Black swan wrote:ovo me podsjeti na ono u srbiji kad je načelnik svečano otvarao postavljanje betonske ploče preko potoka
Rekonstrukcija šina
- tataćusak
#326 Re: Rekonstrukcija šina
- tataćusak
#327 Re: Rekonstrukcija šina
pink_panter wrote:http://ezoom.ba/ilidza/sokolovic-kolonija-pazi-tramvaj/
kod nas na Ilidži prolaze nevidljivi ramvaji![]()
Sad će rekonstrukcija nevidljivih šina
- Control panel
#328 Re: Rekonstrukcija šina
pravovremena informacija zlata vrijedi.Yahel wrote:Em' sto su razvukli em' sto se narod napatio...i jos se 3 magarca slikaju i snimaju. Da je srece neko bi ih namlatio
Da ne pricam o trajanju radova...
za tvoju informaciju, a za razliku od prethodnih radova ministar Lulic je obecao da ce radovi biti zavrseni u roku. pogrijesio je, zavrseni su 7 dana prije.
isto kao sto je rekao i da ce rekonstrukcija mosta prije RTV doma biti u roku zavrsena i bila je. a sto se to nama oduzi to je drugi par cipela.
covjek izgleda da je od rijeci i nije ublehas, kaop neki njegovi prethodnici koji su izmisljali dodatne radove i povecavali troskove a razliku mozda dijelili sa nekim. kazem mozda.
ja sam sretan da se pare ulazu i da se gradi a ne da se trose na ko zna sta i da mi moramo vracati kredite. kad god predjem autom preko pruge a ne moram izbjegavati one rupe i gledati hoce li mi tocak otpasti ili cu nekoga prilikom naverisanja udariti, zahvaljivat cu se ministru.
- Control panel
#329 Re: Rekonstrukcija šina
pruga i jeste nanovo postavljena-izgradjena. zadnji put je to radjeno prije nekih 40tak godina. moza i vise. ako si pratio radove, sve je promijenjeno. ali bukvalno sve.BHF_Manijak wrote:Jebote da ne povjerujes, ljudi heeeej otvorenje nekakvo svecano prave ko da su nanovo prugu izgradili! I ne cudi sto smo u totalnom qrcu kad se radi ovakvih banalnih stvari svecano otvaranje pravi da bi guzonje iskoristile guzvu da dodju u medijski prostor, fuj!
-
sarajevomd
#330 Re: Rekonstrukcija šina
Dobro, sve krasno i bajno, ali de mi reci sta je to POPRAVLJENO OVIM RADOVIMA osim par rupa ? Sve je ostalo isto i nikakva razlika se ne vidi. Cuj jebeno svecano otvaranje, pa nisu kompletirali citavu prugu na relaciji Carsija-Ilidza. Da ne povjerujes sta je nama dovoljno 
- Control panel
#331 Re: Rekonstrukcija šina
pitaj ljude koji stanuju u zgradama pored pruge od bascarsije do holideja kako im je sada. imam jarana i kaze da je razlika kao nebo i zemlja. prije kada tramvaj prodje cijela se zgrada trese.sarajevomd wrote:Dobro, sve krasno i bajno, ali de mi reci sta je to POPRAVLJENO OVIM RADOVIMA osim par rupa ? Sve je ostalo isto i nikakva razlika se ne vidi. Cuj jebeno svecano otvaranje, pa nisu kompletirali citavu prugu na relaciji Carsija-Ilidza. Da ne povjerujes sta je nama dovoljno
pruga je sigurnija i za prolaznike. sreca pa do sada nije bilo izlijetanja tramvaja.
ovo su pretpostavke da se pocnu nabavljati savremeniji tramvaji.
a 5-6 miliona bilo je dovoljno samo za ovaj dio.
mislim da je ipak bolje bilo da se ovih 5-6 miliona ptroslilo na plate grasovcima kao sto se nekada i radilo. onda bi vljda bili zadovoljni.
sto se mene tice neka svaki dan presijecaju vrpce i otvaraju nove zavrsene projekte. neka se oni slikaju a nama ce biti bolje.
