Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Mišo_Kovač

#3251 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

"Naše robovlasništvo je bilo bolje, humanije, moglobisereć obitljesko, u odnosu na anamo njihovo" :D hue hue hue :evil:

Svakako je najlakše izvrtat činjenice do mile volje, al je fakt da je arapsko trgovanje robljem, u razdoblju od 7. do 19. stoljeca bilo ubjedljivo najvece i najobimnije u modernoj historiji. Ljudi su u <ogromnom broju> prodavali i držali robove, pod patronatom islama koji je bio fundamentalni gradivni element tadašnjih arapskih kraljevstava. Te priče, bilo robovima dobro, ko familija haman su priče za malu djecu...

Mislim, ako cemo govoriti o historijskim cinjenicama. Ako cemo pričati o recimo srmčkovim deluzijama, onda je to totalno drugi para opanaka...
zagortenej

#3252 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zagortenej »

Throughout the 19th and 20th centuries, slavery gradually became outlawed and suppressed in Muslim lands, due to a combination of pressure exerted by Western nations such as Britain and France, internal pressure from Islamic abolitionist movements, and economic pressures.
reforma islama se uvijek dešava pod pritiskom izvana.
In 2003, Shaykh Saleh Al-Fawzan, a member of Saudi Arabia’s highest religious body, the Senior Council of Clerics, issued a fatwa claiming
“Slavery is a part of Islam. Slavery is part of jihad, and jihad will remain as long there is Islam.”Muslim scholars who said otherwise were "infidels".
jedino vehabije govore onako kako jeste, bez umotavanja i kompleksa.
zagortenej

#3253 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zagortenej »

Mišo_Kovač wrote:"Naše robovlasništvo je bilo bolje, humanije, moglobisereć obitljesko, u odnosu na anamo njihovo" :D hue hue hue :evil:

Svakako je najlakše izvrtat činjenice do mile volje, al je fakt da je arapsko trgovanje robljem, u razdoblju od 7. do 19. stoljeca bilo ubjedljivo najvece i najobimnije u modernoj historiji. Ljudi su u <ogromnom broju> prodavali i držali robove, pod patronatom islama koji je bio fundamentalni gradivni element tadašnjih arapskih kraljevstava. Te priče, bilo robovima dobro, ko familija haman su priče za malu djecu...

Mislim, ako cemo govoriti o historijskim cinjenicama. Ako cemo pričati o recimo srmčkovim deluzijama, onda je to totalno drugi para opanaka...
tim robovima je bilo toliko dobro da nisu htjeli da mijenjaju svoj status.
Bloo
Globalna šefica

#3254 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:Zvanični omiljeni fillm ovog PF-a je.................Groundhog Day :mrgreen:
Otprilike :mrgreen: Zato "Tema". Ljudi smo.
Pitanje robovlasništva je osjetljivo pitanje društvenog/klasnog poretka. Kvalitetna diskusija je možda nemoguća iz više razloga. Da, islam nudi drugačiji pristup robovima od praksi Arapa predislamskog doba. My 2 cents što se tiče robovlasništva i islama i generalno religija iz regionalne i historijske perspektive (Smrčkove logičke akrobacije neću da komentarišem, jer pobija sam sebe, tako da nema potreba da se ja trudim):

- Islam (namjerno ne govorim Kur'an jer uključujem ovdje i hadise, šerijatske propise itd.) ne ukida robovlasništvo jer bi značilo da će se ostati bez radne snage i uzdrmalo bi privredu tog doba, već propisuje humaniji odnos.
- Tora također (Exodus i Leviticus), Biblija takođe nudi dosta propisa o tome kako tretirati robove...a o onom raspetom čiki hipiju - stvari su malo dublje, pa neću ulaziti u to.
- Robovi su bili dio društvenog uređenja odvajkada i ono što je bitno je da religije propisuju humaniji odnos prema njima. Tek kasnije, se svete knjige i propisi izašli iz njih koriste za ukidanje istog (mada bi se o ovome dali diskutovati ako pogledamo institut modernog robovanja - Filipinke koje čuvaju djecu za sitne pare širom svijeta, te Indijci u Dubaiju...) - ali se bojim da bi Gojeni uletio klizeći sa Irsarovim terminima o Zapadu, Istoku, izlasku iz vjere...a i ima dio gdje se i svete knjige koriste za opravdanje robovlasnistva.
- Poslanik je neke robinje ženio, ili ženio za druge, te usvojio čak jednog roba (pretpostavljam da je bio jako inteligentan mladić) - da li su ljudi oko njega slijedili taj primjer (ne samo ashabi, već obično pučanstvo).

