Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
lord-executioner wrote:
U ovom slucaju, njihova je sreca sto se ne mogu usporedjivati; kod nas se svi busaju u prsa evropejstvom, a ustrajanjem na nacionalnim retorikama i teorijama zabijaju Evropi noz u ledja. Ne treba porediti ostatak Evrope sa Balkanom. U pravoj Evropi ljudi su stvorili Evropsku Uniju upravo da bi pospjesili multinacionalnu koheziju i saradnju, dok kod nas svi hrle u EU jer su u zabludi da ce pare onda padati k'o kisa.
Ovo boldano si u pravu, to je zbog ne poznavanja slobode tržišta i tržišne konkurentnosti.
A što se tiče sreće SAD-a to je malo upitno? Nisam baš potpuno siguran u njihove
sustave ravnopravnosti i demokracije, Iako im priznajem zavidan nivo.
Američki građani su pokazali visok stupanj demokracije i da su zaista željeli promjene. Za njih je ne bitno koje je ko rase, spola, vjere, već šta on nudi. Pobjeda Obame je istorijski čin, ne samo za Ameriku, nego za čitav svijet i pokazatelj da ako uložiš trud, znanje i volju sve možeš ostvariti. Mislim da dolazi jedno novo doba, doba u kojem primat neće biti na ratovima, već primat na politici dogovora i kompromisa, primat na običnom čovjeku i poboljšanju njegovog standarda i mnogim drugim vrijednostima koje doprinose ne samo Americi, već čitavom svijetu. Amerikanci su pokazali na ovim izborima da su promjene itekako moguće i nisu se vodili parolom kojom se vode naši građani, sve će biti isto, opet će oni pobjediti, neću izaći na izbore. Građani BiH trebaju da uče iz netom održanih izbora u Americi i da konačno shvate da je sudbina zemlje isključivo u njihovim rukama i da oni ako žele mogu promjeniti stanje u zemlji tako što će na izborima reči ne trenutno vladajućoj fašističkoj oligarhiji. Ponosan sam na Američke građane i njihov izbor i istovremeno se stidim večine BiH građana (prvo onih koji nisu izašli na izbore, pa onda onih koji su glasali za jedne te iste koji nas godinama pljačkaju) koji su ne spremni da izaberu promjene u ovoj zemlji i koji su obični pasivni posmatrači događaja oko sebe misleći da će neko drugi rješiti njihovo pitanje i njihove probleme. Ko ne bi bio za Obamu ako pogledamo javne ličnosti iz svijeta muzike i filma koji su ga podržali( npr. Bruce Springsteen, Pearl Jam, George Clooney, Robert De Niro, Al Pachino, Alec Baldwin, Bob Dylan, U2, Madonna, Sean Penn, Susan Sarandon i mnogi drugi).
Last edited by Better Man on 05/11/2008 09:52, edited 2 times in total.
CAKAL wrote:POBJEDA POBJEDA SRETAN SAM STO SAM BIO STO SAM PRISUSTVOVAO KAO GRADZANIN BIH ISTORIJSKIM IZBORIMA U AMERICI NA VLAST DOLAZE DOKAZANI PRIJATELJI BIH.NEKA JE ZIV I ZDRAV BARACK OBAMA NOVI PREDSJEDNIK AMERIKE NEKA SE ZNA I BOSANCI I HECEGOVCI SU UCESTOVALI U VELIKOJ POBJEDI.
Svaka cast nasim bosancima koji su imali prilike birati americkog predsjednika, svaka cast i cestitam im.
Mozda da i nama ovdje u BiH osvane i dodju bolji dani...
