Licenciranje softvera, inspekcija...
Moderator: Benq
- drugtito2011
#326 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Nesto se uradilo jecer i danas, pa mozda nekom i pomogne.
Dva PC-ija sa dvije OEM licence XP, dobijene kad su kupljeni. Elem, na masinama su bile instalirane WIn 7, u skladu sa trendovima, pa se morao vratiti na staro. Instaliraom i aktiviriao bez problema, i to je jedini software koji je placen. Nakon toga instalacija: OpenOffice 3.3, Thunderbird, Firefox, Chrome, PIcasa, 7zip, Winamp, K-lite Codec, Adobe reader. Jedino je NOD32 SS bez licence, ali za to vrijedi platiti 70KM.
Sve radi odlicno i za sada nema problema.
Dva PC-ija sa dvije OEM licence XP, dobijene kad su kupljeni. Elem, na masinama su bile instalirane WIn 7, u skladu sa trendovima, pa se morao vratiti na staro. Instaliraom i aktiviriao bez problema, i to je jedini software koji je placen. Nakon toga instalacija: OpenOffice 3.3, Thunderbird, Firefox, Chrome, PIcasa, 7zip, Winamp, K-lite Codec, Adobe reader. Jedino je NOD32 SS bez licence, ali za to vrijedi platiti 70KM.
-
bakirj
#327 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
OBAVEZNO uninstall NOD-a i instaliraj AVG antivirus (free) jer ti i ZA TAJ DIO SAMO MOGU KAZNITI što je jedan od ciljeva.drugtito2011 wrote:Nesto se uradilo jecer i danas, pa mozda nekom i pomogne.
Informacija: ja sam jučer sve računare (desetak) formatirao (hard format) i instalirao linux ubuntu (sa dodacima za korisnike koji će im omogućiti isto)...Open Office i ostale free programe tako da nemam nelegalan software.
Ako šta zatreba preko VNC Server spojim se na kućni (preko neta) i odradim sve na svom kompjuteru kod kuce kod kojeg je sve (ne)LEGALO
U mom mjestu su već dali kazne (neznam iznose ali par desetaka hiljada KM) za zdravstv. institucije, par većih firmi.
Vjerujem da neće stati, nego u drugom krugu idu i sitna buranija tj: prodavnice/trgovine i slične radnje...
Kada smo već kod toga KONZUM u BiH je pod linuxom ima kase tako da ih je za*ebao...ni marke ne daju...
Ako hoćete računovdstveni program najbolji je besplatan SPA-ERP zanosvan na LINUX + JAVA + FIREBIRDSQL više na http://www.rest-art.hr/ERP/ ... naravno, ima to svoje prednosti i mane ali za male firme je to odlicno (i radi već par godina)...ovako za svako otvaranje godine 100 ka em čića samo što ti "klikne" u windowsu a i za njega moraš dati i tako unedogled sa "održavanjem" koje košta...
Vjerujem da će tržišna dostići iznos od 20-tak miliona za ovaj mjesec dana... jednostavno je..
APARAT BIH DEJTONSKA DRŽAVA JE PREVIŠE SKUP
- PREKO 250 MINISTARSTAVA (i sva svita koja ide uz to koja samo troši a nefunkcionalna)
- 4 nivoa VLASTI (BiH,FBiH,RS, DC Brčko) + RAZNE BIH AGENCIJE + BIH INSTITUCIJE od kojih FAJDE IMA SAMO AKO IH NEMA jer mnoge od njih opis posla je "ništa" npr: agencija protiv korupcije već cc 2 godine prima pare tj: ljudi a nemogu početi raditi jer nemaju "radni okvir"...
- DUGOGODIŠNJI HAOS I SVAKE GODINE 150% GUBITAK I TONJENJE SVE DUBLJE...
kad sve sve sabere i uzme.. reći ću ja da je ova DEJTONSKA KREPALA SAMA OD SEBE a ako Bog da, da poslije ovoga dođe SAMO JEDNA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA, SA JEDNOM VLADOM, JEDNIM PREDSJEDIKOM I PO MOGUĆNOSTI DVIJE STRANKE (sve su to ista *ovna samo drugo pakovanje narodu, čast izuzetcima)
Pozitivni rezultat dijela AKCIJE: počinje doba linux-a (ako imalo pameti ima ko koristi računare) a jedno teže doba micro-soft-a.
