Jugoslavija 1980-1992

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Sezam

#326 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Sezam »

Evo sad nam savjetuje da ucimo djecu kako je ubica trudne zene - heroj :evil:
seln

#327 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

bokakotorska wrote:
" Its all about hard work and patience, dedication to the hard work which in the end pays off " - Novak Djokovic
Ma naravno, najvazniji the serb svih vremena.

Masa je rodjena 26 Marta 1999 na Savskom Vencu, 3ci dan bombardovanja SRJ, na 300 m od zgrade MUP koja je pogodjena 27 Marta 1999. Njena majka, izbegla iz Knina/Zagreba - provela je sa Max om par dana u podrumu porodilista.
Hiljade djece je rodjeno u bolnicama na koje su granate padale direktno, ne 300 m daleko.
Masa, Max, ima zgodu da zivi u SAD par godina gde je odslusala i lekciju o teroristi Gavrilu Principu uz cudjenje i uz osmeh.
Nema mjesta cudjenju i osmehu. Terorista je terorista, Osama ili Gavrilo, isti qratz.
bokakotorska

#328 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

seln wrote:
bokakotorska wrote:
" Its all about hard work and patience, dedication to the hard work which in the end pays off " - Novak Djokovic
Ma naravno, najvazniji the serb svih vremena.

Najvazniji je rad, uporan rad, strpljivost i posvecenost radu.
To kaze jedan od najvrednijih Jugoslovena nasih dana.

Ako ti smeta njegova narodnost potrazi savet strucnjaka

Masa je rodjena 26 Marta 1999 na Savskom Vencu, 3ci dan bombardovanja SRJ, na 300 m od zgrade MUP koja je pogodjena 27 Marta 1999. Njena majka, izbegla iz Knina/Zagreba - provela je sa Max om par dana u podrumu porodilista.
Hiljade djece je rodjeno u bolnicama na koje su granate padale direktno, ne 300 m daleko.

Upravo tako, previse je ece rodjeno u takvim uslovima i potpuno je besmisleno pord toga jos im svesno unosit sopstvene frustracije i nerealne strahove.
Masa, Max, ima zgodu da zivi u SAD par godina gde je odslusala i lekciju o teroristi Gavrilu Principu uz cudjenje i uz osmeh.
Nema mjesta cudjenju i osmehu. Terorista je terorista, Osama ili Gavrilo, isti qratz.
Da nije bilo Gavrila Pricipa nikada ti dobri moj ne bi Bosnjak bio niti prava na svoj jezik imao. Nije mi jasno sta je to jace od stida pa da se takve nebuloze izjavljuju i jedan Bosanac drugog da proglasava za teroristu sto je ubio okupatorskog prestolonaslednik koju se seta boasnskim glavnim gradom.

Osama je borac druge vrste bio i nije se zrtvovao za Saudijsku Arabiju vec za neku ideju otora Amerima u celom islamskom svetu. Nesto kao nasi Spanski borci - po shvatanju mnogih Muslimana, SAD danas oni ne razlikuju mnogo od Nacisticke Nemacke 41-45, kada je u pitanju odnos SAD prema muslimanskom svetu.

I nisu puno daleko od istine, po mom skromnom misljenju

:D
seln

#329 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

bokakotorska wrote:

On nije Jugoslaven, vec Srbin. To zorno pokazuje dok igra, odmara, jede, pije, brodi na jahti, sere...
I je li tu sentencu smislio sam ili je imao nekoga ko mu je pomagao. Mislim, to je tolika mudrost da je tri voza ne mogu povuci. Zamisli, jebote...
"najvazniji je rad, uporan rad, strpljivost i posvecenost radu".
Genijalno! Dajte coveku Nobelovu bre nagradu.
Iskreno, da li bi Masa tu sentencu napisala da ju je rekao Safet Susic?

