ne dijelim tvoje misljenjeanimals wrote:Sudar Rusa i Amera..
Njemacka,kao ponovna sila u Evropi, sto Englezima nikako ne pase,
pa je napustaju..
puno pokazatelja ka kataklizmi..
Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
- Connaisseur Karlin
#3251 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
- animals
#3252 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Pa Europa na vrhuncu ujedinjena..
otvara se Ukrajina,kao pokusaj da se Rusi obuzdaju, neuspjelo..
Njemacka vlada Europom bahato..
Englezi napustaju, ne odgovara im Njemacka dominacija..
Rusi pokusavaju preko Srbije,Crne Gore, RS, kontrirati Amerima..
Evropa se razjedinjuje, ubacenim kukavicjim jajem, emigrantima sa BI...
buducnost nije blistava..
- Connaisseur Karlin
#3253 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Europa,cak i da nije u sdasnjem sastavu EU,bi imala problem sa immigrantima,ali je istovrmeeno kriva sebi sa takvim stavomanimals wrote:Pa Europa na vrhuncu ujedinjena..
- animals
#3254 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Povijest nije zabiljezila da jedna masa od milion ljudi krene u jednom trenutku,
iz sigurne zemlje Turske, preko ogromni prostora pjeske, preko vise drzava prema samo jednom cilju
Deutschland...i ova ih docekuje dobrodoslicom, kao da su dosli emisari sa ogromnim kolicinama zlata..
od te mase koja se sastojala od 90%; mladih ljudi--zene su imale , uredno nalakirane nokte i slape na nogama,
uprkos pjesacenju ogromnim prostranstvima, ostali uredno napunjene mobilne tel, sa navigacijom prema Njemackoj..
nezabiljezene izbjeglice, u nezabiljezenom egzodusu,uredni i po zadnjoj modi obuceni mladi ljudi..
iz sigurne zemlje Turske, preko ogromni prostora pjeske, preko vise drzava prema samo jednom cilju
Deutschland...i ova ih docekuje dobrodoslicom, kao da su dosli emisari sa ogromnim kolicinama zlata..
od te mase koja se sastojala od 90%; mladih ljudi--zene su imale , uredno nalakirane nokte i slape na nogama,
uprkos pjesacenju ogromnim prostranstvima, ostali uredno napunjene mobilne tel, sa navigacijom prema Njemackoj..
nezabiljezene izbjeglice, u nezabiljezenom egzodusu,uredni i po zadnjoj modi obuceni mladi ljudi..
- insomnia78
- Connaisseur Karlin
#3256 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Jako malo poznajes povijest kretanja stanovnistvaanimals wrote:Povijest nije zabiljezila da jedna masa od milion ljudi krene u jednom trenutku,
a ako jedna EUropa od 500 i nesto miliona stanovnika ima strah od 2 miliona imigranata,a jedan dio istih je nastavio put van EU zone ,moram priznati da je EU preuvelicala problem,a radikalna desnica je placala medije kako bi napravila paniku medju stanovnistvom EU,i prilicno su uspjeli u tome
Ovo su imigranti 21 stoljeca,a ne 12 stoljeca,a mnogi imaju rodbinu i prijatelje u insotrnastvu,zato je logcno da su immali sa sobom mobitele,ili mislis da tokom rata u BiH i u HR,i na Kosovu, ne bi tadasnje izbjeglice izlazile sa mobitelima da su bili pristupacni kao danasnjim izbjelgicama.
- stakasa
#3257 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Pa sto si ogorcen tolikoanimals wrote:A sta ce taj polupismeni Afganistanac da radi u Austriji..insomnia78 wrote:Znam sta su iznajmljivacke firme i u fr je slicno. Ovdje se to zove interim. Ko sto ti reko ako su ti kvalifikacije takve da te mogu zamjeniti sa polupismenim afganistancem onda se dobro zapitaj do koga je
da zivi na socijalnom sistemu ili kao sto sad pokusavaju, da ih zaposle..
da drzava svakoj firmi koja ih primi daje olaksice ,sto porezne, sto ih pomaze novcano..
i jos jednom,ne radi se o meni, ja imam posao,za sebe se uopce ne bojim,
naviko sam raditi..a i ne treba meni vise puno, ni posla,niti ludovanja..
imam sve sto trebam..ja sam na vrijeme dosao..
tu sam 26 godina vec..
vec govorim opcenito..
