Pitanje, kako ide proces? Ko pokrece zahtjev za izdavanje radne dozvole, poslodavac u Austriji ili ja u Ambasadi u Sa? Nasao sam poslodavca, sta dalje?
Imam opciju kao VSS da radim.
Hvala unaprijed na odg
Ja sam imao mogucnost RWR ili porodicne, pa sam odabrao ovu drugu opciju jer me ne veze za firmu (nedostatak je sto prve dvije moram produzavat godisnje i dokazivanje da imam para da se izdrzavam) tako da nisam direktno upoznat sa procesom za RWR, pa se nadam da ce se javiti neko ko jeste tako dosao, ali kolega s kojim radim je dosao na RWR pa ovo ja znam preko njeg:
Koje tacno zanimanje te interesuje? Bez iskustva (kao trainee) plate se krecu od bruto 2500 do 2900.
Napisao sam iznad VSS, pod tim mislim da imam bachelor gotov, uskoro i master zvanično. Pozicija je junior, iskustvo 1-2 god, što i posjedujem. Također posao je na engleskom jeziku, u veoma poznatoj i velikoj kompaniji. U oglasu je navedena minimalna plata po kolektivnom ugovoru, 36k eura, za što iskreno mislim da i nije nešto. Ostatak mi se čini kao ekstra prilika za pokušat dok sam mlad, pa onda vidjet dalje šta i kako.svemirska_vjeverica wrote: ↑09/12/2023 18:00Koje tacno zanimanje te interesuje? Bez iskustva (kao trainee) plate se krecu od bruto 2500 do 2900.
Evo pogledaj ovdje:
https://www.karriere.at/jobs/finanz/graz
Ima posla dovoljno, samo je pitanje koliko je dobro placeno. Moj ti je savjet ako imas 25-30 godina, da zavrsis fakultet
Tu minimalnu ce ti navesti u svakom oglasu jer moraju, al skoro uvijek mozes traziti i dobiti vise, pogotovo ako imas tih godinu-dvije iskustva. Dakle ako malo vise dobijes, recimo da ces izaci izmedju 1900 i 2000 kao pocetnik, sto po meni nije lose za pocetnika, a ubrzo ces doci na preko 2000 i dalje koliko se budes razvijao. I master ti svakako znaci za vecu platu pa zavrsi to.Admer12 wrote: ↑09/12/2023 22:18 U oglasu je navedena minimalna plata po kolektivnom ugovoru, 36k eura, za što iskreno mislim da i nije nešto. Ostatak mi se čini kao ekstra prilika za pokušat dok sam mlad, pa onda vidjet dalje šta i kako.Čekam ponudu i uslove početkom sedmice, pa me zanima sta mogu očekivati.
![]()
Ma lijepo je sa nasim covjekom jaranski progovoriti, ne treba nista
Izbjegavam zimi ici u Bosnu, zima, mokro, sve nesto sivo.Zimi idem samo ako moram.
E Basum Sagosum.
Combe legenda, napisah ja gore vec, sto se mora pravo je tesko
Najgora ikada do sada garnitura politicara u Austriji, pocelo od Malog Kurca pa do ovih koalicionih danasnjih zelenih salabajazera.... Sada dolazi agenda ukidanja ORF placanja od strane plavih desnicara koji ce jos vise pokrasti i unistiti....izgleda da je jako moderno mahanje rukama. Zna li neko mozda gdje se moze zavrsiti takav kurs?

Graz: Austrijanka spasila muškarca i bebu iz BiH koji su upali u ledenu rijeku