Da nije bilo Gavrila Pricipa nikada ti dobri moj ne bi Bosnjak bio niti prava na svoj jezik imao. Nije mi jasno sta je to jace od stida pa da se takve nebuloze izjavljuju i jedan Bosanac drugog da proglasava za teroristu sto je ubio okupatorskog prestolonaslednik koju se seta boasnskim glavnim gradom.
Evo malo istorije po meri ANUS. I malo lazi po meri oca nacije.
Nedobri moj, upravo taj okupator je namjeravao uvesti naziv Bosnjak za sve stanovnike Bosne, ali to nije odgovaralo velikosrpskim planovima po meri Nacertanija. I ko mi je ono odmah po prelasku Drine ukinuo i ime i pravo na jezik?
A Gavrilo je terorista koji je ubio trudnu zenu, pa vi to okrecite kako hocete.
nosara

#330 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

seln wrote: A Gavrilo je terorista koji je ubio trudnu zenu, pa vi to okrecite kako hocete.
Ako si ovako govorio i do prije 25 godina, aferim...! A obojca znamo da nisi... :D

Koji ce kurac trudna zena u vojnoj koloni, koja je, jel' te, legitiman vojni cilj...?

Heroj, Jugosloven u pokusaju, mozda izmanipulisan od odredjenih ulicara preko Drine, ali to ne umanjuje njegovu hrabrost i velicinu cilja kojem je tezio... Decko se zrtvovao za slobodu u zajednistvu... Ideal zbog kojeg su pali i Dovadzija, Djonlic, Dizdarevici i mnogi drugi, da ne nabrajam dalje...

A sad nastavite s dnevnopolitickim prejebavanjima... :roll:
Challenger__

#331 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Challenger__ »

Welcome back, legendo.
seln

#332 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

nosara wrote:
seln wrote: A Gavrilo je terorista koji je ubio trudnu zenu, pa vi to okrecite kako hocete.
Ako si ovako govorio i do prije 25 godina, aferim...! A obojca znamo da nisi... :D

Koji ce kurac trudna zena u vojnoj koloni, koja je, jel' te, legitiman vojni cilj...?

Heroj, Jugosloven u pokusaju, mozda izmanipulisan od odredjenih ulicara preko Drine, ali to ne umanjuje njegovu hrabrost i velicinu cilja kojem je tezio... Decko se zrtvovao za slobodu u zajednistvu... Ideal zbog kojeg su pali i Dovadzija, Djonlic, Dizdarevici i mnogi drugi, da ne nabrajam dalje...

A sad nastavite s dnevnopolitickim prejebavanjima... :roll:
Moze biti da sam tada govorio drugacije, onako kako govori petnaestogodisnjak kad odgovara lekciju iz istorije i koji nikad nije cuo za bilo sta drugo.
Prvo, to nije bila vojna kolona, vec posjeta prijestolonasljednika sa odgovarajucom pratnjom. Niti se evakuisala kasarna, niti su se transportovale "banane".
Drugo, mali tuberan nije bio nikakav heroj, vec Apisova marioneta. A ako je Apis bio Jugoslaven u pokusaju...onda, laku noc, pameti.
Trece, zajednistvo je jedno, a hegemonija nesto drugo. Meni se cini da je kraljevina SHS ipak bila hegemonija.
Minijaturni slovenacki narod je bio drzavotvoran, a dvostruko vise Bosnjaka nisu bili ni fusnota.
Zapravo, jesu...u procesu otimanja zemljista.

P.S. Welcome back.
nosara

#333 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

Bolje vas nasao... :wink:
nosara

#334 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

seln wrote: Prvo, to nije bila vojna kolona, vec posjeta prijestolonasljednika sa odgovarajucom pratnjom. Niti se evakuisala kasarna, niti su se transportovale "banane".
Eh... Baba dosla s "prestolonasljednikom" na manevre... Ciji su oni, nasi...? Kako su dosli, kako su docekani, kako su vladali...?

Nije mi drago sto je Gavrilo pucao u zenu, ali nije ni njemu bilo svejedno, sam je tako rekao...

