LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post Reply
Propast i katastrofa

#3251 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Propast i katastrofa »

Comrad wrote:Ali ja ne shvatam jednu stvar, sta nam je to dosadasnje tuzilastvo uradilo pa ga toliko branite?! Navedite mi te procese bajne koje su uradili. Gdje su? Jesu IJEDNOG JEDINOG politicara strpali iza resetaka. Dajte molim vas.
Apsolutno nema koristi od njih, a ima stete itekako.
Skijaš

#3252 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Skijaš »

Comrad wrote:Nije to problem, nego je problem sto SDA gubi konce, pa su nadigli citavu javnost. Seru o VTSTV a da rijeci nisu rekli o ekonomiji, sda koja je ekonomiju bih srozala na nivo najsiromasnijih africkih zemalja. Pa 17 godina nas guze, jel mi moze biti gore, meni ne moze.
Ne buni se samo SDA zbog izdajničkog prijedloga da se oslabi VSTV.
Propast i katastrofa

#3253 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

AliceInChains wrote:
Comrad wrote: Ok, VSTV dosad nije nicemu sluzijo. I kako ce se to promjeniti, ako se po sporazumu Velikosrbima omoguci jaci uticaj (jaca mogucnost manipuliranja) na VSTV?
Tako sto ce VSTV necemu sluziti u konacnici.
Skijaš

#3254 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Skijaš »

Canton wrote:
sase.ba wrote:
Član 38. zakona o VSTV
Podvijeće za predlaganje kandidata za imenovanje u entitetima

5) Na osnovu rang liste koju sačini Komisija za obavljanje razgovora s kandidatima, Entitetsko podvijeće za predlaganje kandidata dostavlja rang listu kandidata Vijeću koje donosi konačnu odluku o svim imenovanjima.

Da, razgovore sa kandidatima obavljaju entitetske komisije (entitetsko podvijeće)ali Vijeće vrši konačno imenovanje uzimajući u obzir nacionalnu zastupljenost po popisu iz 91 godine. Osnovna poenta ovdje je da RS, FBiH i Brčko Distrikt nemaju samostalnu nadležnost da vrše izbor i imenovanje sudija i tužilaca, već to moraju raditi kroz VSTV gdje svi imaju mogućnost da štite svoje interese. A ukoliko znamo ko čini VSTV i kako se biraju njegovi članovi to je jedan od največih mehanizama opstanka ove države. To što se "isti ljudi okreču i biraju jedni druge" je manje zlo nego da Dodik bira sam tužioce i sudije i ima u rukama "samostalno pravosuđe". Međutim i ovdje postoje ograničenja jer članovi Vijeća imaju mandat od četiri (4) godine i mogu imati najviše dva (2) uzastopna mandata od četiri godine.
Ok...ali znaci entitetsko podvijece opet moze izabrati jednog, dva, tri podobna i predloziti ih glavnom vijecu.
Ja mislim da ovakvo rjesenje ne postoji nigdje u europi. Institucije BiH, moraju odgovarati parlamentu BiH.
Kada u politici imamo korumpiranih i separatista koliko imamo, smiješno je pričati o potrebi jačanja njihovog utjecaja na pravosuđe.
Canton

#3255 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Canton »

AliceInChains wrote:
Comrad wrote:Ali ja ne shvatam jednu stvar, sta nam je to dosadasnje tuzilastvo uradilo pa ga toliko branite?! Navedite mi te procese bajne koje su uradili. Gdje su? Jesu IJEDNOG JEDINOG politicara strpali iza resetaka. Dajte molim vas.

I sad ce nam biti kao gore. Nije to problem, nego je problem sto SDA gubi konce, pa su nadigli citavu javnost. Seru o VTSTV a da rijeci nisu rekli o ekonomiji, sda koja je ekonomiju bih srozala na nivo najsiromasnijih africkih zemalja. Pa 17 godina nas guze, jel mi moze biti gore, meni ne moze.
Ok, VSTV dosad nije nicemu sluzijo. I kako ce se to promjeniti, ako se po sporazumu Velikosrbima omoguci jaci uticaj (jaca mogucnost manipuliranja) na VSTV?
Pogledaj ostale drzave u kojima se tuzitelj pored drugih institucija bira i u Parlamentu. Npr. Hrvatska i pola njihove vlade sa Sanaderom na celu.
Skijaš

#3256 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Skijaš »

Propast i katastrofa wrote:
AliceInChains wrote:
Comrad wrote: Ok, VSTV dosad nije nicemu sluzijo. I kako ce se to promjeniti, ako se po sporazumu Velikosrbima omoguci jaci uticaj (jaca mogucnost manipuliranja) na VSTV?
Tako sto ce VSTV necemu sluziti u konacnici.
Hoće, Zlatku i Dodiku.
Canton

