USA fan page

Post Reply
jeza u ledja

#3251 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

madner wrote:Naravno da jesu, nadproporcionalno su zrtve kriminala.
Jesu al u kurcu.
madner

#3252 Re: USA fan page

Post by madner »

jeza u ledja wrote:
Jesu al u kurcu.
Argument ti je jak, ne mogu parirati toj snazi znanja. :D
MyTao

#3253 Re: USA fan page

Post by MyTao »

madner wrote:
jeza u ledja wrote:
Jesu al u kurcu.
Imas li source za to da su bjelci nadproporcionalno najvece zrtve kriminala? Bas me zanima da to vidim posto ne mogu da nadjem nista sto bi podrzalo tvoj argument.
jeza u ledja

#3254 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

madner wrote:
jeza u ledja wrote:
Jesu al u kurcu.
Ma ne mozes ti nicemu parirati sa kolicinom gluposti koju dnevno ovdje prospes.
madner

#3255 Re: USA fan page

Post by madner »

jeza u ledja wrote:
madner wrote:
jeza u ledja wrote: Jesu al u kurcu.
Ma ne mozes ti nicemu parirati sa kolicinom gluposti koju dnevno ovdje prospes.
Malo ti je recenica besmislena. Uvreda bi imala vise smisla da si napisao nikome ili u nicemu. Znam da si impresioniran tim glagolom no ne moze se proizvoljno koristiti.

Svakako je tesko kada neko tako vjesto argumentira naci pravi odgovor.
jeza u ledja

#3256 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

Pa kakav si ti dao argument, osim svoje bizarne konstatacije zasnovane ni na cemu?

U pitanju je osnovno znanje.

No tebi je izgleda tesko razumjeti smisao i proste recenice, pa me ne cudi.
General War

#3257 Re: USA fan page

Post by General War »

madner wrote:Nije rasizam, to je iskustvo. :D
:lol: :thumbup:
MyTao

#3258 Re: USA fan page

Post by MyTao »

S kakvim bolesnicima ja dijelim planetu... :-)
Last edited by MyTao on 14/07/2016 23:15, edited 1 time in total.
madner

#3259 Re: USA fan page

Post by madner »

MyTao wrote:
madner wrote:
jeza u ledja wrote: Jesu al u kurcu.
Imas li source za to da su bjelci nadproporcionalno najvece zrtve kriminala? Bas me zanima da to vidim posto ne mogu da nadjem nista sto bi podrzalo tvoj argument.

Naravno
National Crime Victimization Survey
jeza u ledja

#3260 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

Hahaha, i sta tamo pise? :lol:

Stavi link ili stavi brojeve.
General War

#3261 Re: USA fan page

Post by General War »

madner wrote:

Naravno
National Crime Victimization Survey
Image

http://www.nydailynews.com/news/crime/b ... -1.1522917
jeza u ledja

#3262 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

Znaci apsolutno obrnuto - crnci su ubjedljivo najvece zrtve kriminala, kada gledamo proporcionalno svojoj zastupljenosti u zemlji.

Ovo gore je za grad, ali je slicno, ne ovako ubjedljivo i za ostatak drzave.
MyTao

#3263 Re: USA fan page

Post by MyTao »

Trebo je pokupiti koju od kosave, pa odma ono staviti u crvena slova i niko nebi trazio source :lol: :lol:
Jack Be Nimble

#3264 Re: USA fan page

Post by Jack Be Nimble »

Meni je najbolja lekcija rasizma bila kada sam u par navrata vozio sa crncima. Nikada mi se nije desilo da ja vozim sam ili sa bijelcem, a da policijska kola uspore pored mene i zagledaju ko je u kolima i tako prate km ili dva. Bio ja vozac ili sjedio pozadi ista prica. Kada imas crnca u kolima (ruzno zvuci) ali policija se zaljepi ko muha na govno za tebe. Totalno te sjebe ta pratnja, isto kada znas da si malo popio pa ugledas policajca pa drzis gas tacno na 35mph. Crncu je tako svaku noc kada izadje po hljeb.
General War

#3265 Re: USA fan page

Post by General War »

jeza u ledja wrote:Znaci apsolutno obrnuto - crnci su ubjedljivo najvece zrtve kriminala, kada gledamo proporcionalno svojoj zastupljenosti u zemlji.

