Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
memić memo

#326 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by memić memo »

TurioSamGa wrote:zasto mi ne izdaju fiskalni racun kad placam npr. racune u posti, elektrodistribuciji, viku ...
Znaš li zašto ti drugi izdaju fiskalne račune?
kakaljin

#327 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

memić memo wrote:
TurioSamGa wrote:zasto mi ne izdaju fiskalni racun kad placam npr. racune u posti, elektrodistribuciji, viku ...
drugi moraju izdavati racune da bi mogli od malih naplatiti porez, dok od drzavnih firmi ne mogu jer su se osigurale sa zakonom da budu izuzete iz fiskalizacije. Kao sto su advokati i notari bez fiskalni kasa iako zaradjuju i obrcu najvise novca u BiH
mayab

#328 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mayab »

Evo gledam na hrvatskim TV kanalima, od prije tri dana pocela i kod njih fiskalizacija, naravno prvo u ugostiteljstvu, kako to samo lijepo zvuci , kao da ce sada biti rijeseni svi moguci finansijski problemi drzave (i gradjana), ma ljepota jedna, med i mlijeko :lol: -slusam ja to i kontam, sta vam sve to vrijedi ako se racuni ne izdaju, kad vidim situaciju kod nas!
Dakle, sad im je sve do inspekcije, i gradjana, naravno! :D
juzna_strana

#329 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by juzna_strana »

mayab wrote:Evo gledam na hrvatskim TV kanalima, od prije tri dana pocela i kod njih fiskalizacija, naravno prvo u ugostiteljstvu, kako to samo lijepo zvuci , kao da ce sada biti rijeseni svi moguci finansijski problemi drzave (i gradjana), ma ljepota jedna, med i mlijeko :lol: -slusam ja to i kontam, sta vam sve to vrijedi ako se racuni ne izdaju, kad vidim situaciju kod nas!
Dakle, sad im je sve do inspekcije, i gradjana, naravno! :D
Bravo,to je poenta !
90% lokala u BiH ne izdaje racune za SVU prodanu robu/uslugu.
Za razliku od nasih lihvara Hrvati su korektnije odradili fiskalizaciju,tamo je ona kostala cca 200kn jer
privrednici nisu morali kupovati nove kase.
Sorry za off topic
kokuz_sa

#330 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kokuz_sa »

u par trafika sam nasao da proodaju cigarete "kucna izvedba"
ono neko kupio duhana pa napravi 20 cigareta..omota papirom nekim i prodaje po 2KM..nit markice nit ukojeg djavla..kamol racuna

jos nalijepljeno na trafiku
imamo cigarete 2KM
_Reds_

#331 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by _Reds_ »

memić memo wrote:
Zato sto na svakom tom racunu, vec imas odvojen PDV.

U biti tu nema, kradje ne brini se.
kakaljin

#332 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

_Reds_ wrote:
memić memo wrote:
Zato sto na svakom tom racunu, vec imas odvojen PDV.

U biti tu nema, kradje ne brini se.
i na starim racunima ima pdv kada si kupovao u prodavnicama, pa se morala uvesti fiskalna kasa
_Reds_

#333 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by _Reds_ »

kakaljin wrote:
i na starim racunima ima pdv kada si kupovao u prodavnicama, pa se morala uvesti fiskalna kasa
Imas tamo u zakonu jasno, koji su sketori oslobodjeni fiskalizacije, jer nije bilo potrebe za tim, kad postoje jednako kvalitetne, ako ne i bolje metode za kontrolu PDV-a tih poreznih obaveznika, zato nije bilo potrebe za fiskalizacijom istih.

I na kraju, utaji PDV-a trenutno vrse upravo ovi koju su obavezni da budu u tom sistemu. Ne brini se nece EPBIH ili BHT utajiti porez.
kakaljin

#334 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

_Reds_ wrote:
kakaljin wrote:
Imas tamo u zakonu jasno, koji su sketori oslobodjeni fiskalizacije, jer nije bilo potrebe za tim, kad postoje jednako kvalitetne, ako ne i bolje metode za kontrolu PDV-a tih poreznih obaveznika, zato nije bilo potrebe za fiskalizacijom istih.

