Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vivace

#3251 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

evo sta sam primetila..prste na nogama BOLJE OSECAM ,NIJE OSECAJ KAO DA SU U GIPSU, VEC MALO BOLJE....a to mi je tetka koja je lekarrekla da je to od cigara i da moram odnmah ostaviti cigare ili ce mi seci noge. necu ovaj put zahebati,suvise je opasno. nikad vise nijedan dim.
ema_ema

#3252 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ema_ema »

vivax wrote:vivace
sad cu ti ja nesto napisati,ali nemoj da pomislis da te napadam ili ne znam vec sta.Najbolje bi bilo da ti ne posjecujes ovu temu,(nemoj misliti da smaras ili sl.) nego imam osjecaj da ti cim procitas naziv ove teme ili ti neko spomene rijec cigareta ti padas u depresiju.I ja sam donedavno prestao pa sam opet poceo pa opet evo prestao ali ovaj put ne brojim dane, niti trazim pomoc po forumu.Jedno sam skontao kad god udjem na forum i procitam naslov ove teme podsjeti me na cigaretu i budi neke hajmo ih nazvati emocije.Mislim da je i sa tobom isti slucaj ako ne i gori.Nađi sebi nekakavu obavezu vrti se po stanu,peri veš,suđe, farbaj ogradu na balkonu ili sta vec...samo da stvoris zanimaciju...Mani se foruma i jadikovanja...Brojanje dana je prvi znak da ces je opet kad tad zapaliti...Mozes brojati prvih 5-6 dana, ali kasnije to se uz volju za prestankom konzumiranja cigareta zaboravi.Ja sam prestao da brojim,jer znam kad sam zadnji put prestao sa konzumiranjem cigareta svaki dan sam brojao i cinio mi se veliki i tako 4 mjeseca,i kontam ma kad sam mog'o 4 mjeseca mogu svakako hajd da je ja jednu zapalim (nakon 4 mjeseca) all... zaebah se ....
I ja mislim da je tako. Nova sam na ovoj temi, i ima super stvari i podrske, ali iskreno kako sam pocela ulaziti i citati o cigarama i ja vise o njima razmisljam i vise mi fale...Nego sta mislite o onim biljnim u apoteci? Kazu da su grozne :) ali ipak kad se javi velika zelja, posto nam je sad vecini samo jos u glavi cigara, malo se zavarati..
Pasiflora

#3253 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

ema_ema wrote:Nego sta mislite o onim biljnim u apoteci? Kazu da su grozne :) ali ipak kad se javi velika zelja, posto nam je sad vecini samo jos u glavi cigara, malo se zavarati..
Ovo bi bilo super kada se ne bi prije ili kasnije morala suociti sa tom zeljom. Znaci, ako vec odlucis prestati uradi sve sto je u tvojoj moci da agonija sto prije prestane. Razvlacenje patnje je veca patnja (barem meni).
vivace wrote:evo sta sam primetila..prste na nogama BOLJE OSECAM ,NIJE OSECAJ KAO DA SU U GIPSU, VEC MALO BOLJE....a to mi je tetka koja je lekarrekla da je to od cigara i da moram odnmah ostaviti cigare ili ce mi seci noge. necu ovaj put zahebati,suvise je opasno. nikad vise nijedan dim.
Drago mi je da ti je noga bolje :) . Super! Istraj u tome!
I sto ti je @vivax napisao/la: nađi sebi neku zanimaciju.
vivace

#3254 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

vivax wrote:vivace
sad cu ti ja nesto napisati,ali nemoj da pomislis da te napadam ili ne znam vec sta.Najbolje bi bilo da ti ne posjecujes ovu temu,(nemoj misliti da smaras ili sl.) nego imam osjecaj da ti cim procitas naziv ove teme ili ti neko spomene rijec cigareta ti padas u depresiju.I ja sam donedavno prestao pa sam opet poceo pa opet evo prestao ali ovaj put ne brojim dane, niti trazim pomoc po forumu.Jedno sam skontao kad god udjem na forum i procitam naslov ove teme podsjeti me na cigaretu i budi neke hajmo ih nazvati emocije.Mislim da je i sa tobom isti slucaj ako ne i gori.Nađi sebi nekakavu obavezu vrti se po stanu,peri veš,suđe, farbaj ogradu na balkonu ili sta vec...samo da stvoris zanimaciju...Mani se foruma i jadikovanja...Brojanje dana je prvi znak da ces je opet kad tad zapaliti...Mozes brojati prvih 5-6 dana, ali kasnije to se uz volju za prestankom konzumiranja cigareta zaboravi.Ja sam prestao da brojim,jer znam kad sam zadnji put prestao sa konzumiranjem cigareta svaki dan sam brojao i cinio mi se veliki i tako 4 mjeseca,i kontam ma kad sam mog'o 4 mjeseca mogu svakako hajd da je ja jednu zapalim (nakon 4 mjeseca) all... zaebah se ....