#3257 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Canton »

Skijaš wrote: Kada u politici imamo korumpiranih i separatista koliko imamo, smiješno je pričati o potrebi jačanja njihovog utjecaja na pravosuđe.
Ako imas kakve informacije o korupuciji nasih parlamentara proslijedi ih institucijama pa cemo da vidimo reakciju.
Sve institucije drzave Bosne i Hercegovine trebaju biti odgovorne parlamentu Bosne i Hercegovine.
Nisu ni ostale drzave imune na korupciju. Znaci li to da ni SIPA, OSA, GP ne trebaju odgovarati parlamentu jer u njima kako ti kazes ima korumpiranih ljudi.
Propast i katastrofa

#3258 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Skijaš wrote:
Comrad wrote:Nije to problem, nego je problem sto SDA gubi konce, pa su nadigli citavu javnost. Seru o VTSTV a da rijeci nisu rekli o ekonomiji, sda koja je ekonomiju bih srozala na nivo najsiromasnijih africkih zemalja. Pa 17 godina nas guze, jel mi moze biti gore, meni ne moze.
Ne buni se samo SDA zbog izdajničkog prijedloga da se oslabi VSTV.
U pravu si, nakupila se bulumenta po oprobanom receptu, a i forumski filozofi daju svoj mali doprinos. Uvijek isto.
AliceInChains

#3259 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by AliceInChains »

Canton wrote:
sase.ba wrote:
Član 38. zakona o VSTV
Podvijeće za predlaganje kandidata za imenovanje u entitetima

5) Na osnovu rang liste koju sačini Komisija za obavljanje razgovora s kandidatima, Entitetsko podvijeće za predlaganje kandidata dostavlja rang listu kandidata Vijeću koje donosi konačnu odluku o svim imenovanjima.

Da, razgovore sa kandidatima obavljaju entitetske komisije (entitetsko podvijeće)ali Vijeće vrši konačno imenovanje uzimajući u obzir nacionalnu zastupljenost po popisu iz 91 godine. Osnovna poenta ovdje je da RS, FBiH i Brčko Distrikt nemaju samostalnu nadležnost da vrše izbor i imenovanje sudija i tužilaca, već to moraju raditi kroz VSTV gdje svi imaju mogućnost da štite svoje interese. A ukoliko znamo ko čini VSTV i kako se biraju njegovi članovi to je jedan od največih mehanizama opstanka ove države. To što se "isti ljudi okreču i biraju jedni druge" je manje zlo nego da Dodik bira sam tužioce i sudije i ima u rukama "samostalno pravosuđe". Međutim i ovdje postoje ograničenja jer članovi Vijeća imaju mandat od četiri (4) godine i mogu imati najviše dva (2) uzastopna mandata od četiri godine.
Ok...ali znaci entitetsko podvijece opet moze izabrati jednog, dva, tri podobna i predloziti ih glavnom vijecu.
Ja mislim da ovakvo rjesenje ne postoji nigdje u europi. Institucije BiH, moraju odgovarati parlamentu BiH.
Nigdje u Evropi ne postoji konstitutivnost i zbog toga ni u jednom Evropskom drzavnom parlamentu negatori i rusitelji drzave nemaju toliki uticaj na dnevnopoliticke odluke, kao sto je to slucaj kod nas.
Propast i katastrofa

#3260 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Skijaš wrote: Hoće, Zlatku i Dodiku.
Od miliona Bosanaca uvijek ce nekom sluziti. Do sad nikom nije sluzio osim samom sebi
Canton

#3261 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Canton »

AliceInChains wrote:
Nigdje u Evropi ne postoji konstitutivnost i zbog toga ni u jednom Evropskom drzavnom parlamentu negatori i rusitelji drzave nemaju toliki uticaj na dnevnopoliticke odluke, kao sto je to slucaj kod nas.
Ali postoje neke druge stvari. Mozemo slijediti evropske principe, decentralizaciju po modelu belgije, svicarske pa i spanije i njemacke... ja nemam problema s tim.
Ima negatora i u Belgiji, Spaniji, Britaniji itd.. koliki im je utjecaj ne znam, ali ih ima.
Jel onda tvoj prijedlog da raspustimo parlament BiH jer u njemu sjede negatori i rusitelji drzave i skoro nijedna odluka se ne moze donijeti bez njih?
Skijaš

