Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Chagalj

#3251 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

rage_guy wrote:
Chagalj wrote:
rage_guy wrote:Jel teorija evolucije jedina naucna teorija koju odbijas prihvatit ?
ja prihvatam evoluciju ukoliko ima svog Evolvera/Boga, tad je evolucija logicna, bez evolvera nema logike

isto kao sto Iniznjer--->fabrika---->produkt

tako isto Bog--->Priroda--->prirodni motori

otkini izinjera fabrici, otkini Boga prirodi, nema logike, po vama fabrika sama dizajnira i producira produkte bez inteligentnog izinjera
Aha. Pošteno.

A imas li problem sa tim da su ljudi i (ostali?) covjekoliki majmuni evoluirali iz zajednickog pretka? Odnosno da smo i mi zivotnje. Ili mislis da je bog stvorio Adema odvojeno, i Havu iz njegovog rebra, ili kako vec to ide u Kur'anu?
Adem je stvoren za sebe , bez ikakve evolucije, lidno ga je Bog stvorio i njegovu zenu.

a to da je Bog stvarao nove zivotinje kroz evoluciju, za mene nije problem prihvatiti.
irac300

#3252 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

nasa wrote:pa nije svugdje, ne bih rekla da npr.u Kataru lose zive ali svejedno ni oni kao ni oni koje na ti ciljas odavno ne vode politiku u ime Boga vec Boga tumace u ime politike ....
Petro državama da nema nafte i dan danas bi gonili kamile i koze po pustinji. E sada, opet dolazimo do one čuvene, ko kaže da oni ne vode politiku Boga, a ti vodiš? (kad kažem ti, ne mislim lično na tebe, nego nekoga ko govori da li je neko dobar vjernik ili nije) ISIS-ovci isto za sebe kažu da su vjernici i da je jedini njihov islam ispravan itd, itd... Konfuzija.

Edit:
Daj @Chagalje ohladi malo, ne može se od tebe post poslati. Sačuvaj šta za sutra, ne moraš prekovremeno zarađivati.
Chagalj

#3253 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:
Chagalj wrote:
Dozer wrote:Chagalj je meni fakat super...
A nikad mi ne prokomentarisa one video klipove sto ti postavih, one o "mojim vanzemaljcima" :D
za tebe su to vanzemljaci za mene su to dzinni, koji podjahkad udju u nasu dimenziju i odrade po koji laboratorijski experiment
Aha...sad dzini imaju i laboratorije...
Zivo me zanima da li bi isto mislio da tebe negdje pokupe i na tebi malo eksperimentisu...

U vrijeme Omera, r.a., džini su oteli jednog čovjeka koji je bio izgubljen četiri godine. Kad se vratio ispričao je da su ga bili oteli džini mušrici, te je bio kod njih u zarobljeništvu. Kasnije su ih napali i porazili džini muslimani, a njega vratili njegovoj porodici. Ovaj slučaj se spominje u 'Menarus-sebil' i drugim djelima. (Pogledaj Menarus-sebil, 2/88. Ovaj slučaj otetog čovjeka prenosi Bejheki, 7/445-446, a šejh Albani sened ocjenjuje kao vjerodostojan: El-irva’, 6/150, br. 1709)

The woman abducted by aliens 'more times than she can count' during her lifetime
http://www.mirror.co.uk/news/real-life- ... ns-3506100

slika "vanzemaljaca" koji su vrsili experimente na njoj
Image

slika "dzinna" koji je uslikan tokom Scole experiment projekta, gdje su naucnici stupili u kontakt sa dzinnima
Image

jasno ko dan da se radi o dzinnima, a ne o vanzemaljcima sa nekakvih planeta
Ali Kemal

#3254 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Chagalj wrote:
Ali Kemal wrote:Za mene su ove price o evoluciji potpuno bespredmetne, nikakvi dokazi se tu ne nude osim da ako nema objasnjenja onda je to Bog napravio :D

Meni je mnogo interesantnije pitanje zasto u svim drzavama gdje je religija duboko upletena u politiku,
ljudi lose zive, ljudski zivot je najjeftiniji, represija je jako prisutna
, itd itd.
cuj to ,a sta je ovo onda
The annual Freedom House report on Freedom in the World has listed the United Arab Emirates as "Not Free" every year since 1999 (the first year for which records are available on their website)

Ostalo slicno kao i u Kataru. Pare su tu zahvaljujuci nafti, civilizacija na prvi pogled dosla kada se pogledaju zgrade, ali ko zna da li ce ikada doci do ljudi.

