Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Junuz_Juka

#3251 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

DexterTZ wrote:
she+ wrote:i meni su rekli da me ne kosta nista uvodjenje mobilnog bankarstva
al zato poslije u ugovoru procitah da je cenera ako hocu ukinut :D

elem, znam da centralna banka ima jedinstveni registar za kredite i za transakcije poslovnih subjekata, za obicne gradjane ne vjerujem da mogu imati

a inace, ovaj iz porezne je u nekom od tih intervjua rekao da su podatke pribavili od obavjestajnih podataka SIPE, no i to smo ustanovili da je suhveli jer su banke njima duzne prijavljivati iznose od 30.000 KM.. mada ne znam, vjerovatno mogu sta god da im djeluje sumnjivo

iako to nista u sustini ne mijenja stvari, mene bas interesuje kako je isla ta cijela procedura izmedju njih
Treba istaknuti da je okidač 30 000KM u jednoj transakciji ili više njih npr 10 000 u tri transakcije koje se mogu dovesti u vezu a ne 30 000 KM za tri godine..Zamisli tog teroristu koji svaki mjesec 400-1000KM prebacuje sebi.Pa prije bi umro od gladi nego što bi organizovao napad.To piše ja mislim kod svakog na ugovoru sad ne znam kako je od banke do banke.
Mene interesuje od početka kako su došli do podataka fizičkih lica, jer Porezne uprava zna samo za firme, tj. pravna lica.
I Porezna uprava i banke kriju ovu proceduru između njih. Znamo da je to bio pismeni zahtjev, ali taj zahtjev je nemoguće dobiti. Ako je sve po zakonu, što ga kriju?
I laže Šerif da je podatke dobio od SIPE samo za osobe sa preko 30 000 KM, zato što ima ljudi sa manje od 30 000 KM uplata iz inostranstva za preiod 2015-2018 pa opet dobili kovertu.
Ima li uopšte smisla da SIPA obavještajne podatke o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma dijeli sa Poreznom upravom? Valjda je prava adresa tužilaštvo?
Podnešeni su prigovori agenciji za zaštitu ličnih podataka, pa vidjet ćemo šta će se desiti.
The 100

#3252 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

privatna država stranačko sve uposleno od vrha do dna i vi se čudite kako su do podataka došli, majko mila
madner

#3253 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

PU je naravno prava adresa za pranje novca, pa ne moze SIPA sve :D
Norm

#3254 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Norm »

...ja sam za period tri godine, 2015-2017 dobiJo poziv za oko 25.000 ukupno...i to nema price, ti si na spisku... :bih: :bih: :bih:
Njima su ocito bitnije te 2.000milje od mene nego miliJoni od 'uglednih privrednika'...doduse ja nikad nisam 'ucestvovao' u 'podupiranju' kandidata sa liste...my bad :bih:
Last edited by Norm on 03/08/2018 22:40, edited 1 time in total.
DexterTZ

#3255 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

Junuz_Juka wrote:
DexterTZ wrote:

elem, znam da centralna banka ima jedinstveni registar za kredite i za transakcije poslovnih subjekata, za obicne gradjane ne vjerujem da mogu imati

a inace, ovaj iz porezne je u nekom od tih intervjua rekao da su podatke pribavili od obavjestajnih podataka SIPE, no i to smo ustanovili da je suhveli jer su banke njima duzne prijavljivati iznose od 30.000 KM.. mada ne znam, vjerovatno mogu sta god da im djeluje sumnjivo

