Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
jedan_dobar_dan

#326 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jedan_dobar_dan »

pilica wrote:
Pusti vodu! wrote:pitanje za sve koji su u ratu bili na Grbavici...
ko je bio smjesten u onim kucama gdje se sad prodaju pilici kod trolejbuske stanice. tamo je par kuca, prodaja keramike, "akumulator" i sl.
ko je bio smjesten u objektu gdje sada opravka motora, preko puta tih kuca.
Jedna od tih kuća, ona u kojoj je sad Vailant, bila je skladište neke firme. Tamo je bilo brdo Banini keksa, deterdženta i ko zna čega još. Kad su se četnici namirili, onda su puštali i nas da kupimo koliko ko može. Oni su lješkarili ispred. Čini mi se da su tad već spustili jedan tenk pored šljivika. Ovo je bilo početkom maja, mislim.Tek sad vidim koliko mi je sjećanje izblijedilo. Jedan tenk je bio između one dvije zgrade bivših đačkih domova, sad turskog koledža. Nikad neću zaboraviti kad sam ušla u kuhinju da nešto uzmem i vidjela prave četnike sa kokardama na šubarama, redenicima preko oba ramena, puškama. Tad sam počela spremati stvari u panici samo da idem otamo, ali ne odoh. Među tim četama je bio Denis Petrović, znala sam ga iz grada. Svaki dan mu je neka djevojka po imenu Sanja nešto donosila. Znam da smo se svi bojali te strane okrenute prema Vracima, a najebali smo s druge strane, u noći 1-2 maj. Tad su pale tri granate na parking ispred, to je bila scena iz filmova, vatra, staklo, geleri, vriska. Od tog dana smo bili u podrumima, u stanove smo išli samo ako je baš bilo neophodno i koristili one na nižim spratovima. Uglavnom je komšiluk još uvijek bio tu. Jedno veče je došla patrola u našu zgradu, kao neko puca iz nekog stana pa će oni da pretraže. Mislim da se nikad u životu nisam tako prepala da će me odvesti, ali odoše. Tad još nije bilo deklarisanih četnika u zgradi, svi smo nekako bili "zajedno". Moj tata je glumio petokolonaša i dojavljivao svom prijatelju (jednom od čivija u glavnom štabu) gdje su minobaciači, gdje tenkovi, a ovaj mu je rekao ne sekiraj se, ne idi nikuda, ne mogu vam ništa, to mi nikad nećemo predati. I on ga posluša. Mene je srećom poslao u drugi dio grada, ali oni su ostali. Zadnji put sam ih čula mislim za Kurban Bajram. Poslije toga nikakve informacije. Uspjeli su se izvući krajem avgusta. Moja mama je u haustoru bila nešto poput tvoje O'zone, puška u leđa i otvaraj stan po stan. Ona o tome ne voli da priča. Kad se konačno trebalo vratiti i dok se stan renovirao nikad nije došla da vidi, sa suzama u očima je došla sa zadnjom turom stvari, prilikom preseljenja. Mislim da joj ni danas nije prijatno. tata je opet drugi tip, on je pričao kako i šta je bilo, a evo sad nešto kontam da ni moja braća nisu pričala o tome. Znam da su spominjali jednog Dragana, koji im je pomagao, donosio im ono što nisu mogli nabaviti.
Ti upita za kuće, a ja ti ništa ne rekoh konretno, nego opletoh svoju priču ;-)
na onom tenku kod sljivika je pisalo vojo...
a kada su pale te prve granate, imam slike kako je izgledao park ujutro nakon toga,
( neki stojadin ili jugo, moram pogledati, bio je raskomadan, direktan pogodak)
bila je u zutoj zgradi kod trolejbuske ranjena i jedna zena,
srecom prezivjela je.

sto se tenka kod sljivika tice, sjecam se kako sam gledala ljude kako odnose
stvari iz prodavnica u sopingu tamo prema onim zgradama u sljiviku.
oni prolaze pored posade tenka, ovih ih gledaju i vjerovatno su razmisljali,
vi nosite sada, a poslije cemo mi od vas,
kakav je to haos bio.
dječak sa šibicama

#327 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

http://img196.imageshack.us/img196/1165/45766752.png

Kad ste kod Debelog brda, ciji je bio onaj rov (oznacio sam ga crvenom bojom) sto se cik-cak penjao uz brdo?

Ko je drzao ove kuce odmah iznad Jevrejskog, uz cestu (groblje oznaceno plavom bojom)?

Tu sam imao jednu prijateljicu, nikada poslije rata nista o njoj nisam cuo. Ni gdje je ni sta je ni jesu li zivi.
jedan_dobar_dan

#328 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Pusti vodu! wrote:
O'zone wrote:
Pusti vodu! wrote:
hmmm, ne bih ti mogao pomoci @o'zone....
ja sam bio u interventnom bataljonu 1. korpusa (smjesteni u Domu Armije), bacali su nas gdje su htjeli...puno terena, a u Sarajevu najvise na rejonu Trebevica (od Lapisnice do Beogradske)...nekad smo bili i s druge strane Miljacke, u Skupstini....
Nisam bio dugo u u crvenoj zgradi, nedugo poslije eksplozije ja vise nisam tamo odlazio.
Moj RPG nije bio sigurno, a za Samira ne znam, cesto je to ime....to bi ti mogao pomoci neko ko je bas bio dugo na toj liniji.
znam za neke nase kretene koji su pucali po Grbavici bez razloga....a znam i neke koji su bez problema snajperom pucali po radnim vodovima, iako su znali da su to nasi ljudi.
Ovo ću samo kratko prokomentirati.