- animals
#3258 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Ogorcen sam ,sto ce nasa djeca morati platiti ceh ovoj suludoj politici..stakasa wrote:Pa sto si ogorcen tolikoanimals wrote:A sta ce taj polupismeni Afganistanac da radi u Austriji..insomnia78 wrote:Znam sta su iznajmljivacke firme i u fr je slicno. Ovdje se to zove interim. Ko sto ti reko ako su ti kvalifikacije takve da te mogu zamjeniti sa polupismenim afganistancem onda se dobro zapitaj do koga je
da zivi na socijalnom sistemu ili kao sto sad pokusavaju, da ih zaposle..
da drzava svakoj firmi koja ih primi daje olaksice ,sto porezne, sto ih pomaze novcano..
i jos jednom,ne radi se o meni, ja imam posao,za sebe se uopce ne bojim,
naviko sam raditi..a i ne treba meni vise puno, ni posla,niti ludovanja..
imam sve sto trebam..ja sam na vrijeme dosao..
tu sam 26 godina vec..
vec govorim opcenito..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3259 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
ogorcen si kao zenska koja posalje kcer u bec da je spasi balkanaca a ona gore uleti medj 120000 srba

- stakasa
#3260 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Iskulirajte malo, ovo su redovne pojave u istoriji. Svijet nikada nije bio bolji ni bogatiji nego sto je danas
- Gojeni H
#3261 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
animals wrote:Povijest nije zabiljezila da jedna masa od milion ljudi krene u jednom trenutku,
Povijest mozda nije, ali historija jeste, i to daleko veca i masovnija pomjeranja.
- Gojeni H
#3262 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
stakasa wrote:Iskulirajte malo, ovo su redovne pojave u istoriji. Svijet nikada nije bio bolji ni bogatiji nego sto je danas
Ali ... sve da to predstavis finom prezentacijom ili grafikonom, 90% ljudi na forumu bilo iz zemlje ili dijaspore, ili nece vjerovati ili ce imati negativan komentar.
Isto, Misliti brzo, misliti sporo, ali uzivo.
- Truba
#3263 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
krsenje sengena bilo je zabiljezeno za vrijeme velike seobe naroda
madjare optuzuju da su tada krsili sengen a sada ne daju sirijcima iz kandahara da rade isto
madjare optuzuju da su tada krsili sengen a sada ne daju sirijcima iz kandahara da rade isto
-
RNG_25
#3264 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Ovaj implicira da pošto je nešto "redovna pojava u historiji" to automatski znači da je dobro, jer... vodi budućem većem bogatstvu? Koja kratkovidost i ograničenost.stakasa wrote:Iskulirajte malo, ovo su redovne pojave u istoriji. Svijet nikada nije bio bolji ni bogatiji nego sto je danas
I invazija hordi barbara (koji za mene nisu ljudi) na Rimsko carstvo je također bila "redovna pojava", i Mongolsko rušenje i destrukcija Islamskog svijeta u srednjem vijeku također nije bila ništa novo, pa su svejedno obe pojave uzrokovale stagnaciju, depopulaciju, smrt, patnju i siromaštvo za ogroman broj ljudi tokom decenija i stoljeća koji su uslijedili. Na kraju, rušenjem Rimskog carstva nastaje Srednji Vijek u Evropi, koji je u odnosu na raniji period bio svakako manje produktivan u naučnom, ali i ekonomskom aspektu, gledajući relativno s obzirom na veličinu populacije i dr.
Na kraju, jedino bitno ovdje jeste šta se dešava i šta će biti sa *trenutnim stanovništvom Evrope*, koga briga kakva će situacija biti kroz koje stoljeće ili milenij.
