Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
fatamorgana

#3251 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by fatamorgana »

Vipera berus wrote:Kad se već toliko piše o japanskoj umjetnosti i kulturi, šteta je ne spomenuti hanami, koji se dešava svakog proljeća, tj. u vrijeme cvjetanja trešnje.

Hanami (花見) je japanski tradicionalni običaj posmatranja i uživanja u ljepoti cvijeća japanske trešnje sakura. Sakura procvjeta prvo na ostrvu Kjušu (krajem marta), dalje se prostirući ka Honšu, da bi krajem maja uljepšala i krajeve Hokaida. Na Okinavi sakura procvjeta čak početkom februara. Pošto je period tokom koga trešnja cvjeta kratak (1-2 nedelje), vrši se prognoziranje cvjetanja o kojem izvještava Japanska meteorološka agencija. U modernom Japanu, hanami se odigrava u vidu okupljanja poznanika ispod drveta trešnje, uz pjesmu, ispijanje tradicionalnog japanskog pića sake, hranu i poslastice. Na mnogim mjestima, poput Ueno parka, kače se i papirne svjetiljke radi noćnih okupljanja ispod krošnji, poznatije kao jozakura (夜桜).

Tradicija hanamija je započeta još u Nara periodu (710–794) kada se poštovao cvijet japanske kajsije - ume. Međutim, tokom Hejan perioda (794–1185) sve više se pridaje važnosti japanskoj trešnji, čime hanami postaje sinonim za sakuru. Od tada će se u tanka i haiku pjesmama pod cvijetom misliti na trešnju. Hanami takođe ima i sjetnu notu, metaforički predstavlja prolaznost stvari, a to se u japanskoj književnosti naziva mono no avare.

Image

Image
Ima lijep haiku vezan za nevedeno:

"Silni velmoža
sjahao pred cvijetom
divlje trešnje"

Možda se radilo o Šogunu ili Imperatoru kojeg je vrlo vjerovatno pratila velika vojska i svita, i sad on zaustavlja svu tu silu koja je pod njegovom apsolutnom komandom, a da ne kažemo da on ima pravo života i smrti nad svima,
taj "silni velmoža" silazi s konja i osvojen ljepotom divi se divljoj trešnji u cvatu bez imalo srama i oklijevanja a pretpostavljam da svi šute ko zaliveni i da se ne čuje ni muha ....
Jedna prava zen slika i poruka bez riječi a u slici kako je nježna snaga moćnija od one grube, slično nešto piše i u Tao te chingu da je nježno i mekano jače od tvrdog i krutog.
¤ jelena ¤

#3252 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

fatamorgana wrote:
Vipera berus wrote:Kad se već toliko piše o japanskoj umjetnosti i kulturi, šteta je ne spomenuti hanami, koji se dešava svakog proljeća, tj. u vrijeme cvjetanja trešnje.

Hanami (花見) je japanski tradicionalni običaj posmatranja i uživanja u ljepoti cvijeća japanske trešnje sakura. Sakura procvjeta prvo na ostrvu Kjušu (krajem marta), dalje se prostirući ka Honšu, da bi krajem maja uljepšala i krajeve Hokaida. Na Okinavi sakura procvjeta čak početkom februara. Pošto je period tokom koga trešnja cvjeta kratak (1-2 nedelje), vrši se prognoziranje cvjetanja o kojem izvještava Japanska meteorološka agencija. U modernom Japanu, hanami se odigrava u vidu okupljanja poznanika ispod drveta trešnje, uz pjesmu, ispijanje tradicionalnog japanskog pića sake, hranu i poslastice. Na mnogim mjestima, poput Ueno parka, kače se i papirne svjetiljke radi noćnih okupljanja ispod krošnji, poznatije kao jozakura (夜桜).

Tradicija hanamija je započeta još u Nara periodu (710–794) kada se poštovao cvijet japanske kajsije - ume. Međutim, tokom Hejan perioda (794–1185) sve više se pridaje važnosti japanskoj trešnji, čime hanami postaje sinonim za sakuru. Od tada će se u tanka i haiku pjesmama pod cvijetom misliti na trešnju. Hanami takođe ima i sjetnu notu, metaforički predstavlja prolaznost stvari, a to se u japanskoj književnosti naziva mono no avare.