iako to nista u sustini ne mijenja stvari, mene bas interesuje kako je isla ta cijela procedura izmedju njih
Treba istaknuti da je okidač 30 000KM u jednoj transakciji ili više njih npr 10 000 u tri transakcije koje se mogu dovesti u vezu a ne 30 000 KM za tri godine..Zamisli tog teroristu koji svaki mjesec 400-1000KM prebacuje sebi.Pa prije bi umro od gladi nego što bi organizovao napad.To piše ja mislim kod svakog na ugovoru sad ne znam kako je od banke do banke.
Mene interesuje od početka kako su došli do podataka fizičkih lica, jer Porezne uprava zna samo za firme, tj. pravna lica.
I Porezna uprava i banke kriju ovu proceduru između njih. Znamo da je to bio pismeni zahtjev, ali taj zahtjev je nemoguće dobiti. Ako je sve po zakonu, što ga kriju?
I laže Šerif da je podatke dobio od SIPE samo za osobe sa preko 30 000 KM, zato što ima ljudi sa manje od 30 000 KM uplata iz inostranstva za preiod 2015-2018 pa opet dobili kovertu.
Ima li uopšte smisla da SIPA obavještajne podatke o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma dijeli sa Poreznom upravom? Valjda je prava adresa tužilaštvo?
Podnešeni su prigovori agenciji za zaštitu ličnih podataka, pa vidjet ćemo šta će se desiti.
Nema smisla da SIPA dijeli podatke niti smije.Prva stvar jeste da su takvi podaci od iznimne važnosti.Kako bi bilo da se ti podaci plasiraju u javnost i time ugrozi sama akcija jer kako znati da je neko iz PU od povjerenja.Zamisli Bilalu Bosniću dođe plava koverta da plati porez pa naredni dan Isović kaže, ee mi smo te podatke dobili od SIPE u vezi pranja novca i finansiranja terorizma.Svaki podatak ima svoju svrhu.Ako je prikupljen u cilju sprječavanja terorizma,to mu je svrha i ne može se koristiti za obradu poreznih obveznika.Tako svaka institucija koja ima podatke,ona te podatke obrađuje prema primarnoj namjeni i ne može se dijeliti tek tako.Došli su najvjerovatnije na način da su im banke dale te podatke ili institucija poput agencije za bankarstvo ali što se tiče agencije za bankarstvo porez nije u njenom domenu niti se ona smije baviti poreznom politikom,tako da nije dala ili ako jeste onda je izašla iz okvira nadležnosti.Znači ostaju banke.
SanskiBiser

#3256 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SanskiBiser »

DexterTZ wrote:

d)
Povezane transakcije su dvije ili više transakcija koje potiču s računa ili su usmjerene na
račun ili na pravno ili fizičko lice, a gdje je iznos pojedinačnih transakcija ispod iznosa
potrebnog za identifikaciju i izvještavanje prema odredbama ovog zakona, ali koje zajedno
prekoračuju iznos pomenut u članu 6. ovog zakona i mogu se smatrati međusobno povezanim
zbog vremenskog perioda u kojem su izvršene, zbog primaoca ili nalogodavca transakcije,
načina obavljanja transakcija, razloga zbog kojeg su transakcije izvršene ili drugih faktora na
osnovu kojih se transakcije mogu smatrati povezanim;
Ponovo stavljam ovo vezano za SIPA:
U cilju otkrivanja, praćenja i identifikacije imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, tužilaštva i agencije za sprovođenje zakona često pribavljaju podatke o bankovnim računima, depozitima, finansijskim transakcijama, kao i poslovima osumnjičenih i/ili povezanih osoba. Ove aktivnosti također mogu biti usmjerene sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti što je u nadležnosti Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ili otkrivanju, razjašnjavanju i dokazivanju drugih krivičnih djela, ukoliko postoji sumnja da finansijska transakcija sa bankovnog računa predstavlja krivično djelo, da je namijenjena učinjenju krivičnog djela, da služi prikrivanju krivičnog djela ili prikrivanju dobiti ostvarene krivičnim djelom.
Kako bi se osiguralo zakonito i djelotvorno postupanje u odnosu na bankovne podatke čiji sadržaj je u pravilu zaštićen od neovlaštenog otkrivanja, zakonom su propisani različiti mehanizmi pristupa bankovnim računima i podacima o finansijskim transakcijama, i to isključivo na osnovu naloga Suda ili drugih ovlaštenih organa. U tom smislu, Zakon o krivičnom postupku Federacije BiH, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH i Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom propisuju odgovarajuće pravne mehanizme: (1) otkrivanja podataka o bankovnim računima, vlasnicima, transakcijama i poslovanju, (2) blokade računa i/ili pojedinih transakcija, i (3) zabrane isplate novčanih sredstava sa bankovnih računa na osnovu naloga osumnjičenog, optuženog i/ili povezanih osoba.
Izvršenje sudskih i drugih naloga u ovom području je zadatak poslovnih banaka, kao i Agencije za bankarstvo FBiH koja, iako ne vodi registar računa fizičkh osoba, može posredovati u pribavljanju određenih podataka o bankovnim računima i vlasnicima tih računa koji su predmetom postupanja u krivičnom postupku. Sa druge strane, Centralna banka BiH posjeduje registar bankovnih računa pravnih subjekata što pristup ovim podacima čini jednostavnijim i bržim.