Moj amidžić je znao poslije rata reći mom ocu "Amidža da si ti kopao tranšej prema meni kako bi četnici mogli priči da ubiju mene i moje suborce i prodru dalje ja bih te prvi upucao pa se ti ljuti koliko hoćeš"

Jebi ga! Po meni bio je u pravu.
pa dobro, donekle se slazem....mada je bilo mnogo bespotrebnih situacija kada su radni vodovi u pitanju....
sjecam se da je jedan mali iskopleksirani kreten sa snajperom gadjao nase ljude koji su postavljali ogradu na Trebevickoj cesti....niko nije kopao prema njemu, samo su zeljeli ograditi cestu da ih nasi ne mogu vidjeti kako prolaze. ograda bi se postavila bilo kako, samo je bilo pitanje dana....ali mali kreten je pucao i pucao....i dobro znam da je znao da su to nasi ljudi.... "ko ih jebe, kad su dozvolili da ih uhvate", bile su njegove rijeci....

ni taj amidzic i opcenito likovi koji su pucali na ljude iz radnih vodova, su najobicnij lesinari,
pucali bi oni u bilo koga, to je samo zeljno krvi, nema to veze sa ratnom strategijom.
jedan_dobar_dan

#329 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Pusti vodu! wrote:pitanje za sve koji su u ratu bili na Grbavici...
ko je bio smjesten u onim kucama gdje se sad prodaju pilici kod trolejbuske stanice. tamo je par kuca, prodaja keramike, "akumulator" i sl.
ko je bio smjesten u objektu gdje sada opravka motora, preko puta tih kuca.

prve dvije kuce, prije rata nisu bile zavrsene.
tacnije, druga nije ni sada.
u prvoj je dolje u skladistu na pocetku bila vojna ambulanta, kao nesto prirucno.
preostale kuce su bile naseljene, u svakoj je ostala po neka baba, stara zena da je cuva.

u takvom stanju je docekana i reintegracija.

tamo gdje je bila jufkara u shopingu, prije rata, a sada je videoteka,
tu je bila policijska stanica. ali to je bilo kasnije,
na samo pocetku jun 1992. je bila u nekadasnjoj samoposluzi u
sopingu.
lajkujMe

#330 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by lajkujMe »

Koshpa wrote:
crysis wrote:kazem ti cuo sam , da kad su se nasi popeli da je sva optika bila razbijena i da su pri bijegu ubacivali kasikare u cijevi minobacača. navlakusa klasicna . to su priče ,zato kazem gdje je istina........

Ko nije citao, ovdje mozete procitati svasta od borca koji je pisao u svom blogu.

Postavljam vam link gdje covjek tacno opisuje borbe i cak je postavio mapu i nacrtao kako su se borbe kretale.

http://zbsg.blogger.ba/arhiva/2009/02/19/2065566
citam s uzitkom ovo ko neki triler, zaintregirao me mr. X i to s uniformama :-) ili :lol: uglavnom tek sam procitao to s uniformama pa idem dalje bas uzivam...
Koshpa

#331 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Koshpa »

lajkujMe wrote:
Koshpa wrote:
crysis wrote:kazem ti cuo sam , da kad su se nasi popeli da je sva optika bila razbijena i da su pri bijegu ubacivali kasikare u cijevi minobacača. navlakusa klasicna . to su priče ,zato kazem gdje je istina........

Ko nije citao, ovdje mozete procitati svasta od borca koji je pisao u svom blogu.

Postavljam vam link gdje covjek tacno opisuje borbe i cak je postavio mapu i nacrtao kako su se borbe kretale.

citam s uzitkom ovo ko neki triler, zaintregirao me mr. X i to s uniformama :-) ili :lol: uglavnom tek sam procitao to s uniformama pa idem dalje bas uzivam...
Ja sam ga godinama citao i fakat covjek je pisao i opisao sve u detalje a sto mi je najbolje bilo u jednom dijelu citam sta pise a u drugom gledam mapu kuda gdje sta :thumbup:

sry za off
O'zone
Globalni moderator

#332 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

dječak sa šibicama wrote:http://img196.imageshack.us/img196/1165/45766752.png

Kad ste kod Debelog brda, ciji je bio onaj rov (oznacio sam ga crvenom bojom) sto se cik-cak penjao uz brdo?

Ko je drzao ove kuce odmah iznad Jevrejskog, uz cestu (groblje oznaceno plavom bojom)?

Tu sam imao jednu prijateljicu, nikada poslije rata nista o njoj nisam cuo. Ni gdje je ni sta je ni jesu li zivi.
Ako se mogu dobro snaći na voj slici a vjerujem da mogu, rov koji si označio pripadao je ABiH to je bila jedna konstantna akcija spuštanja u podožije Debelog brda. Imao sam priliku da razgovaram sa ljudima koji su se borili tu pa čak i da gledama pojedine rovove baš oko ovih kuća iznad Jevrejskog groblja a oko kasarne.

Tranšej su kopali niz brdo kažu da je bilo pakleno jer je sve bo kamen pa su ga morali dizati eksplozivom u zrak ali svaki put kad bi aktivirali eksploziv prvo bi došli UNPROFOR-ci da ih otjeraju, posebno jer su gore bili ukrajinci pa bi se oni povukli sačekali da ukrajinci odu i ponovo se vratili ali bi onda četnici počeli da gađaju. Srećom kažu da su pravili doslovice pećine duž ovog cik-cak tranšeja i da su se u njima krili te bili potpuno sigurni.