Zamislimo samo Katar i Emirate da umjesto islamske drzave tu postoji demokratija, da su ljudi slobodni, da ne strahuju hoce li ih izbicevati ili zatvoriti vlast, ako kazu bilo sta sto im se ne svidi.

Uglavnom religija nema nikakve veze sa novcem koji se sliva u Emirate, ali vrlo lako moze da to sve unisti. Dovoljno je da dodje ISIS, religija je najveca opasnost unistenja i Katara i Emirata.
nasa

#3255 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

E sad da nije nafte..... za svaku drugu zemlju mozes naci nesto slicno za poredjenje, kako god, ne zive lose sigurno, a to je bila teza....
Mogu reci isto kao sto vi mozete reci da su od islama, zbog islama, u ime islama itd.

Iskreno, ni ove lijepe slike iz Dubajija niti katastrofalne s vijesti ne mislim da su u pretjeranoj vezi s islamom i da su prvenstveno u ime Boga.
Naravno, u svrhu forumskih naklapanja poteze se svasta pa...
Dozer

#3256 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

@Chagalj
A iz cega je konkretno "jasno" da su to dzini (sta god dzini na kraju bili), a ne vanzemaljci koji imaju tehnologiju da budu u nekoj paralelnoj dimenziji?
sigh

#3257 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Chagalj wrote:
sigh wrote:
Chagalj wrote:bilo je price o prirodnim motorima, pa reko da postavim sta kazu neki ucenjaci o tome

Rotary motors in the bacterial flagellum
Opet ti sa flagelom. :-D Kako brzo zaboravljas ili namjerno nekog zelis ovdje dovesti u zabunu ;-) Nauka je zakljucila da je Intelegenti dizajn pseudonauka. Zabranjena u skolama jer nije tacna. Jel moralno od tebe sada ovo proturiti kao nauku a ne spomenuti da je odbacena u naucnoj zajednici ? :roll:
Nauka je zakljucila da je Intelegenti dizajn pseudonauka.
apsolutno netacno, kako je to nauka zajkljucila?

de mi reci jeli to naucno dokazano kako taj motor se stvara sam ili evolucijski, nije

zasto, pa zato sto samo 10 komponenata od tih 40 su kooperativni, to jeste ima ih u drugim mehanizmima, dok drugih 30 komponnenata su novi i nema ih prije motora, razumijes li? i ne samo to, nego naucnik kaze da onaj virus sto ubrizagava otorov moze jedino da nastane od motora a ne da je motor evolvirao od toga.

Jel moralno od tebe sada ovo proturiti kao nauku a ne spomenuti da je odbacena u naucnoj zajednici ?
pitas li se zasto je odbacena? ja jos nisam vidio naucni radi zasto je odbacena, da je to u detalje opisano kako je evolucijski nastalo i da dokaz experimentima i naucnim faktima, pa da im covjek povjeruje.

muckaj malo svojom glavom a ne sve da ti drugi diktiraju sta i kako.
Jest i taj motor se savrseno uklapa u evoluciju, da procitas par naucnih radova o evoluciji znao bi to :wink:

Pa nisi vidio zato sto nisi ni trazio. Imas google trazilicu, sve imas fino objasnjeno naucnim faktima. I ti opet osporavas evoluciju. Jos jedan promasaj ID-a. Umjesto da naucnici koji zagovaraju ID dokazu svoju tezu, njihova glavna zadaca je osporiti evoluciju i praviti se ignorantan. To i ti radis :thumbup:
RNG_25

