Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Irish

#326 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

beautyfool wrote:Kod mene moja redovno sjedi s nama za vreme jela, cak i kopira nas.... kao zvace :lol: ali ako joj das da jede odmah okrece glavu. :D sabur
Identicno kod nas :D muz cak (radi blizu kuce), dodje svaki dan u vrijeme njenog rucka, da i mi tada kao prezalogajimo, ne bi li stvorila naviku da zajedno jedemo :-)

@wewo, u pravu si, nema sta.., ali sta da joj radim po pitanju stolice?? Danima stenje, napinje, place, grci ali nece nista od ovog sto otvara..a ja nemam ideje.. :-)

Sad sam se malo smirila, ali sam jutros stvarno (za vrijeme jutarnje kasice) posizila.., mislim cak da sam imala neku vrstu nervnog sloma :lol: Rekla sam joj da je divljakusa i da me z.., i da je najzlocestija od sve djece :roll: , a onda mi je bilo uzasno krivo i zao, pa sam onda obrnula na svoje (ne)majcinstvo..malo suza i tako :roll: Evo joj se i sad izvinjavam, i danas ce mi naravno po zelji moci sjediti na vrh glave, a po potrebi ce mama i na rukama hodati :-)
wewa

#327 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

sta ti jedes ovih dana? probaj u svoju prehranu dodati kuhane suhe sljive, zitarice i pij donat, mozebit joj pomogne. osim toga, mozes joj svako jutro s malo toplog ulja masirati stomacic, mozda pomogne. jel propuzala lopuza? kretanje bi trebalo pomoci i probavi ;-)
Irish

#328 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

wewa wrote:sta ti jedes ovih dana? probaj u svoju prehranu dodati kuhane suhe sljive, zitarice i pij donat, mozebit joj pomogne. osim toga, mozes joj svako jutro s malo toplog ulja masirati stomacic, mozda pomogne. jel propuzala lopuza? kretanje bi trebalo pomoci i probavi ;-)
hvala :thumbup: kad vec ne mogu nju nasopati, pokusat cu sebe, ne bi li tako dobila malo od toga:-) pokusat cu i sa "pravom masazom", iako je svaku vecer, odnosno zadnje presvlacenje pred spavanje ostavim malo tako raskomocenu pa je gnjavim i masiram, i gnjecim (vise iz vlastitog meraka, priznajem :lol: ). Ne puze jos uvijek, ali se baca, i gica, i obrce, i okrece na sve strane :-) Nema gdje je nema po krevetu ili po igraoni :D

Ne znam stvarno ni od cega se tako "zacepila"..zadnje sto je prije toga jela jest malo spinata..nemam poima da li moze od tog biti :? Danas sam joj mislila za rucak skuhati tikvicu, ne znam ima li ona nekakvog konkretnog djelovanja na stolicu. Dorucak je trebao biti pura, ali ne bijase ga iz navedenig razloga-u kanti zavrsila :-)
wewa

#329 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

spinat zna biti tezak - u biti bi ga trebalo izbjegavati osim ako nije domaci i tek ubran. stajanjem u spinatu nitrati prelaze u nitrite koji su teski i nepozeljni za probavu. radije joj ponudi brokulu, nek prducka. ili jabuku/krusku, ako ima koji zubic, daj joj krisku u ruku i nek gricka.
Irish

#330 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

wewa wrote:spinat zna biti tezak - u biti bi ga trebalo izbjegavati osim ako nije domaci i tek ubran. stajanjem u spinatu nitrati prelaze u nitrite koji su teski i nepozeljni za probavu. radije joj ponudi brokulu, nek prducka. ili jabuku/krusku, ako ima koji zubic, daj joj krisku u ruku i nek gricka.
nece ni pomirisati :-) da ima zubic kao sto nema, dala bih joj pa neka glodje do mile volje, ali ovako smiksano..nece :-) Spinat sam joj i dala jer sam primjetila da najbolje od voca/povrca jede ovu zelenjavu..brokulu, eto spinat je jela, zato sam jo i kontala tikvicu dati danas..ali imam i brokulu ,
pa mozda ipak da idem na sigurno 8nju je vec probala) :-)
hvala na savjetima, ma taccno insan poludi kada mu dijetre nece da jede.., da mi je ko pricao kolika to moze biti frustracija, ne bih vjerovala-ali eto, sabur :-D
:kiss:
wewa

