Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?

Locked

Plaše li vas najave novog rata u BiH?

Plaše i vjerujem u novi rat
127
36%
Ne plaše, rata neće biti
165
46%
Ne znam
63
18%

Total votes: 355

madner

#3251 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

radostan dan wrote:evo vidiš, povedi se madnerovim primjerom ...mjesto da kupi tastaturu sa đ, š, č, on se žrtvovao i već priložio dva - tri evra za pravu stvar.
od njega ti je konzerva sa tunjevinom, samo da znaš...
Ja sam napravio plan i program logistike. Prva tri mjeseca nama nista da fali.
radostan dan

#3252 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by radostan dan »

tri mjeseca? :shock: :shock:

srpska pada za dvije nedjelje, to smo već apsolvirali...Đe onda udarate, na dravu ili moravu?
madner

#3253 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Pa sigurno je sigurno, uvijek treba imati sigurnosni faktor.

Sto bi tamo neko udarao, zar ima nesto bitno?
Havatar

#3254 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Havatar »

Hafis wrote:
mezzo95 wrote: Potanje koje biracko tjelo hrvatskog korpusa treba postavit svojim politicarima je sljedece:
Hocemo li mi pomoci Boshnjacima da odemo pod shvabu, ili cemo pomoci chetaljima da odemo pod ruse?
Okle bogati vas i Njemaca :) ?....A ja znam, mene budale, baš slabo kontam. Zaboravih na onu teoriju ''u Njemačkoj ima 4-5 milijuna Turaka, i imaju kako reče nas @tetje, izrazito jak lobi pa stoga, jel'te i ne čudi njemačka ljubav prema Bošnjacima. (jesam li blizu? :) )
Majke mi, ako ovo nije psihijatrija ili žešća paljevina. nije mi jasna teorija: nema tko ''vas'' ne voli na ovom svijetu: počevši od USA, preko EU, islamskih zemalja pa do Turske.
Kad gajis civilizacijske vrijednosti i ne pravis udruzene zlocinacke poduhvate sa ciljem da etnicki cistis teritorije svi te vole.
155_mm

#3255 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by 155_mm »

Represija wrote:
mezzo95 wrote:Nigdje ne treba srkletit..samo lagano..imamo kakvu-takvu drzavu, ok smo sa dugim i kratkim cijevima, a to je puuuuuuuuuuno vise nego sto smo imali poodavno..ako sagledamo istorijske procese u zadnjih par stotina godina, Boshnjaci su u neuporedivo boljem polozaju sad nego prije. Sto se ni u ludilu ne moze reci za druga dva konstituvna naroda u BiH. Dakle, mi jedino sto nemamo je politicare koji imaju dugorocnu strategiju u cilju poboljsavanju zivotnog standarda ljudi.
Po mom skromnom misljenju, jedinom kome se u ovoj situaciji mora i treba zuriti su BiH Hrvati. Po njihovu populaciju bilo bi pogubno da ostanu s "druge strane granice" interesnih zona. Zapadno od nas-eu. Istocno od nas-ruska shapa. Potanje koje biracko tjelo hrvatskog korpusa treba postavit svojim politicarima je sljedece:
Hocemo li mi pomoci Boshnjacima da odemo pod shvabu, ili cemo pomoci chetaljima da odemo pod ruse?
Ma nema šta...očigledno je da su Bošnjaci lokomotiva koja vuče BiH u EU i pod skute Nemcima.
Da li je tebe neko obavestio da je sve istočno od vas ili odavno u EU ili su kandidati za EU?
ma EU ovdje nije bitna jer nece nikog primati dok se sami ne konsolidiraju ili se raspadne. to moze da znaci i 10 godina bez novih clanica pogotovo ovih sadaka clanica. ovdje je bitniji NATO i clanstvo u istom. a tu su bosnjaci ti koji vuku pogotovo od kad hrvati titraju muda dodi da im on da treci na teritoriji federacije. nego kakvo je stanje po pitanju NATO istocno od bosne?
Hafis