PS: kaže žena Billu prlikom prve bračne noći: "sad tek shvatam zašto si nadio ime Micro (mali) soft (nježan-opušten)
- daors
#328 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Koristite LibreOffice. Oracle je kupio OpenOffice i moguce je da u buducnosti postane komercijalandrugtito2011 wrote:Nesto se uradilo jecer i danas, pa mozda nekom i pomogne.
Ako je ovaj pobrojani software jedino sto koristite mozete komotno preci na Linux s tim da biste ustedjeli na licencama za NOD.
@cappy_tempo
CAD alate nisam koristio, ali koliko vidim postoje alternative za AutoCAD. Sad je pitanje koliko su kvalitetne ...
- drugtito2011
#329 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Hvala za savjete. Presao bih na Linux, ali imam kocnicu jer neki od softwera koje moram korisititi rade samo pod Win (tako mi je receno).
U svakom slucaju, zelio bih pohvaliti sve one koji su svojim postovima pomogli da se razjasni puno stvari i pomogne u rjesavanju najnovijih nameta koje je nasa vlada smislila.
U svakom slucaju, zelio bih pohvaliti sve one koji su svojim postovima pomogli da se razjasni puno stvari i pomogne u rjesavanju najnovijih nameta koje je nasa vlada smislila.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#330 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Jedno pitanje u vezi XP, Pro ili Home verzija i koji jezik je instalacioni DVD/CD.drugtito2011 wrote:Nesto se uradilo jecer i danas, pa mozda nekom i pomogne.
- tataćusak
#331 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Od prije dva dana ponosni korisnik linuxa ubuntu
. Snimio prvi na koji sam naišao a vidim i da ih ima sličnijih windowsu (za starije korisnike).
Niko na temi još nije odgovorio možemo li instalirati ove fiskalne kase na linux? I frcera sve dobro libreoffice prepoznaje sve dokumente iz MS. Gdje je inspekcija bila u Sarajevu zna li iko?
Niko na temi još nije odgovorio možemo li instalirati ove fiskalne kase na linux? I frcera sve dobro libreoffice prepoznaje sve dokumente iz MS. Gdje je inspekcija bila u Sarajevu zna li iko?
- nellington
#332 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Koji je softver u pitanju, da pomognemo ako slučajno znamo alternativu?drugtito2011 wrote:Hvala za savjete. Presao bih na Linux, ali imam kocnicu jer neki od softwera koje moram korisititi rade samo pod Win (tako mi je receno).
- topcam
#333 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
CAD nije CAD, ali ima i "besplatnih" verzija za LInux
pojedine verzije nisu besplatne, ipak su znatno jeftinije od autocad.
LinuxCAD
http://www.linuxcad.com/
hoce nekako da zaradi 99 $. (sumnjiv nacin placanja)
http://www.ribbonsoft.com/index.html
Free, samo 2D, moze i .DWG (inace cijene do par stotina $)
Open CASCADE Technology, 3D modeling & numerical simulation
Lizenz: Open Source
http://www.opencascade.org/
VariCad 8.2
slicno autocadu , (idealno za masince)
http://download.cnet.com/VariCAD/3000-2 ... 32830.html
Eh sad, koliko brzo neko ko ne zeli investirati u svoj rad moze preci na besplatnu
ili jeftiniju alternativu to je vec pitanje, pogotovo da li program uopste odgovara.
pojedine verzije nisu besplatne, ipak su znatno jeftinije od autocad.
LinuxCAD
http://www.linuxcad.com/
hoce nekako da zaradi 99 $. (sumnjiv nacin placanja)
http://www.ribbonsoft.com/index.html
Free, samo 2D, moze i .DWG (inace cijene do par stotina $)
Open CASCADE Technology, 3D modeling & numerical simulation
Lizenz: Open Source
http://www.opencascade.org/
VariCad 8.2
slicno autocadu , (idealno za masince)
http://download.cnet.com/VariCAD/3000-2 ... 32830.html
Eh sad, koliko brzo neko ko ne zeli investirati u svoj rad moze preci na besplatnu
ili jeftiniju alternativu to je vec pitanje, pogotovo da li program uopste odgovara.