Image

Image
Ima lijep haiku vezan za nevedeno:

"Silni velmoža
sjahao pred cvijetom
divlje trešnje"

Možda se radilo o Šogunu ili Imperatoru kojeg je vrlo vjerovatno pratila velika vojska i svita, i sad on zaustavlja svu tu silu koja je pod njegovom apsolutnom komandom, a da ne kažemo da on ima pravo života i smrti nad svima,
taj "silni velmoža" silazi s konja i osvojen ljepotom divi se divljoj trešnji u cvatu bez imalo srama i oklijevanja a pretpostavljam da svi šute ko zaliveni i da se ne čuje ni muha ....
Jedna prava zen slika i poruka bez riječi a u slici kako je nježna snaga moćnija od one grube, slično nešto piše i u Tao te chingu da je nježno i mekano jače od tvrdog i krutog.
... :thumbup: :thumbup:
Connaisseur Karlin

#3253 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Connaisseur Karlin »

moja buduca destinacija za godisnji odmor St. Peters-burg / St. Peter-hoff :-D

jedna vlro neobicna fontana ( prilicno drugacija od niza fontatni na doticnoj lokaciji) :

Image
Umbrella Fountain in Lower Gardens. Peterhof (Petrodvorets), a suburb of Saint Petersburg. Russia
Vipera berus

#3254 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

Iz Japana preko Zenice do Irana, da vidimo kako oni dočekuju i slave proljeće :-D

U Iranu i nekim drugim zemljama Nowruz označava prvi dan proljeća .

Novruz (perz. نوروز: noʊruz, „novi dan“) je iranski tradicionalni blagdan Nove godine kojega slave svi iranski narodi, ali i drugi narodi usko vezanih uz iransku kulturu. Običaj slavljenja Novruza proširio se na mnoge krajeve svijeta, uključujući dijelove središnje i južne Azije, sjeverozapadne Kine te na poluotok Krim.
Novruz označava prvi dan proljeća i početak godine prema iranskom kalendaru. Počinje proljetnom ravnodnevicom (ekvinocijem) koja je najčešće 21. ožujka, odnosno dan ranije ili kasnije, ovisno o točki promatranja. Obilježavanje Novruza datira prije islamskog razdoblja, a korjene vuče iz doba antičkog Irana. To je važan zoroastrijski blagdan koji ima veliko značenje među modernim zoroastrijcima u Iranu. Trenutak kada Sunce ekliptički presijeca nebeski ekvator precizno se izračunavaju svake godine, a običaj među iranskim obiteljima je skupljanje i promatranje tog događaja.

Od ahemenidskog doba službena nova godina počinjala je danom kada Sunce napusti zodijak Ribe, odnosno kada uđe u zodijak Ovna, što označava ravnodnevicu ili ekvinocij.
Naziv Novruz prvi se put spominje u perzijskim zapisima u 2. stoljeću pr. Kr., no obilježavan je još u doba vladavine iranske dinastije Ahemenida (648.-330. pr. Kr.), kada su narodi iz brojnih satrapija Perzijskog Carstva dolazili predati darove perzijskom vladaru.
Način proslavljanja Novruza se razlikuje od mjesta do mjesta; od preskakanja vatre ili potoka u Iranu do hodanja preko zategnutog užeta, ostavljanja upaljenje svijeće na kućnom pragu ili tradicionalnih igara poput konjskih utrka ili tradicionalnog rvanja u Kirgistanu.
Image
Image
Pjesme i ples su uobičajeni u gotovo svim mjestima gdje se slavi Novruz, kao i polu-sveti obiteljski ili javni objedi.

Posebno mjesto u domu zauzima Stol Haft-Sin, sa sedam namirnica koji simboliziraju Novruz. Ime svih sedam namirnica pošinje sa slovom S.
Sabzeh (سبزه) – klice pšenice, ječma, mung graha ili leće rastu u posudi - simbolizuju preporod
Samanu (سمنو) – slatki puding napravljen od pšeničnih klica - simbolizuje bogatstvo
Senjed (سنجد) – sušene perzijske masline - simbolizuju ljubav
Seer (سیر) – bijeli luk - simbolizuje medicinu i zdravlje
Seeb (سیب) – jabuka - simbolizuje ljepotu
Somāq (سماق) – sumak voće - simbolizuje izlazak Sunca
Serkeh (سرکه) – ocat - simbolizuje starost i strpljenje
Image

Djeca uživaju i sudjeluju u slavlju na više načina, kao što je ukrašavanje tvrdo kuhanih jaja (pisanica). Također, žene imaju ključnu ulogu u organiziranju slavlja, ali i u prijenosu običaja vezanih za Novruz.

