dragg wrote:Žena je živjela u poznom srednjem vijeku, kad nacionalna svijest, onakvu kakvu mi poznajemo, nije postojala. Buđenje nacionalne svijesti tek dolazi u 19. stoljeću. Pripadala je jednom drugom svijetu, jednoj drugoj Bosni, kakva danas nažalost ne postoji, zato nam je svima (svim stranama) teško prihvatiti je kao "svoju", jer sve tri strane radije prihvaćaju koljače i okupatore za "svoje".
uz svo postovanje,ja navedoh nekoliko cinjenica,u svom gornjem postu,zasto je ona jedino Bosanska i nicija vise...
ne postoji i hvala bogu da ne postoji,danas postoji naprednija Bosna od takve,sa populacijom koja ,aj laicki cu procijeniti,60 i kusur% ,temelji svoj nacionalni identitet na stvaranju njenog(katarininog) naroda,predaka i potomaka,kao i nje same
dakle,nije bitno njeno domoljublje,nije bitno pojmovanje Bosanaca iz njene perspektive,bitno je samo ono sto smo mi(Bosanci)danas...da volimo svoju Bosnu,njenu himnu,grb,pretke(kotromanice,kulina,katarinu,pa sve do gradasevica,pa i poslije one koji su se zauzimali za Bosnu,zajednicu vise religija, itd.
Ako cemo tako da gledamo na historijske cinjenice(ne kao ti,nego da diskutujemo o romanticnim srednjevjeskim likovima),onda mnogo njih iz "slavne" srpske (h)istorije nisu bili srbi,zasto?-Pa cijeli,skoro cijeli,srednji vijek je bila vazalna drzava,u crkvama se je molilo(cini mi se da i dan danas imamo ostatke toga)na ruskom ili grckom,znaci bili su grci ili rusi...previse banalizirate...onda bi morali svi ljudi od 15 do 19-20 st. na ovim prostorima biti Turci.
k'o sto jedan nas kolega forumas gore rece,Ivo Andric je sve samo ne Bosanac,iz prostog razloga jer nije musliman(valjda moram sa velikim M napisat,nesto mi sumnjivo mali m

)...naravno da se ne slazem,jer nacionalna svjest danasnjeg covjeka se treba i mora temeljiti na svemu,sto je zajednicko jednom narodu, samo ne na religijskoj pripadnosti...(isto kao da sve protestante njemce smjestimo u austriju a sve katolike u njemacku)
Katarina je iskljucivo Bosanka,ako uzmes u obzir samo i samo historijske fakte...bez da bi razmisljaji o danasnjoj osvjescenosti naroda tim historijskim razdobljem