Sabrija wrote:E sada ima da zatvore svoju lobisticku kucu u SDA i da prekinu sa nelegalnim u ANTIustavnim aktivnostima, jer RS je entitet a ne drzava...
lord-executioner wrote:Amerikanci su pokazali da su nacija spremna prevladati predrasude, i to dvostruke: izabrati za predsjednika nekoga kome je srednje ime Hussein ( bez obzira na to sto je krscanin, ljudi su podlozni sugestiji ), i nekoga ko prije 45 godina nije mogao ni glasati u dobrom dijelu americkih drzava, a kamoli biti biran za predsjednika. Zbog toga sam, kao covjek, ponosan na Ameriku i Amerikance, a stostruko se stidim ove drzave, ovih nacija i ovih ljudi, koji nikada nece u sebi probuditi takvu svijest, i slomiti okove trule tradicije. Ne treba se pitati sta ce Barakova pobjeda donijeti Bosni, Hrvatskoj ili Srbiji; treba se pitati kako 300 miliona ljudi moze pobijediti diskriminaciju koja je trajala vijekovima, a cetiri miliona nemaju sposobnost ni da priznaju da im je diskriminacija nacin zivota.
p.s. Nisam cestito ni napisao ovo, a netko je vec potcrtao "Ucite kako se glasa na izborima". Lijepo, kratko i istinito receno!
Normalno da se treba pitati sta ce Obamina ili bilo cija pobjeda donjeti Bosni (nama) to i jeste jedino bitno. Bosanci nisu amerikanci,niti ce to ikada biti,niti bi valjalo da budu.Americki standardi se ne mogu primenjivati na nas niti nasi na njih,to su dva svijeta,bez dodirnih tacaka.
nevjerojatno! ovo je ce biti jedan od najvecih dana za povijest.
THE FIRST BLACK PREZ! (ne mogu se ne sjetiti svaki put kad kazem first black pres. onog dijela iz filma All About Benjamins kad se vozi u autu i lagano uvlaci dim dok mase masama hahaha)
simpozijum delirijum wrote:OK ! manje euforije narode , i meni je draze da ce Obama biti predsjednik USA , mada jos nije predsjednik ( preuzima duznost zvanicno tek u Januaru 2009 kada polaze zakletvu ), a " gospodin " Bush ima jos skoro 100 dana da pravi belaj i koji tek sada moze raditi sta oce ', zaboli ga cuna !
Obama i sva ova euforija oko njega su mi malo smijesni , on je takodjer igrac , nova lutka sa naslovne strane ,a zna se da mega korporacije konce vuku , ili ? lova , pare , interes !
ono sto je izjavljivao pred konacnicu izbora , a pogotovo njegov potpresjednicki kandidat Biden , ne razlikuju se puno od bushista , Iran ce nagrajisati , Irak ce i dalje patiti , Afganistan sa vise USA vojnika , ekonomija je trenutno nepopravljivo urusena , i da je genije ne moze je popraviti i ovako i onako ,
nema spektakularnih promjena , samo malo manje kaubojstine i novo USA nasminkano imperijalno lice diktatora
ma hajde , nek' se crnci malo raduju , i zatim mrs' nazad u geto !
Banned user for reason “Zbog rasistickih izjava i posto ti je prvi ban, odmor od 2 sedmice. Drugi put ce biti trajni. Sa-X nije poligon za istresanje frustracija. Kultura dijaloga i pravila ovog foruma se moraju postivati.”
» simpozijum delirijum
sasa_t wrote:PITANJE VECERI: Kako je SAD uspio izabrati ovakvog predsjednika samo osam godina nakon Bush-a?
Ja to vec dva puta odgovaram. Ovo je moglo doci samo nakon kretena kao BUsh.
Da je Mccain bio 8 godina unjesto Busha, nema sanse da bi crnac bio predsjednik za jos 100 godina.
Samo ga je ovaj kreten mogao producirati.
Naravno. Ono sto je Bush unistio za 8 godina neko drugi ne bi ni za 8 decenija. Kad spojis moc i budalu njegovog kalibra, cijeli svijet je u opasnosti. Zato su se ovi izbori pratili globalno, ovo nije samo pobjeda americkih demokrata vec velike vecine ljudi u svijetu, svi mozemo odahnuti.