Četnici su debelo brdo jedan period gađali maljutkama koje su ispaljivali sa krova plave zgrade u Grbavičkoj ulici one odmah do šumarskog fakulteta. Mi smo često znali stajati na ulici i gledati kako rakete lete prema nama pa onda preko nas uz onaj karekteristični zvuk žice koja se odmotava a kasnije skupljali tu žicu.

One kuće iznad Jevrejskog groblja su bile više manje ničija zemlja koliko znam krajem rata držala ih je ABiH ali niko nije živio tu već odavno jer su četnici sa svojih položaja imali odličan pregled onog reona.
Guster G

#333 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Guster G »

Odlicna tema. Ozon vrlo slikovitio i realno opisuje atmosferu i desavanja. Ja sam sa 11 godina proveo godinu dana na okupiranoj Grbavici. Zivio sam u Zagrebackoj kod slasticarne Jadranka i bilo je svega...
Volio bih napomenuti (cudim se da to vec neko nije uradio) da postoje dvije odlicne knige koje se bave ovom tematikom. ”Skola stradanja” je dnevnik Jakova Jurisica koji je zivio na Grbavici i koji je nazalost ubijen. Knjiga ”Pale” Mladena Vuksanovića je vrlo slicna ali se bavi njegovim boravkom na palama. On je nazalost umro nakon rata.
Iako je bilo dosta ”akcije” meni su ovako, sa distance, najinteresantniji bili medjuljudski odnosi u tom periodu. To je bio jedan totalni tragicni cirkus, bilo je svega i svacega. O tome bi se mogla napraviti jedna duza serije tipa Dinastija.

Recimo, jedan totalni paradoks. Mi smo se pravo radovali kad su nam, doduse vrlo rijetko, padale granate oko zgrade. Sakrijemo se u hodnik i kontamo evo nasa ofanziva. Lome se stakla po stanu, geleri frcaju okolo a nama drago.

Primjer drugi, komsiju Srbina mobilisali i poslali na jevrejsko a zena mu Hrvatica i gleda dnevnik kod nas u stanu. Nasi javljaju da u su lafo probili linije na jevrejskom i pobili neke cetnike. I nama i njoj drago, a on gore cuci…
Jedna stvar mi nikada nece biti jasna. Snajper (ne mogu reci nas) iz grada je pucao prilicno cesto i to po civilima; starijim zenama, radnom vodu, obicnim ljudima i to su cesto bili Hrvati i Muslimani. Normalno ne bi bilo ok ni da su gadjali srpske civile, samo hocu da ukazem na toliku suludost. Pored tolikih uniformisanih bradatih spodoba kojima na celu pise da su zlocinci gadjati babe je za mene cisti zlocin.

Sto se tice vojnika, i tu je bilo svega. Bilo je dosta mladjih momaka iz provincije koji su bili dosta korektni. I sami su bili isprepadani od svega i nisu bili agresivni prema nesrbima na Grbavici. Cak mislim, da jedan dio njih nije ni uzivao u razaranju grada. Bilo je i onih krvolocnih i oni su, sto je donekle bilo iznenadjujuce, cesto bili sarajlije. Tako da ta prica da su ovi seljaci sa strane bili najgori ne stoji bas, vise je to na individualnom nivou.
Dupli_skalp

#334 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

Koshpa wrote:
Nekako s proljeća wrote:Dosta je bilo prilika da se neki teritorij pod kontrolom snaga VRS-e zauzme iznenadnim upadima. Teško je to zauzeto bilo održati pod svojim kontrolom, jer su imali bar po jedan rezervni-alternativni položaj. A artiljerija svud oko Sarajeva ...više je bila primjena održavanja-uzvrđivanja linija i malo po malo guranje naprijed, ondje gdje se je moglo.i upadi povremeno u cilju vezivanja njihovih snaga na tom području, dok se na sasvim drugom području pokušava uraditi nešto ozbiljnije.

Ozrenska ulica je njima bila ''žila kucavica'' , koliko je meni poznato . Čudi me da se niko ne dotiče Debelog brda, dominantne čuke ...jednom prilikom su i napravili pokolj nad našim snagama.

U blogu iznad koji sam postavio, covjek opisuje u cetiri price tacne borbe na Zlatistu uz postavljenu mapu, vrijedi procitati njegov blog
ja sam nedavno pročitao taj blog jer je bio na još jednoj temi, i priča se u potpunosti poklapa sa zapažanjima dr goga. dakle, klasična izdaja i prodaja ljudskih života i teritorija.

kad se onakva žuč mogla osvojiti i braniti, dalje ne treba ništa više pisati i porediti... jer pametnom je dosta.
i odnosmo u offtopic, tako da nema smisla više o trebeviću.

@guster g

dobro došao na temu i hvala na doprinosu istoj.
vjesticanametli

#335 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by vjesticanametli »

ja svako jutro doĐŽem prvo na ovu temu :-D :thumbup:
pilica

#336 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pilica »

jedan_dobar_dan wrote: na onom tenku kod sljivika je pisalo vojo...
a kada su pale te prve granate, imam slike kako je izgledao park ujutro nakon toga,
( neki stojadin ili jugo, moram pogledati, bio je raskomadan, direktan pogodak)
bila je u zutoj zgradi kod trolejbuske ranjena i jedna zena,
srecom prezivjela je.

sto se tenka kod sljivika tice, sjecam se kako sam gledala ljude kako odnose
stvari iz prodavnica u sopingu tamo prema onim zgradama u sljiviku.
oni prolaze pored posade tenka, ovih ih gledaju i vjerovatno su razmisljali,
vi nosite sada, a poslije cemo mi od vas,
kakav je to haos bio.
Hajde molim te ako ikako možeš postavi te slike parka, jugo je bio u pitanju. A u zgradi je ranjena jedna žena, preživjela je, ali je ostala invalid, jedan stariji čiko je bio ranjen u stomak, i još jedan je čovjek bio ranjen ali lakše.
Svu noć je na TV išao apel da se pusti hitna da dođe i pokupi ranjene, ali se to tek desilo rano ujutro.
Svi su super prošli s obzirom da su svi boravili u sobama koje gledaju na Hum.

