Anksioznost

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Salah ad-Din

#326 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Salah ad-Din »

crna macka wrote: hvala puno na odgovoru,ja sam uz njega i mislim ostati iako mi nekad nije lako,ja vecinu svog vremena poklanjam njemu,zaboravljajuci i na svoje tegobe i ja sam nekad nervozna neraspolozena ali mi nekad bezveze to i reci pred njim jer sta je moja nervoza spram vasom,a mislim da nema agorofobiju jer izadjemo mi vikendom bez problem i radnim danima,ali kad god ja kazem ostavi auto tu pa cemo prosetati malo do tamo odmah negiranje ne moze on hodati nego autom pravo pred kafic,restoran ili gdje vec idemo,godinu dana sam uz njega u tome i vjeruje mi pa prema tome uz neko nagovaranje mislim da mogu postici sta budem trazila od njega ,samo se nekad plasim da mu ne nanesem stetu jer kao sto sam rekla koliko se god ja trudila nisam to osjetila na svojoj kozi hvala Bogu i nemogu da svatim u srz kako se osjecate vi...evo jos jednog prmjera npr: sjedimo i kaficu pijemo kafu i onda on meni kaze odnosno vecinom pokaze dlanove kako su se poceli znojiti i to je znak za pokret mora on kuci malo prileci ,sta mislis da trebam uraditi u tom momentu da li trebam da ga zadrzavam da jos sjedi i pokusati pricom skrenuti misli ili je ipak bolje dozvoliti mu da odemo i da malo legne....
Ovako, skoro pa sigurno iz tvoje priče mogu reći da on ima agorofobiju, ali blagu, kao i da ima panične napade, ali blage, kada mu se počnu ruke znojiti vjerovatno mu i srce malo jače zalupa, obuzme ga strah, najiskrenije bi ti savjetovao da ga nagovoriš da ode kod psihologa, čisto na razgovor, i da uzme neke tablete za smirenje, možda i onaj Persen, čisto da ga malo opusti. Prvo moraš znati da je panični napad, najgore iskustvo koje zdrava osoba može doživjeti, nije mu lako u tim trenucima, i naravno on ima nagon za bijeg iz tog stanja. Nemoj ga zadržavati, ali ga tada nagovori na šetnju, sigurno pomaže, šetnja na svježem zraku. Bolje je spriječiti sada to sve, nego da se ne daj Bože pretvori u jake i česte panične napade, to bukvalno pravi invalida od osobe. Slobodno mu pričaj i o svojim problemima, neka vidi da nije svima sve bajno, da svi imaju nekih svojih problema. Ako ti je dečko, u tom trenutku ga zagrliš, kažeš neće ti se ništa desiti dok sam ja tu
itd. Pruži mu podršku, čitaj o paničnim da znaš kako se osoba osjeća u tim momentima, lakše ćeš mu pomoći. Natjeraj ga da priča sa tobom o tome, da ti sve kaže, bit će mu lakše. Ako ima jaku anksioznost izmasiraj ga, to jako puno pomaže, ne tjeraj ga odmah na šetnju, već polahko, da vidi da to nije ništa strašno i da mu se neće ništa desiti :)

Evo da ti pokušam opisati kako meni izgleda sastanak sa djevojkom, spremam se a u glavi mi se vrti samo jedna misao, šta ako se onesvjestim pred njom, šta ako mi srce zalupa, ako dobijem panični, uzimam tablete i trpam u džepove, ako mi šta bude. Dok idem po djevojku autom, ta mi se misao i dalje vrti po glavi. Ona dolazi ide neka priča, šta ima, šta se radi i tu uglavnom malo zaboravljam na probleme, malo prohodamo, zezamo se, ali meni u pojedinim trenucima to prođe kroz glavu, pa pipam puls, dišem duboko itd. Sjednemo u kafić, već postaje gore, gužva, dim, sjedim na jednom mjestu, počinjem cupkati nogom, gutati knedle, sve manje pratim šta ona govori, a onda dolazi panični, počinje da mi lupa srce (120/min), počinje mi se nesvjestati, imam osjećaj sad ću pasti u nesvjest, znoje mi se ruke, trne itd. Odem do WC-a pokušavam dođi sebi ali ne ide. Vraćam se na mjesto, i samo joj govorim, hajmo kući, ne mogu uopšte da je pratim, da mislim o njoj. Onda predlaže šetnju, drugi kafić, ali to meni nije ni na pameti, samo hoću kući, da legnem da se smirim i da se malo opustim, naravno onda odemo kući, toliko sam izgubljen da je nekada i zaboravim poljubiti na rastanku. A onda se osjećam krivim što sam zeznuo još jedan izlazak. Mislim da ćeš na ovom primjeru bolje razumijeti šta se njemu dešava i zašto izbjegava šetnju. Zato samo polahko sa njim, kao sa djeteom :D
kojeime

#327 Re: anksioznostttttttttttt

Post by kojeime »

Kada se meni desavalo da dobijem panicni napad u kaficu, tramvaju ili slicno, ja sam imao obicaj odmah popiti Lexilium. Onan najslabiji od 1,5. Za 5 do 10 minuta panicni napad prodje i nastavim funkcionisati bez problema. Naravno, znam da je panicni napad, znam da ce proci nakon tabete i strpim se dok tableta pocne djelovati. I onda se desilo da se se napadi pocneli desavati sve rjedje, Lexilum se pije sve manje, dok ne dodje situacija da panicnih napada vise uopste nema, ili ako i pocnu lako ih je sprijeciti.

