Premijer liga BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
megaman4

#3251 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by megaman4 »

nKrkan wrote:Jel Zrinjski ikad ima ikakvog duga aa?
Ovi duguju oko milion KM.
ultima_palabra

#3252 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by ultima_palabra »

Mislim da ako nemas dogovor o reprogramu, ne mozes dobiti te dozvole.
ultima_palabra

#3253 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by ultima_palabra »

Da se oĆitujem o Ješiću :D

Dolazi sa reputacijom, sigurno je za klasu jače ime od ovih koji su dosad trenirali kone. Na prvu djeluje kao logičan potez. Samo mi još uvijek djeluje da tamo niko nema viziju kako će taj sportski dio kluba izgledati za par mjeseci, a kamoli za par godina. Sve se radi da se ne bi zamjerilo navijačima, a tu je i ta grupa starijih igrača koje niko ne smije nagaziti. Pretpostavljam da je to zato što je jedini lik koji se tu ikako bavio fudbalom Ibraković, a on se bavi takvim poslovima da mu ne odgovara da se stvari potpuno poslože.

Nekako vam fali to da neko preuzme odgovornost i kaže "ovo je moja vizija, na ovom ćemo istrajati 2-3 godine, pa onda sudite", da uradi neki naoko nelogičan potez, kao kad je Laporta postavio Guardiolu iz B tima ili kad su u Unitedu podržali Fergusona nakon 3-4 slabe sezone. Kod nas je te stvari radio Amar, nekad pogodi, nekad fuli, ali makar preuzme odgovornost i stane iza svoje odluke. Ne može se klub voditi vizijom iz par kafana i foruma... mislim može, sigurno ćete biti svaki put među prva 3 tima, potkačiti i neki trofej, ali je to tapkanje u mjestu i takvi rezultati se mogu napraviti i sa puno manje para.

Npr. dovela se dva dobra stopera na inzistiranje navijača, ali onda kapiten i igrač sa zaleđinom gubi mjesto u timu... rješenje: proglasiti jednog od ove dvojice neprofesionalnim (lika koji je igrao u klubovima svjetskog ranga). Klasična linija manjeg otpora, kao i onda kad je otpušten Kodro. Zanimljivo je da je Sarajevo došlo u situaciju da odgovara samo jednom čovjeku, strancu, a pazi se na mišljenje mahale više nego ikad :D U takvoj situaciji je teško raditi, jer su igrači već smijenili nekoliko trenera... a ovaj je poznat po tome da lako diže sidro.

Znam da će neki reći da se i u Želji radi na sličan način, međutim kod nas finansijska situacija nije ni blizu posložena, i neke stvari se moraju raditi od danas do sutra.

Eto, sad udrite :oops:
vicious

#3254 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by vicious »

E jesi se oĆitov'o o Ješiću, jednom rečenicom :D

Djelimično si u pravu, samo što ti cijelu priču lagano navlačiš u negativni kontekst, a sve lafo ti kao daješ neko objektivno viđenje. ;-)
Ne kontam ovo oko preuzimanja odgovornosti, ko bi to trebao uraditi? Gen. direktor, sportski, predsjednik...? Sarajevo i jeste postavljeno tako da se u vodstvu kluba radi timski i da je svako zadužen za svoj segment (bar u teoriji) :D Ne vjerujem da će u dogledno vrijeme u klubu neko biti toliko jak da bi mogao samostalno određivati kurs i preuzimati odgovornost za to, jedino ako Tan nekoga ne unaprijedi :D
(Po meni bi na jednoj od vodećih pozicija morao biti neko koga će upravo Tan instalirati, i to neko ko nema veze ni sa Sarajevom ni sa BiH, i ko bi imao dovoljno velike ovlasti da čeličnom metlom rastjera raznorazne uhljupe i parazite koji se motaju oko kluba. Ali to je samo moje mišljenje.)

Što se tiče te neke linije manjeg otpora, moram se složiti s tobom, i to je ustvari ono što svima smeta u ovoj sadašnjoj situaciji. Strogoća se trenira na igračima koji nemaju leđa (sjetimo se famoznih suspenzija prošle sezone, pa i ove), dok "kolovođe" i dalje rade po svom. Kako god, postoji neka nada da bi Ješić to mogao ustrojiti, naravno ako bude imao odriješene ruke. A nešto kontam da ne bi ni dolazio da nije to postavio kao uslov, jer tako mi bar djeluje po onome što sam mogao pročitati o njegovoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri.