Da bismo mogli imati činjenicama potkovanu diskusiju, u ovom slučaju o islamu i robovlasništvu (jer su muslimani na ovoj temi većina, te trenutno učestvuju u diskusiji), bili bi nam potrebni historijski podaci:

- koliko robova je oslobodio Poslanik i njegovi ashabi (da uzmemo primjere od najboljih predstavnika vjere), te šta se desilo sa istim
- koliko robova su oslobodili Arapi nakon prelaska na islam (brojke, te podaci šta se desilo sa tim robovima)
- kakav utjecaj je to imalo na trgovinu, ekonomiju egenralno, poljoprivredu itd...
- da li su djeca robova koja su npr rođena u Meki ili Medini imala status slobodnog Arapa ili pak su i dalje bili robovi (bez obzira na humani tretman)
- da li su robovi oslobođeni i da li su se vratili u svoje domove ili ako su već bili u svojoj zemlji da li su nastavili normalan život kao prije porobljavanja
et cetera
Znači fakti, brojevi, pisani tragovi...

Tako da ovo pitanje više spada u historijsko/regionalni domen, nego religijski, jer se svaka diskusija svede na podacima nepotkovane izjave i predstavljanje vlastite religije i poslanika (mada se ovdje predstavlja uvijek samo jedan uslijed neznatnog prisustva ostalih konfesija) kroz prizmu ličnog sa blagim tonom superiornosti, te se zapravo i "prlja" jedna pozitivna ideja koja se provlači kroz sve Knjige - robovi su ljudi.
arzuhal

#3255 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Nemoj Blo spominjati "činjenicama potkovanu diskusiju" u kontekstu forumskih rasprava, u forumskim raspravama se stvar - osim vrlo rijetko i samo kod nekih pojedinaca koji se na vrijeme isključe u nastojanju da sačuvaju mentalnu higijenu i obraz - ne vodi tim smjerom i ka nekom plemenitijem cilju...
Bloo
Globalna šefica

#3256 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Nemoj Blo spominjati "činjenicama potkovanu diskusiju" u kontekstu forumskih rasprava, u forumskim raspravama se stvar - osim vrlo rijetko i samo kod nekih pojedinaca koji se na vrijeme isključe u nastojanju da sačuvaju mentalnu higijenu i obraz - ne vodi tim smjerom i ka nekom plemenitijem cilju...
To uključuje sve strane u ovoj partikularnoj diskusiji (ne temi!) pretpostavljam? :mrgreen:
od Gojenog,tebe, Smrčka do Zlata, Miše....

Kao što rekog, ovdje nisu suprostavljena mišljenja na osnovu historijskih činjenica, već na osnovu ličnih ideologija (Gojeni triggered)...ergo mlaćenje prazne slame.
Bloo
Globalna šefica

#3257 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote:Zvanični omiljeni fillm ovog PF-a je.................Groundhog Day :mrgreen:
Pa tako nekako, sabrali ljudi. :mrgreen:
Pa čega se JOŠ nismo dotakli na ovoj temi? :mrgreen:
Nešto novo, nešto divlje...

Odnos nam je trenutno kao brak 2 ljudi koji su vjenčani već 50 godina...prežvaču jedno te isto...
arzuhal

#3258 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:Nemoj Blo spominjati "činjenicama potkovanu diskusiju" u kontekstu forumskih rasprava, u forumskim raspravama se stvar - osim vrlo rijetko i samo kod nekih pojedinaca koji se na vrijeme isključe u nastojanju da sačuvaju mentalnu higijenu i obraz - ne vodi tim smjerom i ka nekom plemenitijem cilju...
To uključuje sve strane u ovoj partikularnoj diskusiji (ne temi!) pretpostavljam? :mrgreen:
od Gojenog,tebe, Smrčka do Zlata, Miše....