I na kraju, utaji PDV-a trenutno vrse upravo ovi koju su obavezni da budu u tom sistemu. Ne brini se nece EPBIH ili BHT utajiti porez.
Pa normalno da u zakonu imas kada su ga pravili po sebi taj zakon

Sva sreca od kako je uvedena fiskalizacija svima nam je drasticno bolje, veca zaposlenost, vece penzije itd
Hemera

#335 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Hemera »

ja koliko vidim smo j ebolje onima koji su utajivaci poreza i prosipaju svoju megalomaniju i prave od svojih radnika roblje,i dosadan si sa tom svojom istom konstatacijom na svaki post ovdje sa kojom opravdavas ovakav kriminal
kakaljin

#336 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

Hemera wrote:ja koliko vidim smo j ebolje onima koji su utajivaci poreza i prosipaju svoju megalomaniju i prave od svojih radnika roblje,i dosadan si sa tom svojom istom konstatacijom na svaki post ovdje sa kojom opravdavas ovakav kriminal
nigdje ja nisam opravdavao kriminal, vec govorim ono sta je receno radi cega se uvodi fiskalizacija, da se smanji siva ekonomija da ce se time povecati radna mjesta, penzije, plate i ostalo sto bi bilo od koristi normalnim gradjanima BiH,

ali ovdje su se firme otvarale namjenski da prodaju fiskalne kase i sada se te firme gase i proglasavaju stecaj, zar nije to veci kriminal.

Ja bi najsretniji bio da se stane u kraj svom ovome kriminalu u BiH, ali pogledaj sto imamo ogromnu drzavnu administraciju koja nije potrebna i o kojoj stranici i normalni gradjani stalno govore da je preglomazna. Ta administracija najvise novca odnese iz budjeta na svoje plate, a slabo sta pridonosi

Zasto se ne prepisu sitemi kao sto su u EU ili u Americi, i da imas beneficije ako zaposljavas nove radnike, ako siris biznis ili poticaj za otvaranje fabrika gdje bi zaposlilo silno ovo nezaposleno stanovnistvo.

Svdugje u svijetu su zasticeni oni koji pune budjet jedino kod nas su najvise na tapeti i najvise se uprire prstom u male privrednike koji vecinom i pune budjet jer nema mnogo fabrika da pune budjet.
dragan.s

#337 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by dragan.s »

kakaljin wrote:Zasto se niko ne zapita zasto notari i advokati nemaju fiskalne kase, a zaradjuju najvise novca u BiH
U RS notari imaju fiskalne kase. I to su morali uzeti skuplju varijantu (veleprodajne od 2200 KM). Advokati imaju jak lobi i zato ih nema u fiskalizaciji ni u RS ni u FBiH
juzna_strana wrote:...
Za razliku od nasih lihvara Hrvati su korektnije odradili fiskalizaciju,tamo je ona kostala cca 200kn jer
privrednici nisu morali kupovati nove kase.
Sorry za off topic
Baš bih volio vidjeti tog hrvatskog privrednika koga je fiskalizacija koštala 200 Kn (cca 50KM). Da bi ste bili fiskalizovani u RH potrebno je da imate:
1 - kupljen certifikat za komunikaciju sa PU (plaća se godišnje)
2 - stalni pristup Internet-u
3 - računar i printer (ne mora POS, ali za veći obim rada je praktičniji, a skuplji u startu)
4 - POS softver koji mora biti prilagođen Zakonu o fiskalizaciji u RH, tj. da prije izdavanja računa kontaktira server PU i pokupi od njega JIR (jedinstveni identifikator računa) i isti odštampa na računu

E sad, ako ste ranije imali stavke 2,3 i 4 onda je bilo dovoljno da kupite stavku 1, a da doplatite izmjenu stavke 4. I možda (ali samo možda) bi vas koštalo ispod 100 KM (400 Kn). Ukoliko ništa od ovoga nemate onda vas fiskalizacija prilično košta. Jer ne možete kao u BiH da kupite kasu (sad ima i polovnih) za 400-500 KM i da završite sve što vam treba za fiskalizaciju. Posebna su priča mali lokali gdje ljudi i nemaju mjesta da smjeste svu skalameriju.
mayab

#338 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mayab »