A kad se sjetim raje koja su iz Lesnine nosila namještaj :roll: ili jedna cura natrpala dvoja kolica iz supermarketa u šopingu i preko parka ih gura, prvo jedna pa druga, a ona zapinju
Nekako s proljeća

#337 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

@eyesburn
U nekoliko navrata iznosiš tvrdnje da je bila ''klasična izdaja i prodaja'' . Nije to korektno sa tvoje strane.
Nekako s proljeća

#338 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

O'zone wrote:
Četnici su debelo brdo jedan period gađali maljutkama koje su ispaljivali sa krova plave zgrade u Grbavičkoj ulici one odmah do šumarskog fakulteta. Mi smo često znali stajati na ulici i gledati kako rakete lete prema nama pa onda preko nas uz onaj karekteristični zvuk žice koja se odmotava a kasnije skupljali tu žicu.

One kuće iznad Jevrejskog groblja su bile više manje ničija zemlja koliko znam krajem rata držala ih je ABiH ali niko nije živio tu već odavno jer su četnici sa svojih položaja imali odličan pregled onog reona.
Image

Uploaded with ImageShack.us

Nešto sa većim fokusom...
Image

Uploaded with ImageShack.us
Last edited by Nekako s proljeća on 15/03/2012 11:54, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#339 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

O'zone wrote:
dječak sa šibicama wrote:http://img196.imageshack.us/img196/1165/45766752.png

Ako se mogu dobro snaći na voj slici a vjerujem da mogu, rov koji si označio pripadao je ABiH to je bila jedna konstantna akcija spuštanja u podožije Debelog brda. Imao sam priliku da razgovaram sa ljudima koji su se borili tu pa čak i da gledama pojedine rovove baš oko ovih kuća iznad Jevrejskog groblja a oko kasarne.

Tranšej su kopali niz brdo kažu da je bilo pakleno jer je sve bo kamen pa su ga morali dizati eksplozivom u zrak ali svaki put kad bi aktivirali eksploziv prvo bi došli UNPROFOR-ci da ih otjeraju, posebno jer su gore bili ukrajinci pa bi se oni povukli sačekali da ukrajinci odu i ponovo se vratili ali bi onda četnici počeli da gađaju. Srećom kažu da su pravili doslovice pećine duž ovog cik-cak tranšeja i da su se u njima krili te bili potpuno sigurni.

Pa da, cuo sam od nase raje gore da su taj rov iskopali nasi ljudi, ali nikada ne upitah jel misle na radni vod sa Grbavice ili Armiju sa Soukbunara i tog reona, 10. brdska. Kontam, ako je radni vod, onda je bio rov srpske vojske.

Gore su vodjene zestoke bitke, i prica se i za pecine. I na Debelom brdu i na Vranjacama i na Zlatistu, bas ono prsa u prsa. Sjecam se prijatelja ne puno stariji od mene, mislim da je sa 17 uzeo pusku, i iz straha u transeju upucao srpskog vojnika, nasli se oci u oci i ovaj pucao mahinalno, vise od straha. Danima je bio zelen u licu, bolestan, nikada to prije nisam vidio.

Nedavno citam na nekim srpskim stranicama, upavo njegovo ime, navedeno kao "Cacin mucitelj u stabu" i opisuju kako je on klao Srbe. Jebote, da ne znam momka, pa da im povjerujem. koliko ti mediji mogu slagati, nema im ravna :D

Jedan je skakao sa onih stijena, u jednoj akciji kad su ih zavalili ovi sto ih gog naziva stranacki komandanti, poslali ih u nekakvu akciju nista ni sa cim. Komsija se sav polomio, mislim noge, ali bilo je ili skoci ili padni cetnicima u ruke.
Na tom ratistu (Zlatiste) se posebno iskazao jedan momak, brat ovog gore "mucitelja", zelenog :D `74 godiste, kazu da je bio strasan borac. Nekako mi je cudno kad se sjetim kako smo se kao djeca igrali ta-ta oko doma na Sirokaci i oko skole, uvijek je bio najvizljastiji, skakao je po krovovima, on se bas uzivi :D ko bi rekao da ce za nekoliko godina biti ratnik. Poginuo je na Nisicima `94, ostao u okruzenju sa PKT-om (ili sijacem po naski) u rukama, pucao dok je imao metaka i povaljao dosta cetnika, zarobe ga zivog, bar se tako pricalo. Razmijenjen je izmasakriran, tijelo mislim, a SRNA ga je (tada vec mrtvog, samo les) prikazivala kao "arapskog placenika", zapravo je bio romske nacionalnosti pa onako tamnoput.
Nekako s proljeća

#340 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ljuljaj Muhamed?
dječak sa šibicama

#341 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Nekako s proljeća wrote:Ljuljaj Muhamed?
Ljaljaj Muharem :wink:
Dupli_skalp

#342 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

Nekako s proljeća wrote:@eyesburn
U nekoliko navrata iznosiš tvrdnje da je bila ''klasična izdaja i prodaja'' . Nije to korektno sa tvoje strane.
ne iznosim samo ja, nego i direktni učesnici tih dešavanja.

