Potrosnja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Lolobrigida
#326 Re: Potrosnja
Što je lijepa ova centralna tabla, baš dobra kombinacija sportskog i luksuznog štiha. Koji je ovo Audi u pitanju?
- B6Redhell
#327 Re: Potrosnja
Walter De Silva tip razvaljuje. Jes zajeban nema sta audi ima dizajn. Izgleda da je sestica...
-
Mr.Fundamental
#328 Re: Potrosnja
Vjerovatno misliš na ovaj 1333 broj. Nije to potrošnja, nego koliko je auto ukupno kilometara prešlo. Desno gdje piše 2.0 je koliko si prešao od zadnjeg restartovanja kilometraže.mali_milojica wrote:potrosnja oko 13 lit na 100 km? Je li ovo gradska,mjesovita ili van grada?
Lolobrigida wrote:Što je lijepa ova centralna tabla, baš dobra kombinacija sportskog i luksuznog štiha. Koji je ovo Audi u pitanju?
peticaB6Redhell wrote:Walter De Silva tip razvaljuje. Jes zajeban nema sta audi ima dizajn. Izgleda da je sestica...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#329 Re: Potrosnja
Mislim na ovaj br iznad 1333,a to je 7,6 km/l,a to dodje oko 13l na 100 km.Mr.Fundamental wrote:Vjerovatno misliš na ovaj 1333 broj. Nije to potrošnja, nego koliko je auto ukupno kilometara prešlo. Desno gdje piše 2.0 je koliko si prešao od zadnjeg restartovanja kilometraže.mali_milojica wrote:potrosnja oko 13 lit na 100 km? Je li ovo gradska,mjesovita ili van grada?
- dottore
#331 Re: Potrosnja
pa pise 7.6 km/litru ... to je 13.2 litara/100 kmWind wrote:Ma o čemu ti to pričaš...
-
Mr.Fundamental
#332 Re: Potrosnja
Da upravu si. Nakon poništavanje kilometraže, kada sam ponovo odrađivao vožnju, nisam stavio da mi mjeri prosječnu potrošnju na 100km, nego koliko se pređe kilometara sa jednom litrommali_milojica wrote:Mislim na ovaj br iznad 1333,a to je 7,6 km/l,a to dodje oko 13l na 100 km.Mr.Fundamental wrote:Vjerovatno misliš na ovaj 1333 broj. Nije to potrošnja, nego koliko je auto ukupno kilometara prešlo. Desno gdje piše 2.0 je koliko si prešao od zadnjeg restartovanja kilometraže.mali_milojica wrote:potrosnja oko 13 lit na 100 km? Je li ovo gradska,mjesovita ili van grada?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#333 Re: Potrosnja
I dobro,je li ovo bila gradska,mjesovita ili van grada?
- Optimist
#334 Re: Potrosnja
Jutros, 02.01. 2013. relacija Sarajevo-Jablanica-Sarajevo, 173 km, prosjecna potrosnja 4,9 l/100km. Neko ce reci nista posebno, ali posto mi je prosjecna brzina kretanja bila 65 km/h i vanjska temperatura od -5 do 0 stepeni sve vrijeme, mislim da je ovo jako dobar rezultat. Uz Ivan i Bradinu se nije stedilo.
Octavia Tour 1.9 TDI 66 KW.
Octavia Tour 1.9 TDI 66 KW.
-
Kiberluskoni
#335 Re: Potrosnja
Da prijavim jedno neugodno iznenađenje po ovom pitanju:
Golf šeste generacije, motor 1.4 benzin, 2009. god sa nekih 80k na satu. Doduše, otežavajuća okolnost mu je puno auto (2 muških i 2 cure sa punim gepekom), do Bos. Broda iz Sarajeva, metodom od čepa do čepa, potrošnja 7.7 litara (po bordu, 6.5). Po gradu, bord komp se nije spuštao ispod 11 litara (nisam mjerio ovom prvom metodom) iako sam se vozio sam uglavnom. Za kraj, autoput, ne preko 140 u prosjeku, po bordu oko 9 litara!!!
Volim VW i tdi motori su mi skroz ok, ali šta su mislili sa ovim 1.4 motorom u ovakvom autu, nije mi jasno?