#3256 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

Havatar wrote:
Hafis wrote:
mezzo95 wrote: Potanje koje biracko tjelo hrvatskog korpusa treba postavit svojim politicarima je sljedece:
Okle bogati vas i Njemaca :) ?....A ja znam, mene budale, baš slabo kontam. Zaboravih na onu teoriju ''u Njemačkoj ima 4-5 milijuna Turaka, i imaju kako reče nas @tetje, izrazito jak lobi pa stoga, jel'te i ne čudi njemačka ljubav prema Bošnjacima. (jesam li blizu? :) )
Majke mi, ako ovo nije psihijatrija ili žešća paljevina. nije mi jasna teorija: nema tko ''vas'' ne voli na ovom svijetu: počevši od USA, preko EU, islamskih zemalja pa do Turske.
Kad gajis civilizacijske vrijednosti i ne pravis udruzene zlocinacke poduhvate sa ciljem da etnicki cistis teritorije svi te vole.
Kao što sam i sam :)
Hafis

#3257 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

155_mm wrote:
ma EU ovdje nije bitna jer nece nikog primati dok se sami ne konsolidiraju ili se raspadne. to moze da znaci i 10 godina bez novih clanica pogotovo ovih sadaka clanica. ovdje je bitniji NATO i clanstvo u istom. a tu su bosnjaci ti koji vuku pogotovo od kad hrvati titraju muda dodi da im on da treci na teritoriji federacije.
Ma jok, to su bošnjački stranački pamfleti za internu uporabu i samotješenje.
Zna se dobro koji narod u BiH jedini želi ovu zemlju kao normalnu državu, inkorporiranu u potpunosti Europu, a zna se dobro tko bi u savez s Rusima, a tko s Turcima i Iranom.

Vidiš, zna svatko izvaljivati kao i ti.
Sad me ti ubjedi da nije istina ovo što sam rekao.
OldMayor

#3258 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by OldMayor »

Steely Dan wrote:Svoje gace i svoj novcanik mozes podijeliti i pokloniti kome hoces . Providan si salonac
Ja sam jedan rat prezivio - jedva - otac mi ostao invalid, roditelji zdravlje pojebali itd itd.

Drugi rat ne zelim, jedan za zivota dosta.

I kako ne kontate nasu kontradiktornost, nesta se hebemo oko komada zemlje, a svi hrlimo u EU gdje cemo opet biti svi zajedno. Svi hrlimo u NATO gdje cemo opet svi biti zajedno? I, u cemu je onda poenta sto ce neko imati komad zemlje, kad svakako nece bit 100% njegov.

Ja sam isto razmisljao, hocu cjelovitu BiH, hocu da svi zivimo zajedno, ali kako jarane kad oni nece i tacka. Nece ljudi da zive ovdje, mrze ovu drzavu i sve sto je njeno, tj. vecina njih. I kako da ti pravis drzavu kad ce srbin (nece svaki, ali vecina hoce) uvijek odabrati srpski proizvod pored bosanskog? Kako? Puskom jel? I nije u tome poenta, neka on uzme proizvod, sloboda trzista, ali time steti drzavu i namjerno slabi ekonomiju, ne shvatajuci da reze granu na kojoj sjedi.

Mi smo davno okupirani, ti mozda mislis da nismo. 80% proizvoda su strani vecina iz Srbije i Hrvatske. Drzavom ti vladaju stranci, tj. ne vladaju, zajebavaju se ovdje, uzimaju lovu jer su trecerazredni politicari koji u svojim zemljama ne mogu raditi u opstini, a kod nas su nekakvi visoki predstavnici.

Ja samo kazem kad bi mi sad neko dao ponudu hoces li Bosnu pola zemlje, ali da profunkcionise, da nema kocnicara, da napokon uredimo i napravimo ovdje nesto ili ces Bosnu sa RS-om koji ce te hebavat u zdrav mozak jos ihihi godina, ja znam sta bi odabrao.

