju, a koje imam - jesu. Prosjek se vrti vecinom 4.6, 4.7... kako kad :D. Raspitat cu se opet na fakultetu, valjda ce mi odgovoriti. Merci ;)
antropolog

#3260 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

Nema veze, moze historija 2 godine, ako su ti jos sve petice iz hist. i ovih predmeta, nema frke :D
bull21

#3261 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Vidi možeš li upisati Engleski + Francuski/štaveć i onda samo u oktobru ispišeš se sa Engleskog. Kod nas na odsjeku (angl) su radili to. Upisali Engleski + Njemački (najčešće) i onda se ispisivali u oktobru.
mini2

#3262 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

@balaševićka

to mi se desilo u prvom roku kada sam htjela psihologiju upisati...u drugom roku sam predala na romanistici i tu su me primili jer sam imala predmete za bodovanje (jezike)....ti se uglavnom raspitaj malo bolje....moj savjet ti je da ne ideš na studentsku jer pojma nemaju i samo hoće da te se riješe pa ti bilo šta kažu...najbolje odeš sekretaru odsjeka
Richard Wagner

#3263 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Richard Wagner »

studentska <3 ljilja <3
mini2

#3264 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

ljilja drži pod kontrolom one dvije i naruži ih jer su neuredne :mrgreen:
Ambrozija

#3265 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Richard Wagner wrote:studentska <3 ljilja <3
Rusmina je najbolja, dusa od covjeka, mada i njoj dodje zuta minuta pa postane neprepoznatljiva :D
Richard Wagner

#3266 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Richard Wagner »

a rusmina je ona loptica?
Ambrozija

#3267 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Richard Wagner wrote:a rusmina je ona loptica?
Jeste, predobra je :roll:
bull21

#3268 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Ljudi imal' šta za nas i ispite? Evo opet se preporučuje da odgode nastavne i ispitne aktivnosti (monks.ba). :-)
Ambrozija

#3269 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

bull21 wrote:Ljudi imal' šta za nas i ispite? Evo opet se preporučuje da odgode nastavne i ispitne aktivnosti (monks.ba). :-)
Ja koliko sam upucena i dalje stoji informacija da su ispiti od 13.02. do 18.02. a da nastava pocinje 20.02.
Richard Wagner

#3270 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Richard Wagner »

kad sneg večeras gruhne, odnijeće i onaj papir i zatrpati pogane vratare
bull21

#3271 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Kako mi samo živce jede ova njihova mutava sporost. U svemu su ovakvi. Spori i nikakvi. Da hoće barem objaviti, samo da znam, pa neka i bude, samo da mi živci više ne idu. :x
Ambrozija

#3272 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

bull21 wrote:Kako mi samo živce jede ova njihova mutava sporost. U svemu su ovakvi. Spori i nikakvi. Da hoće barem objaviti, samo da znam, pa neka i bude, samo da mi živci više ne idu. :x
U telefonskom razgovoru sa prodekanom za nastavno naučna pitanja Dubravkom Lovrenovićem, rekao nam je da će ispiti i nastava održati se iduće sedmice ukoliko bude ovakvo vrijeme. Ukoliko bude novih većih problema sa padavinama, opet će se razmotriti odluka.
bull21

#3273 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Očekivano. Hvala. 'Vidimo' se u ponedeljak. :)
mini2

#3274 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

ne bi valjalo da se sve ovo odgodi za još jednu sedmicu
vodoprovodčik

#3275 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by vodoprovodčik »

Richard Wagner wrote:kad sneg večeras gruhne, odnijeće i onaj papir i zatrpati pogane vratare
i onog domara iz horor filomova.
Post Reply