Deblokada Sarajeva???
- Dozer
#3251 Re: Deblokada Sarajeva???
Svako ima vlastiti mozak i sam odlucuje kako ce ga koristiti. Samim tim je i svako sam sebi kriv ako ga ne koristi, nego slusa one za koje smatra da su pametniji. Sto najcesce bas i nije slucaj u ovoj ENV matrici.
- Dozer
#3252 Re: Deblokada Sarajeva???
Al' zato mi imamo 3D pjesacki prelaz (plavo-zuto-bijeli). I zeleni trotUarsumirprimus wrote:mali OT, komunjare su kod nas u Tz...
Last edited by Dozer on 22/08/2019 11:46, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#3253 Re: Deblokada Sarajeva???
cuj zeleni
eee svasta
- madner
#3254 Re: Deblokada Sarajeva???
Cuj ovih lovackih prica, bombardovali tacno one djelove koje su znali da mogu da nadoknade.
Sta sve nece izmisliti. Dakle FGR je kriva sto se nije samoorganizovala, mada su sredine gdje je ista bila odbranjene, za razliku od najzelenijih podrucja. Tu je uglavnom do spoljnih faktora, mada je zapravo bilo puno teze u FGR sredinama sto se tice odnosa snaga.
Inace odluka da se ne zauzimaju skladista TO i kasarne JNA je bila od vrha, ne od dna. Islo se na smirivanje situacije, da se izbjegne rat i za tu pogresnu procjenu racun se moze ispostaviti samo samom vrhu.
Sta sve nece izmisliti. Dakle FGR je kriva sto se nije samoorganizovala, mada su sredine gdje je ista bila odbranjene, za razliku od najzelenijih podrucja. Tu je uglavnom do spoljnih faktora, mada je zapravo bilo puno teze u FGR sredinama sto se tice odnosa snaga.
Inace odluka da se ne zauzimaju skladista TO i kasarne JNA je bila od vrha, ne od dna. Islo se na smirivanje situacije, da se izbjegne rat i za tu pogresnu procjenu racun se moze ispostaviti samo samom vrhu.
- dječak sa šibicama
#3255 Re: Deblokada Sarajeva???
Ako ovi sda jurisnici znaju ko je bio komandant republickog TO prije pocetka sukoba, bez guglanja, evo moja glava.
- Dozer
#3256 Re: Deblokada Sarajeva???
H.E.?dječak sa šibicama wrote:Ako ovi sda jurisnici znaju ko je bio komandant republickog TO prije pocetka sukoba, bez guglanja, evo moja glava.
- dječak sa šibicama
#3257 Re: Deblokada Sarajeva???
Onaj prije njega, pukovnik JNA 
Ovo pisem u vezi famozne "predaje oruzja TO". Ko da su oni ikoga pitali hoce li uzeti oruzje, uostalom JNA je i kontrolisala vecinu TO naoruzanja u svojim kasarnama a ono sto nisu, recimo Faletici, i sto je moglo biti uzeto... predao im je Hadzibajric prije Hadzibajrica.
Bas me zanima misljenje sda jurisnika o skladistu Faletici. Da je to oruzje uzeto, a moglo se uzeti, rat bi bio potpuno drugaciji bar u Sarajevu.
Ovo pisem u vezi famozne "predaje oruzja TO". Ko da su oni ikoga pitali hoce li uzeti oruzje, uostalom JNA je i kontrolisala vecinu TO naoruzanja u svojim kasarnama a ono sto nisu, recimo Faletici, i sto je moglo biti uzeto... predao im je Hadzibajric prije Hadzibajrica.
Bas me zanima misljenje sda jurisnika o skladistu Faletici. Da je to oruzje uzeto, a moglo se uzeti, rat bi bio potpuno drugaciji bar u Sarajevu.
-
decembar2017
#3258 Re: Deblokada Sarajeva???
evo misljenje jednog "sda" jurisnika sa druge teme kao odgovor na specijalce kao tebe kojima je bilo samo pitanje Alinijog miga da li da usetaju u skladiste , kada je vec bilo sve spremno za agresiju i dosta ostalog , vidjecemo da li ce imati obraza da nam se javi pa objasni kako je tada pisao jedno a danas drugodječak sa šibicama wrote:Onaj prije njega, pukovnik JNA
.ah ... moglo se ući u Pretis, duboko na onoj strani, a nije moglo stići do Faletića.