#3258 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Chagalj wrote:U vrijeme Omera, r.a., džini su oteli jednog čovjeka koji je bio izgubljen četiri godine. Kad se vratio ispričao je da su ga bili oteli džini mušrici, te je bio kod njih u zarobljeništvu. Kasnije su ih napali i porazili džini muslimani, a njega vratili njegovoj porodici. Ovaj slučaj se spominje u 'Menarus-sebil' i drugim djelima. (Pogledaj Menarus-sebil, 2/88. Ovaj slučaj otetog čovjeka prenosi Bejheki, 7/445-446, a šejh Albani sened ocjenjuje kao vjerodostojan: El-irva’, 6/150, br. 1709)

The woman abducted by aliens 'more times than she can count' during her lifetime

Image

slika "dzinna" koji je uslikan tokom Scole experiment projekta, gdje su naucnici stupili u kontakt sa dzinnima
Image

@Chagalj... Meni ništa nije sad jasno. Ako bi mogao bez slika i mnogo teksta, uz potkrijepljivanje vjerodostojnim hadisima, predstaviti svoj stav zašto misliš da su "vanzemaljci"=džini...
nasa

#3259 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

@Kemal

Jah sve strah od bica lijece shopingom u Londonu, a ti sto skrabaju statistike ne pune hotele po Dubajiju, Maldivima, ne borave u milionima na radu u raznim bliskoistoocnim i tako....ma bjezi, ovaj svijet je toliko postao licemjeran da ni ne sumnjam kako mnogi stvarno vjeruju u sve to sto ti pises.... lafo saudijci nemaju slobodu, oooo da mi amerikanci, evropljani zivimo za ideale, zivjela sloboda, zivjele suplje price...ko sisa vilu s bazenom, mercedesa, par dijamanata ....oni nisu slobodni ja jesam :sretan: :D

i da sve bude ironicno, pisem to iz nadaleko poznate demokratske, slobodne, evropske.....BiH
Chagalj

#3260 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote: Jest i taj motor se savrseno uklapa u evoluciju, da procitas par naucnih radova o evoluciji znao bi to :wink:

Pa nisi vidio zato sto nisi ni trazio. Imas google trazilicu, sve imas fino objasnjeno naucnim faktima. I ti opet osporavas evoluciju. Jos jedan promasaj ID-a. Umjesto da naucnici koji zagovaraju ID dokazu svoju tezu, njihova glavna zadaca je osporiti evoluciju i praviti se ignorantan. To i ti radis :thumbup:
povrsne price me ne interesuju, opisi nam jasno i glasno kako je prirodni motor evolvirao.
Chagalj

#3261 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

RNG_25 wrote:
Chagalj wrote:U vrijeme Omera, r.a., džini su oteli jednog čovjeka koji je bio izgubljen četiri godine. Kad se vratio ispričao je da su ga bili oteli džini mušrici, te je bio kod njih u zarobljeništvu. Kasnije su ih napali i porazili džini muslimani, a njega vratili njegovoj porodici. Ovaj slučaj se spominje u 'Menarus-sebil' i drugim djelima. (Pogledaj Menarus-sebil, 2/88. Ovaj slučaj otetog čovjeka prenosi Bejheki, 7/445-446, a šejh Albani sened ocjenjuje kao vjerodostojan: El-irva’, 6/150, br. 1709)

Image

Image

@Chagalj... Meni ništa nije sad jasno. Ako bi mogao bez slika i mnogo teksta, uz potkrijepljivanje vjerodostojnim hadisima, predstaviti svoj stav zašto misliš da su "vanzemaljci"=džini...

ovo da su dzinni ukrali covjeka za vrijeme ashaba, a sad u danasnje vrijeme imamo isto tako ljude koji govore da su ih "vanzemaljci" ukrali i vrsili experimente na njima

onda vidis kako zena nacrta kako ti vanzemaljci izgledaju, pa onda sporedis sa slikom iz experimenta kad su naucinici u Scole experimentu stupali u kontakt sa dzinnima i dobivali informacije i slike dzina, kao sto sam prilozio gore, vidi se jasno da se radi o istim bicima, vanzemaljci=dzinni

ujedno nvjerujem da je Allah nas ostavio ovdje sa nekakvim vanzemaljcima a da nam nij sta rekao o njima, ali je zato puno rekao o dzinnima, i dodje se do zakljucka ovo sto ovi zovu vanzemljaci to su ustvari dzinni koji ponekad otjelove se i udju u nasu dimenziju.
Dozer