Kao što rekog, ovdje nisu suprostavljena mišljenja na osnovu historijskih činjenica, već na osnovu ličnih ideologija (Gojeni triggered)...ergo mlaćenje prazne slame.
Da, ja govorim općenito, ne o stranama. Eto, spominješ "historijske činjenice" (ja sam nekada tu sintagmu prihvatao kao nešto samo po sebi razumljivo i tačno, a odavno razdvajam "historiju" i "činjenice", pogotovo s velikim oprezom kada mi ih historičari, kao "naučnici", krenu servirati i objašnjavati...Ovim ne želim da negiram historiju, historiografiju niti historičarsku struku), a mi se krenemo baviti "ličnim historijskim činjenicama" kao što je stripovski Gru, odnosno onaj Gruov prijatelj monah ili šta već, sa sobom nosao veliku knjigu naslova "Moje narodne izreke i mudrosti" :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3259 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote: Da, ja govorim općenito, ne o stranama. Eto, spominješ "historijske činjenice" (ja sam nekada tu sintagmu prihvatao kao nešto samo po sebi razumljivo i tačno, a odavno razdvajam "historiju" i "činjenice", pogotovo s velikim oprezom kada mi ih historičari, kao "naučnici", krenu servirati i objašnjavati...Ovim ne želim da negiram historiju, historiografiju niti historičarsku struku), a mi se krenemo baviti "ličnim historijskim činjenicama" kao što je stripovski Gru, odnosno onaj Gruov prijatelj monah ili šta već, sa sobom nosao veliku knjigu naslova "Moje narodne izreke i mudrosti" :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
Ok.
Izaberi izraz koji ti je prihvatljiviji: brojeve, zapise iz tog doba koji se tiču robova, utjecaj islama na status robova, statističke podatke :mrgreen: ...

Jedno je izvoditi čak i lične zaključke iz "historijskih činjenica" - odnosno podataka iz toga doba, a sasvim je druga stvar izvoditi zaključke iz svetih knjiga....

Jedno je kada ja i Gojeni palamudimo o komunizmu i socijalizmu i kapitalizmu, na osnovu ličnih iskustava življenja u tim uređenjima, pisanih tragova, članaka, statističkih podataka, ekonomskih pokazatelja i izvodimo zaključke ili pokušamo da dokažemo vlastitu tvrdnju, a sasvim je druga stvar kada se vazi o religijama i institutu robovlasništva jer jedini validni izvor za tvrdnje vjernika je šta...sveta knjiga..da potkrijepe svoje stavove.
Bloo
Globalna šefica

#3260 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Šta ćemo sa modernim robovlasništvom :mrgreen:
I ne govorim o nama koji radimo od 8 do 17
arzuhal

#3261 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Šta ćemo sa modernim robovlasništvom :mrgreen:
Čuj, šta ćemo. Pa s njime, evo naprimjer, možemo krenuti u epsku potragu za odgovorima o pitanjima islama i robovlasništva, zašto islam (Kur'an) nije decidno dokinuo robovlasništvo, "kaka je to religija", etc. Mislim, ako za potrebe takve jedne koliko-toliko poštene diskusije pretpostavimo da robovlasništva ima više vrsta, odnosno da se robovlasnički odnos kroz povijest formalno mijenjao (npr. kod postojanja pitanje nikakve ili ograničene slobode raspolaganja svojim životom, obaveznost poslušnosti vlasniku, i sl), ali da je vazda zadržao onu suštinu ili bit po kojoj ga prepoznajemo i u savremenim "nerobovlasničkim" odnosima rada, i možda mnogo zamaskiranijim i ciničnijim oblicima robovlasništva gdje je, kako Štulić kaže, "suština prevare dovedena do neprepoznavanja"...
HardcoreMX

#3262 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Geschichte...na njemackom znaci prica..takodjer se tako kaze i historija, povijest....
Bloo
Globalna šefica

#3263 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Čuj, šta ćemo. Pa s njime, evo naprimjer, možemo krenuti u epsku potragu za odgovorima o pitanjima islama i robovlasništva, zašto islam (Kur'an) nije decidno dokinuo robovlasništvo, "kaka je to religija", etc. Mislim, ako za potrebe takve jedne koliko-toliko poštene diskusije pretpostavimo da robovlasništva ima više vrsta, odnosno da se robovlasnički odnos kroz povijest formalno mijenjao (npr. kod postojanja pitanje nikakve ili ograničene slobode raspolaganja svojim životom, obaveznost poslušnosti vlasniku, i sl), ali da je vazda zadržao onu suštinu ili bit po kojoj ga prepoznajemo i u savremenim "nerobovlasničkim" odnosima rada, i možda mnogo zamaskiranijim i ciničnijim oblicima robovlasništva gdje je, kako Štulić kaže, "suština prevare dovedena do neprepoznavanja"...
Kao što rekoh, decidno ukidanje bi urušilo tadašnju ekonomiju. Ja lično u ovim diskusijama nisam niti jednom povukla ovo pitanje, svjesna tadašnje političke i društvene klime. Ukidanje je bilo nemoguće, a religije su pokušale samo da humaniziraju odnos.