Golf šeste generacije, motor 1.4 benzin, 2009. god sa nekih 80k na satu. Doduše, otežavajuća okolnost mu je puno auto (2 muških i 2 cure sa punim gepekom), do Bos. Broda iz Sarajeva, metodom od čepa do čepa, potrošnja 7.7 litara (po bordu, 6.5). Po gradu, bord komp se nije spuštao ispod 11 litara (nisam mjerio ovom prvom metodom) iako sam se vozio sam uglavnom. Za kraj, autoput, ne preko 140 u prosjeku, po bordu oko 9 litara!!!
Volim VW i tdi motori su mi skroz ok, ali šta su mislili sa ovim 1.4 motorom u ovakvom autu, nije mi jasno?
-
Mr.Fundamental
#336 Re: Potrosnja
Ova najniža ostvarena potrošnja je bila na otvorenoj cesti, gdje se veći dio linearno vozilo,a ova sa slike je gradska/otvorena, ali vožena malo drugačijim stilom i pod drugačijim okolnostima (gušći saobraćaj, više stani-kreni).mali_milojica wrote:I dobro,je li ovo bila gradska,mjesovita ili van grada?
-
Mr.Fundamental
#337 Re: Potrosnja
Trošio ti je upravo zbog te "otežavajuće okolnosti". Taj motor nije snažan, a bio je opterećen sa 4 putnika i prtljagom, tako da mu za postizanje X brzine i tempa, treba više naprezanja, nego da je neki jači motor pod haubom, a veće naprezanje rezultuje povećanjem potrošnje. Manji motor ne znači i manju potrošnju. U toj situaciji bi jači 1.6 benzinac sigurno manje trošio.Kiberluskoni wrote:Da prijavim jedno neugodno iznenađenje po ovom pitanju:
-
Kiberluskoni
#338 Re: Potrosnja
Ma znam o čemu pričaš, ali Yaris, 1.3 benzin, sa punim gepekom, koferom na zadnjem sjedištu, dvoje odraslih, sa upaljenom klimom (golf je vožen neki dan, znači bez klime), je do B.Broda trošio 4.7 litara. Dakle, ista dionica a potrošnja 65% veća!!! Na autoputu Yaris troši max 7.5 litara pri toj brzini.
Ne tvrdim da je auto loše, samo je taj motor fula u takvom autu (težina/snaga). Nisam htio Jeep-om da idem (put je bio oko 1800 km ukupno), ali ispade da bih još uštedio da sam išao i vozio na plin.
Ne tvrdim da je auto loše, samo je taj motor fula u takvom autu (težina/snaga). Nisam htio Jeep-om da idem (put je bio oko 1800 km ukupno), ali ispade da bih još uštedio da sam išao i vozio na plin.
-
jefferson
#339 Re: Potrosnja
Ali Yaris ima manje kg od Golfa i 1.3ltr je mozda bas mjera za taj auto.Kiberluskoni wrote:Ma znam o čemu pričaš, ali Yaris, 1.3 benzin, sa punim gepekom, koferom na zadnjem sjedištu, dvoje odraslih, sa upaljenom klimom (golf je vožen neki dan, znači bez klime), je do B.Broda trošio 4.7 litara. Dakle, ista dionica a potrošnja 65% veća!!! Na autoputu Yaris troši max 7.5 litara pri toj brzini.
Znaci ti govoris o 1.4 motoru koji ima samo nekih 100ccm vise od tog Toyotinog motora ali zato u startu oko 200-300kg "viska" tezine.
1.3 u yarisu je bolja motorizacija, 1.4 je u Golfu VI prva ponuda, osnovni motor. Koliko znam u Yarosu osnovni motor je 1.0 ili 1.1 (ispravi me ako grijesim).
-
emko1234
#340 Re: Potrosnja
yaris 1.3 100ks.jefferson wrote:Ali Yaris ima manje kg od Golfa i 1.3ltr je mozda bas mjera za taj auto.Kiberluskoni wrote:Ma znam o čemu pričaš, ali Yaris, 1.3 benzin, sa punim gepekom, koferom na zadnjem sjedištu, dvoje odraslih, sa upaljenom klimom (golf je vožen neki dan, znači bez klime), je do B.Broda trošio 4.7 litara. Dakle, ista dionica a potrošnja 65% veća!!! Na autoputu Yaris troši max 7.5 litara pri toj brzini.