Dodatno, "svijet nikada nije bio bogatiji" je možda tačna tvrdnja, ali 95%+ tog bogatstva je u Evropi i Sjevernoj Americi (plus Japan i Kina), što su uglavnom rasno, nacionalno i na drugi način homogena društva (mimo Amerike, ali i tu crnci imaju zanemariv udio u bogatstvu).
- pirmin
#3265 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
...a slomi se komentarisuci ovdje.citam samo naslove
nekad ni to
nekako mi postalo svejedno
a tudje misljenje nebitno
Niti ima kakvog prakticnog iskustva(migrante vidi samo na YT i netu generalno) niti obrati paznju na kakav relevantan izvor informacija.
Samo trazi one senzacionalisticke, koji bi za klik majku rodjenu prodali.
Dobro rekose Svabe na Extra 3, ova kriza veze sa razumom nema, sve je cisti (bejzik) instinkt, samo emocija.
Sve je to OK dok ste u manjini.
Gadno je kad (ako) predjete u vecinu, valja nam se onda peglati kao sto su se preci peglali.
- stakasa
#3266 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Napamet pricasRNG_25 wrote:Ovaj implicira da pošto je nešto "redovna pojava u historiji" to automatski znači da je dobro, jer... vodi budućem većem bogatstvu? Koja kratkovidost i ograničenost.stakasa wrote:Iskulirajte malo, ovo su redovne pojave u istoriji. Svijet nikada nije bio bolji ni bogatiji nego sto je danas
I invazija hordi barbara (koji za mene nisu ljudi) na Rimsko carstvo je također bila "redovna pojava", i Mongolsko rušenje i destrukcija Islamskog svijeta u srednjem vijeku također nije bila ništa novo, pa su svejedno obe pojave uzrokovale stagnaciju, depopulaciju, smrt, patnju i siromaštvo za ogroman broj ljudi tokom decenija i stoljeća koji su uslijedili. Na kraju, rušenjem Rimskog carstva nastaje Srednji Vijek u Evropi, koji je u odnosu na raniji period bio svakako manje produktivan u naučnom, ali i ekonomskom aspektu, gledajući relativno s obzirom na veličinu populacije i dr.
Na kraju, jedino bitno ovdje jeste šta se dešava i šta će biti sa *trenutnim stanovništvom Evrope*, koga briga kakva će situacija biti kroz koje stoljeće ili milenij.
Dodatno, "svijet nikada nije bio bogatiji" je možda tačna tvrdnja, ali 95%+ tog bogatstva je u Evropi i Sjevernoj Americi (plus Japan i Kina), što su uglavnom rasno, nacionalno i na drugi način homogena društva (mimo Amerike, ali i tu crnci imaju zanemariv udio u bogatstvu).
- Truba
#3267 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Dje si fobofobepirmin wrote:...a slomi se komentarisuci ovdje.citam samo naslove
nekad ni to
nekako mi postalo svejedno
a tudje misljenje nebitno![]()
Niti ima kakvog prakticnog iskustva(migrante vidi samo na YT i netu generalno) niti obrati paznju na kakav relevantan izvor informacija.
Samo trazi one senzacionalisticke, koji bi za klik majku rodjenu prodali.
Dobro rekose Svabe na Extra 3, ova kriza veze sa razumom nema, sve je cisti (bejzik) instinkt, samo emocija.
Sve je to OK dok ste u manjini.
Gadno je kad (ako) predjete u vecinu, valja nam se onda peglati kao sto su se preci peglali.
Drago mi je da pratite lik i nedjelo
To se prije odnosi na danasnje potkupljene medijw i mlade forumase koji su tek poceli zivjeti kao i ta na kojem sam okacio poruku koju si citirao
Ne moram biti kokos da bih znao koje je jaje mucak
Ne moram biti poljoprivrednik da buh znao koji je krompir pokvaren
Imam dovoljno logike da vidim kako izjava valjalo je prije valja i sada ne pije vode i kosi se sa zdravom logikom
Ljudi s magisterijem dodju u nas konglomerat koji se bavi najosnovnijim stvarima pa sjebu najobicnije zadatke
A nepismen afgan ce pomoci autoindustriji
- stakasa
#3268 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Velecasni, ogranicen si ko balkon
- Gojeni H
#3269 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
U principu, vecih pomjeranja naroda ce biti u svakom slucaju ekstremnih nejednakosti ili rata.RNG_25 wrote:Ovaj implicira da pošto je nešto "redovna pojava u historiji" to automatski znači da je dobro, jer... vodi budućem većem bogatstvu? Koja kratkovidost i ograničenost.stakasa wrote:Iskulirajte malo, ovo su redovne pojave u istoriji. Svijet nikada nije bio bolji ni bogatiji nego sto je danas
Odluka je svake zemlje, odnosno zajednice, u kojoj je clanica dio svoje suverenosti prenijela na ekonomsku ili politicku zajednicu, da odredi sta joj je prihvatljivo a sta ne.
