Ja mislim da je ovdje @Jeca trenutno najpozvanija da predstavi srbijanski odgovor na ova pitanja.DrugaGimnazija wrote:Interesuju me mišljenja na koji način bi Srbija mogla eventualno da ponovo uključi Kosovo u svoj politički sistem, ako bi se takvo rješenje moglo postići?
Dakle, sa Kosovom u sastavu Srbije, stanovništvo bi se sastojalo od oko 20% Albanaca (slično kao i u Makedoniji).
Da li je Srbija spremna da im da lokalnu autonomiju, 20% središnje vlasti, prevodi zvanične formulare i skupštinske akte na albanski i uvede dvojezičnu nastavu, medije, itd?
Nekako imam osjećaj da bi svi volili da se Srbiji vrati teritorija Kosova, ali nema spremnosti da se i njegovo stanovništvo integriše sa Srbijanskim.
S druge strane je validno pitanje koliko bi Srbiji takvo nešto uopšte trebalo. Nek se i dogovori državna zajednica tipa BiH, da li Srbiji treba jedan takav nestabilan faktor na saveznom nivou koji je može značajno usporiti na putu prema EU ili jednostavno zagorčati život opstrukcijama?
Dakle, ne kontam šta srbijanska politika pokušava da postigne s Kosovom, jer ne mislim da žele da Kosovo (sa svojim stanovništvom) vrate u okrilje Srbije?
Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
- DrugaGimnazija
#3251 Re: Rješenje za Kosovo?
-
zavrzlama
#3252 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
NATO se povuce danas sa Kosova, sedmicu nakon toga ,dva RTS dnevnika sa nacionalnom retorikom i desetine hiljada dobrovoljava sirom srbije po Nike i Adidas patike u centar Pristine i pride ubijanje i silovanje albanaca ....Tadic bi se preko noci presvukao u goreg cetnika i od samog nikolica i seselja....CSKA wrote:Srbi uopste ne treba da se raduju odlasku USA snaga,KFOR-a,SFOR-a,itd...jer zapad ne mijenja politiku,samo ostavlja Kosovskim vlastima svu brigu.
- nellington
#3253 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
zavrzlama wrote:NATO se povuce danas sa Kosova, sedmicu nakon toga ,dva RTS dnevnika sa nacionalnom retorikom i desetine hiljada dobrovoljava sirom srbije po Nike i Adidas patike u centar Pristine i pride ubijanje i silovanje albanaca ....Tadic bi se preko noci presvukao u goreg cetnika i od samog nikolica i seselja....CSKA wrote:Srbi uopste ne treba da se raduju odlasku USA snaga,KFOR-a,SFOR-a,itd...jer zapad ne mijenja politiku,samo ostavlja Kosovskim vlastima svu brigu.
Neka NATOa, valja nadgledati šta se zbiva u Niš
-
zavrzlama
#3254 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
jedini nacin da zapad vidi sta je velikosprska ideologija i koliko su pogrijesili, sto su nagradili velikosprski fasizam u BIH, je da se povuku sa Kosova i BIH,da bi kasnije imali alibi da kazne srbiju i velikosprsku ideoilogiju onako kako su saveznici kaznili njemacku i hitlera....mada znam da do toga nece doci jer ce srbija dohakati sama sebi.....tarabici ne grijese..nellington wrote:zavrzlama wrote:NATO se povuce danas sa Kosova, sedmicu nakon toga ,dva RTS dnevnika sa nacionalnom retorikom i desetine hiljada dobrovoljava sirom srbije po Nike i Adidas patike u centar Pristine i pride ubijanje i silovanje albanaca ....Tadic bi se preko noci presvukao u goreg cetnika i od samog nikolica i seselja....CSKA wrote:Srbi uopste ne treba da se raduju odlasku USA snaga,KFOR-a,SFOR-a,itd...jer zapad ne mijenja politiku,samo ostavlja Kosovskim vlastima svu brigu.![]()
![]()
Malo morgen, što bi rekao Gazimestanac.