jel ti to kazes da si propusio ? :sad:

sto se mene tice imam problema u disanju.ne mogu da uzmem kiseonika koliko mi treba. i to sve zbog cuigareta. mislim da imam i emfizem pluca. osecaM mirise i ukuse malo vise,sto da lazem,dosta vise...ali moracu da cuvam kilazu.inace stanje regularno. :D
Psn

#3255 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

Sto kazu @vivax i @ema_ema.. ima tu istine, za neke. Ja koji ne konzumiram cigarete.. dodje mi da zapalim (haha, cak jednom i jesam.. da se "prisetim" kako je). Ali, to za tako - nekom da, nekom ne.
Svakako vam je zapazanje na mestu.

A za te "biljne".. svako udisanje produkta sagorevanja je stetno (kancerogeno). Jedina razlika je sto nema nikotina (i ostlaih alkaloida + pojacivaca delovanja alkaloida), pa nema ni fizickog "navlacenja". Ali ima psihickog.
Srecom, kazu da su jako grozne.. pa ti se mozda i ne dopadnu :D
drugi_profil

#3256 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

ema_ema wrote: I ja mislim da je tako. Nova sam na ovoj temi, i ima super stvari i podrske, ali iskreno kako sam pocela ulaziti i citati o cigarama i ja vise o njima razmisljam i vise mi fale...Nego sta mislite o onim biljnim u apoteci? Kazu da su grozne :) ali ipak kad se javi velika zelja, posto nam je sad vecini samo jos u glavi cigara, malo se zavarati..
Ne shvatas znacenje rijeci GROZNE u ovom opisu. Dakle GROZNE su!
Kao kad zapalis slamu po kojoj su krave vrsile nuzdu.

Drugo, potreba da guras u usta nesto sto se dimi je ostatak onog ovisnika kojeg istjerujemo. Vjeruj mi da nijedan normalan covjek to ne zeli. Stavljati dimljive predmete pod nos i udisati zagusljiv dim?! Hajde?

Kad shvatis da to niej ceif nego ovisnost, rjesices se razmisljanja o tome.
U krajnjem slucaju postoje el. cigarete sa beznikotinskim punjenjima, ali to je kompromis sa ovisnikom (koji ne trpi kompromise) i vjerovatno vodi do duhana ponovo.
vivace

#3257 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

ja kad sam bila dete,palila sam bambus pa uvlacila dim kroz peteljku. to je najlepsi dim. :D
ema_ema

#3258 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ema_ema »

Psn i drugi_profil, vratili ste me na pravi put :), fizicku ovisnost ja i nemam, ali psihicku da. Kako kazete samo zavaravanje i odrzavanje navike na cigaru..meni sada sunce treba i biciklo i super sam :)...a drugi_profil je li ti sada stvarno nemas uopste zelje za njima? Moguce doci na taj nivo?
ema_ema

#3259 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ema_ema »

Pasiflora wrote:
ema_ema wrote:Nego sta mislite o onim biljnim u apoteci? Kazu da su grozne :) ali ipak kad se javi velika zelja, posto nam je sad vecini samo jos u glavi cigara, malo se zavarati..
Ovo bi bilo super kada se ne bi prije ili kasnije morala suociti sa tom zeljom. Znaci, ako vec odlucis prestati uradi sve sto je u tvojoj moci da agonija sto prije prestane. Razvlacenje patnje je veca patnja (barem meni).

Pravo zboris :) Odustajem od biljnih...Najbitnije je sebe ubijediti da ne pusis vise i to je to. Cuj biljna, pa cigara je i to, a ti vise ne pusis i ne treba ti cigara..Eto ga ;)
vivace

#3260 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

moj brat mene izbegava... :? :cry: da li zato sto mu se malo greben o e cigaretu ili zasto pojma nemam. uglavnom izbegava me...mozda zato sto cim ga vidim ja pocnem da pricam na kojem sam danu kako se osecam,kako bi on trebao da ostavi cigaretu,i tu e. jeste da nema nikotina uopste, ali opet.nije sisance. :D
i pricam mu stalno da treba da procita 2 knjige i pogleda video,pa sam mu se smucila. :sad:
a alergican je na kompjuter...ogranicava mi vreme provedeno na kompjuteru.a ja kradom,krisom... :-)
drugi_profil

#3261 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

ema_ema wrote:Psn i drugi_profil, vratili ste me na pravi put :), fizicku ovisnost ja i nemam, ali psihicku da. Kako kazete samo zavaravanje i odrzavanje navike na cigaru..meni sada sunce treba i biciklo i super sam :)...a drugi_profil je li ti sada stvarno nemas uopste zelje za njima? Moguce doci na taj nivo?
Ne. Nikakve zelje da to stavim u usta. Smeta mi dim od drugog, gusi me. Smrde mi prostorije u kojima se pusi i zelim izaci. Ni po koju cijenu me nece neko natjerati da udjem u prostor gdje se pusi, cak ni na poslu.
Sve je to samo zato sto sam duboko svjestan sta je u tom dimu i da ja ne zelim da to udje u mene.