U aprilu 1992. je bio potpuni haos na onoj strani, ništa od opisanih mitraljeskih gnijezda, haubica, minobacača, ... još uvijek nije bilo raspoređeno
Moram da reagujem.Još jedan primjer one stare izreke kako je lako tuđim qrcem gloginje mlatiti.Kao moglo se u Pretis a nije moglo do Faletića.U Pretis su upali specijalci MUP-a pa pokupili jedan kombi MTS-a što je bilo presudno u nekim bitkama.Nakon specijalaca pošli su teritorjalci u vlastitoj režiji pa ih dočekali u zasjedi.Bez ikakvog plana došli pred kapiju ko svatovi i prošli su onako kako su prošli.Mogli su specijalci upasti i u jedno od skladišta u Faletićima ali tu bi im bio i kraj.
Pošto ovaj strateg kaže da je na onoj tj.srpskoj strani bio potpuni haos,kako bi ocjenio stanje na našoj strani? I još veli da ništa od artiljerije nije bilo raspoređeno.A kad su rasporedili,za prvi maj? Pitam se gdje je ovaj tip živio i je li uopšte bio rođen u to doba pa piše ovakve stvari.
Glavešine iz SDS-a su dobile oružje još u novembru 1991.Automatske puške,škorpione,heklere.I municiju naravno.Oni malo niži po rangu su dobili oružje u februaru 1992, a ostatak je dobio oružje u martu 1992 - većinom tompsone,šmajsere M56,dobošare.Artiljerija oko Sarajeva bila je raspoređena na nekoliko mjesta u martu 1992,iza barikada.Konkretno,Hreša,Borije,Brus,Paljevo,Gavrića brdo.U jesen 1991 bile su vršene prve vježbe po Trebeviću i ukopana artiljerijačak je i televizija to snimala a oficiri se pravdali kako vrše vježbu radi odbrane od vanjske agresije.A cjevke bile okrenute prema gradu.Tenkove na Mojmilu izveli prvih dana aprila,šatro da brane Vodovod.
Nama je sudbina zapečaćena 17 septembra stvaranjem srpske autonomne oblasti Romanija.Do tada smo se mogli koprcati u snovima o bratstvu i jednstvu i kako komšija neće na komšiju.A još prije toga,na tzv.đurđevdanskom uranku na Romaniji,dana 06.05.1991,četnički vojvoda Šešelj je javno zaprijetio onima koji neće sa njima.A pored njega Radovan a okolo bradonje .Ako nevjeruješ evo snimka https://www.youtube.com/watch?v=cGs_TmDw_Aw. Posebnu pažnju obrati na 01:05 sa snimka i bradonju sa kokardom.Onaj rmpalija u odjelu preko puta njega je vojvoda Brne.
Last edited by decembar2017 on 22/08/2019 13:23, edited 1 time in total.
-
decembar2017
#3259 Re: Deblokada Sarajeva???
Dozer wrote:Sta reci na ovu gomilu gluposti...decembar2017 wrote:........
Inace, ovako SDA junose uvijek sami sebe diskredituju iz svake iole normalne i ozbiljne diskusije - neznanjem, lupetanjem, baljezganjem, izmisljanjem, podmetanjem, spinom...