Da, ali opet generalno gledajuci @madner je u pravu, jer crnci se ne ubijaju medjusobom sa prigusivacima niti se salju u zatvore namjenjene i finansirane samo od crnaca...i gledajuci njihov broj u ukupoj populaciji SAD je porazavajuci za afroamerikance. Stvar je u nesigurnosti svih kad se uzme ukupan broj.
MyTao

#3266 Re: USA fan page

Post by MyTao »

General War wrote:
jeza u ledja wrote:Znaci apsolutno obrnuto - crnci su ubjedljivo najvece zrtve kriminala, kada gledamo proporcionalno svojoj zastupljenosti u zemlji.

Da, ali opet generalno gledajuci @madner je u pravu, jer crnci se ne ubijaju medjusobom sa prigusivacima niti se salju u zatvore namjenjene i finansirane samo od crnaca...i gledajuci njihov broj u ukupoj populaciji SAD je porazavajuci za afroamerikance. Stvar je u nesigurnosti svih kad se uzme ukupan broj.
Ne znam dali sam dobro svatio... ali bjelci su zrtve jer dolari od njihove takse idu da drze crnce zatvorene, umjesto za nesto pozitivnije?

Nadam se da sam samo lose svatio.. :D
jeza u ledja

#3267 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

General War wrote:

Cekaj znaci zrtve crnaca od strane drugih crnaca se ne racunaju ili sta? :-)
Ti ako si crnac veca je sansa da si se rodio i odrastao u dijelu grada u kojem je visoka stopa kriminala i samim tim veca sansa da ces biti zrtva. Ne moze jedan crnac biti odgovoran za ponasanje drugog samo zato sto mu je komsija.
A niko ne spori da je crnacko stanovnistvo disproporcionalno zastupljeno kao pocinitelji kriminalnih djela. Uzroci tome su dobro poznati, i ne, oni nisu zbog toga sto je crnacko stanovnistvo sklono kriminalu zato sto je crno. :-)
madner

#3268 Re: USA fan page

Post by madner »

CSV failovi iz 2014 se mogu naci za dvije minute, tabela 42 koja sadrzi obradjenu informaciju ko koga je zadnji put objavljena 2010.
According to data from the National Crime Victimization Survey (NCVS), an estimated 320,082 whites were victims of black violence in 2010, while 62,593 blacks were victims of white violence. That same year, according to the Census Bureau, the white and black populations in the U.S. were 196,817,552 and 37,685,848, respectively. Whites therefore committed acts of interracial violence at a rate of 32 per 100,000, while the black rate was 849 per 100,000. In other words, the “average” black was statistically 26.5 times more likely to commit criminal violence against a white, than vice versa. Moreover, blacks who committed violent crimes chose white victims 47.7% of the time, whereas whites who committed violent crimes targeted black victims only 3.9% of the time.
General War

#3269 Re: USA fan page

Post by General War »

MyTao wrote:
General War wrote: Da, ali opet generalno gledajuci @madner je u pravu, jer crnci se ne ubijaju medjusobom sa prigusivacima niti se salju u zatvore namjenjene i finansirane samo od crnaca...i gledajuci njihov broj u ukupoj populaciji SAD je porazavajuci za afroamerikance. Stvar je u nesigurnosti svih kad se uzme ukupan broj.
Ne znam dali sam dobro svatio... ali bjelci su zrtve jer dolari od njihove takse idu da drze crnce zatvorene, umjesto za nesto pozitivnije?

Nadam se da sam samo lose svatio.. :D
Otprilike dobro si shvatio, crnje su najveci problem afro amerikancima...kao sto su nama pronblem malogradjani u Bosni...znaju svoja prava ali obaveze rado zaobidju.
General War

