Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drndalo

#326 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Pa jel mogao biti veci pad Facebook-a nego nakon pocetka trgovine ? Oni koji su se zaletili da se predbiljeze u inicijalnoj ponudi za brdo para su se sigurno sjbl kada je nakon majske cijene od 38$ po dionici ova spala do 20$ u augustu... Dakle samo od maja do juna, svi investitori zajedno su "spalili" oko 40 MILIJARDI $ jer su dionice znatno pale u odnosu na IPO procjenu dionice... I podignuto je > 40 sudskih tuzbi oko toga...
fixer

#327 Re: dionice, kupovina itd.

Post by fixer »

Sad je 54. Niko razuman ne bi prodao dionicu tako brzo. Vecina ipo-a ima pad nakon emisije.
Oni koji su ostali pri dionici su mogli fino da zarade.
korisnik101

#328 Re: dionice, kupovina itd.

Post by korisnik101 »

Ma sve je otislo u nebo.
Nokia, Facebook, Google, itd.

Nije poenta gledati sta valja i gdje ulagati, kad ocigledno SVE valja.
Dok god Amerika stampa 85 milijardi dolara svaki mjesec, taj novac se preko banki prebacuje na Wall Street.
Treba samo znati kad ces Amerika zavrnuti pipu.

Ja sam mislio kupiti odmah par dionica Facebooka, kad su bile 38. Sad su preko 50,, i jos razmisljam da ih kupim.
Ali samo da mi je znati dokle ce Ameri stampati pare.
Ako ima neko ideju,. kad ce poceti zavrtanje, da nam kaze?
Ja bih u ovom momentu kupovao.
drndalo

#329 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Izvini, ali mislim da ti je bolje da cuvas te pare za nesto drugo... Sve svjetske procjene vrijednosti FB su bile ipak dosta nize nego sto su bankari procijenili dionicu za IPO, a sada je dosta iznad tih 38$... I tih >50$ nije opet napuhani balon ? Jasta je, a jedini ko to moze znati kada ce pasti su oni koji to i izazovu, da pokupe kajmak od "malih"...

Ako si vec htio ulagati u to, onda si trebao poslusati covjeka i dati pare u Nokiu, koja je prokrenula trend, i i dalje ce rasti... Koliko nemam pojma, ali meni jeste zao sto sam se kasno dao u analiziranje ocekivanja kada je covjek ovdje preporucio Nokiu, tj. nisam imao vremena mjesec dana da mi ideja "legne", nego su napravili to preuzimanje, i propade mi prilika...

Dionice se kupuju kad su jeftine, i ako imas vremena i osnova sacekati kada ce narasti... Ovi sto sada makar i odstampane pare kao ovce opet skrhase u FB dionice ce vecinom opet ostati bez njih...
korisnik101

#330 Re: dionice, kupovina itd.

Post by korisnik101 »

Ma Nokia ce zavrsiti isto kao i BlackBerry.
Facebook je precjenjen. Isto tako je i Google.

Dok god Amerika stampa, sve ce rasti.
Ne vidim kako bi sa FB pogrijesio,, dok se ne zavrne pipa u Washingtonu ?
fixer

#331 Re: dionice, kupovina itd.

Post by fixer »

korisnik101 wrote:Ma Nokia ce zavrsiti isto kao i BlackBerry.

Fulio si trend po meni. Na spomen smanjivanja operacija Feda ove cijene ce popadati, a onda treba uci.

Sent from my GT-I8160 using Tapatalk 2
korisnik101

#332 Re: dionice, kupovina itd.

Post by korisnik101 »

Bojim se da ce biti kasno tad. :roll:
drndalo

#333 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Nokia ce jos rasti, jer su bili jako nisko, tesko da je moglo nize, a sada ih je kupio veliki igrac, i ocekuje se da ce od njih napraviti nesto bolje... Do tada ce rasti... Meni bi ovih 50% profita da sam ulozio kada sam mogao bilo sasvim dovoljno, i da izadjem, da ne razmisljam dalje...