I ne znam sta sad pricate, podrzavali ste svog predsjednika Aliju koji se zalago za slicnu ideju, samo jos radikalniju htio je napraviti muslimansku drzavu, pa ne vidjeh da se iko bunio. Da nije bilo stranaca, to bi se i desilo.

Sad se borite za cjelovitu BiH, koju 50% stanovnistva mrzi i ne smatra svojom drzavom, te samo koce i stvaraju probleme. I vi biste sad nekome puskom mijenjali misljenje? To se tako ne radi.
Last edited by OldMayor on 08/01/2014 15:08, edited 2 times in total.
channel10

#3259 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by channel10 »

Zasto cemo je onda dijeliti ako cemo svi zajedno biti u EU i NATO-u?
OldMayor

#3260 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by OldMayor »

channel10 wrote:Zasto cemo je onda dijeliti ako cemo svi zajedno biti u EU i NATO-u?
Pa zato sto imas jedan dio drzave koji nikako ne zeli da ostane u toj drzavi. Eto zasto. I rade sve da zakoce bilo sta sto bi moglo pokrenuti ovu drzavu naprijed. Narod podijeljen, niti znas koga napasti, niti znas ko ti predsjednik, ko ministar, sve podjeljeno. Drzavno uredjenje ko nigdje na svijetu, a nas 3,5 miliona jadova.
channel10

#3261 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by channel10 »

OldMayor wrote:
channel10 wrote:Zasto cemo je onda dijeliti ako cemo svi zajedno biti u EU i NATO-u?
Pa zato sto imas jedan dio drzave koji nikako ne zeli da ostane u toj drzavi. Eto zasto. I rade sve da zakoce bilo sta sto bi moglo pokrenuti ovu drzavu naprijed. Narod podijeljen, niti znas koga napasti, niti znas ko ti predsjednik, ko ministar, sve podjeljeno. Drzavno uredjenje ko nigdje na svijetu, a nas 3,5 miliona jadova.
Neme potrebe da je dijelimo kad si gore onako fino referat napisao i objasnio da cemo svakako biti zajedno u EU i u NATO-u.

Slazes li se da onda fino zasucemo rukave i obavimo casno posao i udjemo ko i sav normalan svijetu u Evropi u EU i NATO?

Mislim lakse je to nego da se dijelimo.
vee-jay

#3262 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by vee-jay »

kako glupa tema.
OldMayor

#3263 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by OldMayor »

channel10 wrote:
OldMayor wrote:
Neme potrebe da je dijelimo kad si gore onako fino referat napisao i objasnio da cemo svakako biti zajedno u EU i u NATO-u.

Slazes li se da onda fino zasucemo rukave i obavimo casno posao i udjemo ko i sav normalan svijetu u Evropi u EU i NATO?

Mislim lakse je to nego da se dijelimo.
Vidi, nisi me dobro shvatio. Ja NISAM ZA PODJELU, nego sam napisao u slucaju da RS pokrene neke incijative za to, zasto moramo odmah preci na oruzani sukob. Jer o tome se sad prica, ako oni hoce da se otcjepe, moze ali samo sa puskama.
Paranoid

#3264 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Paranoid »

OldMayor wrote:
Nije "ova" država, nego BiH, a dio koji je sagradjen na temeljima nevinih žrtava se mora urediti kako bi svi koji vole BiH mogli nesmetano da žive i rade. Nakon toga Ustav, NATO i ulazak u EU se rješava automatski i bez smetnji koji dolaze samo sa jedne strane..