#3262 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote: Kada u politici imamo korumpiranih i separatista koliko imamo, smiješno je pričati o potrebi jačanja njihovog utjecaja na pravosuđe.
Ako imas kakve informacije o korupuciji nasih parlamentara proslijedi ih institucijama
Dakle, ti tvrdiš da u parlamentu korumpirani političari i separatisti nemaju jak utjecaj ?
Znaci li to da ni SIPA, OSA, GP ne trebaju odgovarati parlamentu jer u njima kako ti kazes ima korumpiranih ljudi.
Generalno, utjecaj tih političara treba smanjivati ili ako to nije moguće, onda bar zadržati postojeće prepreke kako mehanizme sistema ne bi podredili vlastitim interesima.
Skijaš

#3263 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Skijaš »

Propast i katastrofa wrote:
Skijaš wrote: Hoće, Zlatku i Dodiku.
Od miliona Bosanaca uvijek ce nekom sluziti. Do sad nikom nije sluzio osim samom sebi
Dakle, u redu je staviti tužioce u službu političkih stranaka ?
Canton

#3264 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Canton »

Skijaš wrote: Dakle, ti tvrdiš da u parlamentu korumpirani političari i separatisti nemaju jak utjecaj ?

Generalno, utjecaj tih političara treba smanjivati ili ako to nije moguće, onda bar zadržati postojeće prepreke kako mehanizme sistema ne bi podredili vlastitim interesima.
Niposto to ne tvrdim ali kazem da zbog toga ne mozemo instuticije drzave drzati van sisitema iste.
I ovako i onako moze doci neki četo ili rusitelj drzave i u sudstvo i u tuzilastvo(vitomir popovic, branko peric itd).
Ono sto ja govorim jeste da parlament konacno mora biti institucija kojoj ce svi oni odgovarati. Parlament mora biti vrh, "bozija" institucija u drzavi.
Skijaš

#3265 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Skijaš »

Canton wrote:Jel onda tvoj prijedlog da raspustimo parlament BiH jer u njemu sjede negatori i rusitelji drzave i skoro nijedna odluka se ne moze donijeti bez njih?
Pa ne treba ići u krajnost, ali da ovim političarima ne treba dati bilo kakvu kontrolu nad pravosuđem, to stoji.
AliceInChains

#3266 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by AliceInChains »

Canton wrote:
AliceInChains wrote:
Ali postoje neke druge stvari. Mozemo slijediti evropske principe, decentralizaciju po modelu belgije, svicarske pa i spanije i njemacke... ja nemam problema s tim.
Ima negatora i u Belgiji, Spaniji, Britaniji itd.. koliki im je utjecaj ne znam, ali ih ima.
Jel onda tvoj prijedlog da raspustimo parlament BiH jer u njemu sjede negatori i rusitelji drzave i skoro nijedna odluka se ne moze donijeti bez njih?
Ne mozemo adaptirati tek tako "principe" Njemacke, Svicarske, Spanije, Belgije, itd. dok istovremeno imamo potpuno drugaciji politicki sistem od navedenih drzava. Osim toga u tim drzavama postoji jedan predsjednik, kralj, klraljica, koje bi u slucaju pokusaja desintegracije igrali ulogu, koju je Tito imao u Jugoslaviji, tj. blokirali bi i stvaili van snage parlament i sve nize vlasti.
Last edited by AliceInChains on 10/11/2012 13:45, edited 1 time in total.
Canton

#3267 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Canton »

AliceInChains wrote: Ne mozemo adaptirati tek tako "principe" Njemacke, Svicarske, Spanije, Belgije, itd. dok istovremeno imamo potpuno drugaciji politicki sistem od navedenih drzava. Osim toga u tim drzavama postoji jedan predsjednik, kralj, klraljica, koje bi u slucaju pokusaja desintegracije igrali ulogu, koju je Tito imao u Jugoslaviji.
Mislim da se nismo razumjeli. Ja kazem da trebamo slijediti takav princip politickog sistema. Nisam za kralja ali jesam za jednog predsjednika. Mi cemo kad tad morati ici ka tome.
Skijaš

#3268 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote: Dakle, ti tvrdiš da u parlamentu korumpirani političari i separatisti nemaju jak utjecaj ?