Postupanje poslovnih banaka i Agencije za bankarstvo FBiH u krivičnom i postupku za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom je prikazano na narednoj infografici.
Agencija za bankarstvo FBIH ne vodi registar racuna fizickih osoba.
Centralna banka BiH ima registar bankovnih racuna pravnih subjekata samo.
Znaci Agencija za bankarstvo FBiH je mogla posredovati izmedju PU i poslovnih banaka da se dodje do podataka, tako da uloga SIPE ako je i bilo postaje tu jako zanimljiva.
Pisani trag mora postojati ako su koristili legitimne metode...
mirage77

#3258 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

Ova SDA je toliko nesposobna da njima HDZ zabije go u sred predizborne kampanje. Lova ce se pokupiti od Bosnjaka freelancera, SDA ce popusiti na izborima a onda ce tu lovu lijepo uzeti HDZ preko ministrice financija.

https://faktor.ba/vijest/intervju-isovi ... nja-305993
PeroVelikiZdero

#3259 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

mirage77 wrote:Ova SDA je toliko nesposobna da njima HDZ zabije go u sred predizborne kampanje. Lova ce se pokupiti od Bosnjaka freelancera, SDA ce popusiti na izborima a onda ce tu lovu lijepo uzeti HDZ preko ministrice financija.

Nisu samo Bosnjaci pogodeni sa ovim, i ja sam Hrvat pa mi prijete kaznama i kamatama da platim porez
Samo zelim da mi ukinu ovo retroaktivno sranje, puste me na miru da radim normalno, pa neka se oni svadaju jos 25 godina, uopce me ne zanima.

SDA, HDZ ti je isto sranje samo drugo pakovanje.
Jedino te 2 stranke se nisu izjasnile po ovom pitanju
nekome

#3260 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

@PeroVelikiZdero onaj je na jednom od onih klipova rekao za zakon o porezu na dohodak da propisuje 0% ako se radi o prodaji licnih stvari. Prelistaj zakon i ako mognes dokazati da je prodana licna stvar, mozda mozes izbjeci to.
bedakb

#3261 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Image

Gdje su kladionice Dragana Covica :D
mirage77

#3262 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

PeroVelikiZdero wrote:
mirage77 wrote:Ova SDA je toliko nesposobna da njima HDZ zabije go u sred predizborne kampanje. Lova ce se pokupiti od Bosnjaka freelancera, SDA ce popusiti na izborima a onda ce tu lovu lijepo uzeti HDZ preko ministrice financija.

Nisu samo Bosnjaci pogodeni sa ovim, i ja sam Hrvat pa mi prijete kaznama i kamatama da platim porez
Samo zelim da mi ukinu ovo retroaktivno sranje, puste me na miru da radim normalno, pa neka se oni svadaju jos 25 godina, uopce me ne zanima.

SDA, HDZ ti je isto sranje samo drugo pakovanje.
Jedino te 2 stranke se nisu izjasnile po ovom pitanju
Vidis sta kaze ovaj coban Isovic. Da je sve lansirano iz ministarstva finansija tj. Jelke Milicevic. Oni su poceli raditi ranije na ovome ukljucujuci PU i Isovica. Pratio sam ja to na medijima. Medjutim suludo je da SDA to lansira sada pred izbore. Tako da im je ovo kajla od HDZ. Logicno je bilo da se to pripremi i starta u iducoj godini. Iako ne znam hoce li i tada PU biti osposobljena za to. Tvoj primjer a i brojni ostali govori da apsolutno zakon nema veze sa realnoscu da se uredi ta oblast. Izmedju redova se moze procitati od ovog Isovica da je kao on protiv ovog pravilnika. Juce je bila neka informacija na Klixu od onog nekog analiticara da ce sve biti zamrznuto do izbora. Vjerovatno je ovaj Isovic poslao kantonalnim ispostavama da stanu na loptu po ovome pitanju do izbora. Postavlja se pitanje sta nakon toga? Evo SDP je obecao da ce ovo ponistiti i rijesiti ovu problematiku novim zakonom. Treba izaci na izbore i glasati za SDP ili i ostale stranke ako obecaju rjesenje za ovo pitanje. Ne znam sta kaze HDZ90? To je rjesenje jedino sada. Ovo pitanje zahvata veliku skupinu ljudi i za ovo ce stici kazna u oktobru.
Norm

