Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
Fudo387

#3251 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
HAVANA wrote:
Gojeni H wrote:Od rente u Bosni nema para, osim ako ne izdajes stan kao kancelarijski prostor nekoj firmi ili organizaciji i tad beres 5 puta vise od onoga sto bi uhajrio da izdajes studenti-ma/cama.
Ustvari, to su slabe pare bilo gdje u Evropi, jer su zakonima hebali vlasnika. Bec je mozda dobar primjer ... potpisujes na 3 godine i nema prekida ugovora. Podstanar zasticeniji od vlasnika.

Dubai, Hong Kong, KL su izvan dometa BiH drzavljana, ali se tamo neke pare mogu dici. U ovim gradovima je nekretnina skupa k'o neodmjerena rijec, a zakoni su predmet "ugla gledanja".
Uvijek i svuda od rente ima para,dobrih.Zavisi kako poslazes kockice.I kao u svemu ,najvaznije je znati kupiti,prodaja,renta...je laksa strana ,ako si dobro kupio.Ovo sto insomnia kaze,tacno.Drug mi u londonu to radi sa 6 stanova i njihovim ludim cijenama,cudnim kreditima gdje placa interes a kapital stoji...Zivi od toga i dok ja zurim sretan i sa dvije sedmice godisnjeg, on gladi muda u hr po 3 mjeseca...Poslago covjek dobro kockice...Konacni cilj do 50 godina,dovoljno rente za normalan zivot.I gladjenja.
Ne svidja mi se njegov business model, interest only znaci da placa samo kamatu na mortgage dok glavnica stoji. On svu svoju zaradu baca u potrosnju, ne otkida nista od glavnice. Sve je to dobro dok cijene realestate-a idu gore ili dok su kamate na veoma niskom nivou. Interest only crediti znace da ti je kamata varijabilna. Veoma je podlozan promjenama na marketu, cijena nekretnina dole on pretplatio, interest rates gore, smanjuje mu se zarada. Mene bi ovaj brexit malo nasikirao da sam na njegovom mjestu :mrgreen:
Ja izdajem cetiri nekretnine u Cemerici vec duze godina tako da znam malo o tome :mrgreen: . Kolicina ti je najbitnija, vece sa dvije-tri nekretnine si dobar, stvaras dobru podlogu za dalja ulaganja, cetiri ili pet :mrgreen: pravo si dobar, iznad toga :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet:
Meni ovo zvuci malkice nevjerovatno.
Ko mu je dao kredit na sest stanova, a otplaciva samo kamatu?
Mislim, London, odokativno 3 miliona funti...
Havana, jel igra taj u Celziju? :D
animals

#3252 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by animals »

Za biznis moras imati podlogu..
cuj iznajmuljujes dva stana i zivis..
malo morgen..
mozes kupiti stan, i ako ga izdajes, onda da ti se vraca kredit rata..
i za 30 god tvoj je stan :D
i onda za 30 god, stan propao, pa ponovo ulazi, da sve obnovis..
pod uslovom da si jos ziv :D
plus brige oko stanara...
nisu svi bajni stanari..neko ti unisti stan, pa vise stete nego koristi..
ne moze se svako baviti biznisom..
dokaz je mnogo propali slavni licnosti, koje su imale milione, pa nisu uspjele napraviti bizis..
mislim , biznis je u sprezi sa lopovlukom najcesce..
detroit-mercy

#3253 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:Za biznis moras imati podlogu..
malo morgen..
dokaz je mnogo propali slavni licnosti, koje su imale milione, pa nisu uspjele napraviti bizis..
O kakvoj podlozi pricamo, ja u Ameriku dosao sa $800. Bitno je da znas sta radis sa novcem i da cekas povoljnu priliku i kad se ukaze da skocis na nju.
Glede Arapa, jedan od stanova izdajem Arapima, jos bolje stanare nisam imao. Odrazavaju, placaju prijevremena, jako su ljubazni i zahvalni.
animals