#331 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

Irish wrote:
wewa wrote:spinat zna biti tezak - u biti bi ga trebalo izbjegavati osim ako nije domaci i tek ubran. stajanjem u spinatu nitrati prelaze u nitrite koji su teski i nepozeljni za probavu. radije joj ponudi brokulu, nek prducka. ili jabuku/krusku, ako ima koji zubic, daj joj krisku u ruku i nek gricka.
nece ni pomirisati :-) da ima zubic kao sto nema, dala bih joj pa neka glodje do mile volje, ali ovako smiksano..nece :-) Spinat sam joj i dala jer sam primjetila da najbolje od voca/povrca jede ovu zelenjavu..brokulu, eto spinat je jela, zato sam jo i kontala tikvicu dati danas..ali imam i brokulu ,
pa mozda ipak da idem na sigurno 8nju je vec probala) :-)
hvala na savjetima, ma taccno insan poludi kada mu dijetre nece da jede.., da mi je ko pricao kolika to moze biti frustracija, ne bih vjerovala-ali eto, sabur :-D
ma meni se sve cini da je njoj rano za dohranu - vidjela si koji su uslovi za pocetak: da beba samostalno sjedi, da ima zubic-dva i da pokazuje interes. sve do tada, hrana ce biti vise igranje. hvala Bogu pa doji! drzim fige da brokula upali :thumbup:
a ako negdje ubodes 'Moje kompetentno dijete' Jaspera Juula, obavezno procitaj - posudila bih ti je ali nikako da je dobijem nazad. izvrsna knjiga ;-)
beautyfool

#332 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Irish njoj do 12 mjeseci je sasvim dovoljno mlijeko, tako dont worry, bezveze se nerviras, ostavi to za nakon 12 mjeseci :D
Irish

#333 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

A sve zaboravim napisati da je moju frustraciju povecala njena kilaza koju smo prije desetak dana na redovnoj kontroli mjerili, a koja je tada bila 7150, sto se meni ucinilo malo za bebu od sedam mjeseci, iako ped. kaze da je to sasvim ok za nju kao djevojcicu :| Ona na oko ne izgkeda uopste nesto mrsavo (vidjela je wewa, ono..sta ja znam)..meni bas djeluje ko bombica onako, a ocekivala sam barem 7,5-8 :?
wewa

#334 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

Irish wrote:A sve zaboravim napisati da je moju frustraciju povecala njena kilaza koju smo prije desetak dana na redovnoj kontroli mjerili, a koja je tada bila 7150, sto se meni ucinilo malo za bebu od sedam mjeseci, iako ped. kaze da je to sasvim ok za nju kao djevojcicu :| Ona na oko ne izgkeda uopste nesto mrsavo (vidjela je wewa, ono..sta ja znam)..meni bas djeluje ko bombica onako, a ocekivala sam barem 7,5-8 :?
jel udvostrucila porodjajnu tezinu - jeste. nemas se sta sekirati ;-)
beba je masAllah savrsena! osim sto je zafrkant :D
uostalom, ti si bas olicenje pretilosti :lol: pa je ocekivati da tvoja kcer bude ista takva :skoljka:
Irish

#335 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

beautyfool wrote:Irish njoj do 12 mjeseci je sasvim dovoljno mlijeko, tako dont worry, bezveze se nerviras, ostavi to za nakon 12 mjeseci :D
:lol: :lol: e bas ti hvala :lol:

joj wewo, hvala ti..a sto jest-jest, i mama joj je onako malo ters:kiss:

evo je, budi se..krecemo sa novom epizodom pokusaja hranjenja :D
beautyfool

#336 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Mi smo sa 5 mjeseci imali 7100 a sa 7 mjeseci 7 400 a sad sa 14 i po mjeseci 8,8 kg :sad: doduse nemoze ni dobiti kg kad je non stop aktivna plus slabo jede, ali bitno mi je da ne gubi na kilazi a i hB raste, bas je visoka, ne izgleda ni ona premrsava, ima obrascice i kad je gledas na slikama rekao bi buco neki :D
Irish

#337 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

Aaaal smo mi jucer imale dan za pamcenje :-)

@wewa, hvala na prijedlogu jucer, uspjele smo je otvoriti, ali reci cu samo da je horor trajao 15-tak minuta, dok je ona vristala i izvijala se na sve strane :( MOrala sam joj nozicama pritiskati stomacic da joj pomognem, jer je bilo zaglavilo...ma uh.., da ne idem u detalje :-) ..,u goloj smo vodi bile i ona i ja :-)
Nakon zelenjave sam joj uspjela malo kruske prikriti sa dosta mog mlijeka pa je kroz igru koju jkasiciu pojela :-)

Trenutno spava jutarnji san a kada se probudi, za dorucak su opet pokusati sa purom, ovaj put sa dooosta mog mlijeka, izgleda je malo zavara.