To sto je za obicnu raju postojao privid hipi miroljubive zajednice, koja sada pokazuje napukline zvane nacionalni interesi, bilo je pitanje "sto je babi milo, to joj se i snilo".
Zasto horde barbara, koji su uzgred receno danas sampioni svjetske kulture, nisu bili ljudi? Zato sto su ponavljali ono sto je njima Rim ranije cinio?
Ogroman broj ljudi jeste usao u Evropu, ali je to realno jos uvijek suvise mali broj ljudi da napravi bilo kakve znacajne promjene. Primjer: Stepen fertilnosti druge i trece generacije Turkinja u Njemackoj je jos nizi od drzavnog prosjeka.
Dominantna kultura guta manjinsku ... otpor je uzaludan.
Nikada u svijetu nije bilo manje gladi, stepen smrtnosti zena kod poroda se skoro konstantno smanjuje vec deceniju, ljudi zive duze nego ikada u historiji ljudskog roda.
Problem nije kvalitet, vec razlika - iliti nejednakost.
-
RNG_25
#3270 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Moj prigovor je bio na implikaciju da zato jer se nešto kroz historiju "uvijek dešavalo" (nije, ali neka bude) to znači da je dobro da se to i dalje dešava, a kao "argument" tome je kako svijet navodno nikada nije bio "bogatiji i ljudi bolje živjeli".
Pri tome se zaboravljaju žrtve koje su bile meta takvih migracija, a koji niti su se dobro proveli, niti su postali bogatiji ili bolje živjeli, ako su uopšte preživjeli.
Pri tome se zaboravljaju žrtve koje su bile meta takvih migracija, a koji niti su se dobro proveli, niti su postali bogatiji ili bolje živjeli, ako su uopšte preživjeli.
- stakasa
#3271 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Gojeni je na pravom tragu ali se cak ni jaz ne povecava jer milijarde ljudi prelazi prag siromastva (nikad ih nije bilo manje, cak i u apsolutnom roju, ne samo procentualno). Izmedu ostalog zahvaljujuci migracijama, liberalizmu, slobodnoj trgovini, globalizaciji... Na stranu ljudska ljubomora i sto bi svi htjeli imati svoj helikopter.
Ovde se radi o strahu luzera da ce im neko drugi uzeti socijalu, poticaje i nekvalifikovane poslove
Ovde se radi o strahu luzera da ce im neko drugi uzeti socijalu, poticaje i nekvalifikovane poslove
- Gojeni H
#3272 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Thomas Piketty, autor Kapitalizam u 21. vijeku, se nikako ne bi s tobom slozio.stakasa wrote:Gojeni je na pravom tragu ali se cak ni jaz ne povecava jer milijarde ljudi prelazi prag siromastva (nikad ih nije bilo manje, cak i u apsolutnom roju, ne samo procentualno). Izmedu ostalog zahvaljujuci migracijama, liberalizmu, slobodnoj trgovini, globalizaciji... Na stranu ljudska ljubomora i sto bi svi htjeli imati svoj helikopter.
Piketty tvrdi da se jaz od 60-ih odnosno 70-ih godina povecava u svim razvijenim zemljama, i da uskoro dolazi na nivo od 1910. godine.
- Gojeni H
#3273 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
RNG_25 wrote:Moj prigovor je bio na implikaciju da zato jer se nešto kroz historiju "uvijek dešavalo" (nije, ali neka bude) to znači da je dobro da se to i dalje dešava, a kao "argument" tome je kako svijet navodno nikada nije bio "bogatiji i ljudi bolje živjeli".