Ali, posto ja volim vas takve nadobudne, ober pametne, visprene i inteligentne (), onda vam volim i odgovoriti na gluposti koje valjate
Jel' ovo FGR znaci Foca-Gorazde-Rogatica...? I, ko su te "komunjare"?- Koliko je PL imala ljudi i komada oruzja (i kakvog) pocetkom aprila '92? da je jedan opet je vise nego komunjare i FGR
A, kao sto sam vec znao - nemas blage veze ni o cemu, i onda ti je spin jedini nacin da kako-tako ostanes u diskusiji. Klasicna SDA/HDZ/SDS-SNSD imbecilna matrica.Jel' ovo FGR znaci Foca-Gorazde-Rogatica...? I, ko su te "komunjare"?- Koliko su ZB imale ljudi i komada oruzja (i kakvog) pocetkom aprila '92? da je jedan opet je vise nego komunjare i FGR
A, kao sto sam vec znao - nemas blage veze ni o cemu, i onda ti je spin jedini nacin da kako-tako ostanes u diskusiji. Klasicna SDA/HDZ/SDS-SNSD imbecilna matrica.Dakle, opet - nemas pojma, pa onda lupetas ovako kako lupetas i pokusavas spinovati kao i ranije.- Koja jedinica je iznijela najveci teret odbrane grada tokom aprila i maja, skacuci s kraja na kraj grada i na svako mjesto gdje se pucalo? da nisu slucajno "odbranili " ono sto je radovan dogovorio da nece da uzima vec krajem 1991 , barem si ti tako tvrdio da je sve bilo dogovoreno vec tada tako da si slagao za to ili sada kada nam prodajes pricu o nekoj odbrani
Pored toga, ne znas ni citati, a ni citirati, jer ja nikad nisam rekao ovo na nacin na koji ti ovdje tvrdis
I opet potvrdjujes da ne znas citati, ili se samo namjerno pravis blesav jer, kao i ranije, ni ovdje nemas pojma o onome sto te se pitalo?- Odakle su i kako dosla PO sredstva u grad u aprilu '92, i ko je najzasluzniji za to? iz srpskih magacina i srbi koji su to prodali , na isti nacin kao sto si sam priznao da su prodavali oruzje 1993 samo da rat sto vise potraje pa da mogu da kradu u talu sa "nasima", da nam i to nisi slagao
U pitanju lijepo stoji period, evo podebljacu da bolje vidis: APRIL '92. 1993. je druga prica, i da - bila je upravo takva kako sam i ranije pisao. 90% municije koja je dosla na sebi imala oznaku PPU. Naravno, ti znas sta je PPU, jel' tako
- Ko je najzasluzniji za prepustanje svih magacina TO JNA? komunjare vec 1990![]()
![]()
![]()
I opet - lupetanje gluposti. Kakve ba komunjare i magacini TO 1990...![]()
![]()
![]()
Za tvoju info - 1990. nije ni bilo rata ovdje. Ni u HR. Niko nije ni razmisljao o bilo kakvim magacinima. A onda, 1991. - dodje tvoja voljena SDA. I pocese se "organizovati", za nekakav otpor. A kako se najbolje organizovati nego - predajom svega neprijatelju, jel' tako?
Bar nesto tacno da odgovoris, iako si "zaboravio" napisati ko jeste to radio.- Ko je od JNA kupovao puske po 300-400 DEM, pa ih prodavao narodu po 1200-1300 DEM? komunjare i FGR sigurno nisu, ni kupovale ni davale dzabe
Evo, ja cu ti pomoci - tvoja SDA. A dzaba su davali samo svojim "istaknutim pojedincima". Ostalima su prodavali, i to po 3x visim ciframa od onih po kojim su kupovali. Znas od koga su kupovali? Od istih onih od kojih i '93
Hajd' sad popij mlijeko, ruzice te mama... I nemoj se zaboraviti obrisati oko usta, da ne hodas musav
tip koji ne zna ko je predao oruzje TO vec 1990 na "cuvanje " kod JNA mi se nasao da prica sta je bilo tako da na ovo ostalo nemam potrebe ni da odgovaram jer vidim da nisi ni shvatio da si sam sebe nekoliko puta uhvatio u laz pa se pravis naivan
odluci prvo kada su nam slagao pa se onda javi
- Dozer
#3260 Re: Deblokada Sarajeva???
