ABH017 wrote:"Mržnja" na sve strane. Čudno je kako NAS pogađa "mržnja" neistomišljenika, dok se na izričito izrečenu mržnju istomišljenika (a ovdje se većina forumaša dijeli na vjernike i nevjernike, kao da oni drugi nisu ljudi i kao da se pozicije ne mogu, vrlo lahko promijeniti) ne reaguje. Ja nikad čovjeka, kao najsavršeniju Božiju kreaciju, ne bih usporedio sa životinjom, iako imamo primjeraka koji tome teže. Mislim da je i ovaj citat, kojeg je napisao kolega @HardcoreMX, više reakcija na mnogobrojne pokušaje ismijavanja i omalovažavanja vjere i vjernika, jer znam da njegova vjera zabranjuje da se tako razmišlja o bilo kojem čovjeku. Ne mislim da je ovaj citat upućen normalnim, odgojenim, kulturnim i obrazovanim forumašima, sa kojima je uvijek lijepo diskutovati, na bilo koju temu (a tebe @Lopov-eliminator, smatram takvim, bez laskanja), već onima, koji otvoreno (čak to i priznaju, kad ostanu bez i jednog suvislog argumenta) provociraju, vrijeđaju i omalovažavaju vjernike i vjeru, bez obzira o kome se radilo.
Kako god, naveo je citat, dok sam ja (koji sebe smatra umjerenim vjernikom, koji preispituje sebe, svoju vjeru, i vrlo kritički pratim rad religijske zajednice kojoj pripadam) otvoreno nazivan pogrdnijim imenima (doduše još me niko nije uporedio sa životinjom) od strane nekih forumaša, koji su, barem po razmišljanju i pisanju, intelektualni adolescenti, ili bolje reći tinejdžeri, nedovoljno obrazovani, nedovoljno odgojeni.
Prije svega, hvala na lijepim rijecima na moju adresu. Samo sto mrznju ne bih stavljao pod navodnike, jer i ti i ja jako dobro znamo sta se desava u realnom zivotu.
Stoji sve, ali da je HardCoreMX htio uputiti onom dijelu ateista koji si spomenuo a ne svim ateistima, mogao je iskoristiti drugi citat koji ne involvira sve one koji nemaju religiju. Citao sam sta doticni pise, tako da sve ovo sto sam napisao nisam napisao bez razloga. Reagiranjem mrznjom na mrznju se niti jedna niti druga mrznja ne ponistavaju, nego raspiruju. Stoga, reagiranje na ovakav nacin ne moze voditi nicemu dobrom nego goloj antagonizaciji. Sto se tice reakcija na mrznju istomisljenika i neistomisljenika, istina je da se previse suti na mrznju prvih i to na obje strane, ako se uopste mogli zvati stranama.
Ja sam jedan od rijetkih koji je zapravo reagirao i reagira na mrznju i jednih i drugih. Upravo zbog toga sam s kamarom ateista sam ulazio u konflikte na ovom forumu, za sta mogu navesti vrlo konkretne primjere. Vec sam prije izjavio da vecina nevjernika koji komentiraju ovdje slabo poznaju religioznost i sta zapravo znaci biti religiozan.
Mislim da se omalovazavanjem i ispraznim name callingom ne moze postici nista dobro. Zato sam ja protiv toga da se npr. Smrcka, koliko god bilo po meni uvredljivo za inteligenciju ono sto on pise, ne treba nazivati idiotom, kretenom, itd. sto su ovdje mnogi radili.
Sto se tice toga da njemu njegova vjera zabranjuje takvo razmisljanje, ima jedan problem u tome, sto pojedinac vjeru mozda drugacije dozivljava od nekog drugog pojedinca ili grupacije iste vjere. Isto kao sto ti islam drugacije dozivljavas od Smrcka, (sjeti se kako je tebi bilo neozbiljno shvatiti sto Elvedin Pezic prica ozbiljno, a njemu je doticni vrh). Stoga, tvoj dozivljaj islama i dozivlja HardCoreMX-a nije isti. Po tvom dozivljaju islama, tebi to islam zabranjuje, ali njemu ne..Razlika u dozivljajima je i ono zbog cega oni koji se raznose po metroima vade ajete i hadise kojima opravdavaju svoj dozivljaj islama. Uh, jesam ga zakomplikovao, ali vjerujem da razumijes.