#3262 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

@Chagalj
Tita ti, daj nam link na taj eksperiment.
Ja, koliko vidim, ova slika "dzinna" je na nekom ekranu. A ja ti za 10 min mogu napraviti istu, malo mutniju ili malo jasniju, kako vec zelis. A mogu i Flash, pa da ta glava i prica i mice se, blijedi i jaca, nestaje i vraca se, a ispod da ti ide masa "podataka" o frekvencijama na kojima je ta glava "vidljiva", kao i hercaza zvuka. Naravno, utrpacu hercazu u neki niski ili visoki nivo, koji je necujan ili nerazumljiv ljudskom uhu, tako da ce nam trebati onda i dodatna audio oprema da desifrujemo sve sto glava "govori".

Mislim, fakat si sega :D
Ti nama sad ovdje postavljas digitalni eksperiment, i jos tvrdis da je autentican i da je dokaz necega :D

Zasto ljudi nisu komunicirali sa dzinnima prije 1000 godina i zasto ne postoji ni jedna jedina slika identicna ovoj gore iz tog perioda? Nacrtana bar na kamenu, kozi, necemu... Zasto je nije nacrtao taj "oteti"? I da li je on bio jedan jedini oteti? Gdje su "svjedocenja" drugih?

Zasto u Kur'anu nema opisa ovakve glave koja pripada dzinnima, nesto tipa "dzinni imaju bijele glave sa crnim prodornim ocima bez zjenica, i stalno otvorenim ustima u kojima se moze vidjeti samo beskrajna tama", kad se vec oduvijek zna kako dzinni izgledaju?
Last edited by Dozer on 24/09/2014 16:49, edited 2 times in total.
nemezis

#3263 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote: Dakle ipak prirodni procesi? Pobjegao si od vjerovatnoće, pobjeći ćeš i od ovoga, džaba je.

ako inzinjer programira masinu da kopira papire , jeli ta masina sama to isplanirala i uradila ili inzinjer, istva stvar je i sa prirodnim processima, to je nesto sto je BOg programirao, i onda se odvija po njegovom planu i programiranju, nije to nesto sto ide na svoju ruku , samo stvara kodove i programira se, Bog/inzinjer koji programira prirodne processe i to se odvija po njegovom planu.

a ne kao sto ti mislis samo za sebe bez Bozijeg uplitanja
Dakle, svako živo biće na planeti je moglo nastati evolucijom osim tog jednog? Je li bog posebno dizajnirao svako živo biće ili su živa bića nastala evolucijom? Dakle, sta je to bog stvorio? Čovjeka, majmuna, guštera, ribu, jedno ćelije organizam?
sigh

#3264 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Chagalj wrote:
sigh wrote: Jest i taj motor se savrseno uklapa u evoluciju, da procitas par naucnih radova o evoluciji znao bi to :wink:

povrsne price me ne interesuju, opisi nam jasno i glasno kako je prirodni motor evolvirao.
:lol: Jasta cu, imas akademske clanke o tome.
nemezis

#3265 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Towelie wrote:Nemezis, radi se o delu ajeta "zamenicemo im koze drugim kozama". Tu se nalazi velika mudrost. Ukoliko se koza ne bi zamenila drugom kozom, ona bi se vrlo brzo ugljenisala pri nepojmivo visokim dzehemskim temperaturama. A kada se koza ugljenise, unistavaju se i receptori za bol a samim tim nema ni osecaja bola. A samim tim nema ni kazne. Iz ovog se vidi da se pomenutim delom ajeta znalo za receptore boli. A sad mene zanima kako je to Muhamed mogao znati?
Evo copy/padtr:

Prvo, svako živo biće zna da boli kada koža dodje u kontakt sa visokom temperaturom. Drugo, svako ko se malo jače opekao zna da na tom mjestu više osjećaj nije isti. Treće, popij vrelu kafu pa vidi hoćeš li osjećati bol u želucu. Četvrto, boli li tebe ikada glava?
nemezis

#3266 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:idemo dalje

Prirodni hodajuci motori u tijelu covjeka

Image

treba mu 125 000 koraka da uradi da bi presao jedan milimetar, kako bi prenio tovar sto nosi sa sobom.