Veoma vazno je kada covjek osjeti da pocinju promjene, da srce brze lupa, znoje se dlanovi, pocinje problem sa disanjem, pocne se gubiti osjecaj prostora i vremena, vazno je biti svjestan da je to panicni napad, a ne srcani ili mozdani udar. To je vazno da bi se covjek natjerao da se strpi dok tableta pocne djelovati. Jer ako nije svjestan da je to panicin napad a ne nesto zobiljno, onda do pocetka djelovanja tablete vec je covjek u haosu, mozda zove hitnu ili je na putu tamo i ko zna sta jos.

Ako se napad moze istrpjeti bez tablete tim bolje, ali ako ne moze, bolje uzeti tabletu nego na silu pokusavati bez nje pa na kraju opet "pobjeci" kuci i prestati funkcionisati taj dan.

Vec sam ranije napisao, nekada treba popiti tabletu. Tableta nije trejno rjeseje ali jeste trenutno rjesenje u akutnoj fazi napada. A trajno rjesenje, to jeste situacija u kojoj napada nema je proces, nekada se koriste tablete, nekada autogeni trennzi, nekada kombinacija svega pomalo. Medjutim koliko god vjezbe, druzenja, psiholozi, autogeni treninzi, itd. pomazui u trazenju trajnog rjesenja, u trenutku akutnog panicnog napada, tableta omaze da se taj momenat prebrodi i brzo nastavi dalje normalno funkcionisati.

Naravno, tablete poceti uzimati tek nakon posjete doktoru i ako doktor zakljuci da tablete trebaju, pa napise recept.

I izbjegavati citati na internetu o bolestima, traziti sta simptomi koje imas mogu znaciti, i slicno. To samo pojacava strah.
pametna_glupost

#328 Re: anksioznostttttttttttt

Post by pametna_glupost »

Ja sto sam stariji sve vise mi je jasno koliko sam neurotican...nazalost uspio sad dobro da sjebem jednu djevojku zbog toga, na kraju sam je zamolio da se ne javlja vise sto je i ispostovala, budem s njom dan-dva, sve ok i onda iznenada u po noci dobijem napad anksioznosti, pokusao sam naci razloge nisam uspio, vjerovatno djetinjstvo, imam neke neuroticne konflikte koji mi stvaraju anksioznost i ne mogu da funkcionisem kako treba, ambivalentan sam, ne mogu da osjecam kako treba, ne mogu da mrzim, da volim, volio bih to rijesiti al nit ja mogu to razumom rijesiti, nit voljom a ni tim da se uzdam u neku pomoc odozgo il odozdo, gdje vec sta dodje.
Podsjvesno pokusavam rijesim tako sto izbjegavam situacije koje dovode do anksioznosti tako sto fakticki izbjegavam ljude, zbog toga sam samotnjak i ljudi koji me znaju dozivljavaju me kao hladnu osobu, dakle to izbjegavanje nije nikakvo rjesenje, tablete me ne interesuju. I tako, eto da se pojadam malo. :)
Salah ad-Din

#329 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Salah ad-Din »

Velika greška, samo te društvo iz toga i može iščupati, vjeruj mi. Ne izbjegavaj psihologa, a na kraju krajeva i tablete, jer definitivno će ti to unišitit život i kajat ćeš se zbog toga. Pričaj o svome problemu ne drži to samo za sebe, nije sramota biti anskiozan, nije to nikakava tvoja krivica. I zapamti što se prije počneš boriti sa time, prije ćeš se i izliječiti ;)

Jer sve ti počinje od depresije, depresija se pretvara u anskioznost, anksioznost dalje u panične napade, koji postaju sve jači, ako se na vakat ne pomiriš sa time i ne počneš se boriti, nego se samo prepustiš strahu i anskioznosti, donji si.
pametna_glupost

#330 Re: anksioznostttttttttttt

Pa ne izbjegavam ja drustvo, izbjegavam situacije koje zahtjevaju bilo kakve emocije, izbjegavam vezivanje za bilo koga, ne znam da se nosim s emocijama, neurotican sam, imam jedno milion konflikata.
Dobar psiholog bi mi mogao pomoci jednom dobrom psiho-analizom, nit imam vremena za to nit postoji neko dobar u sarajevu ko se bavi tim, ovim novoobrazovanim ne vjerujem.
Borio sam se, borim se, al ne ide, polako odustajem do sljedeceg puta, kad cu opet da bjezim od vezivanja, dugorocno to me nece odvesti nigdje.
Salah ad-Din

#331 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Salah ad-Din »

Tu ti stvarno ne bih mogao pomoći, naši problemi nisu baš slični, ja imam strahove od nekih drugih stvari i nemam baš problema sa drugima, kao što ih imam sam sa sobom :)

Uglavnom sretno, i nemoj se predavati!
pametna_glupost

#332 Re: anksioznostttttttttttt

Pa i kod mene su sve problemi sa samim sobom, nije do drugih.
pametna_glupost

#333 Re: anksioznostttttttttttt

Ja mislim da meni treba neki kognitivno-bihejvioralni psiholoh odnosno terapija pa ako neko zna dobrog u sa nek stavi ovdje.
crna macka