#3270 Re: USA fan page

Post by General War »

jeza u ledja wrote: Cekaj znaci zrtve crnaca od strane drugih crnaca se ne racunaju ili sta? :-)
Ti ako si crnac veca je sansa da si se rodio i odrastao u dijelu grada u kojem je visoka stopa kriminala i samim tim veca sansa da ces biti zrtva. Ne moze jedan crnac biti odgovoran za ponasanje drugog samo zato sto mu je komsija.
A niko ne spori da je crnacko stanovnistvo disproporcionalno zastupljeno kao pocinitelji kriminalnih djela. Uzroci tome su dobro poznati, i ne, oni nisu zbog toga sto je crnacko stanovnistvo sklono kriminalu zato sto je crno. :-)
Pa vidis da se kaze npr. za grad New York...nema tu fizickih granica izmedju kvartova...to sto se neko roka izmedju sebe ne mozes reci da se to nece odraziti na cijelu zajednicu. Niko ne kaze da je neko drugi odgovoran za komsiju, problem je sto i on trpi posljedice profiliranja (na osnovu iskustva sto madner kaze) jer je vjerovatnoca 60% da ako policajac ga zaustavi da ima problem sa kriminalom gledajuci NYC.
L u c i f e r

#3271 Re: USA fan page

Post by L u c i f e r »

Image

:zzzz:
jeza u ledja

#3272 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

madner wrote:CSV failovi iz 2014 se mogu naci za dvije minute, tabela 42 koja sadrzi obradjenu informaciju ko koga je zadnji put objavljena 2010.
According to data from the National Crime Victimization Survey (NCVS), an estimated 320,082 whites were victims of black violence in 2010, while 62,593 blacks were victims of white violence. That same year, according to the Census Bureau, the white and black populations in the U.S. were 196,817,552 and 37,685,848, respectively. Whites therefore committed acts of interracial violence at a rate of 32 per 100,000, while the black rate was 849 per 100,000. In other words, the “average” black was statistically 26.5 times more likely to commit criminal violence against a white, than vice versa. Moreover, blacks who committed violent crimes chose white victims 47.7% of the time, whereas whites who committed violent crimes targeted black victims only 3.9% of the time.
To su statistike black-on-white crime i obratno.

To uopste nije ono sto si ti tvrdio. Gdje si ti spomenuo da su bijelci nadproporcionalne zrtve kriminala pocinjenog od strane crnaca?
Crnci su nadproporcionalno zrtve kriminala, a bijelci su nadproporcionalno zrtve kriminala pocinjenih od strane crnaca.

Ali tebi ne ide semantika to smo vec ustanovili. :oops:

Hajd sad, baci jos jednu pausalnu ocjenu pa cemo potraziti nacin da i za nju nadjemo objasnjenje. :zjev:
jeza u ledja

#3273 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

General War wrote:
jeza u ledja wrote: Cekaj znaci zrtve crnaca od strane drugih crnaca se ne racunaju ili sta? :-)
Pa vidis da se kaze npr. za grad New York...nema tu fizickih granica izmedju kvartova...to sto se neko roka izmedju sebe ne mozes reci da se to nece odraziti na cijelu zajednicu. Niko ne kaze da je neko drugi odgovoran za komsiju, problem je sto i on trpi posljedice profiliranja (na osnovu iskustva sto madner kaze) jer je vjerovatnoca 60% da ako policajac ga zaustavi da ima problem sa kriminalom gledajuci NYC.
Kada govorim o zajednici, govorim o kvartu, ne govorim o cijelom gradu. Kada govorim o komsiji, govorim o onom preko puta vrata, ne u drugom borough. Ako si rodjen u Bronxu, u projects, ti kao klinac obicno ne mislis da ces odrasti da budes krimos. Medjutim oko tebe besposlenost, droga, kriminal, sta vec, i zbog toga je veca vjerovatnoca da ces ti uletiti u to drustvo ili biti zrtva toga nego malac koji je odrastao u Lower East Side. Mislim, jel. :oops:
I naravno da je i veca vjerovatnoca da ako si crn da ce te zaustaviti drot. Ali znaci taj neko ko tamo odrasta ispasta zbog toga sto je tamo rodjen, a i zato sto je crn. Isto tako ako si bijel, a zivis u odredjenim dijelovima Bronxa ili Harlema da je veca sansa da ce biti krimos ili zrtva kriminalca nego da zivis negdje drugo u NYC.
Hocu da kazem ne moze neko biti odgovoran by association. Isto kao sto nisam ja by association odgovoran za nekog right wing KKKa kojem se ceifne da maltretira crnca ili muslimana.
omar little

#3274 Re: USA fan page

Post by omar little »

jeza u ledja wrote:
Ma razumijem sve sto pises i slazemo se osim u karakterizaciji Chris Rocka. Ja samo znam kakav sam utisak stekao slusajuci ga u vrlo ogranicenim kolicinama. Koliko god ja pametovao o rasistima, slazem se u jednom sa nekima - da postoji odredjena doza prihvacene politicke nekorektnosti jedino kad su u pitanju manjine. No malo bijelih komicara se uopste bavi rasnim razlikama, a i zasto bi, kad zive u drustvu u kojem ih to ne definise front and center u kontekstu koji njima steti.