Eventualna diskusija na moj gore navedeni upit koji i nije imao za cilj da se bavi odnosom islama i modernog robovlasništva per se, već generalno religija i modernog robovlasništva (ne u smjeru u kojem ti potenciraš svojim gornjim postom) bi mogla da bude interesantna ako pogledamo primjere koji postoje ne u Bosni već u drugim zemljama. Gdje stanovnici npr Filipina, Indije, Kine odlaze u zapadne zemlje (Amerika) ili tamo bliskoistočne i žive u uvjetima skoro identičnim robovskim iz vremena prošlih. S obzirom da je robovlasništvo ukinuto zakonom (ne znam da li je šerijatom, ovdje moraš ti uskočiti), interesantno je vidjeti da li nacije koje se busaju svojom religijom, održavaju ovaj institut modernog robovlasništva.
vatrogasac

#3264 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
Jedno je kada ja i Gojeni palamudimo o komunizmu i socijalizmu i kapitalizmu, na osnovu ličnih iskustava življenja u tim uređenjima, pisanih tragova, članaka, statističkih podataka, ekonomskih pokazatelja i izvodimo zaključke ili pokušamo da dokažemo vlastitu tvrdnju, a sasvim je druga stvar kada se vazi o religijama i institutu robovlasništva jer jedini validni izvor za tvrdnje vjernika je šta...sveta knjiga..da potkrijepe svoje stavove.
Meni je to mućenje bistre vode, a to je ono što smo već pričali kad smo spomenuli izvorni šerijat. Od jednog od prvih muslimana Ebu Bekra koji je jednom kritikovan od oca što oslobađa slabe, poznati slučaj Bilala, a ne jake robove koji bi ga štitili jer su tada muslimani bili ugnjetavani pa preko čestog ponavljanja da zamjena za neku neizvršenu islamsku dužnost ili mogućnost oprosta za počinjeni grijeh kao što je npr. krivokletstvo je gladnog nahraniti, siromaha obući ili roba osloboditi što govori o odnosu islama prema ovoj kategoriji i za mene sve više od ove prakse je patetika. Izvjesno ja kao i 1000x do sada da slijedi 'šicanje' hadisima dok se tema ne zaključa i neko ne popije ban pa se ponovo nastavi o tome da li ima ili nema Boga. :mrgreen:
arzuhal

#3265 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Kao što rekoh, decidno ukidanje bi urušilo tadašnju ekonomiju. Ja lično u ovim diskusijama nisam niti jednom povukla ovo pitanje, svjesna tadašnje političke i društvene klime. Ukidanje je bilo nemoguće, a religije su pokušale samo da humaniziraju odnos.

Eventualna diskusija na moj gore navedeni upit koji i nije imao za cilj da se bavi odnosom islama i modernog robovlasništva per se, već generalno religija i modernog robovlasništva (ne u smjeru u kojem ti potenciraš svojim gornjim postom) bi mogla da bude interesantna ako pogledamo primjere koji postoje ne u Bosni već u drugim zemljama. Gdje stanovnici npr Filipina, Indije, Kine odlaze u zapadne zemlje (Amerika) ili tamo bliskoistočne i žive u uvjetima skoro identičnim robovskim iz vremena prošlih. S obzirom da je robovlasništvo ukinuto zakonom (ne znam da li je šerijatom, ovdje moraš ti uskočiti), interesantno je vidjeti da li nacije koje se busaju svojom religijom, održavaju ovaj institut modernog robovlasništva.
Da, to je jedan od oblika robovlasništa ili održavanja, ako ne formalnog onda suštinskog, robovlasničkog odnosa, odnosno odnosa gospodar - rob. A možemo govoriti i ovome što sam ja natuknuo pa da pitanje "odnosa religije (bilo koje) nekog društva (bilo kojeg)" prema tim fenomenima savremenih društava proiširimo i na "odnos demokratije, ideologije, političkih sistema, zakonskih okvira, multinacionalnih korporacija, itd." prema savremenim oblicima robovlasništva i robovskih statusa i odnosa koji postoje...
Bloo
Globalna šefica