Novruz je promidžba vrijednosti mira i solidarnosti između generacija i unutar obitelji, ali i pomirdbe i vrijednosti susjedstva, te tako pridonosi kulturalnoj raznolikosti između različitih naroda i zajednica. Zbog toga je Novruz upisan na UNESCO-v Popis nematerijalne svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2009. godine
medvjed23

#3255 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

ZAVEŽITE OČI PROSJACIMA

Jučer sam vidio čovjeka. Radosne i pale zjene, pune žeđi.
Gledao je i bojao se svoga gledanja. Gledao je jednu
malu pletenicu i tihe pokrete u drvoredu.
A onda je umro.
Bila je jesen. Jučer. Ulice pune lišća. Nemirne ptice na
opustjelim granama. Umro je predvečer. Nema se što o tome
reći. Gledao je i njegovo srce se umorilo. A nije smio
zamarati svoje srce. Ono ga je ubilo.
Kakva divna nesreća.
piupiu

#3257 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Mudro, mudro! :thumbup:

Ona stara Pazi da te ko ne prevari će za digitalnu generaciju imati potpuno novo značenje... :D :lol:
piupiu

#3258 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

petunija wrote:
Gojeni H wrote:Cimburijada je divna stvar, kao i korida u Cevljanovicima ... na kraju - nasa stvar (ne cosa nostra :D ).
Ali samo kad bi malo, malo pocistili iza sebe.
Eh, kad bi... :cry:
Sve se slažem. :izet:
piupiu

#3259 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Volim sve što vole mladi. :D

Connaisseur Karlin

#3260 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

piupiu wrote:Volim sve što vole mladi. :D

stavih na fb :thumbup: :kiss:

komentari n yt o bow hair :lol:
hrle1976

#3261 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by hrle1976 »

Ja mislim da salteruse i one u javnim ustanovama be i ha su uzor svima kad je rijec okulturi.

Gole orhideje :lol: :lol:
petunija

#3262 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

Dobrodošao Džoni :D baš se pitam gdje si

Izgleda da sam jedina kojoj se ne sviđaju 2cellos :cry: a ne znam objasniti zašto...
Connaisseur Karlin

#3264 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Theatre is always reborn from its ashes, shedding only its previous conventions in its new-fangled forms: that is how it stays alive.
https://www.world-theatre-day.org/messageauthor.html
Banksy

#3265 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Banksy »

petunija wrote:Dobrodošao Džoni :D baš se pitam gdje si

Izgleda da sam jedina kojoj se ne sviđaju 2cellos :cry: a ne znam objasniti zašto...
+1 (X1000)...
beni-bu-man

#3266 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by beni-bu-man »

Odlican clanak

Dileme koje prevazilaze vijekove

Da mladi obrazovani i kreativni odlaze iz BiH u potrazi za prvom šansom, često će vam tu vijest prenijeti neki od bh. medija, ali kad mladi svijet dobije priliku da pokaže šta zna, koliko umije i može, tada će vam to prenijeti samo jedna televizijska kuća, jedna radijska i naša - printani dnevni list.
http://www.oslobodjenje.ba/kun/umjetnos ... ove/197256
Vipera berus

#3267 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

petunija wrote: Izgleda da sam jedina kojoj se ne sviđaju 2cellos :cry: a ne znam objasniti zašto...
Nisi jedina. I sama sam ti taka :D Ja znam zašto, ali ne bih o tome :run:
petunija

