to je sjajna vijest, hvalaEborg wrote:Trebas se obratiti direktno sudu, ne objavljuje se po sluzbenoj duznosti.
Pravni fakultet
-
tagomago
#3251 Re: Pravni fakultet
- Salah ad-Din
#3252 Re: Pravni fakultet
Jel se može poslije završenog Pravnog fakulteta u Sarajevu upisati master u nekoj stranoj zemlji tipa Austrija, Njemačka, mislim da li je priznata diploma?
Da li se sa tim masterom može raditi u nekoj Evropskoj zemlji, jer je pravo specifična oblast, nije isto u svim državama
Da li se sa tim masterom može raditi u nekoj Evropskoj zemlji, jer je pravo specifična oblast, nije isto u svim državama
- Tvrtko II Kotromanić
#3253 Re: Pravni fakultet
koliko ja znam, diploma je priznata i moze se upisati master u EUSalah ad-Din wrote:Jel se može poslije završenog Pravnog fakulteta u Sarajevu upisati master u nekoj stranoj zemlji tipa Austrija, Njemačka, mislim da li je priznata diploma?
- Tvrtko II Kotromanić
-
dina_beby
#3255 Re: Pravni fakultet
Pozz, zanima me ima li ovdje studenata pravnog fakulteta Sinergija Ako ima, moze li malo vise informacija, ja se prebacujem na drugu godinu. Kakav je vid ispita, tezina fakulteta itd.
-
dzenzilla
#3256 Re: Pravni fakultet
pozdrav kolegama,interesuje me da li ovdje ima studenata koji su izlazili na test iz krivicnog procesnog prava kod prof. Hajrije(to je onaj prvi test sto bude,na zaokruzivanje itd..)
Ja sam iz Mostara,a nama je test kod Hajrije 7.12 pa ako ima neko da napise pitanja koja su bila na testu,hvala
Ja sam iz Mostara,a nama je test kod Hajrije 7.12 pa ako ima neko da napise pitanja koja su bila na testu,hvala
-
zLatk0
#3257 Re: Pravni fakultet
Pitanja su nama bila koncipirana da se mora uciti iz knjige, vecina sto je ucila iz skripte nije znala. Meni dosla 3 poluesejska po 4b, 6 zaokruzivanja po 2b (vecinom da - ne, poneko da zaokruzis između 2-3 ponuđena pojma) i jedno esejsko od 10b (iako meni nije bilo u tom smislu, vise nabroji i slicno).
17/34 za prolaz
17/34 za prolaz
-
dzenzilla
#3258 Re: Pravni fakultet
ok,hvala,nama asistent je rekao da ce test biti lagan i kaze da ne bi trebalo biti problema sa polaganjem,znaci da se iz knjige uci?
-
dezurni_ucenik
#3259 Re: Pravni fakultet
Malo pripazi,prate profesori forume...dzenzilla wrote:pozdrav kolegama,interesuje me da li ovdje ima studenata koji su izlazili na test iz krivicnog procesnog prava kod prof. Hajrije(to je onaj prvi test sto bude,na zaokruzivanje itd..)
-
quiqui
#3260 Re: Pravni fakultet
Malo pripazi,prate profesori forume...[/quote]
E iskreno se nadam da bar neko od kadra prati.
Diplomirala sam prije 6 godina na PF-u.
Nakon par godina provedenih "zapadno" odavdje, mogu reci da sam se tek onda razocarala u svoje predavace, "uvazene" profesore. Npr. Povlakicku, Bikica: kao profesore PRAVO BITNIH PREDMETA, koliko su egomanijakalni i sujetni, a tako losi prenosioci znanja. Narocito Grebo (koji je slavu sagradio na nekakvoj studentskoj revoluciji i dalje nije pomakao, ubleha i on i ispit mu-ziva prepisacina).