Promjene nece doci preko noci ali bitno je da od veceras pocinju, nada postoji.
Slazem se da nada postoji, valja Obami pocistiti govna koje po svijetu posrao njegov predhodnik.
Ovo je veliki dan kada je Amerika izabrala pravog covjeka da i njima bude bolje a takodje da u svijetu napravi red i MIR.
Demokratska struja je svakako bolje rjesenje nego republikanska, a kako je Amerika to sto jeste, mjesecima se treba pricati o njihovim izborima Nema to sve bas velike veze s nama, ali eto... Ima doduse neke skroz minorne.
VR6 wrote:Mislim da ste se previse napuhali sa tim "musliman" i sl, jer se covjek ne izjasnjava tako.
Obamino pola familije sa oceve strane JESU Muslimani prihvati ili ne, to je cinjenica.
Ali sam Obama nije i ne izjašnjava se tako. Šta više bliži je ateizmu. Ali sve to je nebitno, jer Američki građani su prvenstveno birali čovjeka, čovjeka koji im je ponudio jednu novu Ameriku, drugačiju od one Bushove i za njih je nebitno kako se izjašnjava po vjeri i da li je crnac ili bjelac.
Last edited by Better Man on 05/11/2008 09:54, edited 1 time in total.
Furby wrote:@Lincoln-Burrows, I like ur pic, licis li na tog tipa?
Tebi opomena pred ban, drzi se teme, flertuj i zezaj se putem PPa.
Nakon ciscenja tema, odluka preinacena, radi chata i namjernog skretanja s teme, 7 dana odmora.
KAranana i Lincoln B., flertujte putem PPa.
Hvala na pozornosti
CAKAL wrote:POBJEDA POBJEDA SRETAN SAM STO SAM BIO STO SAM PRISUSTVOVAO KAO GRADZANIN BIH ISTORIJSKIM IZBORIMA U AMERICI NA VLAST DOLAZE DOKAZANI PRIJATELJI BIH.NEKA JE ZIV I ZDRAV BARACK OBAMA NOVI PREDSJEDNIK AMERIKE NEKA SE ZNA I BOSANCI I HECEGOVCI SU UCESTOVALI U VELIKOJ POBJEDI.
Svaka cast nasim bosancima koji su imali prilike birati americkog predsjednika, svaka cast i cestitam im.
Mozda da i nama ovdje u BiH osvane i dodju bolji dani...
Ne kontam
Šta ne kontaš? Obama na vlasti = nema rata = jeftinija nafta = svima bolje
Americki izbori su pokazali mentalni sklop danasnjeg insana..koji je spreman promjeniti misljenje preko noci.Ne zaboravimo da je ova Amerika koja je glasala za Obamu u vecem slucaju(u ranijim izborima) glasala za mnoga zla sirom zemaljske kugle...
Tek kad je bjeda zakucala istima na vrata promjenili su misljene.Ja licno ne vjerujem u neku Americku demokratiju koja se zasniva na kapitalistickim nacelima.Obama ce dozivjeti istu sudbinu kao i predhodni Americki predsjednici...a da pritom nece uspjeti ni neki veci procent ispraviti sve strahote koje je Amerika u ovih zadnjih 15-tak godina pocinila sirom svejta.
...i gledajuci Obamu dobio sam neki ljepi osjecaj u grudima,covjek pravde,covjek koji ima ideju,harizmu...dopada mi se,no sve ce to izbljediti kad razni savjetnici i ljudi iz sjenke pocnu da vode glavnu rjec.Od Obame ce ostati samo ljepe one virtuelene uspomene.
turban wrote:Americki izbori su pokazali mentalni sklop danasnjeg insana..koji je spreman promjeniti misljenje preko noci.Ne zaboravimo da je ova Amerika koja je glasala za Obamu u vecem slucaju(u ranijim izborima) glasala za mnoga zla sirom zemaljske kugle...