Ostalo je stvar principa, da li je "okupator mio, koje vjere bio" ili to bas ne treba bit tako...
Challenger__

#335 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Challenger__ »

nosara wrote:
seln wrote: Ostalo je stvar principa, da li je "okupator mio, koje vjere bio" ili to bas ne treba bit tako...
:lol: :lol: :lol:
sinuhe

#336 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sinuhe »

nosara wrote:
seln wrote: Prvo, to nije bila vojna kolona, vec posjeta prijestolonasljednika sa odgovarajucom pratnjom. Niti se evakuisala kasarna, niti su se transportovale "banane".
Eh... Baba dosla s "prestolonasljednikom" na manevre... Ciji su oni, nasi...? Kako su dosli, kako su docekani, kako su vladali...?

Nije mi drago sto je Gavrilo pucao u zenu, ali nije ni njemu bilo svejedno, sam je tako rekao...

Ostalo je stvar principa, da li je "okupator mio, koje vjere bio" ili to bas ne treba bit tako...
Princip je kao Licanin( Grahovo se naseljava tek za A-U) iz kuce vjernih svapskih sluga.

Nesto kao kad Indijac ima nesto protiv Britanaca a u kuci govori engleski i igra kriket.
Challenger__

#337 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Challenger__ »

sinuhe wrote: Grahovo se naseljava tek za A-U)
Netačno. Tu je postojalo naselje još od srednjevjekovne bosanske države, a u okolini Grahova se nalazi "Momčilova kula", kako je narod zove, koja datira iz vremena kralja Tvrtka prvog. Da ne pominnjem da su stanovnici Grahova (koji su po tebi naseljeni "tek za vrijeme AU") bili aktivni učesnici ustanka iz 1875.

Image

Ne pričaj napamet.
sinuhe

#338 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sinuhe »

Kula tu stoji od pamtivijeka a Principi su Licani koji cine i vecinu stanovnistva Grahova.
Challenger__

#339 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Challenger__ »

sinuhe wrote:Kula tu stoji od pamtivijeka a Principi su Licani koji cine i vecinu stanovnistva Grahova.
Naselje datira još od perioda antike, a kula od Tvrka. Grahovo ne da nije naseljavano, nego je, naprotiv, raseljavano.

Lupaš.
sinuhe

#340 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sinuhe »

Nije mjesto kontinuirano naseljeno, ima velikih prekida. Isto vazi i za Drvar.
Challenger__

#341 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Challenger__ »

E moj druže... Ti si na veliko VI sa Bosnom i Hercegovinom.

Adio.
sinuhe

#342 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sinuhe »

Momcilova kula kao krunski dokaz :lol:
bokakotorska

#343 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

seln wrote:
bokakotorska wrote:

On nije Jugoslaven, vec Srbin. To zorno pokazuje dok igra, odmara, jede, pije, brodi na jahti, sere...
I je li tu sentencu smislio sam ili je imao nekoga ko mu je pomagao. Mislim, to je tolika mudrost da je tri voza ne mogu povuci. Zamisli, jebote...
"najvazniji je rad, uporan rad, strpljivost i posvecenost radu".
Genijalno! Dajte coveku Nobelovu bre nagradu.
Iskreno, da li bi Masa tu sentencu napisala da ju je rekao Safet Susic?

Bato pa Safet je bio moj idol, mala je ona za to. I Sead ako se dobro secam.

Opusti se malo Nole je savremen, a izgleda da najvise radi i trudi se zato ga vole ljudi i deca.

Mudrost nije reci, vec je fora uraditi to sve. Vezbati, boriti se, ne odustati posle 1 ili dva poraza.

Tako i mi sa Jugom :D , nema predaje ba :D

Nole jeste Srbin ali koliko ja znam tu nasu narodost, 99,99% su Jugosloveni. Ima tu par Ameba poreklom, jedno 200.000 Crnogoraca i puno turske krvi, vajda smo zato malo poremeceni u razvoju :)