i stvari uvijek treba nazivati pravim imenom, a ne pakirati ih u mašnice radi mira u kući.
Nekako s proljeća

#343 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ja razumijem da se u početku osim srca i nije imalo sa čim udarati ravnopravno na utvrđenja VRS-e, da su kroz učešće u ratnim akcijama mnogi shvatili koliko je život jeftin i lak za izgubiti. I na kraju krajeva koliko je neprijatelj superioran u artiljerijskoj vatri itd...ali nema smisla generalizirati stvari. Krupne su i teške te riječi, pa bih zamolio da se ne koriste bez osnove. I naravno, ako ima argumenata za takvo što, bujrum opleti kao u jeku akcije. Šupke srokati bar danas, nema ništa preče. Ali ne na način da se stvari generalno nazovu takvim. Pozz
Dupli_skalp

#344 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

teško je takve stvari neposredno dokazati, ali sve činjenice i dešavanja upućuju na to.

ali to svakako nije tema i ne bih da nepotrebno offtopicarimo na jednoj ovakvoj osjetljivoj temi.
Nekako s proljeća

#345 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Naravno, ali bolje je to pojasniti na ispravan način, ako treba i konkretnim primjerima, nego proizvoditi konfuziju u glavi onim koji, iz bilo kojih razloga nisu bili dio tog vremena i događaja. Lično mogu ispisati nekoliko situacija koje imaju dosta elemenata da se nazovu ''zavalama'' , a da to u suštini nisu. I neću trolati temu, one se odnose direktno a manjim dijelom indirektno na ovo područje koje tema obuhvata.

Ali, kako bi se svi mi okoristili određenim saznanjima koja nam ispisuju članovi koji su živjeli pod ''okupacijom'' , ćutim više nego što pišem. Istina, u suštini i nema se tu nekih rezultata da bi se pisalo. Ušli na ovo područje i osvojili ga puškom nismo. Da smo čačkali i manje više ozbiljno pokušavali, jesmo. Ali to je bilo nedovoljno.

Šta li tek o ''izdaji i prodaji'' mogu reći pripadnici VRS-e, mogu misliti..
O'zone
Globalni moderator

#346 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Vjerovatno je jedan dio Vas doživio da mu na vrata dođu ili iz komande ili iz civilne zaštite ili neko drugi sa najgorom mislijom da Vas obavjesti da je neko ili ranjen ili poginuo.

Tog Decembarskog dana pod moj prozor je došao gospodin H.P. koji je radio sa mojim ocem u radnom vodu i sa njim u pratnji rahmetli gospodin Dž. Oslovljavam ih sa gospodin jer su ti ljudi stvarno prije rata bili gospoda, DŽ je bio profesor ako se ne varam na muzičkoj akademiji ili školi. H.P. je dozivao moju majku ispod prozora u jednoj ruci je nosio svoju lopatu i kesu a u drugoj stvari mog oca (plavi radni mantil, krvave rukavice i cipele) te u drugoj kesi pored te pola hljeba i Ikar koji je moj otac to jutro dobio kao sljedovanje za ručak.

Mati je samo upitala "jel to pogino moj O." i počela da jeca,okrenula se prema kućnim vratima da izađe u haustor da im otvori vrata na ulazu. Na haustoru je već to jecanje postalo tako glasno ridanje da su svi koji su tada boravili u ulazu a većinom se radilo o stanovnicima Trnovske i Miška Jovanovića kojima su četnici naredili da isele iz njihovih domova koji su bili na prvoj liniji i povuku se prema unutrašnjosti kao i par starih komšija izašli da vide šta je bilo. Mati je stigla da otvori vrata na ulazu i onda je jednostavno pala na H.P. ridala je,plakao je i on ali niko još nije govorio ništa šta se desilo suze su bile jače od riječi, tek po upadanju jedne komšinice O. koja je onako uvjek bila drčna žena sa baš grubim pitanjem "pa hoće'l neko reći šta se desilo?!" gospodin H.P. je rekao da je moj otac ranjen.

Dok je on to govorio majka je već ležala na podu u polusvjesnom stanju neko je tu donio vodu i šećer našla se i polovica limuna te neizostavni apaurin mislim i da nije čula da je otac "samo" ranjen nego je još uvjek mislila da je poginuo. Uznijeli su je uz stepenice unijeli u stan i položili na kauč, svi su se skupili tu H.P. je govorio gdje i kako je ranjen moj otac da je rana prostrijelna i da nije ništa ozbiljno ustvari ni oni nisu imali poima jer su samo vidjeli da je pogođen u nogu izvlačili su ga tako što su mu pružili lopatu pa se držao za nju a onda su došli i četnici iz jedne kafane u Šopingu donijeli uže pa mu dobacili te ga izvukli sa otvorenog.