Pojasnjenje kako funkcionise Kinesin preoteinski motor

Kinesin motor
http://en.wikipedia.org/wiki/Kinesin

Image

The actin-based motor skeletal muscle myosin in the centre is flanked by the microtubule motors conventional kinesin on the left and cytoplasmic dynein on the right. All three motors consist of a dimer of two heavy chains whose catalytic domains are shown in yellow, whereas the stalks, which form extended coiled-coils in both myosin and kinesin, are shown in blue. Associated polypeptides (four light chains in skeletal muscle myosin, two light chains in conventional kinesin, and a complex set of intermediate, light-intermediate and light chains in dynein) are shown in purple. The 'antennae' extending from the dynein heads contain the microtubule binding site, which in myosin and kinesin is part of the compact head. (Drawn roughly to scale.)

Covjek nemoze da vidi ovo a da se nedivi Bozijem stvaranju 8-)

Masine u tijelu covjeka, da nista drugo, masina kopiranja DNK molekule :thumbup: izmedju ostalog
Gdje je ovdje dokaz božijeg stvaranja? Je li bog lično stvorio ove motore, dio po dio? Sta je ovdje konkretno bog uradio da bi ovi "motori" funkcionisali?
nemezis

#3267 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
rage_guy wrote:Jel teorija evolucije jedina naucna teorija koju odbijas prihvatit ?
ja prihvatam evoluciju ukoliko ima svog Evolvera/Boga, tad je evolucija logicna, bez evolvera nema logike

otkini izinjera fabrici, otkini Boga prirodi, nema logike, po vama fabrika sama dizajnira i producira produkte bez inteligentnog izinjera
Kako to bog utiče na evoluciju? Ne možeš reći "prihvatam ukoliko ima..." prihvatas li teoriju ili ne? Ako prihvatas, sta je bog stvorio, prvu ćeliju ili čovjeka?
nemezis

#3268 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

apsidejzi wrote:
Chagalj wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Sa toliko kompleksnim sistemima koje imamo prisutne u prirodi, prosto je ludost vjerovati da je to slucajno nastalo. No to je moje misljenje. Prije nekoliko postova sam pisao o prelasku sa jednocelijskog na visecelijski organizam. Taj prelazak zahtjeva toliko varijabli da ti pamet stane. Ili komunikacija DNA informacija kvantna fizika kroz hlorofil. Tri potpuno drugacija nivoa koja posjeduju tri odvojena koncepta. Naravno da su ti koncepti povezati jer se i DNA i hlorofil temelje na kvantnim pravilima ali ne postoji razlog zasto bi redoslijed DNA sekvenci bio takav kakav je da proizvede hlorofil koji ce biti idealni labirint fotonima kako bi se maksimizirao prenos energije sa istih u zive organizme. To je prosto da ti mozak stane od uzrocno posljedicnih veza i sto je najbitnije to se desilo jos na samom pocetku evolucije zivih bica. Naravno da postoji mehanizam koji objasnjava kako se to dogodilo jer i hlorofil se sastoji od atoma kao i sve ostalo i kada bi covjek pratio tok svakog atoma naravno da bi mogao pronaci mehanizam kako je nastala prva celija koja je imala potrebne elemente da se proces fotosinteze dogodi. No nije pitanje postoji li mehanizam (jer postoji), nego ima li mehanizam inzinjera ili je slucajno nastao?