#334 Re: anksioznostttttttttttt

Post by crna macka »

pametna_glupost wrote:Ja mislim da meni treba neki kognitivno-bihejvioralni psiholoh odnosno terapija pa ako neko zna dobrog u sa nek stavi ovdje.
Kazes nemozes da osjecas,ja sam sa osobom koja je anksiozna i koja me voli ali on kad ima panicni napad taj dan mu nije ni docega on kaze meni nije mi do mene a ja onda zakljucim kad ti nije do samog sebe kako ce ti biti do mene ili bilo kakvi osjecanja...ja se fino tad kad mu je tako strpim znam da me voli ali da taj dan nemoze da funkcionise uopce kamoli da samnom dijeli osjecanja onda dodje drugi dan kad je on dobro pa se grlimo ljubimo,kaze mi da me voli koliko mu znacim itd,onda opet dodju dani kad nemoze da prica samnom kako treba kamoli nesto drugo i tako dan za danom ....ja znam sta se njemu desava pokusavam biti uz njega ,znam da je to jace od njega ,uglavnom sve u svemu funkcionisemo .....ovo sam ti sve napisala da znas da se i drugima to desava ali da moras osobi koja je kraj tebe dobro objasniti sta je tebi i u kojem si ti stanju i ti mozes da volis inace samo ima dana kad ne da ne volis nego nista ne osjecas kao konzerva si unutra...
pametna_glupost

#335 Re: anksioznostttttttttttt

crna macka wrote:
pametna_glupost wrote:Ja mislim da meni treba neki kognitivno-bihejvioralni psiholoh odnosno terapija pa ako neko zna dobrog u sa nek stavi ovdje.
Kazes nemozes da osjecas,ja sam sa osobom koja je anksiozna i koja me voli ali on kad ima panicni napad taj dan mu nije ni docega on kaze meni nije mi do mene a ja onda zakljucim kad ti nije do samog sebe kako ce ti biti do mene ili bilo kakvi osjecanja...ja se fino tad kad mu je tako strpim znam da me voli ali da taj dan nemoze da funkcionise uopce kamoli da samnom dijeli osjecanja onda dodje drugi dan kad je on dobro pa se grlimo ljubimo,kaze mi da me voli koliko mu znacim itd,onda opet dodju dani kad nemoze da prica samnom kako treba kamoli nesto drugo i tako dan za danom ....ja znam sta se njemu desava pokusavam biti uz njega ,znam da je to jace od njega ,uglavnom sve u svemu funkcionisemo .....ovo sam ti sve napisala da znas da se i drugima to desava ali da moras osobi koja je kraj tebe dobro objasniti sta je tebi i u kojem si ti stanju i ti mozes da volis inace samo ima dana kad ne da ne volis nego nista ne osjecas kao konzerva si unutra...
Bas tako... ima dana kad ne mogu skontati nista, ni sta osjecam ni sta mislim. Najvise mi je zao sto drugi stradaju zbog tog. Zato sam i odustao od svega... :)
crna macka

#336 Re: anksioznostttttttttttt

Post by crna macka »

pametna_glupost wrote:
crna macka wrote:
Bas tako... ima dana kad ne mogu skontati nista, ni sta osjecam ni sta mislim. Najvise mi je zao sto drugi stradaju zbog tog. Zato sam i odustao od svega... :)
Slusaj u ovoj situaciji sam ja ta druga...znaci ja nisam anksiozna osoba nemam nikakvih problema ali sam u vezi sa takvom osobom,znaci osobom poput tebe i jos dosta ljudi na ovom forumu...s obzirom da sam ja sa druge strane ulice hocu da ti kazem da ne odustajes od ljubavi,vezanja za osobe jer mozes biti sretan naravno ako nadjes pravu osobu i obavezno joj moras objasniti svoje stanje i to polako i strpljivo, toj djevojci kojoj si rekao da te vise ne zove je li ona zna u kakvom si ti stanju i sa cime se boris???
Female_Sa

#337 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Female_Sa »