Majci je trebalo dobra dva dana da povjeruje da otac nije mrtav tj. dok nije došla komšinica koja je radila u Kasindolu i prenijela sve informacije koje je ona imala jer je bila tamo kad je primljen moj otac. Par dana nakon svih tih događaja krećemo u akciju posjete mom ocu. Zašto akciju? zato što je trebalo planiranje i nabavka MTS kao da se stvarno ide u akciju, dom zdravlja na Grbavici ko MIS-a imao je dva vozila Ladu Samaru bež boje i bijeli kombi Fiat ili Citroen nisam siguran ali goriva nije bilo ni za jedno vozilo osim za hitne slučajeve.Da bi nas vozili do Kasindola trebalo je goriva koga u tim trenutcima nije bilo a i ako ga ima plaćalo se suhim zlatom. Srećom bijaše jedan četnik na utjecajnom mjestu a poznavao je mog oca i moju polubraću (koja su by the way bila u ABiH) družio se sa njima godinama te nam je nekako uspio nabaviti 20 litara benzina od Ukrajinaca iz Ozrenske ulice i još pogurao da nas odvuku do Kasindola i nazad. Rečeno nam je da pred ambulantom budemo u 6:30 ujutro i da krećemo odmah, međutim nismo krenuli skoro do 7:15 jer se čekalo na još jednu ženu koja je isto htjela da ide za Kasindol a tu se privalio i jedan uniformisani muškarac, čekanje da krenemo se razvuklo u nedogled jer je jutro bila pakleno hladno imao sam osječaj da moje drhtanje ima svoje drhtanje.

Napokon je i ta žena stigla sjeli smo u Ladu, uniformisani vojnik kao suvozač ova žena što smo je čekali iza vozača na zadnjoj klupi pored nje moja majka pa ja. Kad smo krenuli vozač je stao ako se nevaram na vrhu Vraca i tu pokupio jo jednu ženu i jednog četnika i svi smo se zgurali na zadnje sjedište ja sam sjedio svojoj majci na krilu i nisam mogao ni glavu okrenuti koliko je bilo tijesno. Kako je samo onaj ludak vozio onu Ladu tad sam par puta pomislio da ćemo poginuti jer je vozio tako brzo onim krvinama od vrha Vraca do Lukavice da se Lada u jednoj krivini doslovice digala na dva točka i onda jako tresnula nazad e tad sam počeo da učim Kulhuvallahu samo da stigne živi do bolnice u Kasindolu. ...
O'zone
Globalni moderator

#347 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

...Bolnica u Kasindolu prije rata je bila bolnica za plućne bolesti i nalazila se na prostoru koji je bio ograđen zelenilom i sa dosta četinara, prošli smo autom kroz glavnu kapiju vozili kroz krug i stali ispred glavnog ulaza. Izašao sam iz auta u potpunosti ukočen a još me dočekao hladan oštar zrak pa sam jedva čekao da utrčim unutra jer sam se nadao da je toplije. Mati me uzela za ruku i ušli smo u bolnicu vozač je ušao sa nama i rekao da imamo 30 minuta i onda se on vraća nazad pa sa nam ili bez nas okrenuo se i otišao uz stepenice koje su bile pravo ispred nas a sa desne strane nam je bio dugački hodnik po kome je šetalo par bolesnika i sestara dok su sa lijeve strane bila drvena velika dvokrilana vrata sa mliječnim staklom i na njima je pisalo "INTEZIVNA NEGA". Mati je ušla unutra a meni rekal da sačekam ispred vrata za par trenutaka se vratila i zovnula i mene da uđem.

Iza vrata je bio hodnik u smeđoj boji ili obložen drvetom obojenim u smeđu boju, ne mogu sad da se tačno sjetim sa lijeve strane su bile tri prostorije, pravo ispred mene na kraju hodnika bila su još jedna vrata i sa desne strane dvoja vrata. U hodniku intezivne je za razliku od vanjskog hodnika bilo dosta toplije a kad smo ušli u sobu meni se čiilo kao u pekari valjda što sam ja ušao sa -20 unutra.

Otac je ležao na krevetu odmah lijevo od vrata a u sobi je bilo još ako se nevaram 5 kreveta i svi su bili popunjeni. Otac je bio blijed, mršaviji nego inaće činilo mi se noga mu je bila u zraku iznad koljena je kroz kost bila probijena metalna šipka za koju je sa obje strane bio vezan konop na čijem je drugom kraju poslije nekog sistema kotura bila vezana plastična posuda kvadratnog oblika sa plavim poklopcem i iscrtanim podiocima u litrima sa cca 8-9 litara vode koja je služila da rastavlja kosti kako bi se prirodno nadomjestio dio koji je metak raznio falilo je oko cent i pol kosti. Pokriven je bio običnom dekicom kao i svi ostali ispod koje je bio gol samo je gore imao neku vrstu pidžame što se veže na leđima.

Rekao nam je da je sve u redu sa njima i da ga dobro paze samo mu je hladno pokazao gdje je ranjen i prste u zavojima jer mu je metak skresao tri prsta raspitivao se o nama i kako smo došli te da smo blesavi što smo uopšte dolazili jer mu ne možemo nikako pomoći. U tim trenutcima razgovora mene je pozvao jedan četnik koji je ležao na krevetu preko puta mog oca i zamolio me da im pojačam grijanje jer se smrzavaju, grijanje je bila jedna kvarcna peč na kojoj je u tom trenutku radila samo jedna šipka reče mi tada on da okrenem potenciometar sa desne strane ptah koliko a on kaže skroz do kraja i ja uradih to tada je krenula salva zahvaljivanja naime bolničarke su im gasile grijanje kako bi štedile struju koje je u tom periodu bilo ali sa redukcijama i slabog napona pa su se oni u inztezivnoj smrzavali posebno zbog činjenice da su svi koji su ležali tu bili nepokretni pokriveni sa jednom eventualno dvije deke a prostorija je bila velika.