Još jednom da ponovim.. Rušenje temelja sagradjenih na nevinim žrtvama je jedini put za ozdravljenje društva u BiH..
channel10

#3265 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by channel10 »

Dobro sam ja tebe shvatio ;-) . I kad bi bilo tako kao sto govoris, uvijek ima nacina da izbjegnes rat.
Ras Al Ghul

#3266 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Ras Al Ghul »

Srpscanin wrote:
huone wrote: U narednom ratu cemo nestati ili mi Bosnjaci
Bicete porazeni,politicki uz asistenciju med.faktora a u krajenjem i vojno ali da cete nestati ne vjerujem.
:lol: :lol: Pravo se bojimo vas Serva!Kad bi se zaratilo tebi i tvojima nastupa traktorijada ala 95'
Ramzess Veliki

#3267 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Ramzess Veliki »

Biće ga valjda ... to je super sport. :thumbup:
Represija

#3268 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Represija »

Paranoid wrote: Nije "ova" država, nego BiH, a dio koji je sagradjen na temeljima nevinih žrtava se mora urediti kako bi svi koji vole BiH mogli nesmetano da žive i rade. Nakon toga Ustav, NATO i ulazak u EU se rješava automatski i bez smetnji koji dolaze samo sa jedne strane..
A kako misliš "urediti" taj dio?
155_mm

#3269 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by 155_mm »

vee-jay wrote:kako glupa tema.
pa sto ponizavas sam sebe dolazeci na ovu "glupu" temu. dosadno na ekonomiji?
Paranoid

#3270 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Paranoid »

Represija wrote:
Paranoid wrote: Nije "ova" država, nego BiH, a dio koji je sagradjen na temeljima nevinih žrtava se mora urediti kako bi svi koji vole BiH mogli nesmetano da žive i rade. Nakon toga Ustav, NATO i ulazak u EU se rješava automatski i bez smetnji koji dolaze samo sa jedne strane..
A kako misliš "urediti" taj dio?
Bilo koja inicijativa na nivou BiH će biti unaprijed osporavana iz četniteta i jedini način za uspostavu normalnog odnosa je otpor gradjana i rušenje vlasti, gašenje entiteta i rješavanje mape puta...

...ili (vidi naslov)..
Last edited by Paranoid on 08/01/2014 15:56, edited 1 time in total.
Mister Yes

#3271 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Mister Yes »

OldMayor wrote:Onako nesto kontam, zasto bi mi morali ratovati ako RS hoce da se otcjepi. Znam, razumijem da je BiH suverena zemlja, ali ako jedan dio te zemlje ne zeli da bude u toj zemlji i bukvalno sve radi da vuce zemlju prema dole, pa nek idu u qrac vise. ............Uzeti brate komadic zemlje i da je uredimo kako treba, pa jel to milion stanovnika, neka je. ....
Nekada sam razmišljao na sličan način. Kontao sam "bolje podjeliti nego vječna patnja". Ali onda sam saznao da neće biti vječna. Saznao sam da oni Srbi u BiH koji ne vole ovu zemlju rađaju manje od 9.000 djece godišnje a uskoro će taj broj padati prema 5.000 godišnje. Kad dodaš migracije to je nekih pola miliona onih Srba u BiH koji ne vole BiH u vrh glave za nekih 50 godina. E sad, 50 godina djeluje puno ali nije jer to je manje od jednog prosječnog ljudskog vijeka i jako kratko kada se gledaju ti procesi formiranja nacije i nacionalnih država. Naravno, nešto će se morati desiti prije nego što prođe tih 50 godina jer niko neće mirno gledati kako nestaje. Ali bože moj. Ratovi su uvijek bili i biće. Ovaj sljedeći nikako ne može biti gori od prošlog. Bar za nas iz Sarajeva. A inače mislim da neće trajati duže od godinu dana i neće imati ni blizu žrtava.

Ukratko, da oni Srbi koji ne vole BiH imaju natalitet poput nas koji volimo BiH ja bih sutra potpisao da dijelimo zemlju. Ali ovako kako je nisam lud. Niko normalan ne bi sada uzeo 50% kada može za 50 godina (možda i ranije) uzeti 100%
155_mm

#3272 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by 155_mm »