I bas uvijek zaboravim ime profesorice Radnog prava, mjesam je sa Hajrijom (zbog dva prezimena), ona cini trio "fantastico" sa ono prvo dvoje egomanijaka. Komleks vise vrijednosti je cesto najveci znak uskogrudosti i moralne nenadogradnje.
Elem, dizem kapu:
1. Fikretu Karcicu, strucnjaku i insanu, moralnoj velicini (samo, nazalost, ne predaje CISTO pravni predmet)
1.1. Edinu Muminovicu (expert, gospodin i insan)
2. Veljko Trivun i ona asistentica mu, strucni ljudi.
3. Ass.prof Imamovica, Ajanovic: lik je strucan i korektan.
Nisu bili losi ni pr.Basic, ass. BALIC I IZMIRLIJA, Petrovic.
Ali generalno poruka svima njima: ljudi, koliko god strucni (ili ne) bili, vi ste ipak samo ljudi koji obavaljaju fiziloske funkcije i potrebe. I tako se ponasajte. Zapadne kolege su pristupacnije, prizemnije i prostije za xxx puta od vas, i to ne samo na privatnim fakultetima. Odgojite sebe u insane, pa onda studente u strucnjake + insane.
E iskreno se nadam da bar neko od kadra prati.
Diplomirala sam prije 6 godina na PF-u.
Nakon par godina provedenih "zapadno" odavdje, mogu reci da sam se tek onda razocarala u svoje predavace, "uvazene" profesore. Npr. Povlakicku, Bikica: kao profesore PRAVO BITNIH PREDMETA, koliko su egomanijakalni i sujetni, a tako losi prenosioci znanja. Narocito Grebo (koji je slavu sagradio na nekakvoj studentskoj revoluciji i dalje nije pomakao, ubleha i on i ispit mu-ziva prepisacina).
I bas uvijek zaboravim ime profesorice Radnog prava, mjesam je sa Hajrijom (zbog dva prezimena), ona cini trio "fantastico" sa ono prvo dvoje egomanijaka. Komleks vise vrijednosti je cesto najveci znak uskogrudosti i moralne nenadogradnje.
Elem, dizem kapu:
1. Fikretu Karcicu, strucnjaku i insanu, moralnoj velicini (samo, nazalost, ne predaje CISTO pravni predmet)
1.1. Edinu Muminovicu (expert, gospodin i insan)
2. Veljko Trivun i ona asistentica mu, strucni ljudi.
3. Ass.prof Imamovica, Ajanovic: lik je strucan i korektan.
Nisu bili losi ni pr.Basic, ass. BALIC I IZMIRLIJA, Petrovic.
Ali generalno poruka svima njima: ljudi, koliko god strucni (ili ne) bili, vi ste ipak samo ljudi koji obavaljaju fiziloske funkcije i potrebe. I tako se ponasajte. Zapadne kolege su pristupacnije, prizemnije i prostije za xxx puta od vas, i to ne samo na privatnim fakultetima. Odgojite sebe u insane, pa onda studente u strucnjake + insane.
- N.N.
#3261 Re: Pravni fakultet
Ima li neko u elektronskoj formi Komentar zakona o MPP-u ?
Ali da je onaj "opsirniji", a ne hrvatska, kraca, verzija koja je pristupacna na netu
Ali da je onaj "opsirniji", a ne hrvatska, kraca, verzija koja je pristupacna na netu
-
tagomago
#3262 Re: Pravni fakultet
evo mene opet, izvin'te, pos'o zahtijeva a neuka sam u ovome polju - naime, pravilnici koje objavljuje sud/tužilaštvo/tužiteljstvo su, po pravnoj terminologiji, javni/pravni dokumenti, a ne klasični pravilnici, te kao takve ih tretiram? thanks a lot 
- N.N.
#3263 Re: Pravni fakultet
N.N. wrote:Ima li neko u elektronskoj formi Komentar zakona o MPP-u ?![]()
- Memory
#3264 Re: Pravni fakultet
Ne znam za Sarajevo, ali u Mostaru je nemoguće naći i mjesto za volontiranje. Magistriraš, uložiš u sebe skoro 10.000KM i ne možeš naći ni posao za 500KM.
