Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Hajvan
#3251 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
i ja jedan gradu susjedstvu jos uvijek zovem nekad Dar Al Jihad, nekad Prinz-Eugenstadt, a nekad Nándorfehérvár... kako mi se cefne…nikako da se naviknem da se taj grad danas drugacije zove… 
- P308
#3252 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Bilo bi lijepo imati ploce po trotoarima u cijelom gradu, ali uzimajuci u obzir na sta nam lice trotoari i ovo je ogroman napredak. Ako nista, izgleda uredno a veliki plus za stubice koji sprecavaju parkiranje. Meni vise smeta velicina trotoara na lijevoj strani. Preusko.So What! wrote:Kako je ovo loša solucija. Zbog kamiona koji idu prema pivari, asfalt na kolovozu mogu da shvatim, ali trotoare nikako.
Ulica Konak - 19. 05. 2017. @ Mamkić (SSC)
Nadam se da ce odraditi i horizontalnu signalizaciju.
- So What!
#3253 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ma ovakva solucija bi bila idealna, ali nažalost gradske vlasti nemaju niti sluha niti vizije.P308 wrote:Bilo bi lijepo imati ploce po trotoarima u cijelom gradu, ali uzimajuci u obzir na sta nam lice trotoari i ovo je ogroman napredak. Ako nista, izgleda uredno a veliki plus za stubice koji sprecavaju parkiranje. Meni vise smeta velicina trotoara na lijevoj strani. Preusko.So What! wrote:Kako je ovo loša solucija. Zbog kamiona koji idu prema pivari, asfalt na kolovozu mogu da shvatim, ali trotoare nikako.
Ulica Konak - 19. 05. 2017. @ Mamkić (SSC)
Nadam se da ce odraditi i horizontalnu signalizaciju.

- karanana
#3254 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
A postoji li sansa da transverzala ide desno od zgrade preko ovog zelenila pa da onda malo krivuda ulijevo i spoji se sa sadasnjom cestom kod ulice koja dolazi od pijace? Nekako mi to realnije nego zgradu pomjerat 20 metara na nacin da ce rusit staru i pravit novu.
- Skyfox
#3255 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
s obzirom na mentalitet divljeg zapada ovo je vrlo moguca solucija samo kad je skontajukaranana wrote:A postoji li sansa da transverzala ide desno od zgrade preko ovog zelenila pa da onda malo krivuda ulijevo i spoji se sa sadasnjom cestom kod ulice koja dolazi od pijace? Nekako mi to realnije nego zgradu pomjerat 20 metara na nacin da ce rusit staru i pravit novu.
Zivim tu u blizini i cesta je neophodna ali toliko drveca i zelenila su posjekli koje nikad nece ni pokusati nadoknaditi..
- Thorgerson
#3256 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ne postoji. Imaju i tu zgrade. Nemoguce. Pogledaj na google earth, bolje se vidi.karanana wrote:A postoji li sansa da transverzala ide desno od zgrade preko ovog zelenila pa da onda malo krivuda ulijevo i spoji se sa sadasnjom cestom kod ulice koja dolazi od pijace? Nekako mi to realnije nego zgradu pomjerat 20 metara na nacin da ce rusit staru i pravit novu.
Jedino rjesenje jeste izmjestanje zgrade. Ili da prokopaju tunel ispod ako im je jefinije.
- pajero
- pajero
- amar1994
#3259 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
e cuj mu izgovora i nije ih stid Boga
- supercali
#3260 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ja da sam policajac ja bi napisao pu bozja
Nepropisno parkiranje
- So What!
#3261 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Vlasnici privremenih objekata na IX transferzali mogli bi dobiti naknadu zbog gradnje ceste
Klix
Izgradnja nastavka IX transferzale na području sarajevske Općine Novi Grad počela je prošle godine, a proteže se postojećom trasom od Mojmila, preko Alipašinog Polja ulicom Ive Andrića, preko budućeg mosta sve do budućeg kružnog toka na spajanju ulica Safeta Zajke i Smajila Šikala. Problem pri tom predstavlja negodovanje vlasnika privremenih objekata, a koji se nalaze na predviđenoj trasi.
Kako saznajemo, grupa od desetak vlasnika, čiji se privremeni objekti nalaze na toj trasi, tražili su da prisustvuju sjednici Općinskog vijeća kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.
Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić nam je to potvrdio, objasnivši da su ti objekti, koji se nalaze na predviđenoj trasi, imali dozvole do privođenja zemljišta krajnjoj namjeni.
"Kako je u ovoj godini planirana izgradnja saobraćajnice na lokalitetu, objekti se moraju ukloniti. Imovinsko-pravni odnosi su riješeni jer je zemljište na kojem se objekti nalaze u državnom vlašnistvu i javno dobro", kazao je Efendić za Klix.ba.
