Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
archi_a

#3251 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Druže, ja mislim da ne mogu, niti želim biti jasniji. Nemam više šta da ti kažem, osim da se strpimo, pa možda vidimo, kako će i šta će biti. :D
славянин

#3252 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

archi_a wrote:Druže, ja mislim da ne mogu, niti želim biti jasniji. Nemam više šta da ti kažem, osim da se strpimo, pa možda vidimo, kako će i šta će biti. :D
Image

Na ovo sam mislio... (ne zaokruzeno ne u globalu)
archi_a

#3253 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Razumijem na šta si aludirao. Naš sistem je malo drugačije organizovan. Mi nemamo nadzor nad predsjedništvom, niti imamo instituciju koja bi predsjedništvu bila korektiv, u ovom smislu riječi (osim samog NATO-a i EUFOR-a). Generalski kor nema šta da odlučuje, on slijedi i izvršava naredbe predsjedništva, ministarstva odbrane, zakona i onoga što stoji u zakonu o odbrani i prema tome mogu odobriti napravljene planove i izdati naredbu za aktivaciju. Naravno, znam da se dosta piše i razmišlja u smijeru, kad bi došlo do određene "situacije" da npr. neki general kaže:"neću!!! Moj vrhovni komadant je samo milorad, ostali me ne interesuju", šta bi bilo?
Zakon je jasan. Po svim parametrima, takvi bi bili donji.
I da, zaboravlja se, ignorantski se ponaša, zbog čestih spinova na režimskim medijima i svih onih malih "verbalnih delikata" kojima nas zasipaju svakodnevno........ Ljudi dragi, mi smo toliko povezani, upleteni, uvučeni u NATO, prije svega američke interese..... Toliko smo njihovo čedo, u organizacijskom i svakom drugom smislu..... To su takve veze, koje amerikanci neće ispustiti, jer je to prije svega njihov "proizvod", u koji su ulagali i ulažu... Može se reći da je to jača veza nego krvno srodstvo. :D
Da li stvarno bilo ko normalan može razmišljati da ova priča može otići u bilo kojem drugom smjeru?!? :P
славянин

#3254 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

archi_a wrote:Razumijem na šta si aludirao. Naš sistem je malo drugačije organizovan. Mi nemamo nadzor nad predsjedništvom, niti imamo instituciju koja bi predsjedništvu bila korektiv, u ovom smislu riječi (osim samog NATO-a i EUFOR-a). Generalski kor nema šta da odlučuje, on slijedi i izvršava naredbe predsjedništva, ministarstva odbrane, zakona i onoga što stoji u zakonu o odbrani i prema tome mogu odobriti napravljene planove i izdati naredbu za aktivaciju. Naravno, znam da se dosta piše i razmišlja u smijeru, kad bi došlo do određene "situacije" da npr. neki general kaže:"neću!!! Moj vrhovni komadant je samo milorad, ostali me ne interesuju", šta bi bilo?
Zakon je jasan. Po svim parametrima, takvi bi bili donji.
I da, zaboravlja se, ignorantski se ponaša, zbog čestih spinova na režimskim medijima i svih onih malih "verbalnih delikata" kojima nas zasipaju svakodnevno........ Ljudi dragi, mi smo toliko povezani, upleteni, uvučeni u NATO, prije svega američke interese..... Toliko smo njihovo čedo, u organizacijskom i svakom drugom smislu..... To su takve veze, koje amerikanci neće ispustiti, jer je to prije svega njihov "proizvod", u koji su ulagali i ulažu... Može se reći da je to jača veza nego krvno srodstvo. :D
Da li stvarno bilo ko normalan može razmišljati da ova priča može otići u bilo kojem drugom smjeru?!? :P
To je vjerovatno problematicni dio jer samo predsjednistvo i vlada funkcionise na tripartitnom sistemu / znaci svi se moraju sloziti..
archi_a

#3255 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

:D
U slučaju bilo kakve ugroženosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, zakon o odbrani je jasan. Kakva slaganja, kakav triparitet. Mada, dušmani na to računaju..... ili ne računaju, jer da računaju, ne bi čekali na "svetsku politiku, politička pomeranja, nove geostrateške prilike, itd." :pisnuo:
славянин

#3256 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

archi_a wrote::D
U slučaju bilo kakve ugroženosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, zakon o odbrani je jasan. Kakva slaganja, kakav triparitet. Mada, dušmani na to računaju..... ili ne računaju, jer da računaju, ne bi čekali na "svetsku politiku, politička pomeranja, nove geostrateške prilike, itd." :pisnuo:
Vidi pokusao sam da pricam na nekom normalnom nivou a ne bla bla ahahaha pihihi. Pitam konkretno kako moze se dati neka naredba i kako bi to OS BiH izvrsile - naveo si da je predsjednistvo nadlezno a predsjednistvo funkcionise na "svi moraju se sloziti" razumijes ?