#3254 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by animals »

Pa dobro..ima i ona, o siromahu koji se obogatio..
tako sto je dobio na poklon jednu jabuku..
prvi dan je pojeo pola, a drugi dio prodao..pa onda od toga kupio novu jabuku,
pa opet pola pojeo a pola prodao, za cijenu od jedne jabuke..
toliko je bio vjest trgovac..i tako dan za danom pola jabuke jeo, a
drugu polovicu prodavao za cijenu citave jabuke..
i nakon par godina, dobije u nasljedstvo 20 miliona dolara i tako postane bogat.. :D
RatRodRob

#3255 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by RatRodRob »

animals wrote:Pa dobro..ima i ona, o siromahu koji se obogatio..
tako sto je dobio na poklon jednu jabuku..
prvi dan je pojeo pola, a drugi dio prodao..pa onda od toga kupio novu jabuku,
pa opet pola pojeo a pola prodao, za cijenu od jedne jabuke..
toliko je bio vjest trgovac..i tako dan za danom pola jabuke jeo, a
drugu polovicu prodavao za cijenu citave jabuke..
i nakon par godina, dobije u nasljedstvo 20 miliona dolara i tako postane bogat.. :D
Jesu to arapske bajke iz lokalne džamije ili priče sa tata brada TV :lol:
Fudo387

#3256 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:O kakvoj podlozi pricamo, ja u Ameriku dosao sa $800. Bitno je da znas sta radis sa novcem i da cekas povoljnu priliku i kad se ukaze da skocis na nju.
Pa dobro sad, cetiri stana (kuce) u hamtramicku, po deset milja svaki, 40 milja.
Nije to sad neka skroz zajebana investicija. :D
detroit-mercy

#3257 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote:O kakvoj podlozi pricamo, ja u Ameriku dosao sa $800. Bitno je da znas sta radis sa novcem i da cekas povoljnu priliku i kad se ukaze da skocis na nju.
Pa dobro sad, cetiri stana (kuce) u hamtramicku, po deset milja svaki, 40 milja.
Ne radim u tom kvartu, nije mi do zajebancije sa hameljom. Ovako, malo bolji kvartovi vise cijene stanarina ali u isto vrijeme eliminises odmah sav hamelj :mrgreen: .
Fudo387

#3258 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
Fudo387 wrote:
Ne radim u tom kvartu, nije mi do zajebancije sa hameljom. Ovako, malo bolji kvartovi vise cijene stanarina ali u isto vrijeme eliminises odmah sav hamelj :mrgreen: .
Ma ne zajebaji, kakvi te bolji kvartovi u Detroitu spopali? :lol:
Jarane, tu para ima samo onaj makedonac sto drzi nakav pizza lanac i onaj odron hokejaski tim. :D
HAVANA

#3259 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

malo morgen..
20 godina ja radim isti posao.Taj posao mi jeste omogucio neke stvari i pocetna sredstva,odskrinuo vrata banke...ali sve sigurno sto sam napravio i sto imam je doslo od nekretnina.I to koliko god nekom cudno zvucalo,najbolje i najprofitabilnije stvari sa nekretninama sam napravio u bih.Bez ikakvih veza,politike...I u belgiji sam dobro prosao na stanu prije 15 godina ali u bih bolje.I dan danas je bolje i jedino sam ovde uspio ubosti stvari koje vracaju novac za 7 godina.Druga 10 ovim tempom.Bilo je i stvari koje su me srozale do zadnje,bukvalno znalo se desiti da nemam 20 km u dzepu.A rata 100 puta tih 20km.Samo za tu jednu stvar.Na kraju je prodao nedovrsenu za duple pare.Od jedne polovine zatvorio kredit a od druge kupio ovu sto ima carobni povrat od 7 godina ovim tempom.Druga godina vec prolazi i otvara mogucnost trecoj za rente.Posto arapima ne izdajem ove,treca ce biti kuca za arape sa upotrebom vozila,naravno automatik,7 sjedista...blablabla...Jednostavno ljudi dolaze,trose,zasto i kako nije moja briga.Moje je da im uzmem pare.I vase.Nije nase da brinemo o stvarima o kojim treba da brine drzava...Nit ce nas ko poslusat.Iskreno,mene nerviraju pravo.Bahati,nekulturni,prljavi...nikako zajednicki jezik nac.Vazda me iznerviraju.Al uzecu ti pare, jebo sam ti mater.Kako znam i umijem.
detroit-mercy