Posto sam ja (bila) u slicnom stanju, kazem bila jer se jos uvijek borim protiv anksioznosti i milion nekih popratnih "stvarcica", zelim samo reci da nije lako ni osobi koja ima problema s anksioznoscu, ni onoj drugoj, koja je zdrava, ali je u bilo kakvoj (emotivnoj) vezi sa anksioznom osobom. Ja sam dugo vremena izbjegavala bilo kakve emotivne veze sa muskarcima jer se nisam htjela vezivati iskljucivo zbog anksioznosti, nisam htjela da me gledaju kada sam u stanju napada panike, kada mislim da umirem itd. Kada bi me neko pitao da sa njim izadjem, odem na koncert (ne daj Boze, gdje cu ja na koncert pa da dobijem napad panike), na bazen i sl., uvijek bih vjesto lagala, smisljala mali milion razloga da nekog odbijem i otjeram od sebe jer sam uvijek mislila kako ce taj neko, ako me vidi kada dobijem napad panike, pomisliti da sam luda, a ja cu se mozda zaljubiti, on ce me ostaviti, ja cu biti povrijedjena i samo mi je jos to falilo u "tmurnim" danima mog jadnog, anksioznog zivota. I to je tako trajalo danima, mjesecima, godinama. Ponekad bih sa nekim izasla i nakon 2-3 izlaska tu negdje oko haustora (bilo mi je bitno da sam blizu kuće), odmah bih se povlacila i bez ikakvog objasnjenja prestala se javljati tom nekom momku. Međutim, koliko god da sam se borila da se ne zaljubim, zaljubila sam se i to bolesno zaljubila, i onda sam pocela da mislim samo o njemu (mom sadasnjem muzu) i napadi panike mi nisu bili ni na kraj pameti. Bilo mi je uzasno tesko sjesti pored njega i objasniti mu da ja nisam bas "normalna" kao druge cure i da imam odredjenih problema, da ne mogu u guzvu, da ne mogu na koncert itd. Ali, desilo se ono o cemu nisam ni sanjala. On mi je pomogao da ponovo pocnem zivjeti, da idem na koncerte, na more, da prodjem kroz grad. I kada bih ponekad dobila napad panike, on je bio tu i trcao bi za mnom kada bih pocela bjezati iz guzve. Udala sam se za njega, porodila se i u sklopu ppstporodjajne depresije ponovo dobila panicne napade. Ova druga faza anksioznosti je bila dno pakla za razliku od prve koju sam imala od prije cak 15 godina. Bila sam zaista u ponoru uzasa..nemam dovoljno strasnu rijec kojom bih opisala moje stanje ali moj muz je bio tu uz mene. Godinu dana mi je trebalo da izadjem na ulicu i sucim se sa strahom. Moj muz je sve vrijeme strpljivo bio sa mnom i nije mi jasno kako me uopste mogao ozeniti jer znam kako je tesko biti u bilo kakvoj vezi sa osobom koja je anksiozna. Ali on je tu, porzava me i pomaze mi kd je najgore. I evo, po drugi put se borim s panicnim, vec 2 godine idem kod psihologa na terapije, bolje mi je, ali mi je presudna bila podrska moga muza.
Sve ovo sam napisala iz razloga sto zelim reci da zbog ovakvih i slicnih poremecaja covjek sebe ne treba lisavati ljubati i dragih ljudi. Treba se boriti, treba biti strpljiv i nikako ne moze biti teze onom ko je s anksioznom osobom nego samoj anksioznoj osobi. Sve bude i prodje samo treba biti strpljiv.
crna macka

#338 Re: anksioznostttttttttttt

Post by crna macka »

bas tako treba biti strpljiv i akoBogda sve ce proci, i naravno da je najteze anksioznim osobama pa tek onda onima koji su uz njih a u svemu tome je bitna i ljubav ako ona postoje sve se lakse prebrodi...zelim ti svu srecu svijeta da to pobijedis i da ti se nikad vise ne vrati,iako nisam u tvom stanju vjerujem da ti je tesko ali imaj na umu da svemu dodje kraj osim toga imas porodicu i imas zbog cega da se boris kao lavica:) Sretnooo
staradis

#339 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

:-? Gdje ste ekipa. Ja sam bio ok mjesecima i ove vec par dana novi val anksioznosti sa raznim simptomima. Mislim da je okidac bila vrucina, citao sam malo na netu izgleda da pregrijavanje igra vaznu ulogu u ovome. Prije anksioznosti sam bio nervozan 3 dana nisam znao sta je razlog dok nisam imao blazi panicni napad, koji sam sreca zaustavio, dok sam se vracao po suncu. Nije lose kao prvi put mozda sam lose 30% od prvog puta ali me pomelo i ovaj put. Sad me opet strah svega i svacega. SLomljen sam fizicki totalno. Terapija mi je pomogla jer znam da se kontrolisem ali volio bih i ovo da rijesim sto prije. Pazite se vrucina :sax:
staradis

#340 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

Nervoza me uglavnom prosla. Sad imam onaj odvratni osjecaj odsutnosti. Gledam sve kao kroz maglu i sa zakasnjenjem ne mogu da se pokrenem kako treba ili da razgovaram :roll:

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
graue_maus

#341 Re: anksioznostttttttttttt

Post by graue_maus »

cuj vrucine ti smetaju ......... :shock:
staradis

#342 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

:/ da cuo sam se sa par ljudi kod njih je isto lose ovih dana

graue_maus

#343 Re: anksioznostttttttttttt

Post by graue_maus »

joj ja procvjetala , ona kisa me ubila u pojam bila ........
kojeime

#344 Re: anksioznostttttttttttt

Post by kojeime »

Ma krene vrucina, promjene pritiska, ubrzano kucanje srca, covjek koji vec pati od anksioznosti se uplasi da ce dobiti srcani ili mozdani i eto napada panike i ostaloga. Standardno.
desktop

#345 Re: anksioznostttttttttttt

Post by desktop »

I ja se borim sa anksioznošću i socijalnom fobijom.Jutros odem za izvadim ličnu kartu uhvati me crvenilo lica,ni potpisati se ne mogu kako treba.Neke konstantne napade panike nemam,naprotiv jako sam miran,ali čim dođem u kontakt sa ljudima kao npr. sređivanje papira,vađenje dokumenata,razgovor sa manje poznatim osobama uhvati me neka neugodnost i sav se pogubim,počnem se preznojavati i zacrvenim se.To je u tolikoj mjeri sastupljeno da mi remeti normalan odnos sa ljudima.