Neka NATOa, valja nadgledati šta se zbiva u Niš
- nellington
#3255 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Ja primam opklade da srpska, hrvatska, kosovska, bosanska i ostale balkanske vojske 10 godina neće izlaziti iz kasarni narednih 10 godina, bilo ovdje NATOa ne bilo. Opklada prestaje da važi samo u slučaju svjetskog rata, tu smo redovne mušterije.zavrzlama wrote:
jedini nacin da zapad vidi sta je velikosprska ideologija i koliko su pogrijesili, sto su nagradili velikosprski fasizam u BIH, je da se povuku sa Kosova i BIH,da bi kasnije imali alibi da kazne srbiju i velikosprsku ideoilogiju onako kako su saveznici kaznili njemacku i hitlera....mada znam da do toga nece doci jer ce srbija dohakati sama sebi.....tarabici ne grijese..
-
zavrzlama
#3256 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
nellington wrote:Ja primam opklade da srpska, hrvatska, kosovska, bosanska i ostale balkanske vojske 10 godina neće izlaziti iz kasarni narednih 10 godina, bilo ovdje NATOa ne bilo. Opklada prestaje da važi samo u slučaju svjetskog rata, tu smo redovne mušterije.zavrzlama wrote:
jedini nacin da zapad vidi sta je velikosprska ideologija i koliko su pogrijesili, sto su nagradili velikosprski fasizam u BIH, je da se povuku sa Kosova i BIH,da bi kasnije imali alibi da kazne srbiju i velikosprsku ideoilogiju onako kako su saveznici kaznili njemacku i hitlera....mada znam da do toga nece doci jer ce srbija dohakati sama sebi.....tarabici ne grijese..
ja znam da bi srbija u roku od sedmicu dana napala Kosovo kad bi zapad digao ruke od ovog dijela Balkana,a rat se prosirio na BIH,Makedoniju,CG i pride rs-ovci malo ravnjali gradove preko Save....srbija je samo zbog NATO-a ,se stavila u stanje strateskog cekanja,a ratna opcija i nastavak ideje o velikoj srbije je ziv kao nikad prije...da nije tako,davno bi se BIH srbi okrenuli BIH,srbija bila u EU...srbija ne moze podnijeti vojni,moralni i strateski poraz 200-godisnje ideje i ideologije...
- nellington
#3257 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Vlažni snovi ne vode ratove. Zato mirno spavam, mi smo svoje odratovali za narednih 20 godina. Ti imaš pravo da se brineš, to je demokratsko pravo svakog političkog analitičara, ja sam izabrao drugi put - umjesto da se sekiram zbog maksimalističkih težnji susjeda, brinem se zbog očajne ekonomske situacije i nedostatka svake vizije domaćih.zavrzlama wrote: ja znam da bi srbija u roku od sedmicu dana napala Kosovo kad bi zapad digao ruke od ovog dijela Balkana,a rat se prosirio na BIH,Makedoniju,CG i pride rs-ovci malo ravnjali gradove preko Save....srbija je samo zbog NATO-a ,se stavila u stanje strateskog cekanja,a ratna opcija i nastavak ideje o velikoj srbije je ziv kao nikad prije...da nije tako,davno bi se BIH srbi okrenuli BIH,srbija bila u EU...srbija ne moze podnijeti vojni,moralni i strateski poraz 200-godisnje ideje i ideologije...
-
xDenisx
#3258 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
E, sto mi ovo zvuci poznato...nellington wrote: Zato mirno spavam.
- nellington
#3259 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
20 godina poslije ponavljam "Mirno spavajte, rata neće biti" uzdajući se da poruka ne može biti dvaput pogrešna u tako kratkom vremenskom periodu. Premalo je vremena prošlo od zadnjeg rata, premalo je volje za rat, nema dovoljno onog elana koji bi održao više od 1000 ljudi u napadačkoj formaciji duže od 2 dana.xDenisx wrote:E, sto mi ovo zvuci poznato...nellington wrote: Zato mirno spavam.
Ne dumaju svi ovoliko o velikosrpskim težnjama koliko forumska populacija. Imaju ljudi i drugih briga.
-
xDenisx
#3260 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Divim ti se na optimizmu, ali mislim da si, kao i vecina Bosnjaka uostalom, jako naivan. Volje za rat itekako ima, samo ne u bosnjackim krugovima u kojima se ti (vjerovatno) kreces.
- nellington
#3261 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Moram onda promijeniti krugove, da budem spreman (jer ako ne budem, onda će mi biti 'sprem'te se sprem'te, jelte).xDenisx wrote:Divim ti se na optimizmu, ali mislim da si, kao i vecina Bosnjaka uostalom, jako naivan. Volje za rat itekako ima, samo ne u bosnjackim krugovima u kojima se ti (vjerovatno) kreces.