- cappy_tempo
#334 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
ja cu gledati linux da udarim pa da pokusam naci neku verziju autocada,office pa da vidim kako ce sve raditi. hvala (izgubio sam glavu pa ne mogu imena da sjetim) sto su preporucili autocad verzije. moram nesta izmajmunisati pa ako budem morao ista kupovati da sto jeftinije prodjem 
-
Bušman
#335 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
http://librecad.org/cms/home.htmlcappy_tempo wrote:ja cu gledati linux da udarim pa da pokusam naci neku verziju autocada,office pa da vidim kako ce sve raditi. hvala (izgubio sam glavu pa ne mogu imena da sjetim) sto su preporucili autocad verzije. moram nesta izmajmunisati pa ako budem morao ista kupovati da sto jeftinije prodjem
http://sourceforge.net/projects/free-cad/
Nisu mocni kao AutoCAD, ali i vise nego dobro obavljaju posao jednog solidnog CAD alata.
- cappy_tempo
#336 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
ja autocad koristim za crtanje elektricnih jednopolnih sema,sema vezivanja,crtanje elektricnih ormara(izgled) i nista komplikovano nije tipa da crtam 3D folovi. imam ja orginal programe od legranda,eti-a i schneidera ali kakve fajde kad 95% firmi sa kojim radimo koristi samo autocad 
- volta dzontra
#337 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Uz malo truda i navikavanja na open office i libre office za obični uredski rad ne treba više. Odlična ušteda.
Sad ako neko čuda radi u accesu i excelu nek se potrudi ili plati.
Kad uzmeš u obzir cijene MS licenci stvarno je glupo uredsko računalo licencirati
Sad ako neko čuda radi u accesu i excelu nek se potrudi ili plati.
Kad uzmeš u obzir cijene MS licenci stvarno je glupo uredsko računalo licencirati
-
tcz
#338 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
kako provjeriti validnost operativnog sistema i kako unjeti validan kljuc sa naljepnice?
- topcam
#339 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Koji OS?tcz wrote:kako provjeriti validnost operativnog sistema i kako unjeti validan kljuc sa naljepnice?
pocni citati temu od ovog posta koji je napisao @dambh
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p7181588
Vezano uz text iz gore navedenog linka
Download starta odmah (ovo sto je napisao je proces samo za XP)
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId= ... lcid=0x409
-
AdnanSA
#340 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Zna li se po kojem zakonu inspekcija djeluje.
Ima li koji link??
Ima li koji link??
- poznanik
#341 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
AdnanSA wrote:Zna li se po kojem zakonu inspekcija djeluje. Ima li koji link??
Čitajte malo temu na kojoj učestvujete, uskačete sa pitanjima poput padobranaca
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=300
- Kinaski
#342 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Hoce li poceti dolaziti i po kucama ?
- volta dzontra
#343 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Mogu doći..187 wrote:Hoce li poceti dolaziti i po kucama ?
- cappy_tempo
#344 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
http://www.3ds.com/products/draftsight/overview/
besplatan,a radi kao autocad i cak izgleda kao autocad. sad probao i otvorio beze nesto sto sam u autocadu crtao i bez problema otvorio,crtao i tako dalje
.
besplatan,a radi kao autocad i cak izgleda kao autocad. sad probao i otvorio beze nesto sto sam u autocadu crtao i bez problema otvorio,crtao i tako dalje
- zijad_e
#345 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
http://www.hcp.rs/?page_id=1486
Nasao sam drivere za linux od HCP-kasa. Jos malo da isprobam programe i sve ce raditi u Linuxu. Kad sve isprobam i bude uredu pa koga bude zanimalo ostavit cu kontakt telefon svima zainteresiranim da im instaliram naj-jeftiniji program za sva proizvodna i usluzna preduzeca.
Nasao sam drivere za linux od HCP-kasa. Jos malo da isprobam programe i sve ce raditi u Linuxu. Kad sve isprobam i bude uredu pa koga bude zanimalo ostavit cu kontakt telefon svima zainteresiranim da im instaliram naj-jeftiniji program za sva proizvodna i usluzna preduzeca.