Tek kad je bjeda zakucala istima na vrata promjenili su misljene.Ja licno ne vjerujem u neku Americku demokratiju koja se zasniva na kapitalistickim nacelima.Obama ce dozivjeti istu sudbinu kao i predhodni Americki predsjednici...a da pritom nece uspjeti ni neki veci procent ispraviti sve strahote koje je Amerika u ovih zadnjih 15-tak godina pocinila sirom svejta.
...i gledajuci Obamu dobio sam neki ljepi osjecaj u grudima,covjek pravde,covjek koji ima ideju,harizmu...dopada mi se,no sve ce to izbljediti kad razni savjetnici i ljudi iz sjenke pocnu da vode glavnu rjec.Od Obame ce ostati samo ljepe one virtuelene uspomene.
Hajde lagano prosetaj i idi ponovo gledaj intervju Bakira Izetbegovica gdje kaze da ljudi zasluzuju samo NEKA ljudska prava!
VR6 wrote:Mislim da ste se previse napuhali sa tim "musliman" i sl, jer se covjek ne izjasnjava tako.
Obamino pola familije sa oceve strane JESU Muslimani prihvati ili ne, to je cinjenica.
Ali sam Obama nije i ne izjašnjava se tako. Šta više bliži je ateizmu. Ali sve to je nebitno, jer Američki građani su prvenstveno birali čovjeka, čovjeka koji im je ponudio jednu novu Ameriku, drugačiju od one Bushove i za njih je nebitno kako se po vjeri izjašnjava Obama i da li je crnac ili bjelac.
Radujem se pobjedi Obame, cestitam nasim bosancima tamo u USA sto su glasali za njega.
Sto se tice vjere novog americkog predjednika, to je nejnevaznija stvar, covjek je dobio izbore jer se pokazao kao pravi covjek, nista manje i nista vise.... (ima li americka zastava ovdje)
lord-executioner wrote:Amerikanci su pokazali da su nacija spremna prevladati predrasude, i to dvostruke: izabrati za predsjednika nekoga kome je srednje ime Hussein ( bez obzira na to sto je krscanin, ljudi su podlozni sugestiji ), i nekoga ko prije 45 godina nije mogao ni glasati u dobrom dijelu americkih drzava, a kamoli biti biran za predsjednika. Zbog toga sam, kao covjek, ponosan na Ameriku i Amerikance, a stostruko se stidim ove drzave, ovih nacija i ovih ljudi, koji nikada nece u sebi probuditi takvu svijest, i slomiti okove trule tradicije. Ne treba se pitati sta ce Barakova pobjeda donijeti Bosni, Hrvatskoj ili Srbiji; treba se pitati kako 300 miliona ljudi moze pobijediti diskriminaciju koja je trajala vijekovima, a cetiri miliona nemaju sposobnost ni da priznaju da im je diskriminacija nacin zivota.
p.s. Nisam cestito ni napisao ovo, a netko je vec potcrtao "Ucite kako se glasa na izborima". Lijepo, kratko i istinito receno!
Normalno da se treba pitati sta ce Obamina ili bilo cija pobjeda donjeti Bosni (nama) to i jeste jedino bitno. Bosanci nisu amerikanci,niti ce to ikada biti,niti bi valjalo da budu.Americki standardi se ne mogu primenjivati na nas niti nasi na njih,to su dva svijeta,bez dodirnih tacaka.
Niko ne govori o bh. i americkom standardu, nego o ljudskim standardima koji su ovih dana dozivjeli ogroman trijumf u Americi, a kod nas nema nikakvih izgleda da ce se desiti nesto slicno. Potom, ne moze nikad i nikako biti vaznije da Obamina pobjeda nesto donese BiH, od toga da sami gradjani BiH donesu promjene. I ne, nikakve zajednice ljudi ne mogu biti dva svijeta, bez dodirnih tacaka, jer je dodirna tacka koja se izgubila iz mentaliteta balkanske regije upravo ljudskost.