-
Ripicipi
#332 Re: Rekonstrukcija šina
Zivis li ti u Sarajevu ili onako lupas napamet?sarajevomd wrote:Dobro, sve krasno i bajno, ali de mi reci sta je to POPRAVLJENO OVIM RADOVIMA osim par rupa ? Sve je ostalo isto i nikakva razlika se ne vidi. Cuj jebeno svecano otvaranje, pa nisu kompletirali citavu prugu na relaciji Carsija-Ilidza. Da ne povjerujes sta je nama dovoljno
Cuj isto, a cijela pruga promjenjena
Znas li ti uopste kakve su rupe bile od Bascarsije do Mari'n dvora?
-
sarajevomd
#333 Re: Rekonstrukcija šina
Jesi li se vozio/la u tramvaju sada kada je zavrseno ? Te iste rupe ce u roku od godinu dana da se pojave i onda sve nanovo!!!
Malo se uljepsa i odmah opravdanje za skrhanih 6 mil...svasta...
-
Ripicipi
#334 Re: Rekonstrukcija šina
Ti bas ne citas sta ti se pise. Sine su NOVE, nisu samo zakrpili rupe nego su SVE promjenili.sarajevomd wrote:Jesi li se vozio/la u tramvaju sada kada je zavrseno ? Te iste rupe ce u roku od godinu dana da se pojave i onda sve nanovo!!!
Treba li ti crtati ili ces i dalje po svom?
-
ins
#335 Re: Rekonstrukcija šina
Control panel wrote:pravovremena informacija zlata vrijedi.Yahel wrote:Em' sto su razvukli em' sto se narod napatio...i jos se 3 magarca slikaju i snimaju. Da je srece neko bi ih namlatio
Da ne pricam o trajanju radova...
za tvoju informaciju, a za razliku od prethodnih radova ministar Lulic je obecao da ce radovi biti zavrseni u roku. pogrijesio je, zavrseni su 7 dana prije.
isto kao sto je rekao i da ce rekonstrukcija mosta prije RTV doma biti u roku zavrsena i bila je. a sto se to nama oduzi to je drugi par cipela.
covjek izgleda da je od rijeci i nije ublehas, kaop neki njegovi prethodnici koji su izmisljali dodatne radove i povecavali troskove a razliku mozda dijelili sa nekim. kazem mozda.
ja sam sretan da se pare ulazu i da se gradi a ne da se trose na ko zna sta i da mi moramo vracati kredite. kad god predjem autom preko pruge a ne moram izbjegavati one rupe i gledati hoce li mi tocak otpasti ili cu nekoga prilikom naverisanja udariti, zahvaljivat cu se ministru.
-
--usnee--
#336 Re: Rekonstrukcija šina
potres_mozga wrote:Ti bas ne citas sta ti se pise. Sine su NOVE, nisu samo zakrpili rupe nego su SVE promjenili.sarajevomd wrote:Jesi li se vozio/la u tramvaju sada kada je zavrseno ? Te iste rupe ce u roku od godinu dana da se pojave i onda sve nanovo!!!
Sve su promijenili njemu je to jasno ali je diskutabilno iako je sve promijenjeno da li će trajati preko godinu bez rupa i ostalih sr...