Mislio sam otići kod doktora,koji je i kakav doktor u vrazovoj.
boki1987

#346 Re: anksioznostttttttttttt

Post by boki1987 »

staradis wrote:Nervoza me uglavnom prosla. Sad imam onaj odvratni osjecaj odsutnosti. Gledam sve kao kroz maglu i sa zakasnjenjem ne mogu da se pokrenem kako treba ili da razgovaram :roll:

ja sam totalno nov ovdje i da mi neko bar ko ima iskustva malo objasni situaciju jer ni sam neznam sta se desava..
naime imam 25 god i u roku zadnjih 5 godina zivot mi je bio ludnica,dovoljno da napomenem da su mi umrli roditelji u razmaku 1.5 godinu...tesko naravno da je bilo ali nekako sam to preguro bez zdravstvenih problema...
inace sam u drustvu omiljen i 100% aktivna licnost,imam djevojku,volim da izlazim i sve sto prilici momku od 25 godina...da predjem na stvar...
nakon izvjesnog vremena odem vani da radim....i tamo dozivim prvi put napad panike...obzirom da je prvi put napad u zivotu u***em se od straha,tamo zavrsim u hitnoh i nalazi svi ok,nadju neku konstipaciju i aj cao....dadnu magnezijum,fasujem proljev totalni i to je to :D ,idemo dalje,nakon par dana pocinju simptomi...uzasna vrtoglavica,proljev,mantanje,bljeskovi pred ocima,nemogu da spavam,tresem se,znojim se itd itd,tamo ljekar gdje sam radio ni da uradi bilo kakve nalaze samo ko ti si ok,evo ti aspirin i cao...a mene ne popusta,jos moram raditi,ma hajde,katastrofa,problijedio i izgubio 5 kila za par dana...katastrofa...
opet ja kod doktora smrt :evil: tamo i on opet ti si ok,ma covjece dragi ja njemu kako sam ok,vrtoglavice,titra mi pred ocima,vrat me boli,salji me u bolnicu i on mene nekako posalje...ali samo na CT glave...e tu dolazi tek belaj
uradim ja CT i da yaboravih napisat i pregled uha srednjeg...eh,kad sam zavrsio preglede kazu meni doktori dobar si nije ti nista,napominjem da mi tamo nikad nisu htjeli uraditi nalaz krvi da se uvjerim da nije nedostatak necega nego onako sam idem po apotekama trazim a neznam ni ja sta trazim i kljukam se nekakvim vitaminima itd,a simptomi svaki dan sve gori...nakon par dana mene zove onaj ludi doktor,kaze mi onak "hej,zvali su sa CT poslal su novi dokument"...pise na CT sve uredu,nema krvarenja,ovo dobro,ono dobro,trece dobro...cista arahnoidalna temporalna na lijevoj strani...ja se izgubio,pitam ga kakva cista,sta je to (nemam ja pojma sta je,odmah najgore naravno mi pade na pamet),debil nece da mi objasni,onako se lupi po glavi i kaze imas je tu(pokazuje na glavu)ja opet,pa jeli opasno sta je to sta je,jeli opasna kaze on da uhhh nadji na google-u...ja se izgubio,naravno odmah trazi da te salju kuci i cao....dodjem ja u Sarajevo,znaci ljudi izgubljen,nosi me u stranu kad hodam,trni mi glava neke tacke crne pred ocima bas ko da haluciniram...i odem na pregled kod doktora naseg privatno....nalaz,od grcenja na vratu deskompresija na arteriji vertebralis nista opasno treba masaza i sve ce biti ok,dao mi da pijem muscle flex i xanax...krv i urin....sve,ama sve stavke u granicama normale...na dva mjesta radio nalaze da se uvjerim,da ne pominjem treci koji sam morao raditi za ljekarski za taj posao...dalje,opet ja isprepadan,odem kod ocnog,kod neurologa...sve dobro...kaye neurolog da nemam nikakvih ispada i dadne mi zoloft i bromazepan...zoloft naravno e pijem jer nisam ja depresivan,izlazim iz kuce stalno,gledam filmove idem sa curom vani...to nije depresija...bromazepan pijem kad sam onako osamucen...e sad,ta cista cuvena :D ubjedjuju mene ljekari da to ima ljudi koliko ti bog hoce,da je to slucajni nalaz i da to vjerovatno imam od rodjenja a sobom,ali ja isprepadan i dalje,cekam da odem na MR i da se opet uvjerim da je samnom sve ok...ali jbg,ne ide sve tako brzo...simptomi su mi se povukli mnogo od njih,jedino sto me iritira i najvise smeta je kad se probubim svjetluca mi pred ocima,kao neka magla,i kada hodam imam osjecaj kao da hodam po oblacima,osamucen sam,kao imam osjecaj da cu zapeti i pasti,a nikada nisam pao...ljudi,jeli moguce da je to sve od anksioznosti,sta da radim jos da se rijesim jos ovog smrdljivog simptoma da nisam osamucen i da mi ne bljeska pred ocima,noim po danu uporno naocale suncane..ostaligh problema nemam,nikako nemam glavobolje,vise je to kao da mi je neko stavio teg na glavu...

mozda sam udavio pricom,ali mi vasi komentari puno znace jer kad bih rekao nekome ovo sto pisem ekli bi da sam lud...
jeli moguce da me ovo sve drzi od prvog tog napada panike,kad ce to sve proci,koliko je vama trebalo da sve to prevazidjete...
.....HVALA VAM DO NEBA
staradis

#347 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

desktop wrote:I ja se borim sa anksioznošću i socijalnom fobijom.Jutros odem za izvadim ličnu kartu uhvati me crvenilo lica,ni potpisati se ne mogu kako treba.Neke konstantne napade panike nemam,naprotiv jako sam miran,ali čim dođem u kontakt sa ljudima kao npr. sređivanje papira,vađenje dokumenata,razgovor sa manje poznatim osobama uhvati me neka neugodnost i sav se pogubim,počnem se preznojavati i zacrvenim se.To je u tolikoj mjeri sastupljeno da mi remeti normalan odnos sa ljudima.