-
xDenisx
#3262 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Ne treba teorizirati sta moze biti ako budemo isli u rat nespremni, vidjeli smo to 1992-95.
-
zavrzlama
#3263 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
rat vode bolesne ideologije, a srbija ima tu ideologiju rata,koju gaji i odrzava...nellington wrote:Vlažni snovi ne vode ratove. Zato mirno spavam, mi smo svoje odratovali za narednih 20 godina. Ti imaš pravo da se brineš, to je demokratsko pravo svakog političkog analitičara, ja sam izabrao drugi put - umjesto da se sekiram zbog maksimalističkih težnji susjeda, brinem se zbog očajne ekonomske situacije i nedostatka svake vizije domaćih.zavrzlama wrote: ja znam da bi srbija u roku od sedmicu dana napala Kosovo kad bi zapad digao ruke od ovog dijela Balkana,a rat se prosirio na BIH,Makedoniju,CG i pride rs-ovci malo ravnjali gradove preko Save....srbija je samo zbog NATO-a ,se stavila u stanje strateskog cekanja,a ratna opcija i nastavak ideje o velikoj srbije je ziv kao nikad prije...da nije tako,davno bi se BIH srbi okrenuli BIH,srbija bila u EU...srbija ne moze podnijeti vojni,moralni i strateski poraz 200-godisnje ideje i ideologije...
cilj i ideologija nije isto... od maksimalistickih ciljeva se zbog raznih razloga cesto odstupi,od ideologije nikad,jer ideologija je nacinu zivota...koju su pouku zadnjih 20 godina naucile srbijanske crkvene,politicke i intelektualne vodje...nikakvu pouku,samo pritisnuti ekonomskom i vojnom snagom NATO-a i zapada zaledili svoj naum i ideoloski cilj za neka bolja vremena...
- emigrazione
#3264 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Sta je vama, pametne cike iz amerikU su ovdje nama davno oduzeli demokratsko pravo da se poubijamo, mislim mozemo se zubima klati ali nije to to. Za rat nije problem nekakva volja naroda, to se obezbjedi preko noci ako treba
-
Kindzadza
#3265 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Jesenas je neki Albanac iz okoline Medvedja isporucio u Leskovcu cvorugavu (ne upotrebivu) krovnu konstrukciju... Taj isti covek je dva dana nakon Leskovca, u Nisu raspirivao nacionalisticku mrznju medju gradjane... Tacnije, "uvalio" je izvesnom Stanojlu Stanimirovicu vlaznu parketnu gradju. Dalje, slucaj kada je Agim iz V.Trnovca prodao Savi iz Beograda losu robu (zuto).tbv wrote:de daj mi primjer problema koje Albanci u Srbiji proizvode, datum, opis dogadjaja, izvor informacija o tim tvrdnjama. Nemoj sad da mi navodis neke (dez)informacije u vezi Kosova, jer Kosovo je zasebna drzava u kojoj Albanci nisu manjina.JecaJelenica85 wrote:...Opet cu napomenuti da u Srbiji jedino oni prave probleme (i ne samo u Srbiji ) a da su pripadnici ostalih manjina ukljucujuci i Bosnjake cesto vece patriote od mnogih Srba...
da li je za tebe patriotizam biti radikalni cetnik i boriti se za oslobodjenje Kosova od, kako ih volite zvati, "shoshona"?
Pa, skoro je Ljuljzim Shari iz Kragujevca komsiji Stevi Palikuci "uvalio" zgoljavo pseto - meljeza, umesto pravog rasnog Sarplaninca.
Ponekad se pitam dokle ide srpska tolerantnost... Ne, stvarno!?
P.S. Iskreno, Albanci imaju srece da se sve ovo ne desava 80tih godina proslog veka... CKSKJ iz Beograda bi odmah poslao BH i HR policajce da pendrecima zastite srpsku ugrozenost.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3266 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
JecaJelenica85 wrote:3. Prvi Svetski Rat je izazvala Austro-Ugarska posluzivsi se atentatom koji je izvela OSOBA po imenu Gavrilo, clan ekstremisticke organizacije koja nije bila pod kontrolom kraljevine Srbije. Ako bi za trenutak ostavio anti-srpsku propagandu na stranu i razmislio, shvatio bi da Srbiji nikako nije bilo u interesu da zarati sa jednom od najjacih drzava tadasnjice, pogotovo ne posle iscrpljujucih Balkanskih ratova.