Ras Al Ghul wrote:
Srpscanin wrote:
huone wrote: U narednom ratu cemo nestati ili mi Bosnjaci
Bicete porazeni,politicki uz asistenciju med.faktora a u krajenjem i vojno ali da cete nestati ne vjerujem.
:lol: :lol: Pravo se bojimo vas Serva!Kad bi se zaratilo tebi i tvojima nastupa traktorijada ala 95'
jesi ti svjestan kakve gluposti valjas? kakva jebena traktorijada? pa traktorijada ti je skoro pa genocid.
jel na tome mislis graditi buducnost bosnjaka. pa zar nevidis kako srbima ide u istocnoj bosni. isto pokusavaju graditi buducnost na genocidu nad bosnjacima. ne pomaze ni sva ona silna bijela tehnika od komsija iz devedesetih.
Ras Al Ghul

#3273 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Ras Al Ghul »

jesi ti svjestan kakve gluposti valjas? kakva jebena traktorijada? pa traktorijada ti je skoro pa genocid.
jel na tome mislis graditi buducnost bosnjaka. pa zar nevidis kako srbima ide u istocnoj bosni. isto pokusavaju graditi buducnost na genocidu nad bosnjacima. ne pomaze ni sva ona silna bijela tehnika od komsija iz devedesetih.
:lol: :lol:

Traktorijada je mirno napuštanje prostora, kao što su im Hrvati uradili, zamisli umjesto traktorijade da su ih Hrvati pobili :shock: e to je genocid!Mi nismo Servi da ubijamo nevine žene i djecu :wink: , tako da im je u slučaju rata traktor najbolja opcija :lol:
Hafis

#3274 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:
OldMayor wrote:Onako nesto kontam, zasto bi mi morali ratovati ako RS hoce da se otcjepi. Znam, razumijem da je BiH suverena zemlja, ali ako jedan dio te zemlje ne zeli da bude u toj zemlji i bukvalno sve radi da vuce zemlju prema dole, pa nek idu u qrac vise. ............Uzeti brate komadic zemlje i da je uredimo kako treba, pa jel to milion stanovnika, neka je. ....
Nekada sam razmišljao na sličan način. Kontao sam "bolje podjeliti nego vječna patnja". Ali onda sam saznao da neće biti vječna. Saznao sam da oni Srbi u BiH koji ne vole ovu zemlju rađaju manje od 9.000 djece godišnje a uskoro će taj broj padati prema 5.000 godišnje. Kad dodaš migracije...
Da ja nešto priupitam.
Ako je to stvarno tako, zašto taj negativni demografski trend nije do sada polučio nikakve konkretne rezultate.
Ipak je skoro 20 godina prošlo, sasvim solino vremensko razdoblje u kojem se mogu osjetiti demografske posljedice, i već su se trebale pokazati određene ''napukline' u RS brodu. I normalno očekivana supremacija ''brojno vitalnijeg'' suparnika barem u nekom segmentu političkog života, ali toga definitivno nema.
Zašto je to tako? Još je rano ili možda stvar i ne fercera baš tako kako govore tzv. demografski stručnjaci?
Mister Yes

#3275 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:
Mister Yes wrote:
Nekada sam razmišljao na sličan način. Kontao sam "bolje podjeliti nego vječna patnja". Ali onda sam saznao da neće biti vječna. Saznao sam da oni Srbi u BiH koji ne vole ovu zemlju rađaju manje od 9.000 djece godišnje a uskoro će taj broj padati prema 5.000 godišnje. Kad dodaš migracije...
Da ja nešto priupitam.
Ako je to stvarno tako, zašto taj negativni demografski trend nije do sada polučio nikakve konkretne rezultate.
Ipak je skoro 20 godina prošlo, sasvim solino vremensko razdoblje u kojem se mogu osjetiti demografske posljedice, i već su se trebale pokazati određene ''napukline' u RS brodu. I normalno očekivana supremacija ''brojno vitalnijeg'' suparnika barem u nekom segmentu političkog života, ali toga definitivno nema.
Zašto je to tako? Još je rano ili možda stvar i ne fercera baš tako kako govore tzv. demografski stručnjaci?
Rano je. Ja tvrdim da je rano i za pokušaje tipa 1 mart. Treba sačekati još barem 30-40 godina pa onda organizovati 1 mart.
Locked