Eh kad sam se podigao iz čučečeg stava kako sam pojačavao grijanje na peči u stojeći odjednom sam osjetio da sam težak bar jedno 300 kg hajde to je bilo normalno za naglog ustajanja udahnuo sam par puta i osjećao se malo bolje ali onda odjednom soba počinje da se vrti prvo polako pa sve brže i brže a ja postajem sve teži i teži. Uhvatio sam se rukama za koljena i pogeo i samo u šebi govorio "ne želim da ostanem ovdje, ne želim da ostanem ovdje" i to me je doslovice održalo da se ne skljokam ko balvan taj strah da ću ako se onesvjestim ostati u bolnici u Kasindolu. Nakon tih par trenutaka užasne težine u cijelom tijelu i crnila pred očima počelo se lagano sve smirivati te sam uspio nekako samo da pozdravim oca i da kažem da moram van jer mi je muka.

Po izlasku iz sobe krenuo sam smeđim hodnikom i gledao u sobe sa lijeve strane gdje je ležao po jedan eventalno dva ranjenika i iz svakog je virilo bruka cijevi od respiratora i drenova, žice od EKG aparata baš se osječala smrt u tim sobama negdje na pola puta sa druge strane na vrata ulazi doktor, visok, korpulentan čovjek, u nekim kasnim 40-im, prosjede kose i ide pravo prema meni ii onako sa pola puta pita "čiji si ti momčino" odgovorio sam mu čiji sam na što me on onako prijateljski klepio šakom po ramenu i leđima ali prilično jako za moje godine i uzrast tako da sam od tog udarca i malo posrnuo "Jesi zadovoljan kako ti je otac?" odgovorio sam "jesam" "ništa ti momčino ne brini biće on dobro" i produžio je dalje prema sobi a ja vani na hodnik gdje sam sjeo ispred vrata intezivne njege. Doktor Čavka ne znam mu ime.

Dok sam sjedio niz stepenice je steturao neki plavokosi momak skoro padnuvši na kraju istih došao do mene i pitao gdje je izlaz na nekoj mješavini ruskog i našeg jezika, bio je bolničkoj pidžami na palvo bijele pruge a na nogama je imao vojničke čizme koje nisu bile vezena i klepetale su za njim. Rukom sam mu pokazao vrata i on je otišao vani, odmah nakon toga niz stepenice trče dva medicinara i jedna sestra i pitaju jel neko prošao ovuda rekoh jeste otišao vani, istrčali su za njim a sestra je ostala pitala mene jesam li u redu i zašto sjedim na podu rekoh otac mi je tu glavom pokazavši prema intezivnoj njezi na što on sa suosječajnim izrazom lica samo upita "jel puno?" "Ma," rekoh "nije u nogu ali kost otišla" tu se ona lagano nasmješi i reče "bit će to uredu nije ništa ozbiljno". Tu su već medicinari ulazili nazad u bolnicu vukavši onog plavokosog tipa za sobom i tu ja pitah sestru šta je sa njim? Kaže da je došao sa Jevrejskog groblja ukrajinac je podvalili im Aleksićevi etanol mjesto votke i 7 ih se otrovalo. Ovaj još ne zna ni gdje je.

Sestra je otišla nazad uz stepenice utom je i moja majka izašla iz intezivne brišući suze pitala me jesam dobro na što sam joj potvrdno odgovrio. Pružla mi je ruku da ustane te smoo zajedno izašli vani gdje nas je vozač več čekao i krenuli smo nazad kući.

Poslije toga majka je jednom išla pješke u Kasindol pa je zalutala u krug kasarne u Lukavici te su je neki straža preusmjerili kuda treba da ide ne imavši pojima da je muslimanka jer koji bi četnik mislio da će mu muslimani hodati po Lukavici još po kasarni 94' godine. Drugi put sam iašo i ja sa njom i oplakao jer sam se jedva vratio nazad imao sam tad svježe polomljen pršljen koji je bolo kao sam đavo tako da me je mati vukla za sobom od Miljevića pa do Kovačića jer ja nisam više imao ni snage ni volje da hodam. Iz te šetnje od 22 kilometra moram da izdvojim kad smo u povratku upali u skupinu četnika koji su išli sa Treskavice. Valjda zbog nedostatka higijenskih sredstava na ratištu gdje su bili smrdili su užasno bili prljavi i bradati ma možda naj bolji opis bi bio kao oni sa "Bitke na Neretvi" pjevali su neke četničke pjesme i dodavali između sebe dvije flaše rakije sustigli su nas u nekoj nedođiji iza kasarne u Lukavici jer se kroz maglu nazirala ograda koja je je okruživala i tri kamiona sa ogromnim raketama na sebi (nešto kao zemlja-zemlja ili zemlja- zrak) nazvali "pomoz bog baba" na to dobili"bog Vam pomogo djeco" "otkud ti baba u ovoj nedođiji" "bila u posjeti mužu u bolnici ranio ga snajper" "pa kolko godina ima muž baba" "63 djeco" "Pu majku im balijsku pucaju i na starce, treba to sve pobit majku im jebem, daj baba da ti ponesemo taj ceker" "ne treba sinko mogu ja, hajte vi svojim putem vidim da ste umorni" "jesmo baba vala jesmo haj bog ti pomogo baba" i odoše dalje nastavljajući pjesmu a mi još više usporišmo da budemo što dalje od njih.
O'zone
Globalni moderator

#348 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Koshpa wrote:

Pročitah ovaj blog od početka do kraja i dvije stvari mi zapadoše za oko.

Prva-Povlačenje sa Trebevića-zašto? Sa ove distance mi ne ide u glavu zašto? Osvajaš važne položaje na Trebeviću imaš putni pravac Lukavica-Pale na dlanu ostalo ti MTS-a poprilična količina imaš mogućnost da odsječeš Lukavicu od Pala odnosno da im ako ništa drugo produžiš put jer će morati obilaziti puno dužim putem i smanjuješ prostor sa kojeg mogu direktno granatirati grad jer je odozgo Sarajevo kao na dlanu. Ovo mi nikako ne ide u glavu :? Ovo je kao i povlačenje sa Grbavice nakon proboja do Vraca ali Grbavicu eto razumijem kuće, urbana borba i ini hepeci ali Trebević je bio očišćen.