Nebitno cak i pitati nesto u vezi os je dusmanluk :lol:
archi_a

#3257 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Ja pričam na normalnom nivou, i čudno mi je kad ljudi citiraju "verbalne delinkvente" i misle da je to fakt. Dakle, izostavio si boldirati i nastavak moje rečenice gdje stoji:" zakon BiH i zakon o odbrani"! E tu je začkoljica. Odluka milorada, npr. "da se neće pokrenuti jedinice", u slučaju ugroženosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta države, mogu biti samo vlažni snovi. Neka nastave misliti o tome da se baš za sve oni pitaju i da samo oni mogu donositi odluke. Nemam problem s tim. Ebi ga, znam da je malo jebada godinama najavljivati neka druga rješenja, osnivanja i razgraničenja, a gdje si tu si! Udara to na psihu, i tako 27 godina, a ti hodaš okolo i glumiš "verbalnog delinkventa". Ono: "imam pravo na stav, imam pravo na snove, imam pravo da mislim, snove mi ne možete oduzeti". :D
amko761

#3258 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by amko761 »

Aha, vidjeli smo prošle sedmice kad su htjeli Komšić i Džaferović rasporediti oružane snage na granicu koliko se Dodik ne pita.

Djeca po internetu... haha, hihi :-)
archi_a

#3259 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

:-) :pisnuo:

"Ugroženost suvereniteta i teritorijalnog integriteta".
Sukob manjeg intenziteta, sukob jačeg intenziteta, blokiranje saobraćaja, prolaza, balvani, secesija, paramilicija, paravojska, agresija, vojska strane države, rušenje institucija države, protjerivanje državnih agencija sa prostora dijela države BiH, pokušaj izbacivanja snaga OS BiH iz kasarni na jednom dijelu države BiH, gašenje OS BiH....
Da, milorad ili neko drugi će odlučivati.
Kad će, šta će?!? :lol:
Ljudi, zakon je napisan. Procese pomalo koče secesionisti u pokušaju. Pušta im se da se uljude bar malo. Prostor za manevar im se svako malo sužava. Procesi su usporeni ali nezaustavljivi.
155_mm

#3260 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 155_mm »

amko761 wrote:Aha, vidjeli smo prošle sedmice kad su htjeli Komšić i Džaferović rasporediti oružane snage na granicu koliko se Dodik ne pita.

Djeca po internetu... haha, hihi :-)
"amko" ne znam ko ti drma kavez, ali gdje je ko rekao da se bilo koji clan presjednistva ne pita kad je rijec o angazovanju OS BiH.

inace dodik bi mozda tebao da se vise angazuje da navodno ne "cepaju" srpskim vojnicima grbove nemanjica sa ramena u sred pala, tamo neki muslimani .

da li je ovo neko mogao i pomisliti 2003. a da ne pominjemo 1993.

a i vojna tehnika na palama vam je vise za "na kilo" nego za zastrasivanja. a ni u kasarnu ne smijeti ni proviriti sa kamerom.
archi_a

#3263 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, artiljerija

Image

Image

Image

Image

Image
archi_a

#3266 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, poligon "Vrtače" Grebak

Image

Image

Image

Image

Image
General War

#3267 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

archi_a wrote:Image

Image

Image

Image

Image
JNA navlake za sljem :lol:
archi_a

#3268 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Jaoooooo, nisu moderni i nisu in, sigurno će izgubiti bitku! :pisnuo:
славянин

#3269 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

Zapravo te navlake su mnogo bolje od "standardnih" jer brisu formu sljema.

IDF ima slican koncept (fokusira se da maskira "jaku" formu sljema)
Image
90minut

#3270 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 90minut »

славянин wrote:Zapravo te navlake su mnogo bolje od "standardnih" jer brisu formu sljema.

IDF ima slican koncept (fokusira se da maskira "jaku" formu sljema)
Image
zgodan si
славянин

#3271 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

Izrael kompleks radi li radi a :lol:
90minut

#3272 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 90minut »

славянин wrote:Izrael kompleks radi li radi a :lol:
a izvini ja reko ti na slici
General War

#3273 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

archi_a wrote:Jaoooooo, nisu moderni i nisu in, sigurno će izgubiti bitku! :pisnuo:
Oni ce svakako izgubit bitku, tj raspast ce se prije bitke vecinom, ali jos nosati jna dijelove uniforme je pokazatelj odraza stanja.
155_mm

#3274 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 155_mm »

samo da pitam, da nam nije ko na ovoj temi slucajno otkrio veliko saznanje da ce se OS BiH raspasti u slucaju rata?

:lol:
Post Reply