Mislio sam otići kod doktora,koji je i kakav doktor u vrazovoj.
Ne znam kakav ti je doktor tamo, valjda ce neko znati.
Ti imas socijalnu fobiju
http://hr.wikipedia.org/wiki/Fobija
http://sh.wikipedia.org/wiki/Anksioznost
http://bs.wikipedia.org/wiki/Anksioznos ... ksioznosti
Koliko ja znam sto sa faksa sto iz kontakta sa ljudima, terapija ima sjajne rezultate.
Necu ti lagati morat ces se debelo manuciti kako bi promijenio sebe ali je jako uspjesno. :)
staradis

#348 Re: anksioznostttttttttttt

Post by staradis »

boki1987 wrote:
staradis wrote:Nervoza me uglavnom prosla. Sad imam onaj odvratni osjecaj odsutnosti. Gledam sve kao kroz maglu i sa zakasnjenjem ne mogu da se pokrenem kako treba ili da razgovaram :roll:

ja sam totalno nov ovdje i da mi neko bar ko ima iskustva malo objasni situaciju jer ni sam neznam sta se desava..
naime imam 25 god i u roku zadnjih 5 godina zivot mi je bio ludnica,dovoljno da napomenem da su mi umrli roditelji u razmaku 1.5 godinu...tesko naravno da je bilo ali nekako sam to preguro bez zdravstvenih problema...
inace sam u drustvu omiljen i 100% aktivna licnost,imam djevojku,volim da izlazim i sve sto prilici momku od 25 godina...da predjem na stvar...
nakon izvjesnog vremena odem vani da radim....i tamo dozivim prvi put napad panike...obzirom da je prvi put napad u zivotu u***em se od straha,tamo zavrsim u hitnoh i nalazi svi ok,nadju neku konstipaciju i aj cao....dadnu magnezijum,fasujem proljev totalni i to je to :D ,idemo dalje,nakon par dana pocinju simptomi...uzasna vrtoglavica,proljev,mantanje,bljeskovi pred ocima,nemogu da spavam,tresem se,znojim se itd itd,tamo ljekar gdje sam radio ni da uradi bilo kakve nalaze samo ko ti si ok,evo ti aspirin i cao...a mene ne popusta,jos moram raditi,ma hajde,katastrofa,problijedio i izgubio 5 kila za par dana...katastrofa...
opet ja kod doktora smrt :evil: tamo i on opet ti si ok,ma covjece dragi ja njemu kako sam ok,vrtoglavice,titra mi pred ocima,vrat me boli,salji me u bolnicu i on mene nekako posalje...ali samo na CT glave...e tu dolazi tek belaj
uradim ja CT i da yaboravih napisat i pregled uha srednjeg...eh,kad sam zavrsio preglede kazu meni doktori dobar si nije ti nista,napominjem da mi tamo nikad nisu htjeli uraditi nalaz krvi da se uvjerim da nije nedostatak necega nego onako sam idem po apotekama trazim a neznam ni ja sta trazim i kljukam se nekakvim vitaminima itd,a simptomi svaki dan sve gori...nakon par dana mene zove onaj ludi doktor,kaze mi onak "hej,zvali su sa CT poslal su novi dokument"...pise na CT sve uredu,nema krvarenja,ovo dobro,ono dobro,trece dobro...cista arahnoidalna temporalna na lijevoj strani...ja se izgubio,pitam ga kakva cista,sta je to (nemam ja pojma sta je,odmah najgore naravno mi pade na pamet),debil nece da mi objasni,onako se lupi po glavi i kaze imas je tu(pokazuje na glavu)ja opet,pa jeli opasno sta je to sta je,jeli opasna kaze on da uhhh nadji na google-u...ja se izgubio,naravno odmah trazi da te salju kuci i cao....dodjem ja u Sarajevo,znaci ljudi izgubljen,nosi me u stranu kad hodam,trni mi glava neke tacke crne pred ocima bas ko da haluciniram...i odem na pregled kod doktora naseg privatno....nalaz,od grcenja na vratu deskompresija na arteriji vertebralis nista opasno treba masaza i sve ce biti ok,dao mi da pijem muscle flex i xanax...krv i urin....sve,ama sve stavke u granicama normale...na dva mjesta radio nalaze da se uvjerim,da ne pominjem treci koji sam morao raditi za ljekarski za taj posao...dalje,opet ja isprepadan,odem kod ocnog,kod neurologa...sve dobro...kaye neurolog da nemam nikakvih ispada i dadne mi zoloft i bromazepan...zoloft naravno e pijem jer nisam ja depresivan,izlazim iz kuce stalno,gledam filmove idem sa curom vani...to nije depresija...bromazepan pijem kad sam onako osamucen...e sad,ta cista cuvena :D ubjedjuju mene ljekari da to ima ljudi koliko ti bog hoce,da je to slucajni nalaz i da to vjerovatno imam od rodjenja a sobom,ali ja isprepadan i dalje,cekam da odem na MR i da se opet uvjerim da je samnom sve ok...ali jbg,ne ide sve tako brzo...simptomi su mi se povukli mnogo od njih,jedino sto me iritira i najvise smeta je kad se probubim svjetluca mi pred ocima,kao neka magla,i kada hodam imam osjecaj kao da hodam po oblacima,osamucen sam,kao imam osjecaj da cu zapeti i pasti,a nikada nisam pao...ljudi,jeli moguce da je to sve od anksioznosti,sta da radim jos da se rijesim jos ovog smrdljivog simptoma da nisam osamucen i da mi ne bljeska pred ocima,noim po danu uporno naocale suncane..ostaligh problema nemam,nikako nemam glavobolje,vise je to kao da mi je neko stavio teg na glavu...