Eto, uglavnom fino je što pratiš veliki klub iz komšiluka, nastavi tako! :thumbup:
animus

#3255 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by animus »

ultima_palabra wrote:Da se oĆitujem o Ješiću :D

Dolazi sa reputacijom, sigurno je za klasu jače ime od ovih koji su dosad trenirali kone. Na prvu djeluje kao logičan potez. Samo mi još uvijek djeluje da tamo niko nema viziju kako će taj sportski dio kluba izgledati za par mjeseci, a kamoli za par godina. Sve se radi da se ne bi zamjerilo navijačima, a tu je i ta grupa starijih igrača koje niko ne smije nagaziti. Pretpostavljam da je to zato što je jedini lik koji se tu ikako bavio fudbalom Ibraković, a on se bavi takvim poslovima da mu ne odgovara da se stvari potpuno poslože.

Nekako vam fali to da neko preuzme odgovornost i kaže "ovo je moja vizija, na ovom ćemo istrajati 2-3 godine, pa onda sudite", da uradi neki naoko nelogičan potez, kao kad je Laporta postavio Guardiolu iz B tima ili kad su u Unitedu podržali Fergusona nakon 3-4 slabe sezone. Kod nas je te stvari radio Amar, nekad pogodi, nekad fuli, ali makar preuzme odgovornost i stane iza svoje odluke. Ne može se klub voditi vizijom iz par kafana i foruma... mislim može, sigurno ćete biti svaki put među prva 3 tima, potkačiti i neki trofej, ali je to tapkanje u mjestu i takvi rezultati se mogu napraviti i sa puno manje para.

Npr. dovela se dva dobra stopera na inzistiranje navijača, ali onda kapiten i igrač sa zaleđinom gubi mjesto u timu... rješenje: proglasiti jednog od ove dvojice neprofesionalnim (lika koji je igrao u klubovima svjetskog ranga). Klasična linija manjeg otpora, kao i onda kad je otpušten Kodro. Zanimljivo je da je Sarajevo došlo u situaciju da odgovara samo jednom čovjeku, strancu, a pazi se na mišljenje mahale više nego ikad :D U takvoj situaciji je teško raditi, jer su igrači već smijenili nekoliko trenera... a ovaj je poznat po tome da lako diže sidro.

Znam da će neki reći da se i u Želji radi na sličan način, međutim kod nas finansijska situacija nije ni blizu posložena, i neke stvari se moraju raditi od danas do sutra.

Eto, sad udrite :oops:
Dosta stvari si dobro zapazio i ja bi se slozio s tim ali fulao si ovo da se nema vizije. Kusturica je nedavno bas govorio o tome na TV-u. Zna se sta se hoce napraviti i ima se plan kako bi to trebalo da se odvija. Problem jeste sto se sadasnja uprava slabo razumije u fudbal i nacin vodjenja kluba ali imaju volju i postenje sto je najvaznije. Popravljaju se i lagano se ipak ide prema cilju. Otklanjaju se prepreke jedna po jedna, doduse presporo cemu je razlog upravo to slabo fudbalsko znanje ljudi iz uprave. S druge strane ta ista uprava je nadprosjecno potkovana znanjem iz ekonomije pa dolazimo u situaciju da nam ta dva segmenta previse odskacu jedan od drugog, tj rezultati na terenu cesto ne prate rezultate u blagajni.
Navijaci su prirodno vise zainteresovani za fudbalski dio i ovo oko love im je sporedno pa se ponekad pravi i preveliki pritisak na klub kad nema rezultata ali u biti gdje ima love dolazi i sve ostalo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3256 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by Tomahawk11 »

Sta je bolje, da se razumiju u fudbal, ali da nemaju pojma o ostalim bitnim stvarima ili da se razumiju u ostalo, a o fudbalu nemaju pojma? :D
U fudbal treba trener da se razumije. Sto se tice ostalih desavanja oko bilo kog kluba, to je biznis, najmanje ima veze sa onom loptom na terenu. Tu ipak trebaju ljudi iz nekih drugih sfera.
alberto_tomba

#3257 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by alberto_tomba »

Kud ces bolju viziju od vracanja kompletnog duga i pravljenja akademije u nepune dvije godine. Takodjer je vazno napomenuti dva trofeja i rekordni transfer. Sada je doslo vrijeme da se sredi sportski dio, i to ocekujemo u tekucoj sezoni, kako bi od sljedece godine popisali ligu. Da svi klubovi u BiH imaju upola ovakvu viziju, bili bi Bundesliga.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#3258 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by Pitar sa Kariba »

Ma više se palo na tu dušmansku priču da kod nas nije kako bi to "nešto" trebalo biti, doduše navikli smo na ova stanja euforija/crnjaci a u stvari realno/aktuelno stanje je

Image

a tek smo krenuli. :wink:
omega369

#3259 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by omega369 »

Od ultime ocekujem najmanje 7x duzi tekst o realnom stanju u FK Zeljeznicar, jer je to otprilike taj odnos događanja i problema spram FKS.