Totalno sam razočaran, da se odmah razumijemo, nisam ja u pitanju nego neko drugi, jako blizak.
S druge strane imam dosta prijatelja koji su završili pravni fakultet i tačno ih jedan radi i to na recepciji u hotelu, hvala Bogu da radi barem nešto.
Na birou u Mostaru ima mislim oko 400 pravnika, a samo oni koji imaju tu famoznu štelu steknu odmah posao ili nađu istog trenutka pripravnički staž. Nemate pojma kako čovjek postane depresivan u takvoj situaciji. Biće bolje, ako Bog da.
Totalno sam razočaran, da se odmah razumijemo, nisam ja u pitanju nego neko drugi, jako blizak.
S druge strane imam dosta prijatelja koji su završili pravni fakultet i tačno ih jedan radi i to na recepciji u hotelu, hvala Bogu da radi barem nešto.
Na birou u Mostaru ima mislim oko 400 pravnika, a samo oni koji imaju tu famoznu štelu steknu odmah posao ili nađu istog trenutka pripravnički staž. Nemate pojma kako čovjek postane depresivan u takvoj situaciji. Biće bolje, ako Bog da.
-
Eborg
#3265 Re: Pravni fakultet
Kud tebe ne zapališe jučer, "institucijo"...
Pravni fakultet u Sarajevu: Povrijeđeni studenti prilikom prijave izbornih predmeta
Pravni fakultet u Sarajevu: Povrijeđeni studenti prilikom prijave izbornih predmeta
- Tesla10
#3266 Re: Pravni fakultet
Ma jesi mi "pametan" ali stvarno si "pametan". Nije potrebno paliti fakultete i ostale zgrade, potrebno je istjerati lopove koji su se u njih uvukli.Eborg wrote:Kud tebe ne zapališe jučer, "institucijo"...![]()
-
Eborg
#3267 Re: Pravni fakultet
Pokušaj neke stvari manje doslovno shvatati.
Kadar PFSA se neće nikad "odjednom" promijeniti kao što je to, makar teoretski, moguće u politici ostavkom vlade ili novim izborima. Danas da se krene s najboljom namjerom opet bi se to sve na PFSA izmijenilo za tek 15-20 godina.
Da se razumijemo, ovdje je kriv dekan koji je dao jedno 400 obećanja a nijedno nije ispunio. On je "raja" jer "ne pegla puno na ispitu" pa ga zato ljudi tolerišu, u svemu ostalom je teški i apsolutni promašaj.
Banalan primjer - dvaput sam mu u onoj njegovoj komunikaciji sa studentima predložio da se upisni materijal za upis godine/ovjeru semestra prodaje u onoj skriptarnici preko puta studentske službe da se ne mora čekati 20 minuta da se isti kupi pa onda opet 20 minuta da se preda ispunjen. Kada tako nešto PREJEDNOSTAVNO nije htio/mogao riješiti, onda je zaista smiješno očekivati neke bitne promjene na fakultetu. Uz EFSA je ovo najbogatiji fakultet na čitavom univerzitetu i očito samo za to i služi, jebo uslove u zgradi, neprofesionalan i nestručan kadar, prekobrojan i po svemu nepotreban broj studenata itd.
Kadar PFSA se neće nikad "odjednom" promijeniti kao što je to, makar teoretski, moguće u politici ostavkom vlade ili novim izborima. Danas da se krene s najboljom namjerom opet bi se to sve na PFSA izmijenilo za tek 15-20 godina.
Da se razumijemo, ovdje je kriv dekan koji je dao jedno 400 obećanja a nijedno nije ispunio. On je "raja" jer "ne pegla puno na ispitu" pa ga zato ljudi tolerišu, u svemu ostalom je teški i apsolutni promašaj.