Jok, eto nije, samo Apis dao oružje dvojici tuberana od četvorice koliko ih je bilo ukupno u Bgd-u kada su krenuli na izvršenje zadatka. Nisu imali šta drugo da izgube osim svojih jadnih života i tako uđu u istoriju.
-
radostan dan
#3267 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Pa ovo je stvarno neviđeno...godinu dana ovdje čitam kako bi bilo kakav pokušaj Srba i njihove vojske da se vrati na Kosovo bio samoubilački čin, jer i bez Amerikanaca, iste bi razbucala kosovska vojska, Rose, kapljice, itd.
Danas pri samoj najavi zatvaranja Bondstila ti isti analitičari već vide Srbe u Prištini za nedjelju dana...
Dajte se više odlučite koja je mantra glavna.
Danas pri samoj najavi zatvaranja Bondstila ti isti analitičari već vide Srbe u Prištini za nedjelju dana...
Dajte se više odlučite koja je mantra glavna.
-
radostan dan
#3268 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Rat je sasvim izvjestan i moguć...
...onog dana kad se isplati zadnja rata kredita ili kakvog lizinga koju su države, ustanove i pojedinci uzeli od Rajfajzena, Svisjuniona, Sosijetženerala, raznih hipoalpeadrija i ostalih...kako na Kosovu, tako i šire.
Eee, divna SFRJ, digneš 50 milja dojči u dinarima, vratiš 3-4.
...onog dana kad se isplati zadnja rata kredita ili kakvog lizinga koju su države, ustanove i pojedinci uzeli od Rajfajzena, Svisjuniona, Sosijetženerala, raznih hipoalpeadrija i ostalih...kako na Kosovu, tako i šire.
Eee, divna SFRJ, digneš 50 milja dojči u dinarima, vratiš 3-4.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#3269 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
znaci: Ameri ostavljaju Turke u Bondstealuzavrzlama wrote:NATO se povuce danas sa Kosova, sedmicu nakon toga ,dva RTS dnevnika sa nacionalnom retorikom i desetine hiljada dobrovoljava sirom srbije po Nike i Adidas patike u centar Pristine i pride ubijanje i silovanje albanaca ....Tadic bi se preko noci presvukao u goreg cetnika i od samog nikolica i seselja....CSKA wrote:Srbi uopste ne treba da se raduju odlasku USA snaga,KFOR-a,SFOR-a,itd...jer zapad ne mijenja politiku,samo ostavlja Kosovskim vlastima svu brigu.
spektakl
jos samo da puscu Seselja sa lanca i raspad Srbije ima da odpocne
jedino da Srbija utekne u EU i NATO i tako spase guzicu
- emigrazione
#3270 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Rat, onakak kakvog pamtimo, ovdje jos dugo nece biti moguc. Nema se s cim ratovati, vojne formacije fakticki ne postoje, a o lovi koja je potrebna da to sve pokrene ne treba ni pricati. Za kredite se ne sekiraj, nisu oni tolike ovce da ti dopuste da otplatis tu zadnju raturadostan dan wrote:Rat je sasvim izvjestan i moguć...
-
radostan dan
#3271 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Tačno, pogotovu ovo zadnje.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#3272 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
starobosanska poslovica ima obicaj da rekne: vavik imas priliku da upanes u nepriliku..
srpska politicka elita od propasti osmanlija u neprilikama trazi priliku ... to im je politicka konstanta ... lesinari i hegemonisti po defaultu..
sada, kada se cini da su Americka i EU imperija u fazi poluraspada srpska politicka elita -koja je inace kratkog fitilja- moze vidjeti priliku da upane u nepriliku ...
Srbija svoje ciljeve o podjeli Crne Gore, BiH, Kosova i Makedonije moze ostvariti samo ratom i zato je novi rat na Balkanu moguc i izvjestan i sa ratom na Balkanu treba ozbiljno i otvoreno kalkulisati.
Danasnja Srbja ima veliki problem da iscenira povod i alibi za rat..