Druga-Bloger uvjek napominje da su bili dobor naoružani i sa dovoljno municije od bitke na Kozijoj čupriji tj. "Sofe" do Azića nikad im nije falilo municije ni opreme nego eventualno hrane zbog spriječenosti logistike da prođe do prvih linija.

Odakle taj MTS? Nemoj te me pogrešno shvatiti meni je drago što ga je bilo volio bih da ga je bilo i više ali isto tako znam da je dosta jednica u Sarajevu imalo par papovki tu i tamo po koji pištolj i lovačku pušku dok 1bbr ima toga na bacanje iz ove priče :?
dječak sa šibicama

#349 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ovaj ZB u blogu je malo nakitio, po mom misljenju.

Imao je uvijek dosta municije, a onda u drugoj-trecoj prici koju citam, pise da je nekome na liniji ostavio kalasnjikov i "nepuni okvir".

Ovo za Vidikovac sam i ja slicno cuo, slicno, detalje ionako ne znam. Kontam da je to pocetak rata pa je organizacija bila slaba. Kod Musana su mnogi komadanti bili, malo je reci, nestrucni. Mesari, konobari, zanatlije, pa preko stranke do PL i dobrog polozaja.
Ali realno, u pocetku drugih nije ni bilo.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#350 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići - Četnici i termin "izdaja"

Post by dr.gog »

Nekako s proljeća wrote:Naravno, ali bolje je to pojasniti na ispravan način, ako treba i konkretnim primjerima, nego proizvoditi konfuziju u glavi onim koji, iz bilo kojih razloga nisu bili dio tog vremena i događaja. Lično mogu ispisati nekoliko situacija koje imaju dosta elemenata da se nazovu ''zavalama'' , a da to u suštini nisu. I neću trolati temu, one se odnose direktno a manjim dijelom indirektno na ovo područje koje tema obuhvata.

Ali, kako bi se svi mi okoristili određenim saznanjima koja nam ispisuju članovi koji su živjeli pod ''okupacijom'' , ćutim više nego što pišem. Istina, u suštini i nema se tu nekih rezultata da bi se pisalo. Ušli na ovo područje i osvojili ga puškom nismo. Da smo čačkali i manje više ozbiljno pokušavali, jesmo. Ali to je bilo nedovoljno.

Šta li tek o ''izdaji i prodaji'' mogu reći pripadnici VRS-e, mogu misliti..
Ja pojam izdaje koristim kao opis osjećanja onih koji su trpili teror mjesecima, i koji su doživjeli klasična protjerivanja i ubojstva u kući, čekajući na nas koji smo bili udaljeni svega nekih par kuća. Na ljude koji strahovali zatvoreni u malom kvartu i koji su bili osuđeni samo zbog imena ili vjere koje je to ime sugeriralo (Pa je Goran Čengić poginuo samo jer je za Batka bio "Čengić"). Ja to opisujem kao onaj ko je zaista želio pomoći tim ljudima na jedini legalan i moguć način- bio sam naoružani vojnik na slobodnoj teritoriji Sarajeva i kao takav- dužan da razmišljam o akciji, a ne o trpljenju terora. Ja sam bio ratni neprijatelj Četnika i to ne krijem. Ne interesuje me njihova ljudska strana ako pričamo o ubijanjima koja su tolerisali, jer ni po četničkom kodeksu nisu smjeli pustiti Batka da kolje ljude.

Izdaja je ono što Armija BiH nije uradila, a mogla je, jer je bila obavezna da to učinu po Ustavu RBiH.
Ako se na samom početku, kada Armije nije ni bilo, već TO, i razne grupe PL I ZB, miješane MUP jedinice...to jezgro Armije- nije uradilo ono što je trebalo- neko će jednom za to morati podnijeti račune!

Stradanje civila na Grbavici, Vracama i Kovačićima je za mene neoprostivo,a vrijeme će pokazati da li je moj stav nekome nacionalistički, militaristički, balijski...Nisam imao namjeru pucati u žene, djecu, zarobljene, stare, nemoćne, razoružane neprijatelje ili ih uništiti kao zajednicu, već prekinuti postojeći teror koji je vodila manjina tog naroda, grbavički ološ, kriminalci i klasične psihopate. Klasični obračun, pa ko dobije neka vlada, ko izgubi, neka ide...ali ne mirno i uz četničku himnu, sa krstom preko leđa. Isti ti "moćni i pravi srpski borci" četnici, su rekli da je Grbavica izgubljena za stolom, a ne u borbi, i danas tvrde da su se ponašali časno.

Ja četnicima kažem: Ako ste bili časni borci, kako je Batko i ostala bagra pobila tolike ljude na tako malom prostoru, a da je to vama bilo normalno ili da "se nije moglo ništa uraditi"? Kako vojvoda Slavko Aleksić spava mirno? Zašto ne progovori? Nije za to kriv Vojislav Šešelj sigurno, nego istina da ste bili šovinisti koje je zapravo bolio q za "muslimane".

Mi koji smo znali šta se zbiva " tamo na Grbavici", nismo htjeli sjediti skrštenih ruku, ali nije bilo, u vrhu, izgleda nikada dovoljno volje ili znanja da povede odlučujući obračun. Taj nedostatak volje ili znanja, ja nazivam "izdaja".
Post Reply