Niposto to ne tvrdim ali kazem da zbog toga ne mozemo instuticije drzave drzati van sisitema iste.
Nisu van sistema. Inzko ima mandat da tumači mirovni sporazum, a ne ti, Lidija, Igor ili ja.
I ovako i onako moze doci neki četo ili rusitelj drzave i u sudstvo i u tuzilastvo(vitomir popovic, branko peric itd). Ono sto ja govorim jeste da parlament konacno mora biti institucija kojoj ce svi oni odgovarati. Parlament mora biti vrh, "bozija" institucija u drzavi.
Ne ako su korupcija i separatizam prisutni u ovoj mjeri. Davanjem dodatnih mehanizama moći negativcima samo pogoršavaš stanje.
Canton

#3269 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Pa ne treba ići u krajnost, ali da ovim političarima ne treba dati bilo kakvu kontrolu nad pravosuđem, to stoji.
Kontrolu nad pravosudjem treba dati parlamentu.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3270 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by KatarinaKosaca »

Propast i katastrofa wrote:U pravu si, nakupila se bulumenta po oprobanom receptu, a i forumski filozofi daju svoj mali doprinos. Uvijek isto.
A nije baš ni MZ sretna. Okotoga i oko izmjene odredbi o sukobu interesa za koje je rečeno da se očito štimaju... dakle, forumaši (koja bagra :D ), a i Mz. Ili dobro reče Dodik.. da su oni ustvari za sve i krivi :D :D
Skijaš

#3271 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Skijaš »

Canton wrote:Mislim da se nismo razumjeli. Ja kazem da trebamo slijediti takav princip politickog sistema. Nisam za kralja ali jesam za jednog predsjednika. Mi cemo kad tad morati ici ka tome.
OK, hajde onda prvo da oslabimo entitete u korist države, a onda ćemo VSTV u korist parlamenta.
AliceInChains

#3272 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by AliceInChains »

Canton wrote:
AliceInChains wrote: Ne mozemo adaptirati tek tako "principe" Njemacke, Svicarske, Spanije, Belgije, itd. dok istovremeno imamo potpuno drugaciji politicki sistem od navedenih drzava. Osim toga u tim drzavama postoji jedan predsjednik, kralj, klraljica, koje bi u slucaju pokusaja desintegracije igrali ulogu, koju je Tito imao u Jugoslaviji.
Mislim da se nismo razumjeli. Ja kazem da trebamo slijediti takav princip politickog sistema. Nisam za kralja ali jesam za jednog predsjednika. Mi cemo kad tad morati ici ka tome.
Do toga necemo nikad stici, ako na raznim nivoima popustamo Velikosrbima i jacamo njihov uticaj i njihove mogucnosti u vezi blokade i rusenja drzave.... pa bio to i VSTV, nad kojem ni mi trenutno nemamo konrolu,
Last edited by AliceInChains on 10/11/2012 13:49, edited 1 time in total.
vrata

#3273 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by vrata »

Ja se slažem da tužioci moraju nekome odgovarati, ali mislim da političke opcije koje zagovaraju da parlamenti imenuju tužioce imaju samo za cilj da stave tužilaštvo pod svoju puno kontrolu i da štimaju koga će tužiti. Ali ako SDP i SNSD žele da tužioci budu profesionalci, da stručno rade svoj posao, da budu neutralni, što nisu predložili da tužioce bira narod na izborima, da narod izađe i da sebi izabere tužioce. Mislim da ovakav sistem postoji u SAD. Na ovaj način ćemo biti sigurni da će tužioci radi koliko toliko pravilno ako misle da ponovo budu izabrani ili da ih naredni tužioc ne progoni zbog zloupotrebe položaja, nesavjesnog rada i slično. :)
Skijaš

#3274 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
Kontrolu nad pravosudjem treba dati parlamentu.
Kada u parlamentu budu sjedili odgovorni ljudi. Ali ovo što se sada pokušava nema veze sa odgovornošću.

"Takve izjave su politički motivisane i nemaju uporište u činjenicama. Problem koji neki imaju sa Vijećem leži u činjenici da nisu uspjeli preuzeti kontrolu nad njim, pa stoga žele ugroziti ili kritizirati njegov rad", kazao je Incko izrazivši još jednom punu podršku međnarodne zajednice VSTV BiH. Incko je ponovio da je vladavina prava temelj za svaku državu, te da je pravosuđe jedina snaga koja može izliječiti društvo.
Canton

#3275 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Canton »

AliceInChains wrote: Do toga necemo nikad stici, ako na raznim novoima popustamo Velikosrbima i jacamo njihov uticaj i njihove mogucnosti i vezi blokade i rusenja drzave.... pa bio to i VSTV, nad kojem ni mi trenutno nemamo konrolu,
Kako da izbjegnemo blokade drzave? Da se prebacimo na Federaciju jer oni tu nemaju utjecaj? Ma mi cemo stici do toga kad tad. Nema ovdje popustanja. Jedini koji ce popustiti su oni kada se bude formirao Vrhovni Sud BiH, a to ce se desiti uskoro, jer Bosna i Hercegovina mora imati institucije koje imaju i druge drzave EU.
Post Reply