Referendum i odcjepljenje Republjike srpske nisu dovoljan povod i alibi za rat: Srbi su konstutivan narod u BiH; imaju sva prava definisana medjunarodnim konvencijama, pa niko ne bi stao iza Rsrpske i RSrbije; cak ni onih nekoliko EU drzava i velesila koje nisu priznale Kosovo; jer iz istih razloga ne bi priznale odjcepljenje Rsrpske.
Srbija ce iscenirati ocjepljnje Rsrpske -kao povod za rat- samo u krajnjem ocaju.
Sto se tice BiH: Rsrpska i RSrbija, u ovom trenutku, mogu samo da pucaju pljuvackom. Dometi se mjere metrima a rezultati su jednocifreni. Dodih hrace po Jelku Kacinu, Valentinu Inzku, Stipi Mesicu, Turskoj, BiH, Federaciji samo radi srpske " pljuvacke borbene gotovosti" da bi imao dovoljno srpskog topovskog mesa u slucaju bjezanije ka Dedinju ili blanjanja kosemtskih balvana..
Kosovo je megdan gdje objektivno postoji najvise sansi da Srbija iscenira povod i alibi za ratne tarapane. Najvece uporiste za ratnom opcijom rjesavanja Kosmetskog problema je rezolucija 1244, koja Srbiji daje minimalne sanse za legitimne vojne opcijom. Zato se srpska spoljna politika prihvatila rezolucije 1244. -ko plan plota. Srbija zeli da rezolucija 1244 ostane "trajna kategorija" da bi je Srbija mogla iskoristiti u slucaju pokretanja vojnih operacija na Kosovu.
Od vajkada su srpskoj politici "konji bili brzi od samra" pa se tako i Dacic, onomad- u vise navrata, "izlajo" glede srpskih "apetita" naspram Kosmeta. Daciceve izjave "da nije pravedno da pobjednik u ratu dobije sve a gubitnik nista" jasno govore da je rat na Kosovu jedina opcija sa kojom Srbija racuna.
Da bi ratni gubitnik dobio makar mrvu onoga sto je izgubio u ratu mora ponovo zaratovat. Cak i povrsni citalac srpskih prilika i neprilika na Kosovu jasno uocava da Srbija vise i ne racuna na cijelo Kosov -kao svoju teritoriju, vec samo na enklavu sjeverno od Ibra. Ta kosmetska enklava omedjena rijekom Ibar i Srbijom je "dobitak" kojeg gubitnik Dacic vidi kao "pravedno" rjesenje.
Dacicevo rjesenje Kosmetskog gordijevog cvora je obicna budalastina i mitomanska sujeta ratnih gubitnika koji u ocajnom strahu od istorije i svojih politicki guzica prizivaju rat; uvlace sopstveni narod i regijon u srpsku septicku jamu i rat.
Jedine dvije legitimne opcije za Kosovo na koje Srbija ima pravo su: priznati nezavisnost Kosova ili 100% tni povratak Kosova u sastav Srbije. Srbija nema snage ni za jednu od tih opcije i zato je ratna opcija sa ciljem Srbije da izvrsi separaciju dijelova Kosova sjeverno od rijeke Ibar jako izvjesna i sa njom treba ozbiljno racunati. Zato je Dacic prijetio sa tom ratnom opcijom a ne Jeremic. Ne treba zaboravit da je po srbijanskom ustavu Kosovo u nadleznosti ministarstva unutrasnjih poslova i da bi se taj rat vodio u uniformama srbijsnke policije a Dacic bi -kao ministar pandurije- bio na celu zbjega.
Bude li Srbija krenula u ratnu opciju na Kosovu veliko je pitanje -cak i za srbe-da li bi Srpska vlada mogla kontrolisati ponasanje Srba u BiH, Crnoj Gori i Makedonoji. Ako bi Srbija krenula u rat na Kosovovu Srbi u Rsrpskoj bi bili u velikim problemima i strahu. Sve sto Srbija dobije ili izgubi na Kosmetu ce biti oduzeto Srbima u Rs i oni bi bili najveci gubitnici. Pouceni iskustvima Kninske krajine gotovo sam siguran da bi u tom slucaju Srbi iz Rsrpske krenuli u ratno ocjepljenje od BiH, cak i u slucaju da im Srbija to ne dozvoli. Posto Srbija nije u stanju vojno, ekonomski i politicki da vodi rat na dva fronta: izgubila bi sve ono sto danas ima na Kosovu i biH. Jedini teritorijani dobitak koji bi Srbija mogla docekivati je ta enklava sjeverno od Ibra, ali bi to zancilo egzodus Srba juzno od Ibra. U BiH bi Srbi sigurno izgubili teritorij Rsrpske istocno od Brckog i dio Hercegovine oko Trebinja. Mozda bi mogla sacuvati neke enklave sa lijeve obale Drine ali uz velike gubitke. Tim djelovima Rsrpske bi se opet desili Bljesak i Oluja jer niko od Hrvatske, EU do NATO-A ne bi vise dozvolio da Dodiganac ima ikakvu sansu da prijeti da ce dovesti Ruse na prackomet do Zagreba, Beca i Dubrovnika.