Znaci ti govoris o 1.4 motoru koji ima samo nekih 100ccm vise od tog Toyotinog motora ali zato u startu oko 200-300kg "viska" tezine.
1.3 u yarisu je bolja motorizacija, 1.4 je u Golfu VI prva ponuda, osnovni motor. Koliko znam u Yarosu osnovni motor je 1.0 ili 1.1 (ispravi me ako grijesim).
golf 1.4 85ks plus 237kg tezi.
-
jefferson
#341 Re: Potrosnja
Ali bi Golf trebao imati obrtni momnt malo bolji na malo nizim obrtajima (opet, mozda grijesim, ali s obzirom na zapreminu tako bi trebalo biti). To znaci da je motor malo jaci kada je u pitanju vucna snaga, medjutim, 237kg je upravo gdje je problem.emko1234 wrote:yaris 1.3 100ks.jefferson wrote:Ali Yaris ima manje kg od Golfa i 1.3ltr je mozda bas mjera za taj auto.Kiberluskoni wrote:Ma znam o čemu pričaš, ali Yaris, 1.3 benzin, sa punim gepekom, koferom na zadnjem sjedištu, dvoje odraslih, sa upaljenom klimom (golf je vožen neki dan, znači bez klime), je do B.Broda trošio 4.7 litara. Dakle, ista dionica a potrošnja 65% veća!!! Na autoputu Yaris troši max 7.5 litara pri toj brzini.
golf 1.4 85ks plus 237kg tezi.
-
Kiberluskoni
#342 Re: Potrosnja
Ma naravno, sve jasno.
Samo kontam koja je poslovna logika iza takvih pojava? Yaris dolazi sa trocilindričnim 1.0 motorom kao stock. Da li je marketing cilj napraviti entry model sa što nižom cijenom, pa igrati na lažnu ekonomičnost (kupiš Golfa, pošto poto, nema veze kakav je motor), pa je namjerno tako koncipirano da su u suštini optimalna vozila i najskuplja? Siguran sam da je ovo slučaj u PSA grupaciji gdje za najekonomičnije modele faktički ostavljaš dio ušteđenog na gorivu samoj firmi na održavanje FAP filtera (aditiv + filter). Kladio bih se da je neko i o tome razmišljao.
Bilo bi dobro da neko stavi iskreno iskustvo sa ovim koreancima iste klase sa 1.4 motorima (i30 i Ceed), pa da uporedimo. Vozio sam Ria sedana 1.4 do ZG i nazad i potrošnja mu je bila značajno visoka, ali je to opet druga klasa.
Samo kontam koja je poslovna logika iza takvih pojava? Yaris dolazi sa trocilindričnim 1.0 motorom kao stock. Da li je marketing cilj napraviti entry model sa što nižom cijenom, pa igrati na lažnu ekonomičnost (kupiš Golfa, pošto poto, nema veze kakav je motor), pa je namjerno tako koncipirano da su u suštini optimalna vozila i najskuplja? Siguran sam da je ovo slučaj u PSA grupaciji gdje za najekonomičnije modele faktički ostavljaš dio ušteđenog na gorivu samoj firmi na održavanje FAP filtera (aditiv + filter). Kladio bih se da je neko i o tome razmišljao.
Bilo bi dobro da neko stavi iskreno iskustvo sa ovim koreancima iste klase sa 1.4 motorima (i30 i Ceed), pa da uporedimo. Vozio sam Ria sedana 1.4 do ZG i nazad i potrošnja mu je bila značajno visoka, ali je to opet druga klasa.
- Qler
#343 Re: Potrosnja
Upravo je ovo trik. Da ti ponudi auto za samo 14999KM sa PDV-om... to sto je motor neadekvatan, sto od opreme nema ni sajbe skoroKiberluskoni wrote:Ma naravno, sve jasno.