Bar ti tu pise ono sto nisi znao, tj. ko je u aprilu '92 pokupio POS iz Pretisa. S tim da to nije bio jedan kombi, nego malo vise vozila, a samim tim i POS-a 
Da i ti nesto naucis
A, deder, citiraj mi te moje lazi, pogotovo one u kojima sam "sam sebe uhvatio"

Da i ti nesto naucis
A, deder, citiraj mi te moje lazi, pogotovo one u kojima sam "sam sebe uhvatio"
-
decembar2017
#3261 Re: Deblokada Sarajeva???
naravno da su pokupili jer kao sto si ti ranije priznao srbi su prodavali oruzje cak i 1993 , kada su prolivene rijeke krvi , i naravno da su prodavali i na samom pocetku kada je svako mislio da ce se sve zavrsiti za nekoliko dana/sedmica ( svako iz svog razloga ).Dozer wrote:Bar ti tu pise ono sto nisi znao, tj. ko je u aprilu '92 pokupio POS iz Pretisa. S tim da to nije bio jedan kombi, nego malo vise vozila, a samim tim i POS-a
Da i ti nesto naucis
Last edited by decembar2017 on 22/08/2019 13:29, edited 2 times in total.
- Dozer
#3262 Re: Deblokada Sarajeva???
Jesi ti fakat mentalno ogranicen, ili se samo pravis takav?
Nikad nisi cuo za "Akciju PRETIS"? O kakvoj prodaji pricas, jadan ne bio
Nego, nas li sta znaci "PPU" ?
Last edited by Dozer on 22/08/2019 13:29, edited 1 time in total.
- madner
#3263 Re: Deblokada Sarajeva???
Kao malo djete, nece on sad nista da odgovara, jer kao ovo nesto ovo drugo uslovljava.
Zapravo samo nema argumentaciju, ili se svodi na ovo bu FGR.
Ostaje pitanje kako su svi ostali uspjeli doci do oruzja TO, u i van republika.
Zapravo samo nema argumentaciju, ili se svodi na ovo bu FGR.
Ostaje pitanje kako su svi ostali uspjeli doci do oruzja TO, u i van republika.
-
decembar2017
#3264 Re: Deblokada Sarajeva???
ili hoces da nam prodas pricu da su prodavali oruzje 1993 a da nisu 1992 i to bas kada su famozni specijalci, ciji je vrhunac ratnog puta poslije toga bili snimanje muzickih spotova , tek tako usetali u skladiste jednog od strateskih najvaznijih objekata u citavoj jugi , kojeg su slucajno branila tek par zastitatara naoruzanih sa pistolljima a cetnici prije toga minirali i cuvali pod strazom svaki drugi vojni i nevojni objekat koji im je bio vazanDozer wrote:Jesi ti fakat mentalno ogranicen, ili se samo pravis takav?
i izvukli tek onoliko koliko je bilo potrebno kao fol da odbrane sarajevo ali ne toliko puno da mogu da promjene odnos snaga na terenu
Last edited by decembar2017 on 22/08/2019 13:30, edited 1 time in total.
- Dozer
#3265 Re: Deblokada Sarajeva???
Odgovor jednostavan - Nisu imali SDA 
-
decembar2017
#3266 Re: Deblokada Sarajeva???
znam, imali su komunjara i FGR da im organizuju snimanje spotova za muzikuDozer wrote:Odgovor jednostavan - Nisu imali SDA
- Dozer
#3267 Re: Deblokada Sarajeva???
Dijete drago...mrs kuci i prestani lupetat k'o maksim po diviziji... Brukas se, a uz to i vrijedjas ljude koji su najzasluzniji sto ti danas mozes laprdati ovakve gluposti... Trebalo bi da se bar malo stidis, ali ..znam da to nije SDA fazon. Vi se ne stidite nicega, sve vam moze pod obraz.decembar2017 wrote:ili hoces da nam prodas pricu da su prodavali oruzje 1993 a da nisu 1992 i to bas kada su famozni specijalci, ciji je vrhunac ratnog puta poslije toga bili snimanje muzickih spotova , tek tako usetali u skladiste jednog od strateskih najvaznijih objekata u citavoj jugi , kojeg su slucajno branila tek par zastitatara naoruzanih sa pistolljima a cetnici prije toga minirali i cuvali pod strazom svaki drugi vojni i nevojni objekat koji im je bio vazanDozer wrote:Jesi ti fakat mentalno ogranicen, ili se samo pravis takav?
i izvukli tek onoliko koliko je bilo potrebno kao fol da odbrane sarajevo ali ne toliko puno da mogu da promjene odnos snaga na terenu
- madner
#3268 Re: Deblokada Sarajeva???