Evo malo istorije po meri ANUS. I malo lazi po meri oca nacije.
Nedobri moj, upravo taj okupator je namjeravao uvesti naziv Bosnjak za sve stanovnike Bosne, ali to nije odgovaralo velikosrpskim planovima po meri Nacertanija. I ko mi je ono odmah po prelasku Drine ukinuo i ime i pravo na jezik?
A Gavrilo je terorista koji je ubio trudnu zenu, pa vi to okrecite kako hocete.
O Gavriliu bese tema i receno je, puno ce vode proteci Drinom dok se rodi novi. Ali hoce,nema brige. Unatoc americanskom obrzovnom programu, koji je vise koncipiran na buducu reakciju javnog njenja ako neko ne daj Boze overi koga viseg zanicnika slobodarskih SAD u poseti kojoj od oslobodzenih zemalja. :D . Za ada je radila samo Iracka cipela, nu videcemo kako ce se stvarirazvijati.
seln

#344 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

nosara wrote:

Nisi nista napisao za one koji su dosli poslije njih. Jesu li oni bili okupatori i je li bilo halal ubijati ih?
bokakotorska

#345 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

Kralja Aleksandra ubise Ustase,

a drug Stari se spasao i upokojio 1980te.

Na vreme.

:D
nosara

#346 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

seln wrote:
nosara wrote:

Nisi nista napisao za one koji su dosli poslije njih. Jesu li oni bili okupatori i je li bilo halal ubijati ih?
Ne znam na koga mislis... Ovdje je svaki agresor dobio, manje-vise, sta je zasluzio...

Kakvo je kad bilo rukovodstvo, takav je i otpor pruzen...
El_comadante

#347 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by El_comadante »

poznanik wrote:
Gojeni H wrote:...Ovaj internet je donio i barem jednu dobru stvar, a to je skoro neogranicena mogucnost pristupa informacijama.
Vidis, u Bosni se kada sam bio klinjo nije smjelo pricati o pokoljima u Foci, Visegradu, Sandzaku za vrijeme 2 svj. rata.
Sada su informacije svima dostupne...

Desetine napisanih knjiga o ovom pokolju, a ti nisi smio pričati... :-) Smanji malo., svega ti :(
knjige o zločinima u Višegradu, Foći i drugim mjestima istočne Bosne pisanse koju godinu pred rad. dakle od 87 pa na ovamo. a nije se smjelo pisati 50ih ili 60ih godina. a onda nigdje nije bilo spomen obilježija da je tu poginlu toliko i toliko Bošnjaka a nek je poginulo 10 srba odmah je bilo spomen obilježje.
Banksy

#348 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Banksy »

The rumour that at the time of her assassination in 1914, Sophie (46) was pregnant with her fifth child, is not true. After the birth of her stillborn son in 1908, doctors advised her not to become pregnant again.
...
Bodkin

#349 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Bodkin »

Banksy wrote:
The rumour that at the time of her assassination in 1914, Sophie (46) was pregnant with her fifth child, is not true. After the birth of her stillborn son in 1908, doctors advised her not to become pregnant again.
...
glasina ili ne, da li je gavro terorista ili ne, ne odlucuju ni cinjenice ni zdrav razum nego dnevna politika.

kad su pobunjenici u libiji podavili sve gadafije sinove sa pratnjom i samog gadafija to je bilo ok. ali da je francuska okupirala libiju i da su tada sarkoziju i karli bombu pod auto stavili to bi bio terorizam? dnevnopoliticko prepucavanje, nista vise
radostan dan

#350 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by radostan dan »

tačno.

samo bih još dodao, nije samo dnevna politika podložna promjenama.
sistem vrijednosti, etike i morala se mijenja zajedno sa ljudima. ono što je nekada bilo prihvatljivo, danas ne mora biti (ili može, u primjerima koje navodi bodkin).

druga stvar koju bih pomenuo u ovoj raspravi da li je princip bio ovo ili ono...ako iskreno vjerujemo da smo u pravu po pitanju naših tvrdnji, onda moramo biti dosljedni u svim prilikama ili pravcima, zar ne? ne možemo selektivno uzimati iz istorije samo one komadiće koji nam ili koji nam trenutno odgovaraju.

da povučemo jednu paralelu -
ljudi koji su pobili, posjekli i polili krečom romanove (car, carica i petoro djece), na čelu sa lenjinom - teroristi ili revolucionari, rodoljubi, nazovite kako hoćete?
Locked