Kakav god odgovor dadnes na to pitanje, po istoj logici moras dati isti odgovor na pitanje koje smo obradjivali prije nekoliko dana: da li bi ozivljavanje mrtvih bilo dokaz za postojanje Boga. Ako imamo neku masovnu pojavu u prirodi onda nauka to uzima kao prirodni proces i sekularizira ga izbacivsi Boga iz istog. Na isti nacin bi se ozivljavanje mrtvih smatralo normalnim kao sto se hloforil, flagela pa i sve sto nas okruzuje smatra normalnim. Ali to nije normalno. Zasto mora postojati informacija? Zasto slucaj pravi informaciju? Zasto slucaj pravi novu informaciju?

To je ono sto sam govorio o ID i pseudo nauci. Grupa ljudi je odredila sta je nauka a sta nije nauka i onda omalovazavaju ono sto se ne uklapa u njihovu definiciju bez da imaju potpune premise. Samo zato sto su u stanju analizirati mas pojavu ljudi su rekli: to je priroda i evo formule po kojoj se ta pojava dogadja, da bi nakon toga prisiljavali ostale da se sloze sa njihovom premisom. To sto postoji neki proces apsolutno ne znaci da je on slucajan. Ne govorim o procesima na nasem nivou nego o temeljnim procesima, osnovnim silama u prirodi. Ja razumijem da desavanja i medjuodnosi na nasem nivou prvensveno ovise o elektromagnetnoj i gravitacionoj sili ali to i dalje ne znaci da su slucajni a pogotovo ne znaci da su ove sile slucajne niti da je slucajno ono sto te sile cini takvima kakve jesu.

Jednostavno, kad stvari ogolis na filozofskom nivou imas dvije opcije: slucaj vs Bog, a izbor je svaciji ponaosob.
Pogrešno razumije je pojam slučaj? Je li moguće da nas je stvorila neka napredna civilizacija kao neki svoj projekt? Nebitno ko je njih stvorio.
nemezis

#3269 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:dali to ovaj rak sebe samog preobratio u biljku da ga predatori nemogu prepoznati ili je ovo ID (Bog dizajnirao ga ovakvog)

Seaweed crab

Image

ili recimo ovaj motor

The 20-nanometer motor (height), ATP synthase (one nanometer is one thousand-millionth of a metre). These rotary motors in the membranes of mitochondria (the cell’s power houses) turn in response to proton flow (a positive electric current). Rotation of the motor converts ADP molecules plus phosphate into the cell’s fuel, ATP.

ATP synthase

Image
ATP synthase is just one of the many molecular machines at work in your body right now. Scientists are inspired by these natural molecular machines and are using nanotechnology to create molecular machines and motors in the laboratory
Je li ga bog bas dizajnirao? Je li svako živo biće bog dizajnirao?
nemezis

#3270 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
rage_guy wrote:
Chagalj wrote: ja prihvatam evoluciju ukoliko ima svog Evolvera/Boga, tad je evolucija logicna, bez evolvera nema logike

Aha. Pošteno.

A imas li problem sa tim da su ljudi i (ostali?) covjekoliki majmuni evoluirali iz zajednickog pretka? Odnosno da smo i mi zivotnje. Ili mislis da je bog stvorio Adema odvojeno, i Havu iz njegovog rebra, ili kako vec to ide u Kur'anu?
Adem je stvoren za sebe , bez ikakve evolucije, lidno ga je Bog stvorio i njegovu zenu.

a to da je Bog stvarao nove zivotinje kroz evoluciju, za mene nije problem prihvatiti.
Cekaj, je li ih bog stvarao ili su nastale evolucijom pokrenutog od boga?
nemezis

#3271 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
Dozer wrote:
Chagalj wrote: za tebe su to vanzemljaci za mene su to dzinni, koji podjahkad udju u nasu dimenziju i odrade po koji laboratorijski experiment
Aha...sad dzini imaju i laboratorije...
Zivo me zanima da li bi isto mislio da tebe negdje pokupe i na tebi malo eksperimentisu...