#3266 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote:
Meni je to mućenje bistre vode, a to je ono što smo već pričali kad smo spomenuli izvorni šerijat. Od jednog od prvih muslimana Ebu Bekra koji je jednom kritikovan od oca što oslobađa slabe, poznati slučaj Bilala, a ne jake robove koji bi ga štitili jer su tada muslimani bili ugnjetavani pa preko čestog ponavljanja da zamjena za neku neizvršenu islamsku dužnost ili mogućnost oprosta za počinjeni grijeh kao što je npr. krivokletstvo je gladnog nahraniti, siromaha obući ili roba osloboditi što govori o odnosu islama prema ovoj kategoriji i za mene sve više od ove prakse je patetika. Izvjesno ja kao i 1000x do sada da slijedi 'šicanje' hadisima dok se tema ne zaključa i neko ne popije ban pa se ponovo nastavi o tome da li ima ili nema Boga. :mrgreen:
Pa nema... :mrgreen:

A glede i unatoč ostalog napisanog, ne mogu se osvrnuti na isto jer kao što rekoh kolegi u prijašnjim postovima za kvalitetnu diskusiju o odnosu religija i robovlasništva su nam potrebni drugačiji podaci, a ne svete knjige i hadisi i urbane legende.. :kakoste:
triconja

#3267 Re: Ateizam vs. Religija

Post by triconja »

Kakve ima veze pate li se ljudi i neka pravda kod istih sa tim postoji li bog ili ne? Eee, ne mogu nikako skontat kako neko moze tako jednodimenzionalno razmisljat :roll:
Bloo
Globalna šefica

#3268 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote: Da, to je jedan od oblika robovlasništa ili održavanja, ako ne formalnog onda suštinskog, robovlasničkog odnosa, odnosno odnosa gospodar - rob. A možemo govoriti i ovome što sam ja natuknuo pa da pitanje "odnosa religije (bilo koje) nekog društva (bilo kojeg)" prema tim fenomenima savremenih društava proiširimo i na "odnos demokratije, ideologije, političkih sistema, zakonskih okvira, multinacionalnih korporacija, itd." prema savremenim oblicima robovlasništva i robovskih statusa i odnosa koji postoje...
A sve u duhu zakona... ;-)
:mrgreen:
Na temi sa već spomenutim profilom diskutanata?

Hajde de...
arzuhal

#3269 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote: Da, to je jedan od oblika robovlasništa ili održavanja, ako ne formalnog onda suštinskog, robovlasničkog odnosa, odnosno odnosa gospodar - rob. A možemo govoriti i ovome što sam ja natuknuo pa da pitanje "odnosa religije (bilo koje) nekog društva (bilo kojeg)" prema tim fenomenima savremenih društava proiširimo i na "odnos demokratije, ideologije, političkih sistema, zakonskih okvira, multinacionalnih korporacija, itd." prema savremenim oblicima robovlasništva i robovskih statusa i odnosa koji postoje...
A sve u duhu zakona... ;-)
:mrgreen:
Na temi sa već spomenutim profilom diskutanata?

Hajde de...
O tome sam i pričao, ne znam odakle tebi izleti entuzijazam bez pokrića :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3270 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote: O tome sam i pričao, ne znam odakle tebi izleti entuzijazam bez pokrića :mrgreen:
To je taj ateistički duh u meni...uvijek vjerujemo da se nešto dobro može izroditi iz kaljuže... :mrgreen:
arzuhal

#3271 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote: O tome sam i pričao, ne znam odakle tebi izleti entuzijazam bez pokrića :mrgreen:
To je taj ateistički duh u meni...uvijek vjerujemo da se nešto dobro može izroditi iz kaljuže... :mrgreen:
Snaga i čvrstina ateističke vjere nadaleko je poznata :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3272 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:
Snaga i čvrstina ateističke vjere nadaleko je poznata :mrgreen:
Touche!
I očekivano :mrgreen: See you on the other side...Makijaveli.
Image
Gojeni H

#3273 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Bloo wrote:
- Islam (namjerno ne govorim Kur'an jer uključujem ovdje i hadise, šerijatske propise itd.) ne ukida robovlasništvo jer bi značilo da će se ostati bez radne snage i uzdrmalo bi privredu tog doba, već propisuje humaniji odnos.
- Tora također (Exodus i Leviticus), Biblija takođe nudi dosta propisa o tome kako tretirati robove...a o onom raspetom čiki hipiju - stvari su malo dublje, pa neću ulaziti u to.
- Robovi su bili dio društvenog uređenja odvajkada i ono što je bitno je da religije propisuju humaniji odnos prema njima. Tek kasnije, se svete knjige i propisi izašli iz njih koriste za ukidanje istog (mada bi se o ovome dali diskutovati ako pogledamo institut modernog robovanja - Filipinke koje čuvaju djecu za sitne pare širom svijeta, te Indijci u Dubaiju...) - ali se bojim da bi Gojeni uletio klizeći sa Irsarovim terminima o Zapadu, Istoku, izlasku iz vjere...a i ima dio gdje se i svete knjige koriste za opravdanje robovlasnistva. ...
Ja taman navlacim da neko povikne: "Zasto Muhamed (a.s.) nije ukinuo ropstvo?!?", kad ono - ti, mirno stalozeno ... ne moze tako. :D