#3260 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote:
Fudo387 wrote:
Ma ne zajebaji, kakvi te bolji kvartovi u Detroitu spopali? :lol:
Jarane, tu para ima samo onaj makedonac sto drzi nakav pizza lanac i onaj odron hokejaski tim. :D
Fudo, ja zivim 20 milja od Detroita :mrgreen: ne budi bukvalista :mrgreen: .
Fudo387

#3261 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:Fudo, ja zivim 20 milja od Detroita ne budi bukvalista
Zezam te, inace, svako dobro.
detroit-mercy

#3262 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:
malo morgen..
20 godina ja radim isti posao.Taj posao mi jeste omogucio neke stvari i pocetna sredstva,odskrinuo vrata banke...ali sve sigurno sto sam napravio i sto imam je doslo od nekretnina.I to koliko god nekom cudno zvucalo,najbolje i najprofitabilnije stvari sa nekretninama sam napravio u bih.Bez ikakvih veza,politike...I u belgiji sam dobro prosao na stanu prije 15 godina ali u bih bolje.I dan danas je bolje i jedino sam ovde uspio ubosti stvari koje vracaju novac za 7 godina.Druga 10 ovim tempom.Bilo je i stvari koje su me srozale do zadnje,bukvalno znalo se desiti da nemam 20 km u dzepu.A rata 100 puta tih 20km.Samo za tu jednu stvar.Na kraju je prodao nedovrsenu za duple pare.Od jedne polovine zatvorio kredit a od druge kupio ovu sto ima carobni povrat od 7 godina ovim tempom.Druga godina vec prolazi i otvara mogucnost trecoj za rente.Posto arapima ne izdajem ove,treca ce biti kuca za arape sa upotrebom vozila,naravno automatik,7 sjedista...blablabla...Jednostavno ljudi dolaze,trose,zasto i kako nije moja briga.Moje je da im uzmem pare.I vase.Nije nase da brinemo o stvarima o kojim treba da brine drzava...Nit ce nas ko poslusat.Iskreno,mene nerviraju pravo.Bahati,nekulturni,prljavi...nikako zajednicki jezik nac.Vazda me iznerviraju.Al uzecu ti pare, jebo sam ti mater.Kako znam i umijem.
Animals je u Ostereich, tamo im Austrijanac neda dalje od baustele, zato je tako skeptican.
Prilike se nalaze svuda, ne mozes reci samo u BiH ili USA ili Svabiji, treba samo vrebati i znati sta hoces. Meni je velika kriza u Americi bila prilika da jeftino dodje do prve dvije nekretnine. Uzeo sam obje za 1/3 sadasnje vrijednosti, poslije te dvije ovtaraju vrata trecoj, treca cetvrto i tako dalje.
Zadnju sam ubo oko 30% jeftinije od marketa, covjeku se pravo zurilo da je utusi ja naleti ponudio lovu i gotovo bilo za 48 sati.
Fudo387

#3263 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:Bilo je i stvari koje su me srozale do zadnje,bukvalno znalo se desiti da nemam 20 km u dzepu.A rata 100 puta tih 20km.Samo za tu jednu stvar
Jbg, ne mogu se svi jednako nositi sa tom vrstom stresa i zajebancija.
Ljudi se cesto okace o luster u toj situaciji, a ti jarane izdobrio.
I neka si, mashala, al' priznaj da si opljacko banku? :twisted: :D
HAVANA