mozda sam udavio pricom,ali mi vasi komentari puno znace jer kad bih rekao nekome ovo sto pisem ekli bi da sam lud...
jeli moguce da me ovo sve drzi od prvog tog napada panike,kad ce to sve proci,koliko je vama trebalo da sve to prevazidjete...
.....HVALA VAM DO NEBA
Stres koji si ti prezivio je sigurno bio strasan i morao je prije ili kasnije isplivati. Desilo ti se vani jer si ovdje u Sarajevu koliko toliko imao zivot i izgradzen ono sto stranci kazu safety net. Dio mi je jako poznat i zvucio kao anksioznost dio ne.
Odlicno ti je to sto si izvadio sve nalaze koje si mogao, nemoj sada pretjerivati sa tim ali je svakako pozeljno povaditi sve nalaze prije psihijatra i psihologa vecina njih isto kaze. Koliko vidim ti funckionises :) i to je olaksavajuce. Moj ti je savjet da povadis to sto je ostalo. Nakon toga pogledja na ovoj temi ili na drugim temama na ovom podforumu kojeg psihijatra ljudi posjecuju i ko dobro radi svoj posao on ti je slijedeca stanica. Nakon toga mozda psiholog. Malo su mi svi ti lijekovi koje si dobio cudni jer neki od njih lijece stvari sa kojima ti nemas problema ali ljekari bolje znaju zato nadji dobrog psihijatra!. Sretno i javljaj se.
http://www.anksioznost.net/ ovdje imas sve o anksioznosti i depresiji pogledaj simptome !
:sax:
1korisnik

#349 Re: anksioznostttttttttttt

Post by 1korisnik »

Mozda ima neke veze posto sam se i ja tokom ovih dozivljaja osjecao jako napeto i tjeskoba bi me cesto obuzela. Napisao sam ovo i na jos jednoj temi, ali evo i ovdje.
E vidi ja ti imam sa tim nesto vise iskustva. Znaci prije nekih dvije godine sam imao slican problem, psihijatar mi je prepisao neke blage antidepresive i ja sam to pio i onako, jbg recimo prestala me kiselina u zeludcu zahebavat. Pored toga preporucio mi je i cajeve, domace i sto vise sokova i tekucine.
Medjutim nakon nekog vremena meni je postalo gore. Imao sam teskoca sa spavanjem, jelom, i tako, koncentracijom i jbg...Jos kad smo raskinuli ja i djevojka, jedan dan meni je pravo pozlilo, ja samo znam da nisam mogao da pratim dogadjaje oko sebe, ne mogu spavati, jesti, pricati i tako. Reci cu ti nesto. To ti je kao neka rupa u psihi tvojoj, gdje kad upadnes gubis identitet, jako jako duboka i tamna je to rupa i kad se jednom izvuces iz nje moguce je da ces opet nekad u buducnosti upasti u tu istu rupu sam i spontano, i onda mozes opet isplivati. Jebena bolest.

Mene zatim odvezu na Kosevo, psihijatrija. Da se razumijemo, ja pojma nisam imao gdje su mene doveli. Ja sam kotao a je to neka vrsta bolnice i sve je ok tu cu prespavati i iujutro picim na kafu. Ciko me spojio na nekakvu infuziju, prvo me najeo i onda krevet i infuziaj. Ali tu sobe zakljucavaju poslije 8 ujutro i ne otvaraju ih do nekad poslije rucka, znaci nista krevet, vec brate hodnik i nekakve stolice i sve je pod kljucem. Prvo kako taj neki P1, kao lakse odjeljenje, jer imaju tv, i onda na intenzivnu, gdje je dosadno u pm: nista dozvoljeno nije. Ni mobitel, ni mp3 player, nista. Tu samo lezis i blejis u zid pod dejstvom nekih teskih droga. Oni to rade nekom metodom eliminacije, ako nije ovaj lijek e onda je ovaj - i sve tako. Naravno, sve ide kroz tebe i nije nimalo zabavno. Stvari koje sam vidio gore....nikad zaboraviti necu. Horor brate. Gore takodjer imaju pravo da te vezu, da ti zabiju inekciju apaurina u pakas i da te ostave onakvog na krevetu u svojoj agoniji. Uglavnom nakon neka 2 mjeseca zurenja u zeleni zid nasli su nekakve lijekove, od kojih me je glava pravo bolila, ali makar mi se govor vratio. Mogu prostoprosirene. Ne znam pisati, ne mogu ni citati. Glava razvaljuje. Nekakve male i bijele tabletice. I kao pustice me, to moram piti, i svakih 7 dana na kontrolu, sto mi je bilo ''aha malo sutra'' kad sam izisao. Na silu sam bacio te njihove tablete i poceo sam se osjecati bolje. Bilo je nekakvih sokova nakon odbacivanja, tipa napada grceva, gusenje i tako. Njima gore nisam isao, i evo druga godina, sad super mi. Jednom sam im otisao samo da im kazem da ta njihova sranja necu vise da pijem. I to je to.