Da li demografija zamjenjuje horde na konjima koje su "srusile sve, a nisu nista izgradile"?
U ovom trenutku mora postojati sumnja zbog neizbjezne asimilacije, ali sigurno treba uzeti u obzir snazne uticaje i drustvene promjene koje mogu biti izazvane u evropskim mikro sredinama.
-
RNG_25
#3274 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Bilo kakva masovna imigracija je loša, bila nominalno legalna ili ne. Kao što je Platon rekao "Svaka promjena je najopasnija stvar.", tako i uvoz milion+ stranih državljana, bez filtera, bez kontrole, bez ograničenja kretanja, bez intenzivnih kurseva pripreme i td., predstavlja promjenu za nativno stanovništvo i direktan sigurnosni izazov, tj. predstavlja značajnu promjenu.
Nije normalno da jedna država dopušta milion+ stranih državljana na svoj teritorij. Pustimo sada priču o Šengenu i glupostima, Šengen je napravljen za Evropljane - dakle, rasno, religijski, etnički i politički ipak kompatibilnu populaciju.
Ovdje imamo posve drugu religiju (u njenom poremećenom radikalnom izdanju, iako su sve religije danas poremećene), posve drugi mentalitet, običaje i dr. Dakle, uvodi se jedna značajna promjena.
Asimilacija je moguća. Ali asimilacija će se izvršiti samo ako ima političke volje za njom. Trenutno, relativističko-liberalni Zapad nema volje da nametne asimilaciju na mnoštvo migranata, te ista očito propada.
Neovisno čija kultura, religija, ovo i ono je bolje ovdje (ta od prosječnog Evropljana ili od prosječnog npr. Afganistanca), bez asimilacije će neizbježno doći do konflikta. Ne sada, ali problem je za većinu ljudi što gleda par godina ili deceniju unaprijed maksimalno, a nikako 50-100 ili više godina unaprijed, iako je i to moguće.
Nije normalno da jedna država dopušta milion+ stranih državljana na svoj teritorij. Pustimo sada priču o Šengenu i glupostima, Šengen je napravljen za Evropljane - dakle, rasno, religijski, etnički i politički ipak kompatibilnu populaciju.
Ovdje imamo posve drugu religiju (u njenom poremećenom radikalnom izdanju, iako su sve religije danas poremećene), posve drugi mentalitet, običaje i dr. Dakle, uvodi se jedna značajna promjena.
Asimilacija je moguća. Ali asimilacija će se izvršiti samo ako ima političke volje za njom. Trenutno, relativističko-liberalni Zapad nema volje da nametne asimilaciju na mnoštvo migranata, te ista očito propada.
Neovisno čija kultura, religija, ovo i ono je bolje ovdje (ta od prosječnog Evropljana ili od prosječnog npr. Afganistanca), bez asimilacije će neizbježno doći do konflikta. Ne sada, ali problem je za većinu ljudi što gleda par godina ili deceniju unaprijed maksimalno, a nikako 50-100 ili više godina unaprijed, iako je i to moguće.
-
RNG_25
#3275 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Također, postoje razlike između barbara i ovih migranata, iako i ja mogu iste poistovjećivati iz "praktičnih" razloga.
Barbari su imali vlastitu moć (vojnu) i cilj im je bio opljačkati i nastaviti dalje po svom. Migranti nemaju vlastite moći, već im izdajničke politike zapadnjačkih elita dopuštaju neometan ulazak i kretanje u državu, a cilj im nije uništiti domaćina već parazitirati.
Naravno, uvijek ima izuzetaka, pa tako i ovdje.
Barbari su imali vlastitu moć (vojnu) i cilj im je bio opljačkati i nastaviti dalje po svom. Migranti nemaju vlastite moći, već im izdajničke politike zapadnjačkih elita dopuštaju neometan ulazak i kretanje u državu, a cilj im nije uništiti domaćina već parazitirati.
Naravno, uvijek ima izuzetaka, pa tako i ovdje.