Ono sto nas sve ovdje zanima je vizija vođenja kluba - sa ili bez investitora? Koja tacno prica se fura od ove dvije, kakve rezultate pokazuje, jesu li registrovane firme o kojima se zimus govorilo, ako jesu u koju svrhu, kakva je vlasnicka struktura istih, jesu li svi dugovi pobrojani, koliki je tacan iznos duga bez porezne, dokle se stiglo sa projektom rekonstrukcije stadiona, u kojoj fazi je papirologija... hoce li iko preuzeti odgovornost ukoliko se nesto od toga ne ostvari i ko?
Sportski segment - ciljevi su postavljeni - uklapa li se u "vizija" promovisanja mladih igraca u te ciljeve, uklapa li se trenutna postava prvog tima u tu viziju uopste, nekako je to zapetljano, hoce li iko preuzeti odgovornost ako se ciljevi ne ispune i ko?

...

:wink:
Raigor Stonehoof

#3260 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by Raigor Stonehoof »

nemoj zaboraviti onaj dug sto se bio "izgubio", pa je nedavno "pronadjen" :lol:

ne kontam kako revizorska kuca moze "naci" dug. ta mi sintagma "nasli dug" nikako ne ide u glavu :skoljka: sta je bilo, povjerioci zaboravili da ste im duzni, pa se naglo sjetili i poceli traziti??

ono sto je meni realnije je da njihov glavni i odgovorni ne radi svoj posao i ne vraca drugove, pa slaze javnosti da je vratio milion ne bil se prikazao kao uspjesan, i onda kao "nadje" novi milion. dje si bio - nidje, sta si radio - nista :skoljka:
Maharadza

#3261 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by Maharadza »

Raigor Stonehoof wrote:nemoj zaboraviti onaj dug sto se bio "izgubio", pa je nedavno "pronadjen" :lol:

ne kontam kako revizorska kuca moze "naci" dug. ta mi sintagma "nasli dug" nikako ne ide u glavu :skoljka: sta je bilo, povjerioci zaboravili da ste im duzni, pa se naglo sjetili i poceli traziti??

ono sto je meni realnije je da njihov glavni i odgovorni ne radi svoj posao i ne vraca drugove, pa slaze javnosti da je vratio milion ne bil se prikazao kao uspjesan, i onda kao "nadje" novi milion. dje si bio - nidje, sta si radio - nista :skoljka:
Dabogda vječno tako "našli" novi milion duga nakon što "vrate" milion! :mrgreen:
ultima_palabra

#3262 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by ultima_palabra »

@omega, takve stvari se plaćaju :D A i nemam pola tih informacija, nisam insider i informišem se preko medija.

A ovaj gore je najjači, imamo viziju ali ovaj sportski segment treba nekako srediti :D
nKrkan

#3263 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by nKrkan »

Zrinjski - Sarajevo možemo reći najveći derbi u državi . :D
ultima_palabra

#3264 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by ultima_palabra »

Maharadza wrote:
Raigor Stonehoof wrote:nemoj zaboraviti onaj dug sto se bio "izgubio", pa je nedavno "pronadjen" :lol:

Dabogda vječno tako "našli" novi milion duga nakon što "vrate" milion! :mrgreen:
Da Bog da ti nalazio po svaki mjesec po milju neplaćenih režija, morel' tako? :mrgreen:
todd_smith

#3265 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by todd_smith »

Pisanje u vjetar i od jednih i od drugih
Charuga
Globalni moderator

#3266 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by Charuga »

nKrkan wrote:Zrinjski - Sarajevo možemo reći najveći derbi u državi . :D
O tome možeš ako ćeš pričati o utakmici koja se igra u proljetnom dijelu prvenstva. Ako ćeš o ovoj koja se igra sutra ima tema za to.
Charuga
Globalni moderator

#3267 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by Charuga »

Raigor Stonehoof wrote:ono sto je meni realnije je da njihov glavni i odgovorni ne radi svoj posao i ne vraca drugove, pa slaze javnosti da je vratio milion ne bil se prikazao kao uspjesan, i onda kao "nadje" novi milion. dje si bio - nidje, sta si radio - nista :skoljka:
Na tvoju žalost nije tačno.
Raigor Stonehoof

#3268 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Charuga wrote:
Raigor Stonehoof wrote:ono sto je meni realnije je da njihov glavni i odgovorni ne radi svoj posao i ne vraca drugove, pa slaze javnosti da je vratio milion ne bil se prikazao kao uspjesan, i onda kao "nadje" novi milion. dje si bio - nidje, sta si radio - nista :skoljka:
Pa hajde mi onda objasni kako dug nestane pa se pojavi?