#3264 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

Nisam. :lol: Prodo kad je zapelo.Nikad je necu prezalit.Da sam je zavrsio sad bi mogao zivjeti samo od njene rente.Al jbg.Zaradilo se ali nista u poredjenju sta bi bilo da je uspjelo.Sad rade ljudi,ubise na toj lokaciji...2009 godina. :twisted:
Zlo od godine.A luster,jebo luster.Poslije rata sta god da se desi,pisem se u plusu.Gore bit ne moze.
Matzan

#3265 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

detroit-mercy wrote:
malo morgen..
O kakvoj podlozi pricamo, ja u Ameriku dosao sa $800. Bitno je da znas sta radis sa novcem i da cekas povoljnu priliku i kad se ukaze da skocis na nju.
Glede Arapa, jedan od stanova izdajem Arapima, jos bolje stanare nisam imao. Odrazavaju, placaju prijevremena, jako su ljubazni i zahvalni.

Ee, al' to su američki arapi, nisu ovi naši bosanski.
HAVANA

#3266 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

detroit-mercy wrote:
HAVANA wrote:
malo morgen..
Animals je u Ostereich, tamo im Austrijanac neda dalje od baustele, zato je tako skeptican.
Prilike se nalaze svuda, ne mozes reci samo u BiH ili USA ili Svabiji, treba samo vrebati i znati sta hoces. Meni je velika kriza u Americi bila prilika da jeftino dodje do prve dvije nekretnine. Uzeo sam obje za 1/3 sadasnje vrijednosti, poslije te dvije ovtaraju vrata trecoj, treca cetvrto i tako dalje.
Zadnju sam ubo oko 30% jeftinije od marketa, covjeku se pravo zurilo da je utusi ja naleti ponudio lovu i gotovo bilo za 48 sati.
Bravo.To je to.Nema tu puno dumanja.Kad se ukaze,skaci.Ja ni zenu ne pitam,samo kupim.Sreca moze.Kupiti mozes ali prodati bez njih ne mozes. :twisted: :lol:
detroit-mercy

#3267 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by detroit-mercy »

Matzan wrote:
detroit-mercy wrote:
malo morgen..

Ee, al' to su američki arapi, nisu ovi naši bosanski.
Jarane, sve ti je to isto. Ne hodaju ovi "nasi" Arapi sa cekicima okolo samo gledajuci da ti istemaju stan ili kucu. Mene zacudjuje toliko idolentnih forumasa na forumu koji u svemu gledaju neku zavjeru ili opasnost umjesto da skontaju da je ovo odlicna prlika da se iznajmi stan ili vikendica ili zahod na odredjeno vrijeme. Pa jebote, Dalmatinci u spajzovima/garazama spavaju po tri mjeseca samo da bi uboli koju bobu vise a kod nas citava frka sto 25 aviona turista danas dodje :) .
Rugafet

#3268 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Rugafet »

jes' tako je, dobro si...
Matzan

#3269 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

detroit-mercy wrote: Jarane, sve ti je to isto. Ne hodaju ovi "nasi" Arapi sa cekicima okolo samo gledajuci da ti istemaju stan ili kucu. Mene zacudjuje toliko idolentnih forumasa na forumu koji u svemu gledaju neku zavjeru ili opasnost umjesto da skontaju da je ovo odlicna prlika da se iznajmi stan ili vikendica ili zahod na odredjeno vrijeme. Pa jebote, Dalmatinci u spajzovima/garazama spavaju po tri mjeseca samo da bi uboli koju bobu vise a kod nas citava frka sto 25 aviona turista danas dodje :) .
Kod nas je to puno bolje organizovano.
Svaki taj avion dočekaju notar, geometar i tri advokata. :D
detroit-mercy

#3270 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by detroit-mercy »