U vrijeme Omera, r.a., džini su oteli jednog čovjeka koji je bio izgubljen četiri godine. Kad se vratio ispričao je da su ga bili oteli džini mušrici, te je bio kod njih u zarobljeništvu. Kasnije su ih napali i porazili džini muslimani, a njega vratili njegovoj porodici. Ovaj slučaj se spominje u 'Menarus-sebil' i drugim djelima. (Pogledaj Menarus-sebil, 2/88. Ovaj slučaj otetog čovjeka prenosi Bejheki, 7/445-446, a šejh Albani sened ocjenjuje kao vjerodostojan: El-irva’, 6/150, br. 1709)

Image

Image

Naučnici stupili u kontakt? Koje nauke?
Kikibombona

#3272 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kikibombona »

nasa wrote:E sad da nije nafte..... za svaku drugu zemlju mozes naci nesto slicno za poredjenje, kako god, ne zive lose sigurno, a to je bila teza....
Mogu reci isto kao sto vi mozete reci da su od islama, zbog islama, u ime islama itd.

Iskreno, ni ove lijepe slike iz Dubajija niti katastrofalne s vijesti ne mislim da su u pretjeranoj vezi s islamom i da su prvenstveno u ime Boga.
Naravno, u svrhu forumskih naklapanja poteze se svasta pa...
Ma daj Naso, svaki glupan zna prodati sirovinu.

Japan je godinama bio prvi izvoznik celika iako nemaju ni grama sirovine.

Najveci resurs je mozak, a to danasnji Arapi ocigledno nemaju.

Norveska prihode od prodaje nafte cuva na bankama, od kojih uzimaju veliku kamatu, dok Saudija prodajom nafte kupuje socijalni mir. Uz to, ni naftu sami nisu sposobni ekspolatisati. Dolaze im stranci vaditi sirovinu, od koje u konacnici upravo oni imaju najvecu korist.
simonese

#3273 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by simonese »

Ja sam tog dana obavljao
najnormalnije funkcije, ovaj
jutarnje, zaljevao sam pesticidima
polje iznad bukovice

kad se iznenada, na lijevoj strani
sam u vidokrugu primjetio neki objekat,
nepoznat, koji je bio bljestav
ustvari, mjenjo je boju
ustvari, bio je zut,
zelenkaste boje povremeno

onda sam iznenada, zacudio sam se
jer sam primjetio da je avion,
jednostavno stoji na mjestu
i da se elisa pri tom ne okrece

a ja sam, ovaj, znao
da se avion mora kretat
jer sam ga upalio i sve
medutim, motor je mirovao,
sve je stajalo

taj objekat je proletio
par puta pored mene
pogledo sam dole, pesticidi su, oo,
nisu padali po njivi
nego su na moje, na moje, ooo opste
iznenadjenje stajali u zraku

onda sam s, ovaj, nisam gubio
pribranost ni jednog momenta
pokusao sam da pokrenem avion,
nije mi polazilo za rukom

kad, kad mi se taj objekat izgubio
nepoznati, bljesteci, zeleni,
ustvari, crveni je bio
taj zelenkasti objekat,
kad, kad, kad se izgubio
iz vidokruga

avion je sam kreno naprijed
i ja sam imao apsolutnu kontrolu
nemojte me vise, stvarno
nemezis

#3274 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:

A kako je evoluirao uz pomoć boga?
nemezis

#3275 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
RNG_25 wrote:

Image

Image

ovo da su dzinni ukrali covjeka za vrijeme ashaba, a sad u danasnje vrijeme imamo isto tako ljude koji govore da su ih "vanzemaljci" ukrali i vrsili experimente na njima

onda vidis kako zena nacrta kako ti vanzemaljci izgledaju, pa onda sporedis sa slikom iz experimenta kad su naucinici u Scole experimentu stupali u kontakt sa dzinnima i dobivali informacije i slike dzina, kao sto sam prilozio gore, vidi se jasno da se radi o istim bicima, vanzemaljci=dzinni

ujedno nvjerujem da je Allah nas ostavio ovdje sa nekakvim vanzemaljcima a da nam nij sta rekao o njima, ali je zato puno rekao o dzinnima, i dodje se do zakljucka ovo sto ovi zovu vanzemljaci to su ustvari dzinni koji ponekad otjelove se i udju u nasu dimenziju.
Nije nam ništa rekao ni za snijeg pa ti to ne smeta?
Locked