-
jefferson
#344 Re: Potrosnja
Pa jaro auto kompanije ne prodaju auta da bi zadovoljii tvoje potrebe nego da bi zaradili pare.Kiberluskoni wrote:Ma naravno, sve jasno.
Sve je marketing, sve je do toga kako ces prodat svoj proizvod.
-
Mr.Fundamental
#345 Re: Potrosnja
Primjetio sam da u zadnje vrijeme ima dosta rasprava o potrošnjama raznih dizelaša, šta je šuplja šta nije, pa evo od mene jedan dokaz za moje tvrdnje o potrošnjama 1.9 TDI u gradu. Inače je malo viša, ali ekonomičnom vožnjom ide i ispod 6 kad nisu špice (jutarnja i ona u 16 sati). Mada je danas tokom vožnje bila solidna gužva. Ovo je potrošnja današnje vožnje po Sarajevu između 13:30 i 15:00 sati. Pa nek se neko javi i kaže da nije moguće, da vas prebrojimo koliko ima ovih što napamet lupaju cifre
Pozdrav.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
-
preludezalude
#346 Re: Potrosnja
Evo ja ti odmah kazem da nije moguce da je ta voznja - gradska voznja. To mozes mozda nazvati Sarajevska voznja ili sta ja znam koko vec, ali gradska sigurno ne. Onda bi se zakljucilo da ti na otvorenom trosi 3 litra. Smijesno.

-
Mr.Fundamental
#347 Re: Potrosnja
Ja sam pokazao koliko iznosi potrošnja u Sarajevu, a ti je nazovi kako hoćeš: gradska, ruralna, međunarodna, kontinentalna, transokeanska....meni je smiješno kad znaš nešta iz prve ruke, i onda dođe neko i kaže nije moguće, iako nikad u tom autu nije bio. To dovoljno govori o kompetentnosti pojedinaca...ne mislim na tebe, nego generalno. Btw. da ne ispadne da samo može tdi, i da samo ja tvrdim nešto, evo nek ti se javi neki vlasnik renaultovog 1.5 dCi motora i neka kaže kolika mu je transokeanska potrošnja po Sarajevu. Forumaš @chelo mene je na temi o Meganeu ubjeđivao kako mu po gradu nikad ne prelazi 6 litara....
- Warashii
#348 Re: Potrosnja
A od kud znas da te BC ne laze?
Osim toga ovo moze biti i prosjecna potrosnja, koja meni u extra guzvi sada pokazuje 6,6 sto je daleko od realnog jer je bilo i autoputa i magistrale a i gradske i kad se sve iskombinuje mislim da izadje nekih 7,1 ili vise jer BC, odavno znano, i nije najsretnije rjesenja za dokazivanje potrosnje.
Dakle prodjimo se slikanja BC-a i budimo realni, milim ok ako ti velis da ti auto toliko trosi samo ja jednostavno ne zelim da lazem sebe pa da sad tvrdim da mi auto trosi 6 litara a deklarisana mu gradska preko 7.
Osim toga ovo moze biti i prosjecna potrosnja, koja meni u extra guzvi sada pokazuje 6,6 sto je daleko od realnog jer je bilo i autoputa i magistrale a i gradske i kad se sve iskombinuje mislim da izadje nekih 7,1 ili vise jer BC, odavno znano, i nije najsretnije rjesenja za dokazivanje potrosnje.
Dakle prodjimo se slikanja BC-a i budimo realni, milim ok ako ti velis da ti auto toliko trosi samo ja jednostavno ne zelim da lazem sebe pa da sad tvrdim da mi auto trosi 6 litara a deklarisana mu gradska preko 7.
-
Lolobrigida
#349 Re: Potrosnja
Ja sam se jednom vozio u taxi golfu 4 karavan sa tim motorom ruta od aerodroma do poste. Bila.je povelika guzva vozili smo se pola sata mozda vise ne sjecam se i znam da je liku pisala na kraju potrosnja 6.6 litara. Sto znaci kad se pazljivo vozi i da nije guzva moze hladno ispod sestice
-
530i
#350 Re: Potrosnja
Za sat i po gradske vožnje temperatura rashladne tekućine ti je pravo niska.