EU je odavno jasno da bosanko-hercegovacki i albanski muslimani nisu nikakva prijetnja stabilnosti EU. Da jesu: ne bi priznali BiH a kamo li Kosovo, jer EU zna da je Kosovo nejveca muslimaska zemlja u Europi.
Srbija je naveci "stetocina" na Balkanu i od nje dolaze najveca opasnosti za stabilnost na Balkanu - pa i ratne opcije.
Politicki performans oko odcjepljenja Didika, blanjanje balvana na Kosmetu, slanje sandzaklija da pucaju po americkoj ambasadi u BiH su pokusaji Srbije da ispita reakcije komsiluka i svijeta na prizivanje ratnih kisa srpskih poglavica. Posto je drot poglavica clan ratnog vijece srpskih poglavica njegove petarde treba jamit za ozbiljno i znati da su ratne opcije jedino sa cim srpski politicari barataju u medjunarodnom opcenju.
Na unutrasnjem srpskom planu treba protabiriti politicke sudbine galerije likova: Zorana Djindjica, Ivana Stambolica, Vuka Draskovica, novinarke i nase zemljakinje (Capljina) Dade Vujasinovic; Dadinih kolega: Slavka Curuvije, Milana Pantica. Svima njima je zajednicko: da ih je goloruke stigao srpski metak.
Cak se i Srbski mirnodopski kapaciteti mjere kalibrom 7.62 mm, tako da nije slucajno Balkan nazvan buretoma a Srbija barutanom. Fitilj od dva metra se moze isprest i od jedne osisane ovce.
srpska politicka elita od propasti osmanlija u neprilikama trazi priliku ... to im je politicka konstanta ... lesinari i hegemonisti po defaultu..
sada, kada se cini da su Americka i EU imperija u fazi poluraspada srpska politicka elita -koja je inace kratkog fitilja- moze vidjeti priliku da upane u nepriliku ...
Srbija svoje ciljeve o podjeli Crne Gore, BiH, Kosova i Makedonije moze ostvariti samo ratom i zato je novi rat na Balkanu moguc i izvjestan i sa ratom na Balkanu treba ozbiljno i otvoreno kalkulisati.
Danasnja Srbja ima veliki problem da iscenira povod i alibi za rat..
Referendum i odcjepljenje Republjike srpske nisu dovoljan povod i alibi za rat: Srbi su konstutivan narod u BiH; imaju sva prava definisana medjunarodnim konvencijama, pa niko ne bi stao iza Rsrpske i RSrbije; cak ni onih nekoliko EU drzava i velesila koje nisu priznale Kosovo; jer iz istih razloga ne bi priznale odjcepljenje Rsrpske.
Srbija ce iscenirati ocjepljnje Rsrpske -kao povod za rat- samo u krajnjem ocaju.
Sto se tice BiH: Rsrpska i RSrbija, u ovom trenutku, mogu samo da pucaju pljuvackom. Dometi se mjere metrima a rezultati su jednocifreni. Dodih hrace po Jelku Kacinu, Valentinu Inzku, Stipi Mesicu, Turskoj, BiH, Federaciji samo radi srpske " pljuvacke borbene gotovosti" da bi imao dovoljno srpskog topovskog mesa u slucaju bjezanije ka Dedinju ili blanjanja kosemtskih balvana..
Kosovo je megdan gdje objektivno postoji najvise sansi da Srbija iscenira povod i alibi za ratne tarapane. Najvece uporiste za ratnom opcijom rjesavanja Kosmetskog problema je rezolucija 1244, koja Srbiji daje minimalne sanse za legitimne vojne opcijom. Zato se srpska spoljna politika prihvatila rezolucije 1244. -ko plan plota. Srbija zeli da rezolucija 1244 ostane "trajna kategorija" da bi je Srbija mogla iskoristiti u slucaju pokretanja vojnih operacija na Kosovu.