Dodao je da je u situacijama, kada vlasnici posjeduju imovinu na predviđenim transferzalama, Skupština KS donosila odluke da se vlasnicima takvih objekata izvrši naknada za građevinsku vrijednost objekata.
Prema njegovim riječima, prilikom izgradnje XII tranferzale i Južne longitudinale Skupština KS je donosila odluke da se vlasnicima takvih objekata izvrši naknada.
"Općinsko vijeće uputilo je jučer inicijativu prema Skupštini Kantona Sarajevo da se donese takva odluka i u slučaju IX transverzale", kazao je Efendić.
- So What!
- So What!
- Thorgerson
#3264 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
So What! wrote:
Inace, zaobilaznica mi je prelijepa, narocito kada si na putu, pa se vracas kuci. Trebevic se prikaze. To je moj grad.
Generalno, citava dionica autoputa od i do Tarcina stvarno prelijepo izgleda.
- So What!
#3265 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Odabrane crtice iz intervjua sa Semirom Efendićem vezane za ovu temu. Čim ja njega počnem hvaliti, odmah nešto krene po zlu.
Semir Efendić: Uspjeli smo pokrenuti Novi Grad, a SDA treba radikalnu reformu
Semir Efendić: Uspjeli smo pokrenuti Novi Grad, a SDA treba radikalnu reformu
Klix
Koji su projekti koje planirate realizirati u ovom mandatu?
Projekata je dosta i oni će nastaviti mijenjati lice Novog Grada nabolje. U ovom mandatu trebalo bi da bude izgrađena deveta transverzala s mostom preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku. To je projekt čija je prva faza započela prošle godine iz pravca ulice Džemala Bijedića. Trenutno imamo zastoj jer je preduzeće Energoinvest TDS u međuvremenu otišlo u stečaj te stečajni upravnik pokušava osigurati uslove za mogući nastavak proizvodnje u fabrici nakon okončanja stečajnog postupka, u čemu mu i mi kao općina nastojimo pomoći. S druge strane, pripremamo sporazum s Ministarstvom saobraćaja i Direkcijom za puteve KS za izgradnju druge faze ovog projekta koja obuhvata izgradnju samog mosta i kružnog toka na spoju s ulicom Safeta Zajke. U ovoj godini su osigurana sredstva u budžetu Kantona Sarajevo, Direkcije za puteve i Općine na osnovu kojih će biti proveden tender za odabir izvođača radova na drugoj, a i najvažnijoj fazi ovog projekta.
Tu je još mnogo projekata u svim oblastima, od infrastrukture do privrede i obrazovanja. Također kada je riječ o kulturi, u periodu koji je pred nama očekujemo dosta aktivnosti i projekata na tom planu. Otvoren je Centar za kulturu Dobrinja koji je smješten u Vili Hadžihalilovića, koji će ponuditi dosta dobrih sadržaja za sve generacije našeg stanovništva, a naročito će u fokusu rada biti mladi. Potpisani su prvi put ugovori sa skoro svim značajnim kulturnim institucijama čije programe ćemo time dovesti i u Novi Gad.
U kojoj fazi je izgradnja tzv. gradskog autoputa kroz općinu Novi Grad. Da li je završena eksproprijacija zemljišta?
Što se tiče izgradnje LOT-a 2C Sarajevske zaobilaznice, koji je ujedno i početak gradskog autoputa, nedavno je doneseno rješenje o eksproprijaciji zemljišta u vlasništvu firme ŽGP. Ovo je jedini dio autoputa u FBiH gdje je neka općina iz svog budžeta finansirala eksroprijaciju zajedno sa Kantonalnim ministarstvom saobraćaja i srećom da je to naš budžet mogao podnijeti. Time su stvoreni uslovi da autoput dobije drugi izlaz/ulaz na teritoriji naše općine spajanjem sa ulicom Safeta Zajke. Očekujemo da izvođač radova u naredna dva mjeseca okonča sve radove na spajanju Lota 2C sa ulicom Safeta Zajke.