Preporucujem ti da se kanis jebenih psihijatara. Njihova nauka se rodila nekad kasnih 60ih i jako malo znaju o mozgu. Kod njih se sve svrstava u F pa neki broj, pet razlicitih bolesti pod jednim imenom. F23.1 je bila moja. Psihoza sa siptomima sizofrenije. Ali jarane taj termin psihoza je sirok...moze jednostavno lud biti i ne znam kako to drugacije da objasnim, moze biti prolazno, moze biti hronicno svasta ima pod tim jednim te istim imenom bolesti. Sto znaci da ce te stavljat na iste lijekove sa tamo nekim jebenim ludjakom koji je fakat lud i svi ga se boje pa i doktori. Medicinari su osposobljeni da te svezu ko bebu u slucaju kakvog belaja, imaju po 130kg i vjerovatno treniraju neke borilacke vjestine i dizu tegive. KANI IH SE, citam na forumu jednom kako je lik do sad svu onu njihovu abecedu vise lijekova, pola godine na ovom, dva mjeseca na onom. I nikad se skinuti nece. Na kraju ti zaljepe neku dijagnozu i kombinaciju lijekova, citav zivot ces ih piti.

Da ne pricam o tome koliko kostaju ti lijekovi, moji su ovako 70km 10 ili 20 tabletica. Tri dnevno.

Bolje ti je zavrsi sebi malo silje kvalitetne - maksuzije - pa ce da ti bude dobro. Ispuni si zivot necim i nemoj razmisljati o tome kako ti je. Pusti stvari neka idu svojim tokom - ljeto brate pici muzika rock and roooollll... nego eto izvescu te ja van nije problem ak si ono zensko i sta ja znam jbg

Hajjj poz.

Sretno!
boki1987

#350 Re: anksioznostttttttttttt

Post by boki1987 »

ejjj evo mene opet BOKI :-)

vidim veci ma dva posta i meni je vec lakse samo kad vidim da imam nekome da se obratim i da mi odgvore...
...ovako,ja sam usrane lijekove izbacio,popijem taj bromazepan ili bensedin,pola tablete i to kad mi je lose...a sta znaci pod lose...meni kao prvo kad sam bio vani simptoma je bilo more,bukvalno sam se oprostio bio sa zivotom kakav sam bio...hvala Bogu sada sam bolje,opet napominjem,sinoc sam bio svu noc sa curom (da ne ulazim u detalje sta smo radili) :D ,idem sa jaranima na kafu,igram pokera stalno...uglavnom,samim ovim sta radim depresija je OUT! zar ne??
e sad mi objasnite ovo,da li je moguce da sam ja pod tolikim stresom otiso da je u meni jednostavno puklo,i da od tog prvog napada se ne osjecam kao onaj sto sa bio??? a sad da napomenem simptome koji me ubijaju i nerviraju drama...vidite ovo,ja kad npr lezim,evo pa i dok sad ovo pisem,ja sam ok,nema problema,kad ustanem a narocito kad hodam vani,stalan taj osjecaj mantanja,bukvalno u glavi brojim korake i razmisljam da li cu pasti negdje,osjecaj je bas onakav kao kad popijete 4-5 piva pa niste ni pijani a ni trijezni....svjetlucanje pred ocima me ubi,po danu samo skiljim,nemogu da gledam kako mi smeta,sad mi se npr ne tresu ruke..a do prije pet dana,meni se npr u kaficu pije kafa,ja necu da je narucim jer se bojim da drzim soljicu...ma ludnica,pa se znoje dlanovi...sve je to sad manje,spavam odlicno...jedino nekako se probudim umoran,bas ko da sam kopao a ne spavao :lol: ...jeli moguce da su ti bljeskovi i tackice zbog moje psihe...ja priznajem,bio sam stalno nervozan,nervirao se zbog svakakvih gluposti,a troditelji kad su mi umrli,to me slomilo,trpio u sebi svaki Boziji dan...jbg ,takav je zivot,danas te ima,sutra te nema,ali opet kad me vec jos uvijek ima,da zivim ako treba da zivim a ne da se osjecam kao zombi...ko se nije sa ovim susreo nema pojma kako je tesko se iz toga izvuci,a da ne pricam da ko te ne razumije i nije to prosao dzaba mu i pricas jer ce on u tebe gledat kao da si lud...a ludi nismo,to je samo problem jedan koji nas ometa i koji nazalost malo duze treba da se iz njega izvucemo...danas je tacno 3 mjeseca od tog mog prvog napada panike...ide na bolje ali eto,samo da mi se rijesiti te neke osamucenosti...

uglavnom hvala ti za sajt anksioznost.net bolji clanak ne postoji na netu za procitati,za 10 a druze sto se tebe tice :lol: hahahaha :lol: ne brini,necu na Kosevo ici da me vezu,mislim da nisam jos do tog stadijuma dosao,u svakom slucaju,post ti je extra em si me smirio em nasmijao...pisite i dalje :kiss: :bih:
Post Reply