#3263 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Norm »

nekome wrote:@PeroVelikiZdero onaj je na jednom od onih klipova rekao za zakon o porezu na dohodak da propisuje 0% ako se radi o prodaji licnih stvari. Prelistaj zakon i ako mognes dokazati da je prodana licna stvar, mozda mozes izbjeci to.
...kod mene je bas to...razmjena, prodaja i kupovina stvari iz licne kolekcije sa drugim kolekcionarima sirom svijeta via eBay... ali ne...jos me teta pita u koju skupinu djelatnosti spadas...rekoh joj pa vi ste mene zvali recite vi meni...evo kaze u ovu cemo te smjestit... :bih: :bih: :bih: nije ni ona kriva ali nisam ni ja...KO IM JE DAO NETACNE PODATKE?
Kako dokazujem da prodajem i/ili mijenjam licnu stvar?
MrShadow

#3264 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

NLB banka obustavila knjizenje Paypal transakcija dok se ne dostavi izvod sa paypal-a sa podacima o posiljaocima novca ( Transaction History ), kod svakog withdrawal-a, novac ce biti smrznut dok se ne dostavi Transaction History koji je prethodio povlacenju novca.

Kako su krenuli ne bi me iznenadio da nam sada ukinu paypal skroz, doduse tada nece imati na sta naplatiti porez.
Super Genijalac

#3265 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Super Genijalac »

mislim da vlast i ide svjesno na tu opciju da se zabrani paypal
ExNihilo

#3266 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

MrShadow wrote:NLB banka obustavila knjizenje Paypal transakcija dok se ne dostavi izvod sa paypal-a sa podacima o posiljaocima novca ( Transaction History ), kod svakog withdrawal-a, novac ce biti smrznut dok se ne dostavi Transaction History koji je prethodio povlacenju novca.

Kako su krenuli ne bi me iznenadio da nam sada ukinu paypal skroz, doduse tada nece imati na sta naplatiti porez.
NLB je vazda bila special kind of retarded.
Junuz_Juka

#3267 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

Šerifu bi trebalo oduzeti značku zbog ovoga ...
kica

#3268 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Ljudi, podatke su im dale banke, ne ljudi skojim se vi susretnetei koje pitate, nego u centrali svake banke.

Doslo je novo pitanje, naveo sam na prosloj stranici.

Prihodi veci od 10.000,00 KM po kalendarskoj godini 2015-2017 na devizni racun (iban swift).
kica

#3269 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

ExNihilo wrote:
MrShadow wrote:NLB banka obustavila knjizenje Paypal transakcija dok se ne dostavi izvod sa paypal-a sa podacima o posiljaocima novca ( Transaction History ), kod svakog withdrawal-a, novac ce biti smrznut dok se ne dostavi Transaction History koji je prethodio povlacenju novca.

Eto, dostavis im svu historiju, i ljudi onda imaju sve tvoje podatke, to je to.
SanskiBiser

#3270 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SanskiBiser »

ExNihilo wrote:

Cek, prvo moras dostaviti izvod ko ti je poslao pa onda mozes povuci tj. prije povlacenja dostaviti izvod banci pa onda povuci? :lol:
Lafo pranje novca i finansiranje terorizma kontrola? :lol:

Zesci idioti su to, PayPal ima svoje mjere "flagovanja racuna" i pracenja transakcija i sprecavanja zloupotreba; PayPal bi za pranje novca ili finansiranje terorizma koristili totalni amateri ili bas retardi.

Ovo je standardna procedura kod PayPal"
All payments in the PayPal system (especially overseas payments) go through an AML (Anti-Money Laundering) check. PayPal can very easily detect multiple payments (velocity checks), payments made using different financial instruments, payments to multiple people / same people by multiple people (1-to-1, Many-to-1, 1-to-Many) etc.
The AML setup can easily detect patterns that are common within the money laundering space.
PayPal is also required to do SAR checks (Suspicious Activity Reports) and report to Financial Crimes Enforcement Network (FinCen.gov)
PayPal also does OFAC (Office of Foreign Assets Control) checks - again with Department of Treasury
It also does CTR (Currency Transaction Report) checks and reports the same.

