Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#3251 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Vozač isključio sistem, bio je i tekst.
Ned071

#3252 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

a vi kukate da se trulje vozaju :mrgreen:

Prosečna starost automobila u Sjedinjenim Državama je rekordno visoka, iznosi 11,5 godina, a u isto vreme rekorde beleži i prodaja novih automobila, pokazalo je istraživanje koje danas prenosi Ju-Es-Ej Tudej (USA Today).

Dnevnik konstatuje da je to naizgled paradoksalno, ali i da ima jednostavno objašnjenje - vozači sve češće kupuju nova kola, a u isto vreme ne odriču se starih jer su i dalje pouzdana ili svoje polovnjake predaju tržištu gde dobijaju nove vlasnike, ali svakako ne odlaze na otpad.

"Vozila, jednostavno, traju duže nego ikada ranije i vlasnici ih koriste duže nego ranije", rekao je Mark Seng iz kuće IHS Automotiv, koja je sprovela istraživanje o stanju američkog voznog parka. Prema tim podacima, broj registrovanih "lakih vozila" u SAD je takodje najviši u istoriji i iznosi 257,9 miliona, a Amerikanci godišnje kupe 17 miliona novih automobila.

Na američkim putevima je oko 14 miliona automobila starih najmanje četvrt veka, što je oko osam miliona više nego 2002. godine, a čak 44 miliona automobila staro je izmedju 16 i 24 godine, što je više za 26 miliona nego 2002. godine. Oko 120 miliona automobila u Americi staro je od šest do 14 godina.
ado-šampion

#3253 Re: Automobilizam - All about

Post by ado-šampion »

corsa wrote:
ado-šampion wrote: Mislim da kod nas nema nigdje. Ja kupio u Tisku u Splitu, bila samo 2 na toj trafici. Vidio sam i u drugim trafikama da ima. Neka kuca iz Sirokog Brijega nabavlja novine od Tiska, pa jedino da vidis s njima preko telefona jesu li uopste to nabavljali, u sta cisto sumnjam, mada ima cijena u KM. U Sarajevu 99% nigdje nema.
E hvala ti puno na informaciji. Vjeruj mi da sam se pitao jeli samo ja vidim ovo pitanje! :D I ja sam tražio po našim trafikama, ali nema nigdje. Kontam krajem avgusta ću na more pa možda dole budem imao više sreće. Taman štivo za plaže. :-D
Vidio sam ti ovaj specijal danas na trafici kod Selex pumpe u Hrasnu, kad ides od Bosmala pa prodjes Selex, odmah poslije raskrsnice. Eto prvi put kod nas da vidim. Pise da je 6 necega, naljepljeno, ali ako me sjecanje sluzi bila je cijena 9 KM na njemu. Samo jedan ima. Pa eto ako ti je negdje usput...
corsa

#3254 Re: Automobilizam - All about

Post by corsa »

E hvala ti, usput mi je, odoh odmah danas da ga kupim. Valjda nisam toliki peh da ode... :D
ado-šampion

#3255 Re: Automobilizam - All about

Post by ado-šampion »

corsa wrote:E hvala ti, usput mi je, odoh odmah danas da ga kupim. Valjda nisam toliki peh da ode... :D
Sretno. :D A ako i ode, vjerovatno da nije samo jedna trafika dobila, to su one Tobacco Press, kako li se vec zove, bivsa Opresa (ako se ne varam), a prije kod njih tog specijala nije bilo, znam jer ih posjetim barem jednom mjesecno posto su mi naruku. Ima tih trafika svuda po gradu.
corsa