Ne vidis kako bi sa FB pogrijesio ? Zato Dzordz Soros ima puste milijarde $, a ja i ti hiljade... Jer je on imao/ima informaciju, a mi cekamo da je procitamo... I da, jos nesto, on ima toliko para, da ako hoce da pokrene neku dionicu gore ili dole, to moze uraditi vec svojom silom ponude/traznje... Ja i ti kad kupujemo, muha se pocese po guzici...
korisnik101

#334 Re: dionice, kupovina itd.

Post by korisnik101 »

drndalo wrote:
Ne vidis kako bi sa FB pogrijesio ? Zato Dzordz Soros ima puste milijarde $, a ja i ti hiljade... Jer je on imao/ima informaciju, a mi cekamo da je procitamo... I da, jos nesto, on ima toliko para, da ako hoce da pokrene neku dionicu gore ili dole, to moze uraditi vec svojom silom ponude/traznje... Ja i ti kad kupujemo, muha se pocese po guzici...
Ma znam to.
Ali je ocigledno da ce sve rasti dok god Washington stampa.
Bolje da uletim sad dok voz jos pici, nego kad voz stane.
Soros sigurno zna kada ce Fed zaustaviti stampanje. Pa oni svi imaju svoje lobiste tamo.
drndalo

#335 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Ako hoces, udri, samo onda gledaj da ne budes alav, i ako ti za npr. 12 sedmica, tvoj ulog bude 12% veci od pocetnog, prodaji i bjezi, ne osvrci se... Nije samo stampanje uzrok ovoga, nego i to sto puno ljudi ocekuje to sto ti prizeljkujes, i svi jasu isti talas. Fol je sici s njega na vrijeme. Kad pocne padati, svi ce krenuti sa prodajom, a nece biti nikoga da to sve kupi...
rekla-kazala

#336 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rekla-kazala »

Zanimljivo je da se piše tako mnogo knjiga o berzi,.... o raznoraznim analizama, i onda kad se pojavi firma tipa FB razum popusti sve knjige pobacaju, analize zanemare i plaća koliko ko poželi.
fixer

#337 Re: dionice, kupovina itd.

Post by fixer »

Pretjerujete malo sa tim insiderskim informacijama. Ne mislim da je to toliko rasireno koliko vi sugerisete.
drndalo

#338 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Ne mora to biti klasicna odaja informacije iznutra, ali nije se jednom desila i to puno uticajnim ljudima po svijetu, i to su oni za oje se saznalo, koliko jeonih drugih, mozemo razmisljati... Ali i smisljeni uticaj nekih dionicara ponudom/traznjom svojih dionica na trzistu moze i izaziva poremecaje "prosjecne" vrijednosti. A priznaces da je to jako slicno za kamaru malih korisnika koji su naletili na pricu o finansijskom perpetuum mobile-u prve vrste...
fixer

#339 Re: dionice, kupovina itd.

Post by fixer »

drndalo wrote:Ne mora to biti klasicna odaja informacije iznutra, ali nije se jednom desila i to puno uticajnim ljudima po svijetu, i to su oni za oje se saznalo, koliko jeonih drugih, mozemo razmisljati... Ali i smisljeni uticaj nekih dionicara ponudom/traznjom svojih dionica na trzistu moze i izaziva poremecaje "prosjecne" vrijednosti. A priznaces da je to jako slicno za kamaru malih korisnika koji su naletili na pricu o finansijskom perpetuum mobile-u prve vrste...
Ma svaku sumnjivu situaciju SEC ispituje. Pa poznat je slucaj sa onom zenom iz Omisa i Reebokom. Normalno je da ce lakse do neke informacije doci neko toliko bogat, ali prave insiderske informacije mozes eventualno imati sa par mjesta, a to nije dovoljno da se dugorocno odrzavas. Kad ce FOMC prestati sa QE to ni Ben ne zna. FOMC je slozeno tijelo i odluke se donose glasanjem. Drugo, FOMC ima za cilj da smanji nezaposlenost na jos nizi nivo, a kako ce se kretati nezaposlenost i kad ce postici zadovoljavajuci nivo ne zna apsolutno niko. Ovakve cijene i ovoliko divljanje P/E odnosa nastane prvenstveno zbog mutual fondova. BG je to pisao u svojoj knjizi. Oni se suocavaju sa velikim prilivom novog kapitala za ulaganje u trenutku kad trziste ide gore, odnosno kad je stvoren balon. Menadzeri fonda taj novac moraju negdje uloziti, a posto je trziste napuhano, dodatnim ulaganjem sredstava oni ga jos vise pusu.
korisnik101

#340 Re: dionice, kupovina itd.