- johntra
#337 Re: Rekonstrukcija šina
trajat će...što ne bi trajalo? evo, traje i prijašnja obnovljena pruga, doduše, na nekim dijelovima je sika popustila, ali nema većih rupetina nigdje...
meni je totalni debilizam neobnavljanje onog dijela od zgrade Parlamenta do M.Dvora, i što niko ne spominje obnovu oba S prelaza preko glavne džade...
meni je totalni debilizam neobnavljanje onog dijela od zgrade Parlamenta do M.Dvora, i što niko ne spominje obnovu oba S prelaza preko glavne džade...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#338 Re: Rekonstrukcija šina
nadam se da će trajati i želim da traje 10 godina
ali zašto kad se napravi mala rupica ne krene odmah održavanje
nego se čeka da uđe voda i da led sve uništi
-
dresdener78
#339 Re: Rekonstrukcija šina
neće trajati desetak godina i remont je napravljen katastrofalno.Black swan wrote:nadam se da će trajati i želim da traje 10 godina
1. Tramvaj nije autobus ili drugo vozilo sa točkovima od gume, čelićni točak prouzrokuje ogromna opterećenja na mjestu kontakta sa šinom i ovdje djeluje cijela grupa dinamičkih faktora. Osim toga, tramvaj je puno teži nego autobus. Na ovoj pruzi prolazi u špici svaku minutu tramvaj pun putnika koji ima ukupnu težinu NAJMANJE 30 tona.
2. Niko nije pregledao i popravio betonsku podlogu koja je već preko 30 godina stara (napravljena krajem 70tih) i radi se o ekstremno opterećenom građevinskom elementu. Nema šanse da bude u odličnom stanju bez oštećenja.
3. Na staru betonsku ploču koju su jedva očistili metlom pričvršćene su šine vijcima o razmaku oko 2 metara što je svijetska novost. Zapravo oni vijci trebaju držati šinu na mjestu da ne mijenja poziciju u vertikalnom i horizontalnom pravcu. Standard kod željeznica i tramvaja je 50-60 cm jedan vijak sa obje strane uz to sa posebnim pločicama - NE ovim komičnim minijaturnim dijelovima koji izgledaju više kao da ih neki čiko napravio u avliji.
4. pošto je fiksacija šina na betonsku podlogu, o čijem stanju nije ništa poznato, urađena na ovakav način, šine drže u svojoj poziciji samo zbog gravitacije i betona kojim su popunili prostor oko novo postavljenih šina. Vibracije i fizikalne snage koje prouzrokuje prolazak svakog tramvaja učiniće svoje u kratko vrijeme.
Što se desilo na obali ne može se popraviti "šminkanjem" uz korištenje tečnog gumoasfalta jer se kladim da je već došlo do oštećenja vijka koji drže šine i drugih dijelova unutar pruge i šine djeluju kao neki drveni mostić preko potoka na kojem hoda veća grupa ljudi. Naravno svako oštećenje asfaltne površine se treba što prije popuniti tečnom masom ali rupe su tamo bile već prošle godine i posljednja zima je zaista uradila svoj dio...
- fidoremilienko
#340 Re: Rekonstrukcija šina
Odlicno napisano, alidresdener78 wrote: neće trajati desetak godina i remont je napravljen katastrofalno.
1. Tramvaj nije autobus ili drugo vozilo sa točkovima od gume, čelićni točak prouzrokuje ogromna opterećenja na mjestu kontakta sa šinom i ovdje djeluje cijela grupa dinamičkih faktora. Osim toga, tramvaj je puno teži nego autobus. Na ovoj pruzi prolazi u špici svaku minutu tramvaj pun putnika koji ima ukupnu težinu NAJMANJE 30 tona.
2. Niko nije pregledao i popravio betonsku podlogu koja je već preko 30 godina stara (napravljena krajem 70tih) i radi se o ekstremno opterećenom građevinskom elementu. Nema šanse da bude u odličnom stanju bez oštećenja.
3. Na staru betonsku ploču koju su jedva očistili metlom pričvršćene su šine vijcima o razmaku oko 2 metara što je svijetska novost. Zapravo oni vijci trebaju držati šinu na mjestu da ne mijenja poziciju u vertikalnom i horizontalnom pravcu. Standard kod željeznica i tramvaja je 50-60 cm jedan vijak sa obje strane uz to sa posebnim pločicama - NE ovim komičnim minijaturnim dijelovima koji izgledaju više kao da ih neki čiko napravio u avliji.