#3256 Re: Automobilizam - All about

Post by corsa »

ado-šampion wrote:
corsa wrote:E hvala ti, usput mi je, odoh odmah danas da ga kupim. Valjda nisam toliki peh da ode... :D
Sretno. :D A ako i ode, vjerovatno da nije samo jedna trafika dobila, to su one Tobacco Press, kako li se vec zove, bivsa Opresa (ako se ne varam), a prije kod njih tog specijala nije bilo, znam jer ih posjetim barem jednom mjesecno posto su mi naruku. Ima tih trafika svuda po gradu.
Kupio sam juce na trafici kod Selexa. Cijena je snizena sa 9 na 6 KM. Hvala jos jednom na informaciji! ;-)
ado-šampion

#3257 Re: Automobilizam - All about

Post by ado-šampion »

corsa wrote:
ado-šampion wrote:
Kupio sam juce na trafici kod Selexa. Cijena je snizena sa 9 na 6 KM. Hvala jos jednom na informaciji! ;-)
Np.
topcam
Vozim: uzbrdo

#3258 Re: Automobilizam - All about

Post by topcam »

.
sparky

#3260 Re: Automobilizam - All about

Post by sparky »

Pitanje za vlasnike vw i audi vozila starih 8-10 godina.
Sta se dešava sa plastikama u autu? U zadnjih par dana sam vozio dva passata, dva audija a4, tourana i pola. Svi su prešli između 140 i 200 hiljada. Prekidači, šteke, volan, ručica mjenjača, sve je izlizano kao da su voženi 25 godina na taksiju ili rentakaru. Jel imate tih problema?
NediM17

#3261 Re: Automobilizam - All about

Post by NediM17 »

Ma nije moguce, VW je to, najkvalitetniju plastiku i zavrsnu obradu su uvijek imali, a tek premium Audi. :lol:
sparky

#3262 Re: Automobilizam - All about

Post by sparky »

Da ne bude zajebancija na račun fauvea :) i sam vozim škodu sa 199 hiljada na satu. Nema ni jedne ogrebotine. Drug ima passata highline, sav izlizan nakon 150 hiljada.
U zadnjih mjesec kako sam počeo nesto petljati oko auta, sjebo sam se ko štuka. Vektra iz 1995 sa 360 hiljada izgleda ko nova u odnosu na ove sto nabrojah.
sema911s

#3263 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

Sve zavisi kako se koristi... Caletova trica ko nova,, nista ne skripi i to, dokk
Bivsi merc je skripo al nije on kriv sto sam slomio rukohvat i ostatak...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3264 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

standardna boljka VW koncerna, gule se prekidaci, rukohvati, nista strasno. :D Eh, primijetih jos nesto u zadnje vrijeme, i to na skoda octaviji A5, tapacirung tj. plastika na vratima je jako osjetljiva ako se ruke naslanjaju na njih, pogotovo sad u ove tople dane. Plastika se bukvalno nabora i udubi, tacno otisak lakta ostane. :D
SimkeA

#3265 Re: Automobilizam - All about

Post by SimkeA »

Pozdrav svima,

bez zelje da otvaram posebnu temu, zanima me gdje se mogu naci "mrezice" koje se kace na zadnja sjedista ali sa strane gepeka, a sluze da se u njih postave razni pomocni predmeti za auto poput aparata za gasenje pozara, sprejeva za auto kozmetiku, pakovanja rezervnih sijalica i sl, a s ciljem ustede mjesta u gepeku. Jednom prilikom na parkingu u Mercatoru sam vidio nesto slicno, covjek je spakovao sve: prvu pomoc, prsluk, trokut, protivpozarni aparatic, rezervne sijalice, brisac, mini alat i sl, kanticu s uljem.... prakticno na vanjsku stranu zadnjih sjedista, ali mi nije mogao reci gdje to kupio niti kako se to zove, jer je vec bilo na autu kad je kupio. Isto tako vidio sam i tipicno bosansko rjesenje, gajbu :), ali to nije ono sto trazim jer zauzima mjesto manjeg kofera.

Nadam se da ce neko ovdje znati kako se to zove i gdje se moze nabaviti.