Post by korisnik101 »

fixer wrote: Ma svaku sumnjivu situaciju SEC ispituje. Pa poznat je slucaj sa onom zenom iz Omisa i Reebokom. Normalno je da ce lakse do neke informacije doci neko toliko bogat, ali prave insiderske informacije mozes eventualno imati sa par mjesta, a to nije dovoljno da se dugorocno odrzavas. Kad ce FOMC prestati sa QE to ni Ben ne zna. FOMC je slozeno tijelo i odluke se donose glasanjem. Drugo, FOMC ima za cilj da smanji nezaposlenost na jos nizi nivo, a kako ce se kretati nezaposlenost i kad ce postici zadovoljavajuci nivo ne zna apsolutno niko. Ovakve cijene i ovoliko divljanje P/E odnosa nastane prvenstveno zbog mutual fondova. BG je to pisao u svojoj knjizi. Oni se suocavaju sa velikim prilivom novog kapitala za ulaganje u trenutku kad trziste ide gore, odnosno kad je stvoren balon. Menadzeri fonda taj novac moraju negdje uloziti, a posto je trziste napuhano, dodatnim ulaganjem sredstava oni ga jos vise pusu.

Nezaposlenost je samo trojanski konj u svemu ovome.
FOMC se sastoji od politicara + bankara. Koja ubitacna spona. :lol:
Sta mislis koliko jedan Soros ima lobista koji direktno lobiraju clanove FOMCa ?? Najmanje petsest.
I sad da on ne zna prije nas kada ce zavrnuti pipu ?? Pa , naravno da zna.
korisnik101

#341 Re: dionice, kupovina itd.

Post by korisnik101 »

rekla-kazala wrote:Zanimljivo je da se piše tako mnogo knjiga o berzi,.... o raznoraznim analizama, i onda kad se pojavi firma tipa FB razum popusti sve knjige pobacaju, analize zanemare i plaća koliko ko poželi.

Prvi put u istoriji covjecanstva imas jednu drzavu koja stampa 900 milijardi vlastitog novca svake godine i plasira ga bukvalno na burzu.
Normalno da o tome jos nema napisanih knjiga, ali bit ce. ;-)
Znas li koliko je to friskog novca na trzistu, koji trazi klovnove za investiranje?
Vise nije bitno imati profit. Najbitnije je da imas ideju.
Facebook ima ideju, koju ce debelo unovcit (barem dok se pipa ne zavrne)..
SA 071

#342 Re: dionice, kupovina itd.

Post by SA 071 »

drndalo wrote:

Nokia ce jos rasti, jer su bili jako nisko, tesko da je moglo nize, a sada ih je kupio veliki igrac, i ocekuje se da ce od njih napraviti nesto bolje... Do tada ce rasti... Meni bi ovih 50% profita da sam ulozio kada sam mogao bilo sasvim dovoljno, i da izadjem, da ne razmisljam dalje...

I meni je žao što nisi ranije obratio pažnju na Nokiju. Ona bi rasla i bez kupovine od strane MS-a, ali sporije. Ovako je skočila naglo, ali mislim da će nakon prihvatanja ponude MS-a od strane skupštine dioničara nastaviti rasti, ali sporije.

Pazi, Nokija ostaje u biznisu sa NSN mrežama (rade 4G tehnologiju koju tek počinju uvoditi svi operateri-znači ima tržište koje će narednih 10 godina rasti), ima HERE mapiranje i navigaciju (ex Nokia maps, ex Navteq) koji će da bude dostupan na svim OS platformama za pare, u auto industriji koju tek počinju pokrivati itd... (znači imaju tržište koje će rasti), i na kraju imaju patente koji im ostaju i koje mogu "iznajmljivati" svima jer MS nije dobio ekskluzivna prava i ti patenti će im biti u životu najmanje nekih 10-tak godina što predstavlja kravu muzaru, jer je trošak davno napravljen, sada mogu samo da muzu prihod.