moze ovako: ne placaju se tekuce obaveze nekoliko mjeseci dok se ne skupi lova da se vrati npr dug jednom povjeriocu. kad se vrati, greda objavljuje na sva zvona kako su vratili dug

u medjuvremenu su "otkrili" novi, nastao zbog neplacanja vode, struje, plata, cega vec, obustavljenog zbog vracanja duga koji su obavijestili :-)
Charuga
Globalni moderator

#3269 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by Charuga »

Raigor Stonehoof wrote:
Charuga wrote:

moze ovako: ne placaju se tekuce obaveze nekoliko mjeseci dok se ne skupi lova da se vrati npr dug jednom povjeriocu. kad se vrati, greda objavljuje na sva zvona kako su vratili dug

u medjuvremenu su "otkrili" novi, nastao zbog neplacanja vode, struje, plata, cega vec, obustavljenog zbog vracanja duga koji su obavijestili :-)
Nije ni ta opcija, a nisi ni blizu. Ko je rekao da je to dug koji je nestao?
kike-tike

#3270 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by kike-tike »

u medjuvremenu su "otkrili" novi, nastao zbog neplacanja vode, struje, plata, cega vec, obustavljenog zbog vracanja duga koji su obavijestili :-)[/quote]

Dug ne nestane, nego jednostavno u periodu u kojem je nastao moze da ostane ne evidentiran, ili recimo pogresan obračun plata moze dovesti do pojave zateznih kamata i uplate razlike, tako da i to moze da se "ukaze" kao novi/stari dug. Mislim da se ovo drugo desilo svim klubovima u FBiH, kako nama tako i ostalim, pa je porezna ponovo pisala kazne, Zelji, Sarajevu, Celiku itd.
Raigor Stonehoof

#3271 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

pa hajde nam reci, ako si vec upucen, kako dug nestaje pa se pojavi? :D

ne zanima me koji je dug, kome, koliko, za sta. ne zanima me ni zeljo, uzmi firmu A i firmu B kao primjer, samo mi objasni kako :D
Charuga
Globalni moderator

#3272 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by Charuga »

kike-tike wrote:Dug ne nestane, nego jednostavno u periodu u kojem je nastao moze da ostane ne evidentiran, ili recimo pogresan obračun plata moze dovesti do pojave zateznih kamata i uplate razlike, tako da i to moze da se "ukaze" kao novi/stari dug. Mislim da se ovo drugo desilo svim klubovima u FBiH, kako nama tako i ostalim, pa je porezna ponovo pisala kazne, Zelji, Sarajevu, Celiku itd.
nKrkan

#3273 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by nKrkan »

Blefiraju nema druge .
kike-tike

#3274 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by kike-tike »

Raigor Stonehoof wrote:pa hajde nam reci, ako si vec upucen, kako dug nestaje pa se pojavi? :D

ne zanima me koji je dug, kome, koliko, za sta. ne zanima me ni zeljo, uzmi firmu A i firmu B kao primjer, samo mi objasni kako :D
Pa u firmi A, direktor firme ili osoba u finansijama ne prihvati dokument za knjizenje od firme B (iznos recimo 30 KM) ili ga samo ne proknjizi, tog duga nema u knjigama, i dodje revizija posalje konfirmacije, IOS-e svim dobavljacima i onim sa saldom 0 izmedju ostalog i u konfirmaciji ovi napisu da im je firma A duzna 30 KM. Uradi se sravnjavanje kartica, pogledaju se ugovori i dodje se do zakljucka da je nedostajalo u evidenciju 30 KM duga :D
Raigor Stonehoof

#3275 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

kike-tike wrote:
Dug ne nestane, nego jednostavno u periodu u kojem je nastao moze da ostane ne evidentiran, ili recimo pogresan obračun plata moze dovesti do pojave zateznih kamata i uplate razlike, tako da i to moze da se "ukaze" kao novi/stari dug. Mislim da se ovo drugo desilo svim klubovima u FBiH, kako nama tako i ostalim, pa je porezna ponovo pisala kazne, Zelji, Sarajevu, Celiku itd.
ali svaki dug ima i svog povjerioca. a svaki povjerioc ce te po isteku valute zvati i vise puta dnevno da pita đe su pare. ako je greda zaboravio nije direktor vodovoda :D

a i porezna salje obavjesti i kazne redovno ako ne placas sta si trebao platiti. mozda se desilo da oni nisu placali sto su trebali, pa dobili kaznu, ali to nije "dug koji je pronasla revizorska firma", a svakako nije dug za koji niko iz uprave nije znao da postoji.
Locked