@beauty, bas si me utjesila sa kilazom svoje curice.., znam da djeluje :-), ali eto ima nas jos takvih. MI smo izgleda lagana kategorija :D
Irish

#338 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

.
wewa

#339 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

Irish wrote:Aaaal smo mi jucer imale dan za pamcenje :-)

@wewa, hvala na prijedlogu jucer, uspjele smo je otvoriti, ali reci cu samo da je horor trajao 15-tak minuta, dok je ona vristala i izvijala se na sve strane :( MOrala sam joj nozicama pritiskati stomacic da joj pomognem, jer je bilo zaglavilo...ma uh.., da ne idem u detalje :-) ..,u goloj smo vodi bile i ona i ja :-)
Nakon zelenjave sam joj uspjela malo kruske prikriti sa dosta mog mlijeka pa je kroz igru koju jkasiciu pojela :-)

Trenutno spava jutarnji san a kada se probudi, za dorucak su opet pokusati sa purom, ovaj put sa dooosta mog mlijeka, izgleda je malo zavara.

@beauty, bas si me utjesila sa kilazom svoje curice.., znam da djeluje :-), ali eto ima nas jos takvih. MI smo izgleda lagana kategorija :D
super da je krenulo! mozda da ti sebi u redovnu ishranu ubacis magnezij? inace, kod dojene djece su stvarno cesti problemi sa zatvorom... ali to je normalno, oni u biti iskoriste sve sto ima u mlijeku i nemaju potrebe kakati svaki cas ;-)
i drugo, tablice tezine beba, one kod pedijatara, pravljene su u periodima kad je slabo koje dijete bilo dojeno. nemoj da te brojke opterecuju - dok god medenjakica napreduje, raste u visinu, dok je aktivna, vesela, dok joj je koza fina napeta i ruzicasta, nemas razloga za brigu ;-) projesce se kad prohoda, samo nemoj da dotad stekne odbojnost prema kasici.
Irish

#340 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

wewa wrote:
Irish wrote:Aaaal smo mi jucer imale dan za pamcenje :-)

super da je krenulo! mozda da ti sebi u redovnu ishranu ubacis magnezij? inace, kod dojene djece su stvarno cesti problemi sa zatvorom... ali to je normalno, oni u biti iskoriste sve sto ima u mlijeku i nemaju potrebe kakati svaki cas ;-)
i drugo, tablice tezine beba, one kod pedijatara, pravljene su u periodima kad je slabo koje dijete bilo dojeno. nemoj da te brojke opterecuju - dok god medenjakica napreduje, raste u visinu, dok je aktivna, vesela, dok joj je koza fina napeta i ruzicasta, nemas razloga za brigu ;-) projesce se kad prohoda, samo nemoj da dotad stekne odbojnost prema kasici.

uh, hvala :kiss:

Samo da se ovo ne desi, a ostale je koliko-toliko izvedivo :-D
A ona je meni na izgled skroz taman. Cak je i setra koja ju je vagala rekla da je prava bombica pa se kao i ona iznenadila da nema vise :-) . Ali eto, ide u duzinu.., dosta je dugacka :-D

Uh, samo nek smo se kutarisale belaja jucer..NIkada joj se evo za sedam mjeseci nije desilo da preskoci ni dan, a sada ovoliko odjednom. Pretpostavljam da narednih dana trebam izbjegavati rizu, mrkvu, bananu i nemam pooima sta vise..ali snaci cemo se valjda :D
Irish

#341 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

da jos priupitam mame..

gdje mogu kupiti pamucnih kapica za ovo proljetno vrijeme?? PO nekoj normalnoj cijeni? Nisam do sada zagledala, a ne da mi se sada obilaziti i traziti, pa bi mi bilo korisno znati tacno gdje da odem..ako je neko kupovao ovih dana..
Mis mekinjas