4. pošto je fiksacija šina na betonsku podlogu, o čijem stanju nije ništa poznato, urađena na ovakav način, šine drže u svojoj poziciji samo zbog gravitacije i betona kojim su popunili prostor oko novo postavljenih šina. Vibracije i fizikalne snage koje prouzrokuje prolazak svakog tramvaja učiniće svoje u kratko vrijeme.
Što se desilo na obali ne može se popraviti "šminkanjem" uz korištenje tečnog gumoasfalta jer se kladim da je već došlo do oštećenja vijka koji drže šine i drugih dijelova unutar pruge i šine djeluju kao neki drveni mostić preko potoka na kojem hoda veća grupa ljudi. Naravno svako oštećenje asfaltne površine se treba što prije popuniti tečnom masom ali rupe su tamo bile već prošle godine i posljednja zima je zaista uradila svoj dio...
Postovani kolega, dzabe se trudite...nemojte da sirite pesimizam
-
dresdener78
#341 Re: Rekonstrukcija šina
[/quote]fidoremilienko wrote:
Odlicno napisano, ali
Dragi kolega, znam znam... jel znate vi kakva je razlika između optimista, pesimista i realista?
Optimista uči engleski.
Pesimista uči kineski.
Realista sjedi kući i čisti Kalašnikov.
Svakako meni je baš žao gdje ide cijela BiH i baš bi želio da se JEDNOM NEŠTO uradi kako treba... znam, naivan sam idealista. Nadam se u sljedećim sedmicama ću malo podići prašinu svojim tekstom o historiji sarajevskog javnog prevoza, sada se rade finalne korekture na njemu. Bavio sam se detailjno i onim katastrofalnim stanjem od završetka rata i onim očevidnim kriminalom...
-
sarajevomd
#342 Re: Rekonstrukcija šina
Ja ti nisam kriv sto si ogranicen i ne vidis da je sve to ZA SADA SAMO USMINKANOpotres_mozga wrote:Ti bas ne citas sta ti se pise. Sine su NOVE, nisu samo zakrpili rupe nego su SVE promjenili.sarajevomd wrote:Jesi li se vozio/la u tramvaju sada kada je zavrseno ? Te iste rupe ce u roku od godinu dana da se pojave i onda sve nanovo!!!
- fidoremilienko
#343 Re: Rekonstrukcija šina
Dragi kolega, znam znam... jel znate vi kakva je razlika između optimista, pesimista i realista?dresdener78 wrote:fidoremilienko wrote:
Odlicno napisano, ali
Optimista uči engleski.
Pesimista uči kineski.
Svakako meni je baš žao gdje ide cijela BiH i baš bi želio da se JEDNOM NEŠTO uradi kako treba... znam, naivan sam idealista. Nadam se u sljedećim sedmicama ću malo podići prašinu svojim tekstom o historiji sarajevskog javnog prevoza, sada se rade finalne korekture na njemu. Bavio sam se detailjno i onim katastrofalnim stanjem od završetka rata i onim očevidnim kriminalom...[/quote]
Hoces li svoju pricu podijeliti sa nama? Ako hoces, onda jedva cekam
-
dresdener78
#344 Re: Rekonstrukcija šina
Hoces li svoju pricu podijeliti sa nama? Ako hoces, onda jedva cekamfidoremilienko wrote:Dragi kolega, znam znam... jel znate vi kakva je razlika između optimista, pesimista i realista?dresdener78 wrote:fidoremilienko wrote:
Odlicno napisano, ali
Optimista uči engleski.
Pesimista uči kineski.
Svakako meni je baš žao gdje ide cijela BiH i baš bi želio da se JEDNOM NEŠTO uradi kako treba... znam, naivan sam idealista. Nadam se u sljedećim sedmicama ću malo podići prašinu svojim tekstom o historiji sarajevskog javnog prevoza, sada se rade finalne korekture na njemu. Bavio sam se detailjno i onim katastrofalnim stanjem od završetka rata i onim očevidnim kriminalom...