Nijedan bijelac ne moze praviti sale na racun crnaca na nacin na koji to radi Rock na racun bijelaca, a da ne bude optuzen za zesci rasizam. Sto se tice crnaca samih, ovdje se onda dalje postavlja pitanje da li oni koji nisu crnci uopste smiju komentarisati odnose medju crncima samima i probleme koje oni imaju u njihovoj zajednici, ne zbog rasizma, vec zbog nepoznavanja materije?
Ja mislim da mogu, donekle, dok god ne pucas glupave stereotipe zasnovane na rasizmu. Meni je recimo glupo ponavljanje "nigger" milion puta kad znam sasvim sigurno da ima jako puno crnaca kojim to smeta, nebitno da li je izgovorio bijelac ili crnac. Ja sam u par navrata namjerno gurao tu temu sa par prijatelja crnaca i nema sanse da se oni ne naljute uopste spominjanjem te rijeci, nebitno od strane koga. Meni je to smijesno, ali sto sad ja moram da provociram? Isto mi je glupo promovisanje ideje da crnci imaju a priori mentalni sklop koji po necemu ne valja. Ako Chris Rock tako misli i sali se na taj nacin, ne bih rekao da se mnogi crnci slazu sa njim. Nisu svi kao on.
cekaj, chris rock je kakav rasista tacno? jer generalizira ponasanja odredjenih segmenata crnacke populacije iz koje i sam potice? ili sto ismijava bjelacku vecinu i ukazuje na njihov sistematski, institucionaliziran, rasizam?

nemam obicaj upustati se u rasprave o ukusima, ovo to jeste, ali obzirom da nisi gledao puno chris rock materijala ne znam na cemu onda zasnivas tako rigidan stav. chris rock je jedan od najinteligentnijih, najbistrijih i najduhovitijih komicara ne samo trenutno nego ikada u povijesti stand up-a i jednak takav komentator svog vremena. komicari gledaju, zapazaju, neki analiziraju vise ili manje, i onda nama, publici, ukazuju. u celofanu smijeha. stereotipi nisu nastali iz zraka, oni postoje, komicari ih samo koriste da kazu sto zele. on ima na zubu i odredjene segmente crnacke populacije, sa svojim ponasanjima i kulturama, podvlacim ponasanjima, djelima, ne nekakvim fizickim i mentalnim predispozicijama, jednko kao i bijelce. i kao stand up komicar "ima pravo" komentirati sta zeli i kako zeli, ne moze mu niko odredjivati cime ce se u svom izricaju baviti i na koji nacin. ne odredjujes pjesniku sta ce i kako ce pisati, cime ce se baviti u poeziji ili muzici, zasto bi komicarima. woody guthrie je jedan od most prolific (jebajiga, ne dolazi mi na nasem) pjesnika koji se bavio razno-raznim drustveno i ekonomski marginaliziranim skupinama, po tvojoj logici "nepoznavanja materije" nije imao pravo. ne ide to tako. moze ti se ne svidjati humor rocka, ali lijepiti mu zato tako tesku etiketu bas ne ide.

meni,recimo, ne bi smetao bijelac koji ismijava crnce ukoliko mu zapazanje stoji i ako je, sto je najvaznije od svega, inteligentno i/ili saljivo. ne smetaju mi ni komicari koje bi ti vjerojatno percipirao kao homofobe, seksiste, soviniste, svasta nesto. no, ja sam bas fanatik te umjetnicke forme i moja granica je elasticna i rastezljiva kao guma, nisam mjerilo.