Sto se tice sjecanja na ugodne trenutke sa cigarama, toga bude, ali to je isto kao neko sjecanje na dane iz proslosti. Zelis da ti se ponove, ali znas da cigara nije dovoljna da bi se to desilo. Zapalis je, taj se dan nije vratio, a ti si zasro do kragne.
Pasiflora

#3262 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

Nocas sam sanjala da sam zapalila. Znam da svi to sanjaju prije ili kasnije i iskrena da budem, jedva sam cekala taj san :mrgreen:. Na moje razocarenje, nisam uzivala u cigari vec sam (u snu) bila uplasena da ce moji skontati da sam zapalila :!: Probudila sam se razocarana sto bas niti malo nisam uzivala u cigari :zoka:
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#3263 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Pasiflora wrote:Nocas sam sanjala da sam zapalila. Znam da svi to sanjaju prije ili kasnije i iskrena da budem, jedva sam cekala taj san :mrgreen:. Na moje razocarenje, nisam uzivala u cigari vec sam (u snu) bila uplasena da ce moji skontati da sam zapalila :!: Probudila sam se razocarana sto bas niti malo nisam uzivala u cigari :zoka:
:lol: :lol: :lol:
drugi_profil

#3264 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

Pasiflora wrote:Nocas sam sanjala da sam zapalila. Znam da svi to sanjaju prije ili kasnije i iskrena da budem, jedva sam cekala taj san :mrgreen:. Na moje razocarenje, nisam uzivala u cigari vec sam (u snu) bila uplasena da ce moji skontati da sam zapalila :!: Probudila sam se razocarana sto bas niti malo nisam uzivala u cigari :zoka:
Dobrodosla. Ja sam se probudio uplakan sto sam zapalio u snu.
Proklet da je dan kad sam je prvi put u usta stavio.
vivace

#3265 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

a ja sam sanjala da se drogiram,da li zvacem,da li snifujem,tako nesto.uglavnom ,svet je bio crno beli i dosadan,a kad sam se nadrogirala postao je u bojama le onako,bas lep. :-)
vivace

#3266 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

svi smo imali probleme u snu.. :D :-)
vivace

#3267 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

ja propusila... :D
drugi_profil

#3268 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

vivace wrote:ja propusila... :D
To je 1. april jelde?
vivace

#3269 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

drugi_profil wrote:
To je 1. april jelde?

jeste....nisi se dao prevariti... :lol:
Psn

#3270 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

drugi_profil wrote:
To je 1. april jelde?
Vivace ne manjka sa humorom :D
Psn

#3271 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

vivace wrote:moj brat mene izbegava... :? :cry: da li zato sto mu se malo greben o e cigaretu ili zasto pojma nemam. uglavnom izbegava me...mozda zato sto cim ga vidim ja pocnem da pricam na kojem sam danu kako se osecam,kako bi on trebao da ostavi cigaretu,i tu e. jeste da nema nikotina uopste, ali opet.nije sisance. :D
i pricam mu stalno da treba da procita 2 knjige i pogleda video,pa sam mu se smucila. :sad:
Kom pusacu ne smetaju "popovaoci" :)
ali i pomazu, jer se neko nekad i zamisli na kraju.
A sa tom takvom upotrebom "elektronike" - samo gubi vreme i novac, a ni milimetar nije nigde mrdnuo.
Ako zaista hoce prestati pusiti (skroz sve prestati) - mora se potpuno prebaciti na elektroniku, a onda i u nekom vremenu (npr. tri meseca, pola godine ili godinu) - odvici se i od nje. A da bi osetio prednosti elektronike nad duvanom i da bi je "zavoleo" vise (tj. zaboravio duvan) - mora imati nikotina. Ovako je - vazduh, prazno, kobajagi.. i to ne vodi nicemu drugo do - zapaliti cigaretu i pusiti. Ni milimetar pomaka.
Itd.
Last edited by Psn on 01/04/2013 14:37, edited 1 time in total.
vivace

#3272 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

m@m@ wrote:umalo vivace da te naruzimImage :thumbup:

zato sam stavila objasnjavajuceg smajlija...da se ne sruci na moju glavu planina grdnje... :D
Joker88

#3273 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Joker88 »

vidim drzite se i dalje :thumbup: :thumbup:
vivace

#3274 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

Joker88 wrote:vidim drzite se i dalje :thumbup: :thumbup:

kako si nam ti?
Joker88

#3275 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Joker88 »