Matzan wrote:
detroit-mercy wrote: Jarane, sve ti je to isto. Ne hodaju ovi "nasi" Arapi sa cekicima okolo samo gledajuci da ti istemaju stan ili kucu. Mene zacudjuje toliko idolentnih forumasa na forumu koji u svemu gledaju neku zavjeru ili opasnost umjesto da skontaju da je ovo odlicna prlika da se iznajmi stan ili vikendica ili zahod na odredjeno vrijeme. Pa jebote, Dalmatinci u spajzovima/garazama spavaju po tri mjeseca samo da bi uboli koju bobu vise a kod nas citava frka sto 25 aviona turista danas dodje :) .
Kod nas je to puno bolje organizovano.
Svaki taj avion dočekaju notar, geometar i tri advokata. :D
U Kanadi Kinezi navalili kupovati nekretnine ko ludi, pola Vancouver-a su vec pokovali, sad se saltaju na Toronto, Kanadjani im stancice po Torontu prodaju za grdne pare pa onda kupuju za istu lovu kucetine po okolini Toronta jos im love ostaje za steka i sto je najvise interesantno nigdje tolike piske kao kod nas. Ljudi koriste priliku dok mogu, a kod nas, kod nas po navici, sve smeta.
vivaldi

#3271 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by vivaldi »

detroit-mercy wrote:U Kanadi Kinezi navalili kupovati nekretnine ko ludi, pola Vancouver-a su vec pokovali, sad se saltaju na Toronto, Kanadjani im stancice po Torontu prodaju za grdne pare pa onda kupuju za istu lovu kucetine po okolini Toronta jos im love ostaje za steka i sto je najvise interesantno nigdje tolike piske kao kod nas. Ljudi koriste priliku dok mogu, a kod nas, kod nas po navici, sve smeta.
pa jebiga, neozbiljno je porediti drustva sa jako dugom multirasnom/etnickom tradicijom sa zatucanim balkanom, pogotovo sa bosnom.

ne mozes porediti drzave u kojima su vlade mini UN sa nama gdje zive tri plemena koja se medjusobno trijebe vijekovima, gdje se smisao zivota svodi na to "ciji si", drustvo koje ni sa benignim sedicem i fincijem ne zna sta ce, drustvo koje se sa pederima u vlastitim redovima najradije obracunava toljagama i kamenjem sa modernim zapadnim svijetom.

to jednostavno ne ide. i onda se takvo drustvo u kojem prakticno nema nikakvih investicija za razliku od kanade amerike engleske njemacke u koje se slijevaju milijarderi i arapi i kinezi i rusi i kuka i motika.

kod nas nema nikakvog diverziteta. arapi su fakticki jedini, ali je u pitanju kultura inkopatibilna nasoj.
Sara03

#3272 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sara03 »

Hm, ta Kanada, druga po veličini država na svijetu...
Haman2

#3273 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman2 »

BiH nije useljenicka zemlja kao Kanada, Australija, USA, SVedska itd. Dakle tu je razlika izmedju BiH i pomenutih zemlja. Dok dolaze kao turisti bujrum, kad dolaze kao useljenici mislim da to nije dobro za BiH. Njihov uticaj na tradiciju u BiH je vec primjetan o cemu sam ranije pisao, pa da ne ponavljam.[i

Image
vivaldi

#3274 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by vivaldi »

Sara03 wrote:Hm, ta Kanada, druga po veličini država na svijetu...
ma nije bitna kanada, ovdje se o nama radi.

pa jebote mi smo prosle-pretprosle godine ni krivi ni duzni pored svih svojih sranja postali kolaterlana steta turskih problema pa je jedno vrijeme udarna politicka tema u bosni bio gulen i njegove skole po bosni. onaj iz stoca mali kaplan bivsi ministar postao udarna igla te price.

generalno u ovoj diskusiji su svi donekle u pravu i prica moze imati samo dva aspekta - nepotrebna drama i sad je gotovo.

arapi dodju i odu na kraju sezone i to je tacno tako da se moze reci da je drama neosnovana, ali ako jedne godine odluce da se ne vrate tada je vec kasno
Matzan

#3275 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

Bosna nije useljenička, već iseljenička zemlja.
Locked