- atko
#346 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
fino je vidjeti kako sad vijuge rade punom parom i kako s e odjednom iznalaze alternativna rjesenja
svaka mozdana aktivnost je napredak ...
svaka mozdana aktivnost je napredak ...
- chuchumbamayumbe
#347 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
A ja pitam - šta je to "jedan kompjuter" i šta znači da se ne može prenositi?!nedims wrote:Za većinu Microsoftovih licenci(ovo važi i za OS-ve,osim OEM licenci) vrijedi pravilo - Jedna licenca ne može biti instalirana na dvije confe u isto vrijeme!!Obično možeš deinstalirati sa jedne confe i instalirati na novu. (za Microsoft Office, pravilo je drugačije).
Microsoft operativni sustavi imaju jednostavno pravilo: jedna licenca, jedna confa. To znači,ako si kupio jednu licencu, možeš instalirati operacijski sustav na jednoj confi. Dakle istu licencu ne bi smio u isto vrijeme imati instaliranu i na drugoj confi..
Međutim postiji i jedna iznimka od pravila"one licence/one computer".. Sa predstavljanjem Windows 7, Microsoft je napravio opciju pod nazivom "Windows 7 Home Premium Upgrade Family Pack". Ovaj Family Pack uključuje 3-user licence za operacijski sustav. Ovo je prvi put u povijesti Microsofta da su otvorili takvu mogućnost. Treba napomenuti da ovo vrijedi samo za verziju Home Premium!!
Ja imao OEM Vistu na kompjuteru (Sony Vaio), kupio drugu konfiguraciju, izvadio HDD iz starog i ubacio u novi kompjuter! Sve šljaka.
I šta sada, to protivzakonito?!
- topcam
#348 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Jest, ali ako imas ovakvu (i odgovarajucu) naljepnicu pa i nju prebacis na novi kompjuter nije.chuchumbamayumbe wrote:A ja pitam - šta je to "jedan kompjuter" i šta znači da se ne može prenositi?!nedims wrote:Za većinu Microsoftovih licenci(ovo važi i za OS-ve,osim OEM licenci) vrijedi pravilo - Jedna licenca ne može biti instalirana na dvije confe u isto vrijeme!!Obično možeš deinstalirati sa jedne confe i instalirati na novu. (za Microsoft Office, pravilo je drugačije).
Microsoft operativni sustavi imaju jednostavno pravilo: jedna licenca, jedna confa. To znači,ako si kupio jednu licencu, možeš instalirati operacijski sustav na jednoj confi. Dakle istu licencu ne bi smio u isto vrijeme imati instaliranu i na drugoj confi..
Međutim postiji i jedna iznimka od pravila"one licence/one computer".. Sa predstavljanjem Windows 7, Microsoft je napravio opciju pod nazivom "Windows 7 Home Premium Upgrade Family Pack". Ovaj Family Pack uključuje 3-user licence za operacijski sustav. Ovo je prvi put u povijesti Microsofta da su otvorili takvu mogućnost. Treba napomenuti da ovo vrijedi samo za verziju Home Premium!!
Ja imao OEM Vistu na kompjuteru (Sony Vaio), kupio drugu konfiguraciju, izvadio HDD iz starog i ubacio u novi kompjuter! Sve šljaka.
I šta sada, to protivzakonito?!

Samo pazi da je ne "uhelacis" kad budes skidao. (vidi moje na sta lice)
- atko
#349 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
plati jednu licencu i koristi jednu kopiju u jednom monetu ... ostale nijanse ti niko nece gledati 
i MS ima razne ponude za razlicite konzumente ... nije sve samo jedan user i jedna licenca i to gledao iz ugla bosanskog korisnika ...
i MS ima razne ponude za razlicite konzumente ... nije sve samo jedan user i jedna licenca i to gledao iz ugla bosanskog korisnika ...
- mayab
#350 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ako imam regularnu licencu za Vista OS, smijem li umjesto te šugave Viste bez posljedica imati XP na toj masini koji je "divljak"???