#3268 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

Uh, sad mi je lakše :D
piupiu

#3269 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Crtica Predraga Fincija o Zuki Džumhuru...
Kako ispričati priču o čovjeku koji je najljepše pričao priče? Znam da o Zuki Džumhuru ne bih umio, ali ne bih da ga ne spomenem, pa makar ovako: noć je već zamicala kada doputovah u Pulu. U hotelskoj bašči još poneki gost. Nagorka mi mahnu: "Dođi da te upoznam sa Zukom". Pružih ruku, rekoh kako se zovem. "A ti si ta Fadilova kino-ideja". Društvo prasnu u smijeh, Nagorka nekoliko puta ponovi "kino-ideja", a Zuko smota cigaru i udari da veze o nastanku filma u Bosni. Znao je toliko priča da sam ponekad imao utisak da bi neku i iza kraja svijeta još ispredao. Riječi je pretvarao u slike, slike oblikovao u riječi. Ljudi su ga najprije upoznali kao karikaturistu Politike, a njegova čuvena karikatura, na kojoj Marx za radnim stolom piše Kapital, a na zidu mu visi Staljinov portret i danas pogađa svako dogmatsko tumačenje filozofskog djela. Zuko je pisao i kraće zapise, koji su bili u skladu sa njegovim narativnim talentom, ali je nadasve volio živu riječ. Govorio je da ima torbu i sa lijeve i sa desne strane, a u svakoj torbi mnogo priča. (Kako mi sada zvuči neveselo Zukina riječ da je u Bosni najbolje imati dvije torbe i uvijek biti spreman krenuti na put). A priče su se vezle jedna za drugom, svaka puna opisa dalekih gradova po kojima je hodio ("Hodoljublje" je nazvao i televizijsku seriju koju je radio sa Mirzom Idrizovićem), neobičnih ljudi još neobičnijih sudbina, svaka puna anegdota i mitova, svaka sklop legende i stvarnog događaja. Zukina vještina pripovijedanja je izlazila iz narativne tradicije, ali se on izgradio u usmenog pripovjedača koji je patetiku zamijenio humorom, opširnost sažetošću dosjetke. Unutarnja logika Zukinih priča je bila unutarnja logika njegovog vlastitog života, koji je u naraciji još jednom živio. U naraciji se njegovo iskustvo konačno oblikovalo. Ponekad je u njegovim pričanjima imaginacija ispravljala činjenice, jer je, poput Melvilovog pripovjedača u Sljeparu znao da se ne priča zbog istine, već zbog zanimljivosti. Zukino "znati ispričati" je bilo zasnovano na unutarnjem slijedu događaja kojim je osvajao pažnju drugih, a on sam postao posrednik između autora i receptora: narator, koji prepričava svijet. Pričao je o prošlim vremenima ("Neno, zašto više nema onih dobrih jela ko nekad?". "Nema više tihe vatre") i onima koja će možda jednom biti kao da jesu sada. A iza svih njegovih priča ostala je priča o njemu. Ostala je priča o njegovom životu spokojnog bilježničara jave i snova. Sjedio je, kažu, tako jednom pored rijeke i gledao nekog đogera kako svaki čas protrči gore-dole. "Ja to, znate, Zuko tako trčim, to je dobro za zdravlje...". "Trčiš, trčiš... A zar ti ne znaš da je Alah svakom insanu odmjerio broj koraka koji će napraviti? Stvar je insana koliko će ih brzo potrošiti!".
piupiu

#3270 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Vipera berus wrote:
petunija wrote: Izgleda da sam jedina kojoj se ne sviđaju 2cellos :cry: a ne znam objasniti zašto...
Nisi jedina. I sama sam ti taka :D Ja znam zašto, ali ne bih o tome :run:
Ni ja nisam veliki zaljubljenik ove cirkuske 'pop-klasika' škole. Ma, dopala mi se muzička kombinacija.
John Cleese

#3271 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

petunija wrote:Dobrodošao Džoni :D baš se pitam gdje si

Bolje vas nasao :D

A meni je sad naprosto neprijatno da priznam da se ni meni ne svidjaju :| :D :lol:
fatamorgana

#3272 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by fatamorgana »

piupiu

#3273 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Dovoljan je naslov: "Naše škole su rasadnici nacionalizma" - tačka.
fatamorgana

#3274 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by fatamorgana »

piupiu wrote:
Dovoljan je naslov: "Naše škole su rasadnici nacionalizma" - tačka.
Ma onome ko nije nacionalista naslov je dovoljan, onaj ko jeste članak neće ni pogledati nakon što je vidio naslov!
Tužno i smiješno! :cry: :lol:
statixx

#3275 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by statixx »

Milorad Pejić

ČEKAJUĆI BOGUMILE

Maku Dizdaru

Ko što tibetanski nomadi biraju poglavicu
bacanjem kocke u kojem pobjeđuje onaj
koji na kocki izgubi, dopalo mi je da poslije
tebe nastavim čekati Bogumile. Da uvijek
ima neko ko će im u susret izaći na njima
razumljivom jeziku.

Svakoga dana otvorim djedovsku hižu,
iznesem smokve i natočim vino čitajući
kamen dok čekam Bogumile. Uživam u
svom poslu al vidim već da mi djeca stare
i da i moje na zemlji otiče vrijeme. Uskoro
ću ko i ti leći u hladnoću vasione i pokriti se
stećkom ko jorganom. Tražim zato nekog
da me odmijeni, nekog ko će vijekovima
čekati da mi jednoga dana u susret izađe
na meni razumljivom jeziku.

ZEMLJACI

Na kontinentima, po aerodromima,
na stadionima, posvuda srećem ljude
koji su se prije više od dvadest godina,
bježeći iz rata kao i ja, raselili po svijetu.

Osjećam da su tu oko mene, ko su
i odakle, ali ih ne primjećujem odmah
pošto se ne razlikuju u mnoštvu. Obični
su kao i ja sve dok se u oči ne pogledamo
i ne prepoznamo po ludilu koje još uvijek
traje.

http://www.spiritofbosnia.org/bs/contri ... rad-pejic/
Post Reply