JNA tada imala takav manjak ljudi da su izvlacili tehniku na smjene, vozaci se vracali tamo vamo, ali zato su svaki objekt maksimalno pokrili i ovo je bilo sve sto se moglo uraditi.
Skupili cetu da zauzmu Sarajevo, vise nisu imali ali ovo je bio maksimum.
Skupili cetu da zauzmu Sarajevo, vise nisu imali ali ovo je bio maksimum.
- Dozer
#3269 Re: Deblokada Sarajeva???
Znaci, naucio si konacno kako je nastala SDA?decembar2017 wrote:znam, imali su komunjara i FGR da im organizuju snimanje spotova za muzikuDozer wrote:Odgovor jednostavan - Nisu imali SDA
Lepo, lepo
-
PM72
#3270 Re: Deblokada Sarajeva???
Ovaj bilmez iz omladinskih pogona SDA i ne zna da je Dozer učesnik akcije Pretis u kojoj je izvučeno oružje kojim je spašen grad u aprilu 1992.I još se prepucava s njim. 
Moderacija,spucajte ban Dozeru da ne može odggovarati na prozivke Alijinog jugenda.Čitao junac u Kevseru kako se grad spasio dovama uzvišenom i Bakirovim intervencijama u kojima je ranjen.Još ljudi film snimili film o Aliji radi ovakvih "lažova" tipa Dozer.
Moderacija,spucajte ban Dozeru da ne može odggovarati na prozivke Alijinog jugenda.Čitao junac u Kevseru kako se grad spasio dovama uzvišenom i Bakirovim intervencijama u kojima je ranjen.Još ljudi film snimili film o Aliji radi ovakvih "lažova" tipa Dozer.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3271 Re: Deblokada Sarajeva???
vako je meni slican lik na temi o žuči poceo da drobi budalastine... i ja ne vezano za njega opisem kako je diverzanska grupa koju je predvodio Hakija Mrso, prosla cetnicima iza ledja i razbucala im pripremu i ujutro je pala kota 850 tj daj dan... ma jok ovaj sdO junosHa nije tacno oni su ovako onako, planiranje taktiziranje picka materina
ja konto lik cetnik pa provocira i hajde de pustim ga ja u njegovom sdO guslanju... prodje neki vakat i googlajuci naletim na temu žuč i to iz druge perspektive na slavica.net
i tabirim citam razne gluposti kad jedan lik napisa u tancine kako je bilo i s nase i njihove strane... znaci lik neprijatelj, četnik i istinu zbori dok mi sdO junosHe o nekim pravcima, kurcima, jurisima itd... lik veli... muslimani su prosli ispod elektrcnog voda gdje je bio rov i gdje je njihov diverzan hakija pronasao propust i tu su usli i razjebali pripremu, niko od tadasnjih jedinica NIJE SMIJO da izadje i pripomogne presjecenoj koti koja je ujutru tj taj dan pala... jeBote
lik četnik i istinu zbori pa preko motorola jebavali mater i trazili da se uspostavi linija sa kotom a nisu smjeli zato sto je 20 diverzanata drzalo uz potok i sumicu i pucalo i prema koti i prema vogosci... toliko su nas gadjali iz svih sredstava da sam ja uronjen u potok iskako iz njega pola metra pa i metar uvis od detonacija... rokacili smo se sat vremena al pripremu nisu vratlili... et sdO junosHe da imate za biljeznica...
- madner
#3272 Re: Deblokada Sarajeva???
FGR komunjara pa si skakao po srpskim notama. 
- pici
#3273 Re: Deblokada Sarajeva???
madner wrote:FGR komunjara pa si skakao po srpskim notama.
- pici
#3274 Re: Deblokada Sarajeva???
pici wrote:madner wrote:FGR komunjara pa si skakao po srpskim notama.![]()
![]()
![]()
ma idi se zagrcnu se
![]()
![]()
al kad zagrmi vbr notni zapis uhhhh kenjaj u gače
-
sumirprimus
#3275 Re: Deblokada Sarajeva???
madner wrote:FGR komunjara pa si skakao po srpskim notama.
za sehare