Od vajkada su srpskoj politici "konji bili brzi od samra" pa se tako i Dacic, onomad- u vise navrata, "izlajo" glede srpskih "apetita" naspram Kosmeta. Daciceve izjave "da nije pravedno da pobjednik u ratu dobije sve a gubitnik nista" jasno govore da je rat na Kosovu jedina opcija sa kojom Srbija racuna.
Da bi ratni gubitnik dobio makar mrvu onoga sto je izgubio u ratu mora ponovo zaratovat. Cak i povrsni citalac srpskih prilika i neprilika na Kosovu jasno uocava da Srbija vise i ne racuna na cijelo Kosov -kao svoju teritoriju, vec samo na enklavu sjeverno od Ibra. Ta kosmetska enklava omedjena rijekom Ibar i Srbijom je "dobitak" kojeg gubitnik Dacic vidi kao "pravedno" rjesenje.
Dacicevo rjesenje Kosmetskog gordijevog cvora je obicna budalastina i mitomanska sujeta ratnih gubitnika koji u ocajnom strahu od istorije i svojih politicki guzica prizivaju rat; uvlace sopstveni narod i regijon u srpsku septicku jamu i rat.
Jedine dvije legitimne opcije za Kosovo na koje Srbija ima pravo su: priznati nezavisnost Kosova ili 100% tni povratak Kosova u sastav Srbije. Srbija nema snage ni za jednu od tih opcije i zato je ratna opcija sa ciljem Srbije da izvrsi separaciju dijelova Kosova sjeverno od rijeke Ibar jako izvjesna i sa njom treba ozbiljno racunati. Zato je Dacic prijetio sa tom ratnom opcijom a ne Jeremic. Ne treba zaboravit da je po srbijanskom ustavu Kosovo u nadleznosti ministarstva unutrasnjih poslova i da bi se taj rat vodio u uniformama srbijsnke policije a Dacic bi -kao ministar pandurije- bio na celu zbjega.
Bude li Srbija krenula u ratnu opciju na Kosovu veliko je pitanje -cak i za srbe-da li bi Srpska vlada mogla kontrolisati ponasanje Srba u BiH, Crnoj Gori i Makedonoji. Ako bi Srbija krenula u rat na Kosovovu Srbi u Rsrpskoj bi bili u velikim problemima i strahu. Sve sto Srbija dobije ili izgubi na Kosmetu ce biti oduzeto Srbima u Rs i oni bi bili najveci gubitnici. Pouceni iskustvima Kninske krajine gotovo sam siguran da bi u tom slucaju Srbi iz Rsrpske krenuli u ratno ocjepljenje od BiH, cak i u slucaju da im Srbija to ne dozvoli. Posto Srbija nije u stanju vojno, ekonomski i politicki da vodi rat na dva fronta: izgubila bi sve ono sto danas ima na Kosovu i biH. Jedini teritorijani dobitak koji bi Srbija mogla docekivati je ta enklava sjeverno od Ibra, ali bi to zancilo egzodus Srba juzno od Ibra. U BiH bi Srbi sigurno izgubili teritorij Rsrpske istocno od Brckog i dio Hercegovine oko Trebinja. Mozda bi mogla sacuvati neke enklave sa lijeve obale Drine ali uz velike gubitke. Tim djelovima Rsrpske bi se opet desili Bljesak i Oluja jer niko od Hrvatske, EU do NATO-A ne bi vise dozvolio da Dodiganac ima ikakvu sansu da prijeti da ce dovesti Ruse na prackomet do Zagreba, Beca i Dubrovnika.
EU je odavno jasno da bosanko-hercegovacki i albanski muslimani nisu nikakva prijetnja stabilnosti EU. Da jesu: ne bi priznali BiH a kamo li Kosovo, jer EU zna da je Kosovo nejveca muslimaska zemlja u Europi.
Srbija je naveci "stetocina" na Balkanu i od nje dolaze najveca opasnosti za stabilnost na Balkanu - pa i ratne opcije.