Korisnik101 ide kontra Buffetove, a Nokiju ne posmatra kao kompletnu firmu, već je posmatra kroz diviziju telefona koja je gubitaš, ali koja je prodata. Meni je žao što nisam bio u mogućnosti, niti sam to sada da ulažem na berze vani, jer bih na Nokiji zaradio malo bogatstvo... :) :-)
fixer

#343 Re: dionice, kupovina itd.

Post by fixer »

korisnik101 wrote:
rekla-kazala wrote:Zanimljivo je da se piše tako mnogo knjiga o berzi,.... o raznoraznim analizama, i onda kad se pojavi firma tipa FB razum popusti sve knjige pobacaju, analize zanemare i plaća koliko ko poželi.

Prvi put u istoriji covjecanstva imas jednu drzavu koja stampa 900 milijardi vlastitog novca svake godine i plasira ga bukvalno na burzu.
Znas li koliko je to friskog novca na trzistu, koji trazi klovnove za investiranje?
Prvo i osnovno - nije ovo prva zemlja u svijetu koja ovo radi. Drugo - ovo su izmislili Japanci sasvim slucajno. Pokazalo se efikasno i to je osnovna funkcija mnogh centralnih banaka u svijetu. Nije rijec o stampanju novca. Samo mali dio monetarne baze je ustvari u obliku novcanica. Rijec je o povecanju rezervi. Kad budes htio da nesto naucis, javi i objasnit cu to do kraja. Ako treba mogu i objaviti linkove za knjige. Ali nemoj sebi dopustiti da pricas o necemu sto ne znas.
fixer

#344 Re: dionice, kupovina itd.

Post by fixer »

korisnik101 wrote:

Nezaposlenost je samo trojanski konj u svemu ovome.
FOMC se sastoji od politicara + bankara. Koja ubitacna spona. :lol:
Sta mislis koliko jedan Soros ima lobista koji direktno lobiraju clanove FOMCa ?? Najmanje petsest.
I sad da on ne zna prije nas kada ce zavrnuti pipu ?? Pa , naravno da zna.
Kojih bolan politicara? Haj molim te uzmi malo knjigu u ruke. Imas Bena, direktora FED NY i jos 3 clana koji se biraju iz ostalih banaka FED-a.
korisnik101

#345 Re: dionice, kupovina itd.

Post by korisnik101 »

fixer wrote: Prvo i osnovno - nije ovo prva zemlja u svijetu koja ovo radi. Drugo - ovo su izmislili Japanci sasvim slucajno. Pokazalo se efikasno i to je osnovna funkcija mnogh centralnih banaka u svijetu. Nije rijec o stampanju novca. Samo mali dio monetarne baze je ustvari u obliku novcanica. Rijec je o povecanju rezervi. Kad budes htio da nesto naucis, javi i objasnit cu to do kraja. Ako treba mogu i objaviti linkove za knjige. Ali nemoj sebi dopustiti da pricas o necemu sto ne znas.

Japan uopste ne radi istu stvar kao Amerika.
U Japanu je unutrasnji dug. Sto znaci da japanske banke daju japanskim institucijama novac. Oni to rade vec 20 godina.
Dok je u Americi sasvim druga prica.
Preko 50% citavog americkog duga je u rukama drugih drzava.

PS.
Svi zaposlenici FEDa su istovremeno politicari, jer je FED drzavna institucija kreirana od parlamenta. Logicno.
fixer

#346 Re: dionice, kupovina itd.

Post by fixer »

korisnik101 wrote:
Japan uopste ne radi istu stvar kao Amerika.
U Japanu je unutrasnji dug. Sto znaci da japanske banke daju japanskim institucijama novac. Oni to rade vec 20 godina.
Dok je u Americi sasvim druga prica.
Preko 50% citavog americkog duga je u rukama drugih drzava.