rijec nigger je vrlo potentna i otrovna, mozda ne ovdje kod bosnja, ali gdje ti i ja zivimo nepojmljivo potentna. to je posebna tema i posebna prica. neki crnci je koriste, neki ne; neki je toleriraju, neki ne; nekima i dan danas smeta, nekima ne. richard pryor je imao vrlo znacajan i poznat trenutak kada se javno odrekao te rijeci i zarekao da je vise nikada nece upotrijebiti. paul mooney, recimo, je nikad nije prestao koristiti, niti ima namjeru. chris rock to nije uradio javno kao richard, ali ju je, jednostavno, prestao koristiti u nastupima. vise je ne koristi, kaze da je s njom na stejdzu zavrsio, iz razno raznih razloga, zanimljiv intervju. svjesno je prestao s tim. to su njihove borbe i bitke u kojima ja nemam sta traziti. ukazujem na ovo jer mi se cini da mu osim par youtube klipova iz mladih nastupa nisi vidio puno sta.

za ostalo sto si napisao imam dvije opcije 1) namijenio si direktno meni. u tom slucaju, momak, ti si izgledao zalutao ovdje. :D ne vidim kakve ja veze imam sa bilo cime napisanim dole. meni lekcije i pridike o rasizmu ne samo da ne trebaju nego mi ih niko nece drzati. vrlo dobrom znam sta je, odakle potice, kako se manifestira, ko je privilegiran, ko nije. u svom zivotu nisam napisala bilo sta sto bi moglo ponukati ovo, osim ako me cijenjenje chris rocka ne svrstava u nekakav rasisticki tor. 2) namijenio si forumskom puku i ordinatorima ove teme, ali si se nakalemio s tom pricom na moj post. u tom slucaju, dabogda sceri da te aga uzme. razina rasizma kod bosnje, zapravo ne samo bosnje opcenito balkana, je fucking staggering. najobicniji faul na nogometnom terenu izazove lavinu rasistickih etiketa i rasnog animoziteta od kojih se iole zdravom covjeku zamanta od nevjerice. sve to non salantno, usputno, kao dobar dan i bez ikakve kontra reakcije. par ljudi ce vokalno na takvo sta reagirati, vecina ili se slaze ili suti jer ih nije briga za takve stvari. ako tako reagiraju na nogomet, mogu misliti sta se tek ovdje na temi zbiva.
General War

#3275 Re: USA fan page

Post by General War »

jeza u ledja wrote:
Kada govorim o zajednici, govorim o kvartu, ne govorim o cijelom gradu. Kada govorim o komsiji, govorim o onom preko puta vrata, ne u drugom borough. Ako si rodjen u Bronxu, u projects, ti kao klinac obicno ne mislis da ces odrasti da budes krimos. Medjutim oko tebe besposlenost, droga, kriminal, sta vec, i zbog toga je veca vjerovatnoca da ces ti uletiti u to drustvo ili biti zrtva toga nego malac koji je odrastao u Lower East Side. Mislim, jel. :oops:
I naravno da je i veca vjerovatnoca da ako si crn da ce te zaustaviti drot. Ali znaci taj neko ko tamo odrasta ispasta zbog toga sto je tamo rodjen, a i zato sto je crn. Isto tako ako si bijel, a zivis u odredjenim dijelovima Bronxa ili Harlema da je veca sansa da ce biti krimos ili zrtva kriminalca nego da zivis negdje drugo u NYC.
Hocu da kazem ne moze neko biti odgovoran by association. Isto kao sto nisam ja by association odgovoran za nekog right wing KKKa kojem se ceifne da maltretira crnca ili muslimana.
Ok, apsolutno se slazem to nije problem. Ali nemoj sad reci cim crnac iz getoa vidi bijelca da ne pomisli prvo da je neki pripadnik RW-a ili takvo nesto...ja iz visegodisnjeg iskustva rada sa svima i jednima i drugima stvarno sam misljenja da je rasizam danas znacajno prisutniji kod crnaca nego kod bjelaca. Crnci imaju jednu veliku manu da za svoje probleme krive sve druge osim sebe samih iako im je drzava obezbjedila dosta povoljnosti pa i "pozitivnu diskriminaciju". Eto ako je policija problem da li ispada da su i sudovi isto tako rasno profilisani da samo crnce salju u zatvor gledajuci prosjek? Znas da nije tako.
Post Reply