Elem, Muhamed a.s., Musa (Mozes), Isa (Isus), kao ni Sokrat ni Aristotel, ni Zenon ni Seneka, cak ni Epiktetus (koji je bio oslobodjeni rob) nije zagovarao ukidanje rosptva. Cak ni heroj Spartak, vodja najvece pobune robova u Rimskom carstvu nije isao sa ciljem da ukine rosptvo.
Da bi se shvatilo zasto, treba malo bolje razumjeti drustveni razvoj ljudskog roda. Forum je prekratak prostor da bi se predugo raspravljalo o tome.

Sa islamskog stanovista, nema nikakve sumnje da je intencija psotojala da se ropstvo (covjeka - covjeku) postupno ukine; od zabrane robovanja muslimana muslimanu, preko nagrade ili iskupljenja preko oslobadjanja robova itd.

Historijska cinjenica je takodje da su muslimani u periodu od 8. do 15. vijeka vjerovatno bili najbolji kupci robova u tadasnjem poznatom svijetu.
Mnogi Slaveni su tada zavrsavali na pijacama Bliskog istoka.

Sa drustvene tackew gledista, islamski vladari su u veoma kratkom vremenskom periodu postali ovisnici o robovima-ratnicima. Spominje se u historijskim izvorima da su turkijski robovi-ratnici u Bagdadu bili stvarni vladari a da je bagdadski halifa bio obicna marioneta.

Memluci, robovi-ratnici, ce u jednom trenutku preuzeti potpunu vlast u Egiptu.

Ovakvo nesto nije postojalo u imperijalisticko-industrijskom ropstvu 19.vijeka koje je bilo i rasno obojeno.
Nikada nije postojala ratnicka kasta robova. Iako se danas polozaj pojedinih irskih sluga zeli dovesti u ravan sa ropstvom, grozota rada na poljima pamuka odnosno Kunta-Kinte rosptva bila je rezervisana iskljucivo za Afrikance, i nikakvo drugo ropstvo se ne moze mjeriti sa ovom "industrijom".
Gojeni H

#3274 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Ima li neko da pita zasto Muhamed (a.s.) nije naredio ukidanje feudalizma (nakon sto nastane), kapitalizma prije nego sto nastane, itd. :D
Bloo
Globalna šefica

#3275 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Gojeni H wrote: Ja taman navlacim da neko povikne: "Zasto Muhamed (a.s.) nije ukinuo ropstvo?!?", kad ono - ti, mirno stalozeno ... ne moze tako. :D
Dosta diskusija bi bile kvalitetnije i vrijednije čitanja ako bi druga strana (u ovom slučaju ova sa desne strane vs. na temi) pristupala određenim pitanjima manje kroz prizmu ličnog ubijeđenja i sa izjavama a la Smrčak (kojeg opet, indikativno ili ne, se ne odričete) , a više staloženije i objektivnije (što ne znači negiranje ili odricanje bilo kojeg aspekta vaših dogmatskih/vjerskih/inih ubijeđenja).

Pitanje robovlasništva nikada nije, a za razliku od ostalih pitanja kojih smo se dotakli na ovoj temi u nekom imaginarnom ringu sa suprostavljenim stranama kojih ima više od dvije (jer upamtimo ateisti nisu ujedinjeni korpus niti imaju zajedničku zvijezdu vodilji ili dogmu koja propisuje stavove o određenim pitanjima), došlo do tačke da robovlasništvo negira ili potvrđuje postojanje Boga, već se vide samo reakcije na tvrdnje a la Smrčak.

Robovlasništvo treba posmatrati kao pojavu unutar društvenih uređenja i ekonomije, a ne kao religijsko pitanje jer, uz dužno poštovanje, da se u bilo kojoj Objavi pojavilo da se svi robovi odmah i sada oslobode i da se ukine robovlasništvo, kakve bi to posljedice imalo na samo širenje neke religije, ekonomiju naroda koji širi tu religiju et cetera...
Locked