Banalan primjer - dvaput sam mu u onoj njegovoj komunikaciji sa studentima predložio da se upisni materijal za upis godine/ovjeru semestra prodaje u onoj skriptarnici preko puta studentske službe da se ne mora čekati 20 minuta da se isti kupi pa onda opet 20 minuta da se preda ispunjen. Kada tako nešto PREJEDNOSTAVNO nije htio/mogao riješiti, onda je zaista smiješno očekivati neke bitne promjene na fakultetu. Uz EFSA je ovo najbogatiji fakultet na čitavom univerzitetu i očito samo za to i služi, jebo uslove u zgradi, neprofesionalan i nestručan kadar, prekobrojan i po svemu nepotreban broj studenata itd.
- Tesla10
#3268 Re: Pravni fakultet
Dobro sam ja stvari shvatio, a ti si ono "zapaliti" mogao staviti pod navodnike.Eborg wrote:Pokušaj neke stvari manje doslovno shvatati.
-
FreakyStyley
#3269 Re: Pravni fakultet
Zna li neko do kad se moze izabrat izborni?
-
Eborg
#3270 Re: Pravni fakultet
Vala, što se mene tiče, pravu sam stvar stavio pod navodnike. Travnik, Vitez, Sarajevo, Kiseljak, Bijeljina, Pale, filovane paprike - pronađi uljeza.Tesla10 wrote:Dobro sam ja stvari shvatio, a ti si ono "zapaliti" mogao staviti pod navodnike.
- Tesla10
#3271 Re: Pravni fakultet
Samo ti kotrljaj očima, samo ti...Eborg wrote:Vala, što se mene tiče, pravu sam stvar stavio pod navodnike. Travnik, Vitez, Sarajevo, Kiseljak, Bijeljina, Pale, filovane paprike - pronađi uljeza.Tesla10 wrote:Dobro sam ja stvari shvatio, a ti si ono "zapaliti" mogao staviti pod navodnike.
-
FreakyStyley
#3272 Re: Pravni fakultet
Skonto.FreakyStyley wrote:Zna li neko do kad se moze izabrat izborni?
-
Eborg
#3273 Re: Pravni fakultet
Vala džigerama više neću. Na ovom fakultetu se više napatiš dok prijaviš ispit, nađeš mjesto, upišeš ocjenu i onda to sve ovjeriš nego što ga naučiš i položiš. To dovoljno govori o njegovom nivou, jebo me onaj ko mi usadi zabludu da je Pravni fakultet u Sarajevu "nivo" i "bolji" od ovih pijačarskih fakulteta diljem BiH.Tesla10 wrote:Samo ti kotrljaj očima, samo ti...Eborg wrote:Vala, što se mene tiče, pravu sam stvar stavio pod navodnike. Travnik, Vitez, Sarajevo, Kiseljak, Bijeljina, Pale, filovane paprike - pronađi uljeza.Tesla10 wrote:Dobro sam ja stvari shvatio, a ti si ono "zapaliti" mogao staviti pod navodnike.
Tačno me sramota bude kada u poslovnoj komunikaciji spomenem svoju almu mater.
- Kemo BA
#3274 Re: Pravni fakultet
Molim pravni savjet : Kako ubijediti predsjednika sindikalne organizacije o vaznosti Kolektivnog ugovora kako za radnike tako i za poslodavce. Sve sto sam znao sam pokusao i ne ide.

-
zvrk
#3275 Re: Pravni fakultet
nije to pravni nego ljudski savjet . pogledajte da vec nemate granski kolektivni ugovorKemo BA wrote:Molim pravni savjet : Kako ubijediti predsjednika sindikalne organizacije o vaznosti Kolektivnog ugovora kako za radnike tako i za poslodavce. Sve sto sam znao sam pokusao i ne ide.
probajte izabrat drugog predstavnika
sretno
mozete probati i razgovor sa inspektorom za rad ili sa udruzenjem Vaša prava radi savjeta