Pergola iznad željezničke pruge koja je izgrađena u sklopu Lot-a 2C po našem mišljenju može biti mjesto sa kojeg gradski autoput ulazi u pojas željezničke pruge kojim može ići sve do željezničke stanice. To je dio našeg programa Novi Grad 2020, gdje postoji i volja općine Novo Sarajevo da se u pojasu Željezničke pruge izgradi gradski autoput do spoja sa prvom transverzalom. Za taj projekat ne bi bilo potrebno rješavati imovinsko pravne odnose jer je zemljište u državnom vlasništvu i javno dobro. Postoji opcija reduciranja željezničke pruge kako bi u tom pojasu ostala i željeznička veza sa centrom grada, a druga opcija bilo bi izmještanje putničke željezničke stanice u Rajlovac (), što je trend u dosta gradova da se iz centra grada Željezničke stanice izmještaju na periferiju. Da bi se ovo realiziralo potrebno je učešće prije svega Federalnog nivoa vlasti, preduzeća Željeznice FBiH. Postoji načelna saglasnost Vlade FBiH da se zajednički sa svim subjektima razmotri mogućnost realizacije ovog projekta o čemu će se u narednom periodu voditi konkretnije aktivnosti. Kako god, realizacijom tog projekta Sarajevo bi u longitudinalnom pravcu uz primarni prsten dobilo još jednu saobraćajnicu velikog kapaciteta za unutargradski i transportni saobraćaj. Tada bi vožnja od Marijin Dvora, tj prve transverzale do koridora 5C i petlje u Butilama trajala 5-7 minuta.
-
peepeep
#3266 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Kako ono? Gdje prestaje logika, počinje Bosna? Jer šta znaju oni tamo Britanci, Francuzi, Njemci... Efendić zna najbolje!
Krene li se sa ovim, fakat se treba dići na proteste.
Krene li se sa ovim, fakat se treba dići na proteste.
-
tec
#3267 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ma svi su glupi osim Bošnja, žalosna stvar je da kreteni koji glasaju sda stvarno vjeruju da to što kaže je istina.
Dovoljno je pročitati komentare ispod članka.
Sada je na pola pokazao svoju stvarnu facu, jer u slučaju da uspje ukinuti prugu nestati će i gradski autoput da bi zadovolji graditelje nepotrebnih zgada. Usput gleda legalizirati sve bespravne objekte koji se sada nalaze na tom koridoru.
Sada je na pola pokazao svoju stvarnu facu, jer u slučaju da uspje ukinuti prugu nestati će i gradski autoput da bi zadovolji graditelje nepotrebnih zgada. Usput gleda legalizirati sve bespravne objekte koji se sada nalaze na tom koridoru.
-
hrasno
#3268 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Samo da znam gdje je on putovao pa vidio gdje su ti trendovi izmjestanja glavnih stanica....Bolje mu je da asfaltira ceste po Dobrinji
- So What!
- So What!
#3270 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Rekonstrukcija kolovoza u ulici Azize Šaćirbegović - 03. 06. 2017. @ AnelZ (SSC)

- Thorgerson
#3271 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Zeljeznicka pruga je njima trn u oku. Ne moze. Smeta. I po svaku cijenu hoce da je se rijese.
I ja sam 100% ubjedjen. Ako se bude ukidala pruga, to je samo korak prema ukidanju i autoputa. Ono, bice trend na zapadu je izmjestanje autoputeva van grada. I tako te gluposti.
I ja sam 100% ubjedjen. Ako se bude ukidala pruga, to je samo korak prema ukidanju i autoputa. Ono, bice trend na zapadu je izmjestanje autoputeva van grada. I tako te gluposti.
-
neki
#3272 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Volio bih da jednom neko od naših kvazi novinara pita ovog opštinskog debila koji je to grad u svijetu (osim Tbilisija) premjestio željezničku stanicu iz centra..
- JThomas
#3273 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
nastavi niz sa školama, bolnicama, parkovima, igralištima, stadionima, ukratko svima što nije magična skraćenica SPO...samo mijenjaš imenicu a ostatak rečenice ostaje istiThorgerson wrote:Zeljeznicka pruga je njima trn u oku. Ne moze. Smeta. I po svaku cijenu hoce da je se rijese.
- So What!
#3274 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Gradski autoput bi preporodio gradu i u estetskom i u saobraćajnom smislu. Kada bi bio izgrađen kako je i planirana 70ih, dalje od Ciglana tunelima kroz Bjelave pa dalje prema tranzitu za istok, to bi grad spasilo dobrim dijelom i kamiona i autobusa.
Najbitnije, za sada željeznica predstavlja barijeru između gradskih i brdskih krkanskih naselja, gradski autoput bi bio još bolja barijera i izolovao bi ih dovoljno.
Najbitnije, za sada željeznica predstavlja barijeru između gradskih i brdskih krkanskih naselja, gradski autoput bi bio još bolja barijera i izolovao bi ih dovoljno.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#3275 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Bil jeftinije bilo praviti autoput iznad pruge ili ici u otkup zemljista pa praviti.
Samo moje neko blentavo razmisljanje
Samo moje neko blentavo razmisljanje