Politicki performans oko odcjepljenja Didika, blanjanje balvana na Kosmetu, slanje sandzaklija da pucaju po americkoj ambasadi u BiH su pokusaji Srbije da ispita reakcije komsiluka i svijeta na prizivanje ratnih kisa srpskih poglavica. Posto je drot poglavica clan ratnog vijece srpskih poglavica njegove petarde treba jamit za ozbiljno i znati da su ratne opcije jedino sa cim srpski politicari barataju u medjunarodnom opcenju.
Na unutrasnjem srpskom planu treba protabiriti politicke sudbine galerije likova: Zorana Djindjica, Ivana Stambolica, Vuka Draskovica, novinarke i nase zemljakinje (Capljina) Dade Vujasinovic; Dadinih kolega: Slavka Curuvije, Milana Pantica. Svima njima je zajednicko: da ih je goloruke stigao srpski metak.
Cak se i Srbski mirnodopski kapaciteti mjere kalibrom 7.62 mm, tako da nije slucajno Balkan nazvan buretoma a Srbija barutanom. Fitilj od dva metra se moze isprest i od jedne osisane ovce.
- bokakotorska
#3273 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Dvije stvari cijenim odje
Prva je ta notorna istina o ljesinaru koji se hranio tim dvijem carskijem ljesinama od 1804 do 1918te, i s pravom ga tako zovu svi ciji su se stari za te krasne europske carevine casno borili, a ne sebicno i ljesinarski za svoja prava ! To je najlakse vazda bilo, pih.
A druga je ba - ja potuno zaboravi ove Srbe u Macedoniji, ti mi jos i najopasnije deluju od svijeh tih golemih & relanih pretnji, vaskolikom europskom miru & harmoniji, lijepo sistematski nabrojanijeh odje. Ni rahmetli Kiro tom cemeru u kraj nije stao.
Sve to velika je istina pogotovu u ovome teskome casu kada bastion svecke demokracije kleca pod ekonomskim teskocama raznijem, izazvanijem prije svega nedjelima tijeh sizmatika casnoga Krscanstva & svijetloga Islama, daklem nedjelom Srba & Perzijanaca.
Drevne poslovice i jos starije istine najbolje govore o nasem sadasnjem casu i sutrasnjem strasnome danu ! Osebujno sam impresioniran i duboko zamisljen nad ovom mudroscu o Fitilju & Ovci, Homer mora ceptiti u sagu od ljubomore
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#3274 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Srbija treba odmah proglasiti mobilizaciju i silom vratiti kolevku gdje Ustavom i pripada.

-
Hodidid
#3275 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
@Jeco: Manje citaj wikipediu a vise srpsku literaturu s pocetka 20 stoljeca pa ce ti neke stvari biti jasnije po pitanju odnosa srba naspram albanaca.
Imas krasnu ilustraciju toga kako albance odnosno arnaute treba bioloski istrijebiti s Kosova, u literaturi srpskih mislilaca i hajmo reci intelektualaca Jefte Dedijera iz 1915 godine i Cubrilovica otprilike iz istog perioda.
Ja kad nesto hocu da naucim o odredjenom historijskom razdoblju i odnosu , u ovom slucaju srba prema albancima, ja citam samo srpsku literaturu iz tog vremena. Sve ljudi lijepo pisu jos prije 95 godina. Sta i kako sa albancima.Od likvidacija, preko protjerivanja, trovanja izvora pitke vode, spaljivanja sela itd.
Treba samo citati vlastitu literaturu pa ce ti se sve samo "kas´ti" sreco moja.Mani se wikipedie kao izvora informiranja.
Imas krasnu ilustraciju toga kako albance odnosno arnaute treba bioloski istrijebiti s Kosova, u literaturi srpskih mislilaca i hajmo reci intelektualaca Jefte Dedijera iz 1915 godine i Cubrilovica otprilike iz istog perioda.
Ja kad nesto hocu da naucim o odredjenom historijskom razdoblju i odnosu , u ovom slucaju srba prema albancima, ja citam samo srpsku literaturu iz tog vremena. Sve ljudi lijepo pisu jos prije 95 godina. Sta i kako sa albancima.Od likvidacija, preko protjerivanja, trovanja izvora pitke vode, spaljivanja sela itd.
Treba samo citati vlastitu literaturu pa ce ti se sve samo "kas´ti" sreco moja.Mani se wikipedie kao izvora informiranja.