Hocu! bosanski malo kasni jer drugarica korektorica ima druge obaveze. ako pricas njemacki onda mogu da tebi saljem njemacku verziju putem e-maila, ova je vec zavrsena!
-
pink_panter
#345 Re: Rekonstrukcija šina
http://ezoom.ba/ilidza/nema-vise-pazi-tramvaj/
koji klinac se dešava??? PA ovdje niko nije normalan!
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#346 Re: Rekonstrukcija šina
Ma ukro' nekopink_panter wrote:http://ezoom.ba/ilidza/nema-vise-pazi-tramvaj/
- Zatamnjena stakla
#347 Re: Rekonstrukcija šina
U vrt zasadio 
- alibaba_i_30_godina
#348 AW: Rekonstrukcija šina
Hajde postavi na neki sharing site, interesuje me sta si sve otkrio i koje izvore si koristio.dresdener78 wrote:
Hocu! bosanski malo kasni jer drugarica korektorica ima druge obaveze. ako pricas njemacki onda mogu da tebi saljem njemacku verziju putem e-maila, ova je vec zavrsena!
Gesendet von meinem GT-I9100 mit Tapatalk
-
Ambrozija
#349 Re: Rekonstrukcija šina
Nisu zaboravili na S krivinu: Preostali dio pruge ce biti obnovljen
AvazDo kraja mjeseca preduzeće GRAS obnovit će i dio tramvajske pruge na S krivini kod "Holiday Inna", koji je ostao nesaniran nakon što su postavljene nove šine od Baščaršije do Marindvora.
Na pojedinim mjestima ove dionice uništen je asfalt, pa mnogi vozači izbjegavaju ovu dionicu zbog velikih rupa, a ni vožnja tramvajem nije nimalo ugodna.
Direktor GRAS-a Haris Kadić kazao je za "Dnevni avaz" da će ovu dionicu ubrzo početi sanirati.
- Na ovom dijelu pruge nisu oštećene šine, već asfalt, pa ćemo to raditi s preduzećem "Rad". Ostalo je suhog betona i bitumena od rekonstrukcije pruge od Baščaršije. Dionicu ćemo sanirati tokom ovog mjeseca - istaknuo je Kadić.
Naglasio je da neće biti obustava saobraćaja i da će popravku, najvjerovatnije, raditi u večernjim satima ili vikendom, tako da građani to neće ni osjetiti.
-
neki
#350 Re: Rekonstrukcija šina
Ovo sto su napisali znaci da ce zakrpiti asfalt oko sina, isto sto rade svake godine, a prvi mraz i kisa uniste te zakrpe i naprave jos vece rupe...Ambrozija wrote:Nisu zaboravili na S krivinu: Preostali dio pruge ce biti obnovljen
AvazDo kraja mjeseca preduzeće GRAS obnovit će i dio tramvajske pruge na S krivini kod "Holiday Inna", koji je ostao nesaniran nakon što su postavljene nove šine od Baščaršije do Marindvora.
Na pojedinim mjestima ove dionice uništen je asfalt, pa mnogi vozači izbjegavaju ovu dionicu zbog velikih rupa, a ni vožnja tramvajem nije nimalo ugodna.
Direktor GRAS-a Haris Kadić kazao je za "Dnevni avaz" da će ovu dionicu ubrzo početi sanirati.
- Na ovom dijelu pruge nisu oštećene šine, već asfalt, pa ćemo to raditi s preduzećem "Rad". Ostalo je suhog betona i bitumena od rekonstrukcije pruge od Baščaršije. Dionicu ćemo sanirati tokom ovog mjeseca - istaknuo je Kadić.
Naglasio je da neće biti obustava saobraćaja i da će popravku, najvjerovatnije, raditi u večernjim satima ili vikendom, tako da građani to neće ni osjetiti.
Nije tacno da sine na ovom mjestu nisu ostecene, upravo na S krivinama se najvise habaju..