All of the above aid PayPal in reducing money laundering. Very slow (low velocity) payments or money laundered is very difficult to stop, but then again on a KYC based system like PayPal, low velocity based payments, would have a very poor performance on the money being laundered (not enough would be able to go through without raising suspicion).

Most professional money laundering outfits, first recon the institution they use. By providing on both end (Remitter/Beneficiary) with genuine transactions (bona fide credentials) and starting low velocity transactions and slowly increasing the transaction rates till they get flagged. They do this multiple times to have a thorough understanding of the financial institution / network they are rummaging through, especially to find out what the threshold levels are.

Za pranje novca se decenijama vec koristi Western Union, koji je najlaski za to, WU je placao kazne jer nema mjere adekvatne niti se trudio da to zaustavi isto i za teroriste...PayPal je tezak i za pranje novca i finansiranje terorizma, cak i nekih dovitljivih slucajeva je bilo kad su ovi iz ISILA kupovali od svog lika iz US stampace neke preko Ebay (naravno fiktivne prodaje) i na taj nacin mu slali preko PayPal, to je 2017 bilo, to je u startu praceno odmah i kad je primio preko WU oko 1000$ uplatu odmah su ga priveli jer su se bojali da ne bi pokusao nesto a do tad su pustali protok novca i pratili. Eto jadan zbog 8000$ sad ce 20 godina robije zaglaviti minimalno. :lol:

Za ovoliko godina koliko je proslo od Osame pad od ISIla bilo je par slucajeva gdje se preko PayPal slao novac za teroriste i bas zbog upotrebe PayPal su lako otkriveni i pohapseni, medju njima je sest Bosanaca iz St. Loius, koje su americke sluzbe pratile od 2013 do 2015, pustali ih da prave transakcije i pohapsili su ih konacno kad su vidjeli da je to manja mreza ljudi...

Da ne bude samo da otkriju jos nesto ovi nasi pa da pokvare neku FBI/CIA operaciju koja traje godinama ko' ona dva savjesna carinika u CG sto su pokvarili DEA operaciju koja je trajala godinu :lol:

https://www.blic.rs/vesti/hronika/godin ... ju/qhrblm7

Junuz_Juka

#3271 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

kica wrote: Doslo je novo pitanje, naveo sam na prosloj stranici.

Prihodi veci od 10.000,00 KM po kalendarskoj godini 2015-2017 na devizni racun (iban swift).
Odakle ti ova informacija? Neki dan Šerif reče da nisu tražili informacije o deviznim/štednim računima.
kica

#3272 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Junuz_Juka wrote:

Odakle ti ova informacija? Neki dan Šerif reče da nisu tražili informacije o deviznim/štednim računima.
Od druga iz banke.

Ne štednim racunima, samo hoce devizne, prihodi preko 10k godisnje.

Sada krece akcija na 50.000 - 70.000 ljudi u FBiH, samo da se obrade podaci i prodju izbori.

Vidio si ga kada javno istupa konstatno ponavlja "Ovdje se radi samo o 853 lica", pokusava sad da stisa ljude da kazu svi "boli nas briga to se ne odnosi na nas", medjutim na sve takve ce se odnositi i to za par mjeseci.
heat3

#3273 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by heat3 »

Junuz_Juka wrote:

O deviznim racunima definitivno jesu. Danas sam dobio kovertu, a samo sam koristio devizni racun. Znaci nista PayPal, Payoneer i slicno.
kica

#3274 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Normalno, Šef Kantonalnog ureda TK, je vjerovatno greskom vec rekao sta ce se raditi, ide opororezovanje svih mogucih lica koja rade u inostrasvtu, a nvoac im stize u BiH, radnici na brodu, platformama, stjuardese, svi moguci poslovi bilo gdje u svijetu.

Samo se strpite.
Last edited by kica on 04/08/2018 12:24, edited 1 time in total.
Super Genijalac

#3275 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Super Genijalac »

ako se narod ne digne i govnjivom palijom sve ne pomete nema dobra ovde
Post Reply