Sta mislite ima li smisla da se prijave inspekciji neki ugostiteljski objekti koji okrecu nenormalno visok promet, a ni traga od fiskalnog ili bilo kakvog racuna???
Onako, ko covjek mogu da podrzim lokalni granap koji jedva prezivi i ne izdaje ti fiskalni racun, ali kad vidim mesnice i restorane Mujanić, ili jednog Zmaja, koji "razvaljuju" sa poslom, a od racuna ni traga, stvarno me dusa zaboli... :bih:
starii

#339 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by starii »

mayab wrote:Sta mislite ima li smisla da se prijave inspekciji neki ugostiteljski objekti koji okrecu nenormalno visok promet, a ni traga od fiskalnog ili bilo kakvog racuna???
Onako, ko covjek mogu da podrzim lokalni granap koji jedva prezivi i ne izdaje ti fiskalni racun, ali kad vidim mesnice i restorane Mujanić, ili jednog Zmaja, koji "razvaljuju" sa poslom, a od racuna ni traga, stvarno me dusa zaboli... :bih:
daj mi broj na koji se prijavlju i vrlo rado cu prijaviti Zmaj i butik Badem... :-D
talić

#340 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by talić »

Jutros uđem u jednu mesnicu u Zenici i tako,.....ljubazni, čistoća solidna, sve izloženo izgleda svježe.
Kupim, platim, žena isprinta neki račun, stavi u kesu sa mesom. Iznenađen da dobih račun.
Kod kuće gledam račun,..... nema naziva firme, nema datuma, cijene izražene u DM/kg i naravno nema obračunatog PDV-a. :lol:
Joker88

#341 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Joker88 »

talić wrote: cijene izražene u DM/kg i naravno nema obračunatog PDV-a. :lol:
:lol: :lol:
azdralovic

#342 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by azdralovic »

Joker88 wrote:
talić wrote: cijene izražene u DM/kg i naravno nema obračunatog PDV-a. :lol:
:lol: :lol:
ne znam sta se cudis, PDV sistem je uveden kod nas poslije DM :lol:
dzungla

#343 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by dzungla »

u badem butiku nikad nisam dobila racun . valjda on misli da za njega fiskalizacija ne vazi .i kao sto je neko ranije napisao dusa me boli kad ovakvi ne prijavljuju porez jer razvaljuju od posla , a inspekcije obilaze male granape koji jedva sastavljaju kraj s krajem
MaxPayne

#344 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by MaxPayne »

mayab wrote:Sta mislite ima li smisla da se prijave inspekciji neki ugostiteljski objekti koji okrecu nenormalno visok promet, a ni traga od fiskalnog ili bilo kakvog racuna???
ja sam prijavljivao putem email forme,nikad odgovora a ti isti objekti nastavljaju po starom
hopi

#345 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by hopi »

za čudo neki dan dobih uredan fisk račun u piceriji u2 tu sam prije očekivao da bi ti dali bubreg nego račun
ostali ugostiteljski objekti manje više isto nema napretka
kakaljin

#346 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

Ja sam danas u firmi dobio racun od elektroprivrede i na onaj normalni racun dobio i fiskalni racun na taj iznos racuna.

Znaci da i drzavne firme moraju izdavati fiskalne racuna.
Mate Simmons

#347 Re: AW: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Mate Simmons »

Kupovao Adipex,nisam dobio račun.

To je kod zgaženog opuška odmah lijevo,blizu hamine keksare
thebozz

#348 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by thebozz »

Kao prvo, porezna ne radi ništa, jer kako drugacije mozete objasniti da kafici, objekti radnje od 50 do 100 kvadrata , kucaju na dan 17,20 ,25 km. A imaju 3 radnika, kome rade za šta rade, znaci nema logike, to se sve jednostavno vidi. Ali inspektore boli neka stvar oni uzmi sebi 100 ili 200 km, a državu ko jebe. Ili pocnu malo naplacivati kada ih istjeraju na ulice da rade, kao neke akcije.
Edin H.

#349 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Edin H. »

Kupio priglavke kod one nane blizu Ekonomije, ne da ne izdaje racun, nego nema ni fiskalne kase :shock:
Joker88

#350 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Joker88 »

jesu li bar tople
Post Reply