PS.
Svi zaposlenici FEDa su istovremeno politicari, jer je FED drzavna institucija kreirana od parlamenta. Logicno.
Ja mislim da se ti zajebavas. :D
To sad sto pricamo nema veze sa ovim operacijama FOMC-a. Razlog zasto npr. Kina drzi puno obveznica USA-a je u tome sto ima suficit u robnoj razmjeni. Kad ti izvezes puno svojih proizvoda u Ameriku, tebi placaju dolarima. Ti te dolare mozes mijenjat za svoju valutu, ali bi time povecavao potraznju za svojom valutom i slabio dolar. Iduca tvoja tura izvoza ne bi bila toliko profitabilna, jer si oslabio dolar. Oni da to ne bi radili te dolare ulazu uglavnom u americke obveznice. Kako ne kontas da je to obostrani interes?
Nisu politicari, jer bi onda i komesar policije bio politicar, glavni tuzioc bi bio politicar. Kakva ti je to argumentacija?
drug_profi

#347 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Svaki direktor kompanije u BiH i u svijetu je politicar. Ne zato sto je clan stranke, nego sto se biznis vodi pregovorima, dogovorima, nadmudrivanjima, savezima...
Samo sto cilj nije vlast nego profit i rast.
korisnik101

#348 Re: dionice, kupovina itd.

Post by korisnik101 »

fixer wrote: Kina drzi puno obveznica USA-a je u tome sto ima suficit u robnoj razmjeni. Kad ti izvezes puno svojih proizvoda u Ameriku, tebi placaju dolarima. Ti te dolare mozes mijenjat za svoju valutu, ali bi time povecavao potraznju za svojom valutom i slabio dolar. Iduca tvoja tura izvoza ne bi bila toliko profitabilna, jer si oslabio dolar. Oni da to ne bi radili te dolare ulazu uglavnom u americke obveznice. Kako ne kontas da je to obostrani interes?
Nisu politicari, jer bi onda i komesar policije bio politicar, glavni tuzioc bi bio politicar. Kakva ti je to argumentacija?

"Ulaganje u americke obveznice" ?? :lol:

Da te pitam da li stvarno mislis da se americka valuta ne slabi ako se stampa 900 milijardi svaku godinu ? Da li si gledao koji kurs dolar naspram eura danas ima? Ja jesam.

Kinezi svojom kupnjom US obveznica (obveznica znaci da se obavezes vratiti te pare plus kamata) kupuju dijelove Americke nezavisnosti. Da ne drobimo previse jer ovo nije tema najbolje da stanemo o tome ovdje.
rekla-kazala

#349 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rekla-kazala »

korisnik101 wrote:

Američki dug 16.700 milijardi $ što je približno njihovom GDP-u i ne izgleda bezizlazno.
Bez obzira na to što se još uvjek ne zna potencijal FB-a van pameti je plaćati dionicu 40 eura ako je Cashflow po dionici 0,80 eura, dobit 0,53 eura i dividenda 0,00 eura. ;-)
fixer

#350 Re: dionice, kupovina itd.

Post by fixer »

korisnik101 wrote: "Ulaganje u americke obveznice" ?? :lol:

Da te pitam da li stvarno mislis da se americka valuta ne slabi ako se stampa 900 milijardi svaku godinu ? Da li si gledao koji kurs dolar naspram eura danas ima? Ja jesam.

Kinezi svojom kupnjom US obveznica (obveznica znaci da se obavezes vratiti te pare plus kamata) kupuju dijelove Americke nezavisnosti. Da ne drobimo previse jer ovo nije tema najbolje da stanemo o tome ovdje.
Zar ti mislis da povecanom ponudom dolara i povecanom potraznjom Yuana, Yuan ne jaca? Odnosno, da CB Kine ne cini sve da to zaustavi, mislis li da bi Kina toliko izvozila u USA? Kinezi tom kupovinom kupuju slabu valutu, da bi se mogli ogrebati za jos koji americki dolar. Amerika ne bi propala bez Kine, a Kina bi mogla znacajno oslabiti bez Amerike. Da bi Kinezi zaustavili jacanje Yuana, njihova CB kreira znacajne sume M1 baze. Tim Yuanima kupuje dolare da na taj nacin kreira potraznju za njima. Ti dolari nisu kamatonosni, pa da bi barem primala koju kamatu na njih, oni kupuju obveznice. CB Kine radi istu stvar kao i FED, ali njih se nisi dohvatio.
Post Reply