#342 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Irish wrote:da jos priupitam mame..

gdje mogu kupiti pamucnih kapica za ovo proljetno vrijeme?? PO nekoj normalnoj cijeni? Nisam do sada zagledala, a ne da mi se sada obilaziti i traziti, pa bi mi bilo korisno znati tacno gdje da odem..ako je neko kupovao ovih dana..
Da sam znala jučer kupila bih ti ja i poslala...
:roll:
Irish

#343 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

Mis mekinjas wrote:

joj Misu hvala ti, isto ko da si i kupila :kiss:
hajde, valjda ce se neko iz Sa javiti..., ako nista sit cemo :D
beautyfool

#344 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Ja sam divnu pamucnu kapicu kupila prosle godine u LC Waikikiju u alti, roza sa nekim masnicama, ma preslatka, kupila sam vecu, moze joj i ove godine ali bi sad kupila jos neku pamucnu, ako budes isla u altu de mi javi imaju li ove godine kapica :)
yellow cat

#345 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

irish, što nisi probala sa hippovim sokom od kruške ili šljive? Nisam zagovornik hippa, ali svi kažu da je to super za stolicu.

Inače, mi smo danas bili na prvoj kontroli, dobio sam 1200 gr od mamine meme :-D Sve je ok, osim pupka, ima granulom, pa moramo u subotu ići na još jedan tretman i tad bi trebalo biti sve ok. Glupa patronažna. Nek je ona posjedila, pojela kolačić i popila sokić, a to što je, po njoj, pupak bio sasvim uredan, zanemarit ćemo.
Alhemicarkaa

#346 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Irish wrote:
Mis mekinjas wrote:

joj Misu hvala ti, isto ko da si i kupila :kiss:
hajde, valjda ce se neko iz Sa javiti..., ako nista sit cemo :D
U Amku na Mojmilu, obične pamučne, nisu nešto skupe, ne sjećam se cijene, ali znam da sam rekla da ću sve tamo kupiti jer je sve bijelo i može se otkuhati, a vrlo udobno i praktično i jeftino.
wewa

#347 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

yellow cat wrote:irish, što nisi probala sa hippovim sokom od kruške ili šljive? Nisam zagovornik hippa, ali svi kažu da je to super za stolicu.

Inače, mi smo danas bili na prvoj kontroli, dobio sam 1200 gr od mamine meme :-D Sve je ok, osim pupka, ima granulom, pa moramo u subotu ići na još jedan tretman i tad bi trebalo biti sve ok. Glupa patronažna. Nek je ona posjedila, pojela kolačić i popila sokić, a to što je, po njoj, pupak bio sasvim uredan, zanemarit ćemo.
bravo za maminu memu :thumbup:
drzim fige da se pupak sredi u roku odmah - a o patronaznim necemo da ne kvarimo topic...
yellow cat

#348 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

hvala wewa :kiss:
wewa wrote: uostalom, ti si bas olicenje pretilosti :lol: pa je ocekivati da tvoja kcer bude ista takva :skoljka:
:lol: :lol: ovo me podsjetilo na moj bolnički biser.. skoro svaka beba dok sam ja ležala u bolnici imala povišen bilirubin ili kako se veli, žutilo. Gledam ja u svoga, on ima čistu, bijelu put, ma čak ni crvenila nema.. svi nekakvi tamniji od njega.. i pitam ja doktoricu da on slučajno nije malokrvan :facepalm:, na šta mi je žena rekla da se pogledam u ogledalo, ako sam zaboravila svoj ten. :-)
turquoise

#349 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by turquoise »

zdravo svima,
molim vas oprostite ako postavljam pitanje na koje je dat odgovor, ali ja ga nisam uspjela naci.
molim vas moze li mi preporuciti koji toplomjer da koristim za novorodjence? danas sam gledala digitalne toplomjere i ima neki koji izgleda kao duda, stavi se u usta i za par sec daje temperaturu (oko 28 KM), imaju one vrste koje idu pod pazuho po 7 - 9 KM i ima neki za uho koji je 48 KM? plz help???

hvala!!!
beautyfool

#350 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Ja koristim obicni digitalni a imam i onaj sto se temperatura mjeri na celu i uhu ali njega nisam nikad koristila jer mi je ovaj obicni digitalni bio sasvim dovoljan :)
Post Reply