Hvala
tempuser

#3266 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

konektovan wrote:standardna boljka VW koncerna, gule se prekidaci, rukohvati, nista strasno. :D Eh, primijetih jos nesto u zadnje vrijeme, i to na skoda octaviji A5, tapacirung tj. plastika na vratima je jako osjetljiva ako se ruke naslanjaju na njih, pogotovo sad u ove tople dane. Plastika se bukvalno nabora i udubi, tacno otisak lakta ostane. :D
To se desi poslije 7-8 god non-stop "laktanja", a ne zbog toplih dana, ista stvar je i na Passatima B6.
konektovan

#3267 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

tempuser wrote:
konektovan wrote:standardna boljka VW koncerna, gule se prekidaci, rukohvati, nista strasno. :D Eh, primijetih jos nesto u zadnje vrijeme, i to na skoda octaviji A5, tapacirung tj. plastika na vratima je jako osjetljiva ako se ruke naslanjaju na njih, pogotovo sad u ove tople dane. Plastika se bukvalno nabora i udubi, tacno otisak lakta ostane. :D
To se desi poslije 7-8 god non-stop "laktanja", a ne zbog toplih dana, ista stvar je i na Passatima B6.
laktam i ja svoje auto, tj. tapacirunge, ali nema jos promjena. Definitivno ima veze i visoka temperatura, osjeti se pod rukom promjena. Mnogo starija auta nemaju takav problem. ;-)
konektovan

#3268 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

SimkeA wrote:Pozdrav svima,

bez zelje da otvaram posebnu temu, zanima me gdje se mogu naci "mrezice" koje se kace na zadnja sjedista ali sa strane gepeka, a sluze da se u njih postave razni pomocni predmeti za auto poput aparata za gasenje pozara, sprejeva za auto kozmetiku, pakovanja rezervnih sijalica i sl, a s ciljem ustede mjesta u gepeku. Jednom prilikom na parkingu u Mercatoru sam vidio nesto slicno, covjek je spakovao sve: prvu pomoc, prsluk, trokut, protivpozarni aparatic, rezervne sijalice, brisac, mini alat i sl, kanticu s uljem.... prakticno na vanjsku stranu zadnjih sjedista, ali mi nije mogao reci gdje to kupio niti kako se to zove, jer je vec bilo na autu kad je kupio. Isto tako vidio sam i tipicno bosansko rjesenje, gajbu :), ali to nije ono sto trazim jer zauzima mjesto manjeg kofera.

Nadam se da ce neko ovdje znati kako se to zove i gdje se moze nabaviti.

Hvala
Imas u penny plus centrima u nedjaricima i velesicima. Imas u dvije dimenzije i kostaju oko 9 KM za manje i 11 KM vece. Ja sam uzeo sebi i nisu lose uopste.
tempuser

#3269 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

konektovan wrote:
tempuser wrote:
laktam i ja svoje auto, tj. tapacirunge, ali nema jos promjena. Definitivno ima veze i visoka temperatura, osjeti se pod rukom promjena. Mnogo starija auta nemaju takav problem. ;-)
Sve zavisi koji auto i kakva je oprema. Na osnovnom Jettiu tapecirung na oko izgleda isto kao na Octaviji A5, ali se nece udubiti ni poslije 100 god jer je plasticni, a ne gumirani sa spuzvenom podlogom.
konektovan

#3270 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

Mislim da je ovaj problem izrazeniji kod octavije sa jacim paketima opreme. Kolega ima octaviju elegance, komsija elegance i imaju isti problem, na istom mjestu.
Darh Wader

#3271 Re: Automobilizam - All about

Post by Darh Wader »

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3272 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
bitanga_sa_otesa

#3273 Re: Automobilizam - All about

meanwhile in metkovic

Image
citroen xm

#3274 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

:-) :-)
bitanga_sa_otesa

#3275 Re: Automobilizam - All